Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο εκλογικό κέντρο του Συντάγματος ο Πρωθυπουργός
  • [02] Καλεσμένοι του Γ. Παπανδρέου οι δημοσιογράφοι
  • [03] Siemens: Απαγόρευση εξόδου για επτά κατηγορούμενους
  • [04] Νορμανδία: Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 65 χρόνια από την απόβαση
  • [05] Γεύμα για δημοσιογράφους και στελέχη του ΚΚΕ
  • [06] ΕΚΤ: Εκτιμήσεις για την κρίση
  • [07] Εγκρίθηκε η πώληση της Chrysler
  • [08] Τα τελευταία μηνύματα του Airbus της Air France
  • [09] 65η επέτειος της απόβασης στη Νορμανδία

    [01] Στο εκλογικό κέντρο του Συντάγματος ο Πρωθυπουργός

    Το εκλογικό κέντρο της ΝΔ στο Σύνταγμα επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Παρόντες ήταν όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τους οποίους ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε για τον αγώνα που έδωσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Το πρωί, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς συνεργάτες του.

    Ευδιάθετος, χαλαρός και χωρίς γραβάτα, ο Κώστας Καραμανλής έφθασε στο εκλογικό κέντρο της ΟΝΝΕΔ στο Σύνταγμα.

    Ο Πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και συνθήματα από τον κόσμο και τους νέους της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν κατακλύσει το περίπτερο.

    Εκεί τον περίμεναν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος. Ο Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε όλους για τον αγώνα που έδωσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ευχήθηκε ιδιαίτερα στη Μαριέττα Γιαννάκου, που είχε τα γενέθλιά της.

    Ο Πρωθυπουργός θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 9:30 το πρωί στο 1ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Κ. Καραμανλής: "Μαζί στο δρόμο της υπευθυνότητας"

    Ευρωεκλογές 2009

    Είδηση: 23226

    [02] Καλεσμένοι του Γ. Παπανδρέου οι δημοσιογράφοι

    Γεύμα στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ παράθεσε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Θησείο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. "Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Μπορούμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, με νέα ηγεσία. Με όραμα, φιλοδοξία, σχέδιο, υψηλούς στόχους. Θα αλλάξουμε πορεία για να μη βουλιάξουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη μετριότητα και το τέλμα. Το πρώτο βήμα είναι αύριο να καταδικάσουμε τις πολιτικές της ΝΔ που οδηγούν σε μια όλο και πιο μίζερη, άδικη, αδιαφανή, ανασφαλή και ανίσχυρη Ελλάδα" δηλώνει ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου". Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 10:30 π.μ., στο εκλογικό τμήμα 1717, στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας. (Ελευθερίου Βενιζέλου 173.)

    "Όμηρος ανομιών η κυβέρνηση"

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «όμηρο ανομιών και μιας προβληματικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αδύναμη, φοβική», που δεν μπορεί να προσφέρει λύση στα προβλήματα, που η ίδια δημιούργησε και τονίζει πως «μια πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα σημαίνει μια συντριπτική ήττα για τις πολιτικές τους», ενώ εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν θα αντέξει υπό το βάρος των προβλημάτων και θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές πριν από τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά αύριο στις κάλπες και προαναγγέλλει ότι από την επομένη των εκλογών- και ως τις εθνικές εκλογές , όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν - το ΠΑΣΟΚ θα εντείνει την αντιπολίτευσή του στην κυβέρνηση, «πείθοντας όλο και περισσότερους πολίτες πως υπάρχει διέξοδος, δύσκολη, αλλά εφικτή, πως υπάρχουν λύσεις και επιλογές».

    Για την υπόθεση Siemens και τη διαφυγή του Χρ. Καραβέλα, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε ζητήσει, ήδη, τις παραιτήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι όσο δεν το κάνει οι ευθύνες επιμερίζονται και στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατηγορεί τη ΝΔ ότι εκείνη είναι που σκανδαλολογεί και υποστηρίζει ότι το 2007 όταν στην κριτική του στην κυβέρνηση πρόταξε τα σκάνδαλα «η αλήθεια σκεπάστηκε από τους καπνούς των πυρκαγιών».

    Σημειώνει ότι η οικονομία και τα σκάνδαλα είναι δύο θέματα "κάθε άλλο παρά ασύνδετα μεταξύ τους".

    «Η δημοσιονομική κατάρρευση συνδέεται άμεσα με την αύξηση της αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος» αναφέρει και δηλώνει πως «πρώτη προτεραιότητα της αυριανής μας κυβέρνησης αφορά ακριβώς την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο αυτών θεμάτων: Με μέτρα που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς της χώρας και δρομολογούν κανόνες διαφάνειας παντού. Και με ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης και αναθέρμανσης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

    Είδηση: 23234

    [03] Siemens: Απαγόρευση εξόδου για επτά κατηγορούμενους

    Την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα των επτά ατόμων που εμπλέκονται στην υπογραφή της σύμβασης για το C4-I, εξέδωσε ο εισαγγελέας Λεωνίδας Νικολόπουλος, ο οποίος εποπτεύει την ανάκριση της υπόθεσης. Οι επτά, που δεν έχουν λάβει ακόμη κλήσεις για απολογία, διώκονται για ενεργητική δωροδοκία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Την ίδια ώρα, με απόφαση της η Αρχή για την "Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα", ύστερα από συνεννόηση με τον 4ο ειδικό ανακριτή, απαγορεύθηκε η πώληση ή μεταβίβαση ακινήτων και κτημάτων του Χρ. Καραβέλα σε Εκάλη, Αντίπαρο, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχωβα και Μύκονο, ενώ δεσμεύονται 200.000 ευρώ στη Eurobank αλλά και τα τιμαλφή που είχε σε τραπεζικές θυρίδες.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται ανάλογες κινήσεις για τους άλλους επτά κατηγορούμενους.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Στο κόκκινο η κόντρα για την Siemens

    Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων του Χ. Καραβέλα

    Είδηση: 23225

    [04] Νορμανδία: Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 65 χρόνια από την απόβαση

    Εξήντα πέντε χρόνια μετά την Απόβαση στη Νορμανδία, ο Μπαράκ Ομπάμα , απότισε φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις 6 Ιουνίου 1944, μιλώντας μπροστά σε 9.000 άτομα. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη ημέρα άλλαξε την πορεία του εικοστού αιώνα. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των πεσόντων στην Απόβαση στη Νορμανδία, τονίζοντας ότι σκοτώθηκαν για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη της ανθρωπότητας. Στους εορτασμούς παραβρέθηκαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Καναδός ομόλογός του Στήβεν Χάρπερ και ο πρίγκιπας Κάρολος. Στο πλαίσιο των 65ων επετειακών εορτασμών για τη Συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία στις συνομιλίες των προέδρων Ομπάμα και Σαρκοζί οι σχέσεις Άγκυρας με ΕΕ, το Μεσανατολικό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μετά την συνάντηση ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η δική του θέση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ΕΕ εν αντιθέσει με την θέση την ΗΠΑ.

    Η ακτή της Νορμανδίας, εκεί όπου στις 6 Ιουνίου του 1944 αποβιβάσθηκαν οι συμμαχικές δυνάμεις και αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζισμό, είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Με πολυσέλιδα αφιερώματα ο γαλλικός τύπος θυμίζει τα γεγονότα της ιστορικής εκείνης Ημέρας, στην οποίαν αναφέρεται με τον αγγλικό όρο "D-Day", ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Ομπάμα.

    Υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι, ο πρόεδρος τω ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να δειπνήσει στο Παρίσι απόψε Σάββατο, αναχωρών αύριο Κυριακή για να επιστρέψει στις ΗΠΑ, ενώ στο Παρίσι θα παραμείνουν για μία-δύο ημέρες η σύζυγος και τα μικρά παιδιά του. Στη Γαλλία, οι Ομπάμα ταξίδεψαν από τη Γερμανία.

    Στη Νορμανδία, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έφθασε, για να παραβρεθεί στις επετειακές τελετές, επιβαίνοντας σε ένα μεγάλο ελικόπτερο.

    Σαρκοζί: "όχι" σε ενσωμάτωση Τουρκίας στην ΕΕ

    Στο πλαίσιο των 65ων επετειακών εορτασμών για τη Συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία την 6η Ιουνίου 1944 στις συνομιλίες των προέδρων ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην πόλη Καέν, στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παρατηρήθηκε ότι οι δύο πλευρές "έχουν διαφορές", ως προς τους τρόπους με τους οποίους στο μέλλον η Τουρκία μπορεί να ενσωματωθεί στην ΕΕ, όχι όμως στο ότι αναμφίβολα η Τουρκία είναι μία "γέφυρα" μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου που επακολούθησε.

    "Εκεί όπου έχουμε διαφορά, είναι οι τρόποι. Η παραδοσιακή επίσημη αμερικανική θέση είναι η (τυπική) ενσωμάτωση στην ΕΕ. Ήταν η θέση των προέδρων : Μπους και Κλίντον, όλων των Αμερικανών προέδρων. Η δική μου θέση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση στην ΕΕ της Τουρκίας", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    "Ας σκεφθούμε : ένας κοινός χώρος για οικονομική δραστηριότητα και ασφάλεια ανάμεσα σε Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία. Διαφέρουμε ως προς τους τρόπους κι όχι ως προς τον σκοπό, δηλαδή ότι η Τουρκία χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής" επέμεινε ο πρόεδρος Σαρκοζί.

    "Το ετόνισα αυτό στον πρόεδρο Ομπάμα : για μένα, είναι πολύ σπουδαίο η Ευρώπη να έχει τα σύνορά της, υπό την έννοια ότι η Ευρώπη για τον πλανήτη έχει έναν ρόλο σταθεροποίησης, που δεν θα μπορέσω να αφήσω να καταστραφεί" , πρόσθεσε ο πρόεδρος Σαρκοζί.

    Ομπάμα για το Μεσανατολικό

    "Πρέπει, οπωσδήποτε, να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο στην αραβο-ισραηλινή διένεξη, δεδομένου ότι το πεπρωμένο Εβραίων και Παλαιστινίων κοινό είναι", όπως υπογράμμισε μιλώντας στην πόλη Καέν, όπου τελούνται οι ανωτέρω επετειακοί εορτασμοί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Ομπάμα -Σαρκοζί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε νωρίτερα σήμερα στη νορμανδική πόλη Καέν με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι "οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας στον πυρηνικό τομέα είναι εξαιρετικά προκλητικές", ότι "η Ρωσία και η Κίνα συμφωνούν με την Ουάσινγκτον ότι έχουν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα", υπογράμμισε ακόμα ότι η Ουάσινγκτον "δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα". Εξάλλου, ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι το Ιράν οπλισμένο με όπλο πυρηνικό, θα καταστεί ένα "εξαιρετικά επικίνδυνο κράτος". "Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό το ζήτημα με τον Αμερικανό πρόεδρο, "επειδή κι εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας στο σημερινό κόσμο" υπογράμμισε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατά την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου "επεδίωξε σήμερα να επιδείξει πληθώρα σημείων κοινής πολιτικής προσέγγισης και πολιτικών ομοιοτήτων εν γένει" με τον 47χρονο Αμερικανό πρόεδρο.

    Αφιερώματα απ' τον γαλλικό Τύπο

    Με πολυσέλιδα αφιερώματα ο γαλλικός τύπος θυμίζει τα γεγονότα της ιστορικής εκείνης Ημέρας, στην οποίαν αναφέρεται με τον αγγλικό όρο "D-Day".

    "Η 6η Ιουνίου του Ομπάμα", τιτλοφορεί η Παριζιέν με φωτομοντάζ την φωτογραφία του προέδρου μπρος στους αναρίθμητους λευκούς σταυρούς σε ένα από τα 27 στρατιωτικά νεκροταφεία της περιοχής. " Ημέρα Ομπάμα " τιτλοφορεί η Φρανς Σουάρ," Φόρο τιμής στους ήρωες της αποβίβασης από Ομπάμα και Σαρκοζί ", υπογραμμίζει η Φιγκαρό. Αποτελεί παράδοση για τους αμερικανούς προέδρους να επισκεφθούν, μία δεδομένη στιγμή της θητείας τους, την Νορμανδία, για να αποτίσουν ένα φόρο τιμής στους αμερικανούς στρατιώτες που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Ο Ρόναλντ Ρήγκαν επισκέφθηκε την Νορμανδία το 1984 για τα 40 χρόνια από την αποβίβαση, ο Μπιλ Κλίντον δέκα χρόνια μετά, ο δε Τζωρτζ Μπούς δύο φορές, το 2002 και το 2004. "Η D - Day, σύμβολο του δίκαιου πολέμου ", τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν. "H D Day της αποβίβασης " εξηγεί η Παριζιέν", ξεκίνησε στις 6 το πρωί στις 6 Ιουνίου του 1944. Οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στις Νορμανδικές ακτές που είχαν χωρίσει σε πέντε τομείς. Την παραμονή, ο Ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου είχε ειδοποιήσει την Αντίσταση μεταδίδοντας απόσπασμα από ποιήμα του Βερλέν "Οι λυγμοί των βιολιών του φθινοπώρου?". Και ενώ ο Χίτλερ κοιμάται στο Βερολίνο, 156.001 στρατιώτες αποβιβάσθηκαν στην γαλλική ακτή. Δέκα χιλιάδες άνδρες (Αμερικάνοι, Άγγλοι και Καναδοί) έχασαν τη ζωή τους. Το νεκροταφείο της μικρής παραθαλάσσιας πόλη Colleville- sur- Mer (Κολεβίλ σιρ Μερ) πλησίον της πόλης Caen (Καν), που θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα ο κ. Ομπάμα, είναι το μεγαλύτερο της περιοχής με 9.387 τάφους αμερικάνων στρατιωτών, εκ των οποίων 307 άγνωστοι στρατιώτες. Στην Κολεβίλ, ο αμερικάνος πρόεδρος πρόκειται να μιλήσει μπρος σε ένα ακροατήριο επίσημων προσκεκλημένων. Ο τύπος αναφέρεται στα " προσωπικά συναισθήματα " που μπορεί να νοιώθει ο αμερικανός πρόεδρος για "τις σελίδες αυτές της ιστορίας", αφού ο παππούς του Stanlay Dunham από την πλευρά της μητέρας του ο οποίος και τον ανάθρεψε, συμμετείχε ως GI στην αποβίβαση, ενώ ο θείος του Charles Payne συμμετείχε στην απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκεντρώσεως Buchenwald (Μπούχενβαλντ). Στις όλες εκδηλώσεις ο Καναδάς θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό κ.Stephen Harper, η δε Μεγάλη Βρετανία από τον πρίγκιπα Κάρολο, καθώς η βασίλισσα δεν προσκλήθηκε. Το θέμα της μη πρόσκλησης της βασίλισσας, η οποία είναι και η μόνη από τους ηγέτες που έζησε τα γεγονότα, συνεχίζει να απασχολεί τον τύπο. Η "Λιμπερασιόν" το χαρακτηρίζει ως "διπλωματικό φιάσκο " που όμως λύθηκε, σύμφωνα με την Φρανς Σουάρ, " χάρις στην παρέμβαση του Λευκού Οίκου και την πρόσκληση που τελικά δόθηκε στον διάδοχο Κάρολο".

    Είδηση: 23237

    [05] Γεύμα για δημοσιογράφους και στελέχη του ΚΚΕ

    Ευρωεκλογές 2009 -

    Ειδήσεις

    Γεύμα στους δημοσιογράφους που κάλυψαν την προεκλογική εκστρατεία του ΚΚΕ, καθώς και στους υποψήφιους του ευρωψηφοδελτίου του και σε στελέχη του, παράθεσε το Σάββατο η Αλέκα Παπαρήγα. Μία ημέρα πριν τις εκλογές, το ΚΚΕ πιστεύει ότι θα διατηρήσει την τρίτη θέση με ενισχυμένα τα ποσοστά του. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 487 εκλογικό τμήμα του 26ου εκλογικού διαμερίσματος, στο 41ο και 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Βαρβάκη 23, Γκύζη) στις 11:30 το πρωί.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ευρωεκλογές 2009

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23236

    [06] ΕΚΤ: Εκτιμήσεις για την κρίση

    Ειδήσεις

    Η ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των δεδομένων και των προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης θέτει σε ρεαλιστική βάση το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την οικονομική κρίση. Στη συνέντευξη που έδωσε στη Φρανκφούρτη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης προβλέπεται χρονικά στα μέσα του 2010, μετά από μία περίοδο σταθεροποίησής της στο πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους και μία περίοδο περαιτέρω υποχώρησης, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, μέχρι τα τέλη του 2009. Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις του επιτελείου της ΕΚΤ είναι δυσμενέστερες σε σχέση με εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από ένα μήνα (εαρινές προβλέψεις της 4ης Μαΐου), αφού προβλέπουν ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι αρνητική και θα κυμανθεί από - 4,1% έως -5,1% (έναντι -4% που ήταν η πρόβλεψη της Επιτροπής) και το 2010 θα κυμανθεί από -1% έως 0,4% (έναντι -0,1%).

    Συνεχίζεται έτσι το "γαϊτανάκι" των συνεχών αναθεωρήσεων προς το δυσμενέστερο των εκτιμήσεων που γίνονται από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Και αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω επιβεβαιώνεται και από τα προσωρινά στοιχεία για την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2009 στην Ευρωζώνη, τα οποία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις που είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 4,8% ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδα διατηρήθηκε σε οριακά θετικό έδαφος (+0,3%).

    Στην εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης συμβάλλουν κυρίως η μεγάλη πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, οι εξαγωγές (αγαθών και υπηρεσιών) αναμένεται να υποχωρήσουν από 14% έως 16,6% φέτος, ενώ το 2010 προβλέπεται να κινηθούν μεταξύ μίας μικρής υποχώρησης 2% και μίας μικρής αύξησης 1%. Οι επενδύσεις προβλέπονται φέτος μειωμένες κατά 10,1% έως 12,3% και το επόμενο έτος κατά 2,1% έως 6,1%.

    Ανάλογα είναι και τα αίτια για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, αν και στη χώρα μας προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερης έκτασης η μείωση των επενδύσεων, οι οποίες στο πρώτο τρίμηνο του 2009 υποχώρησαν κατά 6,3%.

    Ο πληθωρισμός που υποχώρησε στο 0% τον Μάιο στην Ευρωζώνη (στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποχώρησε κάτω από το 1% που ήταν τον Απρίλιο) εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε αρνητικό έδαφος τους επόμενους μήνες, για να αρχίσει στη συνέχεια να αυξάνεται και πάλι. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά βάση ένα αποτέλεσμα βάσης, δηλαδή τις υψηλές διεθνείς τιμές (στην ενέργεια, στα τρόφιμα και τις άλλες πρώτες ύλες) πέρυσι, που στη συνέχεια μειώθηκαν λόγω της μείωσης της διεθνούς ζήτησης.

    Είναι, ωστόσο, σημαντικό ότι η τιμή του πετρελαίου άρχισε και πάλι να ανακάμπτει και έχει ξεπεράσει το τελευταίο διάστημα τα 65 δολάρια το βαρέλι, ενώ η ΕΚΤ περιμένει αύξηση όλων των διεθνών τιμών μέσα στο 2010 που θα οδηγήσει και σε μικρή άνοδο του πληθωρισμού.

    Συγκεκριμένα, για το πετρέλαιο προβλέπει μέση τιμή για το 2010 τα 65,5 δολάρια το βαρέλι (υπάρχουν και εκτιμήσει επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs για μεγαλύτερη άνοδο), ενώ για τις άλλες πρώτες ύλες (πλην των τροφίμων) προβλέπει άνοδο της τάξης του 9,2% για την επόμενη χρονιά. Έτσι, ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί σε μέσα επίπεδα μεταξύ του 0,1% και του 0,5% φέτος και μεταξύ του 0,6% και του 1,4% το επόμενο έτος. Η ανεργία αναμένεται ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και φέτος και το 2010, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωζώνη θα μείνει σταθερό.

    Είδηση: 23239

    [07] Εγκρίθηκε η πώληση της Chrysler

    Ειδήσεις

    Επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή από το Εφετείο της Νέας Υόρκης η πώληση των κυριότερων στοιχείων ενεργητικού της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler σε μία ομάδα αγοραστών γύρω από την ιταλική Fiat, απορρίπτοντας την προσφυγή που κατέθεσαν πιστωτές που αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό. "Η απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου να εγκρίνει την πώληση της Chrysler στις 31 Μαΐου επιβεβαιώνεται", ανέφερε το δικαστήριο.

    Η πώληση δεν μπορεί παρ' όλα αυτά να ισχύσει αμέσως, επειδή η απόφαση πρέπει ακόμη να αποτελέσει το αντικείμενο μίας έφεσης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η προσφυγή αυτή αναμένεται να κατατεθεί πριν από τη Δευτέρα στις 16:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον ενός από τους εννέα δικαστές του θεσμού στην Ουάσινγκτον, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

    Η Chrysler, η μικρότερη από τις τρεις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κατέθεσε τον ισολογισμό της στις 30 Απριλίου. Το σχέδιο που υποστηρίζεται από τις δημόσιες αρχές προβλέπει πως η Chrysler θα επανακάμψει από τη χρεωκοπία έχοντας περιοριστεί σε εκείνες τις δραστηριότητες που είναι οι πιο αποδοτικές.

    Η "νέα Chrysler" που θα εξέλθει από τη δικαστική διαδικασία θα ανήκει σε μία κοινοπραξία με επικεφαλής τη Fiat, η οποία θα κατέχει το 20% (35% στο τέλος). Το αμερικανικό και το καναδικό κράτος θα κατέχουν το 10% και ένα ταμείο συνδικαλιστικής διαχείρισης το 55%.

    Είδηση: 23233

    [08] Τα τελευταία μηνύματα του Airbus της Air France

    Ειδήσεις

    Είκοσι τέσσερα μηνύματα στα οποία ανέφερε ανωμαλία, εξέπεμψε το μοιραίο αεροσκάφος Airbus A330 της Air France λίγο πριν καταπέσει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων, το οποίο έχει αναλάβει την τεχνική έρευνα από γαλλικής πλευράς. Στο ίδιο πόρισμα, αναφέρεται ότι ο αυτόματος πιλότος στο μοιραίο Airbus δεν λειτουργούσε. Δεν έχει όμως καταστεί σαφές αν είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τους πιλότους ή αν είχε πάθει βλάβη.

    Στην περιοχή γαλλικό υποβρύχιο εξοπλισμένο με σόναρ

    Την ίδια ώρα και ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συντριμμιών από το αεροσκάφος στον Ατλαντικό Ωκεανό παραμένουν άκαρπες, Γάλλοι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι το αεροπλάνο έπεσε σε καταιγίδα.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού της Βραζιλίας, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει περισυλλεγεί κανένα κομμάτι που να ανήκει στο μοιραίο Airbus της Air France. Ωστόσο οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τη στιγμή που θα κριθεί ότι θα είναι ανθρωπίνως αδύνατο να βρεθεί κάποιο αντικείμενο.

    Το έργο των ερευνών θα συνδράμει και ένα γαλλικό υποβρύχιο, εξοπλισμένο με σόναρ για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του αεροπλάνου.

    Οδηγίες Airbus προς τους πιλότους

    Στη Γαλλία πάντως, η εταιρία Airbus σχεδιάζει να αντικαταστήσει τους καταγραφείς της ταχύτητας των αεροσκαφών τύπου Α330, όπως αυτό που χάθηκε πάνω από τον Ατλαντικό ενώ εκτελούσε την πτήση Ρίο-Παρίσι.

    Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν σφάλματα στους ταχογράφους, από τους οποίους ενημερώνονται οι πιλότοι.

    Χθες, μάλιστα η εταιρεία, εξέδωσε οδηγίες προς τους πιλότους, να ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αν οι δείκτες της ταχύτητας παρουσιάζουν συγκεχυμένα στοιχεία και ο αυτόματος πιλότος βγει εκτός λειτουργίας.

    Στο μοιραίο αεροσκάφος, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ο αυτόματος πιλότος δεν λειτουργούσε.

    Δεν έχει όμως καταστεί σαφές αν είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τους πιλότους ή αν είχε πάθει βλάβη, όπως και άλλα συστήματα του αεροσκάφους.

    Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι το αεροσκάφος να μην είχε την σωστή ταχύτητα, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή.

    Πηγή: NET - BBCΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23224

    [09] 65η επέτειος της απόβασης στη Νορμανδία

    Ειδήσεις

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την 65η επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, μια μάχη αποφασιστικής σημασίας για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ο πρίγκιπας Κάρολος, καθώς και ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφαν Χάρπερ, θα είναι μεταξύ των ανώτατων πολιτικών αξιωματούχων που θα παραστούν στην τελετή, στην Νορμανδία, στο κοιμητήριο του Κολεβίλ σιρ Μέρ, όπου έχουν ταφεί περισσότεροι από 9000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις.

    Με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για την 65η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

    Χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, επισκέφθηκε τη Δρέσδη, η οποία καταστράφηκε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς το 1945 και το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλ.

    Επίσκεψη Ομπάμα στο Παρίσι

    Μετά τις εκδηλώσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί με την οικογένεια του στο Παρίσι, για μία σύντομη παραμονή, ιδιωτικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτής, θα επισκεφθεί την Παναγία των Παρισίων και θα δειπνήσει σε εστιατόριο της γαλλικής πρωτεύουσας. Την Κυριακή θα επισκεφθεί το μουσείο σύγχρονης τέχνης Ζορζ Πομπιντού.

    Είδηση: 23222


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 June 2009 - 16:57:37 UTC