Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη
  • [02] Καζάνι που βράζει το Ιράν
  • [03] Γ. Μανώλης: Δεν τίθεται θέμα σταθερότητας της Κυβέρνησης
  • [04] Πρωτοφανής οικονομική απάτη 56 εκατομμυρίων ευρώ
  • [05] Γεωμετρία- εν αναμονή
  • [06] Έκθεση φωτογραφίας του Thomas Struth
  • [07] 3ο Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ στη Ρόδο
  • [08] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
  • [09] Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Κέντρο βρεφών Μητέρα
  • [10] Νέος θάνατος στις ΗΠΑ από τη νέα γρίπη
  • [11] Σε ύφεση η φωτιά στον Υμηττό

    [01] Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη

    Κοινωνία

    "Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από τον ιό της νέας γρίπης" διαβεβαίωσε το πρωί μιλώντας στη ΝΕΤ και στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή", ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση ότι δεν χρειάζεται ανησυχία αλλά προσοχή, ώστε η έγκαιρη ανίχνευση του ιού να αποτρέψει άλλες επιπλοκές και περαιτέρω μετάδοση. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΕΚΕΠΥ, ανέφερε ότι μέχρι τις οκτώ το πρωί, δεν έχει αναφερθεί κανένα νέο κρούσμα της νέας γρίπης. Παράλληλα, από τους συνολικά 21 νοσήσαντες, οι έντεκα έχουν ιαθεί πλήρως και οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Χθες, η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας πρότεινε τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων και ατόμων άνω των 55 ετών, καθώς και την άμεση προμήθεια 8 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά της νέας γρίπης όταν παρασκευαστεί.

    Είδηση: 23656

    [02] Καζάνι που βράζει το Ιράν

    Ειδήσεις

    Επτά πολίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην Τεχεράνη στο περιθώριο της διαδήλωσης υπέρ του μετριοπαθούς υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Μιρ Χουσέιν Μουσαβί. Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας της Τεχεράνης έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην ιρανική πρωτεύουσα διέψευδαν τις πληροφορίες για νεκρούς. Η πορεία διαμαρτυρίας για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα μέσα σε ήρεμο κλίμα στη λεωφόρο Αζαντί. Τα επεισόδια άρχισαν αργότερα, όταν νύχτωσε, σε κοντινούς δρόμους. Στο μεταξύ, συνελήφθη σήμερα το πρωί ο Ιρανός μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Αλί Αμπταχί, πρώην αντιπρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε τον Μιρ Χουσεΐν Μοσαβί στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής.

    Αίσθηση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν τα επεισόδια τα κρατικά μέσα ενημέρωσης: "Αρκετοί αλήτες ήθελαν να επιτεθούν σε στρατιωτικό φυλάκιο και να προχωρήσουν σε βανδαλισμούς κοντά στην πλατεία Αζαντί. Δυστυχώς επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν", μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός

    Το βράδυ της Δευτέρας, Ιρανός φωτογράφος είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον βάσης της παραστρατιωτικής αστυνομίας (Μπασίτζ) και τα μέλη της άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αυτόματα όπλα.

    Και νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του προέδρου Αχμαντινετζάντ έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Τεχεράνης, μέσα σε κλίμα αυξανόμενης έντασης, ύστερα και από το θάνατο των επτά πολιτών. Οι πιθανότητες περαιτέρω συγκρούσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς -όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna- οι οπαδοί του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προετοιμάζουν διαδήλωση στο ίδιο ακριβώς σημείο, στην πλατεία Βαλί Ασρ, λίγες ώρες νωρίτερα.

    Στη Ρωσία ο Αχμαντινετζάντ

    "Η εποχή του ιμπεριαλισμού έχει τελειώσει", δήλωσε αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Ιρανός πρόεδρος, από τη Ρωσία, όπου παρευρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS).

    "Η διεθνής καπιταλιστική τάξη βρίσκεται σε υποχώρηση και είναι φανερό ότι η εποχή των αυτοκρατοριών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ", τόνισε ο Αχμαντινετζάντ, στον Ο.C.S, ένα φόρουμ περιφερειακής ασφάλειας στην κεντρική Ασία, στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, ενώ το Ιράν έχει καθεστώς παρατηρητή.

    Ο Ιρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χώρα του, όπου μια νέα διαδήλωση της αντιπολίτευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα για την αμφισβητούμενη εκλογική του νίκη.

    Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ο Αχμαντινετζάντ ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στη Ρωσία την Δευτέρα, αλλά καθυστέρησε το ταξίδι του λόγω των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, που ξέσπασαν με αφορμή τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    Η Ρωσία πάντως καλωσόρισε στη χώρα τον Ιρανό νικητή των εκλογών με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ να τονίζει πως το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα ττης κάλπης είναι ένα εσωτερικό θέμα του Ιράν.

    Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η χώρα του δε σκοπεύει να πάρει μέρος στην πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικό άρθρο: Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν

    Είδηση: 23646

    [03] Γ. Μανώλης: Δεν τίθεται θέμα σταθερότητας της Κυβέρνησης

    Πολιτική

    Διαψεύδει οποιαδήποτε περίπτωση να κατέλθει υποψήφιος με το ΛΑΟΣ στις επόμενες εκλογές ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της κλείνει κάθε συζήτηση περί συνεργασιών της ΝΔ και τηρεί σαφείς αποστάσεις από την πρότασή περί δημιουργίας μιας νέας κεντροδεξιάς παράταξης που διατύπωσε ο κ. ο οποίος χθες απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό.

    Σε δήλωσή του ο κ. Μανώλης σημειώνει: «Τα γνωστά παπαγαλάκια επιχειρώντας να απαξιώσουν τις πολιτικές μου θέσεις με κατηγορούν ότι θα είμαι υποψήφιος με το ΛΑΟΣ στο νομό Αργολίδας. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ας σταματήσουν λοιπόν τις αθλιότητες, όσοι διαρρέουν σενάρια περί συνωμοσίας. Δηλώνω, επιπλέον, ότι με τις αποφάσεις μου, για τις οποίες έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, δεν τίθεται κανένα θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης».

    "Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 1974 και πολιτεύεται υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων", επισήμανε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις δηλώσεις Μανώλη περί δημιουργίας "νέας κεντροδεξιάς παράταξης".

    Δεν χρειάζονται ούτε νέα κόμματα, ούτε νέα σύμβολα, δήλωσε στη ΝΕΤ105,8 ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας και πρόσθεσε πως τα κόμματα πρέπει να είναι σε μια διαρκή προσπάθεια κάθαρσης.

    Είδηση: 23657

    [04] Πρωτοφανής οικονομική απάτη 56 εκατομμυρίων ευρώ

    Ειδήσεις

    Πρωτοφανής υπόθεση παράνομης είσπραξης αγροτικού Φ.Π.Α., με την ταυτόχρονη τέλεση σοβαρών ποινικών, εκτός των φορολογικών αδικημάτων, ερευνάται από την Περιφερειακή Δ/νση Κρήτης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία της Υπ. Ε.Ε., το ύψος του παρανόμως εισπραχθέντος ποσού ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 56 εκατ. ευρώ.

    Ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και φυσικά πρόσωπα. Η επιστροφή Φ.Π.Α. αφορά αγρότες ειδικού καθεστώτος (με απαλλαγή βιβλίων και στοιχείων), στους οποίους επιστρέφεται ο Φ.Π.Α. σε ποσοστό 7% επί της τιμολογιακής αξίας των αγροτικών προϊόντων που παρήγαγαν και πούλησαν το προηγούμενο έτος. Η επιστροφή αυτή έχει τη μορφή ενίσχυσης για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής.

    Αφορμή για την έναρξη της έρευνας ήταν οι υπερβολικά υψηλές δαπάνες που πραγματοποιούσαν δημοσίως και με προκλητικό τρόπο οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι.

    Η Υπ.Ε.Ε. Κρήτης, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε άμεσα έλεγχο, όσον αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ στην Κρήτη. Διαπιστώθηκε ότι την τριετία 2005 - 2006 - 2007 εισπράχθηκαν συνολικά 96 εκατ. ευρώ, ενώ οι νόμιμες επιστροφές Φ.Π.Α. ανέρχονται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ.

    Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και διασταυρώσεις σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και φυσικά πρόσωπα, όπου διαπιστώθηκε σειρά σοβαρών ποινικών και φορολογικών αδικημάτων. Συγκεκριμένα:

    - εξωπραγματικός όγκος συναλλαγών, με ανύπαρκτες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα

    - κατασκευή επαγγελματικών σφραγίδων και πλαστογραφία υπογραφών

    - αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων που δεν δικαιολογούνται από τον χρόνο παραγωγής τους και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με ανύπαρκτα στοιχεία διακίνησης και μεταφοράς.

    Ορισμένοι από τους παρανομούντες χρησιμοποίησαν για την είσπραξη του Φ.Π.Α. υπεύθυνες δηλώσεις αποθανόντων προσώπων.

    Ένας αριθμός εμπλεκομένων, ανεξαρτήτως των φορολογικών παραβάσεων, θα μηνυθούν από την Υπ.Ε.Ε και για σειρά ποινικών αδικημάτων, όπως πλαστογραφία, σύσταση συμμορίας, απάτη κατ' εξακολούθηση, υπεξαίρεση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

    Όσοι εμπλεκόμενοι δεν έχουν υποπέσει σε ποινικά αδικήματα και συμμορφωθούν οικειοθελώς, δηλαδή επιστρέψουν τα παρανόμως εισπραχθέντα χρηματικά ποσά Φ.Π.Α. με το 1/5 των προσαυξήσεων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν την έκδοση εντολής προσωρινού ελέγχου, απαλλάσσονται από κάθε άλλο πρόστιμο Φ.Π.Α και Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

    Είδηση: 23649

    [05] Γεωμετρία- εν αναμονή

    Ειδήσεις

    Την έκθεση του Γιώργου Ξένου "Γεωμετρία- εν αναμονή" εγκαινίασε χθες στο Μουσείο Μπενάκη η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου. Η έκθεση του Γιώργου Ξένου περιλαμβάνει έργα των τελευταίων ετών του ζωγράφου και έχει οργανωθεί σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, παρουσιάζονται οι "Φωνασκούντες", ένα εντυπωσιακό πλήθος από πρόσωπα που μεταφέρουν ένα αίσθημα έκπληξης, θαυμασμού, θυμού και καταγγελίας, ενώ στη δεύτερη εκτίθενται σχέδια και πρόσωπα που συνδιαλέγονται με τα έργα της πρώτης ενότητας, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό στον επισκέπτη τη δυνατότητα να προβληματιστεί πάνω στο συνολικό έργο, αναζητώντας την εσωτερική σχέση των δύο ενοτήτων.

    Για τον Γιώργο Ξένο, η ζωγραφική δεν είναι τέχνη μόνον του αποτελέσματος και της αναπαράστασης, αλλά τέχνη της αναδιαπραγμάτευσης και του επαναπροσδιορισμού της μοροφής, της εικόνας, της παρουσίας και της οντότητας.

    Η κ. Γιαννάκου ξεναγήθηκε στο χώρο της έκθεσης από τον καλλιτέχνη και τον Διευθυντή του Μουσείου Άγγελο Δεληβοριά.

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος. Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρη κατάλογο με κείμενα των Ντένη Ζαχαρόπουλου και Χάρη Σαββόπουλου.

    Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει εως και τις 27 Ιουλίου 2009.

    Είδηση: 23655

    [06] Έκθεση φωτογραφίας του Thomas Struth

    Ειδήσεις

    Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας του Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Struth. Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται απόψε από την Υπουργό Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, θα παρουσιαστούν 28 συνολικά έργα του διεθνώς καταξιωμένου φωτογράφου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εύρος του έργου του Thomas Struth, μέσα από τα έργα του που χρονολογούνται από το 1997 έως το 2003.

    Με αφετηρία το Dϋsseldorf και άλλες γερμανικές πόλεις, και κατόπιν ταξιδεύοντας σε μεγαλουπόλεις του κόσμου, ο Struth φωτογραφίζει μεμονωμένα κτίρια και συμπλέγματα κτιρίων σε δρόμους που συνήθως μοιάζουν ερημωμένοι. Αργότερα, επικεντρώνεται σε ατομικά και οικογενειακά πορτρέτα, και τοπία από τροπικά δάση. Από το 2003 ο Struth δημιουργεί ίσως την πιο συζητημένη σειρά φωτογραφιών του γνωστή ως Museum Photographs. Εδώ, το αντικείμενό του είναι δημόσιοι χώροι, κυρίως μουσεία και εκκλησίες. Ο Struth συλλαμβάνει στιγμές κατά τις οποίες η ανθρώπινη παρουσία μέσα σε αυτούς του χώρους δημιουργεί μία σχέση με έντονη δυναμική.

    Ο Thomas Struth γεννήθηκε στο Geldern της Γερμανίας το 1954. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Dϋsseldorf και υπήρξε μαθητής του Gerhard Richter. Από το 1978 έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, και το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

    Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο ίδιος ο Struth, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα και το Goethe-Institut.

    Η έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 14 Σεπτεμβρίου εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας, Heaven. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Νεοφύτου Δούκα 4 Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1 Τηλ. 210 7228321-3

    Είδηση: 23658

    [07] 3ο Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ στη Ρόδο

    Ειδήσεις

    Για άλλη μια χρονιά η Ρόδος θα γίνει θέατρο αναβίωσης του ιστορικού παρελθόντος μέσα από μουσική και θεάματα παρμένα και εμπνευσμένα από την περίοδο 1309-1522μΧ, στο πλαίσιο του 3oυ Διεθνούς Μεσαιωνικό Φεστιβάλ. Στις 19 έως 21 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί μαγική αναπαράσταση της μεσαιωνικής ζωής στην Παλιά Πόλη ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 27 & 28 Ιουνίου, στο Κάστρο της Μονολίθου και το Κάστρο της Κρητηνίας αντίστοιχα, καθώς φέτος για πρώτη φορά το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ περιλαμβάνει τις Γιορτές των Κάστρων που εκτείνονται σους δήμους Ρόδου και Αταβύρου. Μεσαιωνικοί χοροί και μουσικές, αλλά και ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, τοξοβόλοι και ξιφομάχοι που θα φροντίσουν για δρώμενα εμπνευσμένα από θρύλους, μύθους και ιστορικά γεγονότα, θα αποκαλύψουν πανηγυρικά το ιστορικό πρόσωπο της Ρόδου, τόσο στους επισκέπτες του νησιού όσο και στους ίδιους τους Ρόδιους.

    Είδηση: 23650

    [08] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

    Πολιτική

    Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλής. Το Συμβούλιο θα εξετάσει την μείωση κατά 10% στις δαπάνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων για την περίοδο 2010 - 2015 και την έγκριση της εισήγησης του υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες, για όσους καταταγούν από τον Αύγουστο. Νωρίτερα, στις 11, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει στην τηλεόραση της ΝΕΤ ότι στο εξής οι νεοσύλλεκτοι θα υπηρετούν στην περιφέρεια. Οι στρατευμένοι που κατετάγησαν τον Μάιο θα υπηρετήσουν 10 μήνες και όσοι τον Φεβρουάριο 11 μήνες. Στο Ναυτικό και την Αεροπορία η θητεία παραμένει στους 12 μήνες.

    Είδηση: 23651

    [09] Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Κέντρο βρεφών Μητέρα

    Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Κέντρο βρεφών "Μητέρα", όπου σήμερα φιλοξενούνται περίπου 100 παιδιάκια, διαμαρτυρόμενοι για τα χρόνια προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και πόρων. Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων παραμένουν κενές τουλάχιστον 80 θέσεις στο Ίδρυμα με αρνητικές επιδράσεις για τα παιδιά και τις ανύπαντρες επίτοκες μητέρες.

    Για το θέμα απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης.

    Είδηση: 23648

    [10] Νέος θάνατος στις ΗΠΑ από τη νέα γρίπη

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ένα παιδί από τη Μινεσότα των ΗΠΑ είναι το τελευταίο θύμα της νέας γρίπης στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θανάτων στη χώρα στους σαράντα έξι. Σύμφωνα με τις αρχές το παιδί, κατέληξε την προηγούμενη βδομάδα και είχε και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Την ίδια ώρα στη Γαλλία, προβληματισμό στις αρχές προκαλεί η περίπτωση ενός σχολείου κοντά στην πόλη Τουλούζ, όπου έχουν καταγραφεί δέκα κρούσματα της νέας γρίπης μεταξύ των μαθητών. Για πρώτη φορά, δεν έχει γνωστή η πηγή της μόλυνσης, καθώς τα παιδιά δεν ταξίδευσαν σε πληγείσες χώρες, ενώ δεν φαίνεται προς το παρόν να έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νόσησαν. Όλα τα παιδιά νοσηλεύονται και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται ικανοποιητική, ενώ το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι αύριο. Συνολικά στη Γαλλία, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τα εκατό.

    Καμπανάκι ΠΟΥ για τις υπηρεσίες υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 36.000 κρούσματα της νέας γρίπης έχουν εντοπιστεί σε 75 χώρες και 163 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

    Νωρίτερα, τα δυο πρώτα κρούσματα της νέας γρίπης ανακοίνωσαν οι αρχές στην Ιορδανία. Πρόκειται για δυο νέες κοπέλες, που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό.

    Στη Νέα Ζηλανδία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης τριπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα. Αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.

    Μέχρι το Σαββατοκύριακο, όλα τα κρούσματα αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό ή είχαν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα στη Νέα Ζηλανδία.

    Ορισμένα, όμως από τα νέα κρούσματα δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.

    Τέσσερα νέα περιστατικά της νέας γρίπης εντοπίστηκαν και στο Μπαχρέιν, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα έντεκα.

    Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η προειδοποίηση που απηύθυνε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις υπηρεσίες υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών.

    Η Μάργκαρετ Τσαν, προειδοποίησε ότι η πανδημία της νέας γρίπης θα εξαντλήσει τις υπηρεσίας υγείας των ασθενέστερων χωρών, οι οποίες ούτως ή άλλως κλυδωνίζονται.

    Πηγή: ΑΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23645

    [11] Σε ύφεση η φωτιά στον Υμηττό

    Σε ύφεση βρίσκεται πλέον σήμερα, δεύτερη ημέρα, η πυρκαγιά στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας στον Υμηττό. Το κυρίως μέτωπο έχει περιορισθεί σε δύσβατη περιοχή, μέσα σε χαράδρα στην περιοχή Κρεμαστός Λαγός, πάνω από το νεκροταφείο της Βούλας. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενω κάποιες μικροεστίες στην κορυφογραμμή αντιμετωπίζονται κυρίως από εναέρια μέσα. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί και τα μέτωπα σε Οινόη, στο Βρανά Μαραθώνα και στο Δομοκό. Σε εξελιξη είναι στην περιοχή Κατσαρώνι Μαρμαρίου. Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες στους πρόποδες του Υμηττού, διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακελάκος.

    Ο κ. Σακελάκος ζητά να ερευνηθούν τα αίτια για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, που εμφανίστηκε σε διάφορες εστίες σε περιοχές της Άνω Γλυφάδας και της Βούλας, προκειμένου να εξακριβωθεί αν οφείλεται σε εμπρηστική ενέργεια. Στις πληγείσες περιοχές μετέβησαν επιτόπου με εντολή του Προϊσταμένου δύο Εισαγγελείς Πρωτοδικών και συνέλλεξαν τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα τους.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 χθες σε χαράδρα στην Ανω Γλυφάδα. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων το μέτωπο της φωτιάς πήρε γρήγορα διαστάσεις εκατοντάδων μέτρων, αφήνοντας πίσω του καμένη γη.

    Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έσπευσαν στην περιοχή, έδιναν μάχη όλη τη μέρα για να περιορίσουν τη πυρκαγιά, πριν νυχτώσει, καθώς λόγω των ανέμων, της χαμηλής βλάστησης και των σκουπιδιών δημιουργούνταν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

    Με κάθε μέσο και οι κάτοικοι ρίχτηκαν στην προσπάθεια για να σώσουν τις περιουσίες τους. Δυο ποιμνιοστάσια, καθώς και αυλές αυθαίρετων κτισμάτων παραδόθηκαν στις φλόγες.

    Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κυριολεκτικά ανίκανης κυβερνητική μηχανή "Παρά την έγκαιρη προειδοποίησή μας για τον κίνδυνο και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, η κυβέρνηση εκώφευσε. Η προστασία και η πυροπροστασία των δασών απαιτεί σχεδιασμό και όχι αδράνεια, σημείωσε".

    Είδηση: 23644


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 June 2009 - 8:58:18 UTC