Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση θητείας και εξοπλισμών αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
  • [02] Δυσαρέσκεια Μαξίμου από την επιστολή Μανώλη
  • [03] ''Φραγή στην ανωνυμία των καρτοκινητών
  • [04] Τεταμένη είναι η κατάσταση στο Ιράν
  • [05] Αισιοδοξία για οικονομία - Αύξηση Μ.Κ. της Εθνικής
  • [06] Εκδόθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ για την υπόθεση Καραβέλα
  • [07] Ρωσία: 500.000 νεκροί από το αλκοόλ-Πώληση βρέφους για 20 ευρώ
  • [08] Η Ζάκυνθος καλωσορίζει το καλοκαίρι με το πρώτο Φεστιβάλ Τζαζ!
  • [09] Αρχίζει η δημιουργία online Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής
  • [10] Υπόθεση Siemens: Απορριπτικό βούλευμα
  • [11] Nέο Μουσείο Ακρόπολης: Εξαντλήθηκαν τα πρώτα εισιτήρια
  • [12] Παπανδρέου: Όμηρος των αδιεξόδων της η Κυβέρνηση
  • [13] Πυρκαγιά στα Λεγραινά Λαυρίου
  • [14] Συνεδρίασε η Κ.Ο. του ΣΥΝ
  • [15] Πανελλαδικές: Την Παρασκευή βγαίνουν oι βαθμοί
  • [16] Μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ανάπτυξη το 2009
  • [17] 6,3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις του ΕΠΑΝ
  • [18] Σύλληψη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο Facebook
  • [19] Συνεργασία Καραμανλή - Μπακογιάννη για τη λαθρομετανάστευση
  • [20] ΟΗΕ: αυξάνονται οι πρόσφυγες πολέμου

    [01] Μείωση θητείας και εξοπλισμών αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

    Πολιτική

    Για θητεία 9 μηνών στον στρατό ξηράς από τον Αύγουστο και μετά, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Αμύνης, Βαγγέλης Μειμαράκης, όσοι παρουσιάστηκαν τον Φεβρουάριο θα θητεύσουν ένα μήνα λιγότερο, ενώ η μείωση για την ΕΣΣΟ του Μαΐου, θα είναι δυο μήνες.

    Επίσης, το ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως για περικοπή δαπανών στα εξοπλιστικά, για τα έτη 2010 έως 2015.

    Επίσης, το ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως για περικοπή δαπανών στα εξοπλιστικά, για τα έτη 2010 έως 2015.

    Την μείωση της θητείας στο στρατό ξηράς, στους 9 μήνες απο την ΕΣΣΟ του Αυγούστου και την μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Όσοι έχουν καταταγεί τον Μάιο στον στρατό ξηράς θα υπηρετήσουν 10 μήνες, κι όσοι έχουν καταταγεί τον Φεβρουάριο θα υπηρετήσουν 11 μήνες. Στην αεροπορία και στο ναυτικό η θητεία παραμένει 12 μήνες.

    Ο κ. Μεϊμαράκης με δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΝΕΤ, εξήγησε ότι «στο εξής οι νεοσύλλεκτοι θα υπηρετούν στην περιφέρεια».

    Επίσης, το κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικών και αμύνης ενέκρινε μείωση και των εξοπλιστικών δαπανών, κατά 15% για το 2010 και κατά 10% κατ' έτος για την πενταετία 2010-15, στο πλαίσιο των εντολών του πρωθυπουργού για σφιχτούς προϋπολογισμούς.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τα ποσά από τις περικοπές των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα διατεθούν για άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

    Επίσης ο κ. Μειμαράκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γράψας ενημέρωσαν το ΚΥΣΕΑ για την νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία κέντρου αεροπορικού ελέγχου στη Λάρισα, στο οποίο θα εναλλάσσεται Έλληνας και Τούρκος διοικητής.

    Ο κ. Μειμαράκης είπε ότι το κέντρο αυτό δε θα έχει αρμοδιότητα όσον αφορά στην εθνική άμυνα και ότι αυτό που έχει σημασία είναι όχι ποιος κατέχει τη θέση του διοικητή, αλλά, το τι αρμοδιότητες θα έχει και αυτό όπως είπε είναι ακόμα σε εξέλιξη.

    Αντιδράσεις

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Απολύτως ασαφή χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη δήλωση του υπουργού Αμύνης σχετικά με τη "μείωση των οροφών των εξοπλιστικών προγραμμάτων".

    Σε περίοδο κρίσης, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, παγώνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν μειώνονται οι οροφές, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της θητείας παρέπεμψε στη δήλωση της αρμόδιας πολιτικής εκπροσώπου Βάσως Παπανδρέου, η οποία έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις για τη μείωση της θητείας.

    Δηλώσεις Β. Παπανδρέου

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η αδράνεια και η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας, είναι πρωτοφανής. Το 2004 είχαν υποσχεθεί εξάμηνη θητεία. Μετά από 5,5 χρόνια αδράνειας, μετά τη μεγάλη ήττα στις Ευρωεκλογές και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, προχωρούν έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα στην μείωση της θητείας στους εννέα μήνες. Χωρίς αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών [σήμερα υπάρχει έλλειμμα περίπου 15.000 οπλιτών], χωρίς εισηγήσεις των αρμοδίων, προχωρούν στη μείωση της θητείας για προεκλογικούς λόγους, αδιαφορώντας για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, που θα επιβαρυνθούν δραματικά. Η μείωση της θητείας μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά, με σχέδιο, χωρίς μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Δέχτηκαν Τούρκο Διοικητή στο νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας, χωρίς να έχουν συμφωνηθεί θέματα που αφορούν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας, λόγω αδράνειας, ανικανότητας διαπραγμάτευσης και της ανύπαρκτης εξωτερικής πολιτικής και τώρα δηλώνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Το 2006, ενώ είχαν θέσει τη χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης, εξήγγειλαν εξοπλιστικό πρόγραμμα 27 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια, το οποίο επί τρία χρόνια έχει μείνει ανεκτέλεστο. Σήμερα, προχωρούν σε νέο προεκλογικό πυροτέχνημα και εξαγγέλλουν μείωση εξοπλισμών τα επόμενα χρόνια, όταν θα είναι άλλη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων με ανάθεση και πλήρη αδιαφάνεια, ενώ υπάρχει δραματική έλλειψη πυρομαχικών και ανταλλακτικών για την αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Όταν τα θέματα της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της άμυνας της χώρας «αξιοποιούνται» για μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες, απαιτείται πιο επιτακτικά η αλλαγή της κυβέρνησης".

    Δηλώσεις Ευ. Αντώναρου

    Αντιθέτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι η μείωση της θητείας γίνεται χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης πριν τις εκλογές του 2007 είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει η μείωση της θητείας, αν δεν υλοποιηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα λαμβάνει υπ' όψιν του πολλές παραμέτρους.

    Μετά τις εκλογές, είπε, το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται με αποτελέσματα, όπως αλλαγές στην χωροθέτηση των στρατοπέδων, την ηλεκτρονική τους φύλαξη, την αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών και την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης των στρατολογικών υπηρεσιών.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2009 σταμάτησαν οι μετατάξεις από το Στρατό Ξηράς στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, κι ότι επελέγη βάση σχεδιασμού να μη γίνουν ανακοινώσεις από τις αρχές του χρόνου, ώστε να μην υπάρξουν αναβολές.

    Επίσης, είπε ότι επελέγη να μην γίνουν ανακοινώσεις πριν τις ευρωεκλογές -αν και η ηγεσία του Υπουργείου ήταν έτοιμη- ώστε να αποφευχθούν λαϊκίστικες μικροκομματικές κορώνες.

    «Η μείωση της θητείας είναι μέτρο θετικό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με γνώμονα μικροκομματικές σκοπιμότητες και στείρα άρνηση», τόνισε.

    Ο κ. Αντώναρος ανέφερε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως το μέτρο είναι θετικό και έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα για την περίοδο 2010-2015, κι ότι από το 4,1% του ΑΕΠ που ήταν την περίοδο 1999-2003, διαμορφώνονται σε ποσοστά κάτω του 3%.

    Επίσης, σημείωσε ότι επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε χρηματοδότηση από δύο πηγές, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου και μέσω δανεισμών από το Υπουργείο Οικονομίας, κι έτσι δεν κατεγράφησαν 8,6 δισ. ευρώ, ενώ οι συμβατικές μας υποχρεώσεις από το παρελθόν έφταναν στο 9,5 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των δαπανών αυτών, κι έτσι θα μειωθούν κατά 15% το 2010 και κατά 10% κατ' έτος για την περίοδο 2011-2015.

    «Η φαντασία σας είναι αχαλίνωτη», απάντησε σε ερώτηση αν και τώρα είμαστε σε προεκλογική περίοδο και γι' αυτό έκανε αυτές τις εξαγγελίες για μείωση θητείας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Είδηση: 23670

    [02] Δυσαρέσκεια Μαξίμου από την επιστολή Μανώλη

    Πολιτική

    Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του με το ΛΑΟΣ ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης. Σε γραπτή του δήλωση χαρακτηρίζει αθλιότητες τα σενάρια που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος στο νόμο Αργολίδας με το κόμμα του κ. Καρατζάφερη. Την Δευτέρα ο κ. Μανώλης σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε επιστολή προς το γραφείο του Πρωθυπουργού, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέσω της επιστολής του εκπέμπει σήμα κινδύνου για την πορεία της ΝΔ και την λειτουργία της κυβέρνησης. Δεν σχολιάζω απόψεις βουλευτών πόσο μάλλον μια επιστολή που ο ίδιος ο αποστολέας την χαρακτηρίζει εμπιστευτική και προσωπική δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε ότι ο καθένας, με τις πράξεις και τα λεγόμενά του αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και την παράταξη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε με έμφαση ότι "αν κάποιος διαφωνεί με βασικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες του για τις συνέπειες αυτής της επιλογής του", και πρόσθεσε πως αν κάποιος θέλει να είναι ή να μην είναι υποψήφιος ή αν θέλει να παραιτηθεί από τη θέση του, αυτό είναι δικαίωμά του.

    Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι ο Γιάννης Μανώλης άλλαξε θερινό τμήμα στο κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος είπε πως αυτό είναι κάτι που αφορά τη λειτουργία της Βουλής.

    Στη δήλωσή του πάντως ο κ. Μανώλης κάνει λόγο για παπαγαλάκια που επιχειρούν να απαξιώσουν τις πολιτικές του θέσεις και τον κατηγορούν ότι θα είναι υποψήφιος με το ΛΑΟΣ στο νομό Αργολίδας.

    "Δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ας σταματήσουν λοιπόν τις αθλιότητες, όσοι διαρρέουν σενάρια περί συνωμοσίας. Δηλώνω, επιπλέον, ότι με τις αποφάσεις μου, για τις οποίες έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, δεν τίθεται κανένα θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης", τονίζει χαρακτηριστικά.

    Με 151 βουλευτές και εσωτερικά προβλήματα στο κυβερνών κόμμα ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν εκλογές, τόνισε σχετικά με την υπόθεση Μανώλη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Παράλληλα έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα αφήνει παγερά αδιάφορη την ελληνική κοινωνία καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να μην ασχολείται με τα προβλήματα της χωράς και των πολιτών.

    Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε: "Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον διάλογο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της ΝΔ.Πέραν αυτού, ουδέν".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Γ. Μανώλης: "Δεν τίθεται θέμα σταθερότητας της Κυβέρνησης"

    Είδηση: 23674

    [03] ''Φραγή στην ανωνυμία των καρτοκινητών

    Πολιτική

    Εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των 13.5 εκατομμυρίων καρτοκινητών. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2010 οι κάτοχοι καρτοκινητών θα πρέπει να προσέλθουν στα καταστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και να δηλώσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους ή του διαβατηρίου, διαφορετικά ο αριθμός τους θα καταργηθεί. Τις ανακοινώσεις πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο για την κατάργηση της ανωνυμίας στα κινητά, τονίζοντας ότι στόχος είναι ο περιορισμός της εγκληματικότητας.

    Εντός του Ιουλίου ξεκινά η διαδικασία ονομαστικοποίησης

    Όπως δήλωσε, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής, την οποία θα ενημερώσει, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που προωθεί, με το οποίο διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

    Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 13,5 εκατομμύρια ανώνυμα καρτοκινητά. Από αυτά τα 9 εκατομμύρια είναι ενεργές συνδέσεις ενώ μόνο 5 εκατομμύρια υπάρχει ταυτοποίηση της κάρτας SIM και του χρήστη. Επίσης υπάρχουν 10 έως 15.000 ανώνυμες ευκαιριακές συνδέσεις.

    Στο εξής, συνδέσεις καρτοκινητών θα ενεργοποιούνται μόνο στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας ούτως ώστε κάθε νέος συνδρομητής να δηλώνει εκεί τα στοιχεία του. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούν να προμηθευτούν καρτοκινητά τα παιδιά χωρίς ταυτότητα, εκτός κι αν το καρτοκινητό χρεώνεται στο γονέα.

    Τα στοιχεία που χρειάζονται είναι ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τόπος γέννησης, ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο όπως άδεια παραμονής, κι αν υπάρχει ΑΦΜ.

    Για τους μετανάστες προβλέπεται ότι καρτοκινητό θα παίρνουν μόνο όσοι διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας.

    Για τα εταιρικά παρέχεται η δυνατότητα να μετατραπούν σε νομικό ή ατομικό επίπεδο.

    Οι εταιρίες θα καταγράφουν και θα ταυτοποιούν τα στοιχεία του χρήστη με την κάρτα SIM. Σε περίπτωση μεταβίβασης, ο χρήστης θα πρέπει να ενημερώνει τον πάροχο για τα στοιχεία του αγοραστή. Σε περίπτωση κλοπής θα ισχύει ότι και στις πιστωτικές κάρτες, δηλαδή θα ενημερώνεται ο πάροχος και η σύνδεση θα διακόπτεται.

    Όσο για τις κάρτες ανανέωσης χρόνου, δεν αλλάζει κάτι από τα ισχύοντα, οπότε θα συνεχιστεί η πώληση τους και από τα καταστήματα ψιλικών, περίπτερα και σουπερ μάρκετ.

    Στο σχέδιο νόμου, το οποίο δίνεται την Τετάρτη στη δημοσιότητα προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των φορέων, περιλαμβάνονται εκθέσεις και στοιχεία από χώρες που ισχύει το μέτρο της ταυτοποίησης των καρτοκινητών και από τα οποία προκύπτει μείωση της εγκληματικότητας.

    Η Ελλάδα είναι η 12η χώρα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο όπου τα καρτοκινητά θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο.

    Η αγορά καρτοκινητού με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ισχύει ήδη σε Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία , Ιταλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία.

    Είδηση: 23664

    [04] Τεταμένη είναι η κατάσταση στο Ιράν

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Για ύπαρξη επτά -ίσως και οκτώ- νεκρών γίνεται λόγος μετά τις χθεσινές ταραχές, στο Ιράκ, που ακολούθησαν τις εκλογές. Τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, πυροδότησε η ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Στην πρωτεύουσα, νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν οι υποστηρικτές του Μιρχοσεϊν Μουσαβί -αντιπάλου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ- την ώρα που αυτός, ως Πρόεδρος της χώρας, βρίσκεται στη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική.

    Πάντως, ο Μουσαβί, ζήτησε από τους οπαδούς του να μην κατεβούν στους δρόμους για να αποφευχθούν επεισόδια. Αντιδιαδήλωση προετοίμαζαν υποστηρικτές του Αχμαντινετζάντ, αλλά με διαφορά ώρας από τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

    Οι Αρχές της χώρας, που προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 100 ατόμων, ζητούν από τον ξένο Τύπο να μην καλύπτει συγκεντρώσεις που δεν έχουν την άδεια της κυβέρνησης.

    Παράλληλα, το Συμβούλιο των Φρουρών (το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Ιράν), ύστερα από έντονες πιέσεις, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

    Ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράν εκφράζει η Κομισιόν.

    Η πρωτεύουσα του Ιράν ζει εδώ και τρεις ημέρες τις μεγαλύτερες και πλέον βίαιες διαδηλώσεις από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

    Εικόνες που προέρχονται από κάμερα ερασιτέχνη ακούγονται πυροβολισμοί.

    Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ιράν, κάνουν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς και αρκετούς τραυματίες κατά τη χθεσινή διαδήλωση.

    Αίσθηση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν τα επεισόδια τα ΜΜΕ. "Αρκετοί αλήτες ήθελαν να επιτεθούν σε στρατιωτικό φυλάκιο και να προχωρήσουν σε βανδαλισμούς κοντά στην πλατεία Αζαντί. Δυστυχώς επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν", μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός.

    Οι Αρχές που προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 100 ατόμων, περιλαμβανομένου δύο μεταρρυθμιστών ηγετών, μεταξύ αυτών ο αδελφός του πρώην Προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί, με την κατηγορία ότι είναι μεταρρυθμιστής!

    Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η χαρακτηριστική δήλωση του υπ. Πληροφοριών Γκολάμ Χουσεΐν Μοχσενί, ο οποίος είπε ότι «Περισσότεροι από 25-26 πράκτορες που βρίσκονται πίσω από τις ταραχές συνελήφθησαν, εκτός από όσους συνέλαβε η αστυνομία και ανακοινώνω στους υπόλοιπους ότι οι πράξεις τους δεν μπορούν να μείνουν κρυφές από το υπουργείο πληροφοριών».

    Όμως, την Τεχεράνη ετοιμάζονται και για νέες διαδηλώσεις, τόσο οι υποστηρικτές του Μιρχοσείν Μουσαβί, όσο και οι υποστηρικτές του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και μάλιστα, στην ίδια πλατεία με διαφορά μόλις μίας ώρας!

    Ο Μιρχοσείν Μουσαβί, ο βασικός αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ στις εκλογές της Παρασκευής, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Ωστόσο, εμφανίζεται ανυποχώρητος.

    Στον «γύψο» ο ξένος Τύποςβ¦

    Το Ιράν απαγόρευσε στους δημοσιογράφους των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης να βγαίνουν από τα γραφεία τους για να καλύπτουν διαμαρτυρίες στους δρόμους της Τεχεράνης, μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

    Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως ναι μεν οι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από τα γραφεία τους, όμως, ακυρώνει τις δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις όλων των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    "Παράνομες" οι διαδηλώσεις

    "Ουδείς δημοσιογράφος έχει άδεια να κάνει ρεπορτάζ ή να κινηματογραφεί ή να τραβάει φωτογραφίες στην πόλη", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού προς το πρακτορείο Reuters.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως οι ιρανικές αρχές δεν παίρνουν συνήθως τέτοια μέτρα, αλλά, επιβάλλουν μάλλον περιορισμούς στη φωτογραφική κάλυψη ενός γεγονότος.

    Το υπουργείο διευκρίνισε πως οι "αντιπρόσωποι των ξένων μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να καλύπτουν γεγονότα χωρίς συντονισμό ή χωρίς άδεια από το γραφείο [του υπουργείου] και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε κάποιο γεγονός, εφ' όσον αυτό δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα του γραφείου".

    Η διευκρίνιση αυτή σημαίνει πως απαγορεύεται στους ξένους δημοσιογράφους να ασκούν το επάγγελμά τους έξω από τα γραφεία στα οποία εργάζονται.

    Μία κυβερνητική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτά τα μέτρα έχουν ως κυρίως στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπροσώπων του ξένου Τύπου στην Τεχεράνη, πράγμα που υπονοεί ότι η καταστολή των διαδηλώσεων του ηττηθέντος υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί μπορεί να γίνει πιο βίαια από ό,τι ήταν ως τώρα.

    Δεκτός ως Πρόεδροςβ¦

    Ο Αχμαντινετζάντ, ο οποίος -σύμφωνα με τα αμφισβητούμενα από τους αντιπάλους του αποτελέσματα- νίκησε στις εκλογές, έγινε δεκτός στην Ρωσία ως ο νέος Πρόεδρος του Ιράν.

    "Η εποχή του ιμπεριαλισμού έχει τελειώσει", δήλωσε αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Ιρανός πρόεδρος, από τη Ρωσία, όπου παρευρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης [OCS].

    "Η διεθνής καπιταλιστική τάξη βρίσκεται σε υποχώρηση και είναι φανερό ότι η εποχή των αυτοκρατοριών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί", τόνισε ο Αχμαντινετζάντ, στον Ο.C.S, ένα φόρουμ περιφερειακής ασφάλειας στην κεντρική Ασία, στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, ενώ το Ιράν έχει καθεστώς παρατηρητή.

    Ο Ιρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χώρα του, όπου μία νέα διαδήλωση της αντιπολίτευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα για την αμφισβητούμενη εκλογική του νίκη.

    Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ο Αχμαντινετζάντ ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στη Ρωσία την Δευτέρα, αλλά, καθυστέρησε το ταξίδι του λόγω των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, που ξέσπασαν με αφορμή τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    Πάντως, η Ρωσία καλωσόρισε στη χώρα τον Ιρανό νικητή των εκλογών με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ να τονίζει πως το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα ττης κάλπης είναι ένα εσωτερικό θέμα του Ιράν.

    Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν ο οποίος είπε ότι «η χώρα του δε σκοπεύει να πάρει μέρος στην πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές».

    β¦αλλά και αντιδράσεις

    Όμως, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα γεγονότα στο Ιράν τα αξιολογούν διαφορετικά, αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χαρακτηριστικά "Θα έλεγα σε όλους αυτούς -τους διαδηλωτές- ότι ο κόσμος παρακολουθεί και εμπνέεται από τη συμμετοχή τους, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος. Είναι η επιθυμία του ιρανικού λαού να δει ένα πιο ανοικτό, πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό Ιράν. Όλος ο κόσμος θα πρέπει να το σκέφτεται αυτό".

    Διάβημα διαμαρτυρίας του Ιράν προς την Ε.Ε.

    Διάβημα διαμαρτυρίας, για τις "επεμβατικές και προσβλητικές" δηλώσεις της Ε.Ε. σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, απεδόθη από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, στον Τσέχο ανώτερο διπλωμάτη, εκπρόσωπο της Ε.Ε., όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

    "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει τις επεμβατικές και προσβλητικές απόψεις που εξέφρασαν ορισμένες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δηλώσεων από υπουργούς Εξωτερικών χωρών της Ε.Ε., όπως και της εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε. σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του Ιράν", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ISNA.

    Η Ε.Ε. ενέτεινε άμεσα τις πιέσεις προς το Ιράν ώστε να συμφωνήσει με το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διερεύνηση της συντριπτικής νίκης του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στη χώρα και για να σταματήσει η καταστολή των διαμαρτυριών.

    Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ηγήθηκαν εκστρατείας της Ε.Ε. για να πειστεί το Ιράν να διερευνήσει τα εκλογικά αποτελέσματα, μολονότι δεν υπήρξαν ενδείξεις για την άσκηση νέων πιέσεων από τις ΗΠΑ, τον εταίρο τους στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Διερεύνηση και επανακαταμέτρηση

    Ενώ ο Μουσαβί καταγγέλλει παρατυπίες και θέλει να ακυρωθούν οι εκλογές, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στο Ιράν.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπερνάρ Κουσνέρ, "Ζητήσαμε σήμερα και από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, να διεξαχθεί έρευνα".

    Ύστερα από έντονες πιέσεις, το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Ιράν, το Συμβούλιο των Φρουρών, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Γαλλικό πρακτορείο

    Είδηση: 23677

    [05] Αισιοδοξία για οικονομία - Αύξηση Μ.Κ. της Εθνικής

    Ειδήσεις

    Σε θετικό έδαφος -έστω και κατώτερο των αρχικών προβλέψεων- βλέπει την ανάπτυξη το 2009 ο Γιάννης Παπαθανασίου και επανέλαβε ότι εντός του μήνα θα γίνει αξιολόγηση των μεγεθών, ώστε να αποφασιστούν τυχόν νέα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος την τετάρτη θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού, σημείωσε ότι τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα παρά το γεγονός ότι πολλοί βλέπουν την κρίση να τελειώνει στο τέλος του 2009. Ωστόσο, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος εμμένει στην εκτίμησή του ότι η ανάπτυξη ήταν και παραμένει μηδενική ή ελαφρά αρνητική. Νέα δεδομένα στην τραπεζική σκακιέρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Εθνική Τράπεζα.

    Χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση, η κυβέρνηση προχωρά στους στόχους που έχει θέσει για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% εφέτος και διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε θετικό έδαφος, παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες.

    Ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στο 10ο Venture Capital Forum, τόνισε ότι παρά τις εκτιμήσεις που θέλουν την κρίση να τελειώνει στο τέλος του 2009 τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα και επεσήμανε ότι αν και η ανάπτυξη στη χώρα μας, όπως φάνηκε από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου παρέμεινε θετική, για το σύνολο του έτους θα είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις.

    Την ίδια ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, εμμένει στις αρχικές δυσμενείς προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη χώρα μας το 2009, κάνοντας λόγο για μηδενική ή ελαφρά αρνητική ανάπτυξη για το τρέχον έτος.

    Όλα θα κριθούν τις ερχόμενες ημέρες που "κλείνει" το α΄εξάμηνο και θα γίνει ο απολογισμός τόσο των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και των προσαρμογών που θα χρειαστεί να γίνουν.

    Ο κ. Παπαθανασίου από βήμα του συνεδρίου κάλεσε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν το σημαντικό ρόλο που τους αναλογεί και τόνισε ότι οι επιχειρηματίες με νέες πρωτοβουλίες, διάθεση δημιουργίας και επενδύσεις θα κρίνουν την ανάπτυξη στη νέα εποχή).

    Την ίδια ώρα νέα δεδομένα στην τραπεζική σκακιέρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Εθνική Τράπεζα.

    "Οι σημερινές συνθήκες στον τραπεζικό χώρο απαιτούν εγρήγορση και ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα που θα αναπροσαρμόσει έγκαιρα την κεφαλαιακή της επάρκεια, θα αποκτήσει σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα", τόνισε σχετικά ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της εθνικής θα προτείνει στη γενική συνέλευση της Πέμπτης να δοθούν δυο νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε εννέα παλαιές στην τιμή των 11,3 ευρώ ανά μετοχή.

    Θετικά βλέπει την πρωτοβουλία της εθνικής το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περισσότερο το τραπεζικό σύστημα.

    "Η Κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι θετική σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, αφού με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται ακόμη περισσότερο το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σταθερή και υγιή ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή των φορέων του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά το ποσοστό που τους αναλογεί με βάση την υπάρχουσα μετοχική σύνθεση, θα συμβάλλει στην περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσιακής τους θέσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου.

    "Χαρά του επόπτη είναι να βλέπει τις τράπεζες να ενισχύουν τα κεφάλαιά τους. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής είναι θετική ενέργεια σε αυτή την συγκυρία. Το μέγεθος δίνει ανταγωνιστικότητα", το θετικό επίσης σχόλιο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις της υπεύθυνης για την οικονομία Λούκας Κατσέλη έκανε λόγο για συρρίκνωση του δημόσιου και εθνικού χαρακτήρα της μετοχικής βάσης της μεγαλύτερης Ελληνικής Τράπεζας.

    "Με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,2 δις ευρώ, η Διοίκησή της ουσιαστικά προσπαθεί να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο και εθνικό χαρακτήρα της μετοχικής βάσης της μεγαλύτερης Ελληνικής Τράπεζας, αυξάνοντας τους κινδύνους και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλων κλυδωνισμών" αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού ο πρόεδρος της Εθνικής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξαγοράς άλλης τράπεζας στην Ελλάδα και προέβλεψε ότι θα γίνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κι από άλλες τράπεζες.

    Εν τω μεταξύ, πάνω από 6,3 δισ. ευρώ προβλέπεται να επενδυθούν στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης έως το 2013. Ήδη έχουν προκηρυχτεί δράσεις ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ και έως τέλος του έτους αναμένονται προκηρύξεις για 800 εκατομμύρια ευρώ.

    Μεταξύ αυτών είναι και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κτιρίων που όπως δήλωσε ο Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης θα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι.

    Έως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπεται η κάλυψη κατά 25%, από το Ελληνικό Δημόσιο, των δανείων που λαμβάνουν ιδιώτες και επιχειρηματίες για αγορά κατοικίας και επαγγελματικής στέγης,

    Το μέτρο αποσκοπεί να συμβάλει αποφασιστικά στην κίνηση της αγοράς, στην ενίσχυση της οικοδομής και στη διευκόλυνση απόκτησης κατοικίας.

    Με το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη στα μέλη της αρμόδιας διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής προβλέπονται ακόμη θέματα χρηματοδοτικής μίσθωσης, φορολογικού απορρήτου, εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων καθώς και Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23679

    [06] Εκδόθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ για την υπόθεση Καραβέλα

    Ολοκληρώθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε παραγγείλει ο γ.γ του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την καθυστέρηση διεκπεραίωσης του τηλεγραφήματος από την Ουρουγουάη για την υπόθεση της φυγής Καραβέλα, που σχετίζεται με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Συμφωνά με το πόρισμα διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην αποστολή του σχετικού τηλεγραφήματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και παράλληλα, συμφωνά με τον κ. Αγαθοκλή, υπήρξαν υποκειμενικές ευθύνες για την καθυστέρηση και αδυναμίες της εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Ο κ. Αγαθοκλής εισηγήθηκε μέτρα και έπειτα από ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε εντολή για αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος ενώ παράλληλα απομάκρυνε τον μέχρι σήμερα διευθυντή της Α8 διευθύνσεως.

    Είδηση: 23678

    [07] Ρωσία: 500.000 νεκροί από το αλκοόλ-Πώληση βρέφους για 20 ευρώ

    Ειδήσεις

    Η κατάχρηση αλκοόλ σκοτώνει κάθε χρόνο στη Ρωσία μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ κόβει ένα μεγάλο μέρος του προσδόκιμου ζωής των ανδρών, βεβαιώνει μία έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Μόσχα.

    Η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί κάθε χρόνο τον πρόωρο θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων στη Ρωσία, αναφέρει η έκθεση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

    Στην ίδια έκθεση, που φέρει τον τίτλο "Κατάχρηση αλκοόλ στη Ρωσία: κοινωνικό-οικονομικές συνέπειες και μέτρα για την καταπολέμησή της", τονίζεται ότι "η επιδημία του αλκοολισμού στη Ρωσία συμπεραίνεται από το γεγονός ότι η θνησιμότητα των ανδρών που ζουν σε συνθήκες ελευθερίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών της ίδιας ηλικίας που βρίσκονται στη φυλακή".

    Η κατάχρηση αλκοόλ, αναφέρει ακόμα η έκθεση, ενοχοποιείται και στη μεγάλη πλειοψηφία των εγκλημάτων: "Περίπου το 80% των δραστών είναι μεθυσμένοι όταν διαπράττουν εγκλήματα κατά της ζωής. ¨Ένα 40% περίπου των αυτοκτονιών πραγματοποιούνται σε κατάσταση μέθης", προσθέτει η έκθεση.

    Δεινοί στην κατανάλωση της βότκας, οι Ρώσοι έχουν ένα προσδόκιμο ζωής ιδιαίτερα χαμηλό για τα δεδομένα μιας βιομηχανικής χώρας: 59 χρόνια για τους άνδρες και 72 για τις γυναίκες, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 από τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ.

    Ο πληθυσμός της Ρωσίας αριθμεί περίπου 140 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Προσπάθησε να πουλήσει το παιδί της για 20 ευρώ

    Η εισαγγελία της περιοχής Μουρμάνσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε τη διενέργεια δικαστικής έρευνας σχετικά με μια γυναίκα που κατηγορείται ότι προσπάθησε να πουλήσει τον ηλικίας ενός έτους γιο της για 800 ρούβλια (περίπου 20 ευρώ).

    "Η Αλιόνα Σεργκέγεβα, γεννημένη το 1975, πρότεινε σε μία πωλήτρια του εμπορικού κέντρου να της πουλήσει τον γιο της, γεννημένο στις 25 Μαΐου 2008, για 800 ρούβλια", αναφέρει η εισαγγελία στην ιστοσελίδα της.

    "Ανήσυχη για την ασφάλεια του παιδιού, η πωλήτρια υποκρίθηκε πως δέχθηκε την προσφορά και κατέβαλε στην κ. Σεργκέγεβα 300 ρούβλια, υποσχόμενη να της καταβάλει τα υπόλοιπα αργότερα", συνεχίζει η ίδια πηγή.

    "Τότε η μητέρα άφησε το παιδί στα χέρια της πωλήτριας και έφυγε. Την επομένη συνελήφθη από την αστυνομία όταν επέστρεψε για να εισπράξει το υπόλοιπο ποσό".

    Οι παράνομες πωλήσεις βρεφών από τους γονείς τους, οι οποίοι ως επί το πλείστον στις περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού, δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο στη Ρωσία, αλλά συνήθως τα ποσά που καταβάλλονται ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ρούβλια.

    Είδηση: 23676

    [08] Η Ζάκυνθος καλωσορίζει το καλοκαίρι με το πρώτο Φεστιβάλ Τζαζ!

    Ειδήσεις

    Τζαζ ήχοι και σχήματα που βασίζονται στην κιθάρα, το πιάνο, τα πνευστά, τη φωνή, και τα ηλεκτρικά όργανα, καθώς και μουσικές επηρεασμένες από τη βραζιλιάνικη μουσική παράδοση αλλά και από τη κλασική και σύγχρονη τζαζ, ταξιδεύουν και μαγεύουν το ελληνικό κοινό στην καλοκαιρινή Ζάκυνθο. Εκεί, όπου εννέα σχήματα της τζαζ και της αυτοσχεδιαστικής μουσικής δίνουν το "παρών" στο Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου, στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Δερματούσας από 10 έως 12 Ιουλίου.

    Στο πρώτο αυτό Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες τζαζίστες, όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης, ανερχόμενα ελληνικά σχήματα, όπως οι βραβευμένοι Poly Quartet και ξένοι καλλιτέχνες, όπως το τρίο του Ισπανού Cesar Latorre.

    Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί καθημερινά τρία σχήματα με ιδιαίτερο χαρακτήρα το καθένα, σε ένα πρόγραμμα συνολικής διάρκειας δυόμιση ωρών για την κάθε ημέρα.

    Στόχος του φεστιβάλ είναι να καλλιεργηθεί η επαφή του ελληνικού κοινού με τη τζαζ, να προσφέρουμε μια εναλλακτική μουσική εμπειρία στους επισκέπτες του νησιού την περίοδο εκείνη και, μακροπρόθεσμα, να εξελιχθεί το φεστιβάλ σε έναν θεσμό υψηλού επιπέδου στο νησί με την τόσο πλούσια μουσική παράδοση.

    To πρόγραμμα του φεστιβάλ αναλυτικά:

    *Παρασκευή 10 Ιουλίου

    Poly Quartet: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: Τρομπέτα, φλικόρνο, ηλεκτρονικά, Κώστας Γιαξόγλου: Πιάνο, Βασίλης Στεφανόπουλος: Κοντραμπάσσο, Σωτήρης Ντούβας: Τύμπανα

    Outward Bound: Αντώνης Τσικανδηλάκης: Πιάνο, Δημήτρης Νεονάκης: Ηλεκτρική Κιθάρα, Γιάννης Ηλιάκης: Τύμπανα

    CLTrio: Cesar Latorre: Ακουστικό και ηλεκτρικό πιάνο, Πέτρος Κλαμπάνης: Κοντραμπάσο, loops, Artis Orubs: Τύμπανα, αντικείμενα

    *Σάββατο 11 Ιουλίου

    Χάρης Λαμπράκης Trio: Χάρης Λαμπράκης: Νέι, Δημήτρης Θεοχάρης: Πιάνο, Νίκος Σιδηροκαστρίτης: Τύμπανα

    Γρηγόρης Ντάνης / Λουκία Παλαιολόγου: Γρηγόρης Ντάνης: Κιθάρα, Λουκία Παλαιολόγου: Φωνή

    Γιάννης Παπαναστασίου Mainstream Quartet: Γιάννης Παπαναστασίου: Σαξόφωνο, Κώστας Γιαξόγλου: Πιάνο, Περικλής Τριβόλης: Κοντραμπάσο, Θάνος Χατζηαναγνώστου: Τύμπανα

    *Κυριακή 12 Ιουλίου

    Trioism: Σπύρος Μάνεσης: Πιάνο, Πέτρος Κλαμπάνης: Κοντραμπάσο, Rui Ramos Pereira: Τύμπανα, Διονύσης Μπουκουβάλας: Πιάνο σόλο

    Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio: Γιώργος Κοντραφούρης: Hammond organ, Αλέξανδρος Βήχος: Κιθάρα, Βαγγέλης Κοτζάμπασης: Τύμπανα

    Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου

    Χώρος: Υπαίθριο δημοτικό θέατρο Δερματούσας, Ζάκυνθος

    Ημερομηνίες: Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

    Ώρα έναρξης : 21:00

    Τιμές Εισιτήριων: 10 ευρώ, τριήμερου 25 ευρώ

    Επικοινωνία :

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy20340 = 'Inf&#111;' + '&#64;'; addy20340 = addy20340 + 'Z&#97;nt&#101;J&#97;zz' + '&#46;' + 'c&#111;m'; document.write( '' ); document.write( addy20340 ); document.write( '' );

    <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //-->

    Πληροφορίες : www.zantejazz.com, www.myspace.com/zantejazz

    Είδηση: 23680

    [09] Αρχίζει η δημιουργία online Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής

    Ένα ψηφιακό "εικονικό βιβλίο", που θα περιέχει όλες τις μορφές της ζωής στη Γη, ανέλαβαν, για πρώτη φορά, να δημιουργήσουν μια ομάδα συνεργαζομένων αμερικανικών και βρετανικών επιστημονικών φορέων. Το έργο, που θα είναι δωρεάν διαθέσιμο online στο Ίντερνετ, θα αποτελέσει ένα λεπτομερή παγκόσμιο "χάρτη" της χλωρίδας και της πανίδας και θα παρακολουθεί στενά τις διαχρονικές αλλαγές στη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

    Η τεράστια αυτή ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που αποκαλείται και "μακροσκοπικό παρατηρητήριο", θα περιλαμβάνει στοιχεία για διάφορά τοπικά είδη που θα συνεισφέρει το ευρύ κοινό, το οποίο καλείται να συμβάλει, με τον τρόπο αυτό, στην πληρότητα της "Βίβλου" της βιοποικιλότητας. Οι δημιουργοί της ευελπιστούν ότι μακροπρόθεσμα εκατομμύρια άνθρωποι ("πολίτες-επιστήμονες") από όλο τον κόσμο θα βάλουν το χεράκι τους.

    Σταδιακά η βάση δεδομένων θα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, όπως οι μεταβολές στην πυκνότητα των δασών, η πρώτη ανθοφορία των φυτών κ.α. Η βάση θα περιέχει ακόμα διάφορες λεπτομέρειες, από ανατομικές περιγραφές μέχρι ανάλυση του γονιδιώματος. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας προσδοκούν ότι σιγά-σιγά η γιγάντια βάση δεδομένων θα εξελιχτεί σε ένα παγκόσμιο σύστημα, ανάλογο με αυτό της παρακολούθησης και καταγραφής των σεισμών ή του καιρού ανά τον κόσμο.

    Το έργο θα συλλέγει στοιχεία σε συνεχή βάση και θα παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, ποιες επιδράσεις υπάρχουν στα φυτά και τα ζώα της Γης από τις μεταβολές στην θερμοκρασία και την κλιματική αλλαγή. Στόχος επίσης είναι να "εκπέμπει" έγκαιρα σήματα προειδοποίησης για κατακτητικά ή επαπειλούμενα είδη, ενώ ακόμα θα μπορούσε, παρατηρώντας τις διαδρομές που ακολουθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα των πουλιών, να προειδοποιεί έγκαιρα για τον κίνδυνο σε πτήσεις αεροσκαφών εξαιτίας της απορρόφησης πουλιών από τους κινητήρες.

    Επίσης θα είναι δυνατή η πρόβλεψη φυτοπαρασίτων που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες ή ο εντοπισμός πολύτιμων για την ιατρική βοτάνων-φαρμάκων. Αλλά και κάθε άνθρωπος που θα θέλει να μάθει ποια είδη ζώων, εντόμων, πουλιών ή φυτών υπάρχουν κοντά στο σπίτι του ή στο μέρος όπου πάει διακοπές, θα μπορεί να ανατρέχει για ενημέρωση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

    Βασικοί φορείς υποστήριξης της φιλόδοξης πρωτοβουλίας είναι η "Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής", τμήμα του αμερικανικού Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, και το βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία. Όπως προσδοκούν οι φορείς που στηρίζουν το έργο, θα είναι ολοκληρωμένο και πλήρως διαθέσιμο σε περίπου δέκα χρόνια. Μερικά όμως τμήματα του συστήματος, όπως εικόνες των ειδών, χάρτες των θαλασσών και γενετικές αλληλουχίες των γονιδίων, θα είναι πολύ πιο γρήγορα έτοιμα. Σε πρώτη φάση οι συνεργαζόμενοι επιστημονικοί φορείς εργάζονται για να συνδέσουν χιλιάδες υπάρχουσες ηλεκτρονικές βάσεις επιστημονικών δεδομένων σε μια ενιαία ψηφιακή βάση.

    Περίπου 400 βιολόγοι και ειδικοί της τεχνολογίας από 50 χώρες συγκεντρώθηκαν στις αρχές Ιουνίου, στο Λονδίνο, στην πρώτη συνδιάσκεψη "e-Βιόσφαιρα", προκειμένου να συζητήσουν το πρακτικό κομμάτι υλοποίησης του έργου, κυρίως τη δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού ανοικτής πρόσβασης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23659

    [10] Υπόθεση Siemens: Απορριπτικό βούλευμα

    Πολιτική

    Απορριπτικό είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στην προσφυγή που κατέθεσαν οι προσωρινά κρατούμενοι στην υπόθεση της Siemens κ.κ. Γ. Σκαρπέλης και Ηλ. Γεωργίου για εξαίρεση του 4ου Ειδικού Ανακριτή κ .Ν. Ζαγοριανού. Οι δικαστές δεν δέχονται τις αιτιάσεις των δύο κατηγορουμένων, για μεροληπτική συμπεριφορά του ανακριτή, καθώς -όπως τονίζεται στο βούλευμα- δεν προέκυψαν πραγματικά περιστατικά που να αιτιολογούν υπόνοιες για μεροληψία.

    Σύμφωνα με το βούλευμα, ουδείς μάρτυρας παρέθεσε συγκεκριμένα περιστατικά που να δικαιολογούν δυσπιστία στο πρόσωπο του ανακριτή ο οποίος "δεν ενήργησε κατόπιν πιέσεων ή οδηγιών τρίτων προσώπων".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23682

    [11] Nέο Μουσείο Ακρόπολης: Εξαντλήθηκαν τα πρώτα εισιτήρια

    Ειδήσεις

    Οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό ενώ τα εισιτήρια για τις τρείς πρώτες μέρες λειτουργίας του Μουσείου, που διατίθενται μέσω διαδικτύου, έγιναν κιόλας ανάρπαστα. Μέσα σε μόνο μισή ώρα από τη στιγμή που ξεκίνησε το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης εισιτηρίων στην ιστοσελίδα του Μουσείου (www.theacropolismuseum.gr), εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια της πρώτης ημέρας, καθώς και τα εισιτήρια για τις 22 και 23 Ιουνίου. Εκτός από τα 2.250 εισιτήρια των πρώτων τριών ημερών έχουν προπωληθεί επίσης και εισιτήρια μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.

    Πρώτοι στη λίστα ενδιαφέροντος για αγορά εισιτηρίων είναι οι Έλληνες και ακολουθούν οι Αμερικανοί. Από την Ευρώπη είναι κυρίως Σουηδοί, Γάλλοι και Δανοί, ενώ από πιο μακρινούς προορισμούς εισιτήρια αγόρασαν Ιάπωνες και Αργεντινοί.

    Από την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009, οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στο μουσείο με εισιτήριο που θα το αγοράζουν από την υπηρεσία e-ticketing της ιστοσελίδας του Μουσείου αλλά και από τα ταμεία στην είσοδο του Μουσείου.

    Υπενθυμίζεται πως το κοινό μπορεί να επισκεφθεί το μουσείο σε καθορισμένες χρονικές περιόδους: 09.00-11.00, 11.00-18.00 και 18.00-20.00. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών ανά χρονική ζώνη είναι 250 άτομα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, το μουσείο εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πιλοτικό πρόγραμμα με 13 πτυχιούχους φροντιστές.

    Είδηση: 23675

    [12] Παπανδρέου: Όμηρος των αδιεξόδων της η Κυβέρνηση

    Κριτική στην κυβέρνηση για αδιέξοδη πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα Δευτέρα σε σύσκεψη για του Συντονιστικού Κοινοβουλευτικού του Κινήματος αναφορικά με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό και τις δράσεις του κόμματος στα θερινά τμήματα της Βουλής, οι εργασίες των οποίων ξεκινούν απόψε. «Η Κυβέρνηση, μετά την ήττα της στις εκλογές, βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, έχουν απορριφθεί οι πολιτικές της ,δεν έχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για πρωτοβουλίες, είναι όμηρος των δικών της αδιεξόδων από τα σκάνδαλα και την οικονομία έως και τα εσωκομματικά της προβλήματα»,τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος Θεόδωρο Πάγκαλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Χρήστο Παπουτσή στο γραφείο του στη Βουλή.

    «Η Κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και βρίσκεται σήμερα σε δυσκολότερη θέση από εκείνη που βρισκόταν πριν από τις εκλογές, καθώς η κοινωνία απέρριψε τις πολιτικές της», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και εξήγησε, με αυτό τον τρόπο, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι μέρος της κρίσης, την οποία έχει δημιουργήσει η ίδια και όμηρος των δικών της αδιεξόδων, γι' αυτό και δεν μπορεί να δώσει προοπτική στην Ελλάδα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση και παράλληλα θα απευθυνθεί και στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο της αποχής, προς εκείνους δηλαδή που απείχαν από τις εκλογές, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους προς το πολιτικό σύστημα.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η τακτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στο επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί είναι η οικονομία, τα αγροτικά θέματα, η πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η λαθρομετανάστευση, ο τουρισμός, οι πυρκαγιές και η πυρόσβεση και οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη των σκανδάλων.

    Αναφερόμενος στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού για να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες της για τα σκάνδαλα, τη συγκάλυψη και τις αδιαφανείς της επιλογές.

    Η ΝΔ, πρόσθεσε, επιχειρεί από θύτης να μετατραπεί σε θύμα, ωστόσο οι πολιτικές της ευθύνες παραμένουν, καθώς μπλόκαρε την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ παραβίασε το Σύνταγμα και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

    Είδηση: 23672

    [13] Πυρκαγιά στα Λεγραινά Λαυρίου

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13.45 σε δασική έκταση στα Λεγραινά Λαυρίου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά πέρασε ανάμεσα από κάποιες αυλές αλλά, η μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα

    Επί τόπου βρίσκονται 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ κάνουν ρίψεις νερού και δύο ελικόπτερα για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

    Εξάλλου, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα. Σήμερα η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, ενώ τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωσή της και εξαιτίας των δυνατών ανέμων, κατάφερε γρήγορα και παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων , να επεκταθεί στον Υμηττό με κατεύθυνση το Πανόραμα της Βούλας κάνοντας στο πέρασμά της στάχτη πευκόφυτη έκταση.

    Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα στην Άνω Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού, διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

    "Φωτιές" και μεταξύ των κομμάτων

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος κληθείς να τοποθετηθεί για τα όσα είπε χθες ο Υπουργός αναπληρωτής εσωτερικών, αρμόδιος για τη δημόσια τάξη Χρ. Μαρκογιαννάκης σε σχέση με την αντιμετώπιση πυρκαγιών, απάντησε πως επρόκειτο για συνολική δήλωση που κάποιοι επιχείρησαν να την παρουσιάσουν αποσπασματικά. Τόνισε ότι με τα μέσα που υπάρχουν αντιμετωπίστηκε ασυνήθης αριθμός πυρκαγιών για τα δεδομένα της εποχής και έχουν γίνει προετοιμασίες ώστε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που πρέπει.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να κάνει πολιτική με βάση τα δελτία της ΕΜΥ.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις πυρκαγιές, ο Εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αιβαλιώτης δήλωσε τα εξής:

    «Επειδή "πήρε φωτιά" το εσωτερικό της ΝΔ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καεί όλη η Ελλάδα. Ο ανεύθυνος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το κυρίαρχο θέμα κάθε καλοκαιριού, τις πυρκαγιές, καταδεικνύει πόσο ατελής είναι ο τρόπος λειτουργίας της».

    Είδηση: 23673

    [14] Συνεδρίασε η Κ.Ο. του ΣΥΝ

    Πολιτική

    Συνεδριάζει αυτή την ώρα στα γραφεία του ΣΥΝ η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ νωρίτερα συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι "χρειάζεται προσπάθεια για να επανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση του με το λαό". Για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι η Αριστερά πρέπει να μείνει μακριά από αρχηγο-κεντρικά μοντέλα.

    «Δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει, αλλά πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ς, στην ερώτηση αν έχει μετανιώσει που στήριξε τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ. Στην ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει προς τις εθνικές εκλογές με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν τον απασχολεί το θέμα αυτό, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα σωστά διδάγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ελπίδα στον κόσμο.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε και την αυτοκριτική του όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος έχει ευθύνες και μάλιστα σημαντικές, και λόγω της θέσης του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα της συλλογικότητας έχει τριβές αλλά πρέπει να κινηθεί σε ένα διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγικά κόμματα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε έναν μικρό σεισμό είπε ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες όμως δεν κρατούν πολύ.

    Αυτό που με απασχολεί σημείωσε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να έχει την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας. Αυτό είναι το θέμα και όχι πώς θα μοιράσουμε τα ιμάτιά μας.

    Για όλους μας, είπε ο κ. Αλαβάνος, το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει ένα ζήτημα να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή τη μικρή οπισθοχώρηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν σκέφθηκε να παραιτηθεί, ο κ. Αλαβάνος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε, ότι αυτό που αληθεύει είναι ότι συζητάμε με τόλμη για την ανασυγκρότηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην ερώτηση, αν υπάρχει θέμα αλλαγής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις μας οδηγούν στο να κάνουμε και βελτιώσεις και διορθώσεις στην πολιτική μας.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή της, συζήτησε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

    Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, στη συνεδρίαση συζητήθηκε:

    1.Να διοργανωθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Μιχάλη Παπαγιαννάκη, το Σεπτέμβριο.

    2.Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε για το θέμα αυτό ότι επιβεβαιώθηκε η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρά τα εμπόδια του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής απάλλαξε από πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργούς.

    3.Το θέμα της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, το θέμα αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί δεν μπορεί το θέμα της ασφάλειας και των μεταναστών να έχει μόνο κατασταλτικό χαρακτήρα. Είναι γενικότερο θέμα του υπουργείου Εσωτερικών και όλης της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αλαβάνος και διευκρίνισε, ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση των κομμάτων που έχει καλέσει ο κ. Μαρκογιαννάκης θα περιοριστεί σε θέματα της αστυνομίας και θα επαναδιατυπωθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

    4.Για τους μετανάστες, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι το κόμμα του θα διοργανώσει σύντομα ημερίδα για το θέμα αυτό, ωστόσο πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην άποψη ότι δεν δέχεται ο ρατσισμός να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Υπάρχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης όχι μόνο για μετανάστες, αλλά και για Έλληνες πολίτες, είπε ο κ. Αλαβάνος, και στο θέμα αυτό πρέπει να βρεθεί λύση. Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσει την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών εντός των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, σημείωσε, πρέπει να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για τις συνοριακές αρχές αλλά και να δημιουργηθούν σωστές εγκαταστάσεις διαμονής και όχι στρατόπεδα.

    5.Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολιτική με τα δελτία καιρού. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δασικών υπηρεσιών για τον καθαρισμό των δασών, ενώ ζήτησε την άμεση ενσωμάτωση των έκτακτων δασοπυροσβεστών και την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος, είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση η οικονομία και η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών δείχνει ότι, κατά κάποιο τρόπο οι μισοί Έλληνες είναι υποψήφιοι να μπουν στον Τειρεσία και ζήτησε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κρατικό τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατάργηση του Τειρεσία με τη σημερινή του μορφή.

    Είδηση: 23671

    [15] Πανελλαδικές: Την Παρασκευή βγαίνουν oι βαθμοί

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Την Παρασκευή 19 Ιουνίου, μετά τις 12 το μεσημέρι, θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, στα λύκεια όλης της χώρας. Οι βαθμολογίες ανακοινώνονται νωρίτερα φέτος, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι ήταν πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση, εάν έχου επιτύχει, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουν ως το τέλος Αυγούστου, οπότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις των Σχολών. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής στην επιλογή για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23669

    [16] Μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ανάπτυξη το 2009

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, παρά τις εκτιμήσεις που θέλουν την κρίση να τελειώνει στο τέλος του 2009, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στο 10ο Venture Capital Forum. O Γιάννης Παπαθανασίου, επισήμανε ότι αν και η ανάπτυξη στη χώρα μας, όπως φάνηκε από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου παρέμεινε θετική, για το σύνολο του έτους θα είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις.

    Αμεση η αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στην κρίση

    Ο υπουργός Οικονομίας, κάλεσε όλες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου στην προσπάθεια για την ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πράττει και συνεχίζει να πράττει το χρέος της, με ευθύνη σχέδιο και σοβαρότητα.

    "Στην Ελλάδα η αντίδραση απέναντι στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση ήταν άμεση και αποφασιστική" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών της Ε.Ε. που ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την ανταπόκριση της αγοράς στο Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας, σημειώνοντας ότι το ταμείο κατάφερε να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη σύσταση έντεκα συνολικά Venture Capital Funds.

    Παράλληλα, εκτίμησε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την επιχειρηματική εγρήγορση και μέσα από τη συνεργασία του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό τομέα.

    Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ανέφερε, οι επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν το σημαντικό ρόλο που τους αναλογεί, με νέες πρωτοβουλίες, με διάθεση δημιουργίας, με επενδύσεις σε τομείς που θα κρίνουν την ανάπτυξη στη νέα εποχή.

    Έπεσε ο πληθωρισμός

    Στην Ελλάδα μείωση από 1,1% σε 0,7% σημείωσε ο πληθωρισμός το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

    Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,6% σε 0% το Μάιο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3,7%,

    Στην Ε.Ε. μειώθηκε από 1,3% τον Απρίλιο σε 0,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 4%.

    Ο υψηλότερος και χαμηλότερος πληθωρισμός τον Μάιο

    Αρνητικός στην Ισπανία και Πορτογαλία, Υψηλός σε 3 χώρες

    Ι

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 23665

    [17] 6,3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις του ΕΠΑΝ

    Πολιτική

    Πάνω από 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να επενδυθούν στο πλαίσιο του νέου ΕΠΑΝ 2 (Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2) του Υπουργείου Ανάπτυξης την περίοδο 2007-2013. Τα 3,2 δισεκατομμύρια είναι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι. Το 82% των κονδυλίων κατευθύνεται στην περιφέρεια. Μεγάλοι ωφελημένοι οι τομείς Έρευνα και Τεχνολογία, αλλά και ο Τουρισμός. Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινωθεί και το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης των κτιρίων που προβλέπει μεταξύ άλλων επιχορηγήσεις για αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων στις κατοικίες.

    Εντός του καλοκαιριού πρόκειται να προκηρυχθεί το ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κτιρίων και γραφείων. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας την πορεία ενεργοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2 αλλά και τα αποτελέσματα του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 1 που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

    Με τα χρήματα του πρώτου προγράμματος ενισχύθηκαν 22.600 επενδυτικά σχέδια, ιδρύθηκαν περισσότερες από 4.000 νέες επιχειρήσεις, βελτιώθηκαν οι ενεργειακές υποδομές κυρίως στον τομέα του φυσικού αερίου ενώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ενισχύθηκαν 5.000 επιχειρήσεις με 390 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια και επιδότηση επιτοκίου.

    Το δεύτερο πρόγραμμα που έχει ήδη αρχίσει να τρέχει ανέρχεται σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ και το 82% των πόρων , σύμφωνα με τον κύριο Χατζηδάκη, θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι έως το τέλος Αυγούστου έχουν λάβει εντολή οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης να προσδιορίσουν το μοντέλο για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 23663

    [18] Σύλληψη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο Facebook

    Η πρώτη σύλληψη στην Ελλάδα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέσα από το δημοφιλές Facebook, έγινε στα Χανιά. Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χανίων συνέλαβαν έναν 22χρονο φοιτητή ύστερα από καταγγελία γυναίκας για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ο νεαρός είχε φτιάξει στο Facebook, ιστοσελίδα με το όνομα και τo προφίλ της και ανέβαζε αποκαλυπτικές φωτογραφίες.

    Κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγής στοιχεία, ο 22χρονος έμενε σε σπίτι που του ενοικίαζε η γυναίκα, η οποία είναι αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό.

    Δυο μήνες αφού σταμάτησε να νοικιάζει το σπίτι της γυναίκας, ο νεαρός δημιούργησε στο facebook ιστοσελίδα με το όνομα και το προφίλ της και ανέβαζε αποκαλυπτικές φωτογραφίες.

    Η γυναίκα ενημερώθηκε από γνωστούς τους για το γεγονός και έκανε καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον 22χρονο, ο οποίος τώρα κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 23662

    [19] Συνεργασία Καραμανλή - Μπακογιάννη για τη λαθρομετανάστευση

    Πολιτική

    Για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Στις προτεραιότητες της ελληνικής ατζέντας είναι το θέμα της λαθρομετανάστευσης, με την Αθήνα να δηλώνει μη ικανοποιημένη από το Σχέδιο Συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου. Η χώρα μας ζητεί ρητή αναφορά στους κανόνες επανεισδοχής λαθρομεταναστών σε συγκεκριμένες χώρες - μεταξύ αυτών και την Τουρκία.

    Η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ κοινή γραμμή πλεύσης για τη λαθρομετανάστευση και όπως δήλωσε τη Δευτέρα η Ντόρα Μπακογιάννη την ελληνική θέση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και στην διαχείρισή του, υποστήριξαν στο Λουξεμβούργο αρκετές χώρες -κυρίως μεσογειακές-.

    Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, ότι αυτό πρέπει να γίνει με αναβάθμιση της Frontex, δηλαδή με περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο για τη φύλαξη των συνόρων και την οικονομική ενίσχυση των χωρών που σηκώνουν το βάρος.

    Η λαθρομετανάστευση συζητήθηκε και στην χθεσινη τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τσέχο ομόλογό του.

    Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Σχέδιο Συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις ελληνικές θέσεις για μια μεταναστευτική πολιτική, ήταν το σχόλιο το ΠΑΣΟΚ.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικό άρθρο: Πανευρωπαϊκό το θέμα της λαθρομετανάστευσης

    Είδηση: 23661

    [20] ΟΗΕ: αυξάνονται οι πρόσφυγες πολέμου

    Ειδήσεις

    Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το ρεύμα των προσφύγων πολέμου μέσα στο 2008, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην ετήσια έκθεσή της, που παρουσιάστηκε στην Ελβετία.

    Συνολικά 42 εκατομμύρια εγκατέλειψαν τις εστίες τους, εκ των οποίων οι ξεριζωμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα έφθασαν τα 26 εκατομμύρια, ενώ άλλα 16 εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες σε άλλες χώρες και όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Συγκριτικά με το 2007 υπάρχει μια μικρή μείωση, που όμως η φορά των εξελίξεων μέσα στο 2009, δείχνει ότι θα ισοσκελιστεί και προκύπτει από συρράξεις στη Σρι Λάνκα, στη Σομαλία και στο Πακιστάν, όπου η επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία Σουάτ μόνο στην περιοχή αυτή, έχει προκαλέσει την έξοδο 1,8 εκατ.κατοίκων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Ύπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες το 80% των προσφύγων προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και οι πλουσιότερες χώρες κατηγορούνται για πλημμελή υποστήριξη στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, είτε στο Πακιστάν, είτε σε άλλες περιοχές.

    Ταυτόχρονα, η επιδείνωση στον τομέα της ασφάλειας, τόσο στο Σουδάν, όσο και στο Αφγανιστάν, συνέβαλλε στην επιβράδυνση του συνολικού αριθμών των επαναπατρισμών (περίπου 2 εκατ. άνθρωποι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επαναπατρισμοί μειώθηκαν κατά 17% και η επιστροφή των εκτοπισθέντων προσώπων κατά 34%.

    Χωρίς καμία άμεση θετική προοπτική στον ορίζοντα, ζουν τουλάχιστον 5,7 εκατ, πρόσφυγες, εκ των οποίων το μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισθέντων έχει η Κολομβία με 3 εκατ. ανθρώπους, ακολουθούμενη από το Ιράκ (2,6 εκατ.), το Νταρφούρ (2 εκατ.) και κατόπιν η ΛΔ του Κονγκό (1,5 εκατ.) και η Σομαλία (1,3 εκατ.).

    Η Νότιος Αφρική ήταν η χώρα που δέχθηκε τις περισσότερες αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου με 839.000 αιτούντες, και ακολουθούν οι ΗΠΑ (49.000 αιτήσεις) και η Γαλλία (35.000)/

    Το Πακιστάν είναι η πρώτη χώρα σε υποδοχή προσφύγων (1,8 εκατ.) και ακολουθούν η Συρία (1,1 εκατ.), το Ιράν (980.000) και η Γερμανία (582.000). Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες υπό την ευθύνη της Αρμοστείας είναι Αφγανοί και Ιρακινοί.

    Είδηση: 23683


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 June 2009 - 16:57:12 UTC