Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με καλλίτερα αντανακλαστικά η ΕΕ των 27
  • [02] Αίσιο τέλος είχε η απαγωγή 62χρονου επιχειρηματία
  • [03] Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη στην τουρκική τηλεόραση

    [01] Με καλλίτερα αντανακλαστικά η ΕΕ των 27

    Ευρώπη

    Η οικονομία και η αναζήτηση τρόπων διεξόδου από την κρίση βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής.

    Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία μονίμων πανευρωπαϊκών μηχανισμών επίβλεψης των βασικών τομέων της οικονομίας, κι ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για μελλοντικές κρίσεις.

    Παράλληλα, προσέφεραν εγγυήσεις στην Ιρλανδία για την διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, σε συγκεκριμένους τομείς προκειμένου τον ερχόμενο Οκτώβριο να εξασφαλιστεί το «ναι» από τους Ιρλανδούς πολίτες στην συνθήκη της Λισσαβόνας.

    Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος χρειάζεται έναν κεντρικό πανευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας για την επίβλεψη των βασικών τομέων της οικονομίας, κι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για μελλοντικές κρίσεις, συμφώνησαν οι 27 ηγέτες της Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    Με την δημιουργία μέσα στην επόμενη χρονιά τριών ρυθμιστικών σωμάτων για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις χρηματαγορές, το Συμβούλιο βρήκε την χρυσή τομή για την αποφυγή νέων οικονομικών κρίσεων στο μέλλον.

    Επιπλέον, το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου», θα λειτουργεί ως μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης για μελλοντικές κρίσεις.

    Ο Γκόρντον Μπράουν αντέδρασε στην ανάληψη της συγκεκριμένης ευθύνης από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι ακόμη και χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, όπως η Βρετανία, θα βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της.

    Όπως δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργος, «Η καλύτερη έγκαιρη προειδοποίηση, η καλύτερη συνεργασία στην εποπτεία, η καλύτερη επιβολή των κανόνων είναι προς το συμφέρον μας.».

    Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου θα εκλέγεται από τους διοικητές των 27 εθνικών κεντρικών τραπεζών.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, οι 27 εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ανάκαμψη αν και παραδέχθηκαν ότι αυτή θα καθυστερήσει, κι εκτιμούν ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

    Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να κάμψουν τις Ιρλανδικές αντιρρήσεις για την έγκριση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η οποία απορρίφθηκε πέρυσι στο σχετικό δημοψήφισμα.

    «Επιθυμώ να εξάρω το πνεύμα αλληλεγγύης που επέδειξαν σήμερα οι εταίροι μας έναντι της Ιρλανδίας.», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράϊαν Καουέν.

    Στην κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι η μεταρρυθμιστική συνθήκη της Ένωσης δεν θα θίγει την εθνική πολιτική σε ζητήματα από την στρατιωτική ουδετερότητα και το φορολογικό σύστημα ως τις αμβλώσεις, ούτως ώστε το Ιρλανδικό «ναι» να εξασφαλιστεί στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου.

    Πάντως, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δέχθηκαν να προσθέσουν στο τελικό κείμενο της συνθήκης τους Ιρλανδικούς αστερίσκους, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η συνθήκη θα έπρεπε να εγκριθεί ξανά από όλες τις χώρες μέλη.

    Επίσης, η σύνοδος κορυφής των 27 ενέκρινε την υποψηφιότητα του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισίον, ο οποίος δήλωσε ότι είναι συγκινημένος. Όπως είπε «Ήταν για μένα μία πολύ σημαντική στιγμή όταν δέχθηκα αυτήν την υποστήριξη με ενθαρρυντικά λόγια και λόγιας αναγνώρισης του έργου που η επιτροπή έχει κάνει σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες.».

    Ο κύριος Μπαρόζο έθεσε ως απόλυτες προτεραιότητές του την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Είδηση: 23870

    [02] Αίσιο τέλος είχε η απαγωγή 62χρονου επιχειρηματία

    Κοινωνία

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός 62χρονου επιχειρηματία στα Χανιά τον όποιο άρπαξαν τρία άτομα την ώρα που έκανε τον πρωινό του περίπατο στην περιοχή του Σταλού, όπου και βρίσκεται το σπίτι του.

    Λίγες ώρες αργότερα μέσα στη ημέρα, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης υποστράτηγος Νικόλαος Μπεσίρης ανακοίνωσε ότι ο 62χρονος βρίσκεται ήδη κοντά στην οικογένεια του.

    Όπως είπε ο κύριος Μπεσίρης, ο 62χρονος όπως κάθε πρωί συνηθίζει, έκανε τον πρωινό του περίπατο στην περιοχή κοντά στο σπίτι του.

    Γύρω στις 8 το πρωί ένα άτομο που φορούσε κράνος και κουκούλα και επέβαινε σε μηχανή προσπέρασε τον 62χρονο και με την βοήθεια δυο ακόμα ατόμων που φορούσαν κουκούλα και επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, κατάφερε να τον ακινητοποιήσει.

    Εν συνεχεία, αφού του έβαλαν μία κουκούλα του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια και τον οδήγησαν σε εγκαταλελειμμένο χώρο στην περιοχή της Μαλάξας.

    Εκεί τον άφησαν δεμένο λέγοντας του, σε σπαστά ελληνικά, πως αν συνεργασθεί μαζί τους δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

    Ωστόσο, ο 62χρονος κατάφερε να λυθεί, να ξεφύγει της προσοχής του φρουρού, να βγει από την αποθήκη και να κρυφτεί για περίπου 2 ώρες σε θάμνους που βρισκόταν σε πλαγιά κοντά στο χώρο που είχε μεταφερθεί.

    Λίγο μετά, κι ενώ οι απαγωγείς του τον είχαν χάσει, κατάφερε να διανύσει μία απόσταση 1.000 μέτρων, να φθάσει σε κοντινό σπίτι και να ζητήσει βοήθεια από ηλικιωμένο ζευγάρι που διαμένει εκεί.

    Το ζευγάρι ειδοποίησε την αστυνομία που έφθασε στο σημείο και παρέλαβε τον 62χρονο.

    Οδηγήθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Χανίων όπου και περιέγραψε τι είχε συμβεί.

    Η αστυνομία εκ παραλλήλου με μπλόκα και προσαγωγές υπόπτων προσπαθεί να εντοπίσει τους δράστες.

    Την εξαφάνιση του 62χρονου ανέφεραν τα δυο του παιδιά όταν είδαν πως καθυστερούσε να επιστρέψει στο σπίτι και δεν απαντούσε στο κινητό του τηλέφωνο.

    Λίγο μετά επικοινώνησαν με το αστυνομικό τμήμα Νέας Κυδωνίας και άρχισαν οι έρευνες.

    Σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι του βρήκαν το καπέλο του, ένα μπουκάλι νερό και κηλίδα αίματος.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο 62χρονος προσπάθησε να αντισταθεί, καθώς φέρει μικρό τραύμα στο πάνω μέρος από το δεξί του μάτι.

    Ακόμα, φέρει αμυχές στα πόδια, που προήλθαν στην προσπάθεια του να διαφύγει και να κρυφτεί σε θάμνους.

    Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το τμήμα ασφαλείας Χανίων.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23871

    [03] Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη στην τουρκική τηλεόραση

    Ευρώπη

    Για μία σειρά πολύ σημαντικών θεμάτων περί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και περί των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τοποθετήθηκε σε μία -εφ' όλης της ύλης- συνέντευξή της στην Τουρκική τηλεόραση.

    «Θέλω να ελπίζω ότι με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα θα μας δοθεί άλλη μία φορά η ευκαιρία να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι και οι δύο χώρες είμαστε υποχρεωμένες να τηρούμε τις συμφωνίες μας και να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δουλεμπόριο, για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε τη λαθρομετανάστευση», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ελληνίδα υπουργός σημείωσε την ανάγκη να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών που έχουν ήδη υπογράψει η Ελλάδα και η Τουρκία.

    «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ευημερεί και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την πολιτική μας σε αυτό τον τομέα», είπε η Ελληνίδα υπουργός, ενώ αναφερόμενη στα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο τόνισε ότι «Δεν πρόκειται για διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πρόκειται για θέμα θρησκευτικής ελευθερίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι αρχηγός 300 εκ. Ορθοδόξων Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο» και σημείωσε ότι «Το Πατριαρχείο, εάν είχε λύσει τα προβλήματά του, θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Τουρκίας, μίας μεγάλης μουσουλμανικής χώρας, που έχει -και πιστεύω ότι είναι προς τιμή όλων- έναν αρχηγό Χριστιανών μέσα στη χώρα της. Ο Πατριάρχης είναι εξαιρετικός πρεσβευτής για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε ή κα Μπακογιάννη.

    Για το κυπριακό η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι οι δύο ηγέτες έχουν αρχίσει συνομιλίες. Θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο, το οποίο θα το ονομάσουμε Κυπριακό Σχέδιο».

    «Η εφαρμογή του Πρωτόσκολου της Άγκυρας αποτελεί ανειλημμένη υποχρέωση της Τουρκίας», σημείωσε ή κα Μπακογιαννη και τόνισε ότι «Το να ανοίξει, η Τουρκία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για κυπριακά προϊόντα είναι μία προϋπόθεση, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει, κι επάνω σε αυτή τη θέση της, η εμπειρία έχει δείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει. Δεν αλλάζει.».

    «Θέλω να εξηγήσω, όσο καλύτερα μπορώ, ότι η Ευρώπη είναι μία. Οι χώρες κράτη-μέλη της Ε.Ε., κάθε μία και μέσα σε αυτές και η Κύπρος, έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα. Οι χώρες που έρχονται, που θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε., κρίνονται με βάση τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που η Ε.Ε. έχει θέσει».

    Η κα Μπακογιάννη ρωτήθηκε και για την προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχουμε με τη γειτονική μας χώρα τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις θα τις έχουμε όταν και η Τουρκία έχει πλήρως αποδεχτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ή Ελληνίδα υπουργός, η οποία στη συνέχεια απάντησε και σε ερωτήσεις για την πρόταση να εξελιχθεί η σχέση της Τουρκία με την Ε.Ε. σε μία «προνομιακή σχέση», αλλά, όχι πλήρη ένταξη. «Δεν είναι εύκολο να αλλάξει η Ευρώπη τις αποφάσεις της. Σας το είπα και πριν. Ότι ισχύει για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, που δεν θα αλλάξει η Ευρώπη τις αποφάσεις της, ισχύει και για την προοπτική της Τουρκίας», κατέληξε.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23872


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 June 2009 - 20:55:28 UTC