Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμβολο ενότητας ο Κάρολος Παπούλιας
  • [02] Κλείνει ο Ελεύθερος Τύπος
  • [03] Μέτρα για τα σκάφη αναψυχής
  • [04] 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για τον Ελεύθερο Τύπο
  • [05] Αφιέρωμα στη Γενιά του '30
  • [06] Η γρίπη Α-Η1Ν1 έκανε θραύση στη Μελβούρνη πριν από το Μεξικό
  • [07] Αυτό που αρέσει στις ντομάτεςβ¦
  • [08] Αδυνάτισμα μεβ¦ξύδι
  • [09] Ανέλαβε την ευθύνη η Σέχτα Επαναστατών
  • [10] Συνεργασία Ελλάδας - Κίνας
  • [11] Συνάντηση Παπούλια βΚαραμανλή
  • [12] Πρωτοφανές περιστατικό βασανισμού στη Μανωλάδα

    [01] Σύμβολο ενότητας ο Κάρολος Παπούλιας

    Πολιτική

    Σύμβολο ενότητας χαρακτήρισε τον Κάρολο Παπούλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο κ. Αντώναρος, τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αγαπητός στον κόσμο και ότι η κυβέρνηση θα τον στηρίξει ανεπιφύλακτα, εφόσον, βεβαίως, ο ίδιος το θέλει, για δεύτερη θητεία. Ο κ. Αντώναρος κατηγόρησε και πάλι το ΠΑΣΟΚ ότι παίζει με τους θεσμούς.

    "Ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του εξακολουθούν να παίζουν με τον ανώτατο θεσμό, που υπάρχει στη χώρα μας και είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να τους παρακολουθήσουμε", τόνισε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ο κ. Παπούλιας έχει την πρόθεση να μην είναι υποψήφιος και συμπλήρωσε ότι το θέμα δεν τέθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στον Κάρολο Παπούλια και ο ΛΑΟΣ

    "Είναι ντροπή κάποιοι να παίζουν με το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο που πρέπει, τουλάχιστον από προσήκοντα σεβασμό, να τον αποσυνδέσουμε από τις κομματικές μικροσκοπιμότητες. Στήριξη υπό όρους, ισοδυναμεί με προσβολή. Ο κ. Παπανδρέου ας βρει άλλο τρόπο ανατροπής της χειρότερης, πράγματι μεταπολιτευτικής κυβέρνησης. Τα παιγνίδια με τη Δημοκρατία είναι υψηλού ρίσκου", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Κωστής. Αιβαλιώτης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23950

    [02] Κλείνει ο Ελεύθερος Τύπος

    Πολιτική

    Κλείνουν οι εφημερίδες "Ελεύθερος Τύπος", "Τύπος της Κυριακής" και ο ραδιοφωνικός σταθμός City μετά από απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, στη γενική συνέλευση των μετόχων του Ιδρύματος Τύπου. Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, να αποχωρήσουν από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης οι εταιρείες ιδιοκτησίας τους και κατά συνέπεια αναστέλλεται η λειτουργία τόσο των εφημερίδων και του ραδιοφωνικού σταθμού όσο και του ειδησεογραφικού site www.e-tipos.com, το οποίο έχει ήδη «κατέβει» και τις ειδήσεις του έχει αντικαταστήσει η ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας. Εξάλλου 24ωρη απεργία από τις 5 το απόγευμα σήμερα Δευτέρα έως τις 5 το απόγευμα αύριο Τρίτη εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ.

    Αντιδράσεις

    Τη λύπη της Κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου προσωπικά εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, για κάθε μέσο ενημέρωσης, που παύει να λειτουργεί. «Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια εφημερίδα με μια μεγάλη, ιστορική παράδοση και διαδρομή. Κάθε φωνή πληροφόρησης συμβάλλει, ενισχύει την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας», τόνισε. Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση, είπε πως δεν σχολιάζει επιχειρηματικές αποφάσεις και ότι «η πολυφωνία στη χώρα μας είναι εξασφαλισμένη».

    ΚΚΕ

    «Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απολυμένους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «City». Θα σταθεί στο πλευρό τους για το δικαίωμά τους σε σταθερή εργασία. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλισθεί επίδομα ανεργίας, επί όσο διάστημα θα είναι άνεργοι, σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους σε αυτά τα Μέσα, ανεξάρτητα από τη σύμβαση και τις σχέσεις εργασίας που είχαν. Ακόμα: Πάγωμα όλων των δανείων και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τον κλάδο που εργάζονται πρέπει να βγάλουν το συμπέρασμα ότι: σε συνθήκες κρίσης και ανταγωνισμού αυτοί είναι τα θύματα.

    ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όσοι ζήσαμε το όνειρο κοντά στο ζεύγος Βουδούρη, όσοι συνδέσαμε με τον "Ελεύθερο Τύπο" οράματα και αγωνίες, σήμερα - 25 χρόνια μετά - θλιβόμαστε με το ξαφνικό μαντάτο του κλεισίματος της Εφημερίδας των αγώνων. Κάνω έκκληση στα ιστορικά στελέχη, τον Δ. Ρίζο, τον Γ. Κύρτσο και οποιονδήποτε πονάει, για μια κοινή συστράτευση για να μην χαθεί, να μην σβήσει και -πάνω απ' όλα- να μην πέσει σε "ξένα χέρια" η εφημερίδα μας».

    ΣΥΝ

    «Είμαστε αλληλέγγυοι στους εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και στο ραδιοφωνικό σταθμό «City». Η απόφαση για κλείσιμο των παραπάνω εφημερίδων και του σταθμού δεν αποτελεί απλά μια επιχειρηματική απόφαση αλλά αποτελεί κίνηση με ευρύτερες πολιτικές συνέπειες και επιπτώσεις. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε επισκεφθεί το παραπάνω συγκρότημα.

    Θεωρούμε πως η ενημέρωση είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να αποτελεί απλά ένα άλλο πεδίο επιχειρηματικής δράσης ή χώρο για πολιτικά παιχνίδια και άλλου είδους σκοπιμότητες. Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης όταν ένας ισχυρός επιχειρηματίας προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια ουσιαστικά στέλνει ένα σήμα, καταδεικνύοντας ότι ο ενδεδειγμένος δρόμος είναι οι απολύσεις και το κλείσιμο. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να παρέμβει άμεσα στην κατεύθυνση της αναστολής της απόφασης για το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου», του «Τύπου της Κυριακής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «City». Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.

    Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Τύπου

    «Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε. που εκδίδει τις εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής και της εταιρίας Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε. Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.

    Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή.

    Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του Ελεύθερου Τύπου στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

    Στο συνολικό εγχείρημα του Ελεύθερου Τύπου επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.

    Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.

    Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων.

    Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους.

    Είδηση: 23948

    [03] Μέτρα για τα σκάφη αναψυχής

    Ειδήσεις

    Σειρά μέτρων για τον δραστικό περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που διαπιστώνεται στο χώρο των σκαφών αναψυχής ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός των ιδιωτικών σκαφών από αυτά που είναι επαγγελματικής χρήσης, η εισαγωγή τεκμηρίου στους ιδιοκτήτες αλλά και στους ενοικιαστές των σκαφών καθώς και η χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου σε όσα σκάφη έχουν ξένες σημαίες και έχουν ελλιμενιστεί στη χώρα μας.

    Στόχος των μέτρων είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που λειτουργούν σε βάρος της αγοράς και του ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο κλάδο και ευνοούν τη φοροδιαφυγή.

    Με τα νέα μέτρα:

    -Καταργούνται όλα τα βάρη και φορολογικές υποχρεώσεις επί των σκαφών αναψυχής κάτω των 10 μέτρων και ιστιοφόρων κάτω των 12 μέτρων, που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες και τους χρήστες τους.

    -Καθιερώνεται τεκμαρτό μίσθωμα ή ναύλος, με βάση το οποίο η Πολιτεία θα εισπράττει τον ΦΠΑ.

    -Καθιερώνεται ως τεκμήριο διαβίωσης για το μισθωτή ή ναυλωτή σκάφους αναψυχής το ποσό του καταβαλλόμενου ή του τεκμαρτού (αν είναι υψηλότερο) μισθώματος ή ναύλου ώστε να αποφεύγονται οι εικονικές ναυλώσεις.

    -Η απαλλαγή των επαγγελματιών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα γίνεται μόνο απολογιστικά, με υποβολή δικαιολογητικών, κατά το πρότυπο της επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Έτσι, όλα τα σκάφη θα πληρώνουν τα καύσιμά τους στην κανονική, πλήρη τιμή και οι πραγματικοί επαγγελματίες θα λαμβάνουν επιστροφή του ειδικού φόρου, μετά την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών ναύλωσης του σκάφους.

    -Η απαλλαγή των επαγγελματιών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα θα χορηγείται μόνο για επαγγελματικά σκάφη που έχουν ναυτολογημένο πλήρωμα.

    -Καθιερώνεται ειδικό εξωτερικό γνώρισμα για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, που θα τα διακρίνει από τα ιδιωτικά. Στην πλώρη και στην πρύμνη του σκάφους θα αναγράφεται ο αριθμός του σκάφους στο μητρώο επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, μαζί με τα αρχικά στοιχεία Α.Μ.Ε.Π.Α.

    -Αυστηροποιείται ο έλεγχος των Ν.Ε.Π.Α., ώστε να λειτουργούν ως εργαλείο ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και όχι για να καλύπτουν ιδιωτική χρήση των σκαφών. Ειδικότερα, αυστηροποιείται ο έλεγχος των ναυλοσυμφώνων από τις αρμόδιες αρχές, ενώ θα προβλεφθεί η δυνατότητα εγκατάστασης των εταιρειών αυτών στην έδρα των ναυλομεσιτών και των γραφείων γενικού τουρισμού, μέσω των οποίων γίνεται η ναύλωση των επαγγελματικών σκαφών.

    -Προωθείται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η ίδρυση ειδικής μορφής νομικού προσώπου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση ιδιωτικού σκάφους αναψυχής, με νηολόγηση στο Ελληνικό Νηολόγιο και την αποφυγή νηολόγησης σε νηολόγια άλλων χωρών.

    -Καθίσταται υποχρεωτική η λήψη ΑΦΜ και από τους αλλοδαπούς χρήστες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής

    -Μπαίνει τάξη στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με ξένη σημαία, με την υποχρεωτική λήψη ΑΦΜ από τον ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία και από το χρήστη του σκάφους. Έτσι καθίσταται δυνατός ο έλεγχος, η είσπραξη των τελών και των πάσης φύσεως λοιπών οφειλών προς το δημόσιο.

    Επίσης μελετάται από τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΟ η αναπροσαρμογή και εκλογίκευση της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης, για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής χωρίς να επιβαρύνονται με ετήσια τεκμαρτή δαπάνη τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής μέχρι 10 μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της ΥπΕΕ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στις δημόσιες και ιδιωτικές μαρίνες, με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.

    Πρόκειται για έναν τομέα που παρατηρούνται πολλές στρεβλώσεις, ενώ οι υφιστάμενες διατάξεις γίνονται αντικείμενο κατάχρησης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου, ανακοινώνοντας το περίγραμμα των μέτρων που αποφασίστηκαν.

    "Πιστεύω ότι με το σύνολο των παραπάνω πρωτοβουλιών, μπαίνει πλέον μια τάξη στο χώρο των σκαφών αναψυχής. Στόχος μας παραμένει η υγιής ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, αλλά και η ενίσχυση της διαφάνειας, της νομιμότητας και της δίκαιης συμμετοχής στα φορολογικά βάρη. Η ασυδοσία και η κατάχρηση του νόμου δεν βλάπτουν μόνο την οικονομία, αλλά και την κοινωνία μας. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα. Το έχουμε ήδη αποδείξει και συνεχίζουμε", δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου.

    Σκοπός των μέτρων είναι η λειτουργία των μαρίνων, των εταιρειών διαχείρισής τους και των σκαφών αναψυχής να γίνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία και ειδικότερα να γίνεται η σωστή τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών και στοιχείων κατά τον απόπλου και κατάπλου και η τήρηση των απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων.

    Σημειώνεται ότι από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα το υπουργείο Οικονομίας σε σκάφη αναψυχής διαπιστώθηκε η κατάχρηση του νόμου περί ναυτιλιακών εταιρειών πλοίων αναψυχής από ιδιώτες προκειμένου να φοροδιαφεύγουν εκμεταλλευόμενοι τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού και η εμφάνιση αναληθών στοιχείων ιδιοκτησίας των ιδιωτικών σκαφών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23947

    [04] 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για τον Ελεύθερο Τύπο

    Πολιτική

    Λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης για το κλείσιμο των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής», του ραδιοφωνικού σταθμού City και του ειδησεογραφικού site www.e-tipos.gr το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προκήρυξε 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας έως τις 5 το απόγευμα της Τρίτης. Κατά συνέπεια δε θα ενημερώνεται ειδησεογραφικά το site της ERTonline news.ert.gr , ενώ δε θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ.

    Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

    Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.

    Η δραματική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές, πλέον, απολύσεις και τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων ενημέρωσης. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα τελευταία επεισόδια του δράματος με απλήρωτους ή απολυμένους εργαζόμενους στην «ΕΞΠΡΕΣ», τον «ΣΚΑΪ», τον «ALTER», το « STAR », τη «ΧΩΡΑ», το «DERBY», την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», τον «ΞΕΝΙΟ», με την αυθαιρεσία και αδιαφάνεια για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ.

    Συνάδελφοι, δεν πάει άλλο. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε , ομόφωνα, και σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις του Κλάδου τα εξής:

    1. Κηρύσσει 24ωρη απεργία από σήμερα, 22/6/2009, στις 17.00 σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά, ιδιωτικά, δημόσια ή δημοτικά.

    2. Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αύριο Τρίτη, 23/6/2009, στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις εργοδοτικές Ενώσεις, ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Τα σχέδια απαξίωσης της ενημέρωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων δεν θα περάσουν.

    Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ). Το κείμενο έχει ως εξής:

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει την οργή του κλάδου για το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου», του ραδιοφώνου City 99.5, του «Τύπου της Κυριακής» και του e-typos.com. Είναι μία ακόμα απόπειρα -μετά π.χ. τις προτάσεις για «εκ περιτροπής εργασία» στον όμιλο Εξπρές, το κλείσιμο του περιοδικού DIVA και τις σποραδικές αλλά καθημερινές απολύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα με στόχο να υποβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο του τύπου και τελικά να υποβαθμιστεί η ίδια η ενημέρωση.

    Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της στη δύσκολη αυτή προσπάθεια για να ανατραπεί η εργοδοτική επίθεση. Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης που επέτρεψε την πλήρη απορύθμιση του τοπίου στην ενημέρωση, κάνοντας εφικτή την εργοδοτική ασυδοσία.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλες τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας να κινητοποιηθούν επειγόντως και να δώσουν πανελλαδικό χαρακτήρα στην αγωνιστική απάντηση. Σε ώρες κρίσης η αλληλεγγύη είναι το βασικό όπλο των εργαζομένων.

    Είδηση: 23951

    [05] Αφιέρωμα στη Γενιά του '30

    Ειδήσεις

    Μια μοναδική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου, στα πλαίσια του καλοκαιρινού Φεστιβάλ Αμαρουσίου, με τίτλο βΚαλοκαιρινές Βραδιές Πολιτισμούβ, με αφιέρωμα στους ποιητές και συγγραφείς της Γενιάς του '30. Τρεις ιδιαίτεροι και αγαπημένοι ερμηνευτές, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Ελένη Πέτα θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Ηλία Ανδριόπουλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Γιάννη Μαρκόπουλου.

    Ενώ, ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Νάντια Μουρούζη θα απαγγείλουν ποιήματα των Ο. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Γ. Ρίτσου, Α. Εμπειρίκου, Ν. Γκάτσου και κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη.

    Στη συναυλία συμμετέχει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και το Χορωδιακό Σύνολο Αμαρουσίου, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Κονδύλη.

    Τη βραδιά, που περιέχει και ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στο Μαρουσιώτη ποιητή Γιώργο Κατσίμπαλη, μέντορα της γενιάς του '30, θα προλογίσει ο καθηγητής πανεπιστημίου Ευριπίδης Γαραντούδης.

    Καλοκαιρινές Βραδιές Πολιτισμού

    Ημερομηνία: Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 21.15

    Tοποθεσία: Χώρος Αμαλιείου, Μαρούσι Ημερομηνία

    Πληροφορίες: Τηλ.: 210 5157977

    Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη

    Είδηση: 23942

    [06] Η γρίπη Α-Η1Ν1 έκανε θραύση στη Μελβούρνη πριν από το Μεξικό

    H γρίπη των χοίρων είχε πλήξει τα βόρεια προάστια της Μελβούρνης πριν εμφανιστεί στο Μεξικό, υποστηρίζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της Βικτόριας. Οι Αυστραλοί επιστήμονες λένε πως την γρίπη την μετέφερε προφανώς κάποιος από το εξωτερικό αλλά επειδή τα συμπτώματα ήταν πολύ ήπια όσοι είχαν προσβληθεί δεν πήγαν για εξετάσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο εντοπισμός των κρουσμάτων. Επίσημα το πρώτο κρούσμα καταγράφτηκε στην Βικτόρια στις 20 Μαίου. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας προειδοποιεί ότι η γρίπη των χοίρων "θα πάρει" και άλλες ζωές.

    Στην Αυστραλία

    Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας είναι 2,376 άτομα, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων (1,230 ασθενείς) να καταγράφονται στην Βικτώρια. Στο μεταξύ, ο θάνατος του 26χρονου ιθαγενή έχει σημάνει συναγερμό στη μικρή κοινότητα Κιργουικούρα Δυτικής Αυστραλίας, όπου και κατοικούσε ο άτυχος νέος.

    Ήδη, οι τοπικές υγειονομικές Αρχές θα στείλουν κλιμάκιο εντός της εβδομάδας στο χωριουδάκι της Δυτικής Αυστραλίας το οποίο θα εφοδιάσει τους κατοίκους του με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού να μετακινηθούν από αυτό για περίπου μία εβδομάδα προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση άλλου κατοίκου.

    Ο θάνατος του 26χρονου άνδρα, όμως, έφερε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της υγείας των Αβοριγίνων. Ο Δρ Μπραντ Μέρφι, που ηγείται της Επιτροπής για την Υγεία των Αβοριγίνων του Ρόγιαλ Οστράλιαν Κόλετζ των Γενικών Παθολόγων ανέφερε ότι το γεγονός ότι το πρώτο θύμα της γρίπης ήταν ιθαγενής είναι ενδεικτικό της κακής κατάστασης υγείας των ιθαγενών της Αυστραλίας.

    "Μέχρι αυτή τη στιγμή, στην Αυστραλία υπάρχουν πάνω από 2.350 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων γεγονός που σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο να δούμε και άλλους θανάτους", ανέφερε ο Δρ. Πέσκι.

    Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι αφότου εξαπλώθηκε ο ιός υπάρχει ο κίνδυνος να μεταλλαχθεί και αυτό σημαίνει ότι αφενός μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός στην υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή και αφετέρου πιο θανατηφόρος. "Δεν υπάρχει ανοσία στον ιό της γρίπης των χοίρων γεγονός που σημαίνει ότι μεταδίδεται πολύ γρήγορα και οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με αυτόν το πιθανότερο είναι να μολυνθεί", είπε ο Δρ. Πέσκι, προειδοποιώντας ότι τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, όπως άσθμα ή βρογχίτιδα, οι έγκυες γυναίκες, τα παχύσαρκα άτομα και οι ηλικιωμένοι, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Τα άτομα που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες, αν παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης πρέπει να πάνε αμέσως στον γιατρό τους ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας.

    Αλγερία: Και δεύτερο κρούσμα της γρίππης Α-Η1Ν1

    Ένα δεύτερο κρούσμα της γρίππης Α-Η1Ν1 επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Αλγερία, όπως ανακοίνωσε το οικείο υπουργείο Υγείας. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε ένα παιδί, του οποίου η ηλικία δεν προσδιορίζεται στο ανακοινωθέν, και το οποίο είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ στις 16 Ιουνίου με τη μητέρα του, μία Αλγερινή η οποία υπήρξε μάλιστα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα. Η γυναίκα είχε φθάσει στην Αλγερία από το Μαϊάμι με πτήση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης και συνοδευόταν από τα δύο παιδιά της. Η Αλγερία έχει ενισχύσει τα προληπτικά μέτρα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της και υπογραμμίζει πως έχει διαθέσιμες 6,5 εκατ. δόσεις αντιϊκού φαρμάκου Tamiflu, ενώ έχει εξασφαλίσει «πάνω από ένα εκατ. χειρουργικές μάσκες για το προσωπικό υγείας», ενώ άλλα 3,5 εκατ. μάσκες μπορούνε να διανεμηθούν.

    Σλοβενία

    Η ασθενής που προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Σλοβενίας αισθάνεται πολύ καλά και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της δεν παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Μέχρι σήμερα ελήφθησαν 29 δείγματα για ανάλυση και μόνο σε μία περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν θετικά στον ιό H1N1. Η νεαρή γυναίκα που προσβλήθηκε από τη γρίπη των χοίρων επέστρεψε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23937

    [07] Αυτό που αρέσει στις ντομάτεςβ¦

    Δύο περίπου δεκαετίες μετά την περίφημη "ατάκα" του πρίγκιπα Καρόλου ότι στα φυτά αρέσει να τους μιλάνε -κάτι που είχε επισύρει διάφορα ειρωνικά σχόλια σε βάρος του- έρχεται τώρα μια νέα επιστημονική έρευνα να τον δικαιώσει. Η έρευνα έγινε από την έγκριτη Βρετανική Βασιλική Φυτοκομική Εταιρία, η οποία προέβη σε ένα πρωτότυπο πείραμα διάρκειας προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο επηρεάζεται το φυτό της ντομάτας από την ανθρώπινη φωνή.

    Η νέα αυτή έρευνα, διάρκειας ενός μήνα, στην οποία συμμετείχε και η εφημερίδα "Times" του Λονδίνου, ως στόχο είχε να μελετηθεί η επίδραση της ανθρώπινης φωνής στις ντοματιές κατέληξε ότι τα φυτά όντως "ανταποκρίνονται" στις φωνές που ακούνε και μάλιστα προτιμούν τις γυναικείες! Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν και συγκεκριμένες προτιμήσεις όσον αφορά το περιεχόμενο των όσων ακούνε.

    Δέκα εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, έκαναν ηχογραφήσεις που περιείχαν την ανάγνωση αποσπασμάτων από το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Σέξπιρ, την "Καταγωγή των Ειδών" του Δαρβίνου και άλλα έργα. Όπως διαπιστώθηκε, τα φυτά προτιμούσαν το Δαρβίνο από το Σέξπιρ!

    Κάθε φυτό "άκουσε" κατ' επανάληψη τα ηχογραφημένα αποσπάσματα μέσω των ακουστικών μιας συσκευής MP3 που είχε προσαρτηθεί στη γλάστρα, χαμηλά στο επίπεδο των ριζών. Τα φυτά βρίσκονταν σε θερμοκήπιο και οι μετρήσεις έγιναν πριν, στη διάρκεια και μετά το πείραμα, ενώ για λόγους σύγκρισης υπήρξαν μετρήσεις και σε φυτά που δεν άκουγαν φωνές.

    Νικήτρια του πειράματος αποδείχτηκε μια ντοματιά που αναπτύχθηκε περισσότερο από τα άλλα φυτά μέσα σε αυτό το μήνα του πειράματος, ενώ άκουγε τη Σάρα Ντάργουιν, μακρινή απόγονο του Δαρβίνου, να της διαβάζει το επαναστατικό βιβλίο του διάσημου προ-προ-προ-πάππου της. Το συγκεκριμένο φυτό μεγάλωσε περισσότερο όχι μόνο από τα υπόλοιπα του πειράματος, αλλά -το κυριότερο- κατά 1,6 εκατοστά πιο πολύ σε σχέση με τα φυτά της "ομάδας ελέγχου" που δεν είχαν ακούσει φωνές.

    Η απόγονος του Δαρβίνου -που κατά σύμπτωση μελετά τις άγριες ντοματιές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορία του Λονδίνου- δήλωσε υπερήφανη που η φωνή της αρέσει στα φυτά και που παράλληλα έδειξαν εκτίμηση προς τα λεγόμενα του Κάρολου Δαρβίνου. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Βασιλικής Φυτοκομικής Εταιρίας είπε πως "υπάρχει κάτι εξαίσια ωραίο στο γεγονός ότι ένα φυτό ανταποκρίνεται σε ένα κείμενο που αφορά το πώς το είδος του προήλθε" (σ.σ. δηλαδή που αναλύει την θεωρία της εξέλιξης των ζώων και φυτών). Πρόσθεσε ότι αποτελεί κοινό μυστικό πώς πολλοί κηπουροί μιλάνε στα φυτά, πότε ευγενικά και πότε απειλητικά.

    Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι κατά μέσο όρο οι γυναικείες φωνές επέδρασαν πιο θετικά στα φυτά, όσον αφορά την ανάπτυξή τους, σε σχέση με τις ανδρικές. Το επόμενο βήμα, με νέα πειράματα, θα είναι να εξακριβωθεί για ποιο λόγο τα φυτά έχουν αυτήν την προτίμηση στις θηλυκές φωνές.

    Σε ένα προηγούμενο σχετικό πείραμα, το 2007, ο νοτιοκορεάτης επιστήμονας Jeong Jeong είχε ανακαλύψει ότι τα φυτά του ρυζιού που ακούνε τη σονάτα "Υπό το σεληνόφως" του Μπετόβεν, αναπτύσσονται και ανθοφορούν ταχύτερα σε σχέση με όσα δεν έχουν αυτήν την τύχη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23936

    [08] Αδυνάτισμα μεβ¦ξύδι

    Το κοινό ξύδι που χρησιμοποιούμε στη σαλάτα μας εκτός από καλό στην υγεία, βοηθά και στην καταπολέμηση της συσσώρευσης του λίπους και στη μείωση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία. Σχετικές μελέτες έγιναν σε ποντίκια στο εργαστήριο που έκαναν διατροφή με πολλά λίπη και στη συνέχεια πήραν οξικό οξύ, τα οποία στην πορεία εμφάνισαν μέχρι και 10% λιγότερο λίπος σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ξύδι έχει θεωρηθεί παραδοσιακό φάρμακο από τη λαϊκή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και για διάφορες παθήσεις. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι το οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του ξυδιού, πιθανότατα συμβάλλει στην καταπολέμηση της πίεσης του αίματος, στη μείωση της ποσότητας του σακχάρου στο αίμα και στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης λίπους.

    Επιπλέον εκτιμούν ότι το οξικό οξύ (άρα και το ξύδι) έχει ευεργετικά αποτελέσματα, επειδή ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν κάποιες πρωτεΐνες, που διασπούν τα λίπη, εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευση λίπους και πάχους στο σώμα.

    Περαιτέρω πάντως έρευνες σε ανθρώπους θα χρειαστούν για να επιβεβαιώσουν την ωφέλεια του ξυδιού.

    Η έρευνα έγινε υπό τον ερευνητή Τόμου Κόντο και πρόκειται να παρουσιαστεί στο περιοδικό "Journal Agricultural and Food Chemistry" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23934

    [09] Ανέλαβε την ευθύνη η Σέχτα Επαναστατών

    Προκήρυξη για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα την περασμένη εβδομάδα στα Άνω Πατησιά άτσαλη την Δευτέρα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Την ευθύνη για τη δολοφονία αναλαμβάνει η οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών". Εν τω μεταξύ την Τρίτη θα απολογηθεί στον ανακριτή ο αντιεξουσιαστής που ομολόγησε αυτοβούλως ότι συμμετείχε στη δολοφονία του ειδικού φρουρού στην Κηφισιά.

    Είδηση: 23949

    [10] Συνεργασία Ελλάδας - Κίνας

    Θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Κίνας στους τομείς αυτούς, εξέτασαν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κινέζος ομόλογός του Γιν Γεμίν. Ο Κινέζος αξιωματούχος είχε συνάντηση και υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στον εργασιακό τομέα.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε επισκεφτεί την Κίνα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της για τους ολυμπιακούς αγώνες εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα που άπτονται της δημόσιας διοίκησης.

    Οι δύο Υπουργοί στη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα αποφάσισαν να συνεχίσουν την συμφωνία συνεργασίας που είχαν υπογράψει πριν από τέσσερα χρόνια.

    Ο κ. Παυλόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, που έγινε στην Αθήνα, δήλωσε ότι "αποφασίσαμε όχι μόνο να συνεχίσουμε αλλά και να εντείνουμε αυτή τη συνεργασία κι αν χρειαστεί να τροποποιήσουμε τη Συμφωνία που έχουμε υπογράψει για να μπορέσουμε ν' ανταλλάξουμε πληροφορίες ιδίως σε θέματα που αφορούν την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τη σχέση της Δημόσιας Διοίκησης με τον πολίτη ώστε κάθε μέρα και περισσότερο να αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται στη Δημόσια Διοίκηση για να είναι στην υπηρεσία του πολίτη".

    Από την πλευρά του, ο κ. Γεμίν εξέφρασε την ικανοποίησή του, αναφέρθηκε στη στενή σχέση των δύο χωρών και τον αρχαίο πολιτισμό που τις ενώνει, στις καλές βάσεις που μπήκαν τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ Ελλάδος και Κίνας και ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί τη χώρα του.

    Ο κ. Γεμίν είχε συνεργασία και με την υπουργό Απασχόλησης. Η κ. Πετραλιά παρουσίασε τις πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κίνα θα αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης και μετά το πέρας της κρίσης.

    Ο Κινέζος Υπουργός διαπίστωσε σύμπνοια απόψεων για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και όπως είπε στη χώρα του έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23941

    [11] Συνάντηση Παπούλια βΚαραμανλή

    Για τα αποτελέσματα της Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μίλησαν για τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης, και για τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στη Σύνοδο αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση. "Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το μεγάλο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης επίσημα πλέον με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανάγεται σε μείζον κοινοτικό θέμα", δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά.

    Κωδικοποιώντας τις αποφάσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών, καθώς και να υπογραφούν συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεισδοχή των λαθρομεταναστών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται και περνούν οι λαθρομετανάστες.

    Μέχρι να υπογραφούν οι συμφωνίες αυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν με χώρες προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών, όπως η Λιβύη και η Τουρκία, με άλλες χώρες που δέχονται λαθρομετανάστες, όπως η Ελλάδα. Το μεγάλο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, κατέληξε ο πρωθυπουργός, ανάγεται πλέον σε μείζον κοινοτικό και ευρωπαϊκό ζήτημα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 23943

    [12] Πρωτοφανές περιστατικό βασανισμού στη Μανωλάδα

    Κοινωνία

    Ο εισαγγελέας έχει πλέον το λόγο σε αυτό το πρωτοφανές περιστατικό κακοποίησης που σημειώθηκε στη Μανωλάδα Ηλείας. Η υπόθεση αφορά δύο κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν και έσυραν δεμένους στο κέντρο του χωριού, δύο εργάτες από το Μπαγκλαντές. Οι δύο μετανάστες γλίτωσαν από τα χέρια τους έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας. Οι δύο κτηνοτρόφοι ισχυρίστηκαν ότι προέβησαν σε αυτές τις πράξεις επειδή το τελευταίο δεκαήμερο τους είχαν αφαιρεθεί αιγοπρόβατα από το αγρόκτημά τους, κάτι που όμως οι ίδιοι ποτέ δεν κατήγγειλαν στις αρχές. Και οι μεν και οι δε συνελήφθησαν και απολογούνται. Εναντίον των κτηνοτρόφων ασκήθηκαν διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα και εναντίον των μεταναστών, κακουργηματικού για ζωοκλοπή.

    Το πρωί σημειώθηκε μικρο-ένταση έξω από το κτήριο της Εισαγγελίας, καθώς μέλη του ΠΑΜΕ είχαν συγκεντρωθεί για να συμπαρασταθούν στους κρατούμενους μετανάστες και επέμεναν να τους δουν για να διαπιστώσουν αν είναι καλά.

    Είδηση: 23940


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 June 2009 - 16:57:44 UTC