Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακάλεσε την παραίτηση ο Αλαβάνος
  • [02] Προτεραιότητα η στήριξη της εργασίας
  • [03] Απεργία και αντιδράσεις
  • [04] Τρεις νεκροί σε τροχαίο στην Κοζάνη
  • [05] Αισιοδοξία παρά τα προβλήματα για τις τράπεζες
  • [06] Δράσεις για τους πρόσφυγες στα σχολεία
  • [07] Νέα κρούσματα του ιού Α/Η1Ν1 στην Ελλάδα
  • [08] Siemens:Σε απολογία καλείται ο Θ. Τσουκάτος
  • [09] Συνεργασία Ελλάδας β Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

    [01] Ανακάλεσε την παραίτηση ο Αλαβάνος

    Επικαλούμενος το σκληρό όπως το χαρακτηρίζει μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Αλέκος Αλαβάνος ανακάλεσε τελικά την απόφαση του να παραιτηθεί από βουλευτής και πρόεδρος της Κ.Ο. Μιλώντας για τις σχέσεις ΣΥΝ β ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να καταλάβει ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχει το σχήμα αλλά να γονιμοποιούν την κοινή δράση.

    Ύστερα από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών και αντιπαραθέσεων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ανακάλεσε στην παραίτησή του και φέρεται αποφασισμένος να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. ενώ σε δήλωσή του αφήνει σαφείς και σοβαρές αιχμές κατά του Συνασπισμού.

    Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Αλαβάνος απέσυρε την παραίτησή του, ενώ σε δήλωσή του με στοιχεία διακήρυξης, ανέλαβε την ευθύνη για την ήτα όπως την χαρακτήρισε των ευρωεκλογών αλλά και για όσα διαδραματίστηκαν από το Σεπτέμβριο 2007 έως τον Ιούνιο του 2009 στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφερόμενος στους λόγους της μη παραίτησής του ο κ. Αλαβάνος αφήνει να διαφανεί συναισθηματική φόρτισή του υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες "έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου, που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος, και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη".

    Προσθέτει δε, πως "οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας".

    Παράλληλα ο κ. Αλαβάνος επικρίνει έμμεσα τον Συνασπισμό αναφέροντας ότι "συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου, ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών, αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο".

    Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας και καταλήγει:

    Στον αντίποδα των θέσεων του κ. Αλαβάνου κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική απόφαση του κ. Αλαβάνου, εν τούτοις διατύπωσε τις διαφωνίες του, τόσο με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΚΟ για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, όσο και με το ρόλο του ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε σειρά ερωτημάτων .

    Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος "γιατί έστω και τη τελευταία στιγμή ο σύντροφος Αλαβάνος άλλαξε απόφαση", η οποία, όπως είπε, είναι θετική.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι "μια θετική εξέλιξη, η οποία βέβαια δεν έγινε δίχως φθορά. Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και πάλι στο αποτέλεσμα των εκλογών επισημαίνοντας ότι "είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, που να δικαιολογεί μια καταστροφική διαχείριση, σαν αυτή, που μέχρι τώρα έχουμε ακολουθήσει".

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι "πρώτιστο καθήκον για όλους μας, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι, όχι τόσο ο καταμερισμός της ευθύνης για τα προβλήματα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων" και πρόσθεσε ότι "όλο αυτό το διάστημα, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΥΝ και όχι μόνο της πλειοψηφίας του, προσπάθησα, στο πλαίσιο του δυνατού, να μην καταθέσω τη δική μου αφήγηση για τις αιτίες και τον καταμερισμό της ευθύνης".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, είπε ότι "πολλές από τις απόψεις του συντρόφου του Αλέκου έχουν βάση και πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Δεν συμφωνώ, όμως, με το σύνολο της κριτικής του".

    Τέλος δήλωσε με έμφαση ότι αισθάνθηκε πάρα πολύ άβολα, διότι εκτιμά ότι το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεσία και σημείωσε ότι "ως σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων".

    Πριν τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις

    Η ΠΓ κατά πλειοψηφία επανέλαβε την θέση της για μη παραίτηση του κ. Αλαβάνου, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν αποδέχεται τις ερμηνείες του προέδρου της ΚΟ για το αποτέλεσμα των εκλογών ή τον επιμερισμό ευθυνών για αυτό.

    Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις με μια σκληρή δήλωση ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτηρίζει ιλαροτραγικά όσα συμβαίνουν στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ προσθέτοντας ότι διασύρουν την αξιοπιστία του κόμματος.

    Τις θέσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα παρουσιάσει στις 8 στο ξενοδοχείο ΙΜΠΕΡΙΑΛ ο Φώτης Κουβέλης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23953

    [02] Προτεραιότητα η στήριξη της εργασίας

    Ειδήσεις

    Παροδικό φαινόμενο χαρακτήρισε η υπουργός Απασχόλησης την αύξηση της ανεργίας στο 9,3% το πρώτο τρίμηνο του 2009 τονίζοντας πως η αυξητική τάση αυτή οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση. Η κ. Πετραλιά η οποία το πρωί είχε συνάντηση και συνεργασία με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη της απασχόλησης έχουν αρχίσει να έχουν αποτελέσματα καθώς όπως είπε τον Απρίλιο υπήρξαν 23.000 περισσότερες προσλήψεις. Επίσης, η κ. Πετραλιά προανήγγειλε την κατάθεση στα θερινά τμήματα της βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ στο οποίο προβλέπεται ενίσχυση του ιδρύματος με 2600 θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

    "Κύριο μέλημα της κυβέρνησής μας είναι η στήριξη της απασχόλησης μέσα στη διεθνή οικονομική κρίση", τόνισε η κ. Πετραλιά και παράλληλα αναγνώρισε ότι "υπήρξε μια αυξητική τάση της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2009, ως αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά παρόλα αυτά τον Απρίλιο και το Μάιο υπήρξαν θετικά πρόσημα, με 23.000 προσλήψεις περισσότερες από απολύσεις τον Απρίλιο, και 54.000 προσλήψεις περισσότερες από απολύσεις το Μάιο".

    "Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές και οι δράσεις, που ασκούμε, ξεκινούν να δίνουν θετικά αποτελέσματα", υπογράμμισε η Υπουργός ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ιούνιος, με βάση και τα πρώτα στοιχεία, θα είναι καλύτερος.

    "Στόχος μας και επιδίωξή μας είναι η αύξηση αυτή της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο να είναι ένα παροδικό φαινόμενο και πιστεύω ότι θα είναι", συμπλήρωσε η κ. Πετραλιά, και υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της απασχόλησης και η προστασία των εργαζομένων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23958

    [03] Απεργία και αντιδράσεις

    Κοινωνία

    Έντονη ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στα ΜΜΕ για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των εφημερίδων "Ελεύθερος Τύπος", "Τύπος της Κυριακής", του ραδιοφωνικού σταθμού City και της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας. Μετά από απόφαση της ΕΣΗΕΑ κηρύχτηκε 24ωρη απεργία, από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας έως τις 5 της Τρίτης, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πορεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ στη Βουλή. Την Δευτέρα όλα τα κόμματα της Βουλής, εξέφρασαν την λύπη τους για το γεγονός.

    Με το σύνθημα "η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι", δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή για την αιφνιδιαστική απόφαση των ιδιοκτητών του Ιδρύματος Τύπου Α.Ε., Θ. Και Γ. Αγγελοπούλου, να αναστείλουν τη λειτουργία της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", του ραδιοφωνικού σταθμού «CITY 99,5» και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Ομίλου.

    "Η απόφαση - λουκέτο λειτουργεί ως προοίμιο του ντόμινο γι' αυτό που έρχεται στο χώρο μας", υποστήριξε η εκπρόσωπος των συντακτών της εφ. "Ελεύθερος Τύπος", Μ. Παπαχριστούδη, προσθέτοντας πως οι δημοσιογράφοι πρέπει να βρίσκονται στο εξής στις επάλξεις, καθώς επίσης και πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση άμεσα.

    Ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ρ/σ "CITY 99,5", Δ. Σαραντόπουλος, δήλωσε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί σε ενημερωτικό επίπεδο, καθώς επίσης και να ενημερώνει για τις εξελίξεις στο «Ίδρυμα Τύπου».

    "Με αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στέλνουμε ένα μεγάλο μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εργοδότες: Ως εδώ και δεν πάει άλλο", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολος, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργάνωσε το Δ.Σ. της Ένωσης σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Ενώσεις του Κλάδου.

    Σε "διαρκή αγώνα", καθώς, "με 500 χαμένες θέσεις η απάντηση δεν μπορεί να είναι διαφορετική", κάλεσε το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, Δ. Τρίμης.

    "Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για το κλείσιμο των επιχειρήσεων μάς γυρνά πολύ πίσω", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι "όταν κλείνει ένα Μέσο, πλήττεται η δημοκρατία και ο πλουραλισμός" και ότι "όταν απολύονται εργαζόμενοι πλήττεται η κοινωνική συνοχή". Επιπλέον, υποστήριξε ότι απαιτείται να συζητηθούν τα θέματα, που αφορούν στον Τύπο.

    Για "αιφνιδιαστικό κλείσιμο, που δεν πλήττει μόνο τη δημοκρατία, αλλά με βάναυσο τρόπο πλήττει και τις εργασιακές σχέσεις σε όλους του κλάδους εργαζομένων στα ΜΜΕ", έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Ε. Χριστοφιλοπούλου.

    Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως "η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για το εργασιακό πλαίσιο και την ασφάλεια των εργαζομένων".

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι "στις νέες συνθήκες, κρίσης, όπου η επίθεση μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πολιτικές των ιδιοκτητών".

    Την απόλυτη συμπαράσταση του και στήριξη του στους εκατοντάδες δημοσιογράφους που έχασαν τη δουλειά τους, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "πολιτικά παιχνίδια στο χώρο του Τύπου και της ενημέρωσης», τα οποία «οδήγησαν τους δημοσιογράφους στην ανεργία" και τόνισε ότι "η αιφνιδιαστική απόφαση" των ιδιοκτητών του Ομίλου "στέλνει ένα ευρύτερο μήνυμα για το πώς οι ισχυροί επιχειρηματίες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους ως τον τελευταίο τροχό της άμαξας".

    "Βάρβαρο" χαρακτήρισε το κλείσιμο του συγκροτήματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε ότι "δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να παίζονται εκδοτικά και πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζόμενων" και κάλεσε την κυβέρνηση "να πάρει θέση".

    Κατά τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, αντιπροσωπεία των Ενώσεων παρέδωσε σχετικό ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα, ενώ οι διαδηλωτές δεν συνέχισαν προς τα γραφεία της΄Ενωσης Ιδιοκτητών, όπως είχε προγραμματιστεί.

    Το πέρας της πορείας ακολούθησε συζήτηση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια θα συνεδρίαζε το Διοικητικό, το Διασωματειακό και το Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης, για τη "λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επόμενα βήματα δράσης".

    Να υπενθυμίσουμε ότι μετά η απόφαση για το κλείσιμο των δυο εφημερίδων του ραδιοσταθμού και της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, στη γενική συνέλευση των μετόχων του Ιδρύματος Τύπου.

    Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, να αποχωρήσουν από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Σχετική είδηση: Κλείνει ο "Ελεύθερος Τύπος"

    Είδηση: 23952

    [04] Τρεις νεκροί σε τροχαίο στην Κοζάνη

    Κοινωνία

    Την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο άφησαν τρία άτομα στην Κοζάνη, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και καρφώθηκε σε μαντρότοιχο σπιτιού. Το πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα, στον επαρχιακό δρόμο κοντά στο Βελβεντό Κοζάνης.

    Είδηση: 23962

    [05] Αισιοδοξία παρά τα προβλήματα για τις τράπεζες

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Για τις πρωτοβουλίες και τις μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο επισκέφθηκε, ο διοικητής της ΤτΕ. Παράλληλα, η ΤτΕ δημοσιοποίησε και την έκθεσή της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πλέον ακραίες διαταράξεις, αν και το ποσοστό των δανείων που καθυστερούν να αποπληρωθούν έχει ανέλθει στο 6%.

    Όσον αφορά στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση ο διοικητής ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που έγκριτοι επιστήμονες διαφορετικών κατευθύνσεων για το κλίμα, το περιβάλλον, την ενέργεια, την οικονομία και την κοινωνία συνεργάζονται για τη μελέτη αυτού του σημαντικού προβλήματος. Η μελέτη που έχει ήδη ξεκινήσει από την 1.3.2009 προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.

    Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα

    Αναφορικά με την έκθεση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εκτιμάται ότι απαιτείται επαγρύπνηση καθώς όπως επισημαίνεται "η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υψηλή παρά την ύπαρξη ορισμένων ενθαρρυντικών ενδείξεων."

    Η άσκηση προσομοίωσης σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα εννέα τραπεζών οι οποίες αποτελούν το 80% του ενεργητικού του συνόλου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων κατέληξε σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σκοπός της άσκησης αυτής που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις ενός ακραία αρνητικού μακροοικονομικού σεναρίου για την Ελλάδα του οποίου οι υποθετικές παραδοχές εκκίνησης προέβλεπαν σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 3% τα επόμενα δύο χρόνια, με ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων κατά 4%. Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμήθηκε ότι τα καθυστερούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα εμφάνιζαν αύξηση από το 5% του συνόλου των χορηγήσεων που ήταν στο τέλος του 2008 στο 12,7% στις 31.12.2010.

    Εν τω μεταξύ όμως η ΤτΕ διαπιστώνει ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2009 αγγίζοντας το 6%. Συνακόλουθα, η εξέλιξη αυτή όπως επισημαίνει η ΤτΕ, μολονότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικού ύψους εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση. Επιπροσθέτως, η Έκθεση διαπιστώνει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε κατά 0,5%, λόγω του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και μετά καθώς και της υποχώρησης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

    Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης στις αναδυόμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνεται ότι με τις πλέον ακραίες παραδοχές επιδείνωσης της κατάστασης στις χώρες αυτές, στο τέλος του 2010 το μέσο ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση θα τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το υφιστάμενο στο τέλος του 2008, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα δεκαπλασιαστεί.

    Σε κάθε περίπτωση όμως η δυνατότητα απορρόφησης της ζημιάς που θα προέκυπτε για τις ελληνικές τράπεζες εντός της προσεχούς διετίας, ως αποτέλεσμα της επαλήθευσης των ακραίων αυτών σεναρίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη που θα εμφανίσουν οι τράπεζες σ΄ αυτό το διάστημα. Για τις ανάγκες της άσκησης πάντως θεωρήθηκε κατ΄ υπόθεση ότι τα προ φόρων κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 15% το 2009 και στην συνέχεια το 2010 αυξηθούν κατά 10%. Υπενθυμίζεται πάντως ότι μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2008 και του αντίστοιχου διαστήματος φέτος τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 85,3% σε επίπεδο τραπεζών και κατά 51,3% σε επίπεδο Ομίλων.

    Είδηση: 23960

    [06] Δράσεις για τους πρόσφυγες στα σχολεία

    Κοινωνία

    Σειρά δράσεων με στόχο την καλλιέργεια κλίματος ανοχής και αλληλεγγύης των νέων απέναντι σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αλλά και την καταπολέμηση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Ελλάδα, διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

    Βασικό σημείο που επικεντρώνονται οι δράσεις αυτές, είναι η ενημέρωση μαθητών, ώστε να γνωρίσουν και να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα τα παιδιά πρόσφυγες.

    Ήδη σήμερα έγιναν οι βραβεύσεις 52 μαθητών που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας του 2008, με ζωγραφιές, φωτογραφίες και εκθέσεις τους, που είχαν ως θέμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον επιβίωσης.

    Παράλληλα θα εκδοθεί ειδικό φυλλάδιο που θα διανεμηθεί σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και θα προβάλλει ανθρωπιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες διάφορων φορέων, που αφορούν στην προστασία των παιδιών προσφύγων και την ενθάρρυνση της ενεργητικής συμμετοχής των παιδιών στην προσπάθεια για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων τους. Ιδιαίτερα οι ακριτικές περιοχές που αποτελούν συχνό πέρασμα μεταναστών και τα σχολεία που υπάρχουν σε αυτές, θα βρεθούν στο στόχαστρο της καμπάνιας.

    Μια ακόμα δράση, θα είναι η έκδοση ημερολογίου με σημαντικές επετειακές ημερομηνίες του ΟΗΕ σχετικά με τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Προσφύγων.

    Η έκδοση του Ειδικού αυτού ημερολογίου θα εμπλουτιστεί με επιλεγμένες ζωγραφιές και φωτογραφίες των παιδιών που έχουν διακριθεί κατά καιρούς στο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες.

    Τα πιθανά έσοδα μπορούν να διατεθούν για την ενίσχυση μιας δράσης που αφορά τους ασυνόδευτούς ανήλικους στην Ελλάδα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 23959

    [07] Νέα κρούσματα του ιού Α/Η1Ν1 στην Ελλάδα

    Κοινωνία

    Επτά επιπλέον κρούσματα του ιού Α/Η1Ν1 ανιχνεύτηκαν το τελευταίο 48ωρο, μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιουνίου 2009, από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, πρόκειται για:

    · Μία 42χρονη γυναίκα Ελληνικής καταγωγής που ήρθε από την Αυστραλία

    · Μία 16χρονη γυναίκα Αμερικανίδα Υπήκοο που ήρθε από τις ΗΠΑ

    · Μία 46χρονη γυναίκα Ελληνοαμερικανίδα που ήρθε από τις ΗΠΑ

    · Ένα 3,5χρονο κορίτσι Ελληνικής καταγωγής που ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που ήρθε από τις ΗΠΑ.

    · Έναν 61χρονο άνδρα Ελληνικής καταγωγής που ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που ήρθε από τις ΗΠΑ.

    · Μία 23χρονη γυναίκα, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία,

    · Μία 24χρονη γυναίκα, Αμερικανίδα Υπήκοο, που ήρθε από τις Η.Π.Α.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "Τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε πενήντα οκτώ (58), από τα οποία είκοσι τρία (23) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως. Επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης".

    Είδηση: 23957

    [08] Siemens:Σε απολογία καλείται ο Θ. Τσουκάτος

    Κλήση για να απολογηθεί την Πέμπτη το πρωί από τον 4ο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό για την υπόθεση της Siemens έλαβε σήμερα το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος. Ο κ. Τσουκάτος κατηγορείται για συνέργεια σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος. Μαζί του σε απολογία καλούνται αλλά 10 άτομα που φέρονται ως παρένθετα πρόσωπα στη διαδρομή του ενός εκατομμυρίου μάρκων για το όποιο κατηγορείται ο κ. Τσουκάτος.

    Είδηση: 23956

    [09] Συνεργασία Ελλάδας β Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

    Πολιτική

    Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah Ben Zaid Al-Nayaham, είχε η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως τόνισε η κ. Μπακογιάννη:

    "'Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήσαμε σήμερα ήταν η εξαιρετικά ανταγωνιστική υποψηφιότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανάληψη της έδρας του διεθνούς Οργανισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας IRENA στην πράσινη πόλη του Μάσταρ. Με τον ομόλογό μου είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το δυναμικό των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν πάρα πολύ ελκυστική αγορά για τις ελληνικές εταιρείες που δίνουν έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων τους από το λάδι έως τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η συζήτησή μας εστιάστηκε ακόμη στα μεγάλα πολιτικά θέματα που απασχολούν την περιοχή μας, όπως το Παλαιστινιακό. Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Υπουργό για ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τη χώρα μας, τις σχέσεις με την Τουρκία, τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και την έλλειψη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων".

    Τέλος η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Θέλω να κλείσω με δυο λόγια για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα βελτιώνει συνεχώς τη συγκριτική της θέση στον ενεργειακό χάρτη, όχι μόνο αναβαθμίζοντας τις υποδομές της, αλλά και ενισχύοντας τη διμερή της συνεργασία με σημαντικούς παίκτες στο χώρο της ενέργειας. Παράλληλα όμως η Ελλάδα έχοντας βιώσει τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επενδύει στις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνοντας το ρόλο τους στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Θεωρούμε την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να επενδύσουν στον τομέα των ανανεώσιμων, μια οραματική κίνηση που δίνει το παράδειγμα σε όλους μας και φανερώνει ότι δεν έχει η Δύση το μονοπώλιο στην ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τόνισε: "Είναι γεγονός ότι κατά τη συνάντησή μας επίσης συμφωνήσαμε όσον αφορά τα βήματα τα οποία θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε στο εγγύς μέλλον, καθώς κι εμείς φρονούμε ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τόπος προκειμένου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στον τουριστικό τομέα, την ενέργεια και όπως εσείς αναφέρατε ήδη και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξ ου και θα επιθυμούσαμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά τη σύναψη δύο συμφωνιών, την τελική υπογραφή αυτών, η μία αφορά στην προστασία των επενδύσεων και η άλλη στην αποφυγή της διπλής φορολογίας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε επενδυτικές κινήσεις. Επίσης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας ως προς τη δική μας υποψηφιότητα για την έδρα της IRENA, ενώ συζητήσαμε και πράγματι όπως ακριβώς δήλωσα και σε εσάς, δηλώνω δημοσίως ότι θεωρούμε πως ο δικός σας υποψήφιος διαθέτει τεράστια πείρα ακριβώς στο δικό του φάκελο κι αυτό το ζήτημα πρόκειται να εξετάσουμε τις αμέσως επόμενες μέρες και θα συνεργαστούμε επ' αυτού. Βεβαίως είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα περιφερειακού και τοπικού ενδιαφέροντος και για τις δυο χώρες".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 23954


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 June 2009 - 17:00:24 UTC