Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απειλεί με αποκαλύψεις ο Χριστοφοράκος
  • [02] Ομιλία Τσίπρα σε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΝ
  • [03] Απατεώνες κάθε είδους, υποψήφιοι στις εκλογές της Βουλγαρίας
  • [04] Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Τμήματα της ζώσης ψυχής του ελληνισμού» τα γλυπτά του Παρθενώνος
  • [05] Ανθεκτικότητα ασθενούς με τον ιό της νέας γρίπης
  • [06] Διημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  • [07] Ανακύκλωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού
  • [08] Γ. Σανιδάς: Ναι στην άρση απορρήτου στο Internet
  • [09] Αναμορφώνονται οι «Αστικές Συγκοινωνίες»
  • [10] Τα εννέα «γεω-θαύματα» της Πίνδου

    [01] Απειλεί με αποκαλύψεις ο Χριστοφοράκος

    Πολιτική

    Με αποκαλύψεις για την πολιτική ζωή της χώρας απειλεί μέσω των συνηγόρων του ο Μιχάλης Χριστοφοράκος από το Μόναχο όπου κρατείται στη φυλακή. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens υποστηρίζει ότι διαθέτει αποδείξεις και τις έχει εμπιστευτεί σε δύο συμβολαιογράφους. Πηγές από την Εισαγγελία του Μονάχου δεν αποκλείουν να γίνουν δεκτά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να παραδοθεί τελικά ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Την ίδια ώρα το δρόμο για την Γερμανία παίρνει και το νέο, δεύτερο, ένταλμα σύλληψής του που εξέδωσε ο τέταρτος ειδικός Ανακριτής και αφορά στην σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος Ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων, C4I.

    Νέο ένταλμα για Μ. Χριστοφοράκο

    Ένταλμα σύλληψης για την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία εξέδωσε σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός σχετικά με την υπόθεση της υπογραφής της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας C4I το 2003. Το ένταλμα αναμένεται να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό και να αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, οι οποίες ήδη έχουν το προηγούμενο ένταλμα που αφορά τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Δένδιας, ενέκρινε το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Σανιδά, να μεταβούν με δαπάνη του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μόναχο o προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας, και ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός.

    Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα μεταβούν στο Μόναχο -όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργού- "προκειμένου να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος συνελήφθη στη Βαυαρία, σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές". Ο κ. Χριστοφοράκος, ήδη βαρύνεται με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

    Ευ. Αντώναρος: "Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση"

    "Δεν έχω κανένα σχόλιο για θέματα που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει όσα αναφέρονται από γερμανικές πηγές για CD, που έχει στη διάθεσή του, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, τα οποία "υποτίθεται πως καίνε κάποιους". Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι "όπως σε όλες τις υποθέσεις, έτσι και σε αυτή, την κυβέρνηση ενδιαφέρει να πέσει άπλετο φως και να διερευνηθεί μέχρι βάθους".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως "το κενό, που υπάρχει σήμερα, πρέπει να το καλύψουν οι σοσιαλιστές και γι αυτό όπως είπε, δεν αρκεί μόνο η αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά χρειάζεται να εμπεδωθεί η αλλαγή και τόνισε ότι είναι μεγάλο ρίσκο να μένουμε άπραγοι και να διευκολύνουμε τις τράπεζες, αντί να φροντίζουμε για την ευημερία των πολιτών.

    Γ. Πακωνσταντίνου "Κατηγορίες επί δικαίων και αδίκων". Τοποθέτηση Θ. Πάγκαλου

    "Όσο συντομότερα επιστρέψει ο κ. Χριστοφοράκος, τόσο το καλύτερο για όλους", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται, καθώς έλεγε ότι το χειρότερο θα ήταν η ύπαρξη διαφόρων διαρροών" και επικρίνοντας τη ΝΔ για τη μη αποδοχή των προτάσεων του Κινήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens.

    "Τώρα, όλοι είναι όμηροι του κάθε Χριστοφοράκου και των CD, που υποτίθεται ότι έχει, ή δεν έχει, και των 153 ονομάτων, που λέει πως έχει", τόνισε ο εκπρόσωπος του Κινήματος.

    Σε ερώτηση γιατί πρέπει να έλθει στην Ελλάδα, αφού τα στοιχεία "βγαίνουν" στη Γερμανία, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "όπου βγαίνουν τα στοιχεία, θετικό είναι. Όμως αφού οι κατηγορίες απαγγέλλονται στην Ελλάδα και αφού η χώρα μας ανακίνησε την διαδικασία αυτή, πρέπει να έλθει και να δικαστεί".

    Σε άλλη ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ φοβάται από τα στοιχεία, που υποστηρίζει ότι έχει ο κ. Χριστοφοράκος, και κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι "δεν έγινε τίποτα κακό, να πάρει ο κ. Τσουκάτος χρήματα, όλοι οι επιχειρηματίες ενισχύουν τα κόμματα", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τίποτα και απόδειξη είναι ότι ζήτησε τρεις φορές τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής".

    "Το ερώτημα είναι, γιατί η ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση αυτή", πρόσθεσε

    Αλέκος Αλαβάνος: "STOP σε οποιαδήποτε συνεργασία της Ελλάδας με τη Siemens"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της Siemens, δήλωσε τα εξής:

    "Αυτή τη στιγμή πέφτει μια μεγάλη σκιά πάνω από τον πολιτικό κόσμο και συγκεκριμένα στο δικομματισμό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αστειεύεται με το θέμα της έκδοσης του Χριστοφοράκου. Πρέπει η Γερμανία να καταλάβει ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα για το πολιτικό σύστημα και την εξυγίανση της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνουν αυτή τη δυνατότητα, είναι να παγώσει κάθε συνεργασία με την εταιρία Siemens. Το μήνυμα αυτό πρέπει να δοθεί άμεσα στη Γερμανία".

    "Η δημοκρατία είναι υπό απειλή και η απειλή αυτή εκπορεύεται, είτε από νέου τύπου αυταρχικά καθεστώτα, είτε από τη συγκέντρωση, σε λίγα χέρια, μεγάλης οικονομικής πολιτικής και "μιντιακής" δύναμης", ανέφερε και τόνισε ότι στην Ελλάδα "υπάρχουν πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, μέσω εξαγορών".

    Την Τετάρτη απολογείται ο Θ.Τσουκάτος

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε και έλαβε από τον δ' ειδικό ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, που εκλήθη σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργιας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Τσουκάτου αφορούν ποσό ενός εκατομμυρίου μάρκων που φέρεται να έλαβε το 1999 μέσω εταιριών, από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Ζήμενς. Ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι το ποσό το είχε παραδώσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, ο εντολέας του θα ζητήσει κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον του ανακριτή με τους τότε ταμίες του κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει μάχη για να αποδειχθεί η αλήθεια. Ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει σε κατάθεση την Τετάρτη, που έχει κληθεί και ο κ. Τσουκάτος, τους δυο υπεύθυνους ταμίες του ΠΑΣΟΚ το 1999.

    Ενώπιον του ανακριτή είχαν κληθεί τη Δευτέρα και άλλα δέκα "παρένθετα" πρόσωπα στην υπόθεση Siemens, και οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν από τις 2 έως και τις 8 Ιουλίου. Οι δέκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνέργειας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-

    Σχετικά άρθρα: Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος Χριστοφοράκου

    Είδηση: 24219

    [02] Ομιλία Τσίπρα σε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΝ

    "Το κρίσιμο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή των αγώνων δίπλα στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Το κλειδί για την ανάκαμψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι να μην κάνει πίσω και να συνεχίσει αυτή τη διαρκή εδώ και δυο χρόνια συνομιλία με τη νέα γενιά", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος από την Κεντρική Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης.

    "Θα ήταν ολέθριο λάθος αν αλλάξουμε ρότα και εγκαταλείψουμε την προσπάθεια της δικής μας ανανέωσης, αλλά και της ανάδειξης των νεολαιίστικων προβλημάτων σε προτεραιότητα, όπως κάναμε μέχρι τώρα", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Εξήγησε πως όταν μιλάει για ανανέωση δεν αναφέρεται στην ηλικιακή, αλλά αυτή αφορά τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος. Ζήτησε "συγγνώμη" από τον κόσμο του ΣΥΝ για τον αδικαιολόγητα καταστροφικό τρόπο, όπως είπε, με τον οποίο το κόμμα διαχειρίστηκε το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πρόσθεσε ότι θα έρθει και η ώρα κατανομής των ευθυνών.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχει θυμός στη βάση του κόμματος, επισημαίνοντας οτι ο ίδιος οφείλει να λειτουργήσει θεσμικά και συντεταγμένα ως πρόεδρος όλου του ΣΥΝ, και αυτών που τον ψήφισαν και αυτών που δεν τον ψήφισαν.

    Αναφερόμενος ο κ. Τσίπρας στα αίτια που οδήγησαν στο αρνητικό για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επισήμανε ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Το ζήτημα είναι να μάθουν από τα λάθη και να γίνουν διορθώσεις Ο ΣΥΝ δεν έπεισε για το ποια είναι η εναλλακτική πρόταση του, δεν κατάφερε να βγει από το κάδρο της απαξίωσης, έχασε το ηθικό πλεονέκτημα που είχε στις εκλογές του 2007 και υπήρξε αδυναμία διαχωρισμού της αυθόρμητης εξέγερσης των νέων από τον φετιχισμό της βίας στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, είπε.

    Σημείωσε ότι καλώς ο ΣΥΝ υπερασπίστηκε τους αγώνες των νέων και θα πρέπει αν συνεχίσουν να τους υπερασπίζεται. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι μετά τις ευρωεκλογές παρατηρείται μια μετατόπιση της ατζέντας προς τα δεξιά και υπογράμμισε: "Από τις ευρωεκλογές και μετά έχουμε κυβέρνηση Καρατζαφέρη και αξιωματική αντιπολίτευση Καρατζαφέρη. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται ποιος θα πλειοδοτήσει περισσότερο σε λαϊκισμό, πάνω στο τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό θέμα των οικονομικών προσφύγων".

    Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το νόμο σχετικά με τις "κουκούλες" και για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στη μετατόπιση προς τα δεξιά. Σχολίασε ότι η θέση ου ΠΑΣΟΚ για μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση ήταν προεκλογικό σποτ της Ν.Δ. στις εκλογές του 2004.

    Είδηση: 24228

    [03] Απατεώνες κάθε είδους, υποψήφιοι στις εκλογές της Βουλγαρίας

    Ειδήσεις

    Την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, οι πολίτες της Βουλγαρίας έχουν κληθεί στις κάλπες, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), πολλοί είναι εκείνοι οι πολιτικοί παρατηρητές που υποστηρίζουν ότι από αυτές τις βουλευτικές εκλογές μπορεί να προκύψουν οι πιο απίθανες συμμαχίες. Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως στις εκλογές αυτές θα συμμετέχουν ως υποψήφιοι απατεώνες κάθε είδους. Αυτό διότι, σύμφωνα με το βουλγαρικό Σύνταγμα διασφαλίζεται στους υποψήφιους βουλευτές ασυλία, έστω κι αν κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα. Μάλιστα, η ασυλία αυτή διαρκεί μέχρι την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εάν εκλεγούν, τότε διαρκεί μέχρι τη λήξη της θητείας τους.

    Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η πρακτική αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στις πρόσφατες ευρωεκλογές, βγάζοντας από τη φυλακή καταχραστές Δημοσίου ή κοινοτικού χρήματος, κατηγορούμενους για ξέπλυμα χρήματος, ακόμη και προστάτες. Πώς γίνεται, όμως, από τα έδρανα των κατηγορουμένων να αναδειχθεί κάποιος σε εκπρόσωπο του λαού στο Κοινοβούλιο;

    Ως απάντηση στο ερώτημα που θέτει το ρεπορτάζ της "ΝΒ", παρουσιάζεται το παράδειγμα ενός Βούλγαρου πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για καταχρήσεις 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον Αλεξάντερ Τομόφ, ο οποίος φέρεται ότι εξαιτίας των καταχρήσεών του οδήγησε σε χρεοκοπία τη μεγάλη μεταλλουργία Κρεμικόφτσκι και την ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα της Σόφιας CSKA.

    Ο νόμος, όμως, είναι νόμος. Γι' αυτό, λίγο πριν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές το δικαστήριο της Σόφιας διέκοψε τη δίκη εναντίον του, διότι ο κατηγορούμενος Τομόφ ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές και τώρα είναι εκ νέου στις βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, δεν είναι ο μόνος που εκμεταλλεύεται το σχετικό άρθρο του βουλγαρικού Συντάγματος.

    Ο Βούλγαρος δικηγόρος και ειδικός σε τέτοιες υποθέσεις, Μιχαήλ Εκιμτσίεφ, μιλώντας στη «ΝΒ», υποστηρίζει πως «το πρόβλημα δεν είναι αυτοί καθ' αυτοί οι νόμοι που καθορίζουν κάτι τέτοιο, αλλά η πληθώρα των ανθρώπων οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να εκμεταλλευτούν αυτά τα παραθυράκια και το χειρότερο, η κοινή γνώμη που επιδεικνύει μεγάλη ανεκτικότητα σε τέτοιες προσπάθειες».

    Πολλαπλή διαπλοκή

    Κάτι ανάλογο, δηλαδή η παραχώρηση ασυλίας σε κατηγορούμενο για σοβαρά ποινικά παραπτώματα, λόγω υποψηφιότητας σε εκλογές, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στις περισσότερες δημοκρατικές χώρες. Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται, στη Βουλγαρία, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στενή και πολλαπλή διαπλοκή του πολιτικού και οικονομικού κόσμου με τον υπόκοσμο.

    Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στην "ΝΒ" ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Transparency International", στη χώρα, Ογκγιάν Μίντσεφ: "Τα τελευταία 10 χρόνια δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία οι περίφημες ιδιωτικές ενώσεις, στις οποίες απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου συγχρωτίζονται με δικηγόρους, με πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Μ' αυτά τα συνδικάτα του εγκλήματος μπορούν τα κάθε λογής κακοποιά στοιχεία να ελέγχουν ολόκληρους δήμους και κοινότητες. Τώρα, γίνεται και το πρώτο μεγάλο βήμα, ώστε να σαρώσουν τη Βουλή".

    Γι' αυτό και αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως, στις 5 Ιουλίου, ενδέχεται να προκύψουν και οι πιο απίθανοι, ετερόκλητοι και επικίνδυνοι συνδυασμοί πολιτικοοικονομικών και μαφιόζικων συμφερόντων. Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το μεγάλο ερώτημα των ημερών, το μεγάλο τεστ για τους δημοκρατικούς θεσμούς στη Βουλγαρία, είναι το εάν οι ψηφοφόροι της χώρας θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο αυτό.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24224

    [04] Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Τμήματα της ζώσης ψυχής του ελληνισμού» τα γλυπτά του Παρθενώνος

    Ειδήσεις

    «Ιερά και σεβάσμια τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού», χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τα γλυπτά του Παρθενώνος, απευθυνόμενος σε πλήθος προσκυνητών και σε ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο Έλλην Πατριάρχης, αφού χοροστάτησε στον Εσπερινό του Σαββάτου, που τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, καλωσόρισε τους προσκυνητές στο Φανάρι, λέγοντας: «Ευρίσκεσθε εις τόπον μαρτυρίας και μαρτυρίου...».

    Αναφερόμενος δε, στην Κωνσταντινούπολη, που «είναι χαρμολύπη», τόνισε: «Η Πόλη μας είναι πάντοτε ωραία, διότι τη στολίζουν αναρίθμητα ιερά και σεβάσματα. Από κάθε γωνία της ακούγονται μυστικές φωνές "πνευμάτων δικαίων τετελειωμένων", κι από παντού αναδίδεται "οσμή ευωδίας πνευματικής". Εδώ ο τρούλος της Αγια-Σοφιάς κατέβασε τον Παντοκράτορα Θεό εις την γη, η Υπέρμαχος Στρατηγός σκέπασε με την Αγία Εσθήτα και Σκέπην Της τον άνθρωπο...».

    Ο χαιρετισμός του κ. Βαρθολομαίου, προς τους προσκυνητές, είχε ως εξής:

    «Προ ολίγων ημερών - προ εβδομάδος ακριβώς - εις τας κλεινάς Αθήνας εγένοντο τα εγκαίνια του λαμπρού νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, εις τα οποία αντεπροσωπεύθη καταλλήλως υπό Συνοδικού Ιεράρχου και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ελέχθη ότι τα εκθέματα του Μουσείου, καθώς κι εκείνα τα τμήματα των γλυπτών του Παρθενώνος τα οποία απουσιάζουν, δεν είναι ψυχρά και νεκρά αντικείμενα, αλλά, τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού, ιερά και σεβάσμια. Αυτήν την ζώσα ψυχή του Γένους, που από την αρχαϊκή και κλασσική αρχαιότητα μέχρι την ελληνιστική, τους μέσους χρόνους και τις νεώτερες εποχές, μέχρι και των ημερών μας, βλέπουμε να έχει αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια, αυτήν την ψυχή να κρατήσουμε φωτεινή, ανθηρά, ηνωμένη με τον Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού, ο Οποίος είναι η ενδελέχεια της υπάρξεως και της ζωής. Αφ' ότου εβαπτίσθη εις Χριστόν το Γένος μας έλαβε άλλες διαστάσεις και άλλον προορισμό, αι έδωκε καρπούς αιωνιότητας, τους Αγίους του. Επί τα ίχνη, λοιπόν, των Αγίων της Εκκλησίας μας, παλαιοτέρων και νεωτέρων, καλούμε όλοι να προχωρήσουμε με πολλή ευθύνη και συνέπεια. Αυτή θα είναι η καλύτερη και ουσιαστικότερη καταξίωσης της πνευματικής μας κληρονομιάς. Αυτή θα είναι η ζωογόνηση και η δόξα της ψυχής του Γένους. Και πάλιν καλώς ήλθατε εις την Πόλη μας, την Πόλη σας. Διότι είναι πόλη όλων μας η Κωνσταντινούπολις. Ευλογημένη και ευφρόσυνος να είναι η εδώ παρουσία σας. Να μας δώσετε και πάλιν και ξανά και πολλάκις, την χαρά να σας υποδεχθούμε εδώ. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, είη μετά πάντων υμών, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω».

    Είδηση: 24227

    [05] Ανθεκτικότητα ασθενούς με τον ιό της νέας γρίπης

    Ασθενής στην Δανία με τον ιό της νέας γρίπης δείχνει ανθεκτικότητα στο κύριο φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου.

    Δεκαπέντε νέα κρούσματα της γρίπης Α[Η1Ν1] εκδηλώθηκαν στην Κύπρο.

    Παγκοσμίως, η επιδημική εξάπλωση της γρίπης των χοίρων έχει προσβάλλει 70.893 ανθρώπους και έχει προκαλέσει το θάνατο 311, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό του «Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας» [Π.Ο.Υ.].

    Ένας ασθενής με τη νέα γρίπη Α[Η1Ν1] στη Δανία δείχνει ότι ο ιός της νόσου είναι ανθεκτικός στο κύριο φάρμακο καταπολέμησης της νόσου, το γνωστό πλέον Tamiflu.

    "Αφ' ότου πήρε το φάρμακο ο ασθενής έδειξε καθαρά ότι ανέπτυξε αντίσταση σε αυτό", είπε ο Ντειβιντ Ρέντι επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής του φαρμάκου Tamiflu, μιλώντας στον Τύπο και πρόσθεσε ότι "είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό".

    Υπενθυμίζεται ότι ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» έχει ανακοινώσει πως πρόκειται για πανδημία -την πρώτη από το 1968- κι έχει ανεβάσει στο ανώτατο επίπεδο τον συναγερμό των υγειονομικών υπηρεσιών, στο επίπεδο 6.

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας ανέφερε ότι η εποχιακή απλή γρίπη συχνά δείχνει ανθεκτικότητα στη νόσο και ότι και η ανθεκτικότητα που έδειξε ο ασθενής με τη νέα γρίπη είναι κάτι που θα μπορούσε να το περιμένει κανείς.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι η εταιρεία του ήδη εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση του Tamiflu.

    Δεκαπέντε νέα κρούσματα στην Κύπρο

    Οι ιατρικές υπηρεσίες της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκαν 15 νέα κρούσματα του ιού της γρίπης Α[Η1Ν1].

    Πρόκειται για δέκα Κύπριους και πέντε αλλοδαπούς, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία.

    Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 40.

    Ο παγκοσμίως απολογισμός του Π.Ο.Υ.

    Η νέα γρίπη των χοίρων Α[Η1Ν1], παγκοσμίως έχει προσβάλλει 70.893 ανθρώπους και έχει προκαλέσει το θάνατο 311, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» [Π.Ο.Υ.].

    Στον προηγούμενο απολογισμό που έδωσε ο Π.Ο.Υ. στην δημοσιότητα την Παρασκευή, τα κρούσματα έφταναν τα 59.814 σε 113 χώρες και περιοχές και ο αριθμός των θανάτων τους 263.

    Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ασθενών καταγράφηκε στις ΗΠΑ [+6.268], όπου υπάρχουν πλέον 27.717 κρούσματα, τα οποία την καθιστούν την περισσότερο πληγείσα χώρα στον κόσμο. Ο απολογισμός από τη νέα γρίπη αυξήθηκε ιδιαίτερα και στον Καναδά, όπου καταγράφηκαν 1.043 νέα κρούσματα σε σύνολο 7.775.

    Είδηση: 24226

    [06] Διημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών σε συνάρτηση με τη μεγάλη αποχή, είναι τα θέματα που έχουν τεθεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά και την προστασία της απασχόλησης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βιλφριντ Μαρτένς επανέλαβε τη στήριξη στο πρόσωπο του Ζοζέ Μπαρόζο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν.

    "Για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιλογή η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο δημόσιο τομέα, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στην υγεία", είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας τη Δευτέρα στην έναρξη των εργασιών των ημερίδων μελέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.και πρόσθεσε πως "οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν καλό εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την πρόοδο για όλους τους πολίτες".

    "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν υποχωρήσει η κρίση. Η διεθνής οικονομική κρίση μάς καλεί όλους να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, να μεταρρυθμίσουμε ό,τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται να αλλάξει για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη", ανέφερε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας πως "θα πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στην κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στην ατομική πρωτοβουλία και την κοινωνική συνοχή". Χαρακτήρισε "θετικό" το γεγονός ότι υπάρχουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στο επίπεδο της διεθνούς οικονομίας, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς και πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

    "Μόνο με συντονισμό και συνεργασία μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη", είπε και διευκρίνισε: "Στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης, η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής".

    Για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι μια από τις θεματικές της ημερίδας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "η ΕΕ θέλει και μπορεί να είναι στην πρωτοπορεία για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών".

    "Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές με δέσμευση των χωρών για μετρήσιμη μείωση των εκπομπών αερίου και σταμάτημα των κλιματικών αλλαγών", υπογράμμισε.

    Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισε πως "αξιολογούμε το μήνυμά τους" και σημείωσε: "Οι πολίτες ανέδειξαν το ΕΛΚ αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών, για τρίτη συνεχή φορά, δείχνοντας ότι στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύονταν το κόμμα μας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης, της παράνομης μετανάστευσης, των κλιματικών αλλαγών". Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πως το 60% δεν προσήλθε στις κάλπες και πρόσθεσε ότι "η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα θα πρέπει να γίνει πιο κατανοητή, πιο προσιτή στο μέσο πολίτη και πιο δίκαιη. Υποχρεώσή μας είναι να εστιάσουμε στο κοινό όραμα για μια Ευρώπη αλληλεγύης και κοινωνικής συνοχής".

    Ομιλία Δ. Σιούφα στις εργασίες του ΕΛΚ

    "Η μεγάλη αποχή των Ευρωπαίων πολιτών στις ευρωεκλογές εκφράζει την απαίτηση για θεσμούς με έγνοια για τα προβλήματα των πολιτών", ανέφερε στην ομιλία του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

    "Ποσοστό 56,9%, περίπου 206 εκατ. ευρωπαίοι δεν προσήλθαν να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα", ανέφερε ο κ.Σιούφας, προσθέτοντας ότι "ήταν μια προειδοποίηση και όχι ένας αποχαιρετισμός". Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι ευρωεκλογές ανέδειξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως την ισχυρότερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, ο κ.Σιούφας σημείωσε πως "είναι η βαθύτερη κρίση, που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία" και πρόσθεσε ότι "είναι παρήγορο πως υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης, ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να φθάσουμε το στόχο της ανάπτυξης και της απασχόλησης".

    "Μείζονος σημασίας θέμα" χαρακτήρισε τη διπλή περιβαλλοντική και κλιματική πρόκληση, που αφορά ακόμα και την συνέχιση της ζωής στον πλανήτη. "Η Ευρώπη θέλει μπορεί και επιβάλλεται να βρεθεί στην πρωτοπορεία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών", υπογράμμισε ο ομιλητής.

    Αναφερόμενος, τέλος στο θέμα της λαθραίας μετανάστευσης, ο κ.Σιούφας τόνισε ότι "είναι πρωτόγνωρο το πρόβλημα και υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες μιας χώρας για την αντιμετώπιση και επίλυσή του".

    Ομιλία Μ. Γιαννάκου στις εργασίες του ΕΛΚ

    Στην αξία των πολιτικών πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για τη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου και για τη νέας ώθηση, που πρέπει να δοθεί στη θεσμική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρθηκε η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, κατά την ομιλία της.

    Αναφέρθηκε στην αποχή, που παρατηρήθηκε στις ευρωπαϊκές εκλογές, ακόμη και σε χώρες όπως η Ελλάδα, σημειώνοντας πως "μπορεί να σημαίνει ότι μία μερίδα πολιτών θεωρούν ότι υπάρχει στασιμότητα στα ευρωπαϊκά πράγματα και ότι λείπουν ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίε". "Εδώ ακριβώς καλείται να κινηθεί η πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αποτελεί το όχημα προς το μέλλον. Ταυτόχρονα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει νέες δράσεις, που θα αγγίξουν το μυαλό και την καρδιά των Ευρωπαίων πολιτών και θα επαναφέρουν την ευρωπαϊκή ιδεολογία στο προσκήνιο", κατέληξε η ομιλήτρια.

    Είδηση: 24222

    [07] Ανακύκλωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού

    Πολιτική

    Παρ' όλο που η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, μετά το 2004, στον τομέα της ανακύκλωσης, υπολείπεται ακόμα κατά πολύ σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ειδικότερα, στην ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ο Δήμος της Αθήνας οφείλει να δραστηριοποιηθεί και να λειτουργήσει σαν προπομπός του θέματος και στους άλλους μεγάλους δήμους της Αττικής.

    «Πρέπει οι λιανοπωλητές να παραλαμβάνουν από το σπίτι την παλαιά συσκευή που αντικαθίσταται με νέα και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση απόρριψης παλαιών συσκευών στα πεζοδρόμια.

    Δεν είναι δυνατόν σήμερα, με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, οι χαλυβουργίες να καίνε τις συσκευές για να πάρουν το σίδηρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, ενώ μπορούν να τον πάρουν καθαρό από τις μονάδες ανακύκλωσης.

    Για παράδειγμα, το 2008, οι χαλυβουργίες πήραν από τις μονάδες 23 χιλιάδες τόνους καθαρού σιδήρου», δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.», Αλ. Αλούκος, δίνοντας στοιχεία από το φετινό απολογισμό της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, βάσει του νόμου 2939/ 2001, με άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Είναι μη κερδοσκοπική, το έργο της χρηματοδοτείται από τους υπόχρεους -εμπόρους, εισαγωγείς και παραγωγούς- και λειτουργεί στο πλαίσιο ενός συλλογικού συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στο οποίο εμπλέκονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιανοπωλητές, εταιρείες, σούπερ μάρκετ, σχολεία, οργανισμοί και φυσικά οι πολίτες.

    Έχει υπογράψει συμβόλαια με 450 δήμους, τα οποία όμως παραμένουν ανενεργά, είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, με εξαίρεση τους δήμους Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Ελευσίνας, Αγ. Νικολάου Κρήτης και κάποιους ακόμη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», το 2008 συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και ανακύκλωσε 47.141 τόνους «παροπλισμένων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, δηλαδή, 4 κιλά ανά κάτοικο σε όλη την Ελλάδα». Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η Τζια, με 12 κιλά ανά κάτοικο, το μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα.

    Ο στόχος της εταιρείας επιτεύχθηκε. Όμως, η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλά για 10 κιλά ανακυκλούμενου ηλεκτρικού εξοπλισμού ανά κάτοικο, είπε ο προϊστάμενος του ΓΕΣΔΑΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ, Κ. Σκορδίλης, οποίος επίσης, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 12 συστήματα συλλογικής διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης και πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ανακύκλωση στην χώρα δεν υπολείπεται της ευρωπαϊκής.

    Είδηση: 24225

    [08] Γ. Σανιδάς: Ναι στην άρση απορρήτου στο Internet

    Κοινωνία

    Στην αυλαία της θητείας του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, τάχθηκε υπέρ της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω ίντερνετ. Με απλή μήνυση θα εντοπίζεται ο δράστης, όχι μόνο κακουργημάτων, αλλά και πλημμελημάτων, όπως στην περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξης και μάλιστα χωρίς γνωμοδότηση των ανεξάρτητων αρχών.

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, μετά από ερώτημα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εξέδωσε τη Δευτέρα την υπ αριθμ. 9/2009 γνωμοδότησή του που αφορά το απόρρητο της επικοινωνίας μέσω του Internet και ειδικά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σε διάφορες πύλες (μπλογκ) αναρτώνται υβριστικά ή απειλητικά δημοσιεύματα, φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας , κ.λπ.

    Σύμφωνα με την γνωμοδότηση τα μπλόγκ δεν καταλαμβάνονται από το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, που προβλέπει το άρθρο 19 του Συντάγματος.

    Ειδικότερα. Στην γνωμοδότήση του ο Σανιδάς καταλήγει:

    "Το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει α) την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (Internet) και β) τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμα και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως, διάρκεια συνδιάλεξης κ.λ.π.)

    1) Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα Δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών Επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου (Internet) τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα "εξωτερικά στοιχεία" της επικοινωνίας και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας Αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

    2) Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αλλά και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι. Αυτό κρίνεται από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης. Ούτε όμως περαιτέρω η ρηθείσα Αρχή μπορεί να ελέγξει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας για τη, σε κάθε περίπτωση, συμμόρφωσή τους προς τις αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης. Εάν πράξει τούτο ενεργεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας της".

    Συνάντηση Σανιδά βδημοσιογράφων Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς είχε τη Δευτέρα αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς στο τέλος της συνάντησης με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Δικαιοσύνης προέβη στις εξής δηλώσεις: "Υποστήριξα πάντα θέσεις, που πιστεύω ότι αντέχουν στο χρόνο. Η θέση μου, σε σχέση με την αποστολή στοιχείων στη Βουλή, από το 1985 είναι ότι θα πρέπει να στέλνονται υποθέσεις, όταν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία σε μεγάλο βαθμό πιθανολογούν ποινική ευθύνη υπουργών. Γι αυτό υπερασπίστηκα τη θέση αυτή και στις διάφορες υποθέσεις, που ανέκυψαν στην διάρκεια της θητείας μου, επειδή πίστευα ότι δεν υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα, που συνηγορούσαν.

    Πεποίθησή μου είναι ότι η θέση μου αυτή δικαιώθηκε εκ των πραγμάτων και κατά πάντα (σσ. σε όλα). Πιστεύω ότι έκανα ό,τι ήταν σωστό και αν κάπου έχω λαθέψει, μόνο ο Θεός το γνωρίζει. Ενήργησα πάντα με γνώμονα τη συνείδησή μου και το νόμο. Οι προτάσεις μου σε σχέση με τη λειτουργία της δικαιοσύνης και τη μεγαλύτερη ταχύτητα στην απονομή της στόχευαν στην εξυπηρέτηση του πολίτη και μόνο, υπέρ του οποίου υπάρχουμε και λειτουργούμε".

    Ο κ. Σανιδάς, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, τους οποίους από αύριο θα εγκαταλείψει, καθώς από την 1η Ιουλίου εξέρχεται του εισαγγελικού κλάδου, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας, δήλωσε: "Εκφράζω την ευαρέσκειά μου και τις ευχαριστίες μου προς τους δικαστικούς λειτουργούς για την προσφορά τους στην δικαιοσύνη τα τρία χρόνια της θητείας μου. Και τους καλώ να εργάζονται με περισσότερη ακόμη αυταπάρνηση, αυτοθυσία και ευσυνειδησία, ώστε η ιδέα της δικαιοσύνης να γίνεται για τους πολίτες πραγματικότητα".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24221

    [09] Αναμορφώνονται οι «Αστικές Συγκοινωνίες»

    Αλλαγές στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής σχεδιάζει να επιφέρει το Υπουργείο Μεταφορών, με στόχο να ενισχυθεί η κίνηση στα λεγόμενα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή, ο προαστιακός, το μετρό και ο ηλεκτρικός.

    Ο επανασχεδιασμός των λεωφορειακών γραμμών θα βοηθήσει ακόμη στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας και στην εξυπηρέτηση απομονωμένων δήμων, όπως είπε ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

    Τα πρώτα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Φθινόπωρο σε περιοχές όπως είναι η Βορειοανατολική Αττική, τα Μεσόγεια και η Ελευσίνα.

    Ο επανασχεδιασμός και η αναδιοργάνωση του δικτύου των Αστικών Συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου Αττικής, ήταν το αντικείμενο της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου και εκπρόσωπων των συναρμόδιων φορέων, του ΟΑΣΑ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, στόχος της διαβούλευσης αυτής είναι η αναμόρφωση του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ βασική φιλοσοφία εξακολουθεί να είναι η ενίσχυση των «Μέσων Σταθερής Τροχιάς», που είναι πιο οικολογικά, πιο γρήγορα και πιο συνεπή, όσον αφορά τον χρόνο μετακίνησης.

    Για τον λόγο αυτόν, η βασική αλλαγή που θα γίνει στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών, είναι ότι οι περισσότερες γραμμές θα αρχίζουν και θα τερματίζουν τις διαδρομές τους σε στάσεις των «Μέσων Σταθερής Τροχιάς» [Προαστιακό, Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο].

    Ήδη ο ΟΑΣΑ έχει κάνει σχετικές μελέτες σε περιοχές όπως το Περιστέρι, τα δυτικά προάστια, το Θριάσιο Πεδίο, η Βορειοανατολική Αττική, η περιοχή των Μεσογείων, τα ανατολικά προάστια, [Ηλιούπολη β Ελευσίνα]. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο.

    Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε την ανάγκη να αποφορτιστεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και για οικολογικούς, αλλά και για λειτουργικούς λόγους και να ενισχυθούν οι απομονωμένοι δήμοι, που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν αποτελεσματικά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιηθεί η εκστρατεία με στόχο να πεισθούν οι πολίτες να περιορίσουν τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους και να προτιμήσουν τα πιο οικολογικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Για να πετύχει η προσπάθεια αυτή, σημείωσε ο υπουργός, ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του τρόπου οργάνωσης των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών και επανασχεδιασμό τους, ώστε να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού.

    Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού δικτύου στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η νέα μορφή που τελικά αυτό θα λάβει θα αποτελείται από:

    - Το δίκτυο των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

    - Ομάδες Τοπικών/Τροφοδοτικών λεωφορειακών γραμμών προς και από τους σταθμούς του δικτύου των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

    - Λεωφορειακές γραμμές-κορμούς σε περιοχές που δεν καλύπτονται με Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

    - Δημιουργία τοπικών λεωφορειακών γραμμών σε Νίκαια, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Κορυδαλλός, Ελευσίνα, Υμηττός , Άγιος Δημήτριο, Δάφνη, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Χολαργός και Παπάγου.

    - Διαδημοτικές γραμμές.

    - Διαμπερείς-Διακεντρικές γραμμές που θα διαπερνούν τον εσωτερικό δακτύλιο, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα είναι οι γραμμές του τρόλεϊ.

    - Το υπόλοιπο ακτινικό δίκτυο των γραμμών του τρόλεϊ και όπου απαιτείται λεωφορειακές γραμμές.

    - Δημοτικές γραμμές.

    - Επέκταση των λεωφορειολωρίδων και

    - Σταθμούς μετεπιβίβασης από τα λεωφορεία προς τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και από τα ΙΧ προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    - Δημιουργία 5.000 νέων θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης από τον Σεπτέμβριο του 2009, στους σταθμούς: Μέγαρο Μουσικής, Γήπεδο Παναθηναϊκού, Γουδί, Ιλίσια και Θησείο.

    Είδηση: 24220

    [10] Τα εννέα «γεω-θαύματα» της Πίνδου

    Γεννήθηκαν 700 εκατομμύρια χρόνια πριν από τον διαχωρισμό της αρχαίας ηπείρου Παγγαίας και την δημιουργία της Ευρώπης και της Αφρικής.

    Βυθίστηκαν στον ωκεανό της Τηθύος που σχηματίστηκε ανάμεσά τους και ένωνε τη σημερινή Αγγλία με την Κίνα.

    Ο λόγος για τα πετρώματα της Δεσκάτης Γρεβενών που προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον της γεωλογικής έρευνας, καθώς μαρτυρούν την γεωλογική ιστορία του κόσμου και αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της θεωρίας των τεκτονικών πλακών.

    Η Δεσκάτη και η ευρύτερη περιοχή της Βουνάσας είναι μόνο το ένα από τα εννέα «γεω-θαύματα» της Πίνδου, που αποτελούν το αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε στην νομαρχία Γρεβενών, με σκοπό την ανάδειξη και την τουριστική τους αξιοποίηση.

    «Στην ίδια περιοχή μετά από αρκετά εκατομμύρια χρόνια άρχισε η σύγκρουση Ευρώπης και Αφρικής, που ως αποτέλεσμα είχε τον σχηματισμό των Άλπεων. Ο ωκεανός της Τηθύος καθόρισε τη μορφολογία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, κι από τις υποθαλάσσιες οροσειρές του σχημάτισε το όρος Βούρινος στα Γρεβενά, το δεύτερο βγεω-θαύμαβ της περιοχής», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γεωλόγος του «Ιδρύματος Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών», Άννα Ράσσιου.

    Συνολικά σε όλη την περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Βάλιας Κάλντα συναντώνται πετρώματα, τμήματα του αρχαίου μανδύα της Γης, που βρέθηκαν στην επιφάνεια με τη σύγκρουση της Ευρώπης με την Αφρική.

    Σύμφωνα με τη γεωλόγο του ΑΠΘ Άννα Μπατσή, τον κατάλογο των εννέα «γεω-θαυμάτων» της Πίνδου, συμπληρώνουν οι ισχυρά παραμορφωμένοι ασβεστόλιθοι του όρους Τσούργιακα, όπου σχηματίζονται μικροί καταρράκτες, το φαράγγι της Πορτίτσας, η Τρυπημένη Πέτρα που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των πετρωμάτων, η Βασιλίτσα με τα πολύχρωμα πετρώματα, τα χωριά Δοτσικό και Μεσολούρι, όπου σχηματίζεται ένας κοραλλιογενής ύφαλος 30 εκατομμυρίων ετών και το χωριό Μοναχίτι, όπου βρίσκονται κατακόρυφα πετρώματα πλάτους 50 μέτρων, που μοιάζουν σαν λέπια από τα κόκαλα της γης.

    Ιδιαίτερα η περιοχή του φαραγγιού του Αλιάκμονα προσελκύει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εντατική προσπάθεια για την καταγραφή των γεωλογικών του δεδομένων. Το φαράγγι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα πλημμυριστεί με την ολοκλήρωση από τη ΔΕΗ του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιλαρίωνα.

    Στο επιστημονικό έργο της μελέτης του φαραγγιού συμμετέχουν ερευνητές από την Ελλάδα, την Βρετανία, την Σερβία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι ερευνητές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος, ένα πολύ σημαντικό πείραμα, «που θα δείξει τα αποτελέσματα των διαδικασιών στη γη, είτε αυτά είναι φυσικά, είτε έργα του ανθρώπου», τονίζουν οι κες Ράσσιου και Μπατσή.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24229


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 June 2009 - 20:57:25 UTC