Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατέπεσε αεροσκάφος στον Ινδικό
  • [02] Γ. Παπαθανασίου: Διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς παζάρια
  • [03] Νέο εισιτήριο ΟΑΣΑ τριών ημερών
  • [04] Βραχύ προβάδισμα για τον Μπερίσα
  • [05] Καρκίνος: Το τίμημα για τους μεγάλους εγκεφάλους μας;
  • [06] Παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ
  • [07] Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τον Μ. Μέϊντοφ
  • [08] Ονδούρα: Θα επιστρέψω δηλώνει ο Σελάγια
  • [09] Κρίσιμη κατάθεση Χριστοφοράκου
  • [10] Κάθριν Τζάκσον: Αναλαμβάνει την κηδεμονία των παιδιών
  • [11] Πραγματογνωμοσύνη για την εξαγορά της Γερμανός
  • [12] Ιταλία: Φονική έκρηξη σε τρένο
  • [13] Έφτασε η ώρα της απαγόρευσης του τσιγάρου
  • [14] Οι ποδηλάτες κινδυνεύουν από στειρότητα

    [01] Κατέπεσε αεροσκάφος στον Ινδικό

    Ειδήσεις

    Συνετρίβη ένα Airbus A310 των αεροπορικών γραμμών της Υεμένης, με 153 άτομα, μεταξύ αυτών και τρία μωρά, στο αρχιπέλαγος των νησιών Κομόρος στον Ινδικό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την τύχη των 142 επιβατών και των 11 μελών του πληρώματος του αεροπλάνου του κρατικού αερομεταφορέα Yemenia Air, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι υπήκοοι των νησιών Κομόρος και Γάλλοι. Πρόκειται για την πτήση ΙΥ 749, που είχε αναχωρήσει από το παρισινό αεροδρόμιο Ρουασί με προορισμό τη Σαναά της Υεμένης και με ενδιάμεση στάση στη Μασσαλία. Από εκεί συνέχισε για το Μορονί, όμως, σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου, χάθηκε από τα ραντάρ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν από αέρος την άκτρακτο του αεροσκάφους.

    Χάθηκε η επαφή με τον πύργο ελέγχου

    Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ανέφερε ότι ο πύργος ελέγχου έλαβε σήμα από το αεροσκάφος ότι ετοιμαζόταν για προσγείωση και στη συνέχεια έχασε κάθε επαφή.

    "Δεν έχουμε ακόμη καμία πληροφορία για το λόγο της πτώσης ή για επιζώντες", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Μοχάμεντ αλ-Σουμαΐρι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της Yemenia Air, που ανήκει κατά 51% στην κυβέρνηση της Υεμένης και κατά 49% στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας..

    "Οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες - δυνατοί άνεμοι και τεράστια κύματα. Η ταχύτητα του ανέμου, όπως καταγράφηκε στο αεροδρόμιο, έφτανε ταν 61χλμ την ώρα. Αλλά μπορεί να υπήρχαν και άλλοι παράγοντες", πρόσθεσε.

    Ο Ιμπραΐμ Κασίμ, εκπρόσωπος του τοπικού σώματος αεροπορικής ασφαλείας, δήλωσε ότι το αεροπλάνο κατέπεσε πιθανότατα σε απόσταση 5 με 10 χλμ από τις ακτές.

    Έχουν κινητοποιηθεί πολιτικά και στρατιωτικά σκάφη για να ερευνήσουν την περιοχή.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών των Κομόρος, Χαμίντ Μπουρχάνε, ο στρατός έχει στείλει μικρά ταχύπλοα για να ερευνήσουν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της περιοχής Ντσαουένι και του αεροδρομίου.

    Είδηση: 24232

    [02] Γ. Παπαθανασίου: Διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς παζάρια

    Ειδήσεις

    Χωρίς παζάρια και εκπτώσεις θα προχωρήσουμε σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία. Κατά την ομιλία του, δήλωσε ότι προωθούνται μέτρα διαρθρωτικού και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα τον Οκτώβριο, στην κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου. Από την πλευρά της, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η υπεύθυνη Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

    Μέτρα και σε ασφαλιστικό-αγορά εργασίας

    Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ο υπουργός προανήγγειλε νέα γενιά διασταυρώσεων, βελτιώσεις στον τομέα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις επιχειρήσεις, για να ελέγχεται η έκδοση των τιμολογίων και να διασταυρώνονται τα στοιχεία.

    Αναφορικά με τις δαπάνες, σχεδιάζεται ο διαχωρισμός των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, προώθηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, "η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα έχει επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010".

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι " η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και το σχέδιο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις" και χαρακτήρισε τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν αναγκαία και κατά το δυνατόν δίκαια κατανεμημένα.

    Από την πλευρά της, η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς όπως είπε, αντιμετωπίζει υψηλό έλλειμμα και έχει αυξηθεί το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

    Επιπλέον, όπως ανέφερε, αρκετοί είναι οι πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, σημειώνοντας ότι και αυτοί που δεν βρίσκονται σε τόσο κακή οικονομική θέση αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία, γραφειοκρατία και κακές δημόσιες υπηρεσίες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24236

    [03] Νέο εισιτήριο ΟΑΣΑ τριών ημερών

    Κοινωνία

    Νέο εισιτήριο τριών ημερών, κόστους 15 ευρώ, θα κυκλοφορήσει ο ΟΑΣΑ από αύριο 1η Ιουλίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών που παραμένουν για λίγες ημέρες στην Αθήνα. Το νέο εισιτήριο ισχύει για τρεις ημέρες από την πρώτη επικύρωση κατά την πρώτη επιβίβαση για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς του ΟΑΣΑ. Επίσης, ισχύει για απεριόριστες μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και για τη λεωφορειακή γραμμή 400 «Αξιοθέατα της Αθήνας». Η πώληση του νέου 3μερου εισιτηρίου θα γίνεται από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της ΕΘΕΛ στο αεροδρόμιο, του Προαστιακού στο αεροδρόμιο και στους σταθμούς «Λαρίσης» και «Πειραιάς», από το Μετρό στο σταθμό «Σύνταγμα» και από τον ΗΣΑΠ στους σταθμούς «Πειραιάς» και «Ομόνοια».

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 24240

    [04] Βραχύ προβάδισμα για τον Μπερίσα

    Ευρώπη

    Πρώτος με βραχεία κεφαλή έρχεται ο Σαλί Μπερίσα και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του, στις αλβανικές εκλογές σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Με καταμετρημένο το ήμισυ των ψήφων ο Μπερίσα προηγείται με διαφορά μόλις μίας έδρας από τον μεγαλύτερο αντίπαλό του Έντι Ράμα, πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται αργά απόψε.

    Οι διεθνείς παρατηρητές επιβεβαίωσαν χθες - σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων - ότι η εκλογική διαδικασία της Κυριακής κύλησε ομαλά και σε καλύτερες συνθήκες από ό,τι στο παρελθόν, αν και επέστησαν την προσοχή σε ορισμένες παρατυπίες.

    Η Αλβανία θα πρέπει να βελτιωθεί όσον αφορά την οργάνωση μελλοντικών εκλογών, υποστήριξε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, επικαλούμενος τα διαδικαστικά προβλήματα και την προεκλογική βία των χτεσινών εκλογών.

    Ο Ρεν σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί κάποια πρόοδος στην οργάνωση της ψηφοφορίας, όμως πρόσθεσε: "Οι βελτιώσεις αυτές επισκιάστηκαν από την πολιτικοποίηση των τεχνικών πλευρών της εκλογικής διαδικασίας καθώς και από τη βία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας".

    Είδηση: 24241

    [05] Καρκίνος: Το τίμημα για τους μεγάλους εγκεφάλους μας;

    Οι μεγάλοι ανθρώπινοι εγκέφαλοι μπορεί να μας κάνουν νοητικά ανώτερους από τους χιμπατζήδες, όμως σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η εξέλιξη αυτή πιθανώς έχει ένα οδυνηρό τίμημα: το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου. Οι χιμπατζήδες θεωρούνται οι στενότεροι εξελικτικοί συγγενείς του ανθρώπου και τα δύο γονιδιώματα είναι κοινά σε ποσοστό 98%. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι χιμπατζήδες έχουν εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό καρκίνου σε σύγκριση με τους ανθρώπους.

    Η νέα υπόθεση για τη σύνδεση μεγέθους εγκεφάλου - συχνότητας καρκίνου έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον Τζον ΜακΝτόναλντ του Georgia Tech των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Μedical Hypotheses" (Ιατρικές Υποθέσεις), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

    Αναλύοντας τις διαφορές στην έκφραση των γονιδίων ανάμεσα στους ανθρώπους και στους χιμπατζήδες, ο ΜακΝτόναλντ και οι συνεργάτες του μελέτησαν την υπόθεση ότι η σημαντική διαφορά στη συχνότητα του καρκίνου ανάμεσα στα δύο είδη οφείλεται στις διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά τον τρόπο που τα κύτταρά τους αυτοκαταστρέφονται, μια σημαντική βιολογική διαδικασία γνωστή ως προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος ή απόπτωση.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με την απόπτωση, εκφράζονται διαφορετικά στους ανθρώπους από ό,τι στους χιμπατζήδες και συμπέραναν ότι τα ανθρώπινα κύτταρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, όσο του χιμπατζή, στο να εκτελούν τον προγραμματισμένο θάνατό τους, ειδικά στον εγκέφαλο.

    Οι μειωμένες ποσότητες απόπτωσης των κυττάρων έχουν σχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκινικών κυττάρων. Επίσης αρκετά γονίδια, που εμπλέκονται στην απόπτωση, θεωρείται ότι δυσλειτουργούν στα καρκινικά κύτταρα, πράγμα κατανοητό από τη στιγμή που τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και με κάποιο τρόπο πρέπει να ξεπεράσουν τα φυσιολογικό σήμα για την αυτό-καταστροφή (απόπτωσή) τους.

    Πώς όμως όλα αυτά σχετίζονται με το μεγάλο εγκέφαλο των ανθρώπων; Στη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης, η φυσική επιλογή οδήγησε στην ανάπτυξη μεγαλύτερων εγκεφάλων με μεγαλύτερες νοητικές ικανότητες. Για να καταστεί αυτό εφικτό, με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι άνθρωποι έπρεπε να έχουν αυξημένο ρυθμό δημιουργίας νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων). Σύμφωνα με την υπόθεση του ΜακΝτόναλντ, η μειωμένη απόπτωση βοήθησε τους ανθρώπους να αποκτήσουν περισσότερους νευρώνες και άρα μεγαλύτερους εγκεφάλους, όμως παράλληλα τους έκανε πιο επιρρεπείς στον καρκίνο.

    Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από άλλες πρόσφατες μελέτες που έχουν παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι με ορισμένες νοητικές-γνωσιακές διαταραχές, οι οποίες σχετίζονται με μια αύξηση στη νευρωνική απόπτωση, έχουν επίσης χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου.

    Προς το παρόν πρόκειται πάντως για μια υπόθεση, που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή εξελικτικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA) Στέφεν Χάμπελ, "το ερώτημα είναι αν η θεωρία αυτή είναι σωστή ή όχι. Θα ήταν πράγματι ενδιαφέρον αν η φυσική επιλογή επέδρασε διαφορετικά στους ανθρώπους, σε σχέση με τους χιμπατζήδες, και μετέβαλε την έκφραση ορισμένων γονιδίων, με συνέπεια να επηρεαστεί η πιθανότητα να αρρωσταίνουν οι άνθρωποι".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24242

    [06] Παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ

    Πολιτική

    Παραιτήθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, δέκα ημέρες πριν την συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου παραμονής του στην θέση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που είναι η τετραετία. Η θητεία του κ. Παναγιωτόπουλου έληγε στις 10 Ιουλίου 2009. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπέβαλε την παραίτηση του στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, προκειμένου να καλυφθούν από το υπουργικό συμβούλιο όλες μαζί σήμερα οι κενές θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

    Οι λόγοι

    Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, δύο παράγοντες τον οδήγησαν να υποβάλει σήμερα την παραίτησή του: 1) Η σπουδαιότητα των θέσεων της ηγεσίας της Δικαιοσύνης οι οποίες δεν πρέπει να παραμένουν κενές, εκτός και αν πρόκειται το πολύ για λίγες ώρες και 2) το ότι το αρμόδιο όργανο για τις προαγωγές δικαστών, που είναι το υπουργικό συμβούλιο, λόγω του πολυπρόσωπου χαρακτήρα του, δεν είναι δυνατόν να συνέρχεται συνεχώς για τα ίδια θέματα.

    Είδηση: 24246

    [07] Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τον Μ. Μέϊντοφ

    Με τη θεαματική ποινή κάθειρξης των 150 ετών έκλεισε η αυλαία της δίκης του 71χρονου Αμερικανοεβραίου Μπέρναρντ Μέϊντοφ , ο οποίος πρωταγωνίστησε σε μία κατάχρηση-μαμούθ, που όμοια της είναι δύσκολο να βρεθεί. Οι δηλώσεις μετανοίας του Μέϊντοφ και οι συγγνώμες του προς τα θύματα του, φαίνεται πως δεν συγκίνησαν το δικαστήριο το οποίο αδιαφόρησε για την έκκλησή του να του επιβληθεί 12ετή κάθειρξη, "ώστε το τελευταίο έτος της ζωής του να είναι ελεύθερος". Ο Μέϊντοφ διετέλεσε πρόεδρος της αγοράς μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq στη Γουόλ Στρίτ.

    Η ακροαματική διαδικασία της δίκης που ξεκίνησε το Μάρτιο, ολοκληρώθηκε χθες με την εισαγγελική αγόρευση και αυτή του βασικού συνηγόρου του Μέϊντοφ, ο οποίος παρουσιάστηκε στο εδώλιο "μ' ένα άψογο κι ατσαλάκωτο κοστούμι" κατά την έκφραση του ανταποκριτή του δικτύου CNN στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο Μέϊντοφ υποσχόταν στους επενδυτές τοκοφορία μεγαλύτερη της τραπεζικής με τη μέθοδο της "πυραμίδας Πόζνι". Εκείνοι με τη σειρά τους εμπιστεύονταν σημαντικά χρηματικά ποσά, μέχρι και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ο καθένας τους.

    "Η μοιραία 11η Δεκεμβρίου 2008"

    Η μοιραία ημέρα για τον Μέϊντοφ ήταν η 11η Δεκεμβρίου του 2008. Με ένα λακωνικό ανακοινωθέν των διωκτικών αρχών του κοινολογείται ότι βρίσκεται στη διάθεσή τους ο "πρόεδρος-γενικός διευθυντής" της επενδυτικής του εταιρείας.

    Αμέσως, μετά ο Μέϊντοφ αναφέρει στους γιούς του ότι "πράγματι μάς λείπουν καμιά 50ριά δισ. δολάρια, τούτη την ώρα", οπότε ο μεγαλύτερος ενημερώνει την τοπική αστυνομία κι ο πατέρας συλλαμβάνεται.

    Στην αρχή περιορίζεται σε κατ' οίκον κράτηση στο διαμέρισμά του στο Ανω Μανχάταν, και μετά από λίγες ημέρες οδηγείται σε ένα μικρών διαστάσεων κελί φυλακής στην περιοχή, ενώ ταυτοχρόνως απορρίπτεται και το αίτημα των συνηγόρων του, να μείνει ελεύθερος ο πελάτης τους, μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

    Είδηση: 24238

    [08] Ονδούρα: Θα επιστρέψω δηλώνει ο Σελάγια

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην χώρα του εντός της εβδομάδας μιλώντας στην συνεδρίαση ηγετών του Οργανισμού Αμερικανικών κρατών στη Νικαράγουα. Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία προστέθηκε στις φωνές που αξιώνουν την παλιννόστηση του προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελαγια. O Σελάγια πρόκειται να μιλήσει σήμερα Τρίτη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. "Είναι παράνομο" το πραξικόπημα στην Ονδούρα, ο ανατραπείς πρόεδρος Μ. Σελάγια εξακολουθεί να παραμένει ο ηγέτης της χώρας, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά από συνάντηση με τον Κολομβιανό ομόλογό του Άλβαρο Ουρίμπε.

    Οι χώρες του αντι-φιλελεύθερου μπλοκ Μπολιβαρική Συμμαχία για τις Αμερικές (Alba) αποφάσισαν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές της από την Ονδούρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πραξικόπημα, αναφέρεται στο ανακοινωθέν τους από τη Μανάγουα.

    "Απέναντι στην δικτατορική κυβέρνηση που επιδιώκεται να εγκατασταθεί, οι χώρες της Alba αποφάσισαν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους και να μειώσουν στο ελάχιστον δυνατόν την διπλωματική τους αντιπροσώπευση στην Τεγκουσιγκάλπα", αναφέρεται στο ανακοινωθέν που προέκυψε από την σύνοδο της ομάδας στη Νικαράγουα.

    Συγκρούσεις αστυνομικών -διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα

    Η αστυνομία της Ονδούρας εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, οι οποίοι έριχναν πέτρες και συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε εναντίον του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, τονίζουν αυτόπτες μάρτυρες.

    Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον περίπου 30 διαδηλωτών πίσω από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο φυλάσσεται δρακόντεια από τον στρατό.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, τονίζει ότι η ανατροπή του Σελάγια απειλεί τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε αυτήν τη κεντροαμερικανική χώρα. Ο Σελάγια, ο οποίος εκτοπίσθηκε βίαια στην Κόστα Ρίκα, θα πρέπει να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα του "άμεσα, άνευ προϋποθέσεων και με πάσα ασφάλεια", τονίζει η οργάνωση από την έδρα της στο Λονδίνο. "Η αποπομπή του προέδρου Σελάγια θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον νόμο", τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Αμνηστίας Κέρι Χάουαρντ.

    Η οργάνωση προσθέτει πως φοβάται ότι φιλοΣελαγικοί στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς εντάλματα και τονίζει πως θεωρεί ως "πολιτικούς κρατουμένους", όσους συνελήφθησαν διότι επέκριναν την ανατροπή του προέδρου.

    Εν τω μεταξύ, ο Μανουέλ Σελάγια πρόκειται να εκφωνήσει λόγο στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο Ενρίκε Γέβες, εκπρόσωπος Τύπου, του προεδρεύοντα της ΓΣ Μιγέλ ντ' Εσκότο.

    Ο Γέβες τόνισε πως ο ντ' Εσκότο προσκάλεσε τον πρόεδρο της Ονδούρας, ο οποίος εξορίσθηκε βίαια στην Κόστα Ρίκα, να μιλήσει στη ΓΣ ενώπιον των 192 μελών του ΟΗΕ, και εκείνος "πρόκειται να το πράξει την Τετάρτη στις 18.00 (ώρα Ελλάδος)". Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε επίσης πως ο πρεσβευτής της Ονδούρας στον ΟΗΕ Χόρχε Ρέινα Ιντιάκες προετοιμάζει ένα σχέδιο απόφασης, στην οποία θα καταδικάζεται το πραξικόπημα στη χώρα του και θα υποστηρίζει τον πρόεδρο Σελάγια, με προφανή στόχο την έγκρισή του αύριο από τη ΓΣ του Οργανισμού.

    Ομπάμα: Παράνομο το πραξικόπημα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του πιστεύει πως το πρόσφατο πραξικόπημα στην Ονδούρα "είναι παράνομο" και τόνισε ότι το πραξικόπημα αυτό θα αποτελέσει ένα "τρομερό προηγούμενο" εάν δεν γίνει κατορθωτό να αντιστραφεί. Παράλληλα, ο Ομπάμα πρόσθεσε πως θα συνεργασθεί στενά με τα άλλα μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για να αποκατασταθεί ο Σελάγια στην προεδρία της.

    Ο στόχος των ΗΠΑ έπειτα από το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Ονδούρα το Σαββατοκύριακο είναι να αποκατασταθεί η τάξη στην κεντροαμερικανική χώρα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκπρόσωπός του Ρόμπερτ Γκιμπς τόνισε πως δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει μιλήσει ακόμη με τον πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια μετά την ανατροπή του. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν την πραγμάτωση αυτού του είδους της "συνταγματικής εκτροπής", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι χώρες του αντι-φιλελεύθερου μπλοκ Μπολιβαρική Συμμαχία για τις Αμερικές (Alba) αποφάσισαν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές της από την Ονδούρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πραξικόπημα, αναφέρεται στο ανακοινωθέν τους από τη Μανάγουα. "Απέναντι στην δικτατορική κυβέρνηση που επιδιώκεται να εγκατασταθεί, οι χώρες της Alba αποφάσισαν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους και να μειώσουν στο ελάχιστον δυνατόν την διπλωματική τους αντιπροσώπευση στην Τεγκουσιγκάλπα", αναφέρεται στο ανακοινωθέν που προέκυψε από την σύνοδο της ομάδας στη Νικαράγουα. Ονδούρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σχετικά άρθρα:Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ονδούρα

    Είδηση: 24239

    [09] Κρίσιμη κατάθεση Χριστοφοράκου

    Κοινωνία

    Κατάθεση, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την πορεία της υπόθεσής του, δίνει σήμερα στην Εισαγγελέα Εφετών του Μονάχου ο Μιχάλης Χριστοφοράκος εις βάρος του οποίου εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα σύλληψης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, αυτή τη φορά για την σύμβαση προμήθειας του συστήματος ασφαλείας C4I . Μέσω των συνηγόρων του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens απειλεί με αποκαλύψεις , υποστηρίζοντας ότι διαθέτει αποδείξεις και τις έχει εμπιστευτεί σε δύο συμβολαιογράφους . Την ίδια ώρα, πηγές από την Εισαγγελία του Μονάχου δεν αποκλείουν να γίνουν δεκτά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να παραδοθεί τελικά ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    Είδηση: 24237

    [10] Κάθριν Τζάκσον: Αναλαμβάνει την κηδεμονία των παιδιών

    Αμερική-ΗΠΑ

    Την κηδεμονία των τριών του παιδιών αλλά και την προσωρινή διαχείριση της περιουσίας του Μάικλ Τζάκσον, αναλαμβάνει, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, η μητέρα του Κάθριν. Ο δικαστής έκανε δεκτό το αίτημα που είχε καταθέσει ο δικηγόρος της οικογένειας, οι οριστικές αποφάσεις ωστόσο για την τύχη των παιδιών και της περιουσίας του βασιλιά της ποπ θα ληφθούν στις 6 Ιουλίου. Η βιολογική μητέρα των δυο μεγαλύτερων παιδιών του Μάικλ, θα προσκληθεί να παραστεί στη σχετική ακρόαση ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει αν θα δεχτεί την απόφαση του δικαστή που όρισε ως προσωρινή κηδεμόνα των παιδιών της, τη γιαγιά τους. Νωρίτερα έγινε γνωστό, ότι τα τρία παιδιά μόλις έμαθαν για το θάνατο του πατέρα τους, ζήτησαν να τον δουν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα μάλιστα με τον δικηγόρο του προσωπικού του γιατρού, το αίτημα τους έγινε δεκτό.

    "Δεν υπάρχει διαθήκη λέει η οικογένεια"

    Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το μυστήριο με τη διαθήκη του βασιλιά της ποπ.

    Η οικογένεια υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαθήκη και επομένως μοναδικοί κληρονόμοι είναι τα τρία παιδιά του.

    Τοπικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο ανέφεραν ότι ένας δικηγόρος του Μάικλ Τζάκσον έχει στην κατοχή του μια διαθήκη, υπογεγραμμένη από τον τραγουδιστή, και ενδέχεται να την καταθέσει στο δικαστήριο.

    Δεν θα ταφεί στη Neverland

    Όσον αφορά στην κηδεία, η οικογένεια, φαίνεται να παγώνει το θέμα μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης νεκροψίας.

    Δεν έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα ακόμη, διότι χρειάζεται να δούμε τι θα βγάλει η νεκροψία δήλωσε χθες ο πατέρας του τραγουδιστή.

    Είδηση: 24235

    [11] Πραγματογνωμοσύνη για την εξαγορά της Γερμανός

    Ειδήσεις

    Την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πόση ζημία υπέστη η "Cosmote" από την εξαγορά της εταιρίας "Γερμανός", τον Μάιο του 2006, διέταξε ο 20ος Τακτικός Ανακριτής κ. Απ. Ζαβιτσάνος που χειρίζεται την υπόθεση.

    Ο κ. Ζαβιτσάνος όρισε δύο πραγματογνώμονες προς τους οποίους έδωσε εντολή εντός 3 μηνών να του παραδώσουν αιτιολογημένη έκθεση στην οποία, με οικονομοτεχνικά κριτήρια, θα προσδιορίζουν αν ήταν εύλογο το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε για την εν λόγω εξαγορά.

    Σε περίπτωση αρνητικής θέσης των πραγματογνωμόνων ζητά να καθορίσουν το εύλογο τίμημα που θα έπρεπε να καταβληθεί με βάση την οικονομική θέση της εταιρίας "Γερμανός"την επίμαχη περίοδο.

    Είδηση: 24234

    [12] Ιταλία: Φονική έκρηξη σε τρένο

    Ευρώπη

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη δύο βαγονιών φορτωμένων με υγραέριο, την περασμένη νύχτα, στο Βιαρέτζο στη ΒΔ Ιταλία, μετά τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας. Σύμφωνα με το κέντρο συντονισμού της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Ρώμη, από την έκρηξη τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 37 νοσηλεύονται σε "σοβαρή" ή "πολύ σοβαρή" κατάσταση. Δύο μικρά κτήρια κατέρρευσαν από το ωστικό κύμα και εκφράζονται ανησυχίες ότι υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

    Το τραγικό δυστύχημα συνέβη μετά τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας ,που μετέφερε 14 βαγόνια, κοντά στον σταθμό του Βιαρέτζιο.

    Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες από την ευρύτερη περιοχή κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς το υγραέριο διασκορπίστηκε στην περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό του Βιαρέτζο και πολλά γειτονικά σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες.

    "Ένα από τα καθήκοντα των πυροσβεστών και κυρίως των μονάδων που είναι εξειδικευμένες σε ατυχήματα χημικών προϊόντων είναι να φροντίσουν να μην πάρουν φωτιά και εκραγούν και τα υπόλοιπα βαγόνια-δεξαμενές" ανακοινώθηκε από τις αρχές.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Fatal explosion on Italian train

    Corriere della Sera: Esplode un treno, morti e feriti

    Είδηση: 24233

    [13] Έφτασε η ώρα της απαγόρευσης του τσιγάρου

    Πολιτική

    Έφτασε η ώρα της απαγόρευσης στους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους.

    Οι αρμόδιοι διαμηνύουν ότι ο νόμος θα ισχύσει χωρίς αποκλίσεις, καθώς η απαγόρευση έχει ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία όσων δεν καπνίζουν.

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ένας μη καπνιστής που περνά τρείς ώρες σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, είναι το ίδιο σα να έχει καπνίσει 100 τσιγάρα!

    Η νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να βλάπτει την υγεία; Ναι, λένε οι επιστήμονες και αυτό, γιατί εξ αιτίας του καπνίσματος και του κακού εξαερισμού ο αέρας στους κλειστούς χώρους διασκέδασης είναι υπερφορτωμένος με επικίνδυνα μικροσωματίδια.

    Έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματθαίο Σανταμούρη, έδειξε ότι η συγκέντρωση αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης είναι εξαιρετικά υψηλή.

    Το αποτέλεσμα είναι οι χώροι αυτοί να μετατρέπονται σε ''θάλαμο αερίων'', για έναν παθητικό καπνιστή!

    Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κος Σανταμούρης, αναλόγως με την συγκέντρωση αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων στη οποία εκτίθεται ένα άτομο και αναλόγως με την χρονική διάρκεια της παραμονής του στον χώρο νυκτερινής διασκέδασης [1-5 ώρες], μπορεί να εισπνεύσει αιωρούμενα μικρο-σωματίδια, που αντιστοιχούν σε 10-100 τσιγάρα.

    Σα να μην έφτανε αυτό, τα επίπεδα εξαερισμού μέσα στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης βρέθηκαν να απέχουν πολύ από τα εθνικά και ευρωπαϊκά όρια!

    Όπως διαπίστωσε ο κος καθηγητής και η ερευνητική του ομάδα, βρέθηκε ότι ο αερισμός είναι κατά 50-70 % μικρότερος από τα προβλεπόμενα όρια, με επιπλέον αρνητικό αποτέλεσμα το να μην υπάρχει άνεση χώρου, κι έτσι, η συγκέντρωση αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων να είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη!

    Ο νέος νόμος, που τίθεται σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου, προβλέπει στα κέντρα διασκέδασης την τοποθέτηση διαχωριστικών μεταξύ του χώρου καπνιζόντων και μη καπνιζόντων.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα απαιτείται η τήρηση αυστηρών μηχανικών προδιαγραφών, για να μην περνούν οι ρύποι στον χώρο των μη καπνιζόντων.

    Η μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε τον περασμένο χειμώνα σε 10 νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.

    Είδηση: 24230

    [14] Οι ποδηλάτες κινδυνεύουν από στειρότητα

    Αν υποπτευόσασταν ότι η σέλα του ποδηλάτου σας είναι ένας ύπουλος εχθρός του ανδρισμού σας, είχατε μάλλον δίκιο! Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ποδηλάτες, καλά θα κάνουν να παγώσουν το σπέρμα τους και να το δώσουν σε κάποια σχετική "τράπεζα", επειδή η ποιότητά του μειώνεται δραματικά, όσο πιο έντονη γίνεται η προπόνηση με το ποδήλατο.

    Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νταϊάνα Βααμόντε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Κόρδοβα, που μελέτησε 15 κατά τα άλλα υγιείς αθλητές του τριάθλου (οι οποίοι τρέχουν, κολυμπούν και κάνουν ποδήλατο), με μέση ηλικία 33 ετών, διαπίστωσε ότι όσοι κάνουν πάνω από 300 χλμ. την εβδομάδα με τα ποδήλατά τους, έχουν φυσιολογικό σπέρμα σε ποσοστό λιγότερο από 4%.

    Στα επίπεδα αυτά, οι άνδρες παρουσιάζουν "σημαντικά προβλήματα γονιμότητας", σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ότι ο μέσος άνθρωπος, που πάει στη δουλειά του με το ποδήλατό του ή που σποραδικά ασκείται ερασιτεχνικά, είναι απίθανο να έχει παρόμοια προβλήματα.

    Η έρευνα μεταξύ των τριαθλητών έδειξε ότι μόνο το ποδήλατο -και όχι το κολύμπι ή το τρέξιμο- έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Όλοι οι αθλητές -που προπονούνταν με το ποδήλατο κατά μέσο όρο εννιά φορές την εβδομάδα επί οκτώ χρόνια- είχαν φυσιολογικό σπέρμα σε ποσοστό κάτω του 10%, έναντι 15-20% στους πιο γόνιμους άνδρες.

    Όση πιο πολλή ώρα πάνω στη σέλα, τόσο χειρότερη γίνεται η ποιότητα του σπέρματος. Σε όσους αθλητές η προπόνηση ξεπερνούσε τα 300 χλμ, την εβδομάδα, το φυσιολογικό ποσοστό του σπέρματος (δηλλαδή με σωστό σχήμα και μέγεθος σπερματοζωαρίων) έπεφτε κάτω από το 4%, που γενικά αποτελεί το όριο κάτω από το οποίο οι άνδρες πιθανότατα δεν μπορούν να είναι γόνιμοι χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.

    Η ζέστη από τα στενά ρούχα του ποδηλάτη, η πίεση και η τριβή των γεννητικών οργάνων στη σέλα, καθώς και η γενικότερη καταπόνηση του σώματος από την συνεχή ποδηλασία και το ψυχολογικό στρες, που οδηγούν στην υπερβολική οξείδωση του αίματος και τη βλάβη των κυττάρων, σύμφωνα με την έρευνα, συμβάλλουν από κοινού στην δραματική πτώση της ποιότητας του σπέρματος. Οι ισπανοί ερευνητές ήδη κάνουν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο η ποδηλασία επηρεάζει τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγούν στο προβληματικό σπέρμα.

    Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βααμόντε, είναι ακόμα αβέβαιο αν η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να βελτιωθεί ξανά σε περίπτωση που κάποιος σταματήσει την ποδηλασία, εκτίμησε όμως ότι αν το άθλημα αυτό ασκείται για χρόνια, είναι απίθανο να υπάρξει βελτίωση. Για το λόγο αυτό, συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να παγώσουν έγκαιρα το σπέρμα τους, πριν αρχίσουν την εντατική προπόνηση και κάνουν μονιμότερη ζημιά στην αναπαραγωγική ικανότητά τους. Είπε ακόμα ότι πρέπει πλέον να ληφθούν προστατευτικά μέτρα για τους αθλητές ποδηλάτες, όπως η αλλαγή στις μεθόδους προπόνησης, η λήψη αντι-οξειδωτικών κ.α.

    Από την άλλη πάντως, ο ανδρολόγος Άλαν Πέισι, του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη νέα έρευνα, επισημαίνοντας αφενός ότι ο μέσος ερασιτέχνης ποδηλάτης δεν πρέπει να ανησυχεί και αφετέρου ότι πριν 40 χρόνια η ποδηλασία ήταν πολύ πιο κοινή σε πολλές χώρες, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι άνδρες τότε ήσαν λιγότερο γόνιμοι.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24245


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 June 2009 - 8:57:52 UTC