Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντατικές έρευνες μετά τις συλλήψεις
  • [02] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα μαύρα ταμεία
  • [03] Κόντρα για τα εκλογικά σενάρια
  • [04] Απελευθέρωσε το Ιράν τον Ελληνοβρετανό δημοσιογράφο
  • [05] ΗΠΑ: Φαντασμαγορική γιορτή για την Ημέρα Ανεξαρτησίας
  • [06] Συνάντηση Μεντβέντεφ - Ομπάμα στη Μόσχα
  • [07] Ιταλία: συγκρούσεις για τους G8

    [01] Εντατικές έρευνες μετά τις συλλήψεις

    Κοινωνία

    Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες της Ασφάλειας, ώστε να εντοπιστούν τα κρησφύγετα της σπείρας των 16, αλλά και τα 30 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί για λύτρα. Όπως φαίνεται, αποκαλύπτονται ένας ένας οι κρίκοι της αλυσίδας που συνθέτουν τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης. Οπλοστάσιο βρέθηκε στο σπίτι ενός εκ των εμπλεκομένων στην πολύκροτη υπόθεση, του Απόστολου Πετράκη, που αποτελούνταν από δυο καλάσνικοφ , δυο διόπτρες και φυσίγγια που, σύμφωνα με την αστυνομία, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε δολοφονίες.Επίσης στόχος των ερευνών, είναι και η εξιχνίαση άλλων παράνομων δραστηριοτήτων της συμμορίας των 16 ατόμων που φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου.

    Οι δέκα από τους κατηγορούμενους θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των συλληφθέντων κάνουν λόγο για προσχηματικές κατηγορίες και πως δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία από τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών των πελατών τους, στις οποίες είχε ρόλο και η ΕΥΠ η οποία διαθέτει τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό.

    Σημείο καμπής για τον εντοπισμό των ιχνών της σπείρας εκτιμάται ότι είναι μια αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια και μια δολοφονία, καθώς και η συμβολή δύο γυναικών που έδωσαν στοιχεία στις διωκτικές αρχές, όπως και η χαρακτηριστική προφορά του διαπραγματευτή των απαγωγέων.

    Με διάταξη της εισαγγελίας έγιναν γνωστά και τα 16 ονόματα των εμπλεκομένων όχι μόνο στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου αλλά και σε άλλα σοβαρά αδικήματα. Πρόκειται για τους: -Παναγιώτης Βλαστός -Ιωάννης Σκαφτούρος -Βασίλης Στεφανάκος -Κω/νος Ανδρέου -και ο Σέρβος Ντεγιάν Ιβανόφ

    Kαι οι πέντε βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές.

    -Προθεσμία για την ερχόμενη Τετάρτη και την Πέμπτη από τον ανακριτή πήραν οι:

    -Μανώλης Σκαρλάτος -Αριστομένης Κλεφτογιάννης -Απόστολος Πετράκης -Γεώργιος Κατσαγάνης -Γεώργιος Τρομπούκης -Ιωάννης Θεοδωράκης -Χαράλαμπος Μουστάκας -Ιωάννης Θώδης -Ιωάννα Χήρα -Πολυτίμη Γεώργα

    -Από την αστυνομία αναζητείται ο Παναγιώτης Σοϊδέλης ή Σοϊλέδης

    Και οι 16 αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες όπως για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή και κατασκευή εκρηκτικών υλών. Οι τρεις από τους εμπλεκόμενους εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

    Είδηση: 24445

    [02] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα μαύρα ταμεία

    Πολιτική

    Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το μαύρο χρήμα της Siemens και οι ισχυρισμοί Τσουκάτου για διπλά βιβλία στο ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να πυροδοτούν συγκρούσεις στο πολιτικό σκηνικό. Ο δικηγόρος του Διονύσης Γκούσκος με συνέντευξή του στην ''Καθημερινή'', τονίζει ότι άλλο τα επίσημα βιβλία και άλλο η πραγματικότητα του κομματικού ταμείου. Δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία της ΝΔ χρήματα από τη Siemens επαναλαμβάνει η Κυβέρνηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Νέα στοιχεία δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο τύπο, γιά τα χρήματα που αναγράφονται στους ισολογισμούς εσόδων και δαπανών της Χαριλάου Τρικούπη γιά το έτος 2000.

    Θα ήταν καλύτερα για το ΠΑΣΟΚ να μην είχε εμφανίσει το χειρόγραφο που παρουσίασε ως απόσπασμα από τα λογιστικά του βιβλία γιατί εκτέθηκε", τονίζει στην Καθημερινή ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι δεν υπήρξαν εισροές στο ταμείο της ΝΔ και, χωρίς να αποκλείει τα πάντα για πρόσωπα, τονίζει πως «η υπόθεση Siemens φέρει «πράσινη κυβερνητική υπογραφή». Αφορά προμήθειες και προγραμματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων που υπεγράφησαν από το 1997-1998 μέχρι το 2003, την περίοδο που κυβερνούσε το ΠAΣOΚ. Και, βέβαια, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, η ομολογία Τσουκάτου». Όσο για τη στάση Χριστοφοράκου δηλώνει ότι «οφείλει να πει ό,τι γνωρίζει για όποιον γνωρίζει».

    Μιλώντας στη Real News ο Δημήτρης Ρέππας επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει πειστική απάντηση. Οι προτάσεις Παπανδρέου για εξεταστική επιτροπή δίνουν μία ευκαιρία και αν χρειαστεί, ας ματώσουμε όλοι λέει στην Καθημερινή η Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η αλήθεια για τη Siemens θα φανεί, κανείς δεν μπορεί να την κρύψει αναφέρει στην Ημερησία η κ. Μπακογιάννη και προσθέτει ότι εύχεται ο κ. Χριστοφοράκος να τα πει όλα. Αναφέρει ακόμη ότι κάποιοι θέλουν να ποινικοποιήσουν μια γνωστή κοινωνική σχέση που είχε με τον κ. Χριστοφοράκο με στόχο τον αποπροσανατολισμό από την ουσία της υπόθεσης.

    Μιλώντας για την υπόθεση Siemens στον Κόσμο του Επενδυτή η γγ του ΚΚΕ αναφέρει ότι " μετά τα παζάρια και τους εκβιασμούς, θα επικρατήσει συνεννόηση μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών, των κομμάτων τους και των ΜΜΕ ώστε να μην αποκαλυφθούν αυτοί και το σύστημά τους". Η κ. Παπαρήγα επαναλαμβάνει επίσης ότι το κόμμα της δεν θα ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Πολιτική κόντρα για τη Siemens

    Είδηση: 24449

    [03] Κόντρα για τα εκλογικά σενάρια

    Πολιτική

    Την έντονη αντίδραση κυβερνητικών στελεχών έχει προκαλέσει η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο, με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στην κυβέρνηση να συμφωνήσουν από τώρα στην επανεκλογή του κ. Παπούλια, παράλληλα με την απόφαση για άμεση προσφυγή στις κάλπες.Η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει, ότι η μακρά προεκλογική περίοδος θα επιφέρει μεγάλη ζημιά στον τόπο. Την ίδια ώρα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ζητούν πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό. Η Αλέκα Παπαρήγα πάντως κλείνει οριστικά τα σενάρια ότι το ΚΚΕ θα μπορούσε να ψηφίσει κομμουνιστή για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Δεν θα ψηφίσουμε κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από ποιος προτείνεται, γιατί θα είναι αναγκασμένος να υπογράφει τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ" δηλώνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή" η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δεν αποκλείει εκλογές και πριν από το Μάρτιο.

    Πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό, ζητούν πάντως στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο κ. Καραμανλής θα προβεί το επόμενο διάστημα στις αναγκαίες αλλαγές.

    Επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές και θα γίνουν δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης. «Δεν πιστεύω ότι κύρια ευθύνη για το αποτέλεσμα σε ένα νομό έχει η νομαρχιακή οργάνωση του κόμματος. Κάθε αποτέλεσμα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που ιεραρχούνται και διαβαθμίζονται» προσθέτει ο κ. Ζαγορίτης.

    Σαφώς και απαιτούνται πολλές αλλαγές επισημαίνει μέσω της Real News ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας.

    Καμία αλλαγή δεν είναι εφικτή δίχως αυτονομία της πολιτικής από κάθε είδους συμφέροντα, αναφέρει σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμη ότι η διαφθορά βρίσκεται στον πυρήνα άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας και προσθέτει ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση που αισθάνεται ότι δεν χρωστά σε κανέναν.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ

    Είδηση: 24450

    [04] Απελευθέρωσε το Ιράν τον Ελληνοβρετανό δημοσιογράφο

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Το Ιράν απελευθέρωσε την Κυριακή τον ελληνοβρετανό δημοσιογράφο Ιάσονα Αθανασιάδη-Φόουντεν, ο οποίος εργάζεται για την Washington Times και είχε συλληφθεί στα επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ο δημοσιογράφος "που εργάζεται για αμερικανικό μέσο ενημέρωσης και είχε συλληφθεί για πράξεις αντίθετες με τη δημοσιογραφία και σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος", ανακοίνωσε ο Χάσαν Γασγαβί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε το πρακτορείο ISNA. Η ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ο οποίος έχει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα.

    Ο Γασγαβί διευκρίνισε πως ο δημοσιογράφος απελευθερώθηκε χάρη στις προσπάθειες της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα και πως του επιστράφηκε η δημοσιογραφική του ταυτότητα.

    Με μέριμνα του Έλληνα Πρέσβη κ. Γαριλίδη, ο Έλληνας δημοσιογράφος αναμένεται να αναχωρήσει άμεσα από την Τεχεράνη.

    Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:

    «Εκφράζω τη βαθειά μου ικανοποίηση για την απελευθέρωση του Ιάσωνα Αθανασιάδη. Σε στενή, συνεχή επαφή με το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών και σε συνθήκες πολύ δύσκολες για όλους, είχαμε τελικώς αίσια κατάληξη σε αυτή την υπόθεση. Ο Ιάσωνας Αθανασιάδης σύντομα θα βρίσκεται κοντά μας, κοντά στην οικογένειά του. Ελπίζω οι άνθρωποι αυτοί να μη ξαναζήσουν ποτέ την αγωνία των τελευταίων δεκαπέντε ημερών».

    Πηγή: ΝΕΤ,ΑΠΕ

    Είδηση: 24451

    [05] ΗΠΑ: Φαντασμαγορική γιορτή για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

    Ειδήσεις

    Ένα φαντασμαγορικό θέμα με πολύχρωμα πυροτεχνήματα υπό τον ήχο πατριωτικής μουσικής, απόλαυσαν το Σάββατο 4 Ιουλίου χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο χώρο γύρω από το Καπιτώλιο, στο πλαίσιο του εορτασμού της 223ης επετείου της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε στο Λευκό Οίκο οικογένειες στρατιωτικών, για να τους τιμήσει για τη γενναιότητά και τη προσφορά τους.

    Με πολύχρωμα πυροτεχνήματα- υπό τον ήχο πατριωτικής μουσικής-, γιόρτασαν οι Αμερικανοί πολίτες, τα 223 χρόνια μετά την διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας σε μια λαμπρή τελετή, στο χώρο γύρο από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

    Γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Μπάρι Μάνιλοου και η Αρίθα Φράνκλιν ερμήνευσαν γνωστά κομμάτια κάτω από το γεμάτο με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα ουρανό της Ουάσινγκτον, τα οποία έγιναν αποδεκτά με χειροκροτήματα από το πλήθος, το οποίο ταξίδεψε από όλη τη χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, κάλεσαν στο Λευκό Οίκο 1.200 οικογένειες στρατιωτικών για να τους τιμήσουν για τη προσφορά και την γενναιότητά τους.

    «Καλή Τετάρτη Ιουλίου. Η Μισέλ και εγώ έχουμε την τιμή και την περηφάνια να σας έχουμε εδώ απόψε και να βρισκόμαστε ανάμεσα σε ήρωες, άντρες και γυναίκες που πάνω απ' όλα αγωνίζονται για το καθήκον, ρισκάροντας αφιλοκερδής τις ζωές τους ξανά και ξανά", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Μαζί με τους γονείς τους στην γιορτή του Λευκού Οίκου, βρέθηκαν και οι κόρες τους, η 8χρονη Σάσσα και η 11χρονη Μαλάγια η οποία εκτός από την εθνική εορτή, γιόρταζε και τα γενέθλια της.

    Πηγή: NET

    Είδηση: 24448

    [06] Συνάντηση Μεντβέντεφ - Ομπάμα στη Μόσχα

    Ειδήσεις

    Συνάντηση στη Μόσχα θα έχουν τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ήδη έχει προηγηθεί της συνάντησης, η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, για τη διέλευση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών από τη Ρωσία με προορισμό το Αφγανιστάν.

    Είδηση: 24447

    [07] Ιταλία: συγκρούσεις για τους G8

    Ειδήσεις

    Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σημειώθηκαν στη Βιτσέντζα, στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά της Συνόδου των G8 που θα γίνει στις 8 Ιουλίου. Επίσης προγραμματίζονται και άλλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Ιταλίας, αλλά και στην γνωστή από τον πρόσφατο σεισμό πόλη της Λ΄ Άκουιλα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου.

    Είδηση: 24446


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 July 2009 - 16:54:55 UTC