Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογούνται οι υπόλοιποι πέντε για την απαγωγή Παναγόπουλου
  • [02] Βουλή: Κόντρα για τους ημιυπαίθριους
  • [03] Δημοσκοπήσεις μέχρι 15 ημέρες πριν από τις εκλογές
  • [04] Siemens: Αποφυλακίσεις με περιοριστικούς όρους
  • [05] Ιράν: θα συντριβούν οι διαδηλωτές
  • [06] Μάχη με τις τιμές
  • [07] Η Λιλιπούπολη είναι και πάλι εδώ
  • [08] Επιμένουν στις αντιδράσεις τους οι κάτοικοι του Γραμματικού
  • [09] Εγκρίθηκε η πώληση του 5% του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom
  • [10] Συνάντηση Α. Τσίπρα - εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας
  • [11] Επιστρέφουν τα φρουτάκια
  • [12] Ελεύθερη με όρους η κόρη Καραβέλα

    [01] Απολογούνται οι υπόλοιποι πέντε για την απαγωγή Παναγόπουλου

    Έχουν ήδη απολογηθεί ενώπιον της 25ης Τακτικής Ανακρίτριας οι τέσσερις από τους υπόλοιπους πέντε συλληφθέντες, που αναμένεται να περάσουν σήμερα Πέμπτη το γραφείο της, και οι οποίοι κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στη συμμορία που οργάνωσε και εκτέλεσε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Πρόκειται για το Γιώργο Τρομπούκη, τον εργολάβο ο οποίος σύμφωνα με τις κατηγορίες είχε αναλάβει το ξέπλυμα των λύτρων και το Γιάννη Θώδη, υπάλληλο του. Λίγο πριν περάσει το κατώφλι της ανακρίτριας ο Τρομπούκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε ό,τι έκανε γιατί φοβόταν για τη ζωή του και φοβάται ακόμη, ενώ, όπως είπε η προστατευόμενη μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία μετά από συνεννόηση μαζί του. Τέλος, είπε ότι αισθάνεται τυχερός που είναι κατηγορούμενος και όχι στο χώμα.

    Ο Γιάννης Θώδης είναι ο άνθρωπος που είπε ότι είδε τους σάκους με τα χρήματα και μάλιστα, όταν άνοιξε ένας απ' αυτούς έμεινε κατάπληκτος από τα χρήματα, που είδε μέσα. Ο τρίτο που πέρασε σήμερα το κατώφλι της ανακρίτριας, ο Χαράλαμπος Μουστάκας, ένας από τους δύο υπόπτους για τους οποίους η Αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι έχει ταυτοποιήσει το DNA τους ενώ τον έχει αναγνώρισει και ως έναν από τους δεσμοφύλακες του ο Περικλής Παναγόπουλος, αρνήθηκε να απολογηθεί μέχρι να ενημερωθεί για όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, της ταυτοποίησης του DNA συμπεριλαμβανομένου. Την ίδια τακτική επέλεξαν χτες Τετάρτη και άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ο Πετράκης και ο Κατσαγάνης. Ο τέταρτος, ο Θεοδωράκης, αρνήθηκε νωρίτερα οποιαδήποτε συμμετοχή ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες του. Αυτή την ώρα απολογείται η τελευταία από τους συλληφθέντες, η σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος φέρεται να είναι ο ιθύνων νους της συμμορίας.

    Χθες Τετάρτη, αφού απολογήθηκαν τυπικά, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγούνται πλέον στις φυλακές οι πέντε πρώτοι συλληφθέντες για την ίδια υπόθεση, ενώ η αστυνομία βρίσκεται πολύ κοντά στην διαλεύκανση της δολοφονίας δύο επιχειρηματιών από μέλη της συμμορίας.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και οι πέντε κατηγορούμενοι, Απόστολος Πετράκης, Γιώργος Κατσαγάνης, Εμμανουήλ Σκαρλάτος, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και Πολυτίμη Γεωργά οι οποίοι σύμφωνα με την δικογραφία φέρονται ότι είναι μέλη μεγάλου κυκλώματος που έχει στο ενεργητικό του σωρεία παράνομων πράξεων και αρχηγό τον Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και κατέθεσαν απολογητικά υπομνήματα.

    Οι δύο πρώτοι εκ των κατηγορουμένων, έδωσαν τυπικές απολογίες καθώς, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, δεν έχουν ενημερωθεί για ολόκληρο το υλικό των απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν μεταξύ τους και τις οποίες συνέλεξαν οι αστυνομικοί με ειδικά μηχανήματα.

    Κι ενώ στο φως φθάνουν συνεχώς νέα στοιχεία για την εγκληματική δράση της συμμορίας, η αποκάλυψη ότι ο διευθυντής των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων Κυριακάκης φέρεται να μεσολαβούσε για την μεταγωγή του εγκεφάλου της σπείρας Παναγιώτη Βλαστού, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και διέταξε διοικητική και εισαγγελική έρευνα.

    Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγής από κοινού, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατ' επάγγελμα και συνήθεια και ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις.

    Εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση της σπείρας των απαγωγέων απέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης μετέβη στο κτίριο της ΓΑΔΑ μαζί με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Βασίλη Τσιατούρα, για να συγχαρούν τους αξιωματικούς της ασφάλειας Αττικής τόσο για την εξάρθρωση της συμμορίας όσο και για την εξάρθρωση του κυκλώματος τραφικινγκ καθώς συμμορίας διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

    Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη τεσσάρων αστυνομικών εν ενεργεία για συμμετοχή στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε "αυτό δείχνει ότι δεν χαριζόμαστε σε κανέναν και η ελληνική αστυνομία έχει μηχανισμούς αυτοκάθαρσης.

    Παράλληλα ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρατήρισε αστειότητες τα όσα αναφέρθηκαν για την τηλεφωνική επικοινωνία της συζύγου του με τον διευθυντή των φυλακών Χανίων, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της εγκληματικής συμμορίας που διέπραξε και την απαγωγή Παναγόπουλου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε "το να υποβληθεί ένα αίτημα στο πολιτικό γραφείο ενός Υπουργού για την αρχική τοποθέτηση ενός μαθητού στρατιωτικής σχολής εκτιμώ ότι δεν είναι θέμα το οποίο αξίζει να συζητείται και να πλάθονται σενάρια. Έχω να ασχοληθώ με πολύ σοβαρά θέματα και σε αστειότητες δεν μπορώ να αφιερώσω χρόνο".

    Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς σχετικά με την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών σε διαλόγους μεταξύ των συλληφθέντων για την υπόθεση, σημείωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια, σημειώνοντας πως οι πολίτες δεν πρέπει να πιστεύουν ψιθύρους και αστήριχτους ισχυρισμούς.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 24622

    [02] Βουλή: Κόντρα για τους ημιυπαίθριους

    Ένταση σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη στη Βουλή μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροπολογία, που αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους και η οποία τελικά υπερψηφίστηκε, στο Α' Θερινό Τμήμα, από ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. «Τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, στο πλαίσιο πολεοδομικής και όχι εισπρακτικής πολιτικής, συνιστά κατά τον κ. Σουφλιά η επίμαχη τροπολογία απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος διέκρινε εισπρακτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση ενώ χαρακτήρισε το μέτρο πρόχειρο που δεν έχει αναλυθεί και δεν έχουν μελετηθεί τεχνικά οι επιπτώσεις τους.

    «Στη νομοθεσία δεν υπάρχει η λέξη "τακτοποίηση", αλλά τη νομοθετούμε τώρα. Η αλλαγή χρήσης, επιτρέπεται σε νόμιμα δομημένους χώρους. Γι' αυτό το λόγο, δεν δέχομαι να ενταχθούν στη διάταξη αυτή, οι σοφίτες και τα πατάρια στα καταστήματα, διότι είναι επιφάνειες, που δεν έχουν οικοδομική άδεια. Με την τακτοποίηση, ο ιδιοκτήτης αποκτά το δικαίωμα να διατηρήσει τη χρήση, όσο υπάρχει το κτήριο. Δεν μπορεί, όμως, η επιφάνεια αυτή να έχει μερίδιο στο οικόπεδο. Δεν μπορεί να μπει υποθήκη για δάνειο. Και το βασικότερο, παίρνουμε μέτρα αποτροπής του φαινομένου στο μέλλον. Μειώνουμε τους ημιυπαίθριους χώρους στο 15% του συντελεστή δόμησης (από 20% που είναι σήμερα), λέμε πως θα κατανέμονται σε όλους τους ορόφους και στο ισόγειο. Ορίζουμε το βάθος του ημιυπαίθριου στα 1,80 μέτρα, ώστε να μη διευκολύνουμε το κλείσιμό του για τη δημιουργία ενός δωματίου και ορίζουμε πως η οροφή του υπογείου θα απέχει το πολύ ογδόντα πόντους από την επιφάνεια του εδάφους, οπότε δεν θα προσφέρεται για αλλαγή χρήσης», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Η ρύθμιση αφορά χώρους, με βάση άδειες που εκδόθηκαν, ή αναθεωρήθηκαν, έως την 2α Ιουλίου 2009 και εφόσον η νέα τους χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου.

    Επιπλέον, ο Υπουργός απεδέχθη παρατήρηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Παρασκευής Μπουζάλη, μειώνοντας στο μισό το τέλος τακτοποίησης (κανονικά το 10% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου) για τις πολύτεκνες οικογένειες.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σπηλιόπουλος, υποστήριξε πως με την τροπολογία «θίγεται το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο, όπως επίσης και το θέμα της ισονομίας και της ισοπολιτείας, καθώς υπάρχουν πολίτες, που έχουν ανοικτούς ημιυπαίθριους χώρους. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενική εξαίρεση από την κατεδάφιση και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα. Αν το ΣτΕ βρει αντισυνταγματική τη διάταξη, οι πολίτες θα έχουν πληρώσει και θα έχουν και πάλι ένα αυθαίρετο κτίσμα».

    «Προβληματίστηκα για το αν θέλετε να γίνετε Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δίνει λύσεις και οι φιλολογίες, οι ωραιολογίες δεν δίνουν. Έχουμε να κάνουμε με 2 εκ. περιπτώσεις», απάντησε ο κ. Σουφλιάς. Για δε, το ενδεχόμενο ακύρωσης της ρύθμισης απ' το ΣτΕ, η αντίδρασή του ήταν έντονη:

    «Δεν μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να είναι μπαμπούλας, ούτε να είναι κριτήριο εδώ μέσα, τι θα πει. Πώς παίρνετε στο λαιμό σας ανθρώπους, που αν σας ακούσουν, δεν θα υπαχθούνε στις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και να είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις;».

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνει Συνταγματικό Δικαστήριο για τον έλεγχο της συνταγματικότητας και να φύγει αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βλέπουμε το Σύνταγμα να αναθεωρείται κάθε μέρα απ' το ΣτΕ και να αλλάζει σαν λάστιχο».

    «Αν η συζήτηση άνοιγε με πρωτοβουλία του ΠΕΧΩΔΕ γενικά, και εκτός εισπρακτικής λογικής, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μια πλήρη αλλαγή των πάγιων ρυθμίσεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, ύστερα από μία συζήτηση με τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας. Εδώ όμως θεσπίζει μέτρα πρόχειρα, με τη γνωστή, μπακάλικη λογική. Μια κακής ποιότητος νομοθεσία, τελικά οδηγεί τον δικαστή στο να καταλάβει και να ασκήσει στην πραγματικότητα, το ρόλο του νομοθέτη», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, που διέκρινε εισπρακτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση, επικαλούμενος και σχετική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους.

    «Εγώ δεν έφερα αποσπασματικά την τροπολογία αυτή. Είχα δεσμευτεί στους δημοσιογράφους εδώ και ένα εξάμηνο», απάντησε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε: «Σε περίπου ένα μήνα, θα έρθει και νομοσχέδιο, που θα ρυθμίζει γενικότερα πολεοδομικά ζητήματα. Σχετική Επιτροπή είχαμε συγκροτήσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πριν 8 μήνες. Ο ΓΟΚ δεν χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση. Σε πολλά θέματα είναι πάρα πολύ σωστός και για τα αυθαίρετα είναι πλήρης. Υπάρχει όμως θέμα εφαρμογής».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του, κρίνοντας πως «οι ιδιοκτήτες εμπαίζονται, καθώς παρά τα χαράτσια που θα πληρώσουν, δεν νομιμοποιούν τους χώρους τους και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διαρκή πολιτική και δικαστική ομηρία. Τέτοιες πολιτικές αθωώνουν στην ουσία τους κατασκευαστικούς ομίλους, που αυθαιρετούν, φορτώνοντας και αυτό το βάρος της "τακτοποίησης" στις πλάτες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, πολλές από τις οποίες έχουν πληρώσει τους ομίλους αυτούς, με την αγορά των κατοικιών».

    «Λέτε πως ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει το ΕΤΑΚ. Με ποιο δικαίωμα θα εισπράττετε εσείς φόρο για κάτι, που είναι μη νόμιμο; Και όταν ο ιδιοκτήτης θα θέλει να πάρει ένα δάνειο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χώρο ως υποθήκη; Αυτά είναι τρελά πράγματα», παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης.

    «Δικαίως οργίζεται ο κ. υπουργός με το ΣτΕ. Γιατί γνωρίζει πως το νομικό αυτό έκτρωμα δεν έχει υπόσταση. Ξεκινά με επίθεση κατά του ΣτΕ, για να προλάβει ανεπιθύμητες καταστάσεις, σαν αυτές που ζήσαμε με το κτήριο του Βωβού και το γήπεδο του Παναθηναϊκού», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, παρατήρησε πως, πέραν των κρίσεων του ΣτΕ, υπάρχει ο προβληματισμός, για το «αν είμαστε διατεθειμένοι να κατεδαφίζουμε όποιο αυθαίρετο κτίσμα υπάρχει. Θα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σε μια κατάσταση εσαεί ομηρίας, πληρώνοντας πρόστιμα διατηρήσεως στο διηνεκές; Εξαντλείται κάποια στιγμή η τιμωρία, ή ποτέ;»

    «Αν κάποιος θέλει κατεδαφίσεις, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να γίνουν από τις νομαρχίες, ας αναλάβει να το πει εδώ, διότι εγώ δεν το ακούω από καμία πολιτική δύναμη», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

    Μέσα στο καλοκαίρι θα ανακοινωθεί και το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο.Εξάλλου τη μισή εισφορά, που τους αναλογεί, θα καταβάλλουν για τους ημιυπαίθριους οι πολύτεκνοι, με τροποποίηση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ενώ με την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται και η πληρωμή των προστίμων που έχουν καταλογιστεί αλλά δεν έχουν καταβληθεί ακόμα.

    Στο μεταξύ οι ερωτήσεις άρχισαν ήδη να πέφτουν βροχή στις Πολεοδομίες. Πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να λύσουν τις απορίες τους πριν ετοιμάσουν το φάκελο της τακτοποίησης για τους ημιυπαίθριους και τα υπόγεια, που έχουν αλλάξει χρήση.

    Η ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και οι πολίτες θα έχουν έξι μήνες περιθώριο για να υποβάλλουν το φάκελο στις Πολεοδομίες. Μετά την τακτοποίηση οι βοηθητικοί αυτοί χώροι θα αντιμετωπίζονται από την εφορία με την νέα τους χρήση. Με τη ρύθμιση τακτοποιούνται όλα τα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ως τις 2 Ιουλίου ενώ η εξόφληση της εισφοράς μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο από την υποβολή της αίτησης. Δεν περιλαμβάνονται δώματα, πατάρια και εξώστες.

    Προβλέπονται επίσης νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και ενδεχομένως να επανέλθει ο θεσμός της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

    Είδηση: 24619

    [03] Δημοσκοπήσεις μέχρι 15 ημέρες πριν από τις εκλογές

    Τροπολογία με την οποία επανέρχεται το μέτρο της απαγόρευσης δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, θα φέρει στην Βουλή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Η αλλαγή στο νομικό καθεστώς κρίθηκε αναγκαία, καθώς η ρύθμιση του 2008, η οποία προέβλεπε να υπάρχουν δημοσκοπήσεις μέχρι το βράδυ της προπαραμονής των εκλογών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος.

    Είδηση: 24624

    [04] Siemens: Αποφυλακίσεις με περιοριστικούς όρους

    Την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης της γυναίκας και της κόρης του Χρήστου Καραβέλα και ενός ακόμη κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens, του Εμμανουήλ Σταυριανού, με την επιβολή περιοριστικών όρων, διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Το δικαστικό συμβούλιο αντικατέστησε την κράτηση της Μάρθας Καραβέλας, αλλά και του κ. Σταυριανού με εγγύηση 60.000 ευρώ στον καθένα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα. Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι ισχύουν και για την Σαλίνα Καραβέλα η οποία θα καταβάλει και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ.

    Είδηση: 24626

    [05] Ιράν: θα συντριβούν οι διαδηλωτές

    Ειδήσεις

    Σκληρή στάση θα έχουν οι αρχές του Ιράν, σε κάθε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, με αφορμή τη δεκαετή επέτειο των φοιτητικών διαδηλώσεων του Ιουλίου του 1999 και που είχαν συνοδευτεί με πολυήμερες ταραχές. Όπως τόνισε ο κυβερνήτης της Τεχεράνης Μορτεζά Ταμαντόν: "Καμία άδεια δεν έχει δοθεί για συγκέντρωση ή διαδήλωση.Εάν ορισμένοι θέλουν να προβούν σε ενέργειες κατά της ασφάλειας υπό την επιρροή αντεπαναστατικών τηλεοπτικών δικτύων, θα συντριβούν από το λαό".

    Ήδη έχουν κυκλοφορήσει προκηρύξεις που καλούν σε συγκέντρωση στις 16:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ενώ εκτός της συγκεκριμένης επετείου, το Ιράν συγκλονίζεται τις τελευταίες μέρες από κινητοποιήσεις, λόγω των πρόσφατων προεδρικών εκλογών και τις καταγγελίες για νοθεία, του αντιπάλου του προέδρου Αχμαντινετζάντ, κ. Μουσαβί.

    Το 1999 το κλείσιμο της εφημερίδας "Σαλάμ", οδήγησε φοιτητές σε διαμαρτυρία και ακολούθησε επίθεση αστυνομικών, με επίσημο απολογισμό ένα νεκρό.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓαλλικόΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24615

    [06] Μάχη με τις τιμές

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Νέες μειώσεις τιμών έως 36% σε 150 προϊόντα έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης που έχουν περάσει στα ράφια από το Ιούνιο, ενώ την ιδία ώρα πάγωσαν οι τιμές 800 προϊόντων και αυξηθήκαν σε 400 προϊόντα από 3% έως 8%. Για χορό κερδοσκόπων σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας στοιχεία για τα κερδοσκοπικά καπέλα στις τιμές βασικών ειδών διατροφής. Σαφές μήνυμα σε όσες βιομηχανίες αρνούνται τον κοστολογικό έλεγχο πάντως έστειλε ο Γιώργος Βλάχος προειδοποιώντας και με πρόστιμα όσους προχωρούν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αλόγιστους αφορισμούς.

    Ψαλίδι στις καθημερινές δαπάνες από τα σουπερ μάρκετ βάζουν τα νοικοκυριά ρίχνοντας τις πωλήσεις έως 16%. Φρένο μπήκε στην αγορά ακόμη και βασικών ειδών διατροφής , όπως γιαούρτι , ζυμαρικά και ψωμί, ενώ δεν είναι τυχαία η έκρηξη των πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

    Το διάστημα Ιανουάριος Μάιος του 2009, η μείωση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, έπεσε κατά 15,9%, ενώ σημαντικές ήταν οι περικοπές και στα τρόφιμα με τις πωλήσεις των γιαουρτιών να πέφτουν κατά 4,8%, των ζυμαρικών κατά 1,3% και του ψωμιού κατά 1,2%.

    Νέες μειώσεις τιμών σε 150 προϊόντα πέρασαν στα ράφια από τον Ιούνιο. Ενδεικτικά η τιμή των ποτών και αναψυκτικών μειώθηκαν κατά 36%, του ελαιόλαδου κατά 34,6%, των τυριών κατά 24,4% και των παγωτών κατά 23,7%.

    Την ίδια ώρα αυξηθήκαν οι τιμές σε 460 προϊόντα. Στα κατεψυγμένα αλιεύματα η αύξηση της τιμής αγγίζει το 3% και στα είδη καθαριότητας το 8%.

    Αντιμέτωποι με πρόστιμα που φθίνουν έως το 10% του τζίρου της επιχείρησης θα βρεθούν όσες βιομηχανίες αρνούνται τον κοστολογικό έλεγχο προειδοποιεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, ενώ για χορό κερδοσκόπων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας στοιχεία για τα κερδοσκοπικά καπέλα που φουσκώνουν τις τιμές βασικών προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24629

    [07] Η Λιλιπούπολη είναι και πάλι εδώ

    Ειδήσεις

    Η θρυλική "Λιλιπούπολη", η ραδιοφωνική εκπομπή-θρύλος του Μάνου Χατζηδάκι που έσπασε ρεκόρ ακροαματικότητας από το 1976 μέχρι το 1980, σε μικρούς και σε μεγάλους, εξακολουθεί να γοητεύει μέχρι σήμερα με τη φαντασία και το ανατρεπτικό της χιούμορ. Η αγαπημένη ραδιοφωνική εκπομπή εξέπεμπε κάθε μέρα επί τέσσερα χρόνια στο Τρίτο Πρόγραμμα και μετά σιωπήβ¦Όμως, μετά από 29 ολόκληρα χρόνια, ζωντάνεψε και πάλι χθες, 8 Ιουλίου, στην παράσταση με τίτλο "Εδώ Λιλιπούπολη", στο θεατράκι του Αμαλίειου, στο πλαίσιο των "Καλοκαιρινών Βραδιών Πολιτισμού" του Δήμου Αμαρουσίου.

    Η θεατρική εκδοχή της ραδιοφωνικής Λιλιπούπολης θα περιοδεύσει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας με πρωταγωνιστές τους Family Voices, μια καλλιτεχνική ομάδα που συνθέτουν τρεις οικογένειες λυρικών τραγουδιστών με τα παιδιά τους, αποδεικνύοντας πως ένας μύθος μόνο μπορεί να κρατήσει χρόνια.

    Τρία ζευγάρια (στη ζωή) από το λυρικό θέατρο μαζί με τα οκτώ παιδιά τους (που είναι όλα ξαδέλφια) αποτελούν τούς Family Voices. Τέσσερις είναι σοπράνο (Δανάη Μπερή, Λυδία Αγγελόπουλου, Εφη Μινακούλη, Νατάσα Αγγελόπουλου), δύο τενόροι (Σταμάτης Μπερής, Σταύρος Μπερής), ένας βαρύτονος (Ιωσήφ Κετενζιάν). Οσο για τα παιδιά, ηλικίας από τεσσάρων έως δεκαέξι χρόνων, κάνουν σπουδές μουσικής αλλά είναι επίσης εκπαιδευμένα απ' τους γονείς τους στο τραγούδι.

    Στην χτεσινή παράσταση οι Family Voices, ενθουσίασαν τους μικρούς μας φίλους που είχαν κατακλείσει το θεατράκι, τραγουδώντας τα γνωστά τραγούδια της "Λιλιπούλολης" αλλά και δύο ακόμη του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, με θέμα το περιβάλλον και τις ασύρματες επικοινωνίες, σε σκηνοθεσία -κείμενα-κίνηση Ρεγγίνας Καπετανάκη, η οποία ήταν η συγγραφέας των κειμένων και της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής. Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθήσει και την περιοδεία της παράστασης και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

    Στην παράσταση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μ. Μαραγκάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπ. Σταθούλης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού κ. Ν. Πέππας.

    Μια ματιά στο παρελθόν

    Η "Λιλιπούπολη" ξεκίνησε όταν συναντήθηκαν στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Νίκος Κυπουργός, η Λένα Πλάτωνος, ο Νίκος Χριστοδούλου και ο Νίκος Μαραγκόπουλος και έντυσαν με τη μουσική τους, τους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή και της Ρεγγίνας Καπετανάκη.

    Ο Μάνος Χατζιδάκις σε κείμενό του είχε χαρακτηρίσει τη "Λιλιπούπολη" "γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μία, του Τρίτου Προγράμματος, και από την άλλη μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα, με κέφι, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εξοργιστεί η αντιδραστική παραδημοσιογραφία του ελληνικού Τύπου που χαρακτήρισε τη "Λιλιπούπολη"... κομμουνιστική. Ίσως γιατί πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα με καθαρή ποιητική γλώσσα. Θίγοντας (με τον τρόπο αυτόν) θέματα που βασανίζουν και πονάνε τον τόπο και όχι ως εκπαιδευτικοί ή γονείς ανόητοι που συμπεριφέρονται στα παιδιά λες και αποτείνονται σε υπανάπτυκτους και ατελείς οργανισμούς με θέματα ανώδυνα και γλώσσα απονεκρωμένη και συμβατική".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24614

    [08] Επιμένουν στις αντιδράσεις τους οι κάτοικοι του Γραμματικού

    Κοινωνία

    Εντελώς αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των κατοίκων στο Γραμματικό για τη δημιουργία ΧΥΤΑ,ο υπουργός Εσωτερικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού στο λεκανοπέδιο για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. "Δεν είναι μόνο μια συνταγματική επιταγή, αλλά είναι επιπλέον μια στοιχειώδης κοινωνική υποχρέωση" είπε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία και δεν θα εκθέσει την χώρα. Ο Σπύρος Κουβέλης από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι κάτοικοι πάντως επιμένουν στις αντιδράσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και σε βαθμό κακουργήματος κατά του κοινοτάρχη και έξι κατοίκων.

    Είδηση: 24630

    [09] Εγκρίθηκε η πώληση του 5% του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom

    Πολιτική

    Το πράσινο φως για την άσκηση από το ελληνικό Δημόσιο του δικαιώματος του να ζητήσει από την Deutsche Telekom AG, να αγοράσει το 5% των μετοχών του ΟΤΕ που έχει στην κυριότητά του, όπως προβλέπει η σύμβαση, άναψε στη σημερινή της συνεδρίαση η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Η τιμή διάθεσης των μετοχών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση ανέρχεται σε 27,5 ευρώ ανά μετοχή τιμή σχεδόν υπερδιπλάσια από τη τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο. Τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζεται σε 674 εκ ευρώ, δηλαδή β¬ 413 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τα έσοδα που θα προέκυπταν με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής.

    Είδηση: 24625

    [10] Συνάντηση Α. Τσίπρα - εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας

    Πολιτική

    Την ανάγκη για εναλλακτική κρατική παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: "με την ευκαιρία της σημερινής μας επίσκεψης και συνομιλίας με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική, θέλουμε να επαναφέρουμε την πρότασή μας για μια εναλλακτική πολιτική παρέμβαση του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου οι τράπεζες να σταματήσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας καρτέλ σε βάρος των καταναλωτών και του κοινωνικού συνόλου. Οι τραπεζίτες αντί να καταθέτουν προτάσεις εξυγίανσης με στόχο να μεταφέρουν τις ζημιές τους στους εργαζόμενους, πρέπει να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν συμφωνήσει με την ΟΤΟΕ. Να σεβαστούν τους εργαζόμενους και να μην δημιουργούν κοινωνική αναταραχή με προτάσεις εκβιαστικής εξόδου".

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει παταγωδώς και έχει οδηγήσει σε διάλυση την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις και σε συρρίκνωση το δημόσιο τομέα.

    Ο πρόεδρος των Εργαζομένων Γιώργος Κωνσταντινόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.

    Είδηση: 24618

    [11] Επιστρέφουν τα φρουτάκια

    Κοινωνία

    Την επιστροφή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ("φρουτάκια") σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, προαναγγέλλει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.Το Συμβούλιο έκρινε ότι είναι αντίθετη στη Συνθήκη της Ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας η γενική απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση το 2003. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του τον Ιούνιο του 2009 επέβαλε στην Ελλάδα πάγιο πρόστιμο ύψους 3.000.000 ευρώ και ημερήσιο πρόστιμο 31.536 ευρώ μέχρι την ημέρα που θα σταματήσει την απαγόρευση της εγκατάστασης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

    Πηγή: NET 105.8

    Είδηση: 24616

    [12] Ελεύθερη με όρους η κόρη Καραβέλα

    Κοινωνία

    Ελεύθερη με εγγύηση 30.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους, με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθηνών, η κόρη του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα, Σαλίνα, που εμπλέκεται στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Μειώθηκε, εξάλλου, σε 30.000 ευρώ το πόσο της εγγυοδοσίας που είχε επιβληθεί στην κάθε μια από τις δυο κόρες του Χρήστου Καραβέλα, οι οποίες έχουν αφεθεί ελεύθερες με περιοριστικούς όρους. Το συμβούλιο πλημμελειοδικών της Αθήνας έκανε δεκτή την προσφυγή τους και μείωσε την εγγυοδοσία που είχε επιβληθεί στην κάθε μια από αυτές από 1 εκ. ευρώ, που ήταν το αρχικό ποσό, σε 30.000.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 24613


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 July 2009 - 16:56:20 UTC