Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] G-8: «Ραντεβού τον Σεπτέμβριο»
  • [02] Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο υποστήριξης των μεταναστών
  • [03] Κατατέθηκε τροπολογία για την διακίνηση πετρελαιοειδών
  • [04] Μυτιλήνη: Πολιτιστικές εκδηλώσεις Το πανηγύρι του ταύρου
  • [05] Γ. Παπαθανασίου: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τέλος του 2009
  • [06] Σουηδία: Ανάκληση 8.500 Volvo λόγω προβλημάτων στην αντλία καυσίμου
  • [07] Πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες χάρισε η φύση στην Ελλάδα

    [01] G-8: «Ραντεβού τον Σεπτέμβριο»

    Ραντεβού τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο των "20" στο Πίτσμπεργκ των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσαν οι ηγέτες των ισχυροτέρων χωρών του κόσμου, αναχωρώντας από την Λ' Άκουϊλα των ερειπίων με γενικόλογες διακηρύξεις για την κρίση, το εμπόριο και το κλίμα.

    Ειδικά στο ζήτημα των παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, η Κίνα και η Ινδία -οι δυο αναδυόμενοι γίγαντες- στύλωσαν τα πόδια, κι αρνήθηκαν να συναινέσουν σε πιο αυστηρά μέτρα, όσον αφορά τον περιορισμό των ρύπων.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα των αντιθέσεων για τις κλιματικές αλλαγές.

    Οι αποφάσεις για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως 80% μέχρι το 2050, κινδυνεύουν να αποδειχθούν κενό γράμμα.

    Αιτία, η απροθυμία των αναπτυσσομένων χωρών να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά και η απουσία ενδιάμεσων στόχων.

    Οι οικολογικές ανησυχίες των ισχυρών ηγετών φαίνεται ότι περιορίστηκαν στο νέο όχημα της Ντουκάτι, με τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, που τους εξυπηρέτησε στις μετακινήσεις τους στο συνεδριακό κέντρο της Λ' Άκουϊλα.

    Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό και Νότια Αφρική, προσχώρησαν στις συνομιλίες των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών, υπό την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα.

    Ως στοίχημα έχει τεθεί η ολοκλήρωση του «γύρου της Ντόχα» για το ελεύθερο εμπόριο μέσα στο 2010, αλλά και η πρόταση για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

    Το κλίμα ήταν τεταμένο. Όμως, υπήρξαν και στιγμές αβρότητας.

    Ο οικοδεσπότης Σύλβιο Μπερλουσκόνι μοίρασε βιβλία με έργα του Ιταλού γλύπτη Αντώνιο Κανόβα, κι ο Λούλα Ντα Σίλβα δώρισε φανέλες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας.

    Μετά από μία τουριστική επίσκεψη στο Καπιτώλιο, η Μισέλ Ομπάμα επισκέφθηκε τα ερείπια της Λ' Άκουϊλα, μαζί με τις υπόλοιπες πρώτες κυρίες. Στο πλευρό της διαρκώς ήταν η Σάρα Μπράουν, η οποία μάλιστα, ενημέρωνε τους φίλους της στο Twitter, λεπτό προς λεπτό για τις κινήσεις της.

    Από την πλευρά της η Κάρλα Μπρούνι επέλεξε να εμφανιστεί μαζί με τον Τζωρτζ Κλούνι, στα εγκαίνια ενός κινηματογράφου για τους σεισμοπλήκτους.

    Αίνιγμα παραμένει και το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιαστεί με ισχυρή φωνή στην Σύνοδο των G-20 στο Πίτσμπεργκ, αλλά και στην «Διάσκεψη της Κοπεγχάγης» για το κλίμα, τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Η νέα θητεία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν έχει εξασφαλιστεί, αφού πολλοί ευρωβουλευτές του ζητούν να καταθέσει λεπτομερές πρόγραμμα και η ψηφοφορία μετατίθεται το νωρίτερο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Συμφωνία για το κλίμα

    Συμφωνία-ορόσημο για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου μόνον, ως αναγκαίο βήμα για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών στο κλίμα, επετεύχθη μεταξύ των πλουσιότερων χωρών, παγκοσμίως και της Κίνας, της Ινδίας, κι άλλων μεγάλων ρυπαντών, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών.

    Εν όψει της έναρξης των επισήμων σχετικών συνομιλιών στην ιταλική πόλη Λ' Άκουϊλα, ευρεία υποστήριξη σε αυτόν τον στόχο έδωσαν οι ηγέτες των χωρών-μελών του «Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών» [MEF], δηλαδή, της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Κίνας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας.

    "Είναι η πρώτη φορά που οι χώρες του MEF υπογράφουν μία τέτοια κοινή δήλωση για το κλίμα", είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

    Εξάλλου, οι χώρες μέλη της G-8, κι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το 2010 τον γύρο των συνομιλιών Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Επιπροσθέτως, οι χώρες της G-8, της G-5, η Αίγυπτος, η Αυστραλία και η Νότιος Κορέα, αποφάσισαν την διεξαγωγή συνάντησης σε υπουργικό επίπεδο, πριν την συνάντηση της G-20 που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

    Σύνοδος της Ομάδας των 8

    Η εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησε στις συνομιλίες της πρώτης ημέρας της ετήσιας συνόδου της Ομάδας των 8, με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ρωσίας να αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Επίσης, συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης και για την -κατά 50%-80% μέχρι το 2050- μείωση των εκπομπών αερίων, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι η G-8 δεν προχώρησε αρκετά, ώστε να θέσει στόχους στις συνομιλίες της Λ' Άκουϊλα, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    "Οι θέσεις που -μέχρι τώρα- έχουν υιοθετήσει, δεν αρκούν", τόνισε ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και υπογράμμισε: "Αυτό αποτελεί πολιτικά και ηθικά μία επιτακτική ανάγκη και ιστορική ευθύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας, ακόμα και για το μέλλον του πλανήτη Γη".

    Πυρηνική ασφάλεια

    Οι χώρες της Ομάδας των 8 ισχυροτέρων οικονομιών του κόσμου δίνουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να αποδώσουν καρπούς οι διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συνομιλίες των ηγετών του G-8, στην Λ' Άκουϊλα.

    Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα επανεξετάσουν την κατάσταση με το Ιράν στη σύνοδο του G-20, στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    "Αν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τότε, τότε θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο Σαρκοζί.

    Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G-8 στην Ιταλία, στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.

    Εκφράζουν δε την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην ισλαμική δημοκρατία μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

    Με την ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου καταδικάζουν τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας, τις οποίες χαρακτηρίζουν κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

    Οι ηγέτες του G-8 με την κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών.

    Επίσης, στην σύνοδο της Λ' Άκουϊλα επιβεβαιώθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, τον προσεχή Μάρτιο.

    "Κώδικας Γεωργικών επενδύσεων"

    Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο κι η Ιαπωνία άσκησαν πιέσεις, να συνταχθεί "Κώδικας Γεωργικών επενδύσεων" στις φτωχές χώρες του πλανήτη μας, χωρίς να διαρρέουν λεπτομέρειες για το θέμα.

    Στο τελικό ανακοινωθέν συμπεριελήφθη απόσπασμα στο οποίο αναφέρεται ότι "θα υπάρξει με τους εταίρους και με διεθνείς οργανώσεις συνεργασία στο θέμα των καλύτερων πρακτικών, αλλά και συνεργασία στη βάση αρχών", για τα γεωργικά ζητήματα.

    Όλη η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ασία θα συνεργαστούν εφ' εξής με τους οκτώ, [ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία] και με την βοήθεια -περίπου- 15 δισ. δολαρίων θα υποστηριχθεί ουσιωδώς διαπλανητικά ο γεωργικός τομέας, ώστε "στον κρίσιμο τομέα των τροφίμων και της διατροφής να προκύψει η μεγίστη δυνατή ασφάλεια".

    Ασιατικά κράτη είναι πολύ ευάλωτα από την άποψη αυτήν, ενώ τα κράτη στη Μέση Ανατολή -έχοντας στη διάθεσή τους το "όπλο" του πετρελαίου- βρίσκονται -σχετικώς- σε πολύ καλύτερη μοίρα.

    Με τα 15 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτηθεί -κυρίως- η διασπορά προηγμένης γεωργικής τεχνολογίας, ενώ θα εφοδιαστούν οι κυβερνήσεις πάρα πολλών φτωχών κρατών με τα χρειαζούμενα κεφάλαια για την αγορά των σπόρων για ποίκιλλες καλλιέργειες.

    Επόμενες συναντήσεις -για ομαδικές διαβουλεύσεις για τα ίδια ζήτημα- ορίστηκαν -το φθινόπωρο- η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και η ερχόμενη σύνοδος του G-20 [αποτελούμενη από τις χώρες του G-8 και η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Τουρκία].

    Είδηση: 24634

    [02] Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο υποστήριξης των μεταναστών

    Κοινωνία

    Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή νέων, εργαζομένων, μεταναστών και μελών Οργανώσεων υποστήριξης των μεταναστών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ομονοίας από όπου ξεκίνησε πορεία με κεντρικό σύνθημα "κάτω τα χέρια από τους μετανάστες". Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεση τους σε «ρατσιστικά και κατασταλτικά μέτρα» και στην δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για λαθρομετανάστες.

    Ταυτόχρονα οι συγκεντρωθέντες δήλωσαν ότι "δεν θα επιτρέψουν ρατσιστικές κινήσεις με τον μανδύα "Επιτροπών Πολιτών" να μετατρέψουν την Ομόνοια σε ορμητήριο μίσους κατά των μεταναστών". Διακήρυξαν ότι αγωνίζονται για την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών διεκδικώντας άσυλο και στέγη. Επίσης καταφέρθηκαν κατά της κυβέρνησης για "τις επιχειρήσεις "σκούπα" και το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ που προωθεί" αλλά και κατά του ΛΑΟΣ για "τις φασιστικές επιθέσεις που πραγματοποιούν οργανώσεις του σε διάφορες περιοχές της Αθήνας". Δήλωσαν ότι αυτό αποτελεί πρόκληση προς τις δημοκρατικές ευαισθησίες και τα αισθήματα αλληλεγγύης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού κατά των κατατρεγμένων από τους πολέμους και τη φτώχεια, προσφύγων και μεταναστών. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την επιστροφή των διαδηλωτών στην πλατεία Ομονοίας.

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24640

    [03] Κατατέθηκε τροπολογία για την διακίνηση πετρελαιοειδών

    Ειδήσεις

    Τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο της διακίνησης και αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων, με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, δια της οποίας επιχειρείται η επίτευξη η ύπαρξη ενός καλύτερου και πιο εύρυθμου συστήματος διαχείρισης καυσίμων.

    Σύμφωνα με την εν λόγω -κατατεθείσα στην Βουλή- τροπολογία:

    - δημιουργείται στην Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων [ΔΕΔΑΚ], πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης των κυρώσεων και των ελέγχων της αγοράς πετρελαιοειδών προϊόντων,

    - ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με τον τρόπο: α) καθορισμού των στοιχείων των κυρώσεων και των ελέγχων που καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα & β) γνωστοποίησης στη ΔΕΔΑΚ πλήρους καταλόγου των διοικητικών κυρώσεων,

    - διευρύνεται το αντικείμενο των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων,

    - προβλέπεται η τήρηση μητρώου αδειών σε κάθε Αρχή που εκδίδει σχετικές άδειες άσκησης δραστηριότητας πετρελαιοειδών προϊόντων, στο οποίο καταχωρούνται οι άδειες που χορηγεί,

    - με ΚΥΑ καθορίζονται ο τρόπος τήρησης του «Εθνικού Μητρώου Αδειών Πετρελαιοειδών»,

    - διευρύνεται η αρμοδιότητα της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας» Ρ.Α.Ε. και στον έλεγχο της συμμόρφωσης με την υποχρέωση παροχής πρόσβασης τρίτων, σε αποθηκευτικούς χώρους τήρησης αποθεμάτων ασφάλειας πετρελαιοειδών,

    - παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης να επεκτείνει -μετά από γνωμοδότηση της Ρ.Α.Ε- την πρόσβαση τρίτων, σε αποθήκες λειτουργικών αποθεμάτων, σε ορισμένες περιοχές της χώρας κ.λπ.,

    - συστήνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης «επιτροπή παρακολούθησης της αγοράς πετρελαιοειδών προϊόντων»,

    - καθορίζεται ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας της συνιστώμενης αυτής επιτροπής,

    - επανακαθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις,

    - οι κάτοχοι άδειας λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών υποχρεούνται -εντός ορισμένης προθεσμίας- να εγκαταστήσουν «ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου εισροών β εκροών», στο οποίο υποχρεωτικά συνδέεται φορολογικός ηλεκτρικός μηχανισμός στα πρατήρια υγρών καυσίμων,

    - με ΚΥΑ καθορίζονται οι προδιαγραφές και ρυθμίζονται τα θέματα εγκατάστασης των «ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών β εκροών», καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια,

    - με απόφαση του υπουργού Οικονομίας ρυθμίζονται οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις της εγκατάστασης -για το κάθε είδος καυσίμου- των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια &

    - ορίζεται ότι κάθε αιτήματα για την λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτο-βολταϊκούς σταθμούς, τα οποία εκκρεμούν, επαναξιολογούνται εκ νέου από την Ρ.Α.Ε..

    Είδηση: 24636

    [04] Μυτιλήνη: Πολιτιστικές εκδηλώσεις Το πανηγύρι του ταύρου

    Ειδήσεις

    Ξεκινούν την Παρασκευή στη Μυτιλήνη τριήμερες παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις -πανελλαδικά γνωστές με την ονομασία "Το πανηγύρι του ταύρου"- που οργανώνει το Μορφωτικό Σωματείο Πηγής Κώμης "η Αναγέννηση". Έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου θα διαρκέσει το πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους, στον Ταύρο, το πανηγύρι της Πηγής και της Κώμης, δυο χωριών βόρεια της Μυτιλήνης. Παρασκευή πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα στολιστεί ο ταύρος και θα γίνει η περιφορά του στα δύο χωριά. Θα ακολουθήσουν χοροί στην κεντρική πλατεία της Πηγής και ολονύκτιο γλέντι με τοπικές ορχήστρες.

    Το Σαββάτο δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων θα γίνει η υποδοχή των ερχόμενων από όλα τα μέρη του νησιού καβαλάρηδων, η παρέλαση των αλόγων, η ανάδειξη και βράβευση των ομορφότερων και η αναχώρηση τους για την περιοχή του "Ταύρου", στην οποία βρίσκεται χτισμένο πάνω στον βράχο το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Θα ακολουθήσει το έφιππο προσκύνημα των καβαλάρηδων και η ευλογία τους από τον ιερέα, ο εσπερινός στο ξωκλήσι του Αγίου η ολονύκτια παραμονή προσκυνητών και επισκεπτών στην πευκόφυτη περιοχή και φυσικά η έναρξη των εργασιών παρασκευής του ειδικού παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ».

    Την Κυριακή τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων θα γίνει η λειτουργία στο ξωκκλήσι, η διανομή στους προσκυνητές του ειδικού φαγητού και η τέλεση των ειδικών αγώνων δεξιοτεχνίας και διποδισμού αλόγων με αναβάτες το γνωστό «ραχμάνι», στον μοναδικό στο νησί κυκλικό ιππόδρομο.

    Μετά την απονομή των επάθλων το πανηγύρι θα κλείσει με ολονύκτιο γλέντι στην Πηγή.

    Φέτος εκτός από τους ντόπιους καβαλάρηδες θα έρθουν και μέλη συλλόγων από τη Χίο, τη Λήμνο, τη Νιγρίτα Σερρών, το Δοξάτο Δράμας και από αλλού.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24637

    [05] Γ. Παπαθανασίου: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τέλος του 2009

    Ειδήσεις

    Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο ήταν οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης που διατήρησαν- έστω και οριακά- θετικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2009, είπε ο κ. Παπαθανασίου μιλώντας την Πέμπτη στο. Ευρωμεσογειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Πρόσθεσε, όμως, ότι ακολουθώντας το γενικό φαινόμενο στην ΕΕ η επιβράδυνση της οικονομίας μας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του έτους με ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται στο μηδέν.

    Η επίδοση αυτή, είπε ο κ. Παπαθανασίου αν και καλύτερη σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ θα είναι αισθητά χαμηλότερη από το 1,1% που προέβλεπε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προς το τέλος του 2009 αλλά πρόσθεσε ότι στην πορεία αυτή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο μεγάλα διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα.

    Το πρώτο αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ΄80 και συντηρήθηκε τη δεκαετία του ΄90.

    Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας η οποία αντικατοπτρίζεται στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Τα προβλήματα αυτά θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί πριν την είσοδο της χώρας μας στην )οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι απαιτούνται σήμερα άμεσες συγκεκριμένες και μόνιμες λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αποφασιστικά η κυβέρνηση εφαρμόζοντας ένα σαφές και συγκροτημένο σχέδιο.

    Εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα της Ευρωμεσοαγειακής Συνεργασίας είπε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια στην διαμόρφωση της Ένωσης για τη Μεσόγειο αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Στο πλαίσιο αυτό επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο ενώ έχουν υποβληθεί και συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία σε θέματα ηλιακής ενέργειας, διαχείρισης υδάτων στη Μεσόγειο και "δημιουργίας" θαλασσίων διαδρόμων στη ΝΑ Μεσόγειο που περιλαμβάνει και τη διασύνδεση λιμανιών των χωρών της περιοχής.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαθανασίου συνεχάρη τον ΣΕΒ για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει το Συνέδριο. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στο Ευρωμεσογειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24632

    [06] Σουηδία: Ανάκληση 8.500 Volvo λόγω προβλημάτων στην αντλία καυσίμου

    Ειδήσεις

    Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί 8.500 από τα μοντέλα της V70 2.0 FlexiFuel και S80 2.0 FlexiFuell λόγω προβλημάτων που παρουσίασαν στην αντλία καυσίμου. Αρκετοί ιδιοκτήτες ανέφεραν ότι τα αυτοκίνητα τους σταματούσαν ξαφνικά, ενώ μερικοί δήλωσαν ότι είναι πιθανό το πρόβλημα να οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

    Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 400 ιδιοκτήτες στην χώρα αντιμετώπισαν πρόβλημα με το αυτοκίνητο τους κατά την διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα. "Είναι μεγάλος αριθμός για εμάς για μια τόσο μικρή περίοδο" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Volvo, Μπο Λάρσεν. Τα αυτοκίνητα , οι αντλίες των οποίων θα αντικατασταθούν με καινούργιες, έχουν κατασκευαστεί από το Νοέμβριο του 2007 έως και τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ τα περισσότερα έχουν αγοραστεί στην Σουηδία.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 24631

    [07] Πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες χάρισε η φύση στην Ελλάδα

    Η φύση εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, «χάρισε» στην Ελλάδα και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

    Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη από τους αρχαιοτάτους χρόνους.

    Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι είναι διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια, ενώ τα νερά των συγκεκριμένων πηγών διαφέρουν από τα συνηθισμένα, είτε λόγω της υψηλής τους θερμοκρασίας είτε λόγω της παρουσίας σπάνιων δραστικών συστατικών.

    Τα νερά αυτά χαρακτηρίζονται ως μεταλλικά, εξ αιτίας της θερμοκρασίας ή της γενικής τους χημικής σύστασης.

    Εκτός από τις ψυχρές μεταλλικές πηγές υπάρχουν και οι θερμοπηγές, με τις οποίες οικοδομήθηκε ένας κλάδος θεραπευτικής αγωγής, η ιαματική υδροθεραπεία [θερμαλισμός].

    Η γεωγραφική κατανομή των πηγών δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται είτε με τεκτονικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των πηγών του Καϊάφα, της Κυλλήνης και του Λαγκαδά, είτε με ηφαιστειακές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των πηγών των Μεθάνων, της Μήλου, της Λέσβου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου.

    Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως είναι τα αρθριτικά και οι ρευματοπάθειες και διακρίνεται σε δύο είδη:

    -την εσωτερική, η οποία περιλαμβάνει την ποσιθεραπεία [πόση ιαματικών νερών], εισπνοθεραπεία [εισπνοή των αερίων ή των σταγονιδίων των μεταλλικών νερών] και τις πλύσεις [στοματικές, ρινικές και γυναικολογικές],

    -την εξωτερική, η οποία περιλαμβάνει τα λουτρά, τις καταιωνίσεις [για ορισμένο χρόνο το σώμα δέχεται το θερμομεταλλικό νερό, που έρχεται με ψηλή ή χαμηλή πίεση] τις υδρομαλάξεις [το σώμα δέχεται την πίεση του νερού], την υδροκινησιοθεραπεία [συνδυασμός λουτροθεραπείας και κινησιοθεραπείας, όσο το σώμα βρίσκεται στο νερό] και την πηλοθεραπεία [εφαρμογή πηλού, που έχει «ωριμάσει», σε σημεία του σώματος με διάφορες παθήσεις].

    Για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και γενικότερα, του τουρισμού υγείας, λειτουργούν ήδη δύο κέντρα θαλασσοθεραπείας στην Κρήτη, εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και είναι υπό κατασκευή άλλα δύο.

    Επίσης, σε αυτήν την κατηγορία τουριστικής υποδομής περιλαμβάνονται τα 14 υδροθεραπευτήρια [ιδιοκτησίας Ε.Ο.Τ.], στα οποία εξυπηρετούνται ετησίως περί τα 100.000 άτομα, με 1.400.000 θεραπευτικές αγωγές [λούσεις, κ.λπ.], καθώς και δεκάδες άλλες ιαματικές πηγές που λειτουργούν από τοπικούς φορείς και προσφέρουν στους επισκέπτες σύγχρονες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

    Είδηση: 24643


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 July 2009 - 20:55:43 UTC