Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τζακάρτα: Πελάτες του ξενοδοχείου Μάριοτ οι βομβιστές
  • [02] Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, την Κυριακή
  • [03] Πυρά Τσίπρα κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αρχικελευστής του Π.Ν θύμα της γρίπης
  • [05] Ο κόσμος γιορτάζει τα γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα

    [01] Τζακάρτα: Πελάτες του ξενοδοχείου Μάριοτ οι βομβιστές

    Ειδήσεις

    Ο Νορ-ντίν Μοχάμεντ Τόπ, ο πλέον καταζητούμενος ισλαμιστής στη Νοτιο-ανατολική Ασία, είναι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις, με εννέα νεκρούς και εξήντα τραυματίες, στα ξενοδοχεία Μάριοτ και Ριτζ-Κάρλτον, στη Τζακάρτα. Ο αποκαλούμενος εγκέφαλος των επιθέσεων του 2002 στο Μπαλί, με τραγικό απολογισμό διακόσιους νεκρούς, παραμένει ασύλληπτος. Την διεθνή κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι δύο βομβιστικές επιθέσεις σε ισάριθμα πολυτελή ξενοδοχεία στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν 60. Μεταξύ των θυμάτων είναι ξένοι και Ινδονήσιοι.

    Στο ξενοδοχείο Μάριοτ, ένας βομβιστής αυτοκτονίας ξεγέλασε το προσωπικό ασφαλείας προφασιζόμενος τον πελάτη, παρεισέφρησε στο καφέ μπαρ όπου και πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του, σκοτώνοντας επιτόπου επτά ανθρώπους. Λίγα λεπτά αργότερα μία άλλη βόμβα εξερράγη στο γειτονικό ξενοδοχείο Ritz Carlton με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο άτομα. Οι κάμερες ασφαλείας έδειξαν έναν άνδρα να εισέρχεται αργά στην αίθουσα του εστιατορίου λίγο πριν από την έκρηξη κρατώντας μία τσάντα.

    Τέσσερις από τους εννέα νεκρούς δεν είναι ινδονήσιοι αλλά αλλοδαποί, δηλαδή δύο Αυστραλοί, ένα Νεοζηλανδός και ένας πολίτης της Σιγκαπούρης και μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται 18 ξένοι, κυρίως Αυστραλοί και Ολλανδοί. Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανησυχούν για την τύχη τριών αυστραλών πολιτών, ανάμεσά τους και ένας διπλωμάτης, που αγνοούνται μετά τις επιθέσεις.

    Σύμφωνα με τις αντιτρομοκρατικές αρχές της Ινδονησίας, η διπλή βομβιστική επίθεση της Τζακάρτα "συνδέεται σαφώς" με την Τζεμάα Ισλαμίγια, την οργάνωση του Νορντίν Μοχάμεντ Τοπ, ενός άκρως επικίνδυνου ισλαμιστή που θεωρείται υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα και παραμένει επί σειρά ετών ασύλληπτος. Ό ίδιος κατηγορείται ότι συμμετείχε στην οργάνωση των πολύνεκρων επιθέσεων στο Μπαλί το 2002 όπου σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι.

    Τις βάρβαρες τρομοκρατικές ενέργειες καταδίκασε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εξέφρασαν βεβαιότητα ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιων της Δικαιοσύνης. H αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από τη Βομβάη όπου παρέστη σε τελετή για τα θύματα των πολύνεκρων επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εξουδετερώσει την τρομοκρατία.

    Είδηση: 24939

    [02] Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, την Κυριακή

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα , με τις τιμές του όζοντος να υπερβαίνουν τις επιτρεπόμενες τιμές , και ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ απηύθυνε έκκληση για μείωση της χρήσης των ΙΧ και για ανεφοδιασμό τους με καύσιμα μετά τη δύση του ηλίου. Εν τω μεταξύ, για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, ο κίνδυνος, που διαγράφεται, είναι κατηγορίας 4 και αφορά τις περιοχές Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων, που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    βΆΝα αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    βΆΝα ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση, που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    βΆ Να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24936

    [03] Πυρά Τσίπρα κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    ¶ρχισαν το πρωί του Σαββάτου, οι εργασίες της διήμερης σύσκεψης του Πανελλαδικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Κύριο αντικείμενο, η αποτίμηση του αποτελέσματος των Ευρω-εκλογών, και η ανάληψη πρωτοβουλιών ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Κριτική σε υψηλούς τόνους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο του ΣΥΝ στη σύσκεψη του πανελλαδικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η σύσκεψη του πανελλαδικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται την Κυριακή με την ομιλία του προέδρου της ΚΟ του κόμματος, Αλέκου Αλαβάνου, και τα συμπεράσματα.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε για "στροφή στην ακροδεξιά ατζέντα, που εκδηλώνεται στο μεταναστευτικό, στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και σε νέα ακόμη πιο άδικα οικονομικά μέτρα", τονίζοντας ότι από το βράδυ των Ευρωεκλογών "το πολιτικό σύστημα χορεύει στο ρυθμό του κ. Καρατζαφέρη που έσπευσε να ζητήσει ο κ. Παπανδρέου".

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως "πρώτης τάξης υποκρισία" την παρουσία της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στις ημερίδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, "την ώρα που η κυβέρνησή της κάνει πολιτική με τον κ. Μαρκογιαννάκη".

    Επιπλέον, αναφερθείς στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "τη γραμμή" της κυβέρνησης, "της τζάμπα επίδειξης δύναμης απέναντι στους αδύναμους, με στόχο την ανάκτηση χαμένων ψήφων" ακολουθεί "με χαρακτηριστική ευκολία και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ψαρέψει και αυτό στα θολά νερά του ακροδεξιού λαϊκισμού".

    Ακόμη, ο κ. Τσίπρας έθιξε το ζήτημα της τράπεζας DNA, των καμερών και της "κατάργησης" του απορρήτου των επικοινωνιών, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει πολλά "οφέλη" αφενός, μέσω της προμήθειας για την υποδομή των παραπάνω, και αφετέρου, με τη "δυνατότητα να μπλέξουν όποιον θέλουν σε πράγματα που δεν έχει κάνε".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είπε ακόμη ότι "το μεγάλο κόλπο που παίζεται αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθεί καθεστώς τρόμου και από την άλλη να περάσουν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό και στη διαχείριση του δημόσιου πλούτου, ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις απέναντι στην κρίση". "Απέναντι σε αυτά, η αριστερά πρέπει να σταθεί αποφασιστικά με καθαρό λόγο, αυτοπεποίθηση, ξεκάθαρα επιχειρήματα, πρωτοβουλίες και δράσεις", τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε και στα "ερωτήματα, που αν δεν απαντηθούν" σχετικά με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, "δεν πρόκειται να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας από τη ριζοσπαστική αριστερά".

    "Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να συμβάλω στην κλιμάκωση μιας ανούσιας και απολίτικης αντιπαράθεσης", επισήμανε ο κ. Τσίπρας και τάχθηκε υπέρ της άποψης, ότι, όταν σε ένα σχήμα ισότιμης συνεργασίας δεν προκύπτουν οι συναινέσεις που χρειάζονται για να προχωράς, "ή παίρνεις επώδυνες αποφάσεις σε ένα τραπέζι κεκλεισμένων των θυρών ή ακολουθείς το δόγμα ότι η δημοκρατία άρει τα αδιέξοδα. Εγώ είμαι υπέρ της δεύτερης εκδοχής".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 24934

    [04] Αρχικελευστής του Π.Ν θύμα της γρίπης

    Κοινωνία

    Σε νοσοκομείο της Λεμεσού νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα του ιού Η1Ν1 αρχικελευστής του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο υπαξιωματικός είναι μέλος του πληρώματος της κανονιοφόρου «Μαχητής», η οποία συμμετείχε σε «επιχείρηση περιπολίας» στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. Ο αρχικελευστής εμφάνισε τα συμπτώματα στις 14 Ιουλίου -κατά την προηγούμενη περιπολία της κανονιοφόρου. Από την πρώτη στιγμή μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Λεμεσού και τα υπόλοιπα 50 μέλη του πληρώματος της κανονιοφόρου άρχισαν να λαμβάνουν προληπτική φαρμακευτική αγωγή.

    Μέχρι στιγμής, κανένα από τα μέλη της κανονιοφόρου δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα της γρίπης.

    Η κανονιοφόρος «Μαχητής» πρόκειται να προσεγγίσει το λιμάνι της Λεμεσού, αύριο 19 του μήνα, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν ο αρχικελευστής θα επαναπατρισθεί με το πλοίο του ή αεροπορικώς, καθώς βρίσκεται πλέον στη φάση της τελικής αποθεραπείας.

    Για το περιστατικό, από την πρώτη στιγμή, είχε ενημερωθεί και το οικογενειακό του περιβάλλον.

    Είδηση: 24931

    [05] Ο κόσμος γιορτάζει τα γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα

    Ειδήσεις

    Τα 91α του γενέθλια γιορτάζει σήμερα ο Νέλσον Μαντέλα, ο άνθρωπος σύμβολο των αγώνων της Νοτίου Αφρικής και προς τιμή του οργανώνονται συναυλίες στη χώρα του και στη Νέα Υόρκη, ενώ χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί τον τιμούν συμμετέχοντας σε πράξεις εθελοντισμού. Ο Νέλσον Μαντέλα, σύμβολο της συμφιλίωσης σε μία χώρα που σημαδεύτηκε από το καθεστώς των διακρίσεων ανάμεσα σε Μαύρους και Λευκούς, θα σβήσει τα κεράκια της τούρτας του σε οικογενειακό κύκλο στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιβεβλημένος από τους στενούς του φίλους.

    Παγκόσμιο σύμβολο της συγχώρεσης και της ελευθερίας ο Νέλσον Μαντέλα έχει κατακλυστεί από μηνύματα για τα 91α γενέθλιά του.

    Ο κ. Μαντέλα συνέβαλε κατά μοναδικό τρόπο στην εδραίωση της δημοκρατίας μας και στην εθνική συμφιλίωση", δήλωσε ο τελευταίος πρόεδρος του καθεστώτος του απαρτχάιντ Φρεντερίκ ντε Κλερκ.

    Οι εφημερίδες της Νότιας Αφρικής κατακλύσθηκαν αυτήν την εβδομάδα από ευχετήρια μηνύματα αναγνωστών. "Ευχαριστούμε που εξαφανίσατε τον φόβο ανάμεσα σε Λευκούς και Μαύρους", "Στον μεγαλύτερο ήρωα της ανθρωπότητας", "Ταξιδεύω στον κόσμο με το κεφάλι ψηλά σαν καμηλοπάρδαλη, διότι είμαι υπερήφανος που είμαι Αφρικανός και Νοτιοαφρικανός. Ευτυχισμένα Γενέθλια".

    Το κεντρικό γεγονός για τα γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα οργανώνεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου αστέρες της μουσικής όπως η Αρίθα Φράνκλιν και ο Στιβι Γουόντερ δίνουν συναυλία προς τιμήν του.

    Στη Νότια Αφρική οργανώνονται συναυλίες και τελετές, ενώ ο πληθυσμός έχει κληθεί να τιμήσει τον Μαντέλα αφιερώνοντας χρόνο στους άλλους.

    Το Ίδρυμα Μαντέλα αποφάσισε να καθιερώσει από φέτος την Ημέρα Μαντέλα. Η ιδέα είναι ο καθένας να αφιερώνει κάθε 18η Ιουλίου 67 λεπτά εθελοντικής προσφοράς.

    Είδηση: 24930


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 July 2009 - 16:54:22 UTC