Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα
  • [02] Αιχμές Δ. Τσάτσου για την εκλογή Προέδρου
  • [03] Οχυρώνεται η Ευρώπη κατά της νέας γρίπης
  • [04] Ληστεία σε βενζινάδικο στο Μαρούσι
  • [05] Φόβοι για εμφύλιο στην Ονδούρα
  • [06] Ελέγχονται οι φωτιές στη Ζάκυνθο
  • [07] Δεκάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες σε Ινδία - Πακιστάν

    [01] Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα

    Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού στέλνει ο Πρωθυπουργός, με αφορμή την 35η επέτειο της τουρκικής εισβολής. "Η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά ταυτόχρονα, αφορμή επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης ολόκληρου του Ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού", επισημαίνει ο Πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής τονίζει παράλληλα ότι η συμφωνία, που, όπως είπε, όλοι ευχόμαστε να προκύψει από τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα των δυο κοινοτήτων, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για εξεύρεση λύσης, ανέφερε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.

    Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία

    Ένταση προκαλεί η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια και ανοιχτά του Καστελόριζου.

    Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού σε αντίστοιχη απόφαση της Κύπρου να αναθέσει σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων έρευνες για πετρέλαιο.

    Το ΥΠΕΞ τονίζει ότι η κίνηση αυτή αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας που θεμελιώνονται από το Διεθνές Δίκαιο.

    Την Παρασκευή τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο στη Λέσβο και το Αγαθονήσι. Σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

    Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει με επιτυχία την όλη κατάσταση, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σχετικά με το επικείμενο ταξίδι της στην Τουρκία, η κ Μπακογιάννη απάντησε πως έχει αποδεχθεί την σχετική πρόσκληση αλλά έχει ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα αυτόν τον καιρό γι' αυτό δια της διπλωματικής οδού θα καθοριστούν οι ημερομηνίες.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικά άρθρα:

    Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία

    Κύπρος: Εκδηλώσεις για την 35η επέτειο της τουρκικής εισβολής

    Είδηση: 24981

    [02] Αιχμές Δ. Τσάτσου για την εκλογή Προέδρου

    Πολιτική

    Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αιχμές για «παιχνίδια», με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, που αφήνει ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσάτσος, σε συνέντευξή του, στην "Καθημερινή της Κυριακής". Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν, ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, τόσο για το θεσμό, όσο και για το πρόσωπο του Προέδρου και διαμηνύουν, ότι την ευθύνη και το κόστος πρόκλησης των εκλογών, θα την αναλάβουν εκείνοι, που θα το επιλέξουν. Με τον υπουργό Eσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο θα συναντηθεί στις 12.30 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    Αναταράξεις προκαλεί η παρέμβαση του συνταγματολόγου και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσάτσου στο θέμα της προεδρικής εκλογής.

    Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, τόνισε ότι αν το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να ρίξει την κυβέρνηση και να ψηφίσει εκ των υστέρων τον κ. Παπούλια, θα καταστήσει "ερμηνευτικό περίγελο" το Σύνταγμα.

    Με θερμά λόγια μίλησε η Ντόρα Μπακογιαννη για τον κ. Παπούλια, ο οποίος τιμήθηκε σε εκδήλωση της Παγκρήτιας Ένωσης με το Βενιζέλειο βραβείο.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά πεδία για να ασκήσει αντιπολίτευση αν θέλει. Το να παίζεις με τους θεσμούς έχει αποδειχτεί ότι είναι λάθος διαχρονικό δηλώνει στη ΝΕΤ 105,8 ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    "Σεβαστές οι απόψεις όλων, το ΠΑΣΟΚ όμως έχει την επιλογή που αφορά το λαό, τη χώρα και την κοινωνία. Αυτό απαιτεί πολιτική και κυβερνητική αλλαγή" επισημαίνουν κύκλοι της Ιπποκράτους. Για άμεση προσφυγή στις κάλπες, έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    "Χαιρόμαστε που τις απόψεις μας, σχετικά με τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας συμμερίζεται και ο καθηγητής κ. Τσάτσος", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Είδηση: 24984

    [03] Οχυρώνεται η Ευρώπη κατά της νέας γρίπης

    Ειδήσεις

    Με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, ετοιμάζεται να οχυρωθεί η Ε.Ε., απέναντι στον ιό της νέας γρίπης. Η αρμόδια για θέματα υγείας, επίτροπος της Ε.Ε. Ανδρούλα Βασιλείου τόνισε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν 60 εκ. πολίτες που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι στα μέσα Αυγούστου θα διαθέσει στην αγορά ένα νέο εμβόλιο προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του.

    Οδηγίες για την προστασία των παιδιών και των εγκύων

    Στη Βρετανία, οι αρχές έχουν ζητήσει από τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, αλλά και σε όσες έχουν παιδιά κάτω των 5 ετών να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη και τα άσκοπα ταξίδια, προκειμένου να μην μολυνθούν από τον ιό.

    Συνολικά στη χώρα, από τη νέα γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους 29 άνθρωποι, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 55.000 νέα κρούσματα.

    Ιταλία Πιθανή η αναβολή της έναρξης σχολικής χρονιάς

    Σε δηλώσεις που έκανε στην Ιταλία ο υφ. Υγείας Φερούτσιο Φάτσιο, πρόβλεψε την ταχύτατη διάδοση της επιδημίας και άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να αναβληθεί η έναρξης της σχολικής περιόδου.

    "Δεν αποκλείεται να αναβληθεί η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου το Σεπτέμβριο, εξ αιτίας των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων της λεγόμενης νέας γρίπης Υφ. Υγείας Ιταλίας Φερούτσιο Φάτσιο

    Δεν αποκλείεται να αναβληθεί η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου το Σεπτέμβριο, εξ αιτίας των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων της λεγόμενης νέας γρίπης» τόνισε. Προσδιόρισε, μάλιστα, την περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα θα παρουσιάσουν την μεγαλύτερη αύξηση «σε περίπου ένα μήνα ή το πολύ, κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου αν και η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων θα είναι πολύ ελαφράς μορφής».

    Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, προσπαθώντας, να περιορίσει τις ανησυχίες, πρόσθεσε ότι «παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης και αξιολογούν κάθε πιθανό σκηνικό, αλλά ως τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αφορά την αναβολή της έναρξης των μαθημάτων».

    Πρώτος θάνατος στην Αίγυπτο

    Την ίδια ώρα, στην Αίγυπτο (όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν το τελευταίο διήμερο και έφθασαν ήδη τα 130) καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη.

    Πρόκειται για μία νεαρή Αιγύπτια που είχε πρόσφατα επιστρέψει από τη Σαουδική Αραβία - όπου ταξίδεψε για να μετάσχει σε μεγάλη μουσουλμανική τελετή και προσκύνημα.

    Αξιωματούχος του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι η γυναίκα που έπασχε από καρδιολογικά προβλήματα και ρευματισμούς, παρουσίασε τα συμπτώματα στη Σαουδική Αραβία, όπου νοσηλεύτηκε χωρίς επιτυχία αφού δεν ανταποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία. Επέστρεψε στην Αίγυπτο --μετά από αίτημα του συζύγου της-- όπου και πέθανε χθές.

    Δεν ανησυχούν οι πολίτες

    Πάντως, δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν σ' όλο τον κόσμο οι άνθρωποι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νέα γρίπη.

    Κατά μέσο όρο, μόνο το 28% των κατοίκων των 19 χωρών (Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βολιβία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ισλανδία, Ιταλία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ρωσία και Μεξικό) πιστεύουν ότι το θέμα τους "αφορά άμεσα", σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

    Είδηση: 24979

    [04] Ληστεία σε βενζινάδικο στο Μαρούσι

    Ένοπλη ληστεία έγινε στις 8.10 το πρωί σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λεωφόρο Κηφισίας 205 στο Μαρούσι. Δυο άτομα που φορούσαν κράνη ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολών τον ιδιοκτήτη, ο οποίος την ώρα εκείνη πήγαινε να καταθέσει χρήματα στην τράπεζα. Του άρπαξαν μια τσάντα με περίπου 30.000 ευρώ και διέφυγαν με μοτοσικλέτα

    Είδηση: 24985

    [05] Φόβοι για εμφύλιο στην Ονδούρα

    Για τον κίνδυνο εμφυλίου προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Αρίας, ο οποίος διαμεσολαβεί μεταξύ του ανατραπέντος Μενουέλ Σελάγια και της de facto Κυβέρνησης που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα. Παράλληλα, κάλεσε τις δυο πλευρές να μελετήσουν την πρόταση επτά σημείων που τους υπέβαλε και να επιστρέψουν στο Σαν Χοσέ μέσα σε 72 ώρες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

    "Καλή ευκαιρία" το σχέδιο Αρίας

    Από την Ουάσινγκτον ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού των Αμερικανικών Χωρών Μιγκέλ Ινσούλσα, κάλεσε τις δυο πλευρές να σεβαστούν την έκκληση του Αρίας και να αποδεχτούν το σχέδιο του, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως " καλή ευκαιρία"

    Και αυτός προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και ζήτησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

    Επιπλέον, απέρριψε την ιδέα ένοπλης επέμβασης της διεθνούς κοινότητας και της εγκατάλειψης των υπαρχόντων καναλιών επικοινωνίας.

    Πηγή: ΑΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24983

    [06] Ελέγχονται οι φωτιές στη Ζάκυνθο

    Κοινωνία

    Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι φωτιές πάντως που ξέσπασαν σε τρία χωριά της Ζακύνθου έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Την ίδια ώρα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, λόγω και των βοριάδων που θα πνέουν, το επόμενο τριήμερο.

    Είδηση: 24980

    [07] Δεκάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες σε Ινδία - Πακιστάν

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    36 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχές των μουσώνων στην Ορίσα της Ινδίας. Τουλάχιστον 33 νεκροί και 70 τραυματίες από τον πρώτο μουσώνα που έπληξε το Καράτσι του Πακιστάν.

    Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των μουσώνων της τελευταίας εβδομάδας στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 36 ανθρώπων στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Ορίσα της Ινδίας και πλημμύρισαν περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια, ανέφεραν αξιωματούχοι και αυτόπτες σήμερα Δευτέρα.

    Ποτάμια υπερχείλισαν, βυθίζοντας εκατοντάδες χωριά σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές καλλιέργειες ρυζιού χιλιάδων εκταρίων σε οκτώ από τις 30 περιφέρειες του κρατιδίου.

    Μεγάλο μέρος της Ινδίας πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα της εποχής των μουσώνων, με ξηρασία σε ορισμένα κρατίδια και πλημμύρες αλλού. Οι αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα νερά να μην υποχωρήσουν στο κρατίδιο Ορίσα, το οποίο πλήττεται συχνά από πλημμύρες και στο οποίο αναμένονται νέες βροχοπτώσεις τις επόμενες 48 ώρες. Στο κρατίδιο ζουν πάνω από 36 εκατ. άνθρωποι.

    Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, από τον πρώτο φετινό μουσώνα που έπληξε την περιοχή, όπως ανέφεραν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Geo οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό, ηλεκτροπληξία, πτώσεις τοίχων και σκεπών. Περισσότερα από 70 άτομα έχουν τραυματιστεί σε ατυχήματα που αποδίδονται στις κακές καιρικές συνθήκες.

    Η βροχή που ξεκίνησε το Σάββατο στη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίστηκε και σήμερα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η οδική συγκοινωνία σε πολλούς άξονες. Παρατηρήθηκαν επίσης προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων και των αεροπλάνων. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης και των ανέμων, προκάλεσε χάος στην πόλη.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η βροχή θα συνεχιστεί. Η εποχή των μουσώνων συνήθως ξεκινά στα μέσα Ιουνίου όμως φέτος άργησε, εν μέρει λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

    Μολονότι η εποχή των μουσώνων ξεκίνησε, σε πολλές πόλεις, στο ανατολικό και το νότιο Πακιστάν, η θερμοκρασία παραμένει υψηλή, γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 24977


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 July 2009 - 8:57:25 UTC