Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα: Περίπου 35 κρούσματα την ημέρα
  • [02] Πόλεμος δηλώσεων για Πρόεδρο-εκλογές
  • [03] Ευκαιρίες για δάνεια με euribor
  • [04] Στο νοσοκομείο ο Σαρκοζί
  • [05] Εντυπωσιακό βυζαντινό ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία
  • [06] Πυρηνικό υποβρύχιο για την Ινδία
  • [07] Ξανά στα σύνορα ο Σελάγια
  • [08] Φονική πυρκαγιά στη Στοκχόλμη
  • [09] Υπόθεση Siemens:Στη φυλακή ξανά ο Σκαρπέλης

    [01] Ελλάδα: Περίπου 35 κρούσματα την ημέρα

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 07 2009 17:03

    Τριάντα πέντε κρούσματα εκτιμάται ότι εκδηλώνονται κάθε ημέρα στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί τουριστικό προορισμό. Στο μεταξύ, δύο νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί, θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας. Την ίδια ώρα σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι φαρμακευτικές εταιρίες για την Παρασκευή του εμβολιου.

    Δύο νέα κρούσματα στο Πολεμικό Ναυτικό

    Το πρώτο νέο κρούσμα στο ΠΝ διαπιστώθηκε στην τουρκική πόλη Αττάλεια, στα νότια της χώρας, σε υπαξιωματικό του ναρκοθηρευτικού ''Καλυστώ'' που συμμετέχει στη μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ. Ο ασθενής νοσηλεύεται απύρετος, απομονωμένος στο θεραπευτήριο του πλοίου. Το υπόλοιπο πλήρωμα χαίρει άκρας υγείας. Το πλοίο θα επιστρέψει στον ναύσταθμο της Κρήτης αύριο.

    Το δεύτερο κρούσμα είναι ένας ναύτης που υπηρετεί τη θητεία του στο ναυτικό σταθμό Σάμου. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του νησιού με συμπτώματα ελαφράς μορφής από τις 21 του μηνός και η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία.

    Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στο ΠΝ, σε ναύτη που υπηρετεί σε κανονιοφόρο, το οποίο έπλεε ανοιχτά του Λιβάνου.

    Αβραμόπουλος: Αν χρειαστεί θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός

    Εάν χρειαστεί θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός κατά της νέας γρίπης και τα εμβόλια θα διατεθούν δωρεάν, δηλώνει ο υπουργός Υγείας στη REAL NEWS, προσθέτοντας ότι η πολιτεία έγκαιρα έχει θέσει σε ετοιμότητα τους μηχανισμούς της και ενεργεί με σχέδιο.

    Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι οι βασικές κατευθύνσεις του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας θα γνωστοποιηθούν στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αλλά και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εντός των επόμενων ημερών και τονίζει πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας σπρώξει στο δρόμο του πανικού ή της τεχνητής ανησυχίας.

    Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο

    Εν τω μεταξύ, δύο με επτά μήνες -σύμφωνα με τους επιστήμονες- χρειάζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες για να ολοκληρώσουν τις κλινικές δοκιμές, που μόλις άρχισαν και στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι. Ο στόχος, ένα εμβόλιο απόλυτα ασφαλές και μάλιστα το γρηγορότερο δυνατό.

    Προς το παρόν, υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι οι πρώτες παρτίδες θα είναι έτοιμες το δεύτερο 15ημερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όμως κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να δώσει τη δική της έγκριση.

    Από τη στιγμή που οι υγειονομικές αρχές παραλάβουν τα νέα εμβόλια, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι σε πρώτη φάση 2 εκατομμύρια μέχρι τον Οκτώβριο, προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες.

    Ειδικά σε αυτή τη γρίπη, ιδιαίτερα ευπαθής χαρακτηρίζεται η ηλικιακή ομάδα 5-18 ετών, δηλαδή οι μαθητές που είναι και αυτοί που θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο.

    Στη συνέχεια προτεραιότητα θα δοθεί : σε άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού χρόνια νεφρική ανεπάρκεια με ηπατικές, αιματολογικές ή μεταβολικές διαταραχές άτομα με ανοσοκαταστολή σε επαγγελματίες υγείας σε εγκύους σε παιδιά κάτω των 5 ετών σε ηλικιωμένους άνω των 65 σε τροφίμους οίκων ευγηρίας

    Το εμβόλιο για τα μικρά παιδιά ίσως καθυστερήσει καθώς χρειάζονται χωριστές κλινικές δοκιμές.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα μας βρίσκεται στην κορύφωση του πρώτου πανδημικού κύματος με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

    Μέσα σε μία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 208 κρούσματα της νέας γρίπης. Τα συμπτώματα είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς περνούν τη γρίπη στο σπίτι.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Ελαφρά βελτίωση της υγείας του 33χρονου

    Είδηση: 25188

    [02] Πόλεμος δηλώσεων για Πρόεδρο-εκλογές

    Παρών θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που η Κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δηλώνει σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και στην συνέχεια θα προτείνει εκ νέου τον Κάρολο Παπούλια εφ όσον ο ίδιος το επιθυμεί. Η κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού ξεκαθάρισε τη θέση της και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για παραβίαση του Συντάγματος Την ίδια ώρα αποστάσεις από τον Κυριάκο Βελόπουλο πήρε ο Γιώργος Καρατζαφέρης για τις δηλώσεις που έκανε γύρω από τα ελληνοτουρκικά.

    Είδηση: 25202

    [03] Ευκαιρίες για δάνεια με euribor

    Ειδήσεις

    Την ευκαιρία να μειώσουν σημαντικά τη μηνιαία δόση τους έχουν αρκετοί παλαιοί δανειολήπτες εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στο διατραπεζικό επιτόκιο euribor. Τους επόμενους μήνες, περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το ΕΤΑΚ και τους ημιυπαίθριους.

    Είδηση: 25200

    [04] Στο νοσοκομείο ο Σαρκοζί

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 07 2009 18:27

    Στο νοσοκομείο εισήχθη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά από αδιαθεσία που ένιωσε την ώρα που αθλούνταν. 'Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο γιατρός του τον εξέτασε αμέσως και αμέσως εισήχθη στο στρατιωτικό νοσοκομείο Βαλ ντε Γκρας για επιπλέον εξετάσεις. Οι γιατροί του νοσοκομείου μετά την ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου χαρακτήρισαν "ήσσονος σημασίας", το γεγονός, σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σαρκοζί. Τον Οκτώβριο του 2007 ο Γάλλος πρόεδρος είχε νοσηλευθεί και πάλι καθώς είχε παρουσιάσει στηθάγχη.

    Ο Γάλλος πρόεδρος ένιωσε αδιαθεσία την ώρα που έκανε τζόκινγκ στις Βερσαλλίες, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο του.

    Η αδιαθεσία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές συνίσταται σε σύντομη απώλεια συνείδησης η οποία οφείλεται στον ερεθισμό του παρασυμπαθητικού νεύρου, ο ρόλος του οποίου είναι να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό.

    Τέτοιου είδους περιστατικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα θεαματικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αλλά δεν είναι επικίνδυνα για τον ασθενή, ούτε χρήζουν ιδιαίτερης θεραπείας.

    Τα μέλη της συνοδείας του δήλωσαν ότι η σύζυγος του Κάρλα Μπρούνι βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του 54χρονου Γάλλου προέδρου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25201

    [05] Εντυπωσιακό βυζαντινό ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία

    Ειδήσεις

    Το ψηφιδωτό ενός εξαπτέρυγου αγγέλου σε έναν από τους τρούλους του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη έφεραν στο φως οι συντηρητές. Το ψηφιδωτό ήταν επί αιώνες καλυμμένο από σοβά, από την εποχή που η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, υπάρχει και δεύτερος εξαπτέρυγος άγγελος που έχει καλυφθεί στο παρελθόν, ο οποίος επίσης θα αποκαλυφθεί.

    Στα μέσα του 19ου αιώνα, δύο Ελβετοί συντηρητές είχαν ανακαλύψει το ψηφιδωτό κάτω από το σοβά, αλλά ο Σουλτάνος τους έδωσε εντολή να το καλύψουν πάλι.

    Οι συντηρητές της Αγίας Σοφίας δήλωσαν ότι η απεικόνιση του σεραφείμ έχει διατηρηθεί πάρα πολύ καλά, χωρίς να υποστεί ιδιαίτερη ζημιά από την κάλυψή του.

    Αυτά τα μωσαϊκά βρέθηκαν και καλύφθηκαν από τον συντηρητή Φοσάτι.

    Οι ειδικοί θα εργαστούν τώρα για να φέρουν στο φως και τον δεύτερο άγγελο από τα σεραφείμ, που επίσης παρέμεινε καλυμμένος επί αιώνες.

    Προς το παρόν, οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας δεν μπορούν να δουν τον άγγελο.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25189

    [06] Πυρηνικό υποβρύχιο για την Ινδία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 07 2009 15:31

    Το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο κατασκεύασε μόνη της και φέρει το όνομα INS Arihant («Kαταστροφέας των Eχθρών»), παρουσίασε την Κυριακή η Ινδία, στο νότιο λιμάνι του Βισακαπατνάμ, στο κρατίδιο Άντρα Πράντες. Η κατασκευή του INS Arihant στοίχισε 6,24 δισεκατομμύρια δολάρια και υπολογίζεται ότι άρχισε τη δεκαετία του '80.

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων του ναυτικού και φυσικά του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ, ο οποίος χαρακτήρισε το υποβρύχιο ως μία "ιστορική επανάσταση".

    Το INS Arihant, που κινείται από έναν αντιδραστήρα 85 μεγαβάτ, ζυγίζει 6,000 τόνους και μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 44 χλμ/ ώρα μέσα στο νερό, αναμένεται να βρεθεί στην υπηρεσία του ναυτικού της Ινδίας μετά από εκτεταμένους ελέγχους.

    Το πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα 95 ανθρώπων, ενώ είναι οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους 12Κ- 15, ικανούς να μεταφέρουν 500 κιλά πυρηνικής κεφαλής σε απόσταση 750 χιλιομέτρων.

    "Δεν έχουμε καμία επιθετική προοπτική και δεν αναζητούμε να απειλήσουμε κανένα. Είναι μία ιστορική στιγμή στα πλαίσια της εθνικής μας Άμυνας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Σινγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Press Trust (ΡΤΙ) της Ινδίας.

    Το INS Arihant κατατάσσει την Ινδία στις χώρες που έχουν κατασκευάσει τα δικά τους πυρηνικά υποβρύχια (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ Γαλλία, Βρετανία).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: India launches nuclear submarine

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25199

    [07] Ξανά στα σύνορα ο Σελάγια

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επέστρεψε στα σύνορα της χώρας του με τη Νικαράγουα ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια ζητώντας να επιστρέψει σπίτι του. Μάλιστα, δηλώνει ότι θα κατασκηνώσει στο έδαφος της Νικαράγουα για να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην προσωρινή κυβέρνηση της Ονδούρας. Στο μεταξύ, ένας από τους οπαδούς του βρέθηκε νεκρός, μετά από σύλληψή του από την αστυνομία.

    Το σώμα του νεαρού άντρα, ηλικίας περίπου 25 ετών, βρέθηκε εγκαταλειμμένο κοντά σε μία φυτεία καφέ και έφερε σημάδια από χτυπήματα. Σύμφωνα με τους φίλους του που τον αναγνώρισαν, είχε συλληφθεί την Παρασκευή από την αστυνομία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών του Σελάγια που είχαν πάει να τον υποδεχθούν στο Ελ Παραΐζο, 10 χλμ. από τα σύνορα.

    Όταν ανακαλύφθηκε το πτώμα, ο Σελάγια προετοίμαζε νέα απόπειρα επιστροφής στην Ονδούρα.

    Την προηγούμενη μέρα, ο ανατραπείς πρόεδρος επέστρεψε για λίγη ώρα στη χώρα του, διασχίζοντας με τα πόδια τα σύνορα με τη Νικαράγουα, περιστοιχισμένος από δημοσιογράφους και υποστηρικτές του.

    Τη στιγμή που διέσχιζε τα σύνορα, οι περισσότεροι αστυνομικοί και στρατιωτικοί που, βαριά οπλισμένοι, φυλούσαν τα σύνορα, οπισθοχώρησαν μερικά μέτρα.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Για λίγες ώρες στην Ονδούρα ο Σελάγια BBC: Zelaya returns to Honduras border

    Είδηση: 25192

    [08] Φονική πυρκαγιά στη Στοκχόλμη

    Ευρώπη

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 07 2009 15:24

    Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά ηλικίας από ενός ως 10 ετών, έχασαν τη ζωή τους σε φωτιά που εκδηλώθηκε σε εξαώροφη πολυκατοικία στη Στοκχόλμη, ενώ, τρία ακόμα άτομα τραυματίσθηκαν σοβαρά. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στο ισόγειο της πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται στη συνοικία Ρίνκεμπι, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι μετανάστες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της φωτιάς.

    Πηγές: Γερμανικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25191

    [09] Υπόθεση Siemens:Στη φυλακή ξανά ο Σκαρπέλης

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 07 2009 17:50

    Στις φυλακές Κορυδαλλού επιστρέφει ο Γιώργος Σκαρπέλης μετά την πολύωρη απολογία του στον 4ο ειδικό ανακριτή. Με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εγκληματικής δραστηριότητας και της δωροδοκίας. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η προγραμματική συμφωνία 8002 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ το 1997 ήταν συμφέρουσα για τον οργανισμό, αν και ο ίδιος δεν είχε αρμοδιότητα γιατί είχε αποχωρήσει.

    Το άλλοτε νούμερο δύο του ΟΤΕ δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα πως δεν είναι αυτός πίσω από το κωδικό όνομα Franz, στο λογαριασμό του οποίου στην Αυστρία, κατατέθηκαν και διακινήθηκαν 3,8 εκ ευρώ, προερχόμενα από τα μαύρα ταμεία της Siemens.

    Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του φέρεται μεταξύ άλλων να είπε πως το λογαριασμό με το όνομα Franz δεν το άνοιξε αυτός ούτε ποτέ τον διαχειρίστηκε και ότι εν αγνοία του άλλο πρόσωπο, συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση, χρησιμοποίησε τα στοιχεία του και διακινούσε χρήματα μέσω αυτού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο Γιώργος Σκαρπέλης ισχυρίστηκε πως φαξ που εμπεριέχεται στη δικογραφία το οποίο εστάλη το 1997 στην αυστριακή τράπεζα και μέσω αυτού ζητείτο η μεταφορά ποσού ύψους 450.000 ευρώ σε άλλους λογαριασμούς, αποδεικνύει ότι αυτό έφυγε από το γραφείο του συγκατηγορούμενού του.

    Ζητά δε να γίνει και γραφολογική εξέταση σε άλλα έγγραφα της τράπεζας, που θα δείξει όπως ισχυρίζεται ότι δεν είναι αυτός ο Franz

    H σημερινή απολογία του κ. Σκαρπέλη ήταν η πρώτη που έδωσε επί της ουσίας της υπόθεσης, καθώς στις 3 Ιουνίου, οπότε είχε βρεθεί ενώπιον του Ανακριτή, είχε αρνηθεί να απολογηθεί διαμαρτυρόμενος για ανακριτικούς χειρισμούς.

    Ο κ. Σκαρπέλης είχε κριθεί και τότε προφυλακιστέος και αποφυλακίστηκε την περασμένη Τρίτη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που κήρυξε άκυρη εκείνη την απολογία και το ένταλμα προσωρινής κράτησης που είχε εκδοθεί τότε.

    Αμέσως μετά την αποφυλάκιση του συνελήφθη και πάλι καθώς σε βάρος εκδόθηκε από τον ανακριτή ένταλμα σύλληψης.

    Μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας οι συνήγοροι του κ. Σκαρπέλη κ.κ. Δημήτρης Τσοβόλας και Γιάννης Ματζουράνης χαρακτήρισαν σε δηλώσεις τους "παράνομη και απάνθρωπη" τη νέα προφυλάκιση του εντολέα τους, κάνοντας λόγο για "επιλεκτική τακτική" του ανακριτή. Όπως είπαν, τις επόμενες ημέρες θα προσφύγουν κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης.

    Είδηση: 25190


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 July 2009 - 16:56:24 UTC