Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμείωτη η πολιτική αντιπαράθεση
  • [02] Νέα Υόρκη: Φόβοι για μη ανεύρεση επιζώντων
  • [03] Φωτιά τα δάνεια
  • [04] Κίνα: Ένα εκατ. άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους
  • [05] Ισπανία: Ανάληψη ευθύνης από την ΕΤΑ

    [01] Αμείωτη η πολιτική αντιπαράθεση

    Πολιτική

    Στα ύψη διατηρείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τις πρόωρες εκλογές και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στήριξη της αγοράς. "Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται με τη λογική 'ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, με αφορμή τη συζήτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τη Ρόδο και τις περιοχές που επλήγησαν από τις περσινές πυρκαγιές, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα στελέχη των δύο κομμάτων συγκρούονται ανοιχτά για το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο.

    Στους ρυθμούς της ακατάπαυστης εκλογολογίας κινείται το πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να μετακυλύει στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη δημιουργίας κλίματος αστάθειας στη χώρα και την Ιπποκράτους να ξιφουλκεί εναντίον των κυβερνητικών μέτρων, ζητώντας εδώ και τώρα κάλπες.

    Το ΠΑΣΟΚ πολιτεύεται με σημαίες ευκαιρίας και πορεύεται με τη λογική "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στη Real News.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος καταλογίζει ασυνέπεια στο Γιώργο Παπανδρέου, αναφέροντας ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος είχε προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, και τώρα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το θεσμό για κομματικές σκοπιμότητες.

    Από τη Ρόδο και τις περιοχές που επλήγησαν από τις περσινές πυρκαγιές, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης και ανασυγκρότησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πολιτική βούληση σωστής αξιοποίησης των χρημάτων του λαού και όχι πελατειακής αντίληψης και σπατάλης.

    Στην κυβέρνηση εστιάζουν στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με νέες δράσεις που, όπως εκτιμούν, θα φέρουν σε θέση άμυνας το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Λοβέρδος, βλέπουν "περίπατο", όπως λέει στη Real News, στις εκλογές για τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Τη θέση πως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας, διατυπώνει ο ΣΥΝ, ενώ ο ΛΑΟΣ παρομοιάζει τη ΝΔ με εκκλησία με πολλούς ψάλτες, αλλά χωρίς παπά.

    Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Ανδρέας Καρίτζης σημειώνει: "Ούτε η ακατάσχετη εκλογολογία, ούτε κάποιος ανασχηματισμός της κυβέρνησης ούτε κάποιο άλλο επικοινωνιακό κόλπο, μπορεί να κρύψει τα τεράστια προβλήματα της χώρας και την απουσία λύσεων από τη μεριά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού παραμένουν προσηλωμένα στην κρισιογόνα νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία αν συνεχιστεί θα επιτείνει ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών".

    "Η ΝΔ θυμίζει σήμερα...'εκκλησία με πολλούς ψάλτες, αλλά χωρίς παπά'. Όσο και να ψέλνουν οι 'ψαλτάδες', η 'λειτουργία' δεν γίνεται. Ή θα συνεφέρουν τον 'παπά', ή θα αλλάξουν 'παπά', αλλά σίγουρα δεν μπορούν να παίζουν τον 'παπά' στον ελληνικό λαό" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

    Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μανώλης, ο οποίος έχει προαναγγείλει την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα, ξαναχτυπά και μέσω του "Πρώτου Θέματος" αναφέρει πως κάποιοι υποχρέωσαν, όπως λέει, τους βουλευτές να ψηφίσουν "όχι" σε υποθέσεις στελεχών που ελέγχθηκαν από τη Βουλή.

    Η δήλωση Μανώλη σχολιάστηκε αιχμηρά από το ΠΑΣΟΚ προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

    Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας για επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών στελεχών της ΝΔ που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι προκύπτει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για τον Πρωθυπουργό και τους επιτελείς του

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε: "Το ΠΑΣΟΚ κι ο κ. Παπανδρέου είναι έκθετοι στα μάτια των Ελλήνων γιατί έχουν επιλέξει συνειδητά να λένε "όχι" σε όλα. Είναι έκθετοι γιατί επιλέγουν την παραπολιτική για να μεταφέρουν το δημόσιο διάλογο σε θέματα στα οποία έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις μετά από εξαντλητική συζήτηση".

    Πηγές της Ρηγίλλης υπενθύμιζαν ότι σε όλες τις διαδικασίες στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν κατά συνείδηση και ο κ. Μανώλης, σύμφωνα με δική του δήλωση, "λευκό" στην υπόθεση Παυλίδη.

    Είδηση: 25615

    [02] Νέα Υόρκη: Φόβοι για μη ανεύρεση επιζώντων

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 09 08 2009 10:29

    Με τη βοήθεια προβολέων συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε πάνω από τον ποταμό Χάντσον, στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο, όταν συγκρούστηκαν στον αέρα ένα τουριστικό ελικόπτερο και ένα μικρό αεροπλάνο, στα οποία επέβαιναν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και πέντε Ιταλοί τουρίστες. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς επιζών. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί τρεις νεκροί κι έχει εντοπιστεί και τέταρτος.

    Μεταξύ των επιβαινόντων κι ένα παιδί

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, το μικρό αεροσκάφος πιθανότατα χτύπησε το τουριστικό ελικόπτερο, πάνω από τον ποταμό Χάντσον.

    Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι πέντε τουρίστες και ο πιλότος τους βρίσκονταν στο τουριστικό ελικόπτερο και έκαναν μια μικρή περιοδεία για να δουν στην πόλη από ψηλά, ενώ στο αεροπλάνο επέβαιναν τρία άτομα, εκ των οποίων ένα παιδάκι, και είχαν προορισμό τους το Νιού Τζέρσεϊ.

    Αν και οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι το αεροσκάφος χτύπησε το ελικόπτερο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν να μην γίνονται υποθέσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Τα δύο αεροσκάφη έπεσαν λίγο νοτιότερα από το σημείο όπου τον περασμένο Ιανουάριο αεροσκάφος της US Airways με 150 επιβαίνοντες είχε κάνει αναγκαστική προσυδάτωση, όταν λίγο μετά την απογείωση του είχε χτυπήσει πάνω σε ένα σμήνος από χήνες.

    Όλοι οι επιβάτες βγήκαν σώοι και ο πιλότος του αεροσκάφους είχε χαρακτηριστεί ήρωας.

    Είδηση: 25616

    [03] Φωτιά τα δάνεια

    Ειδήσεις

    Εξακολουθούν να πωλούν ακριβά οι ελληνικές τράπεζες, αν και αγοράζουν φθηνότερα το χρήμα, με τα ευρωπαϊκά επιτόκια να έχουν μειωθεί. Την ώρα που το διατραπεζικό επιτόκιο έχει πέσει κάτω από το 1%, τα σταθερά στεγαστικά δάνεια επιβαρύνονται μέχρι και 4,5%, ενώ στα καταναλωτικά το επιτόκιο φθάνει το 11%. Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες, ενώ εκπρόσωποι κομμάτων κάνουν λόγο για φαινόμενα ασυδοσίας. Η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στην ασφαλιστική αγορά, καθώς αυξάνονται οι ακυρώσεις συμβολαίων και έχουν μειωθεί κατά πολύ οι πωλήσεις.

    Αγοράζουν φθηνά, πουλάνε ακριβά

    Ο λόγος για τις τράπεζες που δανείστηκαν χρήμα με χαμηλό επιτόκιο -λόγω των μειώσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και των άλλων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας- και χρεώνουν τους πελάτες τους με επιτόκια υψηλότερα και από αυτά που ίσχυαν πριν από την κρίση.

    Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Τα Νέα", σε πολλές περιπτώσεις τα επιτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, έχουν ανέβει, αντί να μειωθούν.

    Με τις νέες μειώσεις των διεθνών επιτοκίων και τη "βουτιά" του διατραπεζικού επιτοκίου κάτω από το 1%, τα σταθερά στεγαστικά δάνεια έχουν επιτόκια πάνω του 4% με 4,5% και το μέσο επιτόκιο στα κυμαινόμενα στεγαστικά είναι στο 3,1%

    "Φωτιά" στα επιτόκια και των καταναλωτικών δανείων. Τον Ιανουάριο του 2008, το μέσο επιτόκιο ήταν 10,48%. Τον Φεβρουάριο του 2009 ανέβηκε στο 11,89% και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει μειωθεί στο 11%, δηλαδή λιγότερο από μία μονάδα.

    Σε αναζήτηση "ζεστού" χρήματος, αρκετοί είναι αυτοί που "σπάνε" ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και συντάξεων. Το πρώτο 6μηνο του έτους έσπασαν συμβόλαια αξίας 329 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2008 τα συμβόλαια που ακυρώθηκαν ήταν ύψους 624 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν μειωθεί κατά 56% οι πωλήσεις νέων συμβολαίων.

    Αύξηση κατά 12,6% στις νέες πωλήσεις παρουσίασε ο τομέας της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 25617

    [04] Κίνα: Ένα εκατ. άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

    Ειδήσεις

    Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη νοτιοανατολική Κίνα εν όψει του τυφώνα Μορακότ, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα". Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές προχώρησαν στην απομάκρυνση 470.000 ατόμων από την επαρχία Ζιγιάνγκ και 480.000 ατόμων από την επαρχία Φουζιάν, όπου αναμένεται να χτυπήσει ο τυφώνας την Κυριακή το απόγευμα.

    Σύμφωνα με τις κινεζικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, ο τυφώνας έχει εξασθενίσει, αλλά οι δύο επαρχίες αναμένεται να πληγούν από δυνατές βροχές και ισχυρότατους ανέμους.

    Ο Μορακότ, ο όγδοος τυφώνας που πλήττει φέτος την περιοχή, κινείται προς την Κίνα, αφού έπληξε το νησί της Ταϊβάν, όπου έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 29 αγνοούνται.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: One million flee China typhoon

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25618

    [05] Ισπανία: Ανάληψη ευθύνης από την ΕΤΑ

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, περιλαμβανομένων αυτών που κόστισαν τη ζωή δύο ανδρών της πολιτοφυλακής και ενός επιθεωρητή της αστυνομίας - τον οποίο η οργάνωση αποκάλεσε "βασανιστή", ανέλαβε με ανακοινωθέν της η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

    Στο ανακοινωθέν της, που έστειλε στη βασκική εφημερίδα Gara, η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της 19ης Ιουνίου, η οποία στοίχισε τη ζωή του 49χρονου επιθεωρητή Εδουάρδο Πούγιες Γκαρσία στη βασκική πόλη Αριγκοράγκα.

    Στην προκήρυξή της, η ETA αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση έξω από στρατόπεδο της πολιτοφυλακής στην Μαγιόρκα την 30ή Ιουνίου, η οποία στοίχισε τη ζωή δύο ανδρών της Guardia Civil.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Eta responsible for police deaths

    Είδηση: 25620


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 August 2009 - 8:55:55 UTC