Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Τέσσερις άξονες για έξοδο από την κρίση
  • [02] Μπροστά το ΠΑΣΟΚ ερώτημα η αυτοδυναμία

    [01] ΠΑΣΟΚ: Τέσσερις άξονες για έξοδο από την κρίση

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 12 09 2009 21:32

    Το οικονομικό του πρόγραμμα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τους τέσσερις βασικούς άξονες στους οποίες βασίζεται το σχέδιο εξόδου από την κρίση, επισημαίνοντας ότι το σύνολο των μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαχώρισε το πρόγραμμά του από τις πρακτικές που προτάσσουν ως λύσεις το πάγωμα μισθών και συντάξεων και τη συνεχή φοροεπιδρομή στη μεσαία τάξη και υποστήριξε ότι αυτές οι πολιτικές οξύνουν και βαθαίνουν την ύφεση και τελικά οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόβλημα.

    Τις βασικές αρχές του οικονομικού του προγράμματος, εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε το σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση και ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς άξονες στους οποίους στηρίζεται:

    1.Στήριξη του εισοδήματος για λόγους κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καταπολέμηση της ακρίβειας, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την αναδιανομή.

    2. Αναθέρμανση της αγοράς και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, μέτρα για ένεση ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    3. Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

    4. Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου.

    Παράλληλα προανήγγειλε όπως αναμενόταν την κατάργηση του ΕΤΑΚ.

    Το σύνολο των μέτρων αυτών όπως τόνισε θα τεθούν σε εφαρμογή εντός των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και με την ψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων που θα βάλουν τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση της χώρας, την επάνοδο σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

    Όπως τόνισε επίσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα κατατεθεί στη Βουλή και στην ΕΕ και ένα νέο τριετές αξιόπιστο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα στοχεύει στην ανάκτηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση.

    Για το σύνολο της τετραετίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι να δημιουργηθεί νέος πλούτος μέσα από την πράσινη ανάπτυξη και την προστιθέμενη αξία στη χώρα, για να μπορέσει να γίνει πράξη ο στόχος της δίκαιης αναδιανομής στη βάση ενός ολοένα και μεγαλύτερου εθνικού εισοδήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με συλλογική προσπάθεια - από τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τις επιχειρηματικές δυνάμεις και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου - η χώρα μπορεί να βγει από αυτή τη συνολική κρίση και η οικονομία μπορεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να παράγει νέο πλούτο. Πλούτο που όπως είπε θα μοιράζεται δίκαια

    Συγκρίνοντας δε το πρόγραμμά του με αυτό της ΝΔ τόνισε ότι σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Μία αντίληψη που μιλά για περικοπές - και μία που μιλά για επενδύσεις. Μία που μιλά για συρρίκνωση, και μία για επενδύσεις. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αστείρευτων δυνατοτήτων, και έχει αποδείξει ότι ξέρει να τις αξιοποιεί για το καλό της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου τέλος έκανε λόγο και για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, το κράτος και το πολιτικό σύστημα και δεσμεύτηκε ότι κάθε πολιτική και κάθε ενέργεια του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διέπεται από αξιοκρατία, διαφάνεια, ποιότητα, συμμετοχή, αξιολόγηση, λογοδοσία.

    Αντιδράσεις

    "Ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε για χιλιοστή φορά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πανέτοιμο να επιτεθεί στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού, ότι βαδίζει στο γνώριμο δρόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας χέρι - χέρι με τη ΝΔ. Επομένως είναι ψευδεπίγραφος ο ισχυρισμός του Γ. Παπανδρέου ότι οι δύο πολιτικές που συγκρούονται είναι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    "Όσο και αν προσπάθησε ο κ. Παπανδρέου, μέσα από τις ασαφείς και γενικόλογες τοποθετήσεις του, δεν έπεισε πως το νέο ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται δεν είναι το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ που ήδη γνωρίζουμε.Η χώρα χρειάζεται σήμερα μια βαθιά αλλαγή πολιτικής με σαφείς ριζοσπαστικές δεσμεύσεις και ανατροπές και όχι αόριστες υποσχέσεις «καλύτερης διαχείρισης» ενός συστήματος -που παρακμάζει μέσα στο τέλμα και την κρίση", επισημαίνει ο ΛΑΟΣ.

    "Ρετρό εμφάνιση που παραπέμπει σε εμφανίσεις Ανδρέα Παπανδρέου", χαρακτήρισε την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου ο ΛΑΟΣ, τονίζοντας: "Πολλά "θα" χωρίς επαρκείς εξηγήσεις. Θύμιζε τον Άνθρωπο που ταλαντευόντανε για να πετύχει τον στόχο του χωρίς να ξέρει πώς να τα κάνει. Σαν ν' αλλάζεις αλυσίδα στο ποδήλατο εν κινήσει σ' ανηφόρα".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26688

    [02] Μπροστά το ΠΑΣΟΚ ερώτημα η αυτοδυναμία

    Πολιτική

    Διαφορές μεταξύ 4,7 και 6,2 μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο, με την ψαλίδα σε κάποιες από αυτές να κλείνει και σε κάποιες άλλες να ανοίγει. Κοινό στοιχείο πάντως είναι η πρόβλεψη για είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Στη μέτρηση της Pulse για την Απογευματινή της Κυριακής, τη Νέα Δημοκρατία θα ψήφιζε το 31,2%, το ΠΑΣΟΚ το 35,9, 5,5 Κομμουνιστικό κόμμα, 3,5 ΣΥΡΙΖΑ, 4% ΛΑΟΣ και 2,5 οικολόγους πράσινους.

    Στη MARC για το Εθνος της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρωνει 28,9, το ΠΑΣΟΚ 35, το Κομμουνιστικό κόμμα 7,6, ο ΛΑΟΣ 5,9, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2 και οι οικολόγοι πράσινοι 1,7%.

    Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστο 35,5%, το ΠΑΣΟΚ 41, το Κομμουνιστικό Κόμμα 8,5, ο ΣΥΡΙΖΑ 4, ο ΛΑΟΣ 7 και οι οικολόγοι πράσινοι 2%.

    Στην μέτρηση της MRB για τη Real News 30,1 προτιμούν τη Νέα Δημοκρατία, 35,2 το ΠΑΣΟΚ, 7,2 το Κομμουνιστικό Κόμμα, 3,2 τον ΣΥΡΙΖΑ, 5,7 τον ΛΑΟΣ και 2,1 τους Οικολόγους πράσινους.

    Τη μεγαλύτερη διαφορά καταγράφει η ALCO για το Πρώτο Θέμα, με τη Νέα Δημοκρατία στο 29,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 35,9, 7% συγκεντρώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, 3,1 ο ΣΥΡΙΖΑ, 5 ο ΛΑΟΣ και 1,8 οι οικολόγοι πράσινοι.

    Το 30,3% δίνει στη Νέα Δημοκρατία η Rass για το Παρόν της Κυριακής, 35,1 στο ΠΑΣΟΚ, 7,2 στο Κομμουνιστικό Κόμμα, 3,5 στον ΣΥΡΙΖΑ, 5,7 στον ΛΑΟΣ και 3,1 στους οικολόγους πράσινους.

    Ζητούμενο στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου παραμένει η αυτοδυναμία, καθώς οι μετρήσεις του Σαββατοκύριακου δεν συμφωνούν σε περίπτωση που πρώτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, ότι εξασφαλίζει ή όχι έστω και οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, σε RASS και MRB προηγείται ο Κώστας Καραμανλής ενώ σε ALCO και MARC ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην μέτρηση της PULSE επίσης υπερέχει ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ίδια ποσοστά συγκεντρώνουν και οι δύο στην PUBLIC ISSUE.

    Στη μέτρηση της MRB, το 36,9% των ερωτηθέντων κρίνει ως θετική εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ τη μη συμμετοχή Σημίτη σε ψηφοδέλτιο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 46,6%, αρνητική.

    Σε περίπτωση ήττας της Νέας Δημοκρατίας, η ALCO καταγράφει το 78,6% των ψηφοφόρων του κόμματος να καλεί τον Κώστα Καραμανλή να παραμείνει, ενώ το ίδιο απαντά ένας στους δύο, όταν η ερώτηση τίθεται στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

    Δημοσκόπηση στη Θεσσαλονίκη

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις δύο εκλογικές περιφέρειες του Νομού Θεσσαλονίκης έναντι της Ν.Δ. δίνει δημοσκόπηση που διενήργησε η Palmos Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος της Κυριακής".

    Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης εμφανίζεται να προηγείται κατά 8,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 29,9% η Ν.Δ. 21,5%, το ΚΚΕ 8,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,6%, ο ΛΑΟΣ 6,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 15,4%.

    Στη Β' Θεσσαλονίκης στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 29,7% και το ΠΑΣΟΚ 31,9% (διαφορά 2,2 ποσοστιαίων μονάδων), το ΚΚΕ 5,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2%, ο ΛΑΟΣ 4,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,7%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 16,2%.

    Είδηση: 26687


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 September 2009 - 20:52:25 UTC