Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Apec: Αναθέρμανση της οικονομίας και έκκληση για φιλόδοξο αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη
  • [02] Συμβολικές απεργίες πείνας από αξιωματούχους του ΟΗΕ
  • [03] Κατασκοπεία από μέρους της Χιλής καταγγέλλει το Περού
  • [04] Απεργούν οι πιλότοι της Finnair
  • [05] Ιράν: Οκτώ χρόνια κάθειρξης σε φοιτητή για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Ιουνίου

    [01] Apec: Αναθέρμανση της οικονομίας και έκκληση για φιλόδοξο αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη

    Κυριακη, 15 11 2009 10:28

    Να διατηρήσουν τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας ως την επιστροφή σε μια "διαρκή" ανάπτυξη" δεσμεύτηκαν την Κυριακή οι ηγέτες του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) και απηύθυναν έκκληση για ένα "φιλόδοξο αποτέλεσμα" στην προσεχή διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να προωθήσουν τη δέσμευση που είχε προταθεί σε ένα πρώτο σχέδιο ανακοινωθέντος, για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη.

    Με στόχο την επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας

    Στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου στη Σιγκαπούρη, οι 21 ηγέτες του Apec επεσήμαναν ότι "η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που ξεκίνησε από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού".

    Ωστόσο, οι ηγέτες έκριναν απαραίτητο να διατηρήσουν τις πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας ως τη στιγμή που θα υπάρξει μια διαρκής ανάπτυξη, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του Apec.

    "Τα σχέδια αναθέρμανσης, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια της ανάκαμψης, αλλά αυτή δεν είναι ακόμα σταθερή" τόνισαν.

    "Και ενώ η οικονομία ανακάμπτει, δεσμεύομαι να λάβω ισχυρά μέτρα για τη μείωση, μακροπρόθεσμα, του δημοσίου ελλείμματος των ΗΠΑ, γιατί η ανάπτυξη με χρέη δε συμβιβάζεται με τη διαρκή ευημερία" Μπαράκ Ομπάμα

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να λάβει "ισχυρά μέτρα" για τη μείωση του αμερικανικού δημοσίου ελλείμματος.

    Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ έφθασε το 2008-2009 το ύψος ρεκόρ των 1,417 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε εξάλλου τις ασιατικές χώρες να συμμετάσχουν στην "επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας" και να αλλάξουν το ουσιαστικά προσανατολισμένο στις εξαγωγές οικονομικό μοντέλο τους.

    "Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν σε μια μη ισορροπημένη ανάπτυξη. Εάν το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση" τόνισε ο Ομπάμα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη το βράδυ για να επισκεφθεί την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

    Στην Κοπεγχάγη οι όποιες αποφάσεις για το κλίμα

    Τρεις εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, οι ηγέτες του Apec "επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη".

    Ωστόσο, το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Στο Apec συμμετέχουν οι τρεις μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως: η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδονησία.

    Είδηση: 29631

    [02] Συμβολικές απεργίες πείνας από αξιωματούχους του ΟΗΕ

    Κυριακη, 15 11 2009 10:09

    Απεργία πείνας με στόχο την ευαισθητοποίηση για το φλέγον πρόβλημα του χρόνιου υποσιτισμού στον κόσμο, πραγματοποιούν κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ενόψει της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφική Ασφάλεια που πραγματοποιείται τη Δευτέρα. Ήδη, 24ωρη απεργία πείνας έκανε το Σάββατο ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ Ζακ Ντιούφ, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχωρά σήμερα και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

    Σε ένδειξη αλληλεγγύης

    Ο Ντιούφ άρχισε την απεργία πείνας αργά την Παρασκευή, και κοιμήθηκε στα κεντρικά γραφεία του FAO στη Ρώμη σε ένα πρόχειρο στρώμα.

    Παράλληλα, κάλεσε τους "καλοπροαίρετους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται" να συμμετάσχουν και αυτοί στην απεργία πείνας που κήρυξε, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.

    "Ελπίζω ότι με αυτές τις χειρονομίες θα ενημερώσουμε περισσότερους, και θα δημιουργήσουμε πίεση από την κοινή γνώμη ώστε να διασφαλιστεί πως αυτοί που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση θα το κάνουν" δήλωσε ο Ντιούφ.

    Πάνω από 60 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα παραστούν στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Διατροφική Ασφάλεια, που διεξάγεται την Δευτέρα.

    Είδηση: 29630

    [03] Κατασκοπεία από μέρους της Χιλής καταγγέλλει το Περού

    Κυριακη, 15 11 2009 11:01

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καταγγέλλοντας "κατασκοπεία" από μέρους της Χιλής, που φέρεται να πλήρωνε για το σκοπό αυτό αξιωματικό των περουβιανών ενόπλων δυνάμεων, αποχώρησαν από τη σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη ο πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία και η αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του. Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη διπλωματική ένταση που χαρακτηρίζει τη μακροχρόνια διένεξη ανάμεσα στο Περού και τη Χιλή όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους - παρότι οι δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν εξαιρετικές διμερείς εμπορικές σχέσεις, με όγκο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια το 2008.

    Απορρίπτει τις κατηγορίες η Χιλή

    Το Σάββατο, το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στη Χιλή και προανήγγειλε ότι ο Γκαρσία θα αποχωρήσει από τη Σύνοδο του APEC, μετά τη σύλληψη ενός αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό του Σαντιάγο.

    Ο Γκαρσία και η Χιλιανή ομόλογός του Μισέλ Μπατσελέτ ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των 21 ηγετών.

    Η κυβέρνηση της Χιλής απέρριψε το Σάββατο τις κατηγορίες περί κατασκοπείας κι επέκρινε την κυβέρνηση του Περού, κατηγορώντας την ότι αντιδρά υπερβολικά πριν καν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

    "Όταν διατυπώνονται κατηγορίες αυτού του είδους, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδεικνύουν σύνεση και σοβαρότητα" δήλωσε η Καρολίνα Τόα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χιλής.

    Περού και Χιλή συγκρούονται συχνά για το θέμα της -διαμφισβητούμενης- μεθορίου μετά την κατίσχυση της Χιλής επί του Περού στο λεγόμενο Πόλεμο του Ειρηνικού (1879-1883), όταν η Χιλή είχε κατακτήσει μέρος του εδάφους του βόρειου γείτονά του, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ορυκτά.

    Το Περού προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Χιλής πέρυσι, αμφισβητώντας τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και διεκδικώντας μεγαλύτερο μέρος των υδάτων του Ειρηνικού που τις χωρίζουν, τα οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε αλιεύματα.

    Πάντως, οι δύο χώρες εφαρμόζουν παρόλα αυτά συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κι έχουν επιδιώξει το αμοιβαίο "άνοιγμα" των οικονομιών τους, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει μειώσει σημαντικά τα έσοδά τους από τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές ορυκτών και χαλκού, μεταξύ άλλων προϊόντων.

    Είδηση: 29633

    [04] Απεργούν οι πιλότοι της Finnair

    Κυριακη, 15 11 2009 11:22

    Απεργία από αύριο Δευτέρα αρχίζουν οι πιλότοι της Finnair μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης, ανακοίνωσε το συνδικάτο SLL, που τους εκπροσωπεί. Ορισμένες από τις πτήσεις της εταιρίας θα ακυρωθούν από την Κυριακή ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα -ειδικά όλες οι μεγάλης διάρκειας πτήσεις και οι Ευρωπαϊκές- ενώ τη Δευτέρα δεν θα πραγματοποιηθεί καμία. Πάντως, η εταιρία ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις τσάρτερ θα γίνουν κανονικά, παρά την απεργία.

    Η κινητοποίηση θα είναι επ' αόριστον μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στους πιλότους και την Finnair κι αναμένεται να πλήξει χιλιάδες επιβάτες. Κατά μέσο όρο, η εταιρία πραγματοποιεί 200 πτήσεις ημερησίως, εξυπηρετώντας 20.000 επιβάτες.

    Η Finnair διαπραγματεύεται νέες συλλογικές συμβάσεις εδώ κι ενάμιση χρόνο. Το πρόγραμμα περιστολής του κόστους που εφαρμόζει η διοίκησή της έκανε τη διαπραγμάτευση ακόμα πιο δύσκολη.

    Είδηση: 29636

    [05] Ιράν: Οκτώ χρόνια κάθειρξης σε φοιτητή για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Ιουνίου

    Κυριακη, 15 11 2009 11:30

    Σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για συμμετοχή στις μετεκλογικές ταραχές του Ιουνίου καταδικάστηκε φοιτητής από ιρανικό δικαστήριο, σύμφωνα με ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης. "Τα δύο χρόνια της ποινής αφορούν παλιότερη καταδίκη του για δράση εναντίον της εθνικής ασφάλειας, και τα υπόλοιπα σχετίζονται με τις διαδηλώσεις μετά τις εκλογές" δήλωσε η σύζυγος του Αμπντουλάχ Μομενί -το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται- στο Mowjcamp, που υποστηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί. Δεν έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για την πρώτη καταδίκη του συζύγου της, όμως τόνισε ότι δεν είχε λάβει μέρος σε καμιά συγκέντρωση στη διάρκεια των μετεκλογικών ταραχών.

    Η πληροφορία περί καταδίκης του φοιτητή έρχεται στη δημοσιότητα δύο εβδομάδες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, κατά το οποίο ο Χοσεΐν Ράσαμ, Ιρανός υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για "υποκίνηση" της μετεκλογικής βίας.

    Στις αρχές Οκτωβρίου, δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι που είχαν συλληφθεί για συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια καταδικάστηκαν σε θάνατο - παρά την παγκόσμια κατακραυγή για τις μαζικές δίκες όσων υποστήριζαν ότι η επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αποτέλεσε προϊόν νοθείας.

    Περίπου 4.000 άνθρωποι συνελήφθησαν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις και τις ταραχές, εκ των οποίων οι 140, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων και στελεχών της λεγόμενης ρεφορμιστικής παράταξης, προσήχθησαν σε δίκη για απόπειρα ανατροπής του ισλαμιστικού σιιτικού καθεστώτος.

    Είδηση: 29637


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 November 2009 - 11:04:19 UTC