Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει ο εμβολιασμός - Τέσσερα νέα σοβαρά κρούσματα
  • [02] ΝΔ: Με εκατέρωθεν αιχμές η μάχη της διαδοχής
  • [03] Στην ανακρίτρια η 22χρονη φοιτήτρια
  • [04] Άρχισαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
  • [05] Πρόταση Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για το Ιράν
  • [07] Έκκληση Ομπάμα για απελευθέρωση της Σου Κίι
  • [08] Βρέθηκε η σορός του αγνοουμένου στην Πέλλα
  • [09] Κατάληψη στα διόδια Αφιδνών
  • [10] Βρέθηκαν δύο πτώματα στην Ανάβυσσο

    [01] Αρχίζει ο εμβολιασμός - Τέσσερα νέα σοβαρά κρούσματα

    Κυριακη, 15 11 2009 16:56

    Τέσσερα νέα σοβαρά περιστατικά με τον ιό Η1Ν1 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ τη Δευτέρα αρχίζει ο εμβολιασμός. Συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καταγράφεται και στα σχολεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, για προληπτικούς λόγους, κλείνουν για μία εβδομάδα τάξεις και τμήματα 67 σχολείων στην Αττική, 24 στη Θεσσαλονίκη και 38 στην υπόλοιπη Ελλάδα. "Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός αλλά προτρέπουμε όλους όσοι εργάζονται στο χώρο της υγείας να εμβολιαστούν", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η έξαρση των κρουσμάτων ανησυχεί, θέτοντας σε ετοιμότητα την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις νέοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, είχαν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.

    Με ιστορικό παθήσεων οι νέοι ασθενείς από τη νέα γρίπη

    Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σύμφωνα με ανακοίνωση του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων υγείας. Πρόκειται για 54χρονο άντρα με ηπατική κίρρωση, για 17χρονο παραπληγικό και για δυο γυναίκες 48 και 42 ετών οι οποίες πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία. Και οι 4, οι οποίοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες για την πρόκληση επιπλοκών, μετά την προσβολή τους από τον ιό, υπέστησαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Προτεραιότητα στο ιατρικό προσωπικό

    Αρχίζει από το πρωί της Δευτέρας ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη. Το υπουργείο Yγείας και μέλη της επιστημονικής κοινότητας διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα για την ασφάλεια του εμβολίου. Προτεραιότητα θα δοθεί στο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων. Οι ευπαθείς ομάδες ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, αλλά για να γίνει το εμβόλιο θα πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση γιατρού.

    Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, καθώς και οι χρόνια πάσχοντες θα εμβολιαστούν στα νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι στα Κέντρα Υγείας, στα εμβολιαστικά κέντρα του ΙΚΑ και στα Κέντρα που θα λειτουργήσουν στις νομαρχίες και στους δήμους.

    Αύξηση των κρουσμάτων

    Τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν μέσα σε επτά μέρες κατά 11%. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης αυξήθηκαν κατά 336 την τελευταία εβδομάδα και έφθασαν συνολικά στα 3.193, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά προέρχονται από την Αττική. Πάντως οι ειδικοί επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα για τη νέα γρίπη στην Ελλάδα.

    Πηγή: NET, NET 105.8 Σχετικό άρθρο: Αρχίζει τη Δευτέρα ο εμβολιασμός

    Είδηση: 29645

    [02] ΝΔ: Με εκατέρωθεν αιχμές η μάχη της διαδοχής

    Κυριακη, 15 11 2009 17:27

    Προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά δίνουν πέντε νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της Κυριακής, την ώρα που η μάχη διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία κορυφώνεται δυο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Οι διεκδικητές της ηγεσίας που περιοδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους εν όψει της τελικής αναμέτρησης, αφήνοντας σαφείς αιχμές ο ένας για τον άλλο. Νέα εστία έντασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί η πρόθεση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Σταμάτη να ανεξαρτητοποιηθεί.

    3,5 έως 8 μονάδες μπροστά ο Σαμαράς

    Προβάδισμα 3,5 έως 8 μονάδων του Αντώνη Σαμαρά έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη καταγράφουν 5 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο. Συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους της ΝΔ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, ο κ. Σαμαράς λαμβάνει ποσοστά από 41,9 έως 45,7%, η κ. Μπακογιάννη από 35 έως 41,1% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης από 10,5 έως 18%. Σύμφωνα με 3 από τις δημοσκοπήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί το προβάδισμα και στον 2ο γύρο των εσωκομματικών εκλογών με ποσοστά από 7,4 έως 9,1%.

    Ντ. Μπακογιάννη: "Παράταξη με σαφή ιδεολογία"

    "Ζούμε στο 2009 και πάμε να κερδίσουμε τις εκλογές του 2013. Δεν είναι δυνατόν να αναβιώνουμε λογικές της δεκαετίας του '80.Χρειάζεται οργάνωση. Και για το πώς θα οργανωθεί το κόμμα μας, δεν άκουσα τίποτα. Ενώ εγώ έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Χρειάζεται και σαφής ιδεολογία. Ιδεολογία φιλελεύθερα ριζοσπαστική, αλλά και με ευαισθησία κοινωνική" υπογραμμίζει σε ομιλία της στις Σέρρες η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ιδεολογικά αφοπλισμένοι μπορεί να νιώθουν αυτοί που κατέθεσαν την κομματική τους ταυτότητα. Η ΝΔ και η Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά όχι μόνο δεν είναι αφοπλισμένη ιδεολογικά αλλά κυριαρχεί, είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ, η οποία έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ έκανε λόγο για "μάχη αμιγώς πολιτική, όχι μόνο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά απέναντι σε όλες τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και τα κακώς κείμενα, τα οποία πλήρωσε και η ΝΔ και η χώρα".

    Αντ. Σαμαράς: "Αντίπαλος είναι η ήττα που υποστήκαμε"

    Κάποιοι μπερδεύουν το "άνοιγμα" στο κέντρο, με την μετακίνηση της ΝΔ στο κέντρο, τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς στην Ελευθεροτυπία και χαρακτηρίζει γενικόλογα κείμενα την πολιτική πλατφόρμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

    «Εγώ δεν έχω εσωκομματικό αντίπαλο αυτή τη στιγμή. Εγώ αντίπαλο έχω, αυτή τη στιγμή, την ήττα που υποστήκαμε. Δεν αγωνίζομαι εναντίον κανενός. Αγωνίζομαι να πετάξουμε το πένθος της ήττας. Οι τόνοι δεν πρέπει να ανεβαίνουν μεταξύ μας. Οι τόνοι πρέπει να ανεβαίνουν σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Εκεί είναι ο αντίπαλος και εκεί θα δώσουμε την απάντηση», είπε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στη Βέροια.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου όλοι θα είναι ενωμένοι «σαν μια γροθιά» στη Ν.Δ. και πρότεινε τη διεξαγωγή ενός συνέδριου αρχών, ιδεολογίας και οργάνωσης, αμέσως μετά τις εκλογές.

    Επισήμανε ότι το μεγάλο ζητούμενο για τη Ν.Δ. είναι "να φύγει από μηχανισμούς και φέουδα και να επικοινωνήσει με τη βάση". Το «φάρμακο» είναι η πλατιά δημοκρατική συμμετοχή στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, η οποία θα δώσει απάντηση στο ΠΑΣΟΚ, κύρος στον νέο πρόεδρο και τον αέρα της νίκης στην παράταξη, είπε ο κ. Σαμαράς.

    Πρωτοβουλία Π. Ψωμιάδη για διασφάλιση της ενότητας

    Δυσαρεστημένος από την εικόνα που δίνουν βουλευτές της Ν.Δ. στα «παράθυρα» των τηλεοπτικών σταθμών, όταν ξιφουλκούν ο ένας εναντίον του άλλου, για το θέμα των εσωκομματικών εκλογών, είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο ίδιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή στους συνυποψηφίους του Αντώνη Σαμαρά και Ντόρα Μπακογιάννη και στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής εκλογών Δημήτρη Σιούφα και θα ζητήσει να σταματήσουν αυτές οι εμφανίσεις, διότι έτσι στη Ν.Δ. «τρώνε τη σάρκα τους».

    Μετά την Ήπειρο ο Π. Ψωμιάδης περιόδευσε στο νομό Κιλκίς, όπου συναντήθηκε με στελέχη, μέλη και φίλους της Ν.Δ. και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

    Για "κριτήρια" μιλά ο Α. Σπηλιωτόπουλος

    Με ενδιαφέρον πάντως αναμένουν εντός της ΝΔ την τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει τα κριτήρια της επιλογής του: Η επιλογή μου βασίζεται στο ποιος εκφράζει πολιτικά τη ΝΔ του αύριο, ποιος δίνει σύντομα προοπτική διακυβέρνησης και το σημαντικότερο όλων, με βάση την Ελλάδα που θέλουμε για το αύριο, αναφέρει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Ανεξαρτητοποιείται ο Δ. Σταμάτης

    Την ίδια ώρα νέα εστία έντασης ξέσπασε στην ΝΔ, με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος Δημήτρη Σταμάτη να δηλώνει έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί. Όπως ο ίδιος λέει, έχει αηδιάσει με τα όσα συμβαίνουν στην ΝΔ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο στην απόφασή του έχει παίξει η τοποθέτηση του στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής και όχι στην οικονομική επιτροπή, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, αλλά και εσωκομματικές έριδες στο νομό.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: ΝΔ: Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ των υποψηφίων

    Είδηση: 29646

    [03] Στην ανακρίτρια η 22χρονη φοιτήτρια

    Κυριακη, 15 11 2009 18:23

    Τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια η 22χρονη φοιτήτρια που συνελήφθη το Σάββατο ως ύποπτη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Μιλώντας στη ΝΕΤ και την εκπομπή "Άλλη Όψη", ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους νεαρούς εναντίον των οποίων εκκρεμούν εντάλματα συλλήψεως να δώσουν το παρών στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε επίσης ότι από τον Ιανουάριο θα υπάρχει παρουσία αστυνομικών -είτε σε δίκυκλα, είτε πεζή- στις γειτονιές όλων των πόλεων και επανέλαβε τη δέσμευσή του για άμεση τιμωρία των αστυνομικών που κάνουν κατάχρηση εξουσίας σε βάρος πολιτών. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαψεύδει ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού για δήθεν «ταυτοποίηση ορφανών αποτυπωμάτων», που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», επισημαίνοντας ότι δεν έχει προκύψει κανένα νεότερο στοιχείο και πως οι έρευνες συνεχίζονται.

    Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος

    Η 22χρονη οδηγήθηκε μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ώστε να εκτελεστεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος της από την 32η τακτική ανακρίτρια. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η νεαρή είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών κατά συρροή και έκρηξης από κοινού.

    Μετά την εκτέλεση του εντάλματος, η 22χρονη οδηγήθηκε στην 32η ανακρίτρια, καθώς η δικογραφία δεν είχε διαβιβαστεί ακόμα στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Φλέγκα, ο οποίος ορίστηκε την Πέμπτη να χειριστεί την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η 22χρονη φοιτήτρια του Χημικού τμήματος, η οποία μένει στα βόρεια προάστια, στο παρελθόν είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για επίθεση κατά αστυνομικών μετά από πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τον Μάρτιο του 2007, και είχε κριθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, ενώ εμφανίζονταν κάθε 1η και 15 του μήνα στο αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης.

    Η κοπέλα συνελήφθη στην οδό Πατησίων, μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής στην οδό Ναυαρίνου, με βάση το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος της πριν από τέσσερις μέρες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, αποτυπώματα της 22χρονης την συνδέουν με το διαμέρισμα στο Χαλάνδρι που κατά την Αστυνομία αποτελούσε "γιάφκα" της οργάνωσης.

    Ωστόσο, τη Δευτέρα αναμένεται οι δικηγόροι της να ζητήσουν νέα προθεσμία, ώστε να μελετήσουν τα αντίγραφα της δικογραφίας.

    Είδηση: 29647

    [04] Άρχισαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

    Κυριακη, 15 11 2009 12:27

    Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής οι πύλες του Πολυτεχνείου για τις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης -οι οποίες θα κορυφωθούν την Τρίτη με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία- με αφορμή την 36η επέτειο της εξέγερσης κατά της χούντας στις 17 Νοεμβρίου του 1973. Φοιτητές, καθηγητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων θα περιφρουρούν το ίδρυμα, ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας στους γύρω χώρους για την αποφυγή πιθανών επεισοδίων. Από το πρωί, δεκάδες πολιτών προσέρχονται στο χώρο για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των αγωνιστών της Δημοκρατίας.

    Με ανακοίνωση Τύπου, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ "καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ. Να μη δεχθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Καμία θυσία για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29639

    [05] Πρόταση Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

    Κυριακη, 15 11 2009 12:58

    Την πρότασή του για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτό, πολυτασικό αλλά με ιδεολογική ταυτότητα και προγραμματική σαφήνεια σχήμα κατέθεσε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας, όμως, παράλληλα, πως βασική προϋπόθεση είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, ο δημοκρατικός σοσιαλισμός και η ισότιμη συμμετοχή. Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα θα θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Συνασπισμού. Τη συνεδρίαση της ΚΠΕ απασχολούν οι πολιτικές εξελίξεις, οι προοπτικές της πολιτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της πανελλαδικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 με 29 Νοεμβρίου, και τα οργανωτικά και τα πολιτικά ζητήματα που την αφορούν.

    Το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

    "Το πραγματικό δίλημμα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, 20 χρόνια μετά τη δημιουργία του ΣΥΝ, είναι τι συλλογικό υποκείμενο επιθυμούμε. Κόμμα των μελών του ή κόμμα δημόσιο χώρο τάσεων, συνιστωσών και παραγόντων;" Αλέξης Τσίπρας

    Αναφερόμενος στη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για τη μετατροπή ή όχι σε ενιαίο κόμμα, την οργανωτική δομή και την εν γένει φυσιογνωμία του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ζήτημα της πολιτικής και κομματικής επανίδρυσης του χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ούτως ή άλλως ένα ανοιχτό θέμα, πρωτίστως για το κόμμα και συνακολούθως και για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που υφέρπει εδώ και καιρό το αίτημα για τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο φορέα με διαδικασίες μελών και αντιπροσωπευτικών εκτελεστικών σωμάτων.

    Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε σειρά αδυναμιών που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι "δεν ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη να ανοίξουμε ζητήματα ιδεολογίας και στρατηγικής της αριστεράς, έχουμε στοιχεία στασιμότητας και σε επίπεδο θέσεων και σε επίπεδο λειτουργίας", εκτιμώντας ότι αυτά είναι προβλήματα "δομικά και όχι συγκυριακά" και τα οποία, όπως είπε "είναι προβλήματα που αν δεν λυθούν ριζικά, θα απειλούν να μας διαλύσουν σε κάθε στροφή".

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "αν είναι να πάμε σε προσχηματικές λύσεις, είναι καλύτερα να παραμείνουμε στο επίπεδο της συμμαχίας" και προχώρησε στην κατάθεση τριών προτάσεων, συνθετικών των τελευταίων συζητήσεων που αποτελούνται από τα εξής τρία σημεία:

    Υιοθέτηση της πρότασης Φλαμπουράρη -μέλους της ΠΓ- που απαντάει στα άμεσα. Δηλαδή στην αποκατάσταση της πολιτικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην πολιτική ένταξη των ανένταχτων.

    Να συγκροτηθεί Επιτροπή Διαλόγου, που θα εξετάσει σε βάθος τις προοπτικές και τις δυνατότητες για την ανασύνθεση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

    Η συζήτηση για την επανίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, με στόχο την υπέρβαση των πολιτικών και οργανωτικών προβλημάτων, που αφορούν τόσο τον Συνασπισμό, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και για την αντιστοίχηση της Αριστεράς με τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες, μέσα από ένα σαφές πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο, να γίνει εντός του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ταυτόχρονα πρέπει και να μην τον δεσμεύει.

    Ασφαλιστικό και Οικονομία

    Τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το ασφαλιστικό, αλλά και τη γενικότερη οικονομική πολιτική.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει "τη λογική του Αλμούνια που ζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό με περικοπές συντάξεων και αυξήσεις των ορίων ηλικίας, ως αντάλλαγμα στην προθεσμία του προγράμματος προσαρμογής ή θα ενισχύσουν τα ταμεία, χτυπώντας παράλληλα την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "καλός είναι ο διάλογος και η διαβούλευση, αλλά η διαβούλευση δεν είναι πολιτική. Η διαβούλευση είναι διαβούλευση. Ας μας πει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός τι σκοπεύει να κάνει. Και αν θέλει συζήτηση και διάλογο, ας τον οργανώσει και μάλιστα δημόσια".

    Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να διοργανωθεί μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ή ακόμα καλύτερα μία δημόσια τηλεοπτική συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα το ασφαλιστικό για να καταθέσουν όλοι τις προτάσεις τους και πρόσθεσε ότι αν γίνει αυτό, το κόμμα του θα είναι πρώτο που θα ανταποκριθεί .

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η βαθειά οικονομική κρίση, είναι με μέτρα που θα ενισχύουν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και με στρατηγική που θα ενισχύει την απασχόληση. Αυτή την πολιτική, όμως, είπε, δεν θα την χαρίσει κανείς και τόνισε πρέπει να κατακτηθεί μέσα από κοινωνικούς αγώνες και παρέμβαση σε όλα τα πεδία, και πως η οργάνωση αυτών των αγώνων είναι σήμερα το άμεσο καθήκον της Αριστεράς.

    Είδηση: 29640

    [06] Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για το Ιράν

    Κυριακη, 15 11 2009 12:13

    Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια άναφορικά με τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε την Κυριακή από τη Σιγκαπούρη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά τις συνομιλίες που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μενβέντεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κρυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec). Η Τεχεράνη είναι σε θέση να κατασκευάσει δικό της πυραυλικό αμυντικό σύστημα, σε περίπτωση που η Ρωσία δεν τής παραδώσει τους S-300, υποστηρίζει Ιρανός βουλευτής.

    Δυσαρέσκεια και στη Μόσχα

    "Δυστυχώς, τουλάχιστον ως αυτήν τη στιγμή, το Ιράν φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να πει 'ναι' σε αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως δημιουργική και εποικοδομητική προσέγγιση" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε "δίκαιη" την πρόταση που έγινε στην Τεχεράνη. Το σχέδιο συμφωνίας που παρουσιάστηκε στα τέλη Οκτωβρίου από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προβλέπει ότι το Ιράν θα πρέπει να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος από το ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο του στη Ρωσία για να εμπλουτιστεί περισσότερο, πριν από την αποστολή του στη Γαλλία, όπου θα μετατραπεί σε καύσιμο.

    "Ο στόχος μας είναι σαφής: ένα διάφανο πυρηνικό πρόγραμμα αντί για ένα πρόγραμμα που προκαλεί τις ανησυχίες των άλλων" Ντμίτρι Μεντβέντεφ

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ούτε και η Ρωσία είναι ευτυχής με την πορεία των συνομιλιών με το Ιράν και ότι άλλα μέσα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εάν οι συνομιλίες δεν αποφέρουν αποτελέσματα.

    "Χάρη στις κοινές προσπάθειες, η διαδικασία (των συνομιλιών με το Ιράν) δεn σταμάτησε, αλλά δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένη από την πορεία της. Εάν κάτι δε λειτουργεί υπάρχου άλλοι τρόποι για να προωθήσουμε τη διαδικασία" πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

    Δικό της πυραυλικό σύστημα θα κατασκευάσει η Τεχεράνη

    Το Ιράν θα είναι σύντομα έτοιμο να κατασκευάσει το δικό του πυραυλικό αμυντικό σύστημα εάν η Ρωσία δεν τού παραδώσει τους σύγχρονης τεχνολογίας πυραύλους S-300, δηλώνει από την πλευρά του Ιρανός βουλευτής, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε ιρανική εφημερίδα.

    Η προειδοποίηση του Αλαεντίν Μπορουζερντί, επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού Κοινοβουλίου, είναι η τελευταία ένδειξη του εκνευρισμού της Τεχεράνης για τη μέχρι στιγμής αθέτηση, όπως υποστηρίζει, σχετικής συμφωνίας με τη Μόσχα.

    Η Ρωσία, η οποία δέχεται πιέσεις από τη Δύση να κρατήσει αποστάσεις από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, δεν έχει υλοποιήσει ακόμα την πρότασή της για πώληση στο Ιράν πυραύλων S-300.

    "Το Ιράν είναι μια χώρα που δεν πρόκειται να τη σταματήσει η απουσία συνεργασίας με άλλες χώρες. Φυσικά και με βάση τις δυνατότητές της, η Ισλαμική Δημοκρατία θα είναι σε θέση κατασκευάσει μαζικά τέτοιους πυραύλους, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον" υποστήριξε ο βουλευτής στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Aftab-e Yazd.

    Μπ. Κουσνέρ: "To Ιράν είπε όχι"

    Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα, δηλώνει ότι η απάντηση του Ιράν στην πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον εμπλουτισμό ουρανίου ουσιαστικά είναι αρνητική.

    "Στην πράξη, η απάντηση έχει σχεδόν δοθεί, και είναι αρνητική. Είναι κρίμα", δηλώνει ο Κουσνέρ στην εφημερίδα Yediot Aharonot λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Ο κ. Κουσνέρ τόνισε στην εφημερίδα ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με την Τεχεράνη έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. "Καμία από αυτές τις συνόδους δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Αναμένουμε. Αυτό δεν είναι καλό, και είναι πολύ επικίνδυνο".

    Είδηση: 29638

    [07] Έκκληση Ομπάμα για απελευθέρωση της Σου Κίι

    Κυριακη, 15 11 2009 14:03

    Την απελευθέρωση της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια, ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα την Κυριακή στη Σιγκαπούρη από τον πρωθυπουργό της Μιανμάρ Τέιν Σέιν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Παράλληλα, οι ΗΠΑ και τα κράτη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ζήτησαν από την Μιανμάρ τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών εκλογών το 2010. Η έκκληση αυτή περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση στη Σιγκαπούρη του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec), ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τους 10 ηγέτες των χωρών της ASEAN, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού της Μιανμάρ.

    Το αίτημα για την απελευθέρωση της Σου Κίι διατύπωσε ο Ομπάμα κατά τη συνάντηση που είχε σε ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης με τους ηγέτες των 10 μελών της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων της Μιανμάρ.

    Δήλωσε, μάλιστα, ότι "οι τρέχουσες κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής μεταρρύθμισης", αν και αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις "δεν επέτρεψαν την βελτίωση της ζωής στη Βιρμανία".

    Η Ουάσινγκτον ξεκίνησε πρόσφατα μια πολιτική ανοίγματος προς τη στρατιωτική χούντα στη Βιρμανία, με την ελπίδα να ενθαρρύνει τον εκδημοκρατισμό σε μία από τις πιο κλειστές χώρες στον κόσμο.

    Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και η ASEAN ζήτησαν "οι γενικές εκλογές του 2010 να είναι ελεύθερες, δίκαιες, διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς για να είναι αξιόπιστες στα μάτια της διεθνούς κοινότητας".

    Η χούντα πρέπει ακόμη να θεσπίσει δύο νόμους που απαιτούνται για την οργάνωση των εκλογών, η ακριβής ημερομηνία των οποίων είναι άγνωστη.

    Στην κοινή δήλωση της ASEAN και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει εγκριθεί από τον πρωθυπουργό της Βιρμανίας, δεν γίνεται αναφορά στην Αουνγκ Σαν Σουου Κίι.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο BBC: Obama urges Burma to free Suu Kyi

    Είδηση: 29641

    [08] Βρέθηκε η σορός του αγνοουμένου στην Πέλλα

    Κυριακη, 15 11 2009 15:27

    Στην κοίτη του ποταμού Μπέλιτσα, κοντά στο χωριό Άλωρο, εντοπίστηκε η σορός του 42χρονου στην Αριδαία Πέλλας που αγνοούνταν από τις 8 Νοεμβρίου. Τα ίχνη του χάθηκαν, όταν με το όχημα που οδηγούσε η σύζυγός του, και στο οποίο επέβαινε και η 17χρονη κόρη του, επιχείρησαν, παρά την έντονη κακοκαιρία, να διασχίσουν τον ποταμό, με συνέπεια να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά. Μητέρα και κόρη κατάφεραν να σωθούν, όχι όμως και ο άτυχος πατέρας, η σορός του οποίου βρέθηκε μετά από επισταμένη έρευνα των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των τοπικών αστυνομικών αρχών, αλλά και ομάδων κατοίκων της περιοχής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29644

    [09] Κατάληψη στα διόδια Αφιδνών

    Κυριακη, 15 11 2009 15:05

    Ανοιχτά παρέμειναν από τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής και για δύο ώρες τα διόδια Αφιδνών, όταν κάτοικοι και εργαζόμενοι των γύρω περιοχών έκαναν κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στην τιμή των διοδίων. Το κύριο αίτημα τους είναι να καταργηθούν τα διόδια γιατί το αντίτιμο είναι υπερβολικό γι' αυτούς που μετακινούνται καθημερινά.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 29643

    [10] Βρέθηκαν δύο πτώματα στην Ανάβυσσο

    Κυριακη, 15 11 2009 14:45

    Τα πτώματα δύο αλλοδαπών βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στην παραλία της Αναβύσσου, στη θέση Γλίστρα Αλυκών. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για νέους ασιατικής καταγωγής ηλικίας περίπου 25-30 ετών, οι οποίοι φέρουν πολλά χτυπήματα στο κορμί και στο κεφάλι.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν εκεί από άλλο σημείο, ή τους έχουν πετάξει από κάποιο πλεούμενο στη θάλασσα.

    Έρευνες για την υπόθεση διενεργεί η ασφάλεια ΝΑ Αττικής, ενώ αναμένεται ιατροδικαστική εξέταση που θα διευκρινίσει τα αίτια θανάτου και λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν την προανάκριση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29642


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 November 2009 - 7:22:01 UTC