Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό
  • [02] Δύσκολη, αλλά αναστρέψιμη η κατάσταση
  • [03] Νέα κόντρα Βγενόπουλου-Υπ. Υποδομών
  • [04] Εμβολιασμός και βρεφών άνω των 6 μηνών
  • [05] Αλλάζει το πολιτικό άσυλο για τους μετανάστες
  • [06] Kοινό ψηφιακό περίπτερο για 4 εκδοτικούς κολοσσούς
  • [07] Κανονικά οι πτήσεις της Παρασκευής
  • [08] Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ « Ψηφίζω για ένα αρχηγό, ο οποίος στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει με αξιώσεις βεβαίως το αξίωμα του πρωθυπουργού.»
  • [09] Κατάσχεση βραβείου Νομπέλ από τις ιρανικές αρχές
  • [10] Βουλευτής πέταξε τα παπούτσια της στην προεδρεύουσα του Σερβικού κοινοβουλίου
  • [11] Η κρίση χτυπά και το Ντουμπάι
  • [12] Αποκάλυψη νέων τμημάτων του τείχους της Βεργίνας
  • [13] Τουρκία: 161 νεκροί από την νέα γρίπη
  • [14] Ρεκόρ Γκίνες σε Ρουμάνικο χωριό για μνημείο αφιερωμένο στο κρεμμύδι
  • [15] Έρωτας δολοφόνος του Θάνου Κανδύλη
  • [16] Γλυπτά του Ντεγκά στο Μουσείο Ηρακλειδών
  • [17] Προσχέδιο συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν κατέθεσε η ΙΑΕΑ
  • [18] Στον Μπαράκ Ομπάμα το Νομπέλ Ειρήνης
  • [19] Αφγανιστάν: Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών
  • [20] Ναυμαχία Ναυπάκτου: λαμπρές εκδηλώσεις
  • [21] Η πέτρα του σκανδάλου μίλησε...
  • [22] Διάσωση της ιστορικής μνήμης
  • [23] Ληστείες σε Μεταμόρφωση, Ωρωπό και Ψυχικό
  • [24] Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας
  • [25] Στην Ελλάδα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκόλ»
  • [26] Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ « Η ΝΔ βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, προσπαθώντας να μεταθέσει ευθύνες προς το ΠΑΣΟΚ.»
  • [27] Κατάθεση Βγενόπουλου για τις άγονες γραμμές
  • [28] Μ. Ανατολή: Κόντρα για το πάγωμα του εποικισμού
  • [29] Ξαναρχίζουν οι δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων
  • [30] Το δέρμα μας...ακούει!

    [01] Τρεις δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό

    Πεμπτη, 26 11 2009 15:55

    Με τη διαβεβαίωση του Υπουργού Εργασίας ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε οι εισφορές και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις ξεκίνησε ο διάλογος της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για το Ασφαλιστικό. Το Υπουργείο προτείνει η συζήτηση να γίνει σε επίπεδο επιτροπής ειδικών την οποία θα στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με στόχο να έχει υποβάλλει το πόρισμά της μέχρι τις 30 Απριλίου του 2010 και μετά θα ληφθούν από την κυβέρνηση οι οποίες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Όσο διαρκεί ο διάλογος θα ενημερώνεται συνεχώς η Βουλή. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν μετά τη συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων, επισήμαναν ωστόσο ότι δεν θα δεχθούν ανατροπές βασικών δικαιωμάτων. Τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από το κράτος με 0,64% του ΑΕΠ ζήτησε η Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, άρχισε σήμερα και επίσημα ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό.

    "...ως κυβέρνηση εκφράζουμε την πολιτική μας βούληση για τη διατήρηση του σημερινού πλαισίου παροχών του ασφαλιστικού μας συστήματος..."

    Ανδρέας Λοβέρδος

    Ο Υπουργός Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, θα δώσει έμφαση για τη μείωση της ως τα τώρα ανεξέλεγκτης σπατάλης στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς καιγια τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

    Ταυτόχρονα εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για νέο πλαίσιο σχετικά με την ελαστική εργασία που θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Δεκέμβρη,ή το αργότερο τον ερχόμενο Γενάρη

    Ο κ. Λοβέρδος, πάντως υπογράμμισε ότι το σύστημα χρειάζεται δομικές αλλαγές καθώς τίθεται πλέον σε κίνδυνο η βιωσιμότητά του και δεσμεύτηκε ότι ηκυβέρνηση δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει και να προκαταλάβει τασυνδικάτα, σημειώνοντας ότι όποιο μέτρο η κυβέρνηση προωθήσει, αυτό θαπροκύπτει από οργανωμένο διάλογο.

    "Η κυβέρνηση, με πλήρη διαφάνεια και όλα τα φώτα πάνω σε αυτό το διάλογο, έχει αποδείξει ότι και επιθυμεί και χρειάζεται αυτή τη διαφάνεια, ώστε να υπάρξει συναίνεση και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος" τόνισε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επανέλαβε ότι τα βάρη δεν θα πέσουν στους ασφαλισμένους.

    Ως προς τη δομή και την προετοιμασία του διαλόγου ο κ. Λοβέρδος πρότεινε τη θεσμοθέτηση μιας εννιαμελούς επιτροπής ειδικών, τέσσερα μέλη της οποίας θα προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι, τέσσερα μέλη η κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Επιτροπής, από κοινού η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι.Ζήτησε επίσης να γίνουν οι υποδείξεις των προσώπων ως την 4η Δεκεμβρίου 2009 και δήλωσε ότι με τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής και την κατάθεση του πορίσματός της, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία αφού ολοκληρώσει και τον πολιτικό διάλογο εντός και εκτός Βουλής.

    Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υπογράμμισε ότι για τα συνδικάτα ισχύει ως κόκκινη γραμμή ο σεβασμός στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων, ενώ ζήτησε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Το Προεδρείο της ΓΣΕΕ κατέθεσε το βασικό πλαίσιο αρχών και θέσεων με τις πέντε ενότητες που είχε θέσει και στην προηγούμενη κυβέρνηση και ζήτησε την κατάργηση των ασφαλιστικών διατάξεων του Νόμου Πετραλιά (όρια ηλικίας γυναικών κ.α. - μείωση επικουρικών συντάξεων) αντί του "παγώματος" για ένα χρόνο όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας.

    Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων των μισθωτών σε ένα φορέα ενώ σημείωσε ότι πιθανή μείωση της φοροδιαφυγής κατά 20% μέσα σε ένα χρόνο θα δώσει ανάσα ζωής για δέκα χρόνια στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, έθεσε με έμφαση το ζήτημα της χρηματοδότησης του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο. Δήλωσε επίσης, ότι η σχετική απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί κίνδυνο για το συνολικότερο χαρακτήρα της ασφάλισης στο δημόσιο (από κοινωνική σε επαγγελματική), ενώ ζήτησε επίσης διμερή συζήτηση πάνω σε αυτά τα δυο καυτά ζητήματα που αφορούν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έξω από το υπουργείο Εργασίας, συγκεντρώθηκαν απεργοί οικοδόμοι, ο Υπουργός δέχθηκε την αντιπροσωπεία τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει ενδοκυβερνητική σύσκεψη, ώστε να εκπονηθεί πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τα προβλήματα που αφορούν τους οικοδόμους.

    Υπόμνημα κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ

    Υπόμνημα με τις θέσεις της για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ και τάχθηκε υπέρ ενός ουσιαστικού και ανοιχτού διαλόγου που δεν θα υποκρύπτει προειλημμένες αποφάσεις και κρυφές ατζέντες και επικοινωνιακές τακτικές με τη μορφή των παράλληλων μονολόγων.

    Στο σχετικό Υπόμνημα, η Γενική Συνομοσπονδία αναφέρεται αναλυτικά στo στο θέμα της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ -τον πλέον υποχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό οργανισμό, όπως σημειώνει- το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης και της ενοποίησης των Ταμείων, και το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής.

    Μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει σταθερή και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από το κράτος, ύψους 0,64% επί του ΑΕΠ, στα πρότυπα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δημιουργία λογαριασμού αποθεματικού χαρακτήρα.

    Η ΓΣΕΒΕΕ επανέφερε την πρότασή της για τη δανειοδότηση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΜΠΜΕ αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και την άρση των κυρώσεων για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.

    Νέα κόντρα με το ΚΚΕ

    Το Ασφαλιστικό βρέθηκε και στο επίκεντρο συζήτησης στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου, σχετικά με την αναγνώριση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των σχολικών φυλάκων.

    Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, άφησε αιχμές για τη στάση του ΚΚΕ λέγοντας ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό άρχισε παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια, και τόνισε ότι το Ασφαλιστικό δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς και σκοπιμότητες.

    Για προσχηματικό διάλογο, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ με στόχο όπως είπε το ψαλίδισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

    Αντιδράσεις

    "Τα τεχνάσματα άρχισαν. Ενώ υπάρχουν οι νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, που τσεκούρωσαν ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις της ΕΕ, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και οι αξιώσεις του ΣΕΒ, οι συνεταίροι της ταξικής συνεργασίας καθησυχάζουν τους εργαζόμενους και συστήνουν επιτροπές μελέτης, όπως επί Σπράου και Γιαννίτση, για να νομιμοποιήσουν τον οριστικό ενταφιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος", τόνισε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    "Μακάρι να είχαν περάσει οι συστάσεις Γιαννίτση. Δεν θα ήμασταν σήμερα σ΄ αυτή την απόγνωση με το ασφαλιστικό. Όσο οι κυβερνήσεις τρομοκρατούνται απ΄ τα συνδικάτα, τόσο το πρόβλημα θα γιγαντώνεται", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό παρουσίασε ο επικεφαλής, Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "η μείωση συντάξεων θα είναι πολιτικά παρανοϊκή και ανήθικη, όταν στη χώρα μας δίνονται οι χαμηλότερες συντάξεις στη ζώνη του ευρώ".

    Ο Αλέξης Τσίπρας, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και επανέφερε την πρόταση για ανοιχτό διάλογο σε επίπεδο αρχηγών, πρόσθεσε ότι η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ακραία αντικοινωνικό και αναποτελεσματικό μέτρο και ζήτησε να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα από νέους, σταθερούς πόρους.

    Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση είπε ότι "καλά θα κάνει να θυμάται την δεινή ήττα της κυβέρνησης Σημίτη όταν επιχειρήθηκε η προώθηση των μέτρων Γιαννίτση", ενώ επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως την μαύρη τρύπα στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις των δυο κομμάτων που τα προηγούμενα χρόνια, είτε ανέχτηκαν ή και στήριξαν τη λεηλασία των αποθεματικών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΕΠ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Άρχισε ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

    Η κρίση χτυπά και το Ντουμπάι&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;"Δύσκολη, αλλά αναστρέψιμη η κατάσταση"

    Είδηση: 30039

    [02] Δύσκολη, αλλά αναστρέψιμη η κατάσταση

    Πεμπτη, 26 11 2009 14:50

    Δύσκολη αλλά αναστρέψιμη είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Πεταλωτής απέδωσε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και έστειλε σαφές μήνυμα κατά όσων διακινούν δυσμενή σενάρια που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στον διεθνή δανεισμό της χώρας. Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε την Τετάρτη στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ότι θεωρείται δεδομένη η αυστηρότερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα στο οποίο θα παραμείνει η χώρα μας σε αυτό το καθεστώς.

    "Παραλάβαμε μια δύσκολη κατάσταση με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ η οποία μας απέκρυψε στοιχεία. Θέλω να στείλω μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και γι΄ αυτό η κυβέρνηση βασίζεται στην ωριμότητα του ελληνικού λαού", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "...Παραλάβαμε μια δύσκολη κατάσταση με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ..."

    Γ. Πεταλωτής

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν υπάρχει απόκλιση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε στη Βουλή την ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας τους επόμενους μήνες και ξεκαθάρισε ότι στις 2 Δεκεμβρίου το ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίσει αυστηρότερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Προβόπουλου.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προσφύγει στη διαδικασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,ο Γ.Πεταλωτής δήλωσε ότι υπάρχει μια διαδικασία που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, ακολουθεί η διαδικασία τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο σε σχέση με την ΕΕ και αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση την φέρνει σε πέρας με τον πιο αξιόπιστο τρόπο. «Όλα τα άλλα είναι σενάρια» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αντιδράσεις

    Από την Κρήτη ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε σχετικά με τις εξελίξεις στην Οκονομία: «Να πληροφορήσουμε το ΠΑΣΟΚ ότι υπήρξε μια διεθνής κρίση, όπου εκτινάχθηκαν τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν προκάλεσε την κρίση αυτή η Νέα Δημοκρατία.

    Δεν φταίει, επίσης, η Νέα Δημοκρατία που το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε προεκλογικά στους πάντες τα πάντα. Κι ας γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Και από τον κ. Αλμούνια και από τον κ. Προβόπουλο, όπως αποδεικνύεται σήμερα.

    Δεν φταίει η Νέα Δημοκρατία, που το ΠΑΣΟΚ μόλις ανάλαβε πήρε ένα μεγάλο έλλειμμα και το έκανε πολύ μεγαλύτερο διαγράφοντας δημόσια έσοδα και φουσκώνοντας δημόσιες δαπάνες, για να ξεκινήσει από χαμηλότερο σημείο και να δείξει τη επιδείνωση της επόμενης χρονιάς ως βελτίωση» ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

    «Ο κ. Προβόπουλος δεν λέει τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο απ΄ τον κ. Αλμούνια. Το ΠΑΣΟΚ τον έναν αντιμετωπίζει με δέος, ενώ τον άλλον προσπαθεί να τον αποδομήσει. Η αλήθεια είναι ότι η χρεοκοπία δεν ήταν μόνο έργο της ΝΔ αλλά και της προηγηθείσας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ , Κ. Αϊβαλιώτης.

    Για υπαρκτά προβλήματα τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζονται με κοινωνικά άδικα μέτρα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ουδέν σχόλιο από την Επιτροπή για την έκθεση της Deutsche Bank

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες να τοποθετηθεί επί της πρόσφατης έκθεσης της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή προτίθεται να συστήσει στην Ελλάδα να απευθυνθεί τους επόμενους μήνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας πως είναι πάγια τακτική της να μη σχολιάζει εκτιμήσεις τραπεζών για την κατάσταση των οικονομιών των χωρών μελών.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αμέλια Τόρες, η οποία είναι εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπου Χοακίν Αλμούνια, είπε ότι ευθύνη της Επιτροπής είναι να μην τροφοδοτεί εικασίες , υπενθύμισε ωστόσο ότι η Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί για την κατάστασης της Ελλάδας και πως αναμένει την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, ο οποίος θα πρέπει να έχει ως στόχο την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης με πειστικό τρόπο.

    Τέλος, η Α. Τόρες σημείωσε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και άλλων χωρών μελών θα εξεταστούν στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου Ecofin την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

    Σημειώνεται ότι σε σημαντική επιβάρυνση στο κόστος δανεισμού του δημοσίου αναμένεται να οδηγήσει η συνεχιζόμενη άνοδος των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων, που συνδέεται άμεσα με τα αρνητικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και τα δυσμενή σχόλια που γίνονται από ξένους παράγοντες.

    Επιβράδυνση στο δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων

    Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε τον Οκτώβριο ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς διαμορφώθηκε στο 4,4% έναντι 5.4% που ήταν το Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι επιχειρήσεις χρωστούν περίπου 133 δισ. ευρώ ενώ τα νοικοκυριά χρωστούν περίπου 119 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 80 δισ. είναι στεγαστικά δάνεια.

    Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης μαρτυρά την περιορισμένη ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά, αν, και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δανεισμός στη χώρα μας παραμένει σε θετικό πρόσημο ενώ σε πολλές χώρες έχει περάσει σε αρνητικό πεδίο.

    Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους ο δανεισμός θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετικό άρθρο: Χαμηλώνει τους τόνους ο Παπακωνσταντίνου

    Τρεις δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Ξαναρχίζουν οι δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων

    Είδηση: 30024

    [03] Νέα κόντρα Βγενόπουλου-Υπ. Υποδομών

    Πεμπτη, 26 11 2009 14:16

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υποδομών προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του προέδρου της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου, με αφορμή το ζήτημα της ανάθεσης των πτήσεων της αεροπλοΐας στις άγονες γραμμές. Ο κ.Βγενόπουλος στράφηκε κατά της ηγεσίας το Υπουργείου, αμέσως μετά την εξέταση του ως μάρτυρα, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για το θέμα των άγονων γραμμών κατηγορώντας τον υπουργό και τον Υφυπουργό για ανεπάρκεια και έλλειψη βούλησης να διερευνήσουν τις καταγγελίες του. Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις καταγγελίες του κ. Βγενόπουλου, ο οποιος υπεραμύνθηκε της αξιοπιστίας των προσώπων της κυβέρνησης.Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, στα όσα του καταλόγισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν στοχεύει στην πρόσληψή του στις εταιρείες του. Πάντως τα εννιά δρομολόγια των άγονων γραμμών αναλαμβάνει από 1η Δεκεμβρίου εώς το τέλος Μαρτίου του 2010 η Olympic Air.

    Νέα αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και του προέδρου της ΜΙG , μετά και την σημερινή κατάθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου στον εισαγγελέα, κατά την οποία επέμεινε στις καταγγελίες του για τον τρόπο ανάθεσης των άγονων γραμμών της αεροπλοίας.

    Εξερχόμενος ο κ. Βγενόπουλος επιτέθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς με αφορμή και την επιστολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιτζή για την συγκεκριμένη υπόθεση.

    "...ισχύουν τα σχόλιά μου περί σκανδαλώδους ανεπάρκειας των δυο υπουργών..."

    Ανδρέας Βγενόπουλος

    "Όπως είναι γνωστό, πριν από δυο ημέρες οι κ. κ. Ρέππας και Σηφουνάκης παρουσίασαν μια επιστολή του κ. Ρακιτζή, που την βάφτισαν σαν πόρισμα-καταπέλτη, σε μια ατυχή και άκομψη προσπάθεια να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη και να κλείσουν επικοινωνιακά μια υπόθεση που επί της ουσίας άρχισε σήμερα να διερευνάται.

    Ακόμη, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το γνωστό ξύλινο πολιτικό λόγο, που πήρε μάλιστα παραληρηματικές διαστάσεις χωρίς να διστάσουν να υβρίσουν ακόμη και το νεκρό Αρχιεπίσκοπο. Προφανώς, σε αυτό το χαμηλό επίπεδο δεν μπορώ να κατέβω.

    Αισθάνομαι δε, ότι οι ποταπές εκφράσεις τους λόγω της προέλευσής τους αποτελούν τίτλο τιμής σε όποιον απευθύνονται.

    Επί της ουσίας, ισχύουν τα σχόλιά μου περί σκανδαλώδους ανεπάρκειας των δυο υπουργών στον τομέα των μεταφορών και επί του θέματος, θα επανέλθω σύντομα με επιπρόσθετη τεκμηρίωση. Δυστυχώς, στη σκανδαλώδη ανεπάρκειά τους μετά τους τελευταίους επικοινωνιακούς τους χειρισμούς, προστίθενται η αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική έλλειψη διάθεσης για διερεύνηση σοβαρών καταγγελιών και η έλλειψη παντελούς σοβαρότητας.

    Τέλος, η προσπάθειά τους να με εμφανίσουν ως αντίθετο με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, είναι κατανοητή αλλά ατυχής. Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν ήδη στη σημερινή κυβέρνηση υπουργοί που έχουν πολιτική, γνωρίζουν το αντικείμενό τους και δουλεύουν σκληρά και με αρχές", τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

    Δηκτική και ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση του κ. Ρέππα:

    "Είναι προφανές ότι αν θα υπέβαλα ποτέ σχετικό αίτημα ο κ. Βγενόπουλος δεν θα με προσλάμβανε στις επιχειρήσεις του σαν ανεπαρκή, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μου. Έχω επιλέξει χρόνια τώρα να απευθύνομαι στον ελληνικό λαό που με "προσλαμβάνει" να τον εκπροσωπώ υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι να απορεί κανείς, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα σκανδαλωδώς ανεπαρκής σε θέματα διαφάνειας διαγωνισμών και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Παραλάβαμε μια χώρα σε κρίση, ένα κράτος σε διάλυση. Δεν πάει άλλο. Και ας ξεβολευτούν όσοι διατυμπανίζουν ότι μετά από έντονες πιέσεις τους κατάφερναν να αναβάλουν διαγωνισμούς. Ασφαλώς όπου πρέπει, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Ας καταλάβουν όμως όλοι ότι δεν μπορεί η πολιτική και οι πολιτικοί να είναι υπηρέτες στα μέτρα κάποιων. Έχουν αλλάξει οι καιροί, καιρός να αλλάξουν και τα πράγματα".

    "...Είναι προφανές ότι αν θα υπέβαλα ποτέ σχετικό αίτημα ο κ. Βγενόπουλος δεν θα με προσλάμβανε στις επιχειρήσεις του σαν ανεπαρκή..."

    Δημήτρης Ρέππας

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ.Βγενόπουλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επαναβεβαίωσε ότι σταθερή βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με διαφάνεια και τόνισε ότι την αξιοπιστία των πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης την έχει αξιολογήσει πριν από περίπου 50 ημέρες ο ελληνικός λαός.

    "Η οξυμμένη αντιπαράθεση των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα κυριαρχήσει στην εκμετάλλευση των άγονων αερογραμμών στο Αιγαίο αποκαλύπτει μόνο μία πλευρά του τι είναι ο "υγιής ανταγωνισμός" που διαρκώς επικαλείται η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Καταδεικνύει επίσης τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν την απελευθέρωση των μεταφορών και στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της MIG, κατέθετε επί μιάμιση ώρα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παρασκευά Αδάμη, ως πρώτος μάρτυρας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο εισαγγελικός λειτουργός, με αφορμή καταγγελίες του επιχειρηματία σχετικά με τις άγονες αερογραμμές του Αιγαίου.

    Ο κ. Αδάμης, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σακελάκου, διενεργεί έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων από τον κ. Βγενόπουλο και να εξακριβώσει, αν στην υπόθεση των άγονων γραμμών προκύπτει η διάπραξη των αδικημάτων, από μη πολιτικά πρόσωπα, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

    Στην Olympic Air οι άγονες γραμμές

    Πάντως σύμφωνα με αποτελέσματα του διαγωνισμού που ανακοινώθηκαν σήμερα η Olympic Air του κ. Βγενόπουλου είναι η αεροπορική εταιρεία που θα αναλάβει τα εννέα δρομολόγια άγονων γραμμών για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως τέλος Μαρτίου 2010.Η προσφορά της Athens Airways απερρίφθη καθώς δεν πληρούσε τους ορούς του διαγωνισμού.

    Εν τω μεταξύ, κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέστειλαν την 4ωρη στάση εργασίας που είχαν προγραμματίσει από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη -όπως ανέφεραν-σπίλωση των συναδέλφων τους που συμμετέχουν στην επιτροπή του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές.

    Παράλληλα εκτιμούν ότι τους δικαιώνει το πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Αιχμές και κόντρες στην τελική ευθεία

    Είδηση: 30017

    [04] Εμβολιασμός και βρεφών άνω των 6 μηνών

    Πεμπτη, 26 11 2009 11:45

    Να εντάξουν και τα βρέφη από 6 μηνών και πάνω στον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης αποφάσισε την Πέμπτη η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της νέας γρίπης, μετά από εξέταση των νεώτερων επιστημονικών δεδομένων παγκοσμίως για τα παιδιά και τα βρέφη. Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν επιπροσθέτως τον εμβολιασμό όσων βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, ενώ σε συνεργασία με τους μαιευτήρες-γυναικολόγους αποφασίστηκε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις εγκύους β' και γ' τριμήνου. Παράλληλα, αρχίζει και ο εμβολιασμός στις φυλακές. Έκκληση απευθύνει η υπουργός Υγείας στους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην προχωρήσουν σε απεργία στις 30 του μηνός. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, μία 48χρονη γυναίκα με προβλήματα παχυσαρκίας και ένας 74χρονος καρκινοπαθής έχασαν τη μάχη για τη ζωή από επιπλοκές της νέας γρίπης, ενώ άλλοι πέντε εισήχθησαν σε εντατικές, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο αγόρι με νευρομυικό πρόβλημα.

    Εμβολιασμός και των εγκύων β' και γ' τριμήνου

    Και τα βρέφη από 6 μηνών έως 36 μηνών εντάσσονται στην εμβολιαστική ομάδα του υγιούς πληθυσμού έως 49 ετών, που θα αρχίζει να εμβολιάζεται από 1η Δεκεμβρίου.

    Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας Ελένη Γιαμαρέλου, αυτό θεωρήθηκε επιβεβλημένο, καθώς είμαστε μπροστά σε κύμα πανδημίας που θα έχει κορυφωθεί έως τις διακοπές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα.

    Στην Ιταλία έχουν εμβολιαστεί περίπου 8.500 έγκυες, χωρίς να παρουσιαστεί πρόβλημα, επισήμανε η Ελένη Γιαμαρέλου.

    Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις έγκυες και θα εκδοθεί ανακοίνωση από την ελληνική εταιρία Μαιευτικής και Γυναικολογίας, η οποία που θα τις ενθαρρύνει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

    Η κα Γιαμαρέλου διευκρίνισε ότι πρέπει να εμβολιάζονται όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή εξαιτίας της ασθένειας τους ή θεραπείας και εκείνοι που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, εφόσον είναι σε ύφεση η ασθένεια.

    Στατιστικά, στη χώρα μας έχουν νοσήσει περίπου 800.000 Έλληνες και 6.120 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπολογίζεται, επίσης, ότι 12% των σχολείων έχουν κλείσει, ενώ, έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι και 27 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής, μεταξύ των οποίων ένα 13χρονο αγόρι που πάσχει από νευρομυικό νόσημα.

    Έκκληση Ξενογιαννακοπούλου στους γιατρούς

    Έκκληση στους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην προχωρήσουν στην προγραμματισμένη, για τις 30 του μηνός, προειδοποιητική απεργία τους, έκανε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και αναφέρεται στα αιτήματά τους.

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι στην παρούσα φάση και με την κινητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να επιδειχθεί κοινωνική ευθύνη.

    Εν τω μεταξύ δύο γυμνάσια, ένα Λύκειο, τέσσερα νηπιαγωγεία και δεκάδες τάξεις και τμήματα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια έκλεισαν στους πέντε νομούς της Στερεάς Ελλάδας, λόγω αλλεπάλληλων κρουσμάτων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Δεκατέσσερα τα θύματα της γρίπης

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Και τα βρέφη από 6 μηνών έως 36 μηνών εντάσσονται στην εμβολιάζονται στην εμβολιαστική ομάδα του υγιούς πληθυσμού έως 49 ετών που ξεκινά εμβολιασμού την 1η Δεκεμβρίου. Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας Ελένη Γιαμαρέλου, αυτό θεωρήθηκε επιβεβλημένο, καθώς είμαστε μπροστά σε κύμα πανδημίας που θα έχει κορυφωθεί έως τις διακοπές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα

    Η κ. Γιαμαρέλου, διευκρίνισε ότι πρέπει να εμβολιάζονται όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή εξαιτίας της ασθένειας τους ή θεραπείας και εκείνοι που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας εφόσον είναι σε ύφεση η ασθένεια.

    Είπε επίσης ότι στην Ιταλία έχουν εμβολιαστεί περίπου 8500 έγκυες, χωρίς να παρουσιαστεί πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις έγκυες και θα εκδοθεί ανακοίνωση από την ελληνική εταιρία Μαιευτική και Γυναικολογίας που θα τις ενθαρρύηνει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό .

    Στατιστικά έχουν νοσήσει περίπου 800000 έλληνες και 6120 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα. 12% των σχολείων έχουν κλείσει έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι 27 σε μονάδες εντατικής μεταξύ των οποίων ένα 13χρονο αγόρι που7 πάσχει από νευρομυικό νόσημα.

    Κατάθεση Βγενόπουλου για τις άγονες γραμμές&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Κινητοποιήσεις οικοδόμων, εργαζομένων σε ΧΥΤΑ και συμβασιούχων

    Είδηση: 30008

    [05] Αλλάζει το πολιτικό άσυλο για τους μετανάστες

    Πεμπτη, 26 11 2009 14:44

    Στην γρηγορότερη και πιο ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αποσκοπούν οι αλλαγές που αποφάσισε και προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την παροχή ασύλου, ενώ οι συγκεκριμένες αλλαγές στην πολιτική χορήγησης του ασύλου θα βοηθήσει και στην συντομότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων των μεταναστών.

    Συγκεκριμένα, αλλαγές στο πολιτικό άσυλο για τους μετανάστες εξήγγειλε το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ανέφερε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα βοηθήσουν ώστε να ενσωματωθούν γρήγορα οι μετανάστες αυτοί στην ελληνική κοινωνία να αλλάξει ριζικά η πολιτική χορήγησης ασύλου ώστε να εξετάζονται γρήγορα οι αιτήσεις και να ικανοποιούνται τα αιτήματα των μεταναστών

    Η επιτροπή που θα συσταθεί θα αλλάξει εντελώς το καθεστώς ασύλου ώστε να μην καθυστερούν οι αιτήσεις και να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα οι πολιτικοί πρόσφυγες.

    Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου.

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, εξήγγειλε ριζικές αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης ασύλου μέσα από την «από-αστυνομικοποίηση» της διαδικασίας και τη δημιουργία μιας αξιόπιστης Υπηρεσίας Ασύλου. "Θα διαμορφώσουμε μία νέα Υπηρεσία Ασύλου, η οποία θα δέχεται τα αιτήματα, θα τα εξετάζει κάτω από ένα πρίσμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, που αιτούνται άσυλο και η χώρα μας θα προσαρμοστεί πλήρως στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    "Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή. Οι μεταναστευτικές ροές είναι πάρα πολύ έντονες στη χώρα. Η μετανάστευση είναι και ένα εθνικό, κοινωνικό ζήτημα, αλλά ταυτόχρονα είναι και παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

    Ασφαλώς δεν μπορεί μία μικρή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, να λύσει από μόνη της το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.

    Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι"

    Η χώρα μας είναι το σύνορο της Ευρώπης. Είμαστε Ακρίτες, φυλάσσουμε τα σύνορα της Ευρώπης και της πατρίδας μας. Και με μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες, με μια διακλαδική επιχειρησιακή προετοιμασία, προχωράμε στη θωράκιση των συνόρων, τόσο στην είσοδο, όσο και στην έξοδο.

    Δεύτερον θέλουμε να σταματήσει το καθεστώς της απάνθρωπης μεταχείρισης των ανθρώπων στη χώρα. Δεν μπορούμε να μεταχειριζόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές με τρόπο βάναυσο. Διαχειριζόμαστε πάνω από 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, με τρόπο που δεν αρμόζει στη σύγχρονη εποχή μας, στον πολιτισμό μας και στην ανθρωπιά μας.

    Τρίτον, προχωράμε σε μια σειρά μέτρων, τα οποία έχουν να κάνουν με την πιο γρήγορη ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα, την απόδοση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε όλους ισότιμα, έτσι ώστε οι πολίτες αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως φυλής και προέλευσης, να είναι ισότιμοι απέναντι στο νόμο.

    Τέταρτον αλλάζουμε ριζικά την πολιτική ασύλου. Αλλάζουμε πολιτική, που σημαίνει ότι αποδίδουμε άσυλο σε αυτούς που το δικαιούνται. Αν σκεφτείτε ότι το ποσοστό ασύλου που δίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι 0,03%, θα προχωρήσουμε σε χορηγήσεις ασύλου σε εκείνο το ποσοστό που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των αιτούντων. Θα είναι μια μεγάλη ανατροπή, για τις μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές.

    Ληστείες σε Μεταμόρφωση, Ωρωπό και Ψυχικό&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

    Είδηση: 30025

    [06] Kοινό ψηφιακό περίπτερο για 4 εκδοτικούς κολοσσούς

    Πεμπτη, 26 11 2009 12:40

    Τέσσερις μεγάλοι αμερικανικοί εκδοτικοί όμιλοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν κοινή "πλατφόρμα" στο διαδίκτυο, για να πωλήσουν τα περιοδικά τους, που πλήττονται από την κρίση του αμερικανικού Τύπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων. Η ανακοίνωση της δημιουργίας του ψηφιακού αυτού "περιπτέρου" είναι πιθανόν να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται ενημερωμένες για το σχέδιο πηγές. Οι τέσσερις εκδοτικοί όμιλοι - η Time Inc.( που εκδίδει τα περιοδικά People, Time, Fortune), η Conde Nast (που εκδίδει το The New Yorker, το Vogue και το Vanity Fair), η Hearst ( που εκδίδει το Marie-Claire) και η Meredith (που εκδίδει το Parents), θα είναι ισότιμοι συνεταίροι στην "πλατφόρμα" αυτή, η οποία θα προσφέρει εκδόσεις των περιοδικών on line ή προς τύπωσιν, σύμφωνα με τους New York Times.

    Το σχέδιο έχει ως στόχο τη δημιουργία φορμάτ ανάγνωσης για πολυ-λειτουργικά κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικά βιβλία. Σύμφωνα με τον New York Observer, στέλεχος του Time, ο Τζον Σκουάιρς, θα ορισθεί επικεφαλής του σχήματος.

    Το ηλεκτρονικό "περίπτερο" θα προσφέρει "ένα μοναδικό σημείο επαφής με τον καταναλωτή", γράφει ο Observer.

    Το σύνολο του αμερικανικού γραπτού Tύπου αντιμετωπίζει μείωση των διαφημιστικών εσόδων, συνεχή πτώση της κυκλοφορίας και διαρροή των αναγνωστών προς δωρεάν ηλεκτρονικές εκδόσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατάσχεση βραβείου Νομπέλ από τις ιρανικές αρχές&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Κίνα: 108 οι νεκροί από την έκρηξη στο ορυχείο

    Είδηση: 30010

    [07] Κανονικά οι πτήσεις της Παρασκευής

    Πεμπτη, 26 11 2009 16:19

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 27/11. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέστειλαν την 4ωρη στάση εργασίας που είχαν προγραμματίσει από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη -όπως ανέφεραν- σπίλωση των συναδέλφων τους που συμμετέχουν στην επιτροπή του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές, εκτιμώντας ότι τους δικαιώνει το πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ-105,8

    Διάσωση της ιστορικής μνήμης&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Ληστείες σε Μεταμόρφωση, Ωρωπό και Ψυχικό

    Είδηση: 30044

    [08] Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ « Ψηφίζω για ένα αρχηγό, ο οποίος στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει με αξιώσεις βεβαίως το αξίωμα του πρωθυπουργού.»

    Πεμπτη, 26 11 2009 14:23

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κρατάτε στάση ουδετερότητας σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση για την αλλαγή αρχηγού.»

    Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: « Έχω αποφασίσει να μην τοποθετηθώ δημόσια. Θα τοποθετηθώ και εγώ, όπως πρέπει, με την ψήφο μου. Ψηφίζω για ένα αρχηγό, ο οποίος στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει με αξιώσεις βεβαίως το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ενδεχομένως δεν αισθάνομαι εγώ, όπως άλλοι συνάδελφοι μου, που εκλέγονται σε περιφέρειες την πίεση των ψηφοφόρων τους για να τοποθετηθούν υπέρ του ενός, ή του άλλου υποψηφίου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς θα γίνει μόνο με τους νεοδημοκράτες που έχετε χάσει, αν πρέπει πρώτα να μαζέψετε το σπίτι σας και μετά να απευθυνθείτε προς τα έξω;»

    Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: « Κανένα από τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα μας από την μεταπολίτευση και μετά δεν μπόρεσε να αρκεστεί μόνο σε εκείνο το πυρήνα, τις ομάδες των ακραιφνών δικών του μελών και οπαδών. Τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν ένα πυρήνα σταθερών οπαδών που κυμαίνεται από το 30 μέχρι το 33 %, όλο το υπόλοιπο, το οποίο δίνει ακριβώς την πλειοψηφία είναι οι κατά καιρούς μετακινούμενοι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα τελευταία 24ωρα λέγεται ότι επίκειται παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.»

    Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: « Δεν έχω αυτήν την αίσθηση. Συναντώ βεβαίως τον πρώην πρωθυπουργό. Δεν έχω αποκομίσει την εντύπωση. Κράτησε όλο αυτό το διάστημα αυτό που είχε πει από την αρχή, μια ουδετερότητα. Ο κ. Καραμανλής ενδιαφέρεται και εκείνος, όπως όλοι μας, για την αποκατάσταση της ηρεμίας και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουν γίνει και ευθείες επιθέσεις με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς.»

    Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: « Όλα αυτά δεν με βρίσκουν καθόλου σύμφωνο, απ' όπου και αν προέρχονται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε εσείς οι πολιτικοί ότι ξεχνιούνται. Ξεχνιούνται όταν έχει βγει ο ένας και έχει πει εναντίον του άλλου συγκεκριμένα πράγματα;»

    Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: « Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές θα απλώσει χέρι συνεργασίας προς εκείνους, οι οποίοι δεν θα έχουν κερδίσει, που θα είναι οι χαμένοι. Αυτή η πλατιά, ευρύτατη διαδικασία της εκλογής από πολύ μεγάλο αριθμό ελλήνων ψηφοφόρων είναι πρωτόγνωρο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το τελευταίο 24ωρο, χθες συγκεκριμένα, η αντιπαράθεση των δυο βασικών υποψηφίων επικεντρώθηκε στο ποιοι εισηγήθηκαν στο κ. Καραμανλή εκλογές.»

    Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: « Ο κ. Καραμανλής είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός. Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι κάποιοι του υπαγόρευσαν, ή του υπέδειξαν να πάει σε εκλογές. Ο κάθε πρωθυπουργός παίρνει τέτοιες αποφάσεις, ζυγίζοντας πολλά στοιχεία. Έχω την εντύπωση ότι οι δυο κύριοι πρωταγωνιστές διεκδικούν με ίδιες αξιώσεις το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σας φοβίζει ενδεχομένως η διάσταση που μπορεί να πάρει η αντιπαράθεση μπροστά στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου;»

    Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: « Είχαμε μια μακρά διαδικασία διεκδίκησης, που ειπώθηκαν πολλά πράγματα. Εάν χρειαστεί να ειπωθούν και μερικά ακόμη για μια ακόμα βδομάδα δεν νομίζω ότι όλα αυτά είναι προς καταστροφή.»

    Επόμενο &gt;Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ « Η ΝΔ βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, προσπαθώντας να μεταθέσει ευθύνες προς το ΠΑΣΟΚ.»

    Είδηση: 30015

    [09] Κατάσχεση βραβείου Νομπέλ από τις ιρανικές αρχές

    Πεμπτη, 26 11 2009 17:52

    Οι ιρανικές αρχές κατάσχεσαν το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης που δόθηκε το 2003 στην δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση, που δήλωσε ότι κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Οσλο για να του εκφράσει την διαμαρτυρία της.

    "Είμαστε δυσαρεστημένοι και ενάντιοι σε τέτοιες ενέργειες", δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε σε ανακοίνωσή του.

    "Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές μίας χώρας κατάσχουν ένα βραβείο Νομπέλ Ειρήνης", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, το μετάλλιο και το δίπλωμα Νομπέλ της Σιρίν Εμπαντί, καθώς και κάποια άλλα αντικείμενά της, αφαιρέθηκαν από την τραπεζική θυρίδα όπου τα είχε τοποθετήσει η Εμπαντί.

    Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Οσλο για να διαμαρτυρηθεί για την στάση των ιρανικών αρχών και να του μεταφέρει τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση της Εμπαντί και των οικείων της.

    Πολλοί συνεργάτες της Εμπαντί καθώς και ο σύζυγός της έχουν συλληφθεί και πολλές φορές υποστεί κακοποίηση τους τελευταίους μήνες στο Ιράν.

    Αυτά τα γεγονότα "δείχνουν ότι η ελευθερία του λόγου παραβιάζεται κατάφωρα στο Ιράν", επισημαίνει ο Στόρε.

    Η επιτροπή του βραβείου Νομπέλ δήλωσε ότι θα εξέφραζε και εκείνη την διαμαρτυρία της για την κατάσχεση του βραβείου από την Εμπαντί.

    "Δεν γνωρίζω να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Γκέιρ Λούντερσταντ, γραμματέας της επιτροπής Νομπέλ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Kοινό ψηφιακό περίπτερο για 4 εκδοτικούς κολοσσούς

    Είδηση: 30053

    [10] Βουλευτής πέταξε τα παπούτσια της στην προεδρεύουσα του Σερβικού κοινοβουλίου

    Πεμπτη, 26 11 2009 16:19

    Τα παπούτσια της εκσφενδόνισε η βουλευτής του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος [SRS], Γκόρντανα Ποπ Λάζιτς, προς την προεδρεύουσα του κοινοβουλίου, στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Γκόρντανα Τσόμιτς. Το επεισόδιο συνέβη κατά την διάρκεια συζήτησης στην Σερβική βουλή, του θέματος για το καθεστώς της Βοϊβοντίνα και την αύξηση των αρμοδιοτήτων των οργάνων εξουσίας της βόρειας σερβικής επαρχίας.

    Η κα Ποπ Λάζιτς, αντιδρώντας στην άρνηση της προεδρεύουσας να της δώσει τον λόγο, έβγαλε τα παπούτσια της και τα εκσφενδόνισε εναντίον της κ. Τσόμιτς, η οποία με την σειρά της επέβαλε στην βουλευτή ποινή απομάκρυνσης από την αίθουσα. Ωστόσο, εκείνη αρνήθηκε να αποχωρήσει και έτσι διακόπηκε για λίγη ώρα η συνεδρίαση.

    Η βουλευτής του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, δικαιολογώντας την πράξη της ισχυρίστηκε ότι αυτός ήταν ένας τρόπος αντίδρασης στις προσπάθειες φίμωσης της αντιπολίτευσης και ένας τρόπος για να στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα της δεν συμφωνεί με την αντισυνταγματική αύξηση των αρμοδιοτήτων της Βοϊβοντίνα.

    Οι βουλευτές του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος συνήθιζαν και στο παρελθόν να προκαλούν επεισόδια στη Βουλή. Ο ηγέτης τους, Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στις δικαστικές φυλακές της Χάγης, κατηγορούμενος για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, στις αρχές τις δεκαετίας του '90, σε στιγμές παραφροσύνης, συνήθιζε να «ξηλώνει» τα μικρόφωνα, να πετάει νερό στο προεδρείο, να σπάει τα έδρανα και αρκετές φορές, είχαν αναγκαστεί οι άντρες της ασφάλειας να επέμβουν ώστε να βγει από την αίθουσα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Μεγάλη πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Λονδίνο

    Είδηση: 30057

    [11] Η κρίση χτυπά και το Ντουμπάι

    Πεμπτη, 26 11 2009 18:16

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητο ουτε το Ντουμπάι. Οικονομικοί κολοσσοι της χωρας πνίγονται στα χρέη και προχωρουν σε απολύσεις ενώ ο παράδεισος του real estate και του τουρισμού, η κρατική επενδυτική εταιρεία Dubai World, δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η κυβέρνηση του εμιράτου ζητά εξάμηνο πάγωμα στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της, καθώς η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων και η διεθνής ύφεση, την έχουν βαρύνει με οφειλές 59 δισ. δολαρίων.

    Στο προθάλαμο του οικονομικού μαρασμού βρίσκεται ο οικονομικός, αναπτυξιακός και εσχάτως τουριστικός παράδεισος του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Εμιράτο που με τις κατασκευές και την χρυσοποίκιλτη ζωή έγινε εν μια νυκτί πρότυπο ανάπτυξης για ολόκληρο τον κόσμο αδυνατεί να αποπληρώσει το δυσβάσταχτο χρέος των 60- έως 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Δυο εκ των κορυφαίων ομίλων του Ντουμπάι ανακοίνωσαν αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους και ζήτησαν από τους πιστωτές τους υπομονή, τουλάχιστον έως τον προσεχή Μάιο.

    Από αυτή και μόνο την ανακοίνωση το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως επηρεάστηκε αρνητικά με τους δείκτες στις μεγάλες αγορές να δέχονται σοβαρές πιέσεις

    Η ανάπτυξη της πόλης-κράτος, μεταφέρθηκε στο εμπόριο, και τη χρηματοδότηση από τον τουρισμό για να καλύψει την σταδιακή έλλειψη του πετρελαϊκού πλούτου. Όμως η μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών άλλαξε τα δεδομένα.

    Οι τιμές των ακινήτων στο Ντουμπάι υποχώρησαν κατά περίπου 50% μέσα σε ένα χρόνο γεγονός που κατακρήμνισε τον τομέα σημαντικό τομέα των κατασκευών. Οι απολύσεις ήταν το πρώτο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που παρόλα αυτά συνεχίζουν να παραπαίουν. Οι ελπίδες είναι τώρα στην κεντρική ομοσπονδιακή εξουσία

    Το Ντουμπάι είναι ένα από τα επτά αυτοδιοικούμενα Εμιράτα που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ξέφυγε από το μεσανατολικό τρόπο ζωής χάρη το όραμα του σεΐχη Μάκτουμ Μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ. Μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξε τον τρόπο σκέψης στη Μέση Ανατολή με την κατασκευή φημισμένων τεχνιτών νησιών υπερπολυτελών ξενοδοχείων του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο την πρώτη κλειστή πίστα για σκι. Όμως η παγκόσμια πιστωτική κρίση και η ύφεση το φέρνει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    Πηγή: NET

    Επόμενο &gt;Τρεις δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό

    Είδηση: 30054

    [12] Αποκάλυψη νέων τμημάτων του τείχους της Βεργίνας

    Πεμπτη, 26 11 2009 19:11

    Εντυπωσιακή οχυρωματική κατασκευή της αρχαίας πόλης της Βεργίνας αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια από την πανεπιστημιακή ανασκαφή στην αρχαία μακεδονική πόλη.

    Στοιχεία για το τείχος, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο καθηγητής του ΑΠΘ (και μέλος της τριμελούς ομάδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα) Παναγιώτης Φάκλαρης, ο οποίος ανασκάπτει από το 1992 το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, που υπογράφει ο καθηγητής Παναγιώτης Φάκλαρης, "όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τείχους, αλλά και τα ανασκαφικά στοιχεία, με στρωματογραφημένο το σύνολο του αποκαλυφθέντος τμήματος του περιβόλου, ομόφωνα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Κασσάνδρου, και συγκεκριμένα μετά τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία η Μακεδονία γνωρίζει μια ταραχώδη περίοδο, εμφύλιων συγκρούσεων και εξωγενών επεμβάσεων".

    "Η γεωγραφική θέση της πιερικής αυτής πόλης, πάνω στον αμαξιτό δρόμο που οδηγούσε από τα λιμάνια της Πύδνας και της Μεθώνης προς την Άνω Μακεδονία, καθιστούσε απαραίτητη την οχύρωσή της για την εξασφάλιση και τον έλεγχο της σημαντικής αυτής διάβασης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Τα ανασκαφικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά, καθώς το τείχος αποκαλύπτεται διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση και σημαντικό ύψος έως 1,90 μ. Στο σημείο αυτό, η ανασκαφική ομάδα δίνει αγώνα με τις επιχώσεις, καθώς το βάθος στο οποίο αποκαλύπτεται το τείχος, συχνά υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα, λόγω του όγκου των φερτών υλών που σώρευσε πάνω του ένας χείμαρρος που έδρασε καταστροφικά κατά την αρχαιότητα. Στο γεγονός αυτό ωστόσο, οφείλεται η καλή κατάσταση του μνημείου, καθώς οι τεράστιες αυτές επιχώσεις το προστάτευσαν από τη φυσική και την ανθρώπινη φθορά.

    Με τα μεταπύργια να φθάνουν το εντυπωσιακό πάχος των 2,80 μέτρων και ενίσχυση κατά διαστήματα από στιβαρούς ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους, το τείχος αυτό ήταν σαφώς κατασκευασμένο με πρόνοια για την αντιμετώπιση, αλλά και την εγκατάσταση πολεμικών μηχανών. Η άνοδος στους πύργους και τις επάλξεις γινόταν με χτιστές κλίμακες, πέντε από τις οποίες έχουν ήδη ερευνηθεί. Δίπλα σε πύργους, καλυμμένες από την ημικυκλική προβολή τους, βρέθηκαν μικρές πύλες που χρησίμευαν για εξόδους αιφνιδιασμού του εχθρού.

    Σε όλο το τμήμα του τείχους που αποκαλύφθηκε (περί τα 2/3 σε συνολικό μήκος 3,5 χιλιομέτρων) διαπιστώθηκε η ενσωμάτωση στην κατασκευή του, οικοδομικού υλικού σε δεύτερη χρήση, προερχόμενου από άγνωστα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια της πόλης.

    Την αρχαιολογική ανακάλυψη του μνημειώδους τείχους συμπληρώνει πλήθος κινητών ευρημάτων, αλλά και απανθρακωμένων σπόρων από όσπρια και δημητριακά - τροφικά κατάλοιπα της εποχής που η επιστημονική ομάδα του κ. Φάκλαρη τοποθετεί χρονολογικά στον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ.

    AΠΕ

    Επόμενο &gt;"Έρωτας δολοφόνος" του Θάνου Κανδύλη

    Είδηση: 30058

    [13] Τουρκία: 161 νεκροί από την νέα γρίπη

    Πεμπτη, 26 11 2009 16:52

    Σαράντα εννέα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία από την νέα γρίπη με αποτέλεσμα να φθάσουν τα 161 τα θανατηφόρα κρούσματα από τον ιό Η1Ν1 μέσα σε ένα μήνα, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας.

    Περίπου 240 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται ,από τα οποία τα 70 σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου στο διαδίκτυο.

    Μεταξύ αυτών που έχασαν την ζωή τους 92 υπέφεραν από χρόνιες ασθένειες που επιδείνωσαν την κατάστασή τους.

    Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα ανακοίνωσε η Τουρκία στις 24 Οκτωβρίου.

    Το υπουργείο Υγείας επανέλαβε την έκκληση προς τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, ωστόσο επικρατεί σύγχυση με το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί και το υπουργείο Υγείας να καλεί τους κατοίκους να εμβολιαστούν.

    Από τα 71 εκατομμύρια κατοίκους προβλέπεται να εμβολιαστούν περίπου 28 εκατομμύρια στην Τουρκία.

    AΠΕ

    Επόμενο &gt;3.000.000 άτομα πεθαίνουν το χρόνο από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

    Είδηση: 30046

    [14] Ρεκόρ Γκίνες σε Ρουμάνικο χωριό για μνημείο αφιερωμένο στο κρεμμύδι

    Πεμπτη, 26 11 2009 17:35

    Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες μπήκε το χωριό Περιτσέι στη δυτική Ρουμανία, καθώς δημιούργησε το μεγαλύτερο μνημείο, ύψους 6,5 μέτρων αφιερωμένο στο κρεμμύδι.

    Το ύψος του κρεμμυδιού είναι 4,5 μέτρα και είναι φτιαγμένο από σίδερο και ρετσίνι στο χρώμα που έχει το ξερό κρεμμύδι, ενώ είναι τοποθετημένο σε βάση δύο μέτρων από τσιμέντο.

    Το μνημείο φιλοτέχνησε ο Κορνέλ Ντουργκέου, κοσμήτορας της σχολής Εικαστικών Τεχνών στην Οράντεα και κόστισε 6.700 δολάρια. Τα χρήματα παραχώρησε επιχειρηματίας που γεννήθηκε στο Περιτσέι, ζει στην Οράντεα και ασχολείται με την εξαγωγή κρεμμυδιών.

    Οι κάτοικοι στο χωριό ασχολούνται με την παραγωγή κρεμμυδιών και πιστεύουν ότι τα προϊόντα τους είναι πολύ νόστιμα εξαιτίας της καλής ποιότητας χώματος στη περιοχή και των κατάλληλων θερμοκρασιών για την ωρίμανση.

    AΠE

    Επόμενο &gt;Το δέρμα μας...ακούει!

    Είδηση: 30052

    [15] Έρωτας δολοφόνος του Θάνου Κανδύλη

    Πεμπτη, 26 11 2009 18:48

    To βιβλίο "Έρωτας Δολοφόνος" του Θάνου Κανδύλη, είναι μια από τις νέες κυκλοφορίες στο χώρο του βιβλίου. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Βενετία το 1424.

    Οι ανώτατες αρχές ασφαλείας της πόλης αναθέτουν στον νεαρό αστυνομικό Ζαν λε Κερ να διαλευκάνει μέσα σε δέκα μέρες το φόνο μιας πόρνης που δουλεύει σε έναν οίκο ανοχής. Είναι μια δοκιμασία από την οποία πρέπει να περάσει και βέβαια να ανακαλύψει το δολοφόνο, ώστε άξια να πάρει τη θέση του επιθεωρητή. Κι ενώ ο νεαρός αστυνομικός διεξάγει με πάθος εντατικές έρευνες, ο δολοφόνος θα αρχίσει να του στέλνει επιστολές και να του προαναγγέλλει τους επόμενους φόνους του. Στη ζωή του Ζαν θα μπει μια αινιγματική Βενετσιάνα, η Μαρκέλα Γκρίτι, κι εκείνος θα υποκύψει στη γοητεία της. Καθώς οι δυο νέοι θα βιώσουν έναν έρωτα παράφορο που θα τους συνεπάρει, ο νεαρός αστυνομικός θα έρθει αντιμέτωπος με τον επικίνδυνο δολοφόνο, ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Μια συγκλονιστική ιστορία έρωτα και μυστηρίου που διαδραματίζεται στα σκιερά κανάλια της Βενετίας του δέκατου πέμπτου αιώνα.

    O Θάνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Έχει γράψει πέντε μυθιστορήματα, διηγήματα, ιστορικές μελέτες και επιστημονικές εργασίες. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή μυθιστορήματος και ιστορικών έργων.

    Αποκάλυψη νέων τμημάτων του τείχους της Βεργίνας &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Γλυπτά του Ντεγκά στο Μουσείο Ηρακλειδών

    Είδηση: 30056

    [16] Γλυπτά του Ντεγκά στο Μουσείο Ηρακλειδών

    Πεμπτη, 26 11 2009 16:21

    Την πλήρη συλλογή γλυπτών του Εντγκάρ Ντεγκά, φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Μουσείο Ηρακλειδών. Στην έκθεση, παρουσιάζονται και τα 74 μπρούντζινα γλυπτά του Ντεγκά, με πρωταγωνίστρια, τη ''Μικρή Δεκατετράχρονη Χορεύτρια''.

    Τα αντισυμβατικά γλυπτά του ιμπρεσιονιστή Γάλλου καλλιτέχνη Εντγκάρ Ντεγκά, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο Μουσείο Ηρακλειδών. Το Κέντρο Τεχνών Άμπραχαμ, στο οποίο ανήκει η πλήρης συλλογή γλυπτών του Ντεγκά, ανέθεσε στο μουσείο Ηρακλειδών τη διοργάνωση της έκθεσης, η οποία θα περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο, με πρώτο σταθμό την Αθήνα.

    Αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια της έκθεσης, είναι η μικρή δεκατετράχρονη χορεύτρια, η οποία συγκλόνισε το κοινό με τον εριστικό ρεαλισμό της, όταν παρουσιάστηκε το 1881 στην 6η Ιμπρεσιονιστική Έκθεση. Οι κριτικοί, την αποκάλεσαν άσχημη, πίθηκο και γαρίδα, με αποτέλεσμα την πλήρη απογοήτευση του Ντεγκά.

    Ο Ντεγκά, εξέθεσε γλυπτό του μόνο μια φορά το 1881 και αυτό ήταν η μικρή χορεύτρια. Οι κριτικές δεν ήταν πολύ καλές, με αποτέλεσμα ο Ντεγκά να αποθαρρυνθεί και να μην ξαναπαρουσιάσει γλυπτό του σε έκθεση.

    Τα αρχικά γλυπτά του Ντεγκά, ήταν από κερί και αγαπημένο θέμα του, ήταν τα άλογα και οι χορεύτριες. Το αξιοσημείωτο της έκθεσης είναι ότι όλα τα μπρούντζινα γλυπτά είναι χυτευμένα από πρόσφατα ανακαλυμμένα γύψινα εκμαγεία, τα οποία είχαν γίνει από τα αρχικά κέρινα προπλάσματα του Ντεγκά κατά τη διάρκεια της ζωής του και με τη συγκατάθεσή του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Απριλίου.

    Πηγή: NET

    "Έρωτας δολοφόνος" του Θάνου Κανδύλη &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Θα αναστηλωθεί το αρχαίο θέατρο του Διονύσου

    Είδηση: 30042

    [17] Προσχέδιο συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν κατέθεσε η ΙΑΕΑ

    Τεταρτη, 21 10 2009 15:47

    Σχέδιο κειμένου συμφωνίας προς έγκριση έδωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια στο Ιράν, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ώστε να αμβλυνθούν οι διεθνείς ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μετά το πέρας των συνομιλιών στη Βιέννη, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι εξέφρασε στους δημοσιογράφους την αισιοδοξία του, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες "πολύ εποικοδομητικές". Νωρίτερα στην Τεχεράνη, ο Μοχαμάντ Καναντί, υποδιευθυντής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, δήλωσε πως το Ιράν θα έχει μέσα στους επόμενους μήνες "καλά νέα" για τα πυρηνικά επιτεύγματά του.

    Η Διεθνής Υπηρεσία περιμένει μία απάντηση από τα εμπλεκόμενα μέρη έως την Παρασκευή.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες του κειμένου που κατέθεσε ο Ελ Μπαραντέι, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ζητά από την Τεχεράνη να εξάγει ουράνιο για εμπλουτισμό σε Γαλλία και Ρωσία.

    "Στους επόμενους μήνες, θα έχουμε καλά νέα για το έθνος μας σχετικά με τα πυρηνικά επιτεύγματά μας" δήλωσε ο Καναντί χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Iran nuclear fuel deal 'agreed'

    Αφγανιστάν: Το όπιο σκοτώνει περισσότερο απ' τον πόλεμο&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Εισαγγελική πρόταση για 18μηνη φυλάκιση στον Ντομινίκ Ντε Βιλπέν

    Είδηση: 28783

    [18] Στον Μπαράκ Ομπάμα το Νομπέλ Ειρήνης

    Παρασκευη, 09 10 2009 11:24

    Στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, απονέμεται το Νομπέλ Ειρήνης 2009. Η Νορβηγική Επιτροπή, αναγνώρισε, όπως σημειώνει, το όραμα του Αμερικανού Προέδρου για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά αλλά και τον ενεργό του ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.4 εκατομμυρίων δολαρίων. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

    Αναγνώρισε το όραμα του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Νορβηγική Επιτροπή απονέμει την ύψιστη τιμητική διάκριση στον Μπαράκ Ομπάμα για τις «εξαιρετικές προσπάθειές του να εντείνει τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων».

    "Είναι πολύ σπάνιο στον κόσμο, ένας άνθρωπος να έχει τραβήξει σε τέτοιο βαθμό την παγκόσμια προσοχή και να έχει δώσει στο λαό του ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον" προσθέτει στην ανακοίνωση της η Επιτροπή.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, γίνεται ο τρίτος κορυφαίος πολιτικός των Δημοκρατικών που βραβεύεται με το Νομπέλ Ειρήνης, μετά τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ το 2007 και τον Τζίμι Κάρτερ το 2002.

    Αντιδράσεις στη βράβευση Ομπάμα

    Η βράβευση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με το Νομπέλ Ειρήνης, διότι έδωσε στον κόσμο "ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον", προκάλεσε θετικές αντιδράσεις, σκεπτικισμό -και σίγουρα την έκπληξη των δημοσιογράφων κατά την ανακοίνωσή της στο Όσλο.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομπελ, Τόρμπιορν Γιάγκλαντ, αρνήθηκε τους υπαινιγμούς των δημοσιογράφων ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης πολύ πρόωρα, λέγοντας ότι η βράβευση έγινε ως αναγνώριση όλων όσα έκανε τον προηγούμενο χρόνο.

    Η βράβευση του κ. Ομπάμα κρίθηκε ως πολύ βιαστική από τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας και βραβευμένο το 1983 με το Νόμπελ Ειρήνης, Λεχ Βαλέσα, ο οποίος δεν έκρυψε την έκπληξή του.

    Τη βράβευσή του χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και το ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, το οποίο εκτιμά ότι η βράβευση του Αμερικανού προέδρου πρόκειται να τον εμψυχώσει στον αγώνα του υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και της εξάλειψης της φτώχειας, εκτιμά το Ίδρυμα Μαντέλα.

    "Είμαστε σίγουροι ότι το βραβείο αυτό θα του επιτρέψει να ενισχύσει τη δέσμευσή του, ως ηγέτη του ισχυρότερου έθνους του κόσμου, για να συνεχίσει την προώθησή της ειρήνης και την εξάλειψη της φτώχειας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδρύματος.

    Η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον κ. Ομπάμα ενισχύει τις ελπίδες ότι θα εργαστεί περισσότερο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, εκτιμά και η ηγέτιδα των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντίρ, η οποία φερόταν επίσης ως υποψήφια για το βραβείο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι η "σωστή απάντηση" για μία τέτοια διάκριση, δήλωσε και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, εν αναμονή της απόφασης από την πλευρά των ΗΠΑ για το αν θα αποσταλεί ή όχι μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στη χώρα για την ενίσχυση του αγώνα κατά των Tαλιμπάν, οι οποίοι καταδίκασαν φυσικά τη βράβευση.

    Η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι η βράβευση του Ομπάμα είναι πρόωρη, ενώ οι Αφγανοί Ταλιμπάν διακωμώδησαν τη βράβευση του Ομπάμα λέγοντας ότι μάλλον θα έπρεπε να του απονεμηθεί το Νομπέλ της βίας. "Δεν καταλάβαμε καμία αλλαγή της στρατηγικής για την ειρήνη, δεν έκανε τίποτα για την ειρήνη στο Αφγανιστάν, δεν έλαβε κανένα σχετικό μέτρο ειρήνευσης ή σταθεροποίησης της χώρας", δήλωσαν οι Tαλιμπάν δια στόματος του εκπροσώπου τους.

    Για τη βράβευσή του ωστόσο τον συνεχάρη και η παλαιστινιακή Αρχή, εκτιμώντας ότι έτσι αυξάνεται η ευθύνη για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. "Ελπίζω ότι η βράβευση αυτή θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να εργαστεί ακόμη σκληρότερα για την ειρήνη στην περιοχή μας", δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Γάσαν Χατίμπ.

    Σε μία πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Ιράν, σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο θα πρέπει να τον παρακινήσει να συμβάλει στην εξάλειψη της αδικίας από τον κόσμο.

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters - CNN

    Δύο διηπειρωτικούς πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Φ. Μιτεράν: " Είμαι ομοφυλόφιλος αλλά όχι παιδεραστής"

    Είδηση: 28372

    [19] Αφγανιστάν: Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών

    Τριτη, 20 10 2009 08:57

    Εντός της ημέρας θα ανακοινώσει η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της επιτροπής "συσκέπτονται αυτή τη στιγμή για να συζητήσουν τα στοιχεία που απέστειλε χθες η Επιτροπή Εκλογικών Προσφυγών και θα ανακοινώσουν την τελική απόφασή τους σήμερα". Mετά την ακύρωση 1,3 εκατ. ψηφοδελτίων, βάσει έκθεσης που συνέταξε η Επιτροπή Εκλογικών Προσφυγών, το ποσοστό του Χαμίντ Καρζάι μειώθηκε από 54,6% σε 48%. Ο εκπρόσωπος του απερχόμενου Aφγανού προέδρου δήλωσε ότι ο Καρζάι θα αποδεχθεί το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μόλις αυτό ανακοινωθεί. Οι ισχυρισμοί για καλπονοθεία πρέπει να διερευνηθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ η Χίλαρι Κλίντον αναμένει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος θα κάνει σχετική δήλωση εντός της ημέρας. Ο αντίπαλος του Καρζάι για την προεδρία Αμπντάλα Αμπντάλα δήλωσε ότι είναι έτοιμος για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και ανοικτός σε άλλες επιλογές για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

    Ακυρώνεται περίπου το 1/3 των ψηφοδελτίων υπέρ Καρζάι

    Τη Δευτέρα, η Εκλογική Επιτροπή Προσφυγών ανακοίνωσε πως ακυρώνεται περίπου το 1/3 των ψηφοδελτίων υπέρ του Καρζάι, γεγονός που σημαίνει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον Αμπντάλα σε ένα δεύτερο γύρο.

    Ο Καρζάι αρνιόταν επίμονα τις τελευταίες εβδομάδες τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, αλλά διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αναδιπλώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ύστερα και από τις διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε για να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία.

    Πάντως, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Χαμίντ Καρζάι δεσμεύτηκε στον ΓΓ του Οργανισμού ότι "θα σεβαστεί τη συνταγματική διαδικασία" της χώρας του.

    "Είμαι έτοιμος για έναν δεύτερο γύρο, αλλά ταυτόχρονα η πόρτα είναι ανοικτή και για το ενδεχόμενο άλλων επιλογών" τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα σε συνέντευξή του στο CNN.

    "Νομίζω πως πριν γίνω πιο συγκεκριμένος θα πρέπει να έχω την εντολή των υποστηρικτών μου" είπε ο Αμπντάλα και πρόσθεσε πως στόχος του είναι να "φέρει την αλλαγή στη χώρα και όχι να κερδίσει μία ή δύο θέσεις στην κυβέρνηση".

    Ο υποψήφιος για την αφγανική προεδρία δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι επιλογές ή αν είναι ανοικτός στην πιθανότητα να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    "Τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξαν επαφές ανάμεσα στο δικό μου στρατόπεδο και αυτό του Καρζάι", επισήμανε.

    Ο ίδιος υπογράμμισε πως η διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην δημοκρατική διαδικασία. "Δεν θα είναι τέλειες οι εκλογές αυτές αλλά κάνουν τον λαό να αποκτήσει και πάλι εμπιστοσύνη στην διαδικασία" είπε χαρακτηριστικά.

    Μπαν Κι Μουν

    Την επιδοκιμασία του για την αποδοχή από τον απερχόμενο πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι να διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη χώρα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διοργάνωσή του αποτελεί μια "τεράστια πρόκληση".

    Ο ΟΗΕ θα κάνει ο,τιδήποτε είναι δυνατό για να υπάρχει διαφάνεια και να είναι αξιόπιστος ο δεύτερος γύρος των εκλογών στις 7 Νοεμβρίου, προσέθεσε ο Μπαν Κι Μουν, που επεσήμανε ότι "Πρέπει να μην επαναληφθεί αυτό που έκαναν την περασμένη φορά".

    Ομπάμα, ενισχύσεις στο Αφγανιστάν

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα δώσει εντολή για την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην ασιατική χώρα, που προβλέπεται να διενεργηθούν στις 7 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκίμπς.

    Οπως διευκρίνισε, δεν έχει αποφασιστεί εάν ο Ομπάμα θα περιμένει για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Νοεμβρίου πριν λάβει την τελική του απόφαση.

    Λύση σύντομα διαβλέπει η Χίλαρι Κλίντον

    Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει πολλές ελπίδες ότι θα επιλυθεί "με συνταγματικό τρόπο" η εκλογική κρίση που σημειώθηκε στο Αφγανιστάν στις προεδρικές εκλογές. Η κα Κλίντον πρόσθεσε ότι έχει επανειλημμένως μιλήσει με τον Καρζάι τις τελευταίες ημέρες και αναμένει δήλωσή του.

    Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η διεξαγωγή και ενός δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών τεχνικά είναι δυνατόν να γίνει. "Κρίνω ότι είναι ενθαρρυντικό το πως προχωρούν τα πράγματα" επισήμανε η κ. Κλίντον.

    Ο Αμερικανός αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Πίτερ Γκαλμπράιθ, που παραιτήθηκε από τη θέση του καταγγέλλοντας σοβαρές παρατυπίες και νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, δήλωσε σήμερα ότι το μέγεθος της νοθείας είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

    Ο Γκαλμπράιθ ανέφερε ότι τουλάχιστον πάνω το 30% των ψήφων που ήταν υπέρ του απερχόμενου πρόεδρου Καρζάι ήταν νοθευμένοι και επισήμανε ότι το σημαντικό τώρα είναι να μπορέσει να διενεργηθεί ένας τίμιος και με κάθε διαφάνεια δεύτερος γύρος.

    Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info, δήλωσε ότι θεωρεί "πολύ σημαντική" τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών, ακόμη και αν πιστεύει ότι ο Χαμίντ Καρζάι ήταν νικητής του πρώτου γύρου.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Αφγανιστάν: Ακύρωση εκατοντάδων χιλιάδων ψήφων για τον Καρζάι BBC: Karzai 'to answer poll criticism'

    Εφτά νεκροί από τις επιθέσεις στο Πανεπιστήμιο της Ισλαμαμπάντ &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Τουρκία: Καταθέσεις συνδέουν "Εργκενεκόν"-Οτσαλάν

    Είδηση: 28715

    [20] Ναυμαχία Ναυπάκτου: λαμπρές εκδηλώσεις

    Παρασκευη, 02 10 2009 10:59

    Σε μια τεράστια σκηνή με πολλαπλά φαντασμαγορικά δρώμενα και χιλιάδες θεατές θα μετατραπεί και φέτος η Ναύπακτος στο τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10-11 Οκτωβρίου 2009. Ο Δήμος της Ναυπάκτου διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις και επιφυλάσσει στους επισκέπτες πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκπλήξεις με σκοπό να τιμήσει και να γιορτάσει ακόμα μια χρονιά την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, του ιστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

    438η Επέτειος

    Η φετινή 438η επέτειος θα ξεκινήσει την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου οπότε και η Ναύπακτος αναμένεται να πλημμυρίσει κυριολεκτικά με επισκέπτες. Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εντυπωσιακές παρελάσεις και πολλά άλλα με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου το βράδυ του Σαββάτου που ως συνήθως, εξελίσσεται σε μοναδικό και εντυπωσιακό υπερθέαμα.

    Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το εκπληκτικό πισωγύρισμα στο χρόνο μέσω και των υπολοίπων εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν την ομάδα θεατρικών και ιστορικών αναπαραστάσεων "CERS" όπου με ενδυμασίες εποχής και θέμα "Η καθημερινή ζωή πριν την ναυμαχία" (Πάρκο Θερβάντες) θα δώσουν το στίγμα της εποχής της Ναυμαχίας, καθώς και την μεγάλη παρέλαση FIRE PARADE στις 9:15 το βράδυ, όπου φωτιές και τύμπανα πριν από τη μάχη, σε σκηνοθεσία Ιων. Κεχαγιόγλου συνθέτεται ένα θεαματικό σκηνικό.

    Για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιταλοελληνική γαστρονομία καθώς ο Δήμος Ναυπάκτου και η Αναπτυξιακή Εταιρία Ναυπάκτου με επικεφαλής τον κ Νίκο Κούμπιο (φωτο) -Αντιδήμαρχο Ναυπάκτου & Πρόεδρο της ΑΝ.ΝΑ.- σε συνεργασία με τον Δήμο του Παλέρμο θα πραγματοποιήσουν μια σύντομη διάλεξη και μία έκθεση των προϊόντων διατροφής του διανομείου (καμπούσα) των γαλέρων εκείνης της εποχής με αυθεντικές γεύσεις και συνταγές από τη Μαρία Λόη και γνωστούς Σεφ του Παλέρμο.

    Το μεστό και εκπληκτικό σε θέαμα και συμβολισμούς τριήμερο συνεχίζεται με συμμετοχές από τις ξένες αντιπροσωπείες, τον διάπλου της ιστορικής γόνδολας της Βενετίας "Gondolone" συνοδευόμενη από 2 ακόμα γόνδολες εποχής και 16 γονδολιέρηδες, τους "In guardia" ιστορική φρουρά των ιπποτών της Μάλτας, παρουσιάσεις λευκωμάτων, ειδικές ομιλίες όπως αυτή από τον καθηγητή Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Ρώμης με θέμα "Από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα στη Ναύπακτο: Σκέψεις πάνω σε μια ιδεώδη συνέχεια", με σκακιστικό αγώνα "Μια μάχη στρατηγικής πριν την Ναυμαχία", και άλλα πολλά που θα προσπαθήσουν να δώσουν υπόσταση στο μήνυμα της 438ης επετείου που επιθυμεί να διεθνοποιήσει τον χαρακτήρα της γιορτής της Ναυμαχία της Ναυπάκτου, αποτελώντας παράλληλα τόπο παραγωγής πολιτισμού.

    Επίλογος των εκδηλώσεων η επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Ναυπάκτου και η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των χωρών που συμμετέχουν (Ιταλία, Μάλτα).

    Το Ιστορικό της Ναυμαχίας

    Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571 όπου συγκρούστηκε ο ενωμένος στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένοβας, της Νεάπολης και Σικελίας και του Πάπα ενάντια στον ενιαίο στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η δε ονομασία της προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς "Κόλπος της Ναυπάκτου".

    Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία και αμέσως μετά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η ιστορικότερη και σημαντικότερη ναυμαχία. Για πολλούς δε αποτελεί ιστορικό ορόσημο που έκρινε την τύχη του κόσμου και την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς δύο διαφορετικοί πολιτισμοί -η Οθωμανική αυτοκρατορία και η Δύση- συγκρούστηκαν σ' έναν τιτάνιο αγώνα, μια διαμάχη που "αποτυπώθηκε" δραματικά με τη σύρραξη δύο πάνοπλων στόλων.

    Ο ναύαρχος Ζουριέν ντε λε Γραβιέρ υποστήριξε πως "η τύχη του κόσμου τρεις φορές εξαρτήθηκε από την έκβαση μιας ναυτικής σύρραξης: στη Σαλαμίνα, στο Άκτιο και στη Ναύπακτο", ενώ ο ιστορικός Paryta χαρακτήρισε την έκβαση της Ναυμαχίας ως "σπάνιο φαινόμενο όλων των αιώνων, γεγονός απρόοπτο που έσωσε τον κόσμο και τον πολιτισμό".

    Πως ξεκίνησαν όλα

    Η ραγδαία επέκταση των Τούρκων, μετά τη κατάληψη της Κύπρου από τον Σουλτάνο Σελήμ Β΄, τον Αύγουστο του 1570, οι σφαγές των παραδοθέντων Ενετών από τους Τούρκους και τέλος η εκδίωξη των Ενετών από τη Ναύπακτο, που αντικειμενικά αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο, δεν άφηνε περιθώρια στην Χριστιανική Δύση για ολιγωρία. Η προκλητική στάση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έναντι των χριστιανικών κρατών οδήγησε τον Πάπα της Ρώμης Πίο τον Β΄ να απευθύνει έκκληση στους χριστιανούς ηγεμόνες της Δύσης να ενωθούν σε μια νέα σταυροφορία για να αντιμετωπίσουν την Οθωμανική απειλή.

    Η έκκλησή του ωστόσο βρήκε περιορισμένη απήχηση καθότι οι περισσότεροι ηγεμόνες εξαντλούνταν σε εσωτερικές διαμάχες και έκριναν άκαιρη και επικίνδυνη την επιχείρηση αυτή. Τελικά, η Ισπανία, η Ενετική Δημοκρατία, η Σαβοΐα, η Νεάπολη, τα παπικά κράτη και η Μάλτα ανταποκρίθηκαν και υπέγραψαν μια συνθήκη Ιερής Συμμαχίας και πιο συγκεκριμένα "Ιερό Συνασπισμό" (Sacra Liga). Αρχηγός της ναυτικής σταυροφορίας επιλέχθηκε ο Δον Ζουάν ο Αυστριακός.

    Ο συμμαχικός στόλος συγκεντρώθηκε στην Μεσσήνη της Ιταλίας στις 2 Οκτωβρίου 1571 μ.Χ. από όπου απέπλευσε και αφού πέρασε από την Κέρκυρα και αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, πληροφορήθηκε ότι ο τουρκικός στόλος με επικεφαλής τον αρχιναύαρχο Μουεζίν Ζαδέ Αλή είχε ελλιμενιστεί στη Ναύπακτο.

    Στις 7 Οκτωβρίου 1571 οι δύο στόλοι πάνοπλοι, συγκρούστηκαν λίγα μίλια δυτικά της Ναυπάκτου. Ο τουρκικός στόλος παρ' ότι ήταν πειθαρχικός και εμπειροπόλεμος, δεν στάθηκε ικανός να κάμψει το σθένος του στόλου της Δύσης που είχε λάβει την μορφή Ιερού Αγώνα των Χριστιανών κατά των Οθωμανών. Έτσι χρειάσθηκαν μόνο πέντε ώρες για να διαλυθεί ο μύθος του ανίκητου στόλου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να ανακοπεί η φονταμενταλιστική ορμή του Ισλαμισμού προς την Ευρώπη, προφυλάσσοντας έτσι την συνέχεια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Η μαρτυρία του διάσημου συγγραφέα του Δον Κιχώτη Θερβάντες, με την ιδιότητα του πολεμιστή που τραυματίστηκε κι έχασε το χέρι του στην ναυμαχία, δίνει το στίγμα της σπουδαιότητας της: "Εκείνη την ημέρα διαλύθηκε η, σε ολόκληρο τον κόσμο, διαδεδομένη πεποίθηση πως οι Τούρκοι ήταν αήττητοι στη θάλασσα."

    Η σύγκρουση των δύο στόλων εξελίχθηκε σε τιτανομαχία με τεράστιες απώλειες και για τις δύο παρατάξεις. Δοξολογίες, κανονιοβολισμοί, λαϊκές εκδηλώσεις, ποιήματα, μετάλλια, πίνακες, αγάλματα, αποθανάτισαν αυτή την Ναυμαχία σύμβολο, που σημειολόγισε την απρόσκοπτη πολιτισμική εξέλιξη.

    Με την ονομασία "Battaglia di Lepanto" η Ναυμαχία έμεινε ορόσημο στην ιστορία και έδωσε πολλαπλά τροφή στην Τέχνη.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

    Παρασκευή 9/10

    12:00 Παρουσίαση προγράμματος (Αίθουσα τέχνης Ναυπακτία)

    18:00 Διαδρομές αυθεντικών γεύσεων μεταξύ Ναυπάκτου και Παλέρμου από την Μαρία Λόη και γνωστούς Σικελιανούς Σεφ (Λιμάνι Ναύπακτος)

    18:40 "Η καθημερινή ζωή πριν τηνβ¦ναυμαχία"

    Παρουσίαση από τον εκπρόσωπο CERS (Πάρκο Θερβάντες)

    19:30 Παρουσίαση του Λευκώματος "Από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη έως τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, Οκτώ Αιτωλοακαρνανές Πρωθυπουργοί"

    21:15 FIRE PARADE - Η μεγάλη παρέλαση με φωτιές και τύμπανα πριν από τη μάχη. Σκηνοθεσία: Ιων Κεχαγιόγλου

    21:15 WELCOME PARTY -VDj Constantinos S.

    Σάββατο 10/10

    11:00 Υποδοχή Καλεσμένων, Εκδήλωση Χορηγών.

    Βράβευση Οργανωτών, Αντιπροσωπειών και Εθελοντών.

    Προσφωνήσεις. Ανταλλαγές δώρων.

    Επίσημη έναρξη εορταστικών εκδηλώσεων

    12:00 "Από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα στη Ναύπακτο: Σκέψεις πάνω σε μια ιδεώδη συνέχεια". Ομιλία από τον Dr MATTEI, Καθηγητή Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Ρώμης (Παπαχαραλάμπειος αίθουσα)

    16:00 Σκακιστικός Αγώναςβ¦Μια μάχη στρατηγικής πριν την Ναυμαχία (Αίθουσα τέχνης Ναυπακτία)

    20:20 -1571 step's - Αναπαράσταση της Ναυμαχίας. Ο Ιων Κεχαγιόγλου σκηνοθετεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα μοναδικό πολυθέαμα με βάση στην ιστορία και άξονα το λιμάνι της Ναυπάκτου.

    Κυριακή 11/10

    07:00 Κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών της πόλεως της Ναυπάκτου. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου.

    11:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι. Ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και ανάκρουση εθνικών ύμνων.

    11:30 Αποκαλυπτήριος τελετή αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας στο Πάρκο Θερβάντες από τον πρέσβη της Μάλτας Saviour Falzon

    12:00 Ξενάγηση των προσκεκλημένων στον Πύργο Μπότσαρη

    Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τα Ίμία του Α. Έλλις και του Μ. Ιγνατίου&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Στη Γερμανίδα Χέρτα Μίλερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

    Είδηση: 28115

    [21] Η πέτρα του σκανδάλου μίλησε...

    Παρασκευη, 02 10 2009 16:15

    Έσπασε τη σιωπή της η 42χρονη Πατρίτσια Ντ΄Αντάριο, η οποία υποστηρίζει πως πέρασε μία βραδιά με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο ιταλικό κρατικό κανάλι RAI-2, δήλωσε πως ο Καβαλιέρε γνώριζε ότι είναι συνοδός.

    Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατηγόρησε την εκπομπή για εγκληματική χρήση της κρατικής τηλεόρασης.

    Η Πατρίτσια Ντ' Αντάριο, συνοδός πολυτελείας, που αποκάλυψε τη στενή της γνωριμία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμμετείχε στο πολτικό τοκ-σόου «Anno Zero», της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai-2.

    Η συνέντευξη της Πατρίτσια Ντ΄ Αντάριο στη Rai αναλυτικότερα

    «Με αξιοπρέπεια δήλωσα αμέσως ότι είμαι συνοδός», δήλωσε η Ντ' Αντάριο και εξήγησε ότι κατά την πρώτη επίσκεψή της στην ιδιωτική κατοικία του Μπερλουσκόνι, της είχαν υποσχεθεί 2.000 β¬, αλλά, όταν αρνήθηκε να περάσει την νύχτα μαζί του, η αμοιβή της μειώθηκε στα 1.000».

    Η 42χρονη Ιταλίδα από το Μπάρι, επέμεινε ότι και στις δύο βραδιές που βρέθηκε στο μέγαρο «Παλάτσο Γκρατσιόλι», ιδιοκτησίας του «Καβαλιέρε», είχαν κληθεί και άλλες «συνοδοί» και ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ιταλού πρωθυπουργού για να της δοθούν οι απαραίτητες άδειες, ώστε να χτίσει ξενοδοχείο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Απουλία.

    Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Rai, Μικέλε Σαντόρο, αν ηχογράφησε κρυφά τον Μπερλουσκόνι, για να μπορεί μετά να τον εκβιάσει, η διάσημη, πλέον, συνοδός πολυτελείας, απάντησε ότι «αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες μόνον λόγω του ότι, κατά το παρελθόν, υπέστη βίαιες συμπεριφορές από τους συντρόφους της. Δεν υπήρχε καμία άλλη πονηρή πρόθεση».

    Επιβεβαίωσε δε, ότι τις είχε προταθεί να συμπεριληφθεί στη λίστα της ιταλικής κεντροδεξιάς για τις περσινές ευρωεκλογές, πρόταση η οποία αποσύρθηκε μετά τη θεαματική παρέμβαση της συζύγου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Βερόνικα, κατά της «τηλεοπτικής σαβούρας, που διαθέτει και πολιτικές φιλοδοξίες».

    Η Πατρίτσια Ντ' Αντάριο, αφού υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει όλες τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τις συναντήσεις της με τον Ιταλό πρωθυπουργό στην εισαγγελία του Μπάρι, ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Anno Zero» του Raidue, τονίζοντας ότι «είναι πολύ πιο αξιοπρεπές να παραδέχεσαι ότι είσαι συνοδός πολυτελείας, παρά να παρουσιάζεσαι ως ηθοποιός ή ως μοντέλο, γνωρίζοντας ότι ψεύδεσαι».

    Η 42χρονη, υποστήριξε ότι πέρασε μία βραδιά με τον Μπερλουσκόνι και είχε δώσει στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο όπου καταγράφεται συνομιλία της με τον "Καβαλιέρε". Κατά την διάρκεια της εν λόγω συνέντευξής της, αναφέρθηκε και στον Τζιανπάολο Ταραντίνι ο οποίος την προώθησε στον ιταλό πρωθυπουργό.

    "Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γνώριζε ότι είμαι συνοδός". Αυτό υποστήριξε η πέτρα του σκανδάλου, Πατρίτσια Ντ' Αντάριο, σπάζοντας τη σιωπή της, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στο ιταλικό κρατικό κανάλι Rai-2.

    Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος του δημοσιογράφου Μισέλ Σαντόρο με την Πατρίτσια Ντ΄Αντάριο:

    "-Γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι είστε συνοδός;

    -Ναι, το γνώριζε.

    -Είστε σίγουρη;

    -Ναι, πιστεύω πως και η Μοντερεάλε [μία ακόμη συνοδός] υποστήριξε πως γνώριζε ότι ήμουν συνοδός.

    -Πείτε μας, πώς θα γινόσασταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

    -Ναι, ο Τζιανπάολο Ταραντίνι με πήρε τηλέφωνο και ήρθε να με επισκεφτεί για να πάρει το μερίδιο μου, μαζί με τη γραμματέα του στο Μπάρι. Εγώ ήμουν με μία φίλη μου και του έδωσα το μερίδιο μου. Μου είπε πως θα είμαι υποψήφια στις Ευρωεκλογές και πως θα με έπαιρνε τηλέφωνο την επόμενη ημέρα. Όμως, όταν με πήρε τηλέφωνο η γραμματέας του Τζιανπάολο μου είπε πως εκείνος είχε φύγει εσπευσμένα για το Μιλάνο με τον Μπερλουσκόνι εξ αιτίας της συζύγου του, Βερόνικα Λάριο. Υπήρξε μεγάλη φασαρία στις εφημερίδες, εξ αιτίας της διαμάχης, και έτσι ηθοποιοί και μοντέλα δεν θα ήταν πλέον υποψήφιες."

    Η συνέντευξη της Ντ' Αντάριο προκάλεσε σύγχυση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατηγόρησε την εκπομπή για εγκληματική χρήση της κρατικής τηλεόρασης, λέγοντας πως είναι ντροπή μία εκπομπή να καλεί ιερόδουλες και να ρίχνει λάσπη στον πρωθυπουργό.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ αποκαλύπτει στο Twitter&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;"Έξωση" της Μπρουκ Σιλντς από την Tate Modern του Λονδίνου

    Είδηση: 28134

    [22] Διάσωση της ιστορικής μνήμης

    Πεμπτη, 26 11 2009 19:28

    Εκδηλώσεις με τίτλο "Ευρωπαϊκή Μνήμη, Καισαριανή, (Αθήνα) Lidice (Τσεχία), Ρωγοί Καλαβρύτων, Δίστομο, Ελληνικά/Ευρωπαϊκά Ολοκαυτώματα 1941-1944", πρόκειται να διοργανωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

    Tην πρώτη ημέρα: 3/12/2009 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στις 11.30 μμ στην Αίθουσα Σ. Α. Ε. Πανεπιστημίου 16, 2ος όροφος, με συμμετοχή των διοργανωτών: Πολιτιστικό Διαβαλκανικό Δίκτυο "Χάρτα του Ρήγα", Δήμος Lidice (Τσεχίας), Δήμος Διστόμου, Κοινότητα Ρωγών, Νομαρχία Αττικής, Εκπρόσωποι αντιστασιακών και πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα .

    Παρεμβάσεις των Πρωταγωνιστών: Μανώλης Γλέζος, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης-Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, Γιώργος Φαρσακίδης, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Χρίστος Αλεξίου, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστήμιο του Birmingham. Μέλος της ΕΠΟΝ

    Δεύτερη Ημέρα: 4/12/2009

    Τιμητική Εκδήλωση στους Ρωγούς, με ομιλία της Jaha Hanzlikova, επιζήσασα Lidice, επίσκεψη στον τόπο του Μαρτυρίου, κατάθεση Στεφάνων από Επιζήσαντες, Φορείς και Μαθητές

    Τρίτη Ημέρα: 5/12/2009

    Τιμητική Εκδήλωση στο Δίστομο, με ομιλίες εκπροσώπων της Τ.Α, αλλά και ομιλία της Marie Supikova, επιζήσασα Lidice, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και επίσκεψη στο Μουσείο και στον τόπο του Μαρτυρίου.

    Επόμενο &gt;Κανονικά οι πτήσεις της Παρασκευής

    Είδηση: 30060

    [23] Ληστείες σε Μεταμόρφωση, Ωρωπό και Ψυχικό

    Πεμπτη, 26 11 2009 15:24

    Στόχος μίας σπείρας τεσσάρων ένοπλων κακοποιών έγινε το μεσημέρι το υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στο κέντρο της Μεταμόρφωσης. Η ληστεία σημειώθηκε στις 14:30, όταν οι τέσσερις κακοποιοί που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κρατούσαν όπλα εισέβαλλαν στο τραπεζικό υποκατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Γ. Παπανδρέου 23.

    Αφού πρώτα ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και τους πελάτες με την απειλή των πιστολιών τους αφαίρεσαν από τα ταμεία όσα χρήματα βρήκαν και στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτες.

    Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο, παρά τις έρευνες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες.

    Αναλόγως έδρασαν και τα τέσσερα μέλη της σπείρας που διάλεξαν για στόχο τους και χτύπησαν στις 14:35 το υποκατάστημα της Εμπορικής τράπεζας στην περιοχή του Ωροπού.

    Οι ληστές με την απειλή όπλων άρπαξαν από τα ταμεία της τράπεζας άγνωστο χρηματικό ποσό και τράπηκαν σε φυγή.

    Τέλος, ένα τέταρτο πριν από τις τρεις το μεσημέρι μία ακόμη ληστεία, με δράστες δύο νεαρούς κουκουλοφόρους σημειώθηκε στην περιοχή του Νέου Ψυχικού.

    Στόχος των ενόπλων το υποκατάστημα της τράπεζας Millenium, από το οποίο οι δράστες πήραν το περιεχόμενο των ταμείων και έφυγαν ανενόχλητοι.

    Για όλες τις περιπτώσεις, το έργο της προανάκρισης έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής.

    Κανονικά οι πτήσεις της Παρασκευής&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Αλλάζει το πολιτικό άσυλο για τους μετανάστες

    Είδηση: 30038

    [24] Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

    Πεμπτη, 26 11 2009 14:25

    Περισσότερα από 55 άτομα εμπλέκονται σύμφωνα με την αστυνομία στην δράση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω internet που είχε απλώσει τα "πλοκάμια" του σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια μετά από πολύμηνες έρευνες σε 16 πόλεις.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας εξάρθρωσε η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και σχημάτισε δικογραφία σε βάρος 55 ατόμων. Από τους κατηγορουμένους, εντός των ορίων του αυτοφώρου συνελήφθησαν 16 Έλληνες και ένας αλλοδαπός, κατηγορούμενοι για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου κατά συνήθεια.

    Η επιχείρηση της αστυνομίας κράτησε τέσσερις μήνες και έφερε την κωδική ονομασία "Τσάρλι". Στο πλαίσιό της έγιναν έρευνες σε 16 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ από την ψηφιακή ανάλυση εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη 158 Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου και από την ανάλυση ταυτοποιήθηκαν τα ψηφιακά ίχνη 55 χρηστών οι οποίοι διακινούσαν στο διαδίκτυο σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας, στο οποίο απεικόνιζαν πολύ μικρά παιδιά σε σεξουαλική επαφή με ενηλίκους.

    Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση, σε μερικές περιπτώσεις, η αγριότητα ήταν πρωτοφανής που άφησε άφωνους τους ίδιους αλλά και τους εισαγγελείς που συμμετείχαν στις έρευνες. Έως τώρα οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει 88 δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, 8 φορητούς Η/Υ, πλήθος ψηφιακών δίσκων συνολικής χωρητικότητας 50 χιλιάδων gigabyte, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι κατηγορούμενοι συνεργάζονταν μεταξύ τους ή με άλλους χρήστες του Ιντερνέτ με σκοπό την ανταλλαγή και τη διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας.

    Μάλιστα, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους είχαν εγκαταστήσει στους υπολογιστές τους ένα ειδικό πρόγραμμα και είχαν τη δυνατότητα ενώ έλλειπαν από το σπίτι τους να συνεργάζονται με άλλους παιδόφιλους και να κατεβάζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας από διάφορα μέρη του πλανήτη.

    Αλλάζει το πολιτικό άσυλο για τους μετανάστες &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Στην Ελλάδα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκόλ»

    Είδηση: 30020

    [25] Στην Ελλάδα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκόλ»

    Πεμπτη, 26 11 2009 14:09

    Στην Ελλάδα από τις 3 ως τις 8 του Δεκέμβρη θα βρίσκεται το αεροπλανοφόρο θρύλος του Γαλλικού ναυτικού «Σαρλ ντε Γκολ», στο πλαίσιο των ασκήσεων που διεξάγονται ήδη στα νερά της Μεσογείου στις οποίες παίρνει μέρος μετά από τις εργασίες συντήρησης που του έγιναν. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η επίσκεψη του ευρωπαϊκού αεροπλανοφόρου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ασκήσεων στη Μεσόγειο είναι η πρώτη, εκτός Γαλλίας μετά την περίοδο συντήρησής του, και με την ευκαιρία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με το ελληνικό Ναυτικό.

    Η επιλογή μιας επίσκεψης στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, αναδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, σύμφωνα με την επιθυμία, που εξέφρασε ο πρόεδρος Σαρκοζί, σχετικά με τη «νέα συμμαχία», την οποία είχε προτείνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, το 2008.

    Το «Σαρλ ντε Γκόλ» επιτρέπει την ανάπτυξη, οπουδήποτε στον κόσμο και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας αεροπορικής δύναμης σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Έχει ήδη ταξιδέψει στο Αφγανιστάν, όπου τα αεροσκάφη του έχουν διεκπεραιώσει με επιτυχία πολυάριθμες αποστολές.

    Πρόκειται για πλοίο υψηλής τεχνολογίας, με μήκος πάνω από 260 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους. Με πλήρωμα 1.900 ατόμων και σύνολο 40 αεροσκαφών και πέντε ελικόπτερα, το «Σαρλ ντε Γκόλ» μπορεί επίσης να πραγματοποιεί αποστολές εναντίον χερσαίων στόχων, επιθέσεις των ναυτικών δυνάμεων, ή επιχειρήσεις αεροπορικής κάλυψης στην ξηρά και τη θάλασσα.

    Το αεροπλανοφόρο θα συνοδεύεται από μια αεροναυτική ομάδα αποτελούμενη από τέσσερις φρεγάτες αντιαεροπορικής και ανθυποβρυχιακής άμυνας, ένα υποβρύχιο και ένα πετρελαιοφόρο ανεφοδιασμού.

    Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Κατάθεση Βγενόπουλου για τις άγονες γραμμές

    Είδηση: 30016

    [26] Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ « Η ΝΔ βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, προσπαθώντας να μεταθέσει ευθύνες προς το ΠΑΣΟΚ.»

    Πεμπτη, 26 11 2009 13:29

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά στις απόψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού οικονομικών όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Προβόπουλου;»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Η μια τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Οικονομικών δεν αναιρεί την άλλη. Ο κ. υπουργός είπε ότι υπήρξε μια ενημέρωση αρχές Σεπτεμβρίου, πως το έλλειμμα είναι σε μονοψήφιο αριθμό 8 % και αν δεν ληφθούν μέτρα οδεύει προς διψήφιο αριθμό. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί εστιάζουμε το θέμα όσον αφορά την ενημέρωση και δεν αποθέτουμε ευθύνες σε αυτούς που δημιούργησαν αυτό το έλλειμμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι σαφές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας.»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Ναι, αλλά προσπαθούν κάποιοι να επιρρίψουν την ευθύνη και προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι γνωρίζατε την κατάσταση που υπήρχε. Άρα, ευθύνεστε και εσείς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε αυτούς τους κάποιους είναι και ο κ. Προβόπουλος;»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Ίσως. Η ΝΔ πρέπει να μας πει ο κ. Προβόπουλος είναι αξιόπιστος για όσα λέει; Σε όλη αυτή τη διαδικασία στην επιτροπής οικονομικών υποθέσεων όλα τα μέλη που συμμετέχουν της ΝΔ μας λένε ότι έντεχνα και επικοινωνιακά διογκώσαμε εμείς το έλλειμμα. Τελικά, ποιο από τα δυο ισχύει; Είναι πραγματικό αυτό που μας είπε ο κ. Προβόπουλος; Άρα, είναι αλήθεια αυτό το έλλειμμα που υπάρχει, άρα, είναι σωστό το 12,7 %, ή αν δεν είναι αλήθεια τότε δεν λέει την αλήθεια ο κ. Προβόπουλος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Διαφωνεί κανείς ότι η κατάσταση της οικονομίας μας είναι δραματική;»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να διαφωνεί. Όποιος διαφωνεί είναι εκτός τόπου και χρόνου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου προ ημερών μίλησε ότι η οικονομία βρίσκεται στην εντατική.»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Όπως αντιλαμβάνεστε, η ΝΔ βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, προσπαθώντας να μεταθέσει ευθύνες προς το ΠΑΣΟΚ με την έννοια ότι γνώριζε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά ότι το έλλειμμα ήταν πάρα πολύ μεγάλο και ξεκίνησε μια διαδικασία μεγάλων υποσχέσεων και δεσμεύσεων στον ελληνικό λαό, είναι πραγματικά μια αναλήθεια. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πετύχει μια ιδανική ισορροπία μεταξύ του να διαχειριστεί τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2009, ο οποίος είναι πλήρως εκτροχιασμένος, αλλά παράλληλα, καταρτίζει και ένα καινούργιο προϋπολογισμό για το 2010, έναν προϋπολογισμό αξιοπιστίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Προβόπουλος προχθές είπε μια αναλήθεια και προκάλεσε τον εκνευρισμό όλων των συναδέλφων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υπήρχαν στην επιτροπή. Ο κ. Προβόπουλος είπε στον κ. Λαφαζάνη ότι βδεν είπα για πτώχευση, μήπως μπερδεύεστε κ. Λαφαζάνη με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός της χώρας στο υπουργικό συμβούλιο, εννοώντας πολύ λανθασμένα και πολύ άδικα ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο για πτώχευση. Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην εντατική και αυτό είναι που πραγματικά μας ενόχλησε εμάς η συμπεριφορά του κ. Προβόπουλου που έχει και στοιχεία πολιτικής παρέμβασης. Ο κ. Προβόπουλος έχει έναν ανεξάρτητο θεσμικό ρόλο, ο οποίος εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πολύ ορθά ο υπουργός Οικονομικών είπε αυτόν τον ρόλο έχει ο κ. Προβόπουλος και αυτόν τον ρόλο κάνει. Δεν θα έλεγα ότι υπήρχε κόντρα, μην το διογκώνουμε με την έννοια τόσο οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αναιρεί η μια την άλλη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο Ecofin αυτές τις μέρες ο κ. Παπακωνσταντίνου τι έχει να αντιμετωπίσει;»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία που δεν θα ήθελε κανένας πολιτικός να βρεθεί αυτό το χρονικό διάστημα στη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Σαχινίδη, οι οποίο έχουν να διαχειριστούν την απαξίωση από το Eurogroup και το Ecofin. Είναι κάτι, το οποίο πρέπει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα να το αλλάξουμε και είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Επώδυνα μέτρα.»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Καταρχάς, μιλάμε για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ. Επιτέλους, να μπει ένα τέλος σε αυτό το φαύλο κύκλο, να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία να κάνει καλά την δουλειά της, να δίνει αξιόπιστα στοιχεία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βεβαίως, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε στενή ευρωπαϊκή επιτήρηση από τις αρχές του 2010. Πόσο θα μείνουμε σε αυτή τη στενή επιτήρηση;»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Αυτό το ερώτημα αγγίζει απόλυτα εμάς, δηλαδή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από εμάς εξαρτάται εάν προχωρήσουμε πραγματικά σε όλα αυτά τα μέτρα και σε θαρραλέες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τότε να είστε απόλυτα σίγουρη ότι θα πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει λύση του ασφαλιστικού, χωρίς δυσάρεστα μέτρα;»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Εάν συμμαζέψουμε την σπατάλη την ιατροφαρμακευτική και μειώσουμε την εισφοροδιαφυγή ναι. Αυτό που αποτυπώνεται από τις κουβέντες όλων των υπουργών για το κάθε υπουργείο που έχει αρμοδιότητα του είναι μια τραγική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αλλαγές τολμηρές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα, το οποίο καίει ιδιαίτερα.»

    Ε. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: « Κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται με επιπλέον εισφορές που δίνει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αντιλαμβάνεστε ότι το ένα μετά το άλλο θα αρχίσουν να καταρρέουν. Εθνική προτεραιότητα, εθνική ανάγκη είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να λύσουμε το ασφαλιστικό πρόβλημα. Τα άλλα πολιτικά κόμματα και κυρίως το ΚΚΕ τηρούν μια στάση και μια συμπεριφορά, η οποία πραγματικά δεν τιμά κόμμα της Αριστεράς. Η Αριστερά που επαίρεται για την Δημοκρατία και τη δημόσια διαβούλευση της να μην αφήνει την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους φορείς να συζητήσουν για το ασφαλιστικό. Αυτό είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο.»

    Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ « Ψηφίζω για ένα αρχηγό, ο οποίος στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει με αξιώσεις βεβαίως το αξίωμα του πρωθυπουργού.»&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Κ. ΚΙΛΤΙΔΗΣ « Εγώ μπήκα στη μάχη, όπως μπήκε και η κ. Μπακογιάννη και δώσαμε αυτή τη μάχη. Ο κ. Σαμαράς έδωσε κάποια μάχη σε αυτές τις εκλογές;»

    Είδηση: 30012

    [27] Κατάθεση Βγενόπουλου για τις άγονες γραμμές

    Πεμπτη, 26 11 2009 11:50

    Επίθεση κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΜΙG, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος κατέθεσε το πρωί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παρασκευά Αδάμη. Ο κ. Βγενόπουλος κλήθηκε ως πρώτος μάρτυρας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο εισαγγελικός λειτουργός, με αφορμή καταγγελίες του επιχειρηματία σχετικά με τις άγονες αερογραμμές του Αιγαίου. Ο κ. Αδάμης, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σακελάκου, διενεργεί έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων από τον κ. Βγενόπουλο και να εξακριβώσει, αν στην υπόθεση των άγονων γραμμών προκύπτει η διάπραξη των αδικημάτων, από μη πολιτικά πρόσωπα, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου ο κ. Βγενόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Ξεκίνησε σήμερα η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης των δεκαπέντε άγονων γραμμών, που όπως γνωρίζετε, ανατέθηκε με επιβάρυνση του δημοσίου κατά 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ εμείς είχαμε προσφερθεί να τις πετάξουμε με μηδενική επιδότηση. Κατόπιν κλήσεως, ήρθα ως μάρτυρας και κατέθεσα στον κ. Αδάμη όλα τα γεγονότα και τα έγγραφα, που θα τον βοηθήσουν στο έργο του. Όπως είναι γνωστό, πριν από δυο ημέρες οι κ. κ. Ρέππας και Σηφουνάκης παρουσίασαν μια επιστολή του κ. Ρακιτζή, που την βάφτισαν σαν πόρισμα-καταπέλτη, σε μια ατυχή και άκομψη προσπάθεια να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη και να κλείσουν επικοινωνιακά μια υπόθεση που επί της ουσίας άρχισε σήμερα να διερευνάται. Ακόμη, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το γνωστό ξύλινο πολιτικό λόγο, που πήρε μάλιστα παραληρηματικές διαστάσεις χωρίς να διστάσουν να υβρίσουν ακόμη και το νεκρό Αρχιεπίσκοπο. Προφανώς, σε αυτό το χαμηλό επίπεδο δεν μπορώ να κατέβω. Αισθάνομαι δε, ότι οι ποταπές εκφράσεις τους λόγω της προέλευσής τους αποτελούν τίτλο τιμής σε όποιον απευθύνονται. Επί της ουσίας, ισχύουν τα σχόλιά μου περί σκανδαλώδους ανεπάρκειας των δυο υπουργών στον τομέα των μεταφορών και επί του θέματος, θα επανέλθω σύντομα με επιπρόσθετη τεκμηρίωση. Δυστυχώς, στη σκανδαλώδη ανεπάρκειά τους μετά τους τελευταίους επικοινωνιακούς τους χειρισμούς, προστίθενται η αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική έλλειψη διάθεσης για διερεύνηση σοβαρών καταγγελιών και η έλλειψη παντελούς σοβαρότητας. Η προσπάθειά τους να με εμφανίσουν ως αντίθετο με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, είναι κατανοητή αλλά ατυχής. Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν ήδη στη σημερινή κυβέρνηση υπουργοί που έχουν πολιτική, γνωρίζουν το αντικείμενό τους και δουλεύουν σκληρά και με αρχές".

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Βγενόπουλος πιστεύει πως προσπάθησαν υπουργοί να αφήσουν έξω την Olympic Air, ο επιχειρηματίας απάντησε: "Δεν μπορώ να εκφράσω κάτι σε αυτό. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση κυρίως γιατί θα δώσει δείγματα γραφής όχι μόνο από τον τρόπο χειρισμού της από ορισμένους υπουργούς, αλλά και γενικώς από το χειρισμό όλης της κυβέρνησης. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να δω, επειδή έχω ζήσει το χειρισμό παρεμφερών καταστάσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση, πώς θα γίνει ο χειρισμός μιας τέτοιας κατάστασης από την παρούσα. Δεν θέλω να επεκταθώ όμως".

    Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Ελλάδα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκόλ» &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Εμβολιασμός και βρεφών άνω των 6 μηνών

    Είδηση: 30009

    [28] Μ. Ανατολή: Κόντρα για το πάγωμα του εποικισμού

    Πεμπτη, 26 11 2009 12:39

    "Το μπαλάκι είναι τώρα στην παλαιστινιακή πλευρά" δήλωσε την Πέμπτη ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, την επομένη της ανακοίνωσης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι "παγώνουν" για 10 μήνες οι εποικιστικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη. Από την πλευρά του, ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ χαρακτήρισε "προπαγάνδα" την απόφαση αυτή του Ισραήλ. Η απόφαση του Ισραήλ να περιορίσει τον εποικισμό και τις νέες κατασκευές στη Δυτική Όχθη βοηθάει να προχωρήσουν οι προσπάθειες για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής διαμάχης, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

    "Πάγωμα" μόνο στη Δυτική Όχθη προτείνει ο Νετανιάχου

    Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρότεινε τη μερική αναστολή του εποικισμού για 10 μήνες στη Δυτική Όχθη, με σκοπό να αρχίσει και πάλι η διαδικασία ειρήνευσης, μία πρόταση που έχουν ήδη απορρίψει οι Παλαιστίνιοι.

    "(Αυτή η κίνηση) μας επιτρέπει να δείξουμε στον κόσμο μία απλή αλήθεια, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την διαδικασία ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους (...) και ότι οι προθέσεις της να επιτύχει την ειρήνευση είναι σοβαρές" Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση αυτή.

    Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε αναστολή οικοδόμησης στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ -περιοχή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Άραβες και που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967- ένα πολιτικό θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Παλαιστίνιους.

    Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η προσφορά του Νετανιάχου θα οδηγήσει στο να αρχίσει και πάλι η διαδικασία ειρήνευσης.

    "Το μπαλάκι είναι σαφώς τώρα στην παλαιστινιακή πλευρά και θα δούμε τι πρόκειται να συμβεί", τόνισε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

    "Κάναμε ό,τι είναι δυνατό για τον Αμπού Μάζεν (τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς). Η κυβέρνηση προέβη σε χειρονομίες χωρίς προηγούμενο και αυτό που λάβαμε σε αντάλλαγμα είναι αντι-ισραηλινά χτυπήματα και ελιγμούς σε διεθνές επίπεδο από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Ιραηλινός υπουργός προειδοποίησε ότι το Ισραήλ "θα επιστρέψει στην πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων όσον αφορά τις οικοδομικές δραστηριότητες για να επιτρέψει στους Ισραηλινούς που κατοικούν στους εβραϊκούς οικισμούς να έχουν μια ομαλή ζωή".

    Ολοκληρωτική παύση του εποικισμού ζητούν οι Παλαιστίνιοι

    Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει απορρίψει εξ αρχής κάθε ισραηλινή προσφορά προσωρινού ή μερικού "παγώματος" του εποικισμού. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την ολοκληρωτική παύση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, προτού συμφωνήσουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει αυτό το αίτημα -που έχει γίνει και από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα- και έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θα κατασκευάσει νέους οικισμούς, αλλά θα συνεχίσει να οικοδομεί μέσα στους ήδη υπάρχοντες για να εξυπηρετηθεί ο αυξανόμενος πληθυσμός, ενώ αρνήθηκε το πάγωμα του εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Το εβραϊκό κράτος πρέπει "να σταματήσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ και της ανοικοδόμησης νέων κτιρίων στους ήδη υπάρχοντες οικισμούς" προκειμένου να επιτραπεί η επανεκκίνηση της διαδικασίας ειρήνευσης, υπογραμμίζει ο Ερεκάτ.

    Από τη μεριά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα ότι η "εξαίρεση της Ιερουσαλήμ (από την αναστολή του εποικισμού) είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα για μας. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει τους διεθνείς νόμους"

    "(Η πρόταση Νετανιάχου) δεν αποτελεί πάγωμα του εποικισμού, αφού το Ισραήλ θα συνεχίσει να κατασκευάζει 3.000 κατοικίες και δημόσια κτίρια στην Δυτική Όχθη και εξαιρεί την Ιερουσαλήμ" Σάεμπ Ερεκάτ

    Εν τω μεταξύ, το κόμμα Φάταχ του Αμπάς απέρριψε την κίνηση αυτή του Ισραήλ.

    Σε γραπτή δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ καλεί τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο να πιέσουν το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα παγώσει πλήρως τις εποικιστικές του δραστηριότητες.

    "Δε βλέπω πώς μια τέτοια απόφαση μπορεί να συμβάλει στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας", τονίζει ο Ερεκάτ στη δήλωσή του και εκφράζει την ελπίδα ότι "οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα παρασυρθούν από την ισραηλινή προπαγάνδα".

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Palestinians shun Israeli settlement restriction plan

    Επόμενο &gt;Ιράν: Συλλήψεις δεκάδων φοιτητών

    Είδηση: 30011

    [29] Ξαναρχίζουν οι δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων

    Πεμπτη, 26 11 2009 14:46

    Μεγάλες δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων άρχισαν σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Παράλληλα, άλλο ένα ζήτημα για τα κατασχεμένα αυτοκίνητα είναι το γεγονός του ότι απαξιώνετε καθημερινά η αξία τους. Οι έμποροι αυτοκινήτων που συμμετέχουν στις δημοπρασίες, επιλέγουν μικρά αυτοκίνητα πόλης. Βεβαίως, οι τράπεζες για να ξεφορτωθούν τα οχήματα μεγάλου κυβισμού, τους δελεάζουν με απίστευτα χαμηλές τιμές εκκίνησης.

    Περισσότερα από 30.000 κατασχεμένα αυτοκίνητα έχουν οι τράπεζες τα οποία βρίσκονται ακινητοποιημένα σε ιδιόκτητα κτίρια, τελωνειακούς χώρους, αποθήκες, χώρους στάθμευσης και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς και περιμένουν την προσφορά των εμπόρων που συμμετέχουν στις δημοπρασίες για να διατεθούν στην αγορά.

    Μάλιστα, τα πιστωτικά ιδρύματα που τα έχουν στην κατοχή τους άρχισαν μεγάλες εκποιήσεις, με τουλάχιστον 350 αυτοκίνητα στην κάθε δημοπρασία, ώστε έτσι να αποφύγουν να επωμιστούν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και την ετήσια εισφορά που πρέπει να καταβάλλουν ως το τέλος του έτους.

    Στα αζήτητα παραμένουν, λοιπόν και τα κατασχεμένα αυτοκίνητα πολυτελείας με κινητήρες μεγάλου κυβισμού, καθώς οι έμποροι που συμμετέχουν στις δημοπρασίες επιλέγουν οχήματα πόλης και με 1η άδεια κυκλοφορίας μετά το 2005. Έτσι, οι τράπεζες για να τα διαθέσουν, τα εκποιούν σε απίστευτα χαμηλές τιμές.

    Ενδεικτικά, σε πρόσφατη δημοπρασία κατασχεμένων, εκποιήθηκαν τα εξής πολυτελή Ι.Χ.Α.: Ferrari F-360 Modena, με 1η άδεια το 2001 και τιμή εκκίνησης τις 42.000 β¬, Range Rover Sport, με 1η άδεια το 2005 και τιμή εκκίνησης τις 21.000 β¬, Lotus Exige-S, με 1η άδεια το 2007 και τιμή εκκίνησης τις 25.000 β¬, Porsche Cayenne Turbo, με 1η άδεια το 2004 και τιμή εκκίνησης τις 20.000 β¬ & Porsche Carrera-S, με 1η άδεια το 2005 και τιμή εκκίνησης τις 24.000 β¬,

    Τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού -εξ αιτίας της μεγάλης ζήτησης που έχουν- δημοπρατούνται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Ενδεικτικά, σε πρόσφατη δημοπρασία κατασχεμένων, εκποιήθηκαν τα εξής μικρού κυβισμού Ι.Χ.Α.: Hyundai Atos, με 1η άδεια το 2006 και τιμή εκκίνησης τις 4.000 β¬, Suzuki Jimny, με 1η άδεια το 2004 και τιμή εκκίνησης τις 6.500 β¬, Fiat Idea, με 1η άδεια το 2004 και τιμή εκκίνησης τις 4.300 β¬, VW Golf, με 1η άδεια το 2006 και τιμή εκκίνησης τις 7.200 β¬, Mazda-3, με 1η άδεια το 2009 και τιμή εκκίνησης τις 11.500 β¬ & Hyundai Getz, με 1η άδεια το 2006 και τιμή εκκίνησης τις 5.300 β¬.

    Αντιστοίχως, λοιπόν, τα αυτοκίνητα με υψηλό κυβισμό στην ίδια δημοπρασία εκποιήθηκαν σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Ενδεικτικά, σε πρόσφατη δημοπρασία κατασχεμένων, εκποιήθηκαν τα εξής μεγάλου κυβισμού Ι.Χ.Α.: BMW M-3, με 1η άδεια το 2007 και τιμή εκκίνησης τις 23.000 β¬, Jeep Cherokee 3.7, με 1η άδεια το 2005 και τιμή εκκίνησης τις 9.000 β¬, Kia Sportage, με 1η άδεια το 2004 και τιμή εκκίνησης τις 5.000 β¬, Saab 9-5 Aero, με 1η άδεια το 2004 και τιμή εκκίνησης τις 9.500 β¬, Ford Maverick, με 1η άδεια το 2004 και τιμή εκκίνησης τις 7.600 β¬, VW Touareg, με 1η άδεια το 4,2 2004 και τιμή εκκίνησης τις 15.200 β¬ & Hyundai Santa Fe 3.5 2007 11.600.

    Τα κατασχεμένα αυτοκίνητα που συμμετέχουν σε περισσότερες από 3 δημοπρασίες και δεν καταφέρνουν να πουληθούν, κάποιες τράπεζες προσπαθούν να τα διαθέσουν σε ιδιώτες καταναλωτές μέσω ιστοσελίδων ή φωτο-αγγελιών. Ωστόσο -όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς- τα εν λόγο αυτοκίνητα δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση και διατίθενται στους ιδιώτες χωρίς εγγύηση και σε απίστευτα υψηλές τιμές.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    "Δύσκολη, αλλά αναστρέψιμη η κατάσταση"&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Άρχισε ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

    Είδηση: 30041

    [30] Το δέρμα μας...ακούει!

    Πεμπτη, 26 11 2009 14:17

    Δεν ακούμε μόνο με τα αυτιά μας, αλλά και με το δέρμα μας! Οι αισθήσεις που νιώθουν οι άνθρωποι στην επιδερμίδα τους, παίζουν ρόλο στο πώς ακούνε, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι ακουστικές και οπτικές ενδείξεις δεν είναι οι μόνοι σημαντικοί παράγοντες για την ακοή των ανθρώπων.

    Η μελέτη, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων ακουστικών βαρηκοΐας, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ υπό τον γλωσσολόγο Μπράιαν Γκικ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC.

    Είναι ήδη γνωστό ότι οι οπτικές ενδείξεις από το πρόσωπο του ομιλητή μπορούν να βελτιώσουν -ή και να χειροτερέψουν- το τι και πως ακούει ένας ακροατής κάτι που λέγεται. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, πέρα από την όραση ("διάβασμα" των χειλιών), ακόμα και οι αισθήσεις της αφής παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαδικασία της ακρόασης.

    Οι επιστήμονες σύγκριναν πώς οι άνθρωποι ακούνε ήχους που κατά την ομιλία συνοδεύονται από ανεπαίσθητες πνοές αέρα (όπως "πα" ή "τα"), σε σχέση με ήχους της ομιλίας που δεν συνοδεύονται από τέτοιες μη ακουόμενες πνοές του αέρα (όπως οι ψιλοί ήχοι "μπα" ή "ντα"). Οι ερευνητές παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έστελναν μικρά ρεύματα αέρα στους εθελοντές των πειραμάτων, που είχαν καλυμμένα τα μάτια τους, ώστε να απομονωθεί τελείως η αίσθηση της όρασης σε σχέση με την ακοή. Όταν φυσούσε αυτό το ανεπαίσθητο αεράκι, οι ακροατές συχνά άκουγαν λανθασμένα τους ψιλούς ήχους ("μπα" και "ντα") ως "πα" και "τα", ενώ όσοι εθελοντές δεν μπερδεύονταν από το τεχνητό αεράκι, αλλά απλώς άκουγαν τις ομιλίες, δεν έκαναν τέτοια λάθη.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, χωρίς να το καταλαβαίνουν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πληροφορίες από την αίσθηση της αφής (από την ανεπαίσθητη πνοή του αέρα που συνοδεύει τους ήχους της ομιλίας), από κοινού με την ακοή και την όραση, για να ακούσουν μια ομιλία. Η απαλή, μη αισθητή, πνοή αέρα που συνοδεύει ορισμένες συλλαβές ή σύμφωνα, βοηθά τους ανθρώπους να ξεχωρίσουν ποιο σύμφωνο ακούνε ή, αντίθετα (όπως στο πείραμα) μπορεί να τους μπερδέψει.

    Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας προσλαμβάνει και συνδυάζει πληροφορίες από τις πιο διαφορετικές αισθήσεις για να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα αυτού που ακούει. Ο Γκικ χαρακτηρίζει τους ανθρώπους "αντιληπτικές μηχανές μέσα από το σύνολο του σώματος". Ήδη προηγούμενες έρευνες έχουν μελετήσει το συναφές φαινόμενο της συναισθησίας, κατά το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τους ήχους και ακούνε το φως!

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ρεκόρ Γκίνες σε Ρουμάνικο χωριό για μνημείο αφιερωμένο στο κρεμμύδι &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Μεζές... κατά της νέας γρίπης

    Είδηση: 30014


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 November 2009 - 17:53:58 UTC