Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξε τα χαρτιά του στην Κ.Ο. της ΝΔ ο Σαμαράς
  • [02] Διευκρινήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [03] Γ. Παπανδρέου: Συνέντευξη στο BBC για την οικονομία
  • [04] Άνω των 70 $ ανήλθε η τιμή του πετρελαίου
  • [05] Επί τέλους εργασιακή ειρήνη στον ΟΛΠ

    [01] Άνοιξε τα χαρτιά του στην Κ.Ο. της ΝΔ ο Σαμαράς

    Τριτη, 15 12 2009 11:29

    Τις προθέσεις του όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ παρουσίασε ο πρόεδρος της κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλία του στην Κ.Ο. που συνεδρίασε για δημοσιονομικά και προϋπολογισμό. Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την Κυβέρνηση για παλινωδία και για ασυνέπεια, ενώ έστειλε και μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του καλώντας όλους τους βουλευτές να μετέχουν στις εργασίες της Ολομέλειας, αλλά και των επιτροπών και τους ζήτησε να τα δώσουν όλα, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να ξαναγίνει Κυβέρνηση.

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στο Γιώργο Παπανδρέου για τα θέματα της οικονομίας και σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου, επισήμανε τρεις σοβαρές ανεπάρκειες, όπως είπε:

    "Ο κ. Παπανδρέου αναφερόταν σε μελλοντικά μέτρα, ενώ η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από άμεσα και μόνιμα μέτρα.

    Εμφάνισε ως πρόγραμμα σταθεροποίησης ευσεβείς πόθους για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά δεν εξήγησε πώς.

    Εμφάνισε την αποκλιμάκωση του χρέους να αρχίζει από το 2012".

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έντυσε την αναβλητικότητά του με μια έκθεση γενικόλογων ιδεών, ενώ αναρωτήθηκε "γιατί λοιπόν μας καλεί να δείξουμε συναίνεση στη γενικολογία του".

    Συνεχίζοντας την κριτική του στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι τα κοστολογημένα και εξειδικευμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, τις αρμοδιότητες των υφυπουργών και τους νέους γενικούς γραμματείς προφανώς περιμένει να τα φέρει ο Άγιος Βασίλης.

    "Δεν θα δεχθώ κανένα πλήγμα σε βάρος της ενότητάς μας», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματός του. Ζήτησε να υπάρξει ψυχική ενότητα και αλληλεγγύη και τήρηση των γενικών γραμμών του κόμματος εντός και εκτός Βουλής.

    «Βρίσκομαι εδώ μπροστά σας με απόλυτη συναίσθηση του χρέους που έχω να διαφυλάξω την ενότητα της παράταξης», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ και είπε πως σβήνει ό,τι ειπώθηκε πριν από τις 29 Νοεμβρίου, και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχουν δικοί μου και μη, όλοι είμαστε το ίδιο. Εντολείς αυτού του μηνύματος ενότητας είναι οι 800.000 που ψήφισαν στις 29 Νοεμβρίου», συμπλήρωσε.

    «Έχω διακηρύξει μετά την εκλογή μου ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», αλλά «δεν θα δεχθώ κανένα πλήγμα σε βάρος της ενότητάς μας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Έχουμε μπροστά μας την ανασυγκρότηση της παράταξής μας. Δεν μας επιτρέπει η ιδεολογία και η νοοτροπία μας να υποκύψουμε σε πρακτικές λαϊκισμού», πρόσθεσε. Όπως επισήμανε ο κ. Σαμαράς, «συνεπής αντιπολίτευση δεν σημαίνει παθητική αντιπολίτευση». «Δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ, δεν θα επιτρέψουμε να βλάψει τη χώρα», πρόσθεσε.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ Είδηση: 30856

    [02] Διευκρινήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας

    Τριτη, 15 12 2009 22:16

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η προμήθεια των σημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, που υπολογίζονται με τις νέες ρυθμίσεις. Για το θέμα αυτό από τη γενική διεύθυνση φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών εκδόθηκε διευκρινιστική ανακοίνωση.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: "Με αφορμή ερωτήματα των Δ.Ο.Υ., αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της από 2/11/2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 219), τα κριτήρια κατάταξης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με βάση την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα, σύμφωνα με τον Πίνακα 1 της Πράξης, γίνεται για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2010 με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα.

    Συνεπώς, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 1 της Πράξης αυτής, για τη διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας έτους 2010, ως ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων, είναι το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος στην Ελλάδα, το οποίο αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, ανεξαρτήτως τυχόν άλλης προγενέστερης χρονικής αναφοράς επάνω στην άδεια".

    Είδηση: 30901

    [03] Γ. Παπανδρέου: Συνέντευξη στο BBC για την οικονομία

    Τριτη, 15 12 2009 20:58

    Συνέντευξη με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις και τις επιλογές της Ελλάδας, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο BBC και στο δημοσιογράφο Malcolm Brabant. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε αρχικά στο ερώτημα αν η ομιλία του έφτανε για να ικανοποιήσει τις διεθνείς αγορές αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι: "Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διεθνείς αγορές και φυσικά εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε τη μείωση του χρέους και του ελλείμματός μας μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτό ακριβώς θα επιτύχουμε με τα μέτρα που εξήγγειλα και με όσα σκοπεύω και είμαι αποφασισμένος να κάνω. Μελετούμε εξονυχιστικά τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση της οικονομίας μας.

    Δυστυχώς, στην Ελλάδα, αντίθετα με κάποιες άλλες χώρες, αντιμετωπίζουμε προβλήματα συστημικής διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά χρήματα διατίθενται σε πολιτικά ρουσφέτια, όχι σε πραγματικές υπηρεσίες, κι αυτό προφανώς έχει δημιουργήσει την αίσθηση της έλλειψης του κράτους δικαίου, το οποίο με τη σειρά του έχει διαιωνίσει προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή. Αν ανακτήσουμε ένα μικρό τμήμα αυτών των χρημάτων που χάνονται, θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

    Αυτά τα μέτρα εξήγγειλα. Είναι πολύ εξειδικευμένα, είναι ένας μεγάλος αριθμός μέτρων και όλοι μας θα πρέπει να σηκώσουμε ένα μέρος του φορτίου για να ανακάμψει η οικονομία".

    Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Πρώτα από όλα, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι οδυνηρή για όλους μας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και ότι θα το πληρώσουμε. Είναι κάτι που θα επιβαρύνει όλους μας.

    Όμως, θέλουμε αυτό να γίνει δίκαια και ισότιμα. Θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους, θα βοηθήσουμε τους ανέργους και θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πειραχτούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Κατά τα άλλα, όλοι οι άλλοι θα αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.

    Πιστεύω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά διαθέτουμε ευρεία πλειοψηφία. Η ευρεία πλειοψηφία του λαού θα υποστηρίξει τα μέτρα μας, κι αυτό με οπλίζει με αποφασιστικότητα, με πραγματική πολιτική βούληση και δύναμη να φέρω εις πέρας αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

    Κάθε θέση που είχα αναλάβει στο παρελθόν, την ανέλαβα σε περίοδο κρίσης. Πρώτα, έγινα Υπουργός Παιδείας στη μέση μιας απεργίας. Έγινα Υπουργός Εξωτερικών όταν οι σχέσεις μας με την Τουρκία βρίσκονταν στο χειρότερο δυνατό σημείο και τις βελτίωσα. Ανέλαβα το κόμμα μας λίγο πριν χάσουμε τις εκλογές, και το κόμμα ανέκαμψε. Θα ανακάμψει και η Ελλάδα". Είδηση: 30898

    [04] Άνω των 70 $ ανήλθε η τιμή του πετρελαίου

    Τριτη, 15 12 2009 18:33

    Με τη φημολογία και μόνον ότι "μειώνονται -εν μέσω του χειμώνα- τα αποθέματα του πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες" και παρά τα επίσημα στοιχεία για "ήπιο καιρό" ως τα Χριστούγεννα, η τιμή του βαρελιού του "αργού" άμεσης παράδοσης ξεπέρασε τα 70 $, στην αγορά της Νέας Υόρκης. Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, η αντίστοιχη τιμή του βρετανικού πετρελαίου Βορείου θάλασσας, -του "Brent"- με "άλμα" 1,10 δολαρίου, διαμορφώθηκε στα 72,25 δολάρια. Πάντως, οι επενδυτές αναμένουν την προσεχή σύνοδο του ΟΠΕΚ, που θα διεξαχθεί στις 22 Δεκεμβρίου στη Λουάντα, όπου οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα καθορίσουν τη στάση τους.

    Η εξέλιξη αυτή, παρ' ότι οι κερδοσκόποι "αναθεωρούν" και μοιάζει να απέχουν από την αγορά του πετρελαίου -εσχάτως- αναζητώντας "ασφαλέστερες" αγορές -όπως του χρυσού- "συνδυάζεται" σαφέστατα, εντούτοις, με την εκ νέου ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου [στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο] έναντι του β¬.

    Το αμερικανικό νόμισμα, έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού, τώρα έχει την υψηλότερη ισοτιμία του των τελευταίων 70-75 ημερών, ενώ "υπάρχει πρόβλημα και στον αμερικανικό τομέα διύλισης [μειώνοντας τα αποθέματα], όπως βεβαιώθηκε από τον οίκο αναλύσεων "Κάμερον Ανόβερ", του Κονέκτικατ. Οι αναλυτές διαβλέπουν ότι, αν τυχόν ο 12μελής ΟΠΕΚ αποφασίσει να αυξηθεί η παραγωγή του "καρτέλ", τότε η παρούσα ανατίμηση του προϊόντος "δε θα έχει διάρκεια". Το "υψηλό" του βαρελιού του "αργού", για εφέτος, διαμορφώνεται μέχρις στιγμής στα 82 $, μη έχοντας την παραμικρή σχέση με τα 149 $ του θέρους του 2008.

    Ο ΟΠΕΚ αναθεωρεί ελαφρώς προς τα άνω την εκτίμηση για τη ζήτηση του πετρέλαιο το 2010 Οι προοπτικές αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο στην Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή του χρόνου, οδήγησαν τον ΟΠΕΚ σε ελαφρά προς τα άνω αναθεώρηση της εκτίμησης για την παγκόσμια ζήτηση, το 2010. Σύμφωνα με τις καινούργιες εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο ΟΠΕΚ, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί του χρόνου κατά 0,98% σε σχέση με το 2009 [η προηγούμενη σχετική εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση 0,9%] και θα ανέλθει στα 85,13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Κίνα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, θεωρείται ως ο κινητήριος μοχλός της αύξησης της ζήτησης το 2010, καθώς ο Οργανισμός αναμένει ρυθμό 8,5% ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας του χρόνου. Ωστόσο, αν και ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ θα καταγράψει νέα κάμψη το 2010 -κατά 0,28% σε ετήσια βάση μετά την πτώση-ρεκόρ του 3,9% που αναμένεται να σημειώσει εφέτος- κυρίως λόγω της προβλεπόμενης κάμψης 1,37% στην Ευρώπη, αναμένει αύξηση σχεδόν 1% της ζήτησης στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε την εκτίμησή του για μείωση 1,6% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εφέτος [84,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως].

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / REUTERS / Γαλλικό πρακτορείο / Γερμανικό πρακτορείο Είδηση: 30902

    [05] Επί τέλους εργασιακή ειρήνη στον ΟΛΠ

    Τριτη, 15 12 2009 17:52

    Επήλθε τελικώς η πολυπόθητη εργασιακή ειρήνη στο μεγάλο λιμάνι, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του συνδικάτου των λιμενεργατών. Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στον Ο.Λ.Π. ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Ανωμερίτης, παρουσιάζοντας το νέο πλαίσιο συνεργασίας με την κινεζική COSCO. Μία νέα Αρχή, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, θα αναλάβει το έργο της αποζημίωσης με περίπου 80 εκατομμύρια β¬, των τετρακοσίων εργαζομένων του ΟΛΠ, που θα επιλέξουν είτε τον δρόμο της εθελουσίας εξόδου ή της πρόωρης συνταξιοδότησης.

    Με δεδομένη πλέον την εργασιακή ειρήνη, ο ΟΛΠ προχωρά στην επόμενη ημέρα, με στόχο να μπει δυναμικά στην επανάκτηση των χαμένων πελατών στο μεγάλο λιμάνι.

    Η νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, θα αναλάβει το έργο της αποζημίωσης των 350 εργαζομένων οι οποίοι θα επιλέξουν τον δρόμο της εθελουσίας εξόδου και της πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με καθεστώς αορίστου χρόνου στην προβλήτα της COSCO, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής της νέας προβλήτας 1 στο Κερατσίνι. Το συνολικό κόστος του ΟΛΠ για την εθελουσία έξοδο των 309 εργαζομένων, θα φθάσει τα 69 εκατ. β¬. Το κόστος για την «ομογενοποίηση» όλων των κατηγοριών των εργαζομένων και την πρόωρη συνταξιοδότηση, θα αγγίξει τα 90 εκατομμύρια β¬. Μέχρι σήμερα, μόλις 47 εργαζόμενοι έκαναν αίτηση για αποχώρηση και 74 για μετάταξη σε άλλον τομέα. Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στον ΟΛΠ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Όσον αφορά το προνομίακό φορολογικό καθεστώς της COSCO, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται -εντός του Ιανουαρίου- να προβεί στην αναθεώρηση των σχετικών όρων.

    Η συμφωνία με τους λιμενεργάτες Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους λιμενεργάτες παρουσίασε ο ίδιος ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Γιώργος Ανωμερίτης.

    Ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι θα θεσμοθετηθεί Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, η οποία θα ελέγχει όλα τα θέματα που δημιουργούνται μεταξύ των διαφορετικών καθεστώτων λιμενικών υπηρεσιών καθώς στη χώρα μας υπάρχουν 365 λιμάνια, από τα οποία τα 43 είναι ιδιωτικά.

    Ο πρόεδρος του ΟΛΠ είπε ακόμη ότι παρελήφθη η μελέτη της ΕΤΕ, η οποία αναφέρεται σε θέματα ανάπτυξης των λιμανιών και το περιεχόμενο της θα αξιοποιηθεί παράλληλα με προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πολιτική στον τομέα των λιμανιών, πρόσθεσε ο κ. Ανωμερίτης, η οποία -όπως είπε- δεν έχει καμία σχέση με τα δεδομένα του παρελθόντος.

    Σε ό,τι αφορά την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων στον Οργανισμό ο πρόεδρος του ΟΛΠ είπε ότι το κόστος της εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια β¬ στην περίπτωση που ασκήσουν το δικαίωμα όλα τα άτομα που έχουν προβλεφθεί. Στο σημείο αυτό καταφέρθηκε εναντίον της προηγούμενης διοίκησης και κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το κόστος της εθελούσιας εξόδου έπρεπε να έχει προβλεφθεί να καλυφθεί από τον μεγάλο μέτοχο, όπως έγινε κατά το παρελθόν στις περιπτώσεις του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής.

    Νέες επενδύσεις στον Πειραιά Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ο ΟΛΠ προχωρά σε νέες επενδύσεις στον Πειραιά, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σχετική ρύθμιση κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή από τη Λούκα Κατσέλη και προβλέπει ένταξη έργων του ΟΛΠ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30900


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 December 2009 - 21:51:45 UTC