Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Ζάππειο ο διάλογος - Στα μπλόκα οι αγρότες
  • [02] Στο Στρασβούργο ο Πρωθυπουργός
  • [03] Δολοφονημένη βρέθηκε γυναίκα στου Γκύζη

    [01] Στο Ζάππειο ο διάλογος - Στα μπλόκα οι αγρότες

    Τριτη, 26 01 2010 09:51

    Για δεύτερη ημέρα διεξάγεται σήμερα Τρίτη, ο κοινωνικός διάλογος για το αγροτικό στο Ζάππειο, την ίδια ώρα που τα μπλόκα των παραγωγών παραμένουν σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Με δυσκολία πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία ενώ από τις 11 το πρωί έχει διακοπεί εκ νέου η διέλευση των αυτοκινήτων από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών, εξαιτίας του μπλόκου που έχουν στήσει οι αγρότες του νομού στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι παραγωγοί είχαν ανοίξει τη μεθοριακή διάβαση, οδική και σιδηροδρομική, από τις δύο τα ξημερώματα, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Αποφάσισαν, όμως, να ξανακλείσουν, τη οδική επ' αόριστον ενώ αργότερα το μεσημέρι, σε συνέλευση, θα αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας στη διημερίδα του Ζαππείου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, απηύθυνε στους αγρότες νέα έκκληση να ανοίξουν τους δρόμους και προανήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές για τον αγροτικό τομέα. Από τις συζητήσεις αποχώρησε η ΝΔ, καλώντας τον Πρωθυπουργό να δώσει λύση στο αδιέξοδο.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατέθεσε ερώτηση στον Πρωθιυπουργό με αντικείμενο την συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπόρισοφ με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτων κατεθεσε στον πρωθυπουργο ο προεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφερης.

    Η κατάσταση στα μπλόκα

    Συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών. Στη γέφυρα της Θέρμης, στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Τροχαίας, διεξάγεται ομαλά αυτή την ώρα, όπως και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτα. Ωστόσο σε λίγο αγρότες της Χαλκιδικής, που έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα της Θέρμης, στο δρόμο προς Χαλκιδική, αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου. Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, η οποία παραμένει κλειστή και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Οι αγρότες των Σερρών προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι τις 12 το μεσημέρι η παλιά εθνική οδός Σερρών - Καβάλας καθώς και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι ενώ χθες Δυτέρα, αποχώρησαν το βράδυ από τον κόμβο του Στρυμόνα, στην Εγνατία οδό, οι αγρότες από το δήμο Ορφανού του νομού Καβάλας.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συλλόγου, Κώστας Παπαμερής, η αρμόδια υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, κατά την κυριακάτικη σύσκεψη, δήλωσε πως θα ικανοποιήσει τα οκτώ από τα 10 θεσμικά αιτήματα των αγροτών, που σχετίζονται με τις καλλιέργειες αμυγδάλου και ελιάς. Πάντως, ο κ. Παπαμερής τόνισε επίσης, πως συνεχίζουν να στηρίζουν τους αγώνες των υπόλοιπων αγροτών. Επισήμανε, όμως, πως η δική τους διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ώστε να προλάβουν το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, διότι -σε διαφορετική περίπτωση- θα καταστραφεί η σοδειά τους.

    Στον αντίποδα, έπειτα και από τη χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Χρυσούπολη, οι αγρότες της Καβάλας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να κρατήσουν κλειστή την Εγνατία οδό, στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης. Ωστόσο, ανοιχτή παραμένει η παλιά εθνική οδός Καβάλας - Ξάνθης.

    Από την πλευρά τους, εξάλλου, οι αγρότες της Ξάνθης αποφάσισαν να διατηρήσουν τα μπλόκα στη γέφυρα του Νέστου, κλείνοντας το δρόμο, επί δυο ώρες κάθε μέρα.

    Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης. Άνοιξε στις 9 το πρωί και αναμένεται να παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 12 το μεσημέρι ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, ο οποίος είχε παραμείνει κλειστός σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αποκλεισμένος παραμένει ος κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα ενώ χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν τόσο ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, όσο και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς. Ανοιχτά είναι την ώρα αυτή, και τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό Έβρου, με τα τρακτέρ των αγροτών να παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων, σύμφωνα με τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις.

    Συγκέντρωση τρακτέρ υπάρχει στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στη Θεσσαλία οι αγρότες κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών ενώ μπλόκα υπάρχουν σε Κάστρο, Αλαμάνα και Ριτσώνα. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, τα μπλόκα στον Τίρναβο αλλά και τον Πλατύκαμπο είναι ανοιχτά αυτή την ώρα, καθώς τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στο οδόστρωμα, ενώ έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί αποκλεισμός της εθνικής οδού αλλά και των παρακαμπτηρίων δρόμων.

    Το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες της Ηπείρου επέτρεψαν τη λειτουργία του λιμανιού εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, ενώ όπως ανακοίνωσαν σήμερα αναμένεται να επανεξετάσουν τη στάση τους.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΝΕΤ

    Σχετικά άρθρα: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, Μέτρα για την αγορά αγροτικών προϊόντων Είδηση: 32438

    [02] Στο Στρασβούργο ο Πρωθυπουργός

    Τριτη, 26 01 2010 09:32

    Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο θα μιλήσει το μεσημέρι ο Έλληνας Πρωθυπουργός με θέμα "Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μετανάστευση". Σύμφωνα δε με τη διαδικασία, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήματα βουλευτών μετά το τέλος της ομιλίας του. O Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μεβλούτ Τζαβούσογλου. Οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣΤΕ που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο, επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως τα μειονοτικά προβλήματα, ιδίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία - καθώς επίσης και θέματα σχετικά με το περιβάλλον, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και την πανδημία της γρίπης.

    Πρόσκληση Παπανδρέου στον Ερντογάν

    Ο Γιώργος Παπανδρέου στην απαντητική επιστολή του προς τον Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, στο θέμα των παράνομων μεταναστών και τον καλεί στην Αθήνα το προσεχές διάστημα.

    Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, δεν βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, αναφέρει, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας, ότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, που πρέπει να βρούν τη λύση τους.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Γ. Παπανδρέου προς Ερντογάν: Πρόοδος αλλά και προβλήματα Είδηση: 32439

    [03] Δολοφονημένη βρέθηκε γυναίκα στου Γκύζη

    Τριτη, 26 01 2010 11:24

    Δολοφονημένη βρέθηκε στις 8.30 το πρωί μία νεαρή γυναίκα ,ηλικίας περίπου 30 ετών, στο διάδρομο του πρώτου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Βαλτινών 26 στο Γκύζη. Το πτώμα βρήκε μία ένοικος της πολυκατοικίας η οποία και ειδοποίησε την αστυνομία. Η γυναίκα φέρει τραύματα, ενώ κοντά της βρέθηκε κι ένας κάλυκας από πυροβόλο όπλο. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικοί της Ασφάλειας ενώ αναμένεται και ιατροδικαστής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32445


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 January 2010 - 9:53:20 UTC