Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απερρίφθη από την Ολομέλεια ΣτΕ η προσφυγή για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [02] Τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να καταργηθούν
  • [03] Επιδημία του αιώνα το εγκεφαλικό
  • [04] Τα αμφιδέξια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στο σχολείο
  • [05] Τα αυθαίρετα στο στόχαστρο του υπ. περιβάλλοντος
  • [06] Παγκόσμιο φόρο για τις τράπεζες θα επιδιώξει το Λονδίνο
  • [07] Νέα μπλόκα αγροτών

    [01] Απερρίφθη από την Ολομέλεια ΣτΕ η προσφυγή για τα τέλη κυκλοφορίας

    Δευτερα, 25 01 2010 20:14

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, απέρριψε την αίτηση της καταναλωτικής οργάνωσης ΙΝΚΑ και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών που καθόριζε τον τρόπο είσπραξης των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Γράβαρης) έκρινε ότι η βλάβη που επικαλούνται οι προσφεύγοντες δεν προκαλείται από την προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, αλλά από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει το τέλος κυκλοφορίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32425

    [02] Τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να καταργηθούν

    Δευτερα, 25 01 2010 22:14

    Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τα ισχύοντα όρια συνταξιοδότησης, ενώ τα ωράρια εργασίας πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα, αναφέρει έκθεση της "Βρετανικής Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" που δόθηκε στην δημοσιότητα. Η εν λόγω επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα ισχύοντα όρια ηλικίας [65 χρόνια για τους άντρες και 60 για τις γυναίκες], είναι παρωχημένα και ότι στο ενδεχόμενο κατάργησής τους η βρετανική οικονομία θα εξασφάλιζε 15 δισεκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με έρευνα, το 24% των ανδρών και το 64% των γυναικών σκοπεύουν να συνεχίζουν να εργάζονται και μετά την ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ οι περισσότεροι όχι μόνο δεν θέλουν να χαλαρώσουν τους ρυθμούς τους, αλλά, αντιθέτως επιζητούν προαγωγές.

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργασιακές πρακτικές εξαναγκάζουν τους εργαζομένους σε πρόωρη συνταξιοδότηση και ότι η καθιέρωση πιο ευέλικτων ωραρίων και συνθηκών εργασίας μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.

    "Κατά την διάρκεια της ύφεσης, η Βρετανία βίωσε μία "έξοδο" εργαζομένων και καθώς η οικονομία ανακάμπτει, αντιμετωπίζουμε το πολύ πιθανό ενδεχόμενο της έλλειψης εργατικού δυναμικού -ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι πολλά στελέχη εξαναγκάζονται σε συνταξιοδότηση στα 65 τους χρόνια", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βαρώνη Μάργκαρετ Πρόσερ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / REUTERS Είδηση: 32434

    [03] Επιδημία του αιώνα το εγκεφαλικό

    Δευτερα, 25 01 2010 20:37

    Καθημερινά 100 άτομα παθαίνουν στην χώρα μας από εγκεφαλικό επεισόδιο, που πρόκειται για το τρίτο σε θνητότητα νόσημα στο δυτικό κόσμο. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για "επιδημία του αιώνα", καθώς η αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού αυξάνει και τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων. Για το 25% των εγκεφαλικών θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη η αρρυθμία της καρδιάς, που συναντάται μετά το 65ο έτος. Απαραίτητος είναι ο τακτικός καρδιολογικός έλεγχος και η αντιπηκτική αγωγή όπου χρειάζεται, επισημαίνει ο υπεύθυνος της Μονάδας Εγκεφαλικών στο "Αλεξάνδρα", Κωνσταντίνος Βέμμος.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ-105,8 Είδηση: 32429

    [04] Τα αμφιδέξια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στο σχολείο

    Δευτερα, 25 01 2010 21:52

    Τα αμφιδέξια παιδιά, δηλαδή, αυτά που είναι σε θέση να γράψουν τόσο με το δεξί, όσο και με το αριστερό τους χέρι, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητικά, γλωσσικά και μαθησιακά προβλήματα στο σχολείο, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα που είδε το φως ης δημοσιότητας. Διεθνώς, περίπου ένα άτομο στα 100 είναι αμφιδέξιο. Η μελέτη έγινε από ερευνητές διαφόρων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, υπό την δρα Αλίνα Ροντρίγκεζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του βρετανικού Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνά τους αυτή θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους ιατρούς να εντοπίζουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα παιδιά εκείνα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη των εν λόγω προβλημάτων.

    Η έρευνα μελέτησε περίπου 8.000 παιδιά, ηλικίας επτά και οκτώ ετών, εκ των οποίων τα 87 ήταν αμφιδέξια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αμφιδέξια παιδιά έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους δεξιόχειρες, που αποτελούν την μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, να εμφανίσουν δυσκολίες στη γλώσσα, ενώ έχουν επίσης χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο, δηλαδή, στην γραφή, στην ανάγνωση και στα μαθηματικά.

    Όταν φθάνουν στην ηλικία των 15-16 ετών, οι αμφιδέξιοι έφηβοι έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής -υπερδραστηριότητας, σε σχέση με τους δεξιόχειρες. Το σύνδρομο αυτό εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 3% ως 9% των μαθητών και των νέων γενικότερα. Επίσης, οι αμφιδέξιοι έφηβοι έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στη γλώσσα, σε σχέση με τους δεξιόχειρες ή τους αριστερόχειρες, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες έρευνες που είχαν διαπιστώσει ότι η αμφιδεξιότητα σχετίζεται με την δυσλεξία.

    Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον λόγο που ένας άνθρωπος γίνεται αμφιδέξιος, αν και η φυσική προτίμηση σε ένα από τα δύο χέρια θεωρείται ότι σχετίζεται με τα ημισφαίρια του εγκεφάλου. Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι σε έναν δεξιόχειρα κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο και το αντίστροφο συμβαίνει στους αριστερόχειρες. Στους αμφιδέξιους -κατά πάσα πιθανότητα- κανένα ημισφαίριο δεν κυριαρχεί πάνω στο άλλο.

    "Η αμφιδεξιότητα είναι σπάνια και αξιοπερίεργη. Δεν γνωρίζουμε γιατί μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν και τα δύο τους χέρια, ενώ οι περισσότεροι μόνο το ένα", επεσήμανε η υπεύθυνη της νέας αυτής έρευνας δρ Ροντρίγκεζ, η οποία τόνισε ότι δεν είναι πάντως ανάγκη κάθε αμφιδέξιο παιδί να εμφανίσει προβλήματα, απλώς έχει αυξημένες πιθανότητες να του συμβεί κάτι τέτοιο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Pediatrics Είδηση: 32432

    [05] Τα αυθαίρετα στο στόχαστρο του υπ. περιβάλλοντος

    Δευτερα, 25 01 2010 20:14

    Ακόμη και παλαιά αυθαίρετα, στις καμένες περιοχές της Β/Α Αττικής, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, θα βρεθούν στο στόχαστρο νέας υπηρεσίας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Την σύσταση της "Νέας Υπηρεσίας Κατεδάφισης", προβλέπει νομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί, μέσα στην Τρίτη. Από τις περιοχές που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι στους 18 δήμους και κοινότητες της βορειανατολικής Αττικής θα αρχίσει η δράση της νέας ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εκτός από τα νέα αυθαίρετα, στο στόχαστρο της ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων θα βρεθούν και παλαιές παράνομες κατασκευές, για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης.

    Τα νέα αυθαίρετα θα εντοπίζονται από το δορυφορικό έλεγχο που θα αρχίσει από τον Απρίλιο, με ευθύνη του Κτηματολογίου.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται αμέσως μόλις εντοπίζονται.

    Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν και οι δασικοί χάρτες για τις καμένες περιοχές της βορειανατολικής Αττικής, που θα βάλουν τέλος στους αποχαρακτηρισμούς.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 32428

    [06] Παγκόσμιο φόρο για τις τράπεζες θα επιδιώξει το Λονδίνο

    Δευτερα, 25 01 2010 19:44

    Η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μία διεθνή συμφωνία, με σκοπό οι τραπεζίτες να πληρώσουν τα ποσά με τα οποία εν μέσω της οικονομικής κρίσης διασώθηκαν. Αυτό τόνισε ο Βρετανός υφυπουργός Οικονομικών Λόρδος Πολ Μάϊνερς, με σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα "Γκάρντιαν". Ωστόσο το ζητούμενο είναι να υπάρξει τρόπος να παρεμποδιστεί, ο φορολογούμενος να πληρώνει τον λογαριασμό σχεδίων διάσωσης τραπεζών στο μέλλον, και η βρετανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, γράφει στο άρθρο του ο αξιωματούχος, ο οποίος προσθέτει: "Όμως για να επιτευχθεί ο σκοπός, χρειάζεται η σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας, αφού όλοι γνωρίζουμε καλά πόσο εκμεταλλεύονται τα "κενά" του συστήματος οι τράπεζες".

    Πάντως όπως έχει διαρρεύσει, φέτος τον Απρίλιο το Λονδίνο θα υποβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ένα υπόμνημα για το ζήτημα αυτό. Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο φιλοξενήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων των "Επτά" πλουσιότερων κρατών ( ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Γερμανία και Γαλλία). Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα αυτό, έγινε μία διαβούλευση για την επαναφορά του "φόρου Τόμπιν" (από τον Αμερικανό οικονομολόγο, που τον προτείνει) -φορολογία στις οικονομικές συναλλαγές, μία ιδέα που στηρίζεται από τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, αλλά και για την ανάγκη "οι τράπεζες να έχουν αυξημένα ίδια κεφάλαια" ενόψει των κρίσεων.

    Το ΔΝΤ στηρίζει περισσότερο το "ασφαλιστικό πριμ" πάνω σε διάφορες συναλλαγές, πάλι ενόψει τυχόν κρίσεων.

    "Θα είναι άδικό μια χώρα να μειονεκτεί στον διεθνή ανταγωνισμό, επειδή λαμβάνει σωστές αποφάσεις, άρα είναι προτιμότερο οι σωστές αποφάσεις να υιοθετηθούν σε επίπεδο διεθνές".

    Γκόρντον Μπράουν

    Σε ένα άρθρο του στο σημερινό φύλλο της "Μοντ" (με την ημερομηνία της Τρίτης 26 Ιανουαρίου), ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, τάσσεται, ρητά, υπέρ του "φόρου Τόμπιν", αλλά υπέρ των φτωχών του πλανήτη,

    Υπενθυμίζουμε ότι στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα προχωρεί στη 10ετή φορολόγηση των κερδών πολύ μεγάλων τραπεζών, στον έλεγχο τόσο των δραστηριοτήτων τους, όσο και του μεγέθους τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 32422

    [07] Νέα μπλόκα αγροτών

    Τριτη, 19 01 2010 10:07

    Οδύσσεια είναι για τους οδηγούς οι μετακινήσεις στον εθνικό οδικό άξονα της χώρας, λόγω των μπλόκων αγροτών στη Ριτσώνα, το Κάστρο Βοιωτίας, την Αλαμάνα, τη Νίκαια, την Eθνική Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Πρέβεζας - Ιωαννίνων, στα Γρεβενά, στις Σέρρες, στα Χανιά και την Τρίπολη. Κατά διαστήματα διακόπτεται η κυκλοφορία και στην εθνική Θεσσαλονίκης- Καστοριάς. Αποκλεισμένος παραμένει ο δρόμος στο τελωνείο Προμαχώνα, ενώ συγκεντρωμένα τρακτέρ υπάρχουν στους δρόμους που οδηγούν στους συνοριακούς σταθμούς Δοϊράνης, Ευζώνων και Εξοχής. Το μεσημέρι αναμένεται συμβολική κατάληψη του δρόμου Κορίνθου-Τρίπολης, από αγρότες της Πελοποννήσου. Τη σύλληψη όσων θα παρεμποδίσουν τις συγκοινωνίες στον νομό, διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών θα ζητήσουν Βουλγαρία και Ρουμανία. "Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην ουσία στρέφονται κατά της προηγούμενης κυβέρνησης", δηλώνει στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης. "Έτσι όπως είναι η συγκυρία θα ήταν καταστροφικό να κλείσουμε τους δρόμους. Θα ήταν συνδικαλιστική αυτοκτονία", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο αγροτο-συνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης.

    Καρδίτσα

    Στον κόμβο της Νίκαιας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του Νομού Καρδίτσας, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Βαγγέλη Μπούτα, να δηλώνει ικανοποιημένος από τη συμμετοχή, την οποία και χαρακτηρίζει πολύ πιο μαζική σε σχέση με τις περσινές κινητοποιήσεις. Ο κ. Μπούτας μιλά για "αγωνιστική γραμμή ρήξης και ανατροπής με τη σημερινή πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών" και καλεί τους αγρότες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Αναλυτικά, οι αγρότες του νομού Καρδίτσας ζητούν να καταβληθούν άμεσα όλες οι επιδοτήσεις και να μην χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι εξ αυτών δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

    Ζητούν, επίσης, αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250, ιδιόκτητα, στρέμματα και 300, νοικιασμένα, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και, ταυτόχρονα, προστασία της ντόπιας παραγωγής (0,60 ευρώ στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα). Μεταξύ των αιτημάτων είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, η κατάργηση του ΦΠΑ - και έως ότου γίνει αυτό η επιστροφή να δίνεται στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση)- επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ανταλλακτικά), επιδότηση των ζωοτροφών όταν ξεπερνούν το 0,15 ευρώ το κιλό, αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό και σύνδεση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, με την παραγωγή των προϊόντων.

    Οι αγρότες του νομού Καρδίτσας ζητούν ακόμη να συνεχιστούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τα αρδευτικά, να γίνει το φράγμα Μουζακίου, να ολοκληρωθούν τα Κλειστά Σμοκόβου και να επιδοτηθεί με 80% η στάγδην άρδευση.

    Παράλληλα, διεκδικούν, να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ η παραγωγή τριφυλλιού , να "παγώσουν" για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και να υπάρξει δεκαετή ρύθμιση, χωρίς τόκους ποινής, να γίνει έλεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία, καθώς και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, με απλοποίηση των διαδικασιών.

    Στα αιτήματα είναι η επιστροφή των "χαρατσιών" του ΟΣΔΕ σε όσους εργατοεργάτες- αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους- χαρακτηρίστηκαν μη αγρότες, η συνέχιση του "προγράμματος νιτρορύπανσης", η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή- στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις στο 100%- η παροχή άτοκων δανείων για κατοικία στα νέα ζευγάρια.

    Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι και οι ακόλουθες: τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρομεσαίους, να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στους καπνοκαλλιεργητές, να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα μοναστήρια και να μπει όριο στις επιδοτήσεις των μεγαλοκαλλιεργητών, να διπλασιαστεί η προνοιακή αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα χρόνια συνταξιοδότησης, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, να παρέχεται δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και κατάργηση της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα.

    Γρεβενά

    Έξω από τη Νομαρχία Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών του νομού, για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων. Η Συντονιστική Επιτροπή συγκαλεί για αύριο, στις 10 το πρωί, συνέλευση των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και ειδικότερα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πιθανό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.

    Τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες των Γρεβενών είναι: η άμεση καταβολή του 50% της εξισωτικής αποζημίωσης, η θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η καταβολή του 100% της επιδότησης στα καπνά μέχρι και το 2013, η καταβολή αποζημιώσεων σε προϊόντα, όπως δημητριακά, μηδική, φακή κ.ά., τα οποία υπέστησαν ζημιές το καλοκαίρι του 2009, η συμπερίληψη των βιολογικών και δασικών προϊόντων στο καθεστώς των αποζημιώσεων και η στελέχωση του γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ Γρεβενών.

    Σέρρες

    Σε εκ νέου αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού, από τις 12 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, αποφάσισαν να προχωρήσουν, σήμερα, οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων).

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΔΑΣ, Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες, πέραν των άλλων αιτημάτων τους, διεκδικούν και τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής χρονοδιαγράμματος δηλώσεων ΟΣΔΕ, μέσα στο Φεβρουάριο.

    Αποκλεισμένος από αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού παραμένει από χθες το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές από τα δεκάδες σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα, προς τη μία και την άλλη πλευρά.

    Κύριο αίτημα των αγροτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, είναι να κρατήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της η κυβέρνηση και να δώσει, όπως είπε, το 1δισ. εκατ. Ευρώ, που υποσχέθηκε στους αγρότες.

    Κλειστή παραμένει για πέμπτη μέρα η Εγνατία Οδός Σερρών -Καβάλας, στο κόμβο Κερδυλλίων. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι τώρα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, πρόκειται να κλείσει από τη μία έως και τις τέσσερις μετά το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, Ανέστη Κεμανιτζόγλου , αυτό που θέλουν οι αγρότες είναι "καλύτερη βιωσιμότητα, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής".

    Οι αγρότες- μεταξύ άλλων- διεκδικούν την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το "πάγωμα" των χρεών καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, (κόκκινο πετρέλαιο).

    Χανιά

    Σε μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθυμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, προχώρησαν σήμερα αγρότες - μέλη της Παναγροτικής Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) και μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Χανίων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι δήμου Μηθύμνης, δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας. "Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια αυτής που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός.

    Οι αγρότες της ΠΑΣΥ θα παραμείνουν στο σημείο κλείνοντας για μισή ώρα την εθνική οδό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο πρώτος αποκλεισμός γίνεται από τις 12:00-12.30 μετά το μεσημέρι.

    Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ζητούν:

    Κατάργηση στο διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη.

    3,5 ευρώ το λάδι ο ένας βαθμός, 1,40 ευρώ το πρόβειο γάλα, 0,90 ευρώ το γιδινό, 8 ευρώ το κιλό το αρνί.

    Άμεσα μέτρα για την απορρόφηση με ικανοποιητικές τιμές των εσπεριδοειδών. Καμία κατάργηση της επιδότησης στην χυμοποίηση.

    Πλήρης ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών.

    Άμεση αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής λαδιού στο νομό.

    Κατώτερες ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

    Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση επιτοκίων ΑΤΕ, επιδότηση βασικών εφοδίων (λιπάσματα, ζωοτροφές).

    Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων.

    Έγκαιρη καταβολή ολόκληρης της επιδότησης σε όλους τους δικαιούχους.

    Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια με παραγραφή πανωτοκίων.

    Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες-κτηνοτρόφους.

    Κατάργηση των περιορισμών στην παραγωγή, αύξηση της παραγωγικότητας με έργα υποδομής.

    Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων.

    Καμία κατάργηση επιδοτήσεων μέχρι τουλάχιστον 30.000 ευρώ ετήσιο συνολικό εισόδημα.

    Δωρεάν επιστημονική στήριξη από το κράτος.

    Άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων -στα 60 για τους άνδρες στα 55 για τις γυναίκες.

    Η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς είχε προηγηθεί η μηχανοκίνητη πορεία και ο συμβολικός αποκλεισμός της Νομαρχίας Χανίων την προηγουμένη Τρίτη.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν την Τετάρτη και οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, έχοντας ανακοινώσει αποκλεισμό του κτηρίου που στεγάζονται οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού.

    Τρίπολη

    Ομάδα αγροτών από τους πέντε νομούς της Πελοποννήσου, μετά από πρόσκληση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Στέρνας κι έκλεισαν πριν από λίγο τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης. Αρκετά αυτοκίνητα έχουν μποτιλιαριστεί στην εθνική οδό, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την Αργολίδα αλλά και την νότια Πελοπόννησο εκτρέπεται από τον κόμβο Αρχαίας Νεμέας ή Στέρνας μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Άργους - Τρίπολης.

    Tην Τετάρτη, οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας και της Λακωνίας έχουν αποφασίσει προειδοποιητικές κινητοποιήσεις σε τοπικό νομαρχιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα στις 11:00 το πρωί έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της νομαρχίας Αργολίδας και της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, ενώ μία ώρα νωρίτερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας θα κλείσουν την εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα αποκόπτοντας την Λακωνία από την υπόλοιποι Πελοπόννησο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Αγροτικές κινητοποιήσεις στις εθνικές οδούς Είδηση: 32122


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 January 2010 - 21:52:13 UTC