Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγρότες: Αναστολή των κινητοποιήσεων
  • [02] Παπανδρέου: Μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη
  • [03] Αιματηρή έκρηξη στο Αφγανιστάν
  • [04] Θα δικαστούν στην Αϊτή οι Αμερικανοί απαγωγείς των 33 παιδιών
  • [05] Μέρκελ: Δύσκολη απόφαση» η αγορά τραπεζικών δεδομένων φοροφυγάδων
  • [06] Βαλκάνια: Παρεμβάσεις από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
  • [07] Αστέρες διεθνούς φήμης τραγουδούν για την Αϊτή
  • [08] Νέα ελπίδα γι' αυτούς που είναι σε κώμα
  • [09] Κοκκινίζει ο Πλούτωνας
  • [10] Νέα μόδα: χωρισμός με πάρτι
  • [11] Βουλή: Για δανεισμό και ευρωομόλογο απαντά ο Παπακωνσταντίνου
  • [12] ΗΠΑ: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ χωρίς συνέπειες
  • [13] Τουρκία: 16χρονη θάφτηκε ζωντανή για λόγους τιμής
  • [14] 3000 βιεννέζικα καφέ εναντίον του τσιγάρου
  • [15] Εκπτώσεις: Προσοχή στα πονηρά σημεία

    [01] Αγρότες: Αναστολή των κινητοποιήσεων

    Παρασκευη, 05 02 2010 08:04

    Σε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους, έως τις 10 Φεβρουαρίου, προχώρησαν οι αγρότες, που μετέχουν στο νέο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, που εκπροσωπεί 14 μπλόκα, ανάμεσα τους αυτά της Χρυσούπολης, της Εξοχής και των Κερδιλίων, μετά από ομόφωνη απόφαση που πήραν αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βέροια. Αλλά και οι αγρότες στο μπλόκο του Κάστρου στη Βοιωτία, που δεν συμμετείχαν στη χτεσινή συνάντηση, συνεδριάζουν σε λίγο για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Αυτή την ώρα παραμένουν κλειστοί οι κόμβοι των Κερδιλίων και της Χρυσούπολης στην Εγνατία οδό ενώ τα τρακτέρ αναμένεται να αποχωρήσουν στις 12 το μεσημέρι. Επιπλέον οι αγρότες των συλλόγων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον κόμβο του Στρυμωνικού. Την ίδια ώρα αμετακίνητοι παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα, που παραμένει κλειστός για όλα τα οχήματα ενώ κλειστοί παραμένουν και οι κόμβοι Νίκαιας και Τιρνάβου στη Λάρισα και Μικροθηβών στην Μαγνησία.

    Ομαλά λειτουργεί το τελωνείο του Ορμενίου στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Τα τελωνεία του Ορμενίου και της Καστανιάς λειτουργούν ομαλά, ενώ οι τελωνειακοί θα καθορίσουν τη στάση τους, μετά τις 9:00 το πρωί. Αντιθέτως, ουρά μήκους 3 χλμ. από νταλίκες έχει σχηματιστεί στο τελωνείο των Κήπων, καθώς οι τελωνειακοί επιτρέπουν τη διέλευση μόνο των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

    Στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών παραμένει το μπλόκο του Μεγανιτη στην περιοχή του Αιγίου ενώ κλειστή παραμένει και η εθνική οδός Κορίνθου Τρίπολης στο κόμβο της Στέρνας.

    Παραμένουν αυτή την ώρα στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας πέντε μπλόκα, δηλαδή στο 90ο χλμ της ΠΑΘΕ στο ρεύμα προς Αθήνα, στο Κάστρο, στο 72ο χλμ της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας- Λειβαδιάς, στην Αλαμάνα και στη Ριτσώνα.

    Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά τώρα, από τον Τίρναβο και τον Πλατύκαμπο, όπου οι αποκλεισμοί γίνονται σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας.

    Το σταμάτημα των μπλόκων, δε σημαίνει και σταμάτημα των δράσεων, καθώς η απόφαση που ελήφθη καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 10ης Φεβρουαρίου, που διοργανώνονται από την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Λόγω του προχωρημένου της ώρας που ελήφθη η απόφαση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση από την πλευρά των αγροτών για το σκεπτικό της.

    Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της συντονιστικής επιτροπής, Ανέστη Κεμανιτζόγλου, οι αγρότες αποχωρούν "απογοητευμένοι από τη στάση της κυβέρνησης, δίνοντας περίοδο χάριτος έξι μηνών, για να πραγματοποιήσει τις θεσμικές εξαγγελίες της".

    Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων, Αναστάσιος Κάτος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των αγροτών που εκπροσωπεί, για τη στάση της Κυβέρνησης και κάλεσε όλους τους συναδέλφους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο συνδικαλιστής αγρότης Βάιος Γκανής, από το μπλόκο της Αλαμάνας, τόνισε ότι: "Έχουμε στους δρόμους 22 ημέρες. Φεύγουμε από τα μπλόκα σε δείγμα καλής θέλησης και γνωρίζοντας τη οικονομική κατάσταση της χώρας. Θέλουμε να ανοίξουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση για τα προβλήματά μας. Αν δεν γίνει αυτό θα ξαναβγούμε στους δρόμους. Μιλάμε για αναστολή των κινητοποιήσεων".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα:Νέα πρόσκληση Μπατζελή στους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα Είδηση: 32924

    [02] Παπανδρέου: Μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη

    Παρασκευη, 05 02 2010 11:11

    «Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να βγει από την κρίση και την ύφεση», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας το πρωί στο παγκόσμιο φόρουμ που διεξάγεται, στο Νέο Δελχί, με θέμα την μετά Κοπεγχάγη εποχή, στην κατεύθυνση μια βιώσιμης ανάπτυξης. Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε τις ιστορικές ευθύνες των ηγετών προκειμένου να διαμορφωθούν πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο για την έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά και την προώθηση στρατηγικών που θα συνδέουν την πράσινη ανάπτυξη με την καθημερινότητα του πολίτη και ιδίως στα ζητήματα αντιμετώπισης της ανεργίας, της φτώχειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι στην Κοπεγχάγη υπήρξε η ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Επόμενος σημαντικός σταθμός, πρόσθεσε, είναι στο Μεξικό τον ερχόμενο Νοέμβριο και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες θα συνδυάζουν την πράσινη οικονομία με την ευημερία των πολιτών μας.

    Ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ θα συναντηθεί με τον Νορβηγό ομόλογό του Γιενς Στόλτεμπεργκ και την πρόεδρο του κόμματος του Κογκρέσου της Ινδίας Σόνια Γκάντι.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32940

    [03] Αιματηρή έκρηξη στο Αφγανιστάν

    Παρασκευη, 05 02 2010 11:04

    Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν όταν εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέτα, σε μία από τις πιο επικίνδυνες επαρχίες του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Λασκάρ Γαχ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάν, σε υπαίθριο χώρο, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει κυνομαχία, δήλωσε ο Άχμεντ Ναμπί, ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας.

    Τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα που εδρεύουν στην περιοχή προετοιμάζονται για ευρεία επίθεση στα δυτικά προάστια της Λασκάρ Γκαχ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32939

    [04] Θα δικαστούν στην Αϊτή οι Αμερικανοί απαγωγείς των 33 παιδιών

    Παρασκευη, 05 02 2010 09:50

    Στην Αϊτή θα πρέπει να δικαστούν οι δέκα Αμερικανοί που συνελήφθησαν στην Αϊτή και κατηγορούνται για απαγωγή ανηλίκων, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Πολ Ντενί. "Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να δικαστούν στις ΗΠΑ. Διέπραξαν ένα έγκλημα στην Αϊτή και επομένως θα πρέπει να δικαστούν στην Αϊτή", είπε ο Ντενί. "Παραβίασαν την αϊτινή νομοθεσία. Επαφίεται στις αϊτινές αρχές να τους ακούσουν και να τους δικάσουν. Όταν ένας Αϊτινός διαπράττει έγκλημα στις ΗΠΑ, δικάζεται στην Αϊτή ή στις ΗΠΑ;", πρόσθεσε.

    Η έκδοσή τους, όπως και η απονομή χάριτος (κάτι που μπορεί να κάνει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας), είναι δυνατές μόνο μετά τη δίκη, κατέληξε ο Υπουργός.

    Οι δέκα Αμερικανοί, μέλη μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης του Άινταχο, συνελήφθησαν την Παρασκευή κοντά στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία ενώ συνόδευαν μια ομάδα από 33 παιδιά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32933

    [05] Μέρκελ: Δύσκολη απόφαση» η αγορά τραπεζικών δεδομένων φοροφυγάδων

    Παρασκευη, 05 02 2010 09:43

    Την απόφαση της για την αγορά τραπεζικών δεδομένων φοροφυγάδων που είχαν κλαπεί από ελβετική τράπεζα υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη νη Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μολονότι τόνισε ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση. "Πιστεύω ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες" που περιέχονται στους φακέλους, που πρόσφερε προς πώληση ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης, τόνισε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

    "Για αυτό επιλέξαμε την αγορά τους" μετά από "μια δύσκολη, εμβριθή εξέταση" του θέματος", πρόσθεσε. Η Ελβετία καταδίκασε την Τετάρτη την ενέργεια αυτή της γερμανικής Κυβέρνησης που φέρεται να πλήρωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να πληροφορηθεί τα στοιχεία ατόμων ύποπτων για φοροδιαφυγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32932

    [06] Βαλκάνια: Παρεμβάσεις από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

    Παρασκευη, 05 02 2010 09:52

    Στην επιλογή των αποκρατικοποιήσεων κινείται η Σερβία, αναθεωρώντας μάλιστα τη νομοθεσία για να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες. Πρώτοι στόχοι είναι η εταιρία τηλεπικοινωνιών Telecom και το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου (Belgrade Airport).

    Πάντως όσες επιχειρήσεις μπήκαν στον κύκλο των εξαγορών, μέσω των αποκρατικοποιήσεων, αντιμετωπίζουν προβλήματα που προέρχονται από την έλλειψη οικονομικής ρευστότητας. Μέσα στο κλίμα αυτό, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του ΔΝΤ στις 8 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο την αξιολόγηση της σερβικής οικονομίας, στο πλαίσιο της δανειοδοτικής συμφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και της σερβικής κυβέρνησης. Παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές, η εταιρία διεθνών χρηματοοικονομικών αξιολογήσεων Dun & Bradstreet (D&B) κράτησε την πιστοληπτική ικανότητα της Σερβίας στο επίπεδο DB5a. Αυτό σημαίνει ότι χαρακτηρίζεται ως οικονομία υψηλού ρίσκου, αναφέροντας όμως σα θετική εξέλιξη τη σταδιακή ανάκαμψη του σερβικού ΑΕΠ.

    Στη γειτονική Κροατία, έχει ανάψει η πολιτική συζήτηση στη Βουλή για το αν πρέπει να επικυρωθεί η επικύρωση δανειοδοτικής συμφωνίας ύψους 200 εκατ. ευρώ, από την Παγκόσμια Τράπεζα. Επιφυλακτική είναι η αντιπολίτευση και θετική η κυβέρνηση.

    Στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Τράπεζας του Μαυροβουνίου (CBCG), βρίσκεται η οικονομία της χώρας, μπροστά στο ενδεχόμενο δανειοδοτικής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug, Hina Είδηση: 32934

    [07] Αστέρες διεθνούς φήμης τραγουδούν για την Αϊτή

    Παρασκευη, 05 02 2010 09:59

    Αστέρες διεθνούς φήμης από όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, από την Μπάρμπρα Στρέιζαντ μέχρι τη Μάιλι Σάιρους, και ηθοποιοί άφησαν κατά μέρος τις όποιες προσωπικές διαφορές τους και συγκεντρώνονται όλοι μαζί για να ηχογραφήσουν μια νέα έκδοση του "We are the World" αυτή τη φορά για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, 25 χρόνια μετά το παρόμοιο εγχείρημα που είχε γίνει για να αφυπνιστεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την πείνα στην Αφρική.

    Κανείς από τους τραγουδιστές του πρώτου εγχειρήματος δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην καινούργια προσπάθεια, η οποία θα ηχογραφηθεί στο ίδιο στούντιο του Χόλυγουντ, που είχε ηχογραφηθεί και η πρώτη έκδοση, και πάλι υπό την επίβλεψη του παραγωγού και συνθέτη Κούινσι Τζόουνς και του έτερου των συνθετών Λάιονελ Ρίτσι.

    Περισσότεροι από 70 αστέρες θα μετάσχουν στο εγχείρημα και σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους με εξαιρετικό σεβασμό.

    "Όντας διάσημοι, είμαστε όλοι θαυμαστές ο ένας του άλλου, οπότε ο ένας ποντάρει στον άλλο, και ανταλλάσουμε τηλέφωνα και αυτόγραφα", δήλωσε χαμογελώντας η Νάταλι Κόουλ.

    Η Στρέιζαντ, η Σελίν Ντιόν και ο Τόνι Μπένετ φαίνεται ότι αποτελούν την πηγή έμπνευσης όλων των υπολοίπων. Ο 15χρονος Καναδός Τζάστιν Μπίμπερ αστειευόμενος δήλωσε ότι θα ζητήσει από το νέο του φίλο, τραγουδιστή του R&B Εϊκον, να του δώσει το τηλέφωνο της Νικόλ Σέρτζινγκερ των Πούσικατ Ντολς.

    Η Στρέιζαντ, γνωστή τελειομανής, τραγούδησε τα κομμάτια που στην πρώτη έκδοση είχε ερμηνεύσει η Νταϊάνα Ρος και κανείς δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ποιο ήταν καλύτερο. Η τραγουδίστρια της τζαζ Πάτι Οστιν συνόδευσε την Στρέιζαντ σε ορισμένα κουπλέ.

    Ο βιρτουόζος της κιθάρας Κάρλος Σαντάνα τραγούδησε κάποια κομμάτια μόνος του, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τραγουδιστής. Μια από τις εξαιρέσεις τα δύο μέλη των Beach Boys, ο Μπράιαν Ουίλσον και ο Αλ Τζαρντιν φαίνεται ότι δεν μιλούν μεταξύ τους και ένας αγνόησε τον άλλο κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων.

    Είδηση: 32935

    [08] Νέα ελπίδα γι' αυτούς που είναι σε κώμα

    Παρασκευη, 05 02 2010 10:56

    Επιστήμονες από το Βέλγιο και την Βρετανία ανακοίνωσαν στην επιστημονική επιθεώρηση "New England Medical Journal", ότι άτομα που βρίσκονται σε κώμα, θα μπορούν να καταλάβουν τι λένε οι γύρω τους και να απαντήσουν με ένα "ναι" ή "όχι", χάρη σε έναν... μαγνήτη. Τα πειράματα έδειξαν ότι ένας στους πέντε ασθενείς, ανταποκρίνονται με επιτυχία. Περίπου 100 άτομα στην Αυστραλία βρίσκονται σήμερα σ' αυτή την κατάσταση.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επιτυχία των πειραμάτων ενδέχεται όχι μόνο να επιτρέψει την απλή επικοινωνία, αλλά να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να εκφράσουν τις βαθύτερες επιθυμίες τους.

    "Είναι σχεδόν σαν να μιλάς στους νεκρούς. Αυτοί οι άνθρωποι, μέχρι τώρα εκλαμβάνονταν ότι είχαν νεκρούς εγκεφάλους", δήλωσε ο καθηγητής Μακ Κουκ επικεφαλής του νευρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Σεν Βίνσεντ, ο οποίος έχει αναλάβει να κάνει παρόμοια πειράματα και στην Αυστραλία.

    AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32938

    [09] Κοκκινίζει ο Πλούτωνας

    Παρασκευη, 05 02 2010 11:14

    Μια πρωτοφανή αλλαγή στην επιφάνεια του Πλούτωνα, εντόπισε το τηλεσκόπιο Χάμπλ. Ο πλανήτης νάνος, που βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, γίνεται όλο και πιο κόκκινος, πυροδοτώντας αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα.

    Ο Πλούτωνας γίνεται ολοένα και πιο κόκκινος και φωτεινός όχι από τον... θυμό του, αλλά επειδή το 2006 εξέπεσε του "αξιώματός" του ως κανονικός πλανήτης! Εικόνες που μετέδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA δείχνουν ότι έχει πλέον μια απόχρωση 20% (ίσως και 30%) πιο ερυθρή απ' ό,τι στο παρελθόν, αν και στο μάτι του "αμύητου" ο πλανήτης εμφανίζεται να έχει μια κιτρινο-πορτοκαλιά απόχρωση.

    Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, πιστεύουν ότι οι αλλαγές στο χρώμα του οφείλονται σε μεταβολές στους πάγους της επιφάνειάς του, καθώς ο Πλούτων εισέρχεται σε μια νέα φάση στην περιφορά του γύρω από τον ήλιο (το "πλουτώνειο έτος" διαρκεί...μόλις 248 γήινα χρόνια). Κανένα άλλο ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα δεν έχει ποτέ φανεί να αλλάζει το χρώμα του σε αυτό το βαθμό.

    Οι εικόνες δείχνουν το παγωμένο άζωτο να παίρνει πιο φωτεινή απόχρωση στο βόρειο ημισφαίριο και πιο σκούρα στο νότιο, πιθανότατα καθώς ο επιφανειακός πάγος λιώνει στον ένα ηλιόλουστο πόλο του Πλούτωνα και ξαναπαγώνει στον άλλο, σύμφωνα με τη NASA. Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μεταβολές στη θερμοκρασία του νάνου πλανήτη, που παραμένει απίστευτα κρύος, στους μείον 233 βαθμούς Κελσίου.

    Μερικοί πάντως αστρονόμοι δήλωσαν "σοκαρισμένοι" από τις αλλαγές αυτές. "Αποτελεί κάποια έκπληξη να βλέπει κανείς τέτοιες αλλαγές να συμβαίνουν σε τέτοια έκταση και τόσο γρήγορα. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί", δήλωσε ο αστρονόμος Μαρκ Μπιούι από το Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη και στη συνέχεια τη μελέτη του "κοκκινίσματος" του νάνου πλανήτη. Από το 1954 μέχρι το 2000, ο Πλούτων δεν είχε αλλάξει καθόλου το χρώμα του, αλλά μετά το 2000 άρχισε να κοκκινίζει.

    Ο Πλούτων είναι πολύ μικρότερος από τους άλλους οκτώ "παραδοσιακούς" πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καθώς με διάμετρο περίπου 2.360 χλμ. είναι μικρότερος ακόμα και από μερικούς δορυφόρους.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32941

    [10] Νέα μόδα: χωρισμός με πάρτι

    Παρασκευη, 05 02 2010 10:28

    Μια νέα μόδα, καθιερωμένη από κάποιους δαιμόνιους επιχειρηματίες της Αυστραλίας, έρχεται να ξεπεράσει τα περιβόητα μπάτσελορ πάρτι, που σχεδόν όλοι κάνουν λίγο πριν το γάμο τους, για να γιορτάσουν τις τελευταίες μέρες εργένικης ζωής. Με τα στατιστικά στην Αυστραλία να σημειώνουν ένα διαζύγιο στους τρεις γάμους, η νέα μόδα του "πάρτι διαζυγίου" είναι γεγονός. Το κάνει κάθε χωρισμένος που θέλει να γιορτάσει τις πρώτες μέρες του ως ελεύθερος.

    Με τις στατιστικές να λένε ότι ο ένας στους τρεις γάμους στην Αυστραλία καταλήγει σε διαζύγιο, οι προνοητικοί επιχειρηματίες σκέφτηκαν ότι υπήρχε ένας χώρος ανεκμετάλλευτος. Αυτοί οι ίδιοι που προσφέρουν λιμουζίνες 10 μέτρων, σικ εστιατόρια και κλαμπ, για γαμήλιες εκδηλώσεις, αυτοί οι ίδιοι, προσφέρουν τους χώρους τους και τις ιδέες τους για να γιορτάσουν οι διαζευγμένοι την ελευθερία τους.

    "Νέο κεφάλαιο", το ονομάζουν οι ψυχολόγοι που σιγοντάρουν με επιστημονικούς τόνους το θέμα: "Είναι φυσικό και, σίγουρα, κάνει καλό στην υγεία των ανθρώπων να απαθανατίζουν τη στιγμή που τελικά χωρίζουν από το σύντροφό τους. Να γιορτάζουν το γεγονός ότι αφήνουν πίσω τους την παλιά ζωή, τα παλιά θέματα και ξεκινούν από την αρχή", θα πει η ψυχολόγος Σάλι-Αννι Μακομαρκ επί του θέματος.

    Ναι, ακριβώς έτσι είναι και κάτι παραπάνω, υποστηρίζει η τηλεπαρουσιάστρια Μπρόνουεν Φάλινς, 37 χρόνων, η οποία μόλις χώρισε και γιόρτασε το γεγονός με άφθονη σαμπάνια.

    "Σκέφτηκα ότι άξιζε να το γιορτάσω μιας και περίμενα αρκετό χρόνο να συμβεί. Ξεκινά μια καινούρια φάση στη ζωή μου, πιθανόν να συμβούν ωραία πράγματα, γιατί να μη το γιορτάσω;"

    Μάζεψε, λοιπόν, τις κολλητές της και μέσα στα γέλια, τις σαμπάνιες, τα ανέκδοτα της προηγούμενης... φάσης, έγινε ένα τρικούβερτο γλέντι. Γιατί τόσο πολύ; Ας ακούσουμε την ίδια: "Το πάρτι χρειαζόταν για να με κάνει να συνειδητοποιήσω ότι η ζωή είναι μπροστά μου. Δεν είναι μια εκδήλωση αρνητική προς τον πρώην μου. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Χωρίς αυτά που πέρασα μαζί του δεν θα ήμουν το άτομο που είμαι σήμερα. Και δεν θα άλλαζα τίποτε".

    Η υπεύθυνη μάρκετινγκ του καμπαρέ-ρεστοράν "Dracula", θα πει ότι τα πάρτι των χωρισμένων παίρνουν και δίνουν εκεί, "σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις γίνεται μεγαλύτερο γλέντι, σ' αυτά παρά στους αρραβώνες και τα γενέθλια".

    "Είναι η αίσθηση της ελευθερίας, του καινούργιου και άγνωστου, δεν ξέρω", θα πει φίλη που ανήκει στην ομάδα των χωρισμένων.

    Πάντως από το μαύρο κλάμα και τους οδυρμούς, σίγουρα προτιμότερο το γέλιο και τα πάρτι. Τουλάχιστον κάνουν καλό στην υγεία.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32937

    [11] Βουλή: Για δανεισμό και ευρωομόλογο απαντά ο Παπακωνσταντίνου

    Παρασκευη, 05 02 2010 11:29

    Στο θέμα του ευρωομολόγου και στο δανεισμό της χώρας, αναφέρθηκε το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έπειτα από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την έκδοση τέτοιας μορφής ομολόγου, καθώς θα εξέπεμπε λάθος σήμα στις αγορές. «Αν η Ελλάδα σήκωνε το βάρος της διεκδίκησης του ευρωομόλογου θα έστελνε το λανθασμένο σήμα και μήνυμα ότι δεν μπορεί να τα βγάλει περά μονή της. Όμως εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Το μόνο σήμα που θα εκπέμπουμε σε λίγο είναι το ΣΟΣ», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για διγλωσσία και υποχώρηση έναντι των τραπεζιτών και των αγορών, και γι' αυτό δεν προχωράει σε εσωτερικό δανεισμό με την έκδοση λαϊκών ομολόγων.

    Στην απάντησή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι κάθε κίνηση στο οικονομικό πεδίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή εν μέσω της οικονομικής κρίσης. «Ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι να κυβερνά έχει νωπή και δυνατή εντολή και οι πολίτες στηρίζουν τα μετρά που είναι απαραίτητα και που λαμβάνονται με αίσθημα δικαιοσύνης», απάντησε ο Υπουργός υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες επένδυσης σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετικό άρθρο: Παπανδρέου: "Εθνική ανάγκη οι αλλαγές" Είδηση: 32942

    [12] ΗΠΑ: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ χωρίς συνέπειες

    Παρασκευη, 05 02 2010 09:12

    Χωρίς συνέπειες ήταν ο σεισμός της τάξης των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Επίκεντρο του σεισμού ήταν θαλάσσια περιοχή εντοπίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 76 χιλιόμετρα από τις ακτές της βόρειας Καλιφόρνιας και ο σεισμός έγινε αισθητός σε ακτίνα 240 χιλιομέτρων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή σημειώθηκε σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών στις 9 Ιανουαρίου, όχι όμως χωρίς συνέπειες, καθώς προκάλεσε ζημιές 12 εκατομμυρίων δολαρίων στην παραλιακή πόλη Γιουρίκα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Είδηση: 32930

    [13] Τουρκία: 16χρονη θάφτηκε ζωντανή για λόγους τιμής

    Πεμπτη, 04 02 2010 15:32

    Ένα 16χρονο κορίτσι θάφτηκε ζωντανό από την οικογένειά του που θέλησε έτσι να ξεπλύνει την "τιμή" της, επειδή υποψιαζόταν ότι η άτυχη έφηβη διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με άνδρες, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το φοβερό αυτό έγκλημα διαπράχθηκε στην Κάχτα, ένα χωριό κοντά στη Μαλάτια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, περιοχής όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός.

    "Η Μεντίν Μεμί βρέθηκε καθιστή σε μία τάφρο βάθους 2 μέτρων και οι αναλύσεις αποκάλυψαν χώμα μέσα στους πνεύμονες και το στομάχι της, κάτι που σημαίνει ότι θάφτηκε ζωντανή", δήλωσε στο Ανατολή ένας ιατροδικαστής, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται.

    "Η κοπέλα βρέθηκε με δεμένα χέρια και τη στιγμή αυτού του μακάβριου εγκλήματος ήταν ζωντανή και είχε τις αισθήσεις της", πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.

    Το πτώμα της άτυχης νέας βρέθηκε στον κήπο του οικογενειακού σπιτιού τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού επί ένα μήνα και πλέον ήταν αγνοούμενη.

    Ο πατέρας και ο παππούς του θύματος συνελήφθησαν, αλλά δεν έχουν μιλήσει, διευκρινίζει το Ανατολή.

    Η τουρκική κυβέρνηση και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους τα τελευταία χρόνια να σταματήσουν τα εγκλήματα τιμής, που κάθε χρόνο στοιχίζουν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ωστόσο ότι το ξέπλυμα της τιμής με αίμα χαίρει ακόμα ευρείας ανοχής στην τουρκική κοινωνία και κυρίως στις κουρδικές περιοχές όπου σημειώνονται τα περισσότερα εγκλήματα αυτού του είδους.

    Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τουρκία έχει αυξήσει τις ποινές για τα εγκλήματα τιμής που σήμερα μπορούν να επισύρουν και ισόβια κάθειρξη.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 32902

    [14] 3000 βιεννέζικα καφέ εναντίον του τσιγάρου

    Τριτη, 02 02 2010 19:41

    Για δυναμικές κινητοποιήσεις τους στο προσεχές χρονικό διάστημα, προετοιμάζονται οι ιδιοκτήτες των σχεδόν τριών χιλιάδων καφέ-εστιατορίων στη Βιέννη και ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές τόσο ανάμεσά τους όσο και από τους πελάτες τους, προκειμένου να πετύχουν την παράταση της λεγόμενης «μεταβατικής ρύθμισης» σε σχέση με την απαγόρευση του καπνίσματος, ρύθμιση που λήγει στις 30 Ιουνίου 2010.

    Με τις συνολικά 2.600 επιχειρήσεις καφέ, από τις οποίες οι 900 αφορούν καθαυτό καφέ, οι 780 καφέ-εστιατόρια, 740 «εσπρέσο», 190 καφέ-ζαχαροπλαστεία και οι 30 τα λεγόμενα καφέ όρθιων, η Βιέννη θεωρείται η «παγκόσμια πρωτεύουσα των καφέ».

    Σύμφωνα με τη «μεταβατική ρύθμιση», εστιατόρια και καφέ, με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που θέλουν να επιτρέπουν και στο μέλλον το κάπνισμα, θα πρέπει μέχρι την ημερομηνία αυτή να έχουν διαμορφώσει ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές, κάτι που βέβαια συνδέεται στις περισσότερες περιπτώσεις με μεγάλες δαπάνες.

    H μεγάλη πλειονότητα των βιεννέζικων εστιατορίων και καφέ δεν έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση των χώρων της και αυτό σε ποσοστό 62%, όπως διαπιστώνει πρόσφατη σχετική δημοσκόπηση.

    Όπως αναφέρει η ηγεσία της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των ιδιοκτητών, μια επένδυση στη διαμόρφωση των χώρων είναι ανεύθυνη, ενόσω δεν υπάρχει η εγγύηση πως ο αυστριακός νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα συνεχίσει να ισχύει, στην τωρινή του μορφή, για ακόμη μερικά χρόνια.

    Οι ίδιοι δηλώνουν πως φοβούνται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, πιθανότατα μέχρι το 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει έναν πανευρωπαϊκής ισχύος νόμο για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και καφέ, θέτοντας εκτός ισχύος τον αυστριακό νόμο με τις πολλές εξαιρέσεις του.

    Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια εγγύηση από την πλευρά της πολιτικής, για περαιτέρω ισχύ του αυστριακού νόμου, τότε θα πρέπει να δοθεί παράταση της «μεταβατικής ρύθμισης», τονίζεται από τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

    Τη θέση αυτή στηρίζει, όπως αναφέρεται σχετικά, το 96,5% των ιδιοκτητών οι οποίοι ταυτόχρονα και σε ποσοστό 95% είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν κοινές δράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με λίστες συγκέντρωσης υπογραφών από πελάτες εστιατορίων και καφέ που έκαναν ήδη πρώτες εμφανίσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

    Αν και το ίδιο δεν είχε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, ωστόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Βιέννης τη στηρίζει, όπως αναφέρεται σχετικά.

    Από την πλευρά του Αυστριακού υπουργού Υγείας, Άλοϊς Στέγκερ τονίζεται πως, αφενός δεν τίθεται θέμα παράτασης της «μεταβατικής ρύθμισης» και αφετέρου δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση από μέρους του ότι η Ε.Ε. δεν θα ψηφίσει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

    Θεωρητικά η Αυστρία απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια το 2005, αλλά η επιβολή του μέτρου ποικίλλει, ενώ στους χώρους εργασίας όπου υπάρχουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα, αυτές συνήθως τηρούνται από την πλειονότητα των εργαζομένων.

    Πάντως, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε πως δεν είναι τελικά η Ελλάδα εκείνη που κατέχει τα «πρωτεία» από άποψη καπνίσματος, αλλά η Αυστρία, στην οποία το ποσοστό των καπνιστών στον πληθυσμό της είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, με ένα ποσοστό καπνιστών 36,3% του πληθυσμού της, που σημαίνει ότι περισσότεροι από έναν στους τρεις κατοίκους καπνίζουν, η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου «Γκίνες παγκοσμίων ρεκόρ 2008», ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 35% και την Ουγγαρία με 23,8%.

    Η μεγάλη έρευνα που δημοσίευσε πριν από τρεις εβδομάδες το έγκυρο εβδομαδιαίο αυστριακό περιοδικό «Προφίλ» διαπιστώνει ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα είναι στην Αυστρία πολύ χαμηλή, μόλις στα ένδεκά τους χρόνια. Επίσης, στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως στους δεκαπεντάχρονους νέους το ποσοστό των κοριτσιών που καπνίζουν, 26%, είναι μεγαλύτερο του ποσοστού στα αγόρια, το οποίο ανέρχεται στο 24%. Είδηση: 32800

    [15] Εκπτώσεις: Προσοχή στα πονηρά σημεία

    Παρασκευη, 05 02 2010 08:45

    Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις και με ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ (ένωση καταναλωτών για την ποιότητα ζωής), επισημαίνει τα σημεία που θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή των καταναλωτών.

    Οι καταναλωτές θα πρέπει:

    -Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. -Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές ή οικογενειακές τους ανάγκες. -Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. -Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα. -Να θυμούνται ότι στα προϊόντα που είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. -Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

    -Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και ποιου ποσού είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν αυτά πληρωθούν με πιστωτική κάρτα.

    Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

    Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη ,την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή των χρημάτων.

    Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

    Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

    Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές , την αρχική και την τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

    Τέλος εάν διαπιστωθεί ότι οι εκπτώσεις είναι πλασματικές, παραπλανητικές ή ανακριβείς ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, το γεγονός μπορεί να καταγγελθεί στο 210 330.44.44.

    Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.000 β¬ έως 100.000 β¬ , ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης.

    Είδηση: 32928


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 February 2010 - 9:52:56 UTC