Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου
  • [02] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες
  • [03] Ουκρανία: Νίκη Γιανούκοβιτς δίνουν τα exit pol, νοθεία καταγγέλλει η Τιμοσένκο
  • [04] Αναξιόπιστη η έρευνα Ισραηλινών και Παλαιστινίων για εγκλήματα πολέμου

    [01] Αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου

    Κυριακη, 07 02 2010 17:09

    Νέο σύστημα αξιολόγησης γενικών διευθυντών του Δημοσίου, μέσω γραπτών εξετάσεων που θα διενεργεί το νέο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, το οποίο θα επιλέγεται από τη Βουλή, προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου καταργούνται τα σημερινά υπηρεσιακά συμβούλια όπως και αυτό που επιλέγει του γενικούς διευθυντές.

    Μετά το ΑΣΕΠ, καθιερώνεται μια νέα ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΙΣΕΠ. Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, αναλαμβάνει τις κρίσεις και τις επιλογές όλων των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου. Στόχος να επιλέγονται οι άριστοι και όχι οι αρεστοί.

    Η νέα Αρχή θα αποτελείται από 5 πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με ισάριθμους αναπληρωτές. Τα μέλη θα έχουν πενταετή θητεία, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και θα επιλέγονται από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία.

    Η ανεξάρτητη Αρχή, θα επιλέγει τους γενικούς διευθυντές, ύστερα από κρίση και αξιολόγηση, με βάση σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων και θα συγκροτεί τα νέα τριμελή υπηρεσιακά συμβούλια στο δημόσιο τομέα, που θα αποτελούνται μόνο από γενικούς διευθυντές.

    Η θητεία όλων των διευθυντικών στελεχών θα είναι πενταετής, ώστε να αποσυνδεθεί από τις εναλλαγές των κομμάτων στην εξουσία.

    Καθιερώνονται επίσης γραπτές εξετάσεις και τεστ πολλαπλών επιλογώνγια την αξιολόγηση όλων των υποψηφίων, ενώ η βαθμολογία της Συνέντευξης για τους γενικούς διευθυντές θα αιτιολογείται υποχρεωτικά. Η εξέταση θααφορά την επαγγελματική δράση, τη γνώση των θεμάτων του φορέα και τηνικανότητα διοίκησης.

    Βαρύτητα θα δίνεται στις ικανότητες και δεξιότητες των υποψηφίων να διοικήσουν μονάδες. Για το λόγο αυτό στο σύστημα μοριοδότησης το συγκεκριμένο κριτήριο θα αποτελεί το 50%. Το υπόλοιπο θα προκύπτει απότα επαγγελματικά και τεχνικά προσόντα, καθώς και από την εργασιακή καιδιοικητική εμπειρία.

    Επιπλέον, θα αποκλείονται από τις επιλογές για τις θέσεις ευθύνης υπάλληλοι που ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Συστηματικές απουσίες και επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες θα μετρούν αρνητικά.

    Το Ειδικό Συμβούλιο και τα Συμβούλια Επιλογής θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν εντός διμήνου τα πρακτικά των συνεδριάσεών τους και επιπρόσθετα να αιτιολογούν τις αποφάσεις για τις επιλογές των προϊσταμένων.

    Πηγή: NET Είδηση: 33010

    [02] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Κυριακη, 07 02 2010 15:28

    Να παραμείνουν στα μπλόκα αποφάσισαν εκπρόσωποι των αγροτών 12 μπλόκων από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι στον Τύρναβο Λάρισας. Μετά από πολύωρη σύσκεψη, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αλλάξει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης. Οι αγρότες, άνοιξαν το πρωί της Κυριακής το μπλόκο στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα ωστόσο το απόγευμα έκλεισαν και πάλι το σημείο. Κρίσιμη θεωρείται η σύσκεψη που πραγματοποιούν οι αγρότες τη Δευτέρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα.

    Σε τελωνεία και σε οδικούς κόμβους στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν τα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων, με εξαίρεση τον Προμαχώνα, όπου οι αγρότες έκλεισαν και πάλι μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής τη μεθοριακή διάβαση.

    Συγκεκριμένα, τρακτέρ παραμένουν στα «Πράσινα Φανάρια», στα διόδια Μαλγάρων και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στο 23ο χιλιόμετρο του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας και στο 40ο ΧΙΛΙΌΜΕΤΡΟ του δρόμου Φλώρινας - Κοζάνης. Επίσης συγκεντρωμένα τρακτέρ εξάλλου βρίσκονται στα τελωνεία Δοιράνης και Ευζώνων, στους κόμβους Μελισσίου και Παραλίμνης Πέλας, στο Βαρικό Πιερίας καθώς επίσης στις Καλύβες, την Ορμύλια, την Τρίγλια και τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Εξάλλου, αγρότες από το νομό Γρεβενών απέσυραν τα τρακτέρ από τον κόμβο της Εγνατίας οδού.

    Στη Θεσσαλία κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στη Νίκαια Λάρισας και στις Μικροθήβες Μαγνησίας, καθώς επίσης και ο δρόμος Λάρισας - Κοζάνης, στο 17ο χιλιόμετρο.

    Επίσης οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο των Μικροθηβών στο διακοσιοστό ενενηκοστό έκτο χλμ ενώ αποκλεισμένος εξακολουθεί να είναι ο κόμβος Στέρνας, στο ρεύμα προς την Κόρινθο, στην εθνική οδό Αθηνών Τριπόλεως.

    Σε όλες τι περιπτώσεις η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33008

    [03] Ουκρανία: Νίκη Γιανούκοβιτς δίνουν τα exit pol, νοθεία καταγγέλλει η Τιμοσένκο

    Κυριακη, 07 02 2010 19:52

    Tο φιλορώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δίνουν νικητή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Σύμωνα με το έξιτ πολ του ινστιτούτου GfKο ο Γιανουκόβιτς έχει προβάδισμα περίπου τεσσάρων μονάδων (49,8%) έναντι της αντιπάλου του, της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (45,2%). Περίπου το 5% των Ουκρανών καταψήφισαν και τους δύο υποψηφίους, κάτι που προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο. Καταγγελίες για νοθεία, προτού ακόμα ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, διατύπωσε το στρατόπεδο της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, δηλώνοντας ότι θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα στην περιοχή που θεωρείται "προπύργιο" του αντιπάλου της, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

    Δεν παραδέχεται την ήττα

    Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα της στις προεδρικές εκλογές λέγοντας ότι "είναι πολύ νωρίς για να αναδειχθεί ο νικητής" με βάση τα έξιτ πολ που δίνουν σαφές προβάδισμα στον αντίπαλό της.

    "Δυστυχώς, δεν αποφύγαμε τη μαζική νοθεία. Αυτές οι εκλογές ήταν από τις πιο βρόμικες που έχουν γίνει στην Ουκρανία", πρόσθεσε ο συνεργάτης της πρωθυπουργού, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.

    "Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πέτυχε την απόλυτη νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα και η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο δεν θα κερδίσει τίποτα προσφεύγοντας στα δικαστήρια",απάντησε στενή συνεργάτης του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

    Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις κατά την ψηφοφορία. "Ο δεύτερος γύρος (των εκλογών) διεξήχθη ομαλά, χωρίς εμφανείς παραβιάσεις της δημόσιας τάξης", είπε ο Βολοντίμιρ Μαγιέφσκι, επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Κίεβο.

    Καταγγελίες από το "στρατόπεδο" της Τιμοσένκο

    Ο συνεργάτης της Τιμοσέκνο Ο. Τουρτσίνοφ ισχυρίστηκε ότι ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής από το κόμμα της Τιμοσένκο σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να προφυλάξει ένα χρηματοκιβώτιο γεμάτο με ψηφοδέλτια. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο γραμματέας της εφορευτικής επιτροπής στην περιοχή Ιβάνο-Φράνκιφσκ της δυτικής Ουκρανίας δέχτηκε επίθεση και τραυματίστηκε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

    Όμως η κεντρική εφορευτική επιτροπή αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή προσβολή. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA μετέδωσε δηλώσεις ενός αστυνομικού διευθυντή ο οποίος βεβαίωνε ότι ο γραμματέας πέθανε έξω από το εκλογικό τμήμα από καρδιακό επεισόδιο.

    Επίσης, ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι ψηφοφόροι πληρώθηκαν για να ψηφίσουν τον Γιανούκοβιτς αλλά και ότι στο Ντόνετσκ κάποιοι ψήφισαν πολλές φορές. Διαμαρτυρήθηκε τέλος για το μεγάλο αριθμό (1,5 εκατομμύριο) των ατόμων που τους δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσουν από το σπίτι τους για λόγους υγείας, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή που στηρίζει τον Γιανούκοβιτς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προηγούμενο άρθρο: Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουκρανία Είδηση: 33015

    [04] Αναξιόπιστη η έρευνα Ισραηλινών και Παλαιστινίων για εγκλήματα πολέμου

    Παρασκευη, 05 02 2010 15:12

    Αναξιόπιστα θεωρεί τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έγιναν στον πόλεμο 2008-9 στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Στο μήνυμα που έστειλε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ο ΓΓ χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις, αναγνωρίζει ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν τις συμπεριφορές των ισραηλινών στρατιωτών και των παλαιστινίων μαχητών, όπως απαιτεί το ψήφισμα που ενέκρινε η Συνέλευση το Νοέμβριο, αλλά επιφυλάσσεται για το κατά πόσο οι έρευνες είναι «ανεξάρτητες, αξιόπιστες και σε συμφωνία με τις διεθνείς προδιαγραφές».

    «Δεν μπορεί να καθοριστεί το κατά πόσο εφαρμόζεται το ψήφισμα από τα ενδιαφερόμενα μέρη». Μπαν Κι- Μουν.

    «Έχω απευθύνει έκκληση στα ενδιαφερόμενα μέρη να διεξάγουν αξιόπιστες έρευνες στο εσωτερικό τους. Ελπίζω ότι τέτοια μέτρα θα ληφθούν οπουδήποτε υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει ο Μπαν στην επιστολή του.

    Περισσότεροι από 1400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή του μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στην εκτόξευση ρουκετών εναντίον ισραηλινών πόλεων. Οι επικριτές της επιχείρησης κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε υπερβολική δύναμη πυρός χωρίς να κάνει διάκριση σε άμαχους και μη αλλά οι Ισραηλινοί κατηγόρησαν τους μαχητές ότι κρυβόντουσαν ανάμεσα στους αμάχους.

    Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης ήλθε σε απάντηση του πορίσματος μιας διερευνητικής επιτροπής με επικεφαλής τον νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν που εξέδωσε ο Οργανισμός το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το πόρισμα και ο Ισραηλινός στρατός και οι Παλαιστίνιοι μαχητές έκαναν εγκλήματα πολέμου στη σύρραξη που ξεκίνησε στο τέλος Δεκεμβρίου 2008 και κράτησε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2009.

    Όμως το πόρισμα επικέντρωνε περισσότερο στην ισραηλινή πλευρά αν και έλεγε ότι εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να διεξαγάγουν αξιόπιστες έρευνες, το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Τόσο το Εβραϊκό κράτος όσο και η ισλαμική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, απέρριψαν τις αιτιάσεις ότι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32963


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 February 2010 - 21:51:02 UTC