Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο μικροσκόπιο της τρόικας
  • [02] Ελεύθεροι οι προσαχθέντες από την Πολυτεχνιούπολη
  • [03] Φιλιππίνες: Νεκρά μέλη της Αμπου Σαγιάφ
  • [04] Συμφωνία για τερματισμό των συγκρούσεων στο Νταρφούρ
  • [05] Ολλανδία: Διαβουλεύσεις της βασίλισσας με τους πολιτικούς ηγέτες

    [01] Στο μικροσκόπιο της τρόικας

    Κυριακη, 21 02 2010 10:50

    Η Οικονομία της χώρας και τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα μπουν στο "μικροσκόπιο" του μικτού κλιμακίου της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που φτάνουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, ενώ ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την απόφαση για απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα, με "κόκκινη γραμμή", όμως, από την κυβέρνηση τον 14ο μισθό.

    "Η χώρα μας δίνει μάχη"

    Αποφασισμένος για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί αύριο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη, αλλά πρόκειται για την επιβίωση της χώρας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή στήριξη και αναφερόμενος στις επικείμενες απεργίες σημειώνει ότι το γνωρίζουν αυτό τα συνδικάτα. Ακόμα, δηλώνει σίγουρος ότι στη μείωση του ελλείμματος θα συμβάλει σημαντικά η πάταξη της διαφθοράς, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.

    Στο ίδιο περιοδικό, αναφέρεται ότι βοήθεια ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων, θα παράσχουν από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κάτι που όμως διέψευσε το γερμανικό υπουργείο.

    Δηλώσεις

    Να αντιδράσει εναντίον των κερδοσκόπων καλεί την ΕΚΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μέσω του "Βήματος" και αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

    Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, γι' αυτό έχουμε προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των πόρων του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τονίζει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στην "Αυγή".

    Τη λύση για την Ελλάδα έχει η Ευρώπη και όχι το ΔΝΤ, τονίζει στο "Πρώτο Θέμα" η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πάντως ότι απαιτούνται άμεσα πρόσθετα μέτρα και περικοπές.

    Κάποια μέτρα είναι μονόδρομος και έπρεπε να είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζει στη REAL NEWS ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο πάντως για τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακής προοπτικής και για τον κίνδυνο να διασαλευτεί η κοινωνική συνοχή.

    Οι στιγμές είναι κρίσιμες και το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για να μην καταδικαστούν οι εργαζόμενοι οριστικά στη φτώχεια, τονίζει στο "Βήμα" η ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για σφαγή των βασικών λαϊκών κατακτήσεων.

    Δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα χρεοκοπίας, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στο "Πρώτο Θέμα", δίνοντας προτεραιότητα στον αντίκτυπο των οικονομικών μέτρων στην κοινωνία, καθώς και την αναπτυξιακή στρατηγική.

    Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή, χαρακτηρίζει τα μέχρι στιγμής μέτρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μέσω της REAL NEWS, προσθέτοντας ότι μετά την ουσιαστική χρεοκοπία του δημοσίου, η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.

    Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση της MARC για το "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής", το 75,8% των ερωτηθέντων λέει όχι σε απεργίες μέχρι να περάσει η κρίση.

    Το 57,6% θεωρεί πως τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το 74,2% εκτιμά ότι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να ληφθούν, ενώ το 64,1% θεωρεί ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις δεν είναι δίκαιες.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η κοινή γνώμη φαίνεται διχασμένη, καθώς το 49,5% εκτιμά ότι θα επιβαρύνει περισσότερο την εικόνα της χώρας, ενώ το 42,3% τη θεωρεί απαραίτητη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Αποφασισμένος για σκληρές μεταρρυθμίσεις ο Πρωθυπουργός Δύσκολο τεστ για την Οικονομία Είδηση: 33580

    [02] Ελεύθεροι οι προσαχθέντες από την Πολυτεχνιούπολη

    Κυριακη, 21 02 2010 11:18

    Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 30 νεαροί που είχαν προσαχθεί τη νύχτα του Σαββάτου από την Πολυτεχνιούπολη Ζωγράφου στην Ασφάλεια Αττικής. Τα ξημερώματα της Κυριακής, ο πρύτανης κατήγγειλε πως άτομα προκαλούν φθορές στους χώρους του Ιδρύματος και ζήτησε την συνδρομή της αστυνομίας.

    Επέμβαση της αστυνομίας με αίτημα πρύτανη

    Τριάντα προσαγωγές νεαρών μέσα από το χώρο της Πολυτεχνιούπολης Ζωγράφου έκανε γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής η αστυνομία μετά από αίτημα του πρύτανη.

    Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου τηλεφώνησε στην αστυνομία ζητώντας την παρέμβασή της με το αιτιολογικό ότι άτομα που συμμετείχαν σε πάρτι στο κτίριο των Χημικών Μηχανικών προξενούσαν φθορές.

    Επιτόπου έφτασαν μοτοσικλετιστές της "Ομάδας Δ" οι οποίοι όμως δεν μπήκαν στο κτίριο, εκτελώντας συγκεκριμένες εντολές για να μην υπάρξει μεγαλύτερη ένταση, αλλά έκαναν προσαγωγές γύρω από αυτό.

    Οι 30 προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, όπου λίγο πριν από τις 10:00 και αφού έγινε εξακρίβωση στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33581

    [03] Φιλιππίνες: Νεκρά μέλη της Αμπου Σαγιάφ

    Κυριακη, 21 02 2010 10:16

    Τουλάχιστον έξι αντάρτες της εξτρεμιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης "Άμπου Σαγιάφ" σκοτώθηκαν την Κυριακή σε μάχη με κυβερνητικά στρατεύματα στις νότιες Φιλιππίνες, στη νήσο Χόλο, 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, ενώ τραυματίστηκαν τρεις άνδρες των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το στρατό των Φιλιππίνων, ανάμεσα στους έξι νεκρούς ενδέχεται να είναι και "ηγετικά στελέχη" της οργάνωσης. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των φιλιππινέζικων ενόπλων δυνάμεων, ο στρατός έκανε επιδρομή σε σημαντικό στρατόπεδο της "Άμπου Σαγιάφ" στο χωριό Καραουάν.

    Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι η μικρότερη, αλλά και η πιο αδίστακτη και βίαιη, από τις ισλαμιστικές παρατάξεις που δρουν στις νότιες Φιλιππίνες. Έχει διεκδικήσει την ευθύνη για μερικές από τις αιματηρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, καθώς και για αναρίθμητες απαγωγές.

    Η επιχείρηση σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη ενός ηγετικού στελέχους της "Άμπου Σαγιάφ", του Τζουμανταΐλ Αράντ.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Troops 'kill' Abu Sayyaf militants in Philippines Είδηση: 33578

    [04] Συμφωνία για τερματισμό των συγκρούσεων στο Νταρφούρ

    Σαββατο, 20 02 2010 20:27

    Συμφωνία με την κύρια αντάρτικη οργάνωση του Νταρφούρ "Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα" (JEM) υπέγραψε η κυβέρνηση του Σουδάν, η οποία θα βοηθήσει, σύμφωνα με τον Σουδανό πρόεδρο Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, στον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή αυτή στα δυτικά της χώρας. Από τη σύγκρουση στο Νταρφούρ έχουν χάσει τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι από το 2003, σύμφωνα με τον ΟΗΕ -10.000 σύμφωνα με το Χαρτούμ- και έχουν εκτοπιστεί 2,7 εκατομμύρια.

    Κατάπαυση του πυρός

    "Σήμερα υπογράψαμε μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της JEM στην Ντζαμένα" δήλωσε ο Μπασίρ σε ομιλία του στη σουδανική κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή θα "φέρει τη γιατρειά στον πόλεμο στο Νταρφούρ".

    Ο Σουδανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

    Η σουδανική κυβέρνηση και η JEM συμφώνησαν στο Τσαντ για κατάπαυση του πυρός και υπέγραψαν συμφωνία που θέτει το πλαίσιο για τη διεξαγωγή άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε παράλληλα η JEM.

    "Μόλις υπογράψαμε την συμφωνία-πλαίσιο με τη σουδανική κυβέρνηση" δήλωσε τηλεφωνικώς από την Ντζαμένα ο εκπρόσωπος της JEM Άχμεντ Χουσέιν.

    Η τελική υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει την Τρίτη στην Ντόχα παρουσία κυρίως του σουδανού προέδρου και του ομολόγου του του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί, ο οποίος διευκόλυνε την προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης του Χαρτούμ και των ανταρτών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Key Darfur rebels sign ceasefire deal Είδηση: 33576

    [05] Ολλανδία: Διαβουλεύσεις της βασίλισσας με τους πολιτικούς ηγέτες

    Κυριακη, 21 02 2010 10:34

    Διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα έχει τη Δευτέρα η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρική, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, λόγω της διαφωνίας των κομμάτων που τη συναπάρτιζαν σχετικά με το αίτημα του ΝΑΤΟ να παραταθεί η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα, ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε -αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDA), κύριου κόμματος του συνασπισμού της κεντροαριστεράς- επιβεβαίωσε ότι θα ηγηθεί του κόμματός του στις επερχόμενες εκλογές.

    Παραμένει στην προεδρία του κόμματος ο Μπαλκενέντε

    Η βασίλισσα θα δεχθεί στο παλάτι, που βρίσκεται στο κέντρο της Χάγης, τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, τον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών Βούτερ Μπος -αρχηγό του κόμματος των Εργατικών (PvdA)- και τον παραιτηθέντα υπουργό Νεότητας και Οικογένειας Αντρέ Ρουβοέ, αρχηγό του μικρού κόμματος Χριστιανική Ένωση (UC). Επιπλέον, θα συναντηθεί και με τους προέδρους της κάτω και της άνω βουλής.

    Ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε ότι χαίρει της υποστήριξης του συμβουλίου του κόμματός του και όλων των χριστιανοδημοκρατών υπουργών του. "Εκτιμώ ιδιαίτερα την ευρεία υποστήριξη του συμβουλίου του κόμματος, των κυβερνητικών υπουργών μου και των βουλευτών μας", δήλωσε.

    Αν η βασίλισσα αποδεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησής του, οι εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, κατέληξε.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Έπεσε η κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας Είδηση: 33579


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 February 2010 - 9:51:40 UTC