Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Παρέα στα σφάλματα της κυβέρνησης δεν θα κάνουμε
  • [02] Μαδέρα: Απόλυτη καταστροφή
  • [03] Συνεδριάζουν οι τελωνειακοί
  • [04] Κάρολος Παπούλιας: Είμαστε όλοι παρόντες
  • [05] Επίσκεψη Ρέππα στα γραφεία του ΜΕΤΡΟ Θεσ/κης
  • [06] ΗΠΑ: Πληρώνουν το τίμημα της ύφεσης
  • [07] Οι δράστες της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς χρησιμοποίησαν διπλωματικά διαβατήρια
  • [08] Βιβλίο για τον ευέξαπτο Γκόρντον Μπράουν

    [01] Αντ. Σαμαράς: Παρέα στα σφάλματα της κυβέρνησης δεν θα κάνουμε

    Κυριακη, 21 02 2010 11:41

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, όσο και για την πρόταση της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Oικονομία. Μιλώντας στην έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Αντώνης Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά "Παρέα στα σφάλματά τους εμείς δεν θα τους κάνουμε" και πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την εξεταστική επιτροπή, αναφερόμενος και στις διαφωνίες που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα από την επίμαχη πρόταση. Επίσης, επεσήμανε ότι μετά τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, η ΝΔ βγήκε πιο ενωμένη και δυνατή. Το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στη Κύπρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    "Δεν μας φοβίζει η εξεταστική επιτροπή"

    "Παρέα στα σφάλματά τους εμείς δεν θα τους κάνουμε! Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι άλλο πράγμα είναι η Πολιτική Ευθύνη της Αντιπολίτευσης κι άλλο πράγμα η συνυπευθυνότητα στα σφάλματα της Κυβέρνησης" Αντώνης Σαμαράς

    Παρέα στα σφάλματα της κυβέρνησης δεν θα κάνουμε, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στον προσυνεδριακό διάλογο της Ν.Δ.

    Στηρίζω τη χώρα και όχι την κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας τα περί συναίνεσης, ενώ για την εξεταστική για την Οικονομία σημείωσε πως τέτοια ώρα είναι λάθος, αφού βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας και κρεμάμε στα "μανταλάκια" των ξένων πρωτευουσών όσα μας εκθέτουν σαν χώρα.

    Θα δεχθούμε τη εξεταστική, είπε, γιατί δεν μας φοβίζει τίποτα. Όσον αφορά στη λήψη μέτρων τώρα, το χαρακτήρισε ψευτοδίλλημα, λέγοντας πως είναι άλλα τα μέτρα στραγγαλισμού της οικονομίας και άλλα τα μέτρα νοικοκυρέματος που έπρεπε να έχουν ληφθεί από τις 5 Οκτωβρίου.

    Όσο καθυστερούμε σφίγγει η θηλιά με ευθύνη της κυβέρνησης και προμηνύονται μέτρα εξουθενωτικά και άδικα - θα μας βρουν απέναντι, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε λύση αντιευρωπαϊκή και επικίνδυνη την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υπογράμμισε πως θα πρέπει να στηριχθούν οι αδύναμοι και η μεσαία τάξη και να κοπούν σπατάλες και όχι οι ζωτικές ανάγκες των πολιτών.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "τετράμηνη απραξία"και πρόσθεσε ότι "βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για τα μέτρα που δεν παίρνει, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στο επίκεντρο για τα 23 μέτρα που πρότεινε για την ανάπτυξη".

    Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε και την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, υποστηρίζοντας ότι "δεν πρέπει να πολιτογραφούμε αυτόματα όποιους μπαίνουν παράνομα στη χώρα χωρίς να τους ενσωματώνουμε. Ενσωμάτωση σημαίνει να τους εντάσσουμε στην ημετέρα παιδεία".

    "Αν κάτι πρόκειται να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο, από μας μπορεί να αλλάξει. Όλοι, κατά βάθος, αυτό περιμένουν. Κι όλοι με αυτό μας μετράνε. Θα φανούμε αντάξιοι αυτών των προσδοκιών: Η νέα ΝΔ θα γίνει η ελπίδα της Ελλάδας" τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου

    Το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

    Αμέσως μετά την άφιξή του, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΝΟΔΕ Κύπρου του κόμματος και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: ΝΔ: Αρχίζει η προσυνεδριακή διαδικασία Είδηση: 33586

    [02] Μαδέρα: Απόλυτη καταστροφή

    Κυριακη, 21 02 2010 16:40

    Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Μαδέρα της Πορτογαλίας. Μέσα σε λίγες ώρες οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν το χάος. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους εκατό. Στο νησί έχει μεταβεί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τα σωστικά συνεργεία, χρησιμοποιώντας εκσκαφείς, αναζητούν τα πτώματα ανθρώπων που βρίσκονται καταπλακωμένα από τα συντρίμμια. Οι άστεγοι ξεπερνούν τους 200, ενώ οι αρχές υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

    Ο Φρανσίσκο Ράμος, υπουργός Kοινωνικών υποθέσεων της περιφερειακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. "Έχουμε (επιβεβαιώσει) 38 θανάτους, αλλά ο απολογισμός αυτός δεν είναι οριστικός", είπε ο Ράμος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 200 έμειναν άστεγοι και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε προσωρινά καταλύματα που τους παραχώρησαν οι τοπικές αρχές.

    Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επισκέφθηκε τη Μαδέρα το βράδυ του Σαββάτου και δεσμεύτηκε για την παροχή "κάθε βοήθειας που χρειάζεται η περιφερειακή κυβέρνηση σε αυτή τη σοβαρή κατάσταση".

    Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, μεταφέροντας σωστικά συνεργεία, μεταξύ των οποίων και δύτες, αναμένεται να φθάσει στο Φουντσάλ αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ μία φρεγάτα κατευθύνεται στην περιοχή για να συνδράμει τις προσπάθειες των διασωστών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Σχεικό άρθρο: Φονική κακοκαιρία στη Μαδέιρα Είδηση: 33592

    [03] Συνεδριάζουν οι τελωνειακοί

    Κυριακη, 21 02 2010 12:40

    Εξομαλύνεται σταδιακά η τροφοδοσία των πρατηρίων με καύσιμα, καθώς από το πρωί της Κυριακής έχει αρχίσει ο εκτελωνισμός τους και στην Αττική. Το Σάββατο, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη την απεργία των τελωνειακών, μετά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών. Η ένωση τελωνειακών υπαλλήλων συνεδριάζει σήμερα στις 15:00 για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελωνειακοί ίσως προσανατολιστούν σε διαφορετικής μορφής κινητοποιήσεων, όπως 24ωρες κυλιόμενες απεργίες.

    Σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη η απεργία είχε ήδη σπάσει, πριν από την απόφαση που έκρινε τις κινητοποιήσεις παράνομες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικό άρθρο: Παράνομη κρίθηκε η απεργία των τελωνειακών Είδηση: 33590

    [04] Κάρολος Παπούλιας: Είμαστε όλοι παρόντες

    Κυριακη, 21 02 2010 15:04

    "Οι κατέχοντες θα δώσουν πολλά. Οι μη κατέχοντες θα δώσουν τον όβολό τους. Όλοι είμαστε παρόντες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα τα δώσουμε όλοι και όλα για την πατρίδα". Αυτό τόνισε σε δήλωσή του, μετά τη μεγάλη παρέλαση στα Ιωάννινα για την 97η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. "Σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση. Χρειαζόμαστε τις ίδιες αρετές που μας οδήγησαν σε εκείνα τα αποτελέσματα που κατέπληξαν τους Ευρωπαίους και ανέδειξαν μια Ελλάδα που πήρε τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και σήμερα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες" συνέχισε ο ίδιος. Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα για μια διαφορετική αντιμετώπιση των μεταναστών.

    "Η αγάπη για την πατρίδα είναι στάση ζωής"

    "Αυτή τη στιγμή, η χώρα καλείται να πραγματοποιήσει μια ιστορική μετάβαση και η πρόκληση για όλους μας είναι μην υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης. Με άλλα λόγια να περάσουμε απέναντι χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Αυτός είναι ο κρίσιμος εθνικός στόχος της εποχής μας και έχω τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα αποδείξει την ωριμότητά του" Κάρολος Παπούλιας

    Στα θέματα της Οικονομίας αναφέρθηκε ο κ. Παπούλιας και στην ομιλία του κατά τη διάρκεια επισήμου γεύματος που δόθηκε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών της 8ης Μεραρχίας.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε: "Η ανάκληση των αγώνων και των θυσιών που απαιτήθηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία εξυπηρετεί μια βαθύτερη εθνική ανάγκη, ενισχύοντας το αίσθημα του πατριωτισμού που είναι πολύτιμο στις σημερινές περιστάσεις. Το αληθινό και πλήρες νόημα του πατριωτισμού έχει να κάνει με την επικράτηση του συλλογικού έναντι του ατομικού με το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές".

    "Η αγάπη για την πατρίδα είναι στάση ζωής, δεν είναι ρητορία. Και πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά με πράξεις και όχι να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας, ούτε ως αυταπόδεικτη αναφορά. Η μεγαλύτερη διεθνής κρίση των τελευταίων εξήντα χρόνων αποκάλυψε βαριές ασθένειες της ελληνικής οικονομίας και έφερε το τέλος των ελληνικών ψευδαισθήσεων" τόνισε ο ίδιος.

    Λίγο πριν από την παρέλαση, στη Νομαρχία σε μια σύντομη τελετή προς τιμήν του κ. Παπούλια, ο Πρόεδρος απαντώντας στην προσφώνηση του νομάρχη Αλέκου Καχριμάνη, έστειλε το μήνυμά του και προς την Άνγκελα Μέρκελ: "Να μεταφέρω τη δική μου αισιοδοξία ότι θα δούμε φως, θα βγούμε από το σκοτάδι, θα παλέψουμε. Επειδή ήμουν και εγώ πολλά χρόνια μετανάστης στη Γερμανία, θα μου επιτρέψει η κα Μέρκελ να βλέπω και εκείνης τα αδύναμα σημεία, αλλά δεν οφελεί να βλέπουμε μόνο τα αδύναμα σημεία των άλλων και να δικαιολογούμαστε. Απαιτείται από όλους σύμπνοια, δύναμη και είμαι βέβαιος ότι το αύριο θα είναι καλύτερο".

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, που και αυτός εστίασε τη δήλωσή του μετά την παρέλαση στην Οικονομία.

    "Οι Ελληνες δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι. Κανείς διεθνώς δεν έχει το δικαίωμα να ταπεινώνει μια χώρα που έχει προβλήματα, που έχει ευθύνη για τα προβλήματά της, αλλά έχει και τεράστιες δυνατότητες. Το θέμα μας είναι να δώσουμε ξανά στην ελληνική οικονομία, σε όλη τη χώρα, την προοπτική και το δυναμισμό που αξίζει. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ενωμένοι, με σχέδιο" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τα "Ελευθέρια των Ιωαννίνων" ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με μεγάλη παρέλαση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Εντυπωσιακή ήταν για άλλη μια φορά η παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς, ενώ λόγω οικονομικής κρίσης δεν παρήλασαν μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έγιναν πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Στα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Είδηση: 33591

    [05] Επίσκεψη Ρέππα στα γραφεία του ΜΕΤΡΟ Θεσ/κης

    Κυριακη, 21 02 2010 18:39

    Την έναρξη κατασκευής της εξωτερικής περιφερειακής της Θεσσαλονίκης, μέσα στο 2010, προγραμματίζει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δημήτρη Ρέππα, μετά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, Γιάννη Μαγκριώτη και των Γενικών Γραμματέων, Γιάννη Οικονομίδη και Σέργιο Λαμπρόπουλο, με την Διοίκηση, ακολούθησε σύσκεψη με θέμα την πορεία των εργασιών του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν ο Διευθυντής της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Γαλούσης, και εκπρόσωποι της Αναδόχου Κοινοπραξίας.

    Δηλώσεις Ρέππα μετά τη σύσκεψη

    "Θέλω να κάνω σαφές εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για μια ακόμα φορά, ότι το έργο είναι για μας ίσως το πιο σημαντικό, μεταξύ όλων των έργων που εποπτεύουμε. Είναι έργο ζωής για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, τα οποία έχουν μέχρι τώρα παρουσιαστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να ρίξουμε όλο το βάρος προκειμένου να απεμπλέξουμε το έργο από αυτά τα προβλήματα, για να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ήδη τα πρώτα βήματα τα έχουμε κάνει.

    Έχουμε καταλήξει στην απόφαση για τις δέουσες οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές που είναι απαραίτητες προκειμένου η οργανωτική δομή που θα καθοδηγεί το έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη πλέον, να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις και να μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα την ώρα που παρουσιάζονται.

    Επίσης έχουμε μια πολύ καλή, στενότατη και αποδοτική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών να αντιμετωπίζονται και να λύνονται αμέσως. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μενδώνη θα είναι τακτική επισκέπτρια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να έχει η ίδια γνώμη για τα θέματα αυτά. Έχουμε δεσμευτεί, ότι θα είμαστε κάθε μήνα εδώ στη Θεσσαλονίκη, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την πόλη και την περιοχή, αλλά και για το συγκεκριμένο έργο.

    Εντοπίσαμε τα προβλήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη αξία και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε αυτήν την περίοδο. Είναι αυτά που αφορούν την απελευθέρωση του χώρου στο Πανεπιστήμιο, την ανάληψη των πρωτοβουλιών από την πλευρά μας για να απελευθερωθεί ο χώρος στου Παπάφη, τα προβλήματα στο Σταθμό Πατρικίου και στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας.

    Είναι τέσσερα σημεία πάνω στα οποία θα ρίξουμε το βάρος μας από την Δευτέρα κιόλας, προκειμένου να έχουμε απαντήσεις κι έτσι να βοηθήσουμε ώστε το έργο να εξελιχθεί όσο γίνεται ταχύτερα.

    Προβλήματα χρηματοδότησης δεν θα αντιμετωπίσουμε, έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας. Πιστεύουμε ότι ο Ανάδοχος θα κάνει κι εκείνος από την δική του πλευρά, όχι απλώς ό,τι προβλέπεται από τις συμβατικές υποχρεώσεις του, αλλά και κάτι παραπάνω, προκειμένου το έργο αυτό να ανακτήσει τον χρόνο που μέχρι τώρα έχει χαθεί λόγω των πολλών προβλημάτων κι έτσι να παραδοθεί σε χρήση χωρίς μεγάλη καθυστέρηση.

    Το σχέδιο για την επέκταση των γραμμών του ΜΕΤΡΟ προς την Καλαμαριά και στη Δυτική περιοχή, παραμένει. Η επέκταση προς την Καλαμαριά είναι ένα έργο, το οποίο είναι υπαρκτό, θα πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι μελέτες, να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας και να προχωρήσουμε άμεσα στην ουσιαστική δημοπράτηση. Θα χρηματοδοτήσουμε άμεσα τις μελέτες για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς τα Δυτικά, για να είμαστε σε θέση σύντομα να δημοπρατήσουμε το έργο.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον Καθηγητή τον κύριο Γαλούση για την συνεισφορά του σ' αυτήν την προσπάθεια για την πρόοδο αυτού του μεγάλου έργου. Η γνώση και εμπειρία του αποτελούν για μας ένα πολύτιμο κεφάλαιο".

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στο Διοικητήριο, με τον τέως Πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Απόστολο Γούλα και τον νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Τάσο Μουρατίδη, συζητήθηκε η εξέλιξη των έργων της Εγνατίας Οδού και της Εξωτερικής Περιφερειακής.

    Ο κ. Ρέππας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε:

    "Ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Εγνατία Α.Ε., η οποία αποτελεί ένα πετυχημένο πρότυπο οργάνωσης της κατασκευής μεγάλων έργων στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωση του οριζόντιου άξονα και στο τελευταίο μικρό τμήμα που απομένει, στην περιοχή του Περιστερίου της Ηπείρου, δίνει την οριστική μορφή του σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα, που έχουν γίνει στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

    Αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες η νέα Διοίκηση με επικεφαλής τον Καθηγητή τον κ. Μουρατίδη. Είχαμε την δυνατότητα σήμερα να ενημερωθούμε από τον κ. Γούλα και τον ευχαριστούμε για την πολύ σημαντική προσφορά του αυτά τα χρόνια στην υπηρεσία αυτή, για τα προγράμματα τα οποία αναλαμβάνει η Εγνατία, με πρώτο στόχο να δώσουμε ώθηση μέσα στο 2010 στην έναρξη κατασκευής της εξωτερικής περιφερειακής της Θεσσαλονίκης.

    "Φιλοδοξία μας είναι η κατασκευή του έργου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό. Στόχος μας είναι η δημοπράτηση του δυτικού τμήματος του έργου από τον κόμβο Τιτάν μέχρι τα Κωνσταντινοπολίτικα, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων, να γίνει εντός του 2010."

    Δημήτρης Ρέππας

    Έχει γίνει με επιτυχία πλήρης διαβούλευση για το σύνολο της Εξωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Τα όποια προβλήματα και ενστάσεις που εκδηλώθηκαν θα αντιμετωπιστούν με πνεύμα καλής συνεννόησης, γιατί το έργο αυτό είναι αναγκαίο για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Είμαι αισιόδοξος, γιατί η τεχνογνωσία και η πολύ καλή στελέχωση που έχει η Εγνατία αποτελούν τα εχέγγυα πως θα επιτύχει και τους επόμενους στόχους, όπως και μέχρι τώρα στο όποιο έργο έχει αναλάβει.

    Για τις συμβάσεις των εργαζομένων, ο κ. Ρέππας επεσήμανε:

    "Έχει αναλάβει πρωτοβουλία η Διοίκηση της Εγνατία Α.Ε., έχει στείλει το αίτημά της στον ΑΣΕΠ προκειμένου να ανανεωθούν οι συμβάσεις όσων εργαζομένων είναι απαραίτητοι για να συνεχίσει το έργο της η εταιρεία. Εντός των περιορισμών που έχουν προβλεφθεί από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών θα κινηθούμε κι εμείς, γιατί ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την Εγνατία, η οποία βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και να μην την κάνουμε λιγότερο ικανή να ανταποκριθεί στο έργο της. Άρα λοιπόν αντιμετωπίζουμε με θετικό πνεύμα οτιδήποτε σχετίζεται με τη διατήρηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο του αξιόμαχου των στελεχών της Ανώνυμης Εταιρείας για να αναλάβει και νέα έργα στο εγγύς μέλλον.

    Με αυτό το πνεύμα βοηθούνται και όλοι εκείνοι οι οποίοι είναι απόλυτα απαραίτητοι και χρήσιμοι, ώστε να παραμείνουν και να συνεχίζουν να εργάζονται στην εταιρεία".

    Σχετικά με την Υποθαλάσσια ο κ. Ρέππας υπογράμμισε:

    "Η Υποθαλάσσια αποτελεί ένα τυπικό δείγμα κακού σχεδιασμού που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το ναυάγιο επιβαρύνει υπέρμετρα οικονομικά και το Δημόσιο. Η συνέπεια των κακών χειρισμών που προηγήθηκαν, είναι σήμερα να βρισκόμαστε απέναντι σε απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την πλευρά των αναδόχων που φτάνουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως, στο πλαίσιο της διαιτησίας αντιμετωπίζεται αυτή η διαφορά. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Θα προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό κύκλο διαβούλευσης. Θα προχωρήσουμε μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό στην ανάθεση μελέτης, η οποία θα δείξει με βάση τα νέα δεδομένα τις καταλληλότερες επιλογές για το έργο αυτό".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33595

    [06] ΗΠΑ: Πληρώνουν το τίμημα της ύφεσης

    Κυριακη, 21 02 2010 19:07

    Οι ήδη άσχημες οικονομικές συνθήκες των αμερικανικών πολιτειών, αναμένεται να χειροτερέψουν, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Εθνικής Ένωσης Κυβερνητών. Την ώρα που η Ουάσιγκτον μιλά για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, πάνω από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι. Αν δεν εγκριθούν νέα κονδύλια για την κάλυψη των επιδομάτων, 2,7 εκατομμύρια κινδυνεύουν να χάσουν από τον Απρίλιο το επίδομα ανεργίας. Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας είχε επιτύχει τους στόχους του. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους πολιτειακούς κυβερνήτες δηλώνουν ότι δεν προβλέπεται σύντομα έξοδος από την κρίση και η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η οικονομία χρειάζεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας το μήνα, μόνο για να απορροφά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Με περισσότερα από 15 εκατομμύρια καταγεγραμμένους ανέργους, ακόμα και με την πλέον καλπάζουσα οικονομική ανάκαμψη, ένας τεράστιος αριθμός πιθανότατα θα μείνει εκτός εργασίας για χρόνια.

    Το τίμημα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τις αμερικανικές πολιτείες.

    Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ένωσης Κυβερνητών, σε 45 από τις 50 πολιτείες το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα αγγίξει τα 134 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα προσεχή τρία χρόνια. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, με την περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας μόνο μέσα στον Ιανουάριο, στο βωμό της μείωσης των εξόδων και της εξισορρόπησης του προϋπολογισμού.

    Η αύξηση της ανεργίας, όμως, επιβαρύνει το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης για τους μη έχοντες. Η Μedicaid "καταβροχθίζει" μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών στις περισσότερες πολιτείες. Το πακέτο κινήτρων ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων του περασμένου έτους, που περιλάμβανε τη μεγαλύτερη μετάγγιση χρημάτων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις πολιτείες στην ιστορία της χώρας, καθυστέρησε τα προβλήματα, αλλά δεν τα έλυσε. Τα λεφτά μετά βίας θα φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο, και οι κυβερνήτες σκοπεύουν να ασκήσουν πιέσεις στον Μπαράκ Ομπάμα για επιπλέον βοήθεια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33596

    [07] Οι δράστες της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς χρησιμοποίησαν διπλωματικά διαβατήρια

    Κυριακη, 21 02 2010 18:16

    Οι δράστες της δολοφονίας του ανώτατου στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι, τον περασμένο μήνα, χρησιμοποίησαν διπλωματικά διαβατήρια, δήλωσε την Κυριακή στην εφημερίδα Al-Bayan που ανήκει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντουμπάι, Νταχί Καλφάν. "Υπάρχουν πληροφορίες τις οποίες η αστυνομία του Ντουμπάι δεν θα δημοσιοποιήσει επί του παρόντος, ειδικά σε ό,τι αφορά τα διπλωματικά διαβατήρια", τα οποία χρησιμοποίησαν κάποιοι από τους δολοφόνους του Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ για να εισέλθουν στο Ντουμπάι, δήλωσε στην εφημερίδα ο αρχηγός της αστυνομίας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα διπλωματικά διαβατήρια.

    Ο Μαμπχούχ, ιδρυτής του ένοπλου σκέλους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, Χαμάς, βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Ντουμπάι στις 20 Ιανουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Καλφάν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες 11 υπόπτων με ευρωπαϊκά διαβατήρια- έξι από τη Βρετανία, τρία από την Ιρλανδία, ένα από τη Γερμανία και ένα από τη Γαλλία -που φέρεται ότι εμπλέκονται στη δολοφονία.

    Η χρήση ευρωπαϊκών διαβατηρίων (από τους δράστες) προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με αποτέλεσμα οι ισραηλινοί πρεσβευτές στις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες να κληθούν για εξηγήσεις.

    Το Σάββατο, ο ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, επέμεινε ότι δεν θα προκληθεί κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Ευρώπη με αφορμή τη χρήση ξένων διαβατηρίων από τους δράστες της δολοφονίας του Μαμπχούχ "καθώς το Ισραήλ δεν συνδέεται με τη δολοφονία". Η δολοφονία του Μαμπχούχ "δεν είναι πλέον ένα εσωτερικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές χώρες", είπε ο Καλφάν την Κυριακή (εφημερίδα του Αμπού Ντάμπι, Al-Ittihad).

    Σύμφωνα με την "Al-Ittihad", ο Καλφάν ζήτησε από τη Χαμάς τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας "σχετικά με το πρόσωπο που άφησε να διαρρεύσουν πληροφορίες για τις κινήσεις του Μαμπχούχ" και την άφιξή του στο Ντουμπάι με αποδέκτες τους εκτελεστές του. Η πηγή της διαρροής είναι "ο πραγματικός δολοφόνος", είπε ο Καλφάν.

    Συνάντηση Νετανιάχου εκτελεστών του Μαμπχούχ πριν από τη δολοφονία του(Sunday Times)

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τα μέλη ομάδας εκτελεστών στο αρχηγείο της Μοσάντ λίγο προτού αυτά αναχωρήσουν για το Ντουμπάι για να δολοφονήσουν τον διοικητή της Χαμάς, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times. Ο Νετανιάχου έγινε δεκτός στη Μοσάντ από τον αρχηγό της, Μέιρ Νταγκάν, και ενημερώθηκε για το σχέδιο δολοφονίας του Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ, ανώτατου διοικητή της Χαμάς, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ανώνυμες πηγές με γνώση της Μοσάντ. Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι εξουσιοδότησε την αποστολή, η οποία δεν θεωρείτο πολύπλοκη ή επικίνδυνη. "Είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις ο πρωθυπουργός να λέει: "Ο λαός του Ισραήλ σας έχει εμπιστοσύνη. Καλή τύχη", προσθέτει η εφημερίδα. Το βρετανικό έντυπο επικαλείται ακόμη πηγή που αναφέρει ότι στο πτώμα του Μαμπχούχ βρέθηκαν εγκαύματα που προκλήθηκαν από όπλο ακινητοποίησης και ότι υπήρχαν ίχνη αιμορραγίας από τη μύτη, πιθανόν από πνιγμό.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 33594

    [08] Βιβλίο για τον ευέξαπτο Γκόρντον Μπράουν

    Κυριακη, 21 02 2010 19:18

    Φωνάζει, κουνάει απειλητικά το δάχτυλό του στους συνεργάτες του, εκσφενδονίζει οργισμένος κινητά τηλέφωνα, πετάει τα χαρτιά στο πάτωμα κλωτσάει τα έπιπλα και όχι μόνο. Σύμφωνα με το βιβλίο του δημοσιογράφου Λανς Πράις, για τη συγγραφή του οποίου έχει επικαλεστεί μαρτυρίες υπαλλήλων της Ντάουνινγκ Στρητ, όλα αυτά αναφέρονται στον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

    Ο Λάνς Πράις εργάστηκε επί 17 χρόνια ως δημοσιογράφος στο BBC και το 1998 έγινε ο υπ' αριθμόν 2 στο γραφείο τύπου του τότε πρωθυπουργού Τόνυ Μπλερ. Το βιβλίο του είναι βασισμένο σε μαρτυρίες εργαζομένων στο στενό κύκλο του Μπράουν που δεν δίστασαν να αποκαλύψουν τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στρητ. Πάντως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η διαφορά ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους εργατικούς έχει περιοριστεί στο 6%, με το κόμμα των Τόρις να προηγείται.

    Σύμφωνα με τον Λανς Πράις συγγραφέα του βιβλίου υπό τον τίτλο "Εκεί όπου βρίσκεται η δύναμη, πρωθυπουργοί εναντίον ΜΜΕ", ο Γκόρντον Μπράουν είναι ένας ευέξαπτος άνθρωπος που φωνάζει και βρίζει τους υπαλλήλους του, ενώ πετάει χαρτιά, κλωτσάει έπιπλα και εκσφενδονίζει κινητά τηλέφωνα.

    Αυτή η συμπεριφορά, ίσως είναι κατανοητή για έναν πρωθυπουργό, που αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά είναι δύσκολη για εκείνους που εργάζονται μαζί του.

    Ο Μπράουν έχει εμμονή να ελέγχει κάθε δελτίο ειδήσεων και όταν μια είδηση δεν αναφέρεται σε αυτόν με τον τρόπο που θα ήθελε, αντιδρά με εκρηκτικά ξεσπάσματα θυμού.

    Ο ίδιος ο Γκόρντον Μπράουν πάντως διευκρίνισε ότι κάθε φορά που νευριάζει, τα βάζει μόνο με τον εαυτό του και ξεκαθάρισε ότι ποτέ στη ζωή του δεν έχει χτυπήσει άνθρωπο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33597


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 February 2010 - 17:52:34 UTC