Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη της ανεργίας-Κόντρα στη Βουλή
  • [02] ΚΥΣΕΑ: Συμφωνία για Σκαραμαγκά και υποβρύχια
  • [03] Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας η Σιμόν Βέϊλ
  • [04] Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων στη συνέντευξη Χριστόφια
  • [05] Στο υψηλότερο επίπεδο οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Γουόλ Στριτ

    [01] Έκρηξη της ανεργίας-Κόντρα στη Βουλή

    Πεμπτη, 18 03 2010 17:17

    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Υπουργείου Εργασίας για την ανεργία καθώς εκτιμά με βάση στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι έως το τέλος Μαρτίου θα εκτιναχθεί στο 12%. Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα εργασιακά. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η ανεργία στο δ' τρίμηνο του 2009 ανήλθε στο 10,3% έναντι 7,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Παράλληλα ο κ. Λοβερδος κατήγγειλε ως προβοκάτορες όσους πλησιάζουν δημόσιους υπαλλήλους και τους λένε να παραιτηθούν γιατί η κυβέρνηση θα τους χτυπήσει ώριμα δικαιώματα με ξαφνικό νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θίγονται ώριμα δικαιώματα.

    Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανεργία

    Απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία εν μέσω ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για το 2010. Παρουσιάζοντας στοιχεία της ΕΣΥΕ στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, προέβλεψε ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 12% έως το τέλος Μαρτίου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν.

    "Η στατιστική υπηρεσία έπεσε μέσα στις προβλέψεις της - όπως τις είχε δώσει τον Οκτώβριο - για το επόμενο τρίμηνο. Κι αν σεβαστούμε την πρώτη της επιτυχία ότι θα πάμε μέσα στο 2010 από 10,5% έως 12%, το γεγονός ότι είχαμε το Δεκέμβριο είχαμε 10,2%, σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούμε και την επόμενη πρόβλεψή της ότι ενδεχομένως η ανεργία θα είναι ψηλά: Θα είναι στο 12%", τόνισε.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ η ανεργία στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 ανήλθε στο 10%. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 514.401 άτομα και αυξήθηκαν κατά 121.733 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων το δ' τρίμηνο του 2009 εκτιμάται στα 4.476.806 άτομα.

    Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις νέες γυναίκες σε ποσοστό 26,2% και στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών (20,4%). Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο απ' εκείνο των ανδρών (14% έναντι 7,7%)

    Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο νότιο Αιγαίο με 13,2%, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12,2% και στη δυτική Μακεδονία με 12%.

    Το ποσοστό των "νέων ανέργων", δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 25,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή παλαιοί άνεργοι) αποτελούν το 43,3% του συνόλου.

    "Επειδή εμείς προεκλογικά αθροίζαμε τα ποσοστά αυτά και ως υπουργός θέλω να τα αθροίζω σας λέω ότι το άθροισμα τους δίνει μια εικόνα δύσκολης πραγματικής κατάστασης", τόνισε ο Υπουργός Εργασίας

    Μαζί με την ανεργία αυξήθηκε και η μερική απασχόληση (ελαστικές μορφές εργασίας, η μερική, εκ περιτροπής) στο 6% με 6,5% από 5,8% τον Οκτώβριο, με τον κ. Λοβέρδο να προαναγγέλλει την κατάθεση του νομοσχεδίου προ του Πάσχα με το οποίο ρυθμίζονται κι όλες οι περιπτώσεις των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με εγγυήσεις και εξορθολογίζεται το πλαίσιο.

    Λοβέρδος για ασφαλιστικά δικαιώματα στο Δημόσιο

    Λάβρος ήταν ο κ. Λοβέρδος κατά όσων πλησιάζουν δημόσιους υπαλλήλους και τους λένε να παραιτηθούν γιατί η κυβέρνηση θα τους χτυπήσει ώριμα δικαιώματα με ξαφνικό νομοσχέδιο.

    Έκανε λόγο για προβοκάτορες και εγκάθετους εχθρούς της χώρας, που ωθούν αρκετούς εργαζόμενους στο Δημόσιο σε στάση ξένη με τα συμφέροντά τους, που τους οδηγούν σε απεμπόληση δικαιωμάτων που θα μπορούσαν να απολαύσουν αν ολοκλήρωναν παραμονή στην εργασία τους.

    Ο Υπουργός εργασίας τόνισε ότι ως το 2013 δεν θίγεται όχι μόνο αυτός που θεμελιώνει δικαίωμα τότε, αλλά δεν χάνει καν το δικαίωμά του και εκείνος που επιλέγει να παραμείνει στην υπηρεσία του.

    "Η ΕΕ θα μας δώσει την τριετία που ζητάμε. Το είπαμε 50 φορές και μάλιστα χθες διαβεβαιώσαμε και πάλι. Και σήμερα το πρωί στα κανάλια κάποιοι έλεγαν το μακρύ τους και το κοντό τους. Είναι ψεύδη σε βάρος των συμφερόντων των εργαζόμενων", ανέφερε ο Υπουργός.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι το Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων κάνει να δώσει το εφάπαξ τρία χρόνια. Τους ωθούν να πάνε σε αυτή την ουρά και να περιμένουν, είπε ο υπουργός, καλώντας αυτούς τους ανθρώπους να αναδιπλωθούν, γιατί δημιουργούν πρόβλημα στους εργαζόμενους, στο δημόσιο στα Ταμεία και τη χώρα.

    Κόντρα στη Βουλή

    Από την Επιτροπή πάντως απορρίφθηκε η πρόταση νόμου του ΚΚΕ "για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα", η οποία προτείνει - μεταξύ άλλων- μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου και των συνδεόμενων με συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατάργηση των προγραμμάτων στέϊτζ και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου κατήγγειλε τα σκληρά μέτρα που προωθούνται με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την ΕΕ και χαρακτήρισε ψευδεπίγραφα τα επιχειρήματα περί αξιοκρατίας, πάταξης του ρουσφετιού, συγκερασμού των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, λέγοντας πως στόχος είναι να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να καθηλωθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την προσέγγιση του ΚΚΕ για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και χαρακτήρισε υπερβολική και εκτός κοινωνίας την πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν να εργάζονται μερικώς, αλλά και πως επιχειρήσεις όπως εκείνες στο χώρο της εστίασης (που είναι οι περισσότερες στην Ελλάδα) έχουν ανάγκη τους εργαζόμενους μόνο δυο ή τρεις ημέρες, το Σάββατο, ή το βράδυ.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κοντογιάννης τόνισε ότι δεν είναι ρεαλιστικές τις προτάσεις του ΚΚΕ, αναφέροντας ότι την ευαισθησία του ΚΚΕ κανείς δεν αμφισβητεί, αλλά κανείς να μην αμφισβητεί και τη δική μας."Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα πραγματικά δεδομένα για να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και να εξασφαλίσουμε έστω το ελάχιστο σε ότι αφορά τα δικαιώματα στην εργασία", είπε και ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα ζητεί την επαναφορά της διάταξης που δίνει 50% μοριοδότηση των εργαζομένων με στέιτζ στο Δημόσιο.

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ κινείται σε φαντασιακό επίπεδο και αναρωτήθηκε πως μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, όταν υπάρχει ένα κόμμα που μιλά συνέχεια για το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και πρακτική και δήλωσε πως θα ψήφιζε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ μόνο επί της αρχής, με διαφορές στα άρθρα.

    Παίρνοντας τον λόγο, ο πρώην υφυπουργός Γ.Γιακουμάτος αναφέρθηκε στο θέμα των απασχολούμενων με προγράμματα στέιτζ για να πει πως πρέπει να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. "Δεν φταίνε οι άνθρωποι αυτοί, φταίει η πολιτική. Αν ευθύνεται ο Γιακουμάτος που έβαλε τα στεϊτζ να τον πας εισαγγελέα. Δεν θα πάνε όμως στην ανεργία και το πυρ το εξώτερο τα παιδιά μας", είπε.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34480

    [02] ΚΥΣΕΑ: Συμφωνία για Σκαραμαγκά και υποβρύχια

    Πεμπτη, 18 03 2010 22:00

    Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η συνδυαστική συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και για τα υποβρύχια, αφού προηγήθηκαν αμοιβαίες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την προκάτοχο γερμανική εταιρία Τίσεν Κρούπ.

    Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται η κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214 αντί του εκσυγχρονισμού που προβλεπόταν με τη σύμβαση του 2001, υποβρυχίων τύπου 209.

    Την αντίδραση της ΝΔ στην τροποποίηση των συμβάσεων, εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "με την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου, οδηγούμεθα σε τεράστια εκτόξευση του κόστους της σύμβασης του 2000 κατά 800 εκατ. ευρώ, σε απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο νέων υποβρυχίων κόστους 1 δισ. ευρώ και σε παραλαβή ενός τεχνικά προβληματικού, με τα "κουσούρια" της εξαετούς αχρησίας, υποβρυχίου το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε παραληφθεί από το ΠΝ".

    Παράλληλα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αποστολή τριών επιπλέον αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο η ελληνική διοίκηση θα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για έξι μήνες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34495

    [03] Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας η Σιμόν Βέϊλ

    Πεμπτη, 18 03 2010 21:15

    Η Σίμον Βέϊλ, ευρωπαϊστής, φεμινίστρια, πολιτικός που η μοίρα της ήταν εξω απο τα συνηθισμένα, διασωθείσα του Αουσβιτς, έγινε μέλος της 40μελούς Γαλλικής Ακαδημίας την Πέμπτη, περιβλήθηκε την πράσινη αμφίεση της Ακαδημαϊκού, κι έγινε "Αθάνατη", παραλαμβάνοντας επίσης το ξίφος του μέλους της Ακαδημίας. Η κ. Βέϊλ κατέλαβε την "χηρεύουσα" έδρα του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Μεσμέρ, την 13η, που όμως είναι κι αυτή που κάποτε κατείχε ο Ρακίνας. "Θα ήταν λοιπόν ευτυχής ο πατέρας μου, βλέποντας την κόρη του να κατέχει την έδρα του Ρακίνα", είπε συγκινμένη η 82χρονη πολιτικός .

    "Ο πατέρας μου, που χάθηκε στο ναζιστικό κολαστήριο του Μπέργκεν Μπέλσεν λίγο πριν την Απελευθέρωση, τιμούσε τη γαλλική γλώσσα -η Ακαδημία φροντίζει και διαφυλάσσει την ομαλή εξέλιξή της-"είπε βουρκωμένη η κυρία Βέϊλ στον "ενθρονιστήριο" λόγο της.

    Η κυρία Βέϊλ, υπουργός Υγείας και μετά Γυναικείων υποθέσεων στην κυβέρνηση Ζακ Σιράκ, επί της προεδρίας του Ζισκάρ ντ'Εστέν (1974-1981), έφθασε "οικογενειακώς" στο Αουσβιτς το 1944, 17 ετών, διασώθηκε δε χάρη στην "Γκαουλάϊτερ" του θαλάμου που την έκρυψε, όταν ήλθε η ώρα των ομαδικών μεταγωγών προς τους θαλάμους των αερίων...

    Ως υπουργός, πέτυχε να υπερψηφιστεί ο νόμος "περί εθελούσιας διακοπής της κύησης", παρά τις ενδοπαραταξιακές πολλές αντιρρήσεις.

    Για μία τετραετία μετά το 1979 θήτευσε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κι ως πρόεδρός του, ενώ θήτευσε και στο "Συνταγματικό Συμβούλιο" της Γαλλίας, από το 1998 έως το 2007, κατόπιν πρότασης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

    -Πέντε γυναίκες έχουν έως σήμερα εισέλθει στη Γαλλική Ακαδημία. Η ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί, η ιστορικός Ελέν Καρέρ ντ' Ανκός, κι οι συγγραφείς Φλοράνς Ντελέ και Ασια Ντζεμπάρ. Εχει αποβιώσει στο μεταξύ η εκλεγείσα το 1980 Μαργκερίτ ντε Γιουρσενάρ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34493

    [04] Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων στη συνέντευξη Χριστόφια

    Πεμπτη, 18 03 2010 20:03

    Αρνητικά σχολίασαν τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, τις θέσεις του Προέδρου Δ. Χριστόφια για το Κυπριακό την Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντ. Κυπριανού, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διεκδίκησε την προεδρία της Δημοκρατίας, έχοντας στόχο την επίλυση του Κυπριακού. "Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σήμερα επαναβεβαίωσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του", επισήμανε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε ότι αύριο θα σχολιάσει συνολικά τη συνέντευξη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χ. Γεωργιάδης, επέκρινε τον Πρόεδρο ότι προσπάθησε να καταλογίσει στους προκατόχους του την ευθύνη για το σύνολο των δικών του χειρισμών και επιλογών στο Κυπριακό. Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι "η σημερινή συνέντευξη του Κυπρίου Προέδρου δεν έδωσε τις απαντήσεις, που οι πολίτες περίμεναν. Εξακολουθούν να μην έχουν καθαρή εικόνα για το πού βρισκόμαστε και πού πάμε".

    Το ΔΗΚΟ, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι απόψεις του Προέδρου Χριστόφια για τη διεθνή διάσκεψη, πρέπει να συζητηθούν πολύ σοβαρά και με ιδιαίτερη προσοχή στο Εθνικό Συμβούλιο.

    "Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν παρουσίασε καμιά συγκεκριμένη αξιολόγηση της πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό". "Κάποιες αποσπασματικές αναφορές ενισχύουν το συμπέρασμα ότι μηδαμινή είναι η έως σήμερα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις".

    Ανακοίνωση ΔΗΚΟ

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι η συνέντευξη του Δ. Χριστόφια επιβεβαιώνει τους φόβους και τις ανησυχίες, που επέβαλαν και την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση. Δήλωσε ότι "στο Εθνικό Συμβούλιο η ΕΔΕΚ κατέθεσε και προφορικά και με έγγραφα τη διαφωνία της στην πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία".

    Σε σχέση με τη σταθμισμένη ψήφο, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε "παραπλανητικό" τον ισχυρισμό ότι υπήρχε παρόμοια πρόνοια στις ελληνοκυπριακές προτάσεις του 1989. Ανέφερε ότι στις προτάσεις του ΄89 η στάθμιση της ψήφου των Ελληνοκυπρίων αφορούσε την εκλογή Τουρκοκύπριου αντιπροέδρου και όχι προέδρου, όπως προτείνεται τώρα.

    Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις στη συνέντευξη Δ. Χριστόφια και από το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34491

    [05] Στο υψηλότερο επίπεδο οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Γουόλ Στριτ

    Τεταρτη, 17 03 2010 22:57

    Oι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, καθώς τα στοιχεία για τον καθηλωμένο πληθωρισμό το μήνα Φεβρουάριο ήλθαν να προστεθούν στην απόφαση της Fed να διατηρηθούν σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυξήθηκε κατά 47,69 μονάδες, ή σε ποσοστό 0,45%, για να κλείσει ανεπίσημα στις 10.733,67 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 κέρδισε 6,75 μονάδες, ή 0,58% και έφθασε στις 1.166,21 μονάδες. Ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq κέρδισε 11,08 μονάδες, ή 0,47% και έκλεισε στις 2.389,09 μονάδες.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Είδηση: 34444


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 March 2010 - 21:52:54 UTC