Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην κυκλοφορία 14 χλμ του νέου δρόμου ως την Καλαμάτα
  • [02] ΕΕ - Ελλάδα: Ευρωβαρόμετρο για γεωργία
  • [03] Νέες εντάσεις μεταξύ Κίνας και Google
  • [04] Και η ΝΑΣΑ στον έλεγχο των αυτοκινήτων της Toyota
  • [05] CERΝ-Ελβετία: Επιτυχημένες συγκρούσεις σωματιδίων στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων
  • [06] Οικονομική βοήθεια στην Αϊτή
  • [07] Μαδρίτη: Επένδυση 590 εκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
  • [08] Παραπομπή στο κακουργιοδικείο για την υπόθεση κλοπής της σορού του Τ. Παπαδόπουλου
  • [09] Στο ρυθμό των Πασχαλινών διακοπών
  • [10] Κατεπείγουσα εξέταση μετά από καταγγελίες για χρηματισμό αξιωματούχων από τη Ντέμλερ
  • [11] Δίκη Κορκονέα: Στόχευσε ευθεία κατέθεσε αυτόπτης
  • [12] Νεκρός από φωτιά σε βυτιοφόρο στην Ιτέα
  • [13] Ενημερωτική εκστρατεία για την Οδική Ασφάλεια
  • [14] Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: «Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»
  • [15] Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να πετύχουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει. Εάν ο ελληνικός λαός καταλάβει το μέγεθος της
  • [16] ΔΝΤ: Μέτρια και εύθραυστη η πορεία οικονομικής ανάκαμψης Γερμανίας και Ιταλίας
  • [17] Με πτώση έκλεισε το ΧΑA
  • [18] Στάσεις εργασίας σε ΟΣΕ, ΟΤΑ - 48ωρη αποχή των δικηγόρων
  • [19] Κατάθεση του 17χρονου αυτόπτη στη δίκη Γρηγορόπουλου
  • [20] Αδιανόητη η επανεκλογή Γκόρντον Μπράουν
  • [21] Βουλγαρία: Δίωξη κατά του Υπουργού Υγείας για παραγγελίες «Ταμιφλού»
  • [22] Κοινή δήλωση Χριστόφια -. Ταλάτ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
  • [23] Ριφιφί στο θησαυροφυλάκιο κεντρικής τράπεζας στο Παρίσι
  • [24] Κίνα: Πεταμένα πτώματα βρεφών σε ποτάμι
  • [25] 275 εκατομμύρια σε επιχειρήσεις, μέσω ΕΣΠΑ
  • [26] Κατέρρευσε μέρος της οροφής του Χρυσού Παλατιού του Νέρωνα
  • [27] Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιες ταινίες για τα πρώτα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
  • [28] Οι Pink Floyd...χορεύουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    [01] Στην κυκλοφορία 14 χλμ του νέου δρόμου ως την Καλαμάτα

    Τριτη, 30 03 2010 15:50

    Παρελθόν αποτελούν πλέον οι στροφές της Μεγαλόπολης για τους οδηγούς που κινούνται στην εθνική Αθηνών - Κορίνθου - Καλαμάτας από και προς την Μεσσηνία και Νότια Ηλεία, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος του νέου αυτοκινητοδρόμου μήκους 15 χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινά από το Αθήναιο και φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη και συντομεύει κατά περίπου 15 λεπτά τη σύνδεση της Αθήνας με τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

    Συγκεκριμένα, στην κυκλοφορία δόθηκαν σήμερα από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Μορέας, τα 14 χιλιόμετρα του νέου αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας & Λεύκτρου - Σπάρτης.

    Με τον νέο δρόμο, οι οδηγοί θα περνούν και απ' τον ένα κλάδο της σήραγγας Ραψομάτη, μήκους 1.300 μέτρων.

    Ο υπουργός κοινοποίησε ότι το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο, μήκους άλλων περίπου 15 χιλιομέτρων, θα παραδοθεί ως το καλοκαίρι και την ίδια περίοδο θα παραδοθεί και το Λεύκτρο - Παραδείσια. Υπογράμμισε, δε, πως «παρακολουθούμε και ενισχύουμε το έργο, προκειμένου να μην υπάρχει διακοπή της απαραίτητης χρηματοδοτικής ροής, ώστε να εξελιχθεί απρόσκοπτα».

    «Εκφράζουμε τη μεγάλη μας χαρά, γιατί σήμερα παραδίδουμε στην κυκλοφορία έναν σημαντικό δρόμο για την Πελοπόννησο, το οποίο αποτελεί τον βασικό άξονα σύνδεσης της Τρίπολης με τη Μεγαλόπολη και συνέχεια με την Καλαμάτα».

    Δ. Ρέππας

    Ο υπουργός πρόσθεσε πως το νέο τμήμα «βοηθά να μετακινούμεθα σε πολύ συντομότερο χρόνο, παρακάμπτοντας τις Βίγλες Μεγαλόπολης με τις επικίνδυνες στροφές και αποτελεί τμήμα του μεγάλου αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, με τον κλάδο από Λεύκτρο προς Σπάρτη. Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε το έργο αυτό, που έχει συμβατική προθεσμία και πρέπει να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2012 στο σύνολό του, να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011. Το έχει ανάγκη η Πελοπόννησος, το έχει ανάγκη η Αρκαδία, το έχει ανάγκη η Μεσσηνία, το έχει ανάγκη η Λακωνία.

    Τέτοια αναπτυξιακά έργα, αποτελούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, την καλύτερη απάντηση που δίνει η χώρα μας, προκειμένου να επιτύχουμε ανάπτυξη, διατήρηση - περιφρούρηση της απασχόλησης και εμπλουτισμό των υποδομών, που ενισχύουν την εθνική οικονομία και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών».

    Σχετική είδηση:Για πέντε μέρες κλειστή η εθνική Τρίπολης-Πύργου Είδηση: 34936

    [02] ΕΕ - Ελλάδα: Ευρωβαρόμετρο για γεωργία

    Τριτη, 30 03 2010 18:43

    Το 96% των Ελλήνων-ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ- θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή γεωργία έχει μεγάλη σημασία, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υπέρ της σημασίας που έχει η ευρωπαϊκή γεωργία παρατηρούνται ακόμη στη Σλοβενία και την Πορτογαλία με 95%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στους «27» σημειώνονται στη Μεγάλη Βρετανία με 80%, τη Λιθουανία με 85% και την Ιρλανδία με 86%. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 90%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, υπέρ τη συνέχισης καταβολής κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες τάσσεται το 97% των Ελλήνων (υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ), με επίσης, ανάλογα υψηλά ποσοστά να παρατηρούνται στη Βουλγαρία, την Εσθονία και την Κύπρο με 95%. Την αντίθεση τους στη συνέχιση αυτής της πολιτικής εκφράζουν κυρίως οι πολίτες χωρών του κοινοτικού Βορά με τους Δανούς να προηγούνται με 28% και να ακολουθούν οι Σουηδοί με 22%. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 83%.

    Τέλος, το 55% των Ελλήνων (υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ που προορίζεται για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη «δεν επαρκεί». Ακολουθούν Ρουμάνοι με 43% και Λετονοί με 37%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ παρατηρούνται μεταξύ Σουηδών και Δανών με 8%. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 25%. Είδηση: 34950

    [03] Νέες εντάσεις μεταξύ Κίνας και Google

    Τριτη, 30 03 2010 20:05

    Σε νέα ύψη έχει φτάσει η αναμέτρηση μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και της Google, καθώς οι διαδικτυακές αναζητήσεις στην ασιατική χώρα παραμένουν περιορισμένες, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Oι χρήστες του διαδικτύου σε ολόκληρη την χώρα διαμαρτύρονταν σήμερα ότι κάθε φορά που προσπαθούν να "κατεβάσουν" την ιστοσελίδα της Google στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και την παγκόσμια Google.com λαμβάνουν μόνο ένα μήνυμα σφάλματος.

    Οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα ανέχονται τις δράσεις της Google.

    Μέχρι τώρα, οι χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα θα μπορούσαν να δουν χωρίς λογοκρισία τα αποτελέσματα αναζήτησης μέσω της google.com.hk. Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Google για τα κινητά τηλέφωνα δε λειτουργούν στην Κίνα από την Κυριακή.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34955

    [04] Και η ΝΑΣΑ στον έλεγχο των αυτοκινήτων της Toyota

    Τριτη, 30 03 2010 18:45

    Ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Ρέι Λα Χούντ, ανακοίνωσε την Τρίτη την κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών της ΝΑΣΑ, για να προσδιοριστεί το αίτιο της αιφνίδιας και ανεξέλεγκτης επιτάχυνσης ορισμένων οχημάτων της Toyota. "Είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης επιτάχυνσης", αναφέρει σε δήλωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. "Για την ασφάλεια των αμερικανών οδηγών, πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατανοήσουμε το αίτιο, και για τον λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση στους καλύτερους εγκεφάλους", πρόσθεσε.

    Η αμερικανική εθνική Ακαδημία επιστημών, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που χρησιμοποιεί τους καλύτερους επιστήμονες-εμπειρογνώμονες, θα εξετάσει από την πλευρά του το ευρύτερο ζήτημα της ανεξέλεγκτης επιτάχυνσης και ηλεκτρονικών ελέγχων των οχημάτων στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε χρονική περίοδο δεκαπέντε μηνών.

    Εν τω μεταξύ, η αμερικανική υπηρεσία οδικής Ασφάλεια (NHTSA), που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών, έχει προσλάβει μηχανικούς από τη ΝΑΣΑ που ειδικεύονται στα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και στην ποιότητα λογισμικού, για να βοηθήσουν στην λύση του μυστηρίου των ανεξέλεγκτων επιταχύνσεων των οχημάτων της Toyota.

    Ο Λα Χούντ ζήτησε επίσης από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Μεταφορών να εξετάσει εάν η NHTSA διέθετε τους πόρους και τα απαιτούμενα συστήματα για να προσδιορίσει (το πρόβλημα) και να απαντήσει με επαρκή τρόπο στις διαμαρτυρίες των οδηγών σχετικά με την ανεξέλεγκτη επιτάχυνση, κυρίως της Toyota, από το 2002.

    Η έρευνα της NHTSA σχετικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου επιτάχυνσης των οχημάτων Toyota, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εννέα μηχανικοί της NASA συμμετέχουν ήδη στην παρούσα έρευνα και άλλοι θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, εάν χρειαστεί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 34952

    [05] CERΝ-Ελβετία: Επιτυχημένες συγκρούσεις σωματιδίων στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων

    Τριτη, 30 03 2010 17:01

    Δείτε τo video

    Φυσικοί στο ερευνητικό κέντρο CERN πέτυχαν σήμερα συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων σε υψηλές ταχύτητες, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μίνι εκδοχές του Μπιγκ Μπανγκ, της μεγάλης έκρηξης που οδήγησε στη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Το πείραμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN), κατά το οποίο τα σωματίδια επιταχύνθηκαν σε ταχύτητες ρεκόρ, θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν τη φύση της ύλης και την προέλευση των άστρων και των πλανητών.

    "Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνουμε εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς ως τώρα. Ανοίξαμε νέο έδαφος για τη φυσική", δήλωσε ο Όλιβερ Μπουσμίλερ, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτού του προγράμματος που έχει κοστίσει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Δύο δέσμες πρωτονίων με ενέργεια 3,5 Tev (τρισεκατομμύρια βολτ ηλεκτρονίων) συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 14.00 (ώρα Ελλάδας) με ταχύτητα κατά ένα νάνο-κλάσμα του δευτερολέπτου μικρότερη από εκείνη του φωτός (300.000 χλμ. ανά δευτερόλεπτο) μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ο οποίος βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από τα Γάλλο-Eλβετικά σύνορα.

    "Είναι η αρχή μιας νέας εποχής", δήλωσε η Πάολα Καταπάνο, επιστήμονας και εκπρόσωπος του CERN.

    Χιλιάδες φυσικοί σ' όλο τον κόσμο περίμεναν το γεγονός αυτό, το οποίο ελπίζεται ότι θα επιτρέψει να βρεθεί το μποζόνιο του Χιγκς, το κομμάτι που λείπει από το παζλ της θεμελιώδους δομής της ύλης.

    Ο εντοπισμός μαζικών και εφήμερων μορίων μπορεί επίσης να επιτρέψει να μάθουμε από τι αποτελείται η μαύρη ύλη που αντιπροσωπεύει το 23% του σύμπαντός μας, έναντι μόνο 4% για την ορατή ύλη, που αποτελεί τα άστρα και τους πλανήτες. Το υπόλοιπο 73% είναι η μαύρη ενέργεια ή η δύναμη με την οποία επεκτείνεται το σύμπαν.

    Απευθείας σύνδεση με την ιστοσελίδα του cern Είδηση: 34942

    [06] Οικονομική βοήθεια στην Αϊτή

    Τριτη, 30 03 2010 19:43

    Διεθνής σύνοδος με στόχο τη βοήθεια στην Αϊτή, ώστε να ανακάμψει από τις συνέπειες που δημιούργησε ο ισχυρός σεισμός του Ιανουαρίου, διεξάγεται αύριο Μ. Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Πρόκειται για ποσό προερχόμενο από εισφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Θα συζητηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες μέχρι το 2013, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια και περίπου 11,5 δις. δολάρια για να επανέλθει η Αϊτή στο προ του σεισμού επίπεδο. Ο πρώτος στόχος είναι η συγκέντρωση ενός ποσού της τάξης των 3,8 δισ. δολαρίων. Υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος στη σύνοδο, πάνω από 100 χώρες και οργανισμοί.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 34954

    [07] Μαδρίτη: Επένδυση 590 εκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Τριτη, 30 03 2010 19:24

    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας σκέφτεται να χορηγήσει 590 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Βιομηχανίας Μιγκέλ Σεμπαστιάν "παρουσίασε μια έκθεση για το σχέδιο προώθησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ισπανία", δήλωσε η Μαρία Τερέζα Φερνάντες ντε λα Βέγκα.

    Αυτή η έκθεση προβλέπει "μία επένδυση 590 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών", δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επιθυμούν οι κυβερνήσεις των χωρών που προσανατολίζονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να παρέχουν άμεση βοήθεια σε όσους επιθυμούν να τα αγοράσουν, προκειμένου να καλύψουν το κόστος αυτών των αυτοκινήτων σε σχέση με τα συμβατικά.

    "Το σχέδιο προβλέπει μία μεγάλη δεσμίδα μέτρων για να βοηθήσουν στην ζήτηση, να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη αυτού του βιομηχανικού κλάδου", δήλωσε η ντε λα Βέγκα.

    Η ισπανική κυβέρνηση ελπίζει να φτάσει συνολικά τα 250.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2014.

    AΠΕ Είδηση: 34953

    [08] Παραπομπή στο κακουργιοδικείο για την υπόθεση κλοπής της σορού του Τ. Παπαδόπουλου

    Τριτη, 30 03 2010 18:39

    Σε δίκη, ενώπιον του Κακουργιοδικείου, στις 17 Μαϊου, παρέπεμψε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας τους τρεις κατηγορουμένους για τη σύληση του τάφου και την κλοπή της σορού του τ. προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, από το Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, στην Κάτω Δευτερά την 11η Δεκεμβρίου 2009.

    Κατηγορούμενοι είναι ο ισοβίτης στις Κεντρικές Φυλακές, Αντώνης Κίτας, ο αδελφός του Μάμας και ο Ινδός Σαρμπτζίτ Σινγκ.

    Οι συνήγοροι των τριών κατηγορουμένων επιχειρηματολόγησαν υπέρ της μη παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο, ισχυριζόμενοι ότι οι πελάτες τους κατηγορούνται για πλημμελήματα, των οποίων θα μπορούσε να επιληφθεί το Επαρχιακό Δικαστήριο. Η Δικαστής, ωστόσο, αντέτεινε ότι για κάποια από τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορούνται, προβλέπονται ποινές, για τις οποίες αρμόδιο Δικαστήριο είναι το Κακουργιοδικείο.

    AΠΕ Είδηση: 34949

    [09] Στο ρυθμό των Πασχαλινών διακοπών

    Τριτη, 30 03 2010 18:02

    Αυξάνεται η κίνηση στην αγορά, ενώ από την Μ. Τετάρτη θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για την έξοδο του Πάσχα, που θα γίνει με σύμμαχο τον καλό καιρό. Με πληρότητα 70% θα αναχωρούν από τη Μ. Πέμπτη τα αεροσκάφη από το Ελ.Βενιζέλος. Αυξάνεται η κίνηση στην αγορά, ενώ γίνονται εντατικοί έλεγχοι, για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Τα μέτρα της Τροχαίας

    Αυστηρά είναι τα μέτρα που αποφάσισε και θα θέσει σε εφαρμογή από την Μεγάλη Τετάρτη στις εθνικές οδούς και τους μεγάλους οδικούς κόμβους της χώρας η τροχαία ενόψει της εξόδου και της επιστροφής των εκδρομέων για την γιορτή του Πάσχα, προκειμένου να περιοριστούν τόσο οι παραβάσεις, όσο και τα ατυχήματα στην άσφαλτο.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, τα μέτρα περιλαμβάνουν :

    Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.

    Πολυπρόσωπη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, όπως τα σημεία του οδικού δικτύου όπου εκτελούνται έργα.

    Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις , για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

    Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

    Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

    Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

    Επίσης, οι άνδρες της τροχαίας θα διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια στα διόδια, κατά την έξοδο των ταξιδιωτών.

    Παράλληλα, συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

    Επιπλέον σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας και θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

    Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

    Με πληρότητα 70% θα αναχωρούν από τη Μ. Πέμπτη τα αεροσκάφη από το Ελ.Βενιζέλος. Οι πιό δημοφιλείς προορισμοί γιά φέτος αναδεικνύονται η Θεσ/κη, το Ηράκλειο, η Λάρνακα, η Ρόδος, το Παρίσι και η Ρώμη.

    Επιστροφή πινακίδων

    Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αθηναίων, ενόψει των εορτών, επιστρέφει από Μ. Τετάρτη στους οδηγούς τις πινακίδες κυκλοφορίας. Εξαιρούνται κλήσεις που αφορούν παράνομη στάθμευση μπροστά σε ράμπες αναπήρων και κάδους απορριμμάτων.

    Έλεγχοι στην αγορά

    Αυξάνεται σταδιακά η κίνηση στην αγορά, ενώ γίνονται εντατικοί έλεγχοι, προκειμένου να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και να αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οι τιμές κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, με τα αμνοερίφια στη Βαρβάκειο να πωλούνται σε μία μέση τιμή 7,5 ευρώ και στα συνοικιακά κρεοπωλεία 1 με 2 ευρώ ακριβότερα, ενώ τα οπωροκηπευτικά είναι κατά περίπου 10% φτηνότερα.

    ΚΕΠΚΑ - Πόσο θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι

    Μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων που απαρτίζουν το πασχαλινό τραπέζι διαπιστώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών από τιμοληψία που πραγματοποίησε σήμερα Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010.

    Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 83,23%, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές και το ΚΕΠΚΑ ζητάει από τους καταναλωτές ''προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά''.

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ. υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8 - 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 85,97 ευρώ έως 157,51 ευρώ. Δηλαδή, από -0,33% έως +2,29, σε σχέση με πέρυσι.

    ''Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από τη διαμόρφωση των τιμών. Παρ' όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις επαγγελματιών ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του Φ.Π.Α., εμείς διαπιστώνουμε ότι κάποιοι, σιγά - σιγά, αυξάνουν τις τιμές τους, αδιαφορώντας ότι το φετινό Πάσχα είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της οικονομικής κρίσης'' σημειώνει το ΚΕΠΚΑ και σημειώνει ''η υψηλότερη τιμή δε σημαίνει, πάντοτε και καλύτερη ποιότητα. Έρευνα αγοράς, πριν επιλέξουμε τι θα αγοράσουμε''.

    Πρόγνωση της Ε.Μ.Υ

    Καλό καιρό για το Πάσχα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Είδηση: 34948

    [10] Κατεπείγουσα εξέταση μετά από καταγγελίες για χρηματισμό αξιωματούχων από τη Ντέμλερ

    Τριτη, 30 03 2010 17:51

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ιωάννης Σακελάκος με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με χρηματισμό αξιωματούχων σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα από τις εταιρίες «Ντέμλερ» και «Φέροσταλ» προκειμένου αυτές να προτιμούνται σε διαγωνισμούς.

    Η έρευνα θα διενεργηθεί από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, Παρακευά Αδάμη και Πόπη Παπανδρέου. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε δωροδοκία Ελλήνων στην προμήθεια οχημάτων τύπου "Μερσεντές" για τις Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 1997-2008 από την «Ντέμλερ», καθώς και για την προμήθεια υποβρυχίων 2000-2001 από την εταιρία «Φέροσταλ».

    Με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα ανταποκριθεί άμεσα στην ενδεχόμενη περίπτωση υποβολής αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Πηγή: NET Είδηση: 34947

    [11] Δίκη Κορκονέα: Στόχευσε ευθεία κατέθεσε αυτόπτης

    Τριτη, 30 03 2010 17:21

    Στη δίκη Κορκονέα, ο αυτόπτης μάρτυρας Ευάγγελος Ζέρβας, κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της ¶μφισσας, ότι είδε τον αστυνομικό να στοχεύει με το όπλο του ευθεία προς την πλευρά του Αλέξη Γρηγορόπουλου. "Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς έβγαλε το όπλο, τέντωσε και τα δύο χέρια έχοντας το περίστροφο ευθεία μπροστά στο ύψος του στήθους και πυροβόλησε δύο φορές προς την μεριά των παιδιών που βρισκόταν στην οδό Τζαβέλα" ήταν τα λόγια του μάρτυρα.

    Ο 33χρονος Ευάγγελος Ζέρβας κατέθεσε ότι βρισκόταν σε καφετέρια με φίλους του από την οποία είχε οπτική επαφή με τον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλα, όταν είδε ένα περιπολικό να κάνει απότομα όπισθεν στην Ζωοδόχου Πηγής, αφού προηγουμένως άκουσε έναν κρότο χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

    Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, αμέσως μετά είδε δύο αστυνομικούς πεζούς να κατευθύνονται στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλα στη μέση της οποίας στάθηκαν και άρχισαν να διαπληκτίζονται με τα παιδιά που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του πεζόδρομου.

    Ο κ. Ζέρβας περιέγραψε ότι ο κατηγορούμενος, Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε δύο φορές προς την πλευρά των παιδιών και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη έφυγαν από το σημείο με κανονικό, όπως είπε, βηματισμό.

    "Προς το βάθος της Τζαβέλα είδα ένα σώμα πεσμένο στο έδαφος και ένα παιδί να προσπαθεί να το τραβήξει. ¶κουγα φωνές και ουρλιαχτά πανικού. Κάποιοι από την καφετέρια που βρισκόμουν, φώναζαν "σκότωσαν το παιδί" και ένας φώναξε "δολοφόνοι"".

    Σε ερωτήσεις τόσο της προέδρου κ. Αντζελίτας Παπαβασιλείου, όσο και του εισαγγελέα έδρας κ. Χαράλαμπου Λακαφώση, ο μάρτυρας απάντησε ότι δε διαπίστωσε να υπήρξαν πριν την εμφάνιση των αστυνομικών επεισόδια, ούτε επιθετική συμπεριφορά των παιδιών που βρισκόταν στην οδό Τζαβέλα.

    Κατά την εξέτασή από τον συνήγορο υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, κ. Αλέξη Κούγια, ο μάρτυρας επανέλαβε ότι στην Τζαβέλα δεν προηγήθηκε κάτι που να δικαιολογεί εκφοβιστικό πυροβολισμό ή ρήψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης, ενώ τόνισε ότι καταθέτει με βεβαιότητα μόνο για τα σημεία στα οποία είχε οπτική επαφή.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 7 Απριλίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34945

    [12] Νεκρός από φωτιά σε βυτιοφόρο στην Ιτέα

    Τριτη, 30 03 2010 16:18

    Τραγικό θάνατο στην καμπίνα του οδηγού, όπου εγκλωβίστηκε, βρήκε ο οδηγός του βυτιοφόρου οχήματος με υγραέριο που από άγνωστη αιτία ξέφυγε από τον δρόμο, στην επαρχιακή οδός Ιτέας- Γαλαξιδίου, ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ στο σημείο η κυκλοφορία διακόπηκε για σχεδόν δύο ώρες.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στις 16:00 το βυτιοφόρο όχημα που ήταν φορτωμένο με υγραέριο, από άγνωστη αιτία ξέφυγε από την πορεία του και ανετράπη στην περιοχή Τολοφώνας, ενώ στη συνέχεια, λόγω διαρροής, στο όχημα ξέσπασε φωτιά.

    Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Π.Υ αποτελούμενες από 5 υδροφόρα και 15 πυροσβέστες οι οποίοι δίνουν ακόμη μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο και να μην επεκταθούν. Όσον αφορά στον οδηγό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι άνδρες της πυροσβεστικής δεν μπορούν να πλησιάσουν το φλεγόμενο όχημα για να δουν αν έχει εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό.

    Από την αστυνομία η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Είδηση: 34939

    [13] Ενημερωτική εκστρατεία για την Οδική Ασφάλεια

    Τριτη, 30 03 2010 15:36

    Ενημερωτική εκστρατεία για την Οδική Ασφάλεια, με θέμα "Η υπεύθυνη οδήγηση είναι πολιτισμός", πραγματοποίησαν από κοινού, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς". Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την υπεύθυνη οδήγηση, και την ενημέρωσή της, για τις βασικές αιτίες, πρόκλησης ατυχημάτων. Ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης, απέστειλε επιστολή προς το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών (ΕΤ1, ΝΕ , ΕΤ 3, MEGΑ, ANT1, STAR, ALPHA, ALTER, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, MTV, MAD, EXTRA 3, NOVA), με την παράκληση να μεταδοθούν τα σποτς που έχουν αποσταλεί και αφορούν στην υπεύθυνη και ασφαλή οδήγηση, σε ώρες υψηλής τηλεθέασης, προκειμένου να συμβάλλουν στη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.

    "Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας δεν περιορίζεται στον τομέα των μεταφορών, αλλά αγγίζει, ταυτόχρονα, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ζωή, αλλά και την οικονομία, επισήμανε ο κ. Σηφουνάκης μιλώντας σήμερα Τρίτη στην εκδήλωση για την οδική ασφάλεια. Για το λόγο αυτόν, τόνισε, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες και συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να μειωθεί δραστικά η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων".

    Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης "στη χώρα μας, οι στατιστικές είναι αμείλικτες. Η Ελλάδα του 2010 κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Οδική Ασφάλεια. Για την Ελληνική Πολιτεία, η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι δέσμευση".

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, "μέσα στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας, συγκροτήσαμε τη Διυπουργική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, το έργο της οποίας είναι στις άμεσες προτεραιότητες του ίδιου του Πρωθυπουργού. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η στελέχωση της Γραμματείας της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα στεγάζεται στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και θα είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό εφτά Υπουργείων - Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών - ώστε το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας να αντιμετωπίζεται σφαιρικά και συστημικά".

    Επισήμανε ότι επιπλέον "δημιουργούμε το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, όπου θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ, της ΚΕΔΚΕ, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της ΕΛΠΑ και της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του Παρατηρητηρίου του ΤΕΕ για την Οδική Ασφάλεια, αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων που ευαισθητοποιούνται στο αντικείμενο, όπως είναι και το Ινστιτούτο Πάνος Μυλώνας".

    Επίσης, σημείωσε ότι "πέρα από τους σκοπούς και τη δραστηριότητα της Διυπουργικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας το μεγάλο στοίχημα όλων μας είναι η μεταβολή - σε βάθος χρόνου - εκείνων των στάσεων και των συμπεριφορών που έχουν μεγάλη ροπή προς την επικινδυνότητα και που, δυστυχώς, υιοθετούνται από όλες σχεδόν τις ηλικίες: η επικίνδυνη οδήγηση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η υπέρμετρη αυτό-πεποίθηση στις ικανότητές μας ως οδηγοί ή ακόμη και η οδήγηση προς επίδειξη κ.λ.π".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34940

    [14] Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: «Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

    Τριτη, 30 03 2010 15:07

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να είμαστε αισιόδοξοι για μια ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών φέτος;»

    Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: « Νομίζω ναι, πρέπει όχι μόνο να είμαστε αισιόδοξοι, υπάρχει μια εμπειρία τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, αλλά κυρίως όσον αφορά το επίπεδο των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας στην διεξαγωγή τέτοιων εξετάσεων, επομένως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε όλες οι πλευρές των εξετάσεων να λειτουργήσουν ομαλά και να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι θα είναι μειωμένος ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε αντίθεση με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.»

    Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: « Υπάρχει μια μείωση στις αστυνομικές σχολές, αυτή την μείωση την ελέγχει και την αποφασίζει το αρμόδιο υπουργείο. Όσον αφορά όμως τα πανεπιστήμια υπάρχει μια ελάχιστη μείωση που οφείλεται σε μια προσπάθεια να ληφθούν υπόψιν κάποιες έντονες διαμαρτυρίες πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά με πολύ συμβολικό τρόπο, με μια πολύ μικρή μείωση αριθμού εισακτέων σε αυτά τα τμήματα. Δεν είναι αυτή τη στιγμή ο χρόνος για να μελετήσει κανείς βαθύτερες αλλαγές, όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, και προσπαθήσαμε να κινηθούμε με γνώμονα την κατάσταση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και κάνοντας μικρές βελτιώσεις, κυρίως συμβολικού χαρακτήρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει διατυπωθεί το ζήτημα ότι είναι πολύς ο όγκος των υποψηφίων σε αναντιστοιχία με τις δομές και τις υποδομές των πανεπιστημίων;»

    Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: « Σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα ναι, το πρόβλημα δημιουργείται περισσότερο σε κεντρικά πανεπιστήμια και σχολές και στα ΤΕΙ από μετεγγραφές που είναι ανεξέλεγκτες. Από του χρόνου θα το διορθώσουμε. Αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν έχουν κίνητρο για να δώσουν μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στα παιδιά για σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει να διερευνήσουμε τους τρόπους εκείνους που θα έχουμε αντικειμενική εικόνα για το πόσους σπουδαστές μπορεί να σπουδάσουν σε καθένα από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που λειτουργούν σήμερα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ευθαρσώς έχετε τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης της βάσης.»

    Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: « Έχει αναχθεί το θέμα αυτό σε πρωτεύον πρόβλημα, ενώ είναι δευτερογενές. Πιστεύω ότι θα το αντιμετωπίσουμε σύντομα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Η προσπάθειά μας είναι να μην κάνουμε μια ρύθμιση, η οποία να μην έχει μελετήσει και αξιοποιήσει και την εμπειρία και τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων με τις ανάγκες που υπάρχουν, αν προχωρούν κανονικά οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης; και δεύτερον, με την στελέχωση των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενδεχομένως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα⦻

    Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: « Όσον αφορά το πρώτο, η προσπάθεια που γίνεται είναι και μεθοδική και έντονη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί, δηλαδή να μην υπάρχουν προβλήματα στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, πιστεύω ότι είναι θέμα μερικών ημερών να υπάρξει η στελέχωση των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και να αποδώσουν όλοι οι φορείς καλύτερα, με την ανάγκη να ξαναδούμε τις λειτουργίες μας και τις δαπάνες μας αν θέλετε, έτσι ώστε να έχουμε ένα αποδοτικό εκπαιδευτικό σύστημα.»

    Είδηση: 34933

    [15] Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να πετύχουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει. Εάν ο ελληνικός λαός καταλάβει το μέγεθος της κρίσης, θα πετύχουμε.»

    Τριτη, 30 03 2010 15:03

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τελικά δανειστήκαμε 5 δις, αλλά δεν δανειστήκαμε πάλι με ένα επιτόκιο που να έχει μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με αυτό που δανειζόμασταν. Πως το ερμηνεύετε αυτό;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Η αποκλιμάκωση δεν θα γίνει απότομα, μας έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και μας παρακολουθούν και μας βλέπουν. Από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε σχεδόν κάθε βδομάδα από τις αγορές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Παρακολουθούσα την τιμή των spreads, πως διαμορφώνονται, ήταν στα 303 και χθές με το που βγήκαμε εμείς να δανειστούμε ξανανεβήκανε. Θα γίνεται αυτό το παιχνίδι δηλαδή;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Πάντα γίνεται αυτό το παιχνίδι πάνω κάτω στα spread, για να πάμε συνέχεια στα μείον, θα πρέπει να αυξάνεται το ΑΕΠ και από τη στιγμή που θα μπούμε σε ένα θετικό δρόμο, έστω και αν είναι ελάχιστος, τότε βεβαίως θα αλλάξουν όλα αυτά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εάν συνεχιστεί να υπάρχει αυτή η τάση στα spreads, θα δανειστούμε πάλι με αυτού του είδους τις τιμές;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Θα κριθούμε, γιατί θα γίνει πάλι το τσεκ απ στο Εκοφίν. Αν έχει πάει το πρόγραμμα καλά, τότε θα έχουν αποκλιμακωθεί τα spread.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε καθόλου εικόνα για το πώς πήγαν τα έσοδα;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Τα έσοδα του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου ήταν ενθαρρυντικά. Η LEMAN-BROTHERS η οποία κατέρρευσε, την αξιολογούσαν πριν από λόγο καιρό, ως αξιόπιστη. Η μάχη του Παπανδρέου σε αυτό τον τομέα ήταν ακριβώς όταν έλεγε, ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε τους κερδοσκόπους της αγοράς να μας ρυθμίζουν τα κράτη, εννοούσε ακριβώς αυτούς τους οίκους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κλειστά επαγγέλματα, γιατί αυτό το αφήσατε πίσω;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν δέχομαι να ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ότι άφησε πίσω τα κλειστά επαγγέλματα. Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διάλογος για τα κλειστά επαγγέλματα και το αργότερο τον Σεπτέμβρη θα έχει ψηφιστεί. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, να ζητήσει ο Παπανδρέου σήμερα να επισπευσθεί η διαδικασία της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και να έχουμε μέσα στον Ιούνιο την ψήφιση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα προχωρήσετε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Έγινε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, είναι βαθιές τομές οι οποίες γίνονται. Είναι η μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», είναι ο εκλογικός νόμος. Τεράστια βήματα προς την εξυγίανση του Πολιτεύματος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλα αυτά τελικά, θα είναι αρκετά για να νοικοκυρευτούν τα της οικονομίας, έτσι που να μη χρειαστούν μέσα στο 2010 και νέα μέτρα;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Το μεγάλο μας στοίχημα είναι, να πετύχουμε με τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, εγώ θεωρώ ότι είναι αρκετά. Εάν ο ελληνικός λαός, καταλάβει το μέγεθος της κρίσης θα πετύχουμε. Θα φανεί ότι όλοι θα έχουμε συμβάλλει σε αυτό. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξανάπαμε σε νέα μέτρα, ιδιαίτερα τα χαμηλά βαλάντια δεν μπορούν να αντέξουν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο προσφυγής στο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε πάση θυσία και σιγά-σιγά να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται τα επιτόκια από το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο έχουμε, το πληρώνουμε.»

    Είδηση: 34932

    [16] ΔΝΤ: Μέτρια και εύθραυστη η πορεία οικονομικής ανάκαμψης Γερμανίας και Ιταλίας

    Τριτη, 30 03 2010 18:52

    Προβλέψεις για βραδύτερους ρυθμούς ανάκαμψης, αλλά και συστάσεις για μέτρα περιλαμβάνουν εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Γερμανία και την Ιταλία.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προβλέπει ότι η οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 1,2% αυτή τη χρονιά και με ρυθμό 1,7% το 2011. Η αντίστοιχη πρόβλεψη τον Ιανουάριο ήταν για ρυθμό ανάκαμψης 1,5% το 2010 και 1,9% το επόμενο έτος.

    "Η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να είναι μέτρια και εύθραυστη", αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τις εξαγωγές και του ισχνού νομισματικού συστήματος.

    Το ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η γερμανική κυβέρνηση την οικονομική κρίση.

    ΔΝΤ και Ιταλία

    Συστάσεις προς την Ιταλία, έκανε το ΔΝΤ με κατεύθυνση να μειωθεί το χρέος της χώρας και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα επιδοκιμάζεται η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, παρά το γεγονός ότι η απόδοσή της δε βρίσκεται στους ρυθμούς που θεωρεί το ΔΝΤ σαν ικανοποιητικούς. Μεταξύ των προτάσεων του ΔΝΤ είναι και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, ανήλθε στο 115,8% του ΑΕΠ το 2009, από 105,8% που ήταν το 2008. Το δημόσιο έλλειμμα έφτασε το 2009 στο 5,3%, ενώ το 2008 ήταν 2,7%. Για το 2010, υπολογίζεται ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 116,9%, ενώ το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί στο 5%. Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι: "Η Ιταλία πρέπει να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, να μειώσει το χρέος της και να δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας".

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 34951

    [17] Με πτώση έκλεισε το ΧΑA

    Τριτη, 30 03 2010 17:42

    Η εκτίναξη του spread στην αγορά των ομολόγων σε επίπεδα άνω των 330 μονάδων βάσης επέδρασε αρνητικά στη χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.095,64 μονάδες σημειώνοντας ισχυρή πτώση σε ποσοστό 1,95%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 145,827 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,81% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,08%.

    Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ταξιδιών +1,04% και του Εμπορίου +0,93%.

    Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -3,68% και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας -3,47%.

    50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 125 πτωτικά και 43παρέμειναν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές :Interfish +10,00%, Ακρίτας +9,80%, Κεραμεία Αλλατίνη +9,59% και Ιπποτούρ(κ) +8,70%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Χατζηϊωάννου (κο) -13,79%, Q&R -9,09%, Βαράγκης -8,64% και Envitec-8,26%.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34946

    [18] Στάσεις εργασίας σε ΟΣΕ, ΟΤΑ - 48ωρη αποχή των δικηγόρων

    Τριτη, 30 03 2010 14:48

    Αλλαγές γίνονται στα δρομολόγια του ΟΣΕ, λόγω των τρίωρων στάσεων εργασίας των εργαζομένων στον οργανισμό. Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ενώ από τα καθήκοντά τους, απέχουν Τρίτη και Τετάρτη οι δικηγόροι όλης της χώρας. Τέλος κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση την οικονομική στήριξη των ανέργων. Συλλαλητήριο διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

    ΟΣΕ

    Τροποποίηση στα δρομολόγια του ΟΣΕ γίνονται σήμερα Μ.Τρίτη εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας που πραγματοποιούν οι σιδηροδρομικοί. Οι στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται τις ώρες 14.00-17.00 και 21.00-00.00. Όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνήσουν με τον ΟΣΕ.

    OTA

    4ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν από το πρωί έως την λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ουσιαστικές αυξήσεις, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, στήριξη τουΔημοσίου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της ασφάλισης, υπογραφή ΣυλλογικώνΣυμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρωναπασχόλησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, καθώς και πλήρη,μόνιμη και ενιαία σταθερή εργασία. Στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοιστους ΟΤΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία τηςΟμοσπονδίας και από εκεί ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείοΕσωτερικών.

    Δικηγόροι

    Σε 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από σήμερα, Μ. Τρίτη οι δικηγόροι όλης της χώρας.

    Η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή, στη Χαλκίδα, και αποφάσισε τη νέα πανελλαδική αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ΦΠΑ στις αμοιβές τους.

    ΠΑΜΕ

    Κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας -επί της οδού Πειραιώς- πραγματοπoιούν από το πρωί της Μ. Τρίτης περίπου 150 μέλη του ΠΑΜΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση την οικονομική στήριξη των ανέργων.

    Συγκεκριμένα, ζητούν αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 1.300 ευρώ, πάγωμα των χρεών προς τις τράπεζες των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, καθώς και αναστολή πληρωμών των λογαριασμών ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Ζητούν να συναντήσουν τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, διαφορετικά απειλούν ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί.

    Την Τετάρτη στις 14.30 θα συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετική είδηση: Στάσεις εργασίας σε ΟΣΕ - Προαστιακό- ΟΤΑ Είδηση: 34930

    [19] Κατάθεση του 17χρονου αυτόπτη στη δίκη Γρηγορόπουλου

    Δευτερα, 29 03 2010 16:49

    Με την κατάθεση του 17χρονου αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος μετέφερε στα χέρια τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο αμέσως μόλις χτυπήθηκε το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, στα Εξάρχεια, συνεχίστηκε τη Μ. Δευτέρα η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου, στο μεικτό ορκωτό Δικαστήριο της ¶μφισσας.

    "Δεν υπήρξε προειδοποίηση"

    Ο 17χρονος κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι το επίμαχο βράδυ ήταν στη Τζαβέλλα με άλλους φίλους του όταν έγινε το περιστατικό.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι στο σημείο ήταν μαζεμένα περίπου 10 με 12 παιδιά, και υπήρξε ένας διαπληκτισμός με τους δύο αστυνομικούς.

    Οπως τόνισε ο 17χρονος, τα παιδιά δεν έδειξαν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Βασίλη Σαραλιώτη που βρίσκονταν εκεί πεζή.

    Το παιδί υποστήριξε ότι δεν είδε τους αστυνομικούς να πυροβολούν, άκουσε όμως τους πυροβολισμούς και όπως διευκρίνισε σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, δεν άκουσε να έχει προηγηθεί προειδοποίηση των αστυνομικών προς τα παιδιά.

    Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, όπως υποστήριξε ο 17χρονος, πήγαν στο σημείο όπου είδαν τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο πεσμένο κάτω και μαζί με ένα άλλο παιδί τον τράβηξαν πιο πέρα.

    Οπως είπε ο 17χρονος, εκείνη τη στιγμή ο Αλέξανδρος ζούσε ακόμη και προσπαθούσε να αναπνεύσει. Μάλιστα, στο σημείο αυτό της κατάθεσής του το 17χρονο παιδί, λύγισε και ξέσπασε σε κλάματα κι έτσι το δικαστήριο διέκοψε για λίγο ώστε να ηρεμήσει.

    Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο 17χρονος είπε ότι είδε αίμα στο χέρι του και είδε το τραύμα όταν σήκωσε τη μπλούζα του Αλέξανδρου.

    Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο 17χρονος προσδιόρισε το σημείο των αστυνομικών και του Γρηγορόπουλου, όπως ακριβώς προσδιορίζεται και στην έκθεση αυτοψίας.

    Αλέξης Κούγιας: "Αναξιόπιστος και κατασκευασμένος" ο μάρτυρας

    Ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, χαρακτήρισε αναξιόπιστο και κατασκευασμένο από την οικογένεια του θύματος, το 17χρονο μάρτυρα που ολοκλήρωσε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, την κατάθεσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ¶μφισσας, στην υπόθεση δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία και αναπαράσταση στον τόπο του εγκλήματος, ώστε όλοι οι παράγοντες να έχουν σαφή εικόνα του σημείου που έπεσε νεκρός ο δεκαπεντάχρονος.

    Στο αίτημα συναίνεσε κι η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων - ειδικών φρουρών, με την προϋπόθεση, όπως τόνισαν οι συνήγοροι, ότι θα διενεργηθεί και την ίδια ώρα που συνέβη και ότι θα έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας. Ο εισαγγελέας ζήτησε να μην γίνει δεκτό το αίτημα, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε ώστε να κρίνει στην πορεία της δίκης εάν είναι απαραίτητη η διενέργεια αυτοψίας και αναπαράστασης. Την Τρίτη, αναμένεται να εξεταστεί άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ενώ έχει κληθεί ακολούθως ο δεκαεξάχρονος φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που ήταν μαζί του το μοιραίο βράδυ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34885

    [20] Αδιανόητη η επανεκλογή Γκόρντον Μπράουν

    Τριτη, 30 03 2010 17:07

    "Αδιανόητο" χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο επανεκλογής των Εργατικών και του Γκόρντον Μπράουν το 50% των Βρετανών σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του "Independent". Το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η λύση των Συντηρητικών δεν προκαλεί ενθουσιασμό. Το 38% των Βρετανών ψηφοφόρων θα προτιμούσε μία Βουλή χωρίς μονοκομματική πλειοψηφία, ενδεχόμενο που θεωρείται το επικρατέστερο από πολλούς αναλυτές. Ως προς την πρόθεση ψήφου για τις εκλογές που πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου, η δημοσκόπηση δίνει στους Συντηρητικούς ποσοστό 37%, στους Εργατικούς 30% και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 20%. Με τα ποσοστά αυτά οι Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον θα υπολείπονταν 31 έδρες από την αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.

    Πηγή: NET 105.8 Είδηση: 34943

    [21] Βουλγαρία: Δίωξη κατά του Υπουργού Υγείας για παραγγελίες «Ταμιφλού»

    Τριτη, 30 03 2010 16:41

    Με εντολή της αστικής εισαγγελίας της Σόφιας ξεκίνησε η διαδικασία ποινικής δίωξης του υπουργού Υγείας Μπόζινταρ Νάνεφ, μετέδωσαν βουλγάρικα ΜΜΕ, επικαλούμενα τον εισαγγελέα Νικολάι Κόκινοφ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δίωξη «μια καλή αρχή που δίνει την ευκαιρία στην εισαγγελία να αποδείξει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου». Οι κατηγορίες εναντίον του Υπουργού αφορούν ασύμφορες συναλλαγές για την προμήθεια μεγάλης ποσότητας φαρμάκων για την καταπολέμηση της «νέας γρίπης», με συνέπεια να προκύψουν ζημιές 2,5 εκατομμυρίων λέβα (1,3 εκατ. ευρώ, περίπου), διευκρίνισε σε δηλώσεις της στον Τύπο η εισαγγελέας Μαργαρίτα Νέμσκα.

    Σύμφωνα με τη Βουλγάρα αξιωματούχο, σε αυτό το ποσό ανέρχεται η διαφορά μεταξύ της προσφοράς της δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας της Βρετανίας για την προμήθεια ποσότητας του φαρμάκου «Ταμιφλού» και της τιμής με την οποία αγόρασε τελικά το Υπουργείο το φάρμακο από ιδιωτική εταιρία της Σόφιας.

    «Πρόκειται για ενέργεια εκ προθέσεως, επειδή η προσφορά της εθνικής υγειονομικής υπηρεσίας της Βρετανίας είχε φτάσει στο Υπουργείο Υγείας είκοσι μέρες πριν την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου. Συνεπώς, το υπουργείο είχε τη δυνατότητα να υπογράψει συμφωνία με τη δημόσια αρχή της Βρετανίας αλλά αυτό δεν έγινε», δήλωσε η Βουλγάρα εισαγγελέας. Σύμφωνα με την κ. Νέμσκα, το συμβόλαιο με την ιδιωτική επιχείρηση της Σόφιας υπεγράφη στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ η παρτίδα του φαρμάκου παραδόθηκε τελικά στο υπουργείο μετά τη λήξη της επιδημίας της νέας γρίπης στη χώρα.

    Πρόκειται για «πολύ σοβαρή υπόθεση», δήλωσε η κ. Νέμσκα και πρόσθεσε ότι στο εδώλιο θα καθίσει και η αρμόδια υπάλληλος του βουλγαρικού Υπουργείου που είχε συνυπογράψει το επίμαχο συμβόλαιο για το «Ταμιφλού».

    «Το ασύμφορο του συμβολαίου (για το βουλγαρικό Δημόσιο) συνίσταται στο γεγονός, ότι το φάρμακο αγοράστηκε σε πολύ υψηλότερη τιμή, ενώ η παράδοση του ολοκληρώθηκε ενάμιση μήνα μετά τη λήξη της πανδημίας» πρόσθεσε η εισαγγελέας.

    Η ίδια ανακοίνωσε ότι ο υπουργός θα μείνει ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 2.000 λέβα αλλά η εισαγγελία θα ζητήσει την προσωρινή απομάκρυνση του από το αξίωμα.

    Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Μπόρις Βέλτσεφ ανήγγειλε, ότι ενημέρωνε τακτικά τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, για την πρόοδο της έρευνας εδώ και μερικούς μήνες. Ο ίδιος ειδοποίησε χθες επίσημα τον κ. Μπορίσοφ για την απόφαση της εισαγγελίας να απαγγείλει κατηγορία στον υπουργό κ. Νάνεφ.

    Μέχρι σήμερα η βουλγαρική δικαιοσύνη ασχολούνταν με υποθέσεις υπουργών και άλλων αξιωματούχων της προηγούμενης κυβέρνησης, με συνέπεια παράγοντες της αριστερής αντιπολίτευσης να κατηγορούν τους κυβερνώντες για απόπειρες εκμετάλλευσης των δικαστικών αρχών ως εργαλείο «κυνηγιού μαγισσών».

    Κατόπιν σχετικών αποφάσεων της εισαγγελίας, τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει ποινικές διώξεις για διάφορα σκάνδαλα εναντίον τριών υπουργών της κυβέρνησης συνασπισμού του Σεργκέι Στανίσεφ.

    Ο πρώτος υπουργός της Κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος ΓΚΕΡΜΠ που βρέθηκε «στο στόχαστρο» της εισαγγελίας ήταν ο Μπόζινταρ Νάνεφ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34938

    [22] Κοινή δήλωση Χριστόφια -. Ταλάτ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

    Τριτη, 30 03 2010 16:21

    Ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με μία γενικού περιεχομένου κοινή δήλωση, αντί αναλυτικού "κοινού ανακοινωθέντος", στο οποίο να καταγράφονται οι ως τώρα συγκλίσεις και αποκλίσεις στις θέσεις των δύο πλευρών. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος διάβασε στους δημοσιογράφους την κοινή δήλωση, απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι η δήλωση των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ "δεν αποτελεί το ανακοινωθέν, αλλά μία απλή δήλωση".

    Δεν πρόκειται για κοινό ανακοινωθέν επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφιας, και διευκρίνισε "δεν μπαίνουμε σε καμία λεπτομέρεια".

    Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν μετά τις "προεδρικές εκλογές" στα κατεχόμενα, που θα γίνουν στις 18 Απριλίου.

    Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι στη θέση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή θα είναι και πάλι ο κ. Ταλάτ, ή ο Ντερβίς Έρογλου, στον οποίο δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα σε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, δίνει άνετο προβάδισμα περίπου 16 ποσοστιαίων μονάδων.

    Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι:

    Οι δύο ηγέτες "είναι ενθαρρυμένοι από τη σημαντική πρόοδο, που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας, και εκφράζουν παράλληλα παράλληλα την πεποίθησή τους για επίτευξη μια συνολικής λύσης".

    Σε άλλο σημείο της δήλωσης, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι το αμοιβαίο τους ενδιαφέρον για το κοινό καλό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως και η θέλησή τους για μια συνολική λύση, θα τους οδηγήσει σύντομα στη συζήτηση και των υπολοίπων κεφαλαίων του Κυπριακού και στην κάλυψη των διαφορών, "ώστε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση να τεθεί σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα".

    Επίσης, στη δήλωση επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα κάτω από την υπερισχύουσα αρχή της "συνολικής προσέγγισης", η οποία ερμηνεύεται ως ότι "τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα".

    Ντενκτάς: "Επαγρυπνείτε. Η ΕΕ μοιράζει στους πάντες χρήματα υπέρ του Ταλάτ"

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά από τους Τουρκοκυπρίους να "επαγρυπνούν", γιατί -όπως ισχυρίζεται- "οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών της ΕΕ περιοδεύουν στα χωριά και ξοδεύουν χρήματα υπέρ του Ταλάτ".

    "Μοιράζουν χρήματα. Να επαγρυπνείτε", είπε σε συγκέντρωση του Τουρκικού Συμβουλίου Τύπου, που οργανώθηκε στη Λευκωσία, και διευκρίνισε: "Οι πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ μοίρασαν εδώ χρήματα, από τους σκουπιδιάρηδες μέχρι και τους έπαρχους. Στον έναν έδωσαν 74.000, στον άλλον 84.000, σε κάποιον τρίτο 100.000 δολάρια. Προς χάριν του κ. Ταλάτ μας διοικεί η ΕΕ. Η ΕΕ βρίσκεται παντού".

    Τις δηλώσεις Ντενκτάς από τη Λευκωσία "φιλοξένησαν" οι εφημερίδες "Χουριέτ" και "Τζουμχουριέτ", στις εκδόσεις τους του Σαββατοκύριακου, όπου επαναλαμβάνονται οι ίδιοι ισχυρισμοί σε άρθρα των Οκτάι Εκσι και της Λεϋλά Ταφσάνογλου. Ο Ντενκτάς, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας, Οκτάι Εκσί, διατύπωσε παράπονα ότι ο τουρκικός Τύπος αγνόησε τις "αποκαλύψεις" του. Είδηση: 34937

    [23] Ριφιφί στο θησαυροφυλάκιο κεντρικής τράπεζας στο Παρίσι

    Τριτη, 30 03 2010 14:55

    Με κινηματογραφικό τρόπο έδρασαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου οι άγνωστοι "ριφιφίδες" οι οποίοι, αφού έσκαψαν σήραγγα, εισήλθαν στο θησαυροφυλάκιο μίας τράπεζας στο Παρίσι, άδειασαν σχεδόν και τις 200 ιδιωτικές θυρίδες και φεύγοντας έβαλαν φωτιά για να καλύψουν τα ίχνη τους.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, οι δράστες έδεσαν το φρουρό ασφαλείας στο υποκατάστημα της τράπεζας Credit Lyonnais, το οποίο βρίσκεται στην Avenue de l'Opera, το βράδυ του Σαββάτου, προτού σκάψουν στις υπόγειες στοές για να εισέλθουν στο θησαυροφυλάκιο, ανακοίνωσε η αστυνομία αργά το βράδυ της Δευτέρας.

    Χρειάστηκαν πολλές ώρες για να παραβιάσουν τις θυρίδες και φεύγοντας έβαλαν φωτιά στο χώρο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η αξία των κλοπιμαίων δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

    Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης συνέκριναν τη ληστεία με την "Υπόθεση Spaggiari", μία παρόμοια ληστεία με "εγκέφαλο" τον ¶λμπερτ Σπατζάρι, που διοργανώθηκε πριν από 30 χρόνια και πλέον στη Νίκαια και απέφερε στους ληστές λεία αξίας περίπου 24 εκατομμυρίων ευρώ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34931

    [24] Κίνα: Πεταμένα πτώματα βρεφών σε ποτάμι

    Τριτη, 30 03 2010 13:03

    Σε ποτάμι της ανατολικής Κίνας, στα περίχωρα της πόλης Ζίνινγκ, εντοπίστηκαν 21 νεκρά βρέφη. Σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα του κινεζικού Τύπου, που κάνουν το γύρο του κόσμου, οκτώ μωρά φορούσαν βραχιολάκια με τις ημερημονίες γέννησής τους και το όνομα της μητέρας, γεγονός που οδηγεί στα ίχνη του νοσοκομείου από όπου προέρχονται. Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο "People s Daily" τα οκτώ μωρά φαίνεται ότι νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της πόλης Ζινινγκ ενώ η ταυτότητα των άλλων 13 βρεφών δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

    Σε εξέλιξη έρευνα των κινεζικών αρχών

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τρία από τα οκτώ πτώματα που εξακριβώθηκε ότι απορρίφθηκαν από το νοσοκομείο της πόλης Ζινινγκ, είχαν νοσηλευθεί σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σε video που έχουν ανέβει στο Internet, αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι εντόπισαν τα νεκρά βρέφη μέσα σε πλαστικές σακούλες που επέπλεαν κοντά στην όχθη του ποταμού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα του Πεκίνου, οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα, ενώ εκτιμούν ότι τα νεκρά βρέφη μπορεί να προέρχονται από αποβολές ή να υπέκυψαν από κάποια ασθένεια.

    Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, Ζινίνγκ, πάντως δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών της πόλης, επιβεβαίωσε την είδηση, διατηρώντας την ανωνυμία του.

    Πηγή: AFP - Associated Press Διαβάστε ακόμα: Bodies of 21 babies found in China river Είδηση: 34926

    [25] 275 εκατομμύρια σε επιχειρήσεις, μέσω ΕΣΠΑ

    Τριτη, 30 03 2010 14:27

    Τέσσερα προγράμματα, ύψους διακοσίων εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα δοθούν μέσω του ΕΣΠΑ σε 6.000 υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη.Οι δράσεις των προγραμμάτων αφορούν τους τομείς της Μεταποίησης και το ποσοστό της επιχορήγησης φθάνει το 45% ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκονται οι επιχειρήσεις.

    Οι τομείς και τα κριτήρια

    "Ζεστό" χρήμα θα αρχίσει να ρέει στην αγορά, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 4 προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία ανακοίνωσε η Λούκα Κατσέλη.

    Οι επιχορηγήσεις φτάνουν τα 275 εκατομμύρια ευρώ για περίπου 6.000 επιχειρήσεις σε ποσοστά ενίσχυσης 30-45%.

    Όπως επισήμανε η υπουργός, στόχος είναι να γίνουν γρήγορα οι αξιολογήσεις των αιτήσεων που θα υποβληθούν, και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις ενισχύσεων από το καλοκαίρι.

    Τέσσερα νέα προγράμματα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης:

    "Μεταποίηση στις νέες συνθήκες" με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, που αφορά 4500 μεταποιητικές ΜΜΕ. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και τη διοίκησή του, την παραγωγική τους διαδικασία, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, για ανάπτυξη καινοτομίας, εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και για να διατηρήσουν τη θέσεις απασχόλησης και όπως είπε η υπουργός, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι κριτήριο αξιολόγησης.

    "Πράσινη επιχείρηση 2010" με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, που αφορά 600 επιχειρήσεις. Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά ''πράσινων'' προϊόντων και υπηρεσιών, ή βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.

    "Πράσινες υποδομές", με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, που αφορά 100 επιχειρήσεις. Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

    "Ένδυση-Υπόδηση: νέες προοπτικές", με προϋπολογισμό 15 εκατ., που αφορά 350 επιχειρήσεις. Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο ''αναπροσανατολισμός'' της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας κατά τρόπος ώστε παραδοσιακοί κλάδοι να εξελιχθούν σε κλάδους με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ενώ δίδει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.

    Όσοι ενταχθούν στα προγράμματα θα εισπράξουν ενισχυμένες προκαταβολές στο 50% της συνολικής τους επιχορήγησης.

    Κριτήρια ένταξης επιχειρήσεων στα προγράμματα είναι να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να είναι υγιείς οικονομικά. Όπως έγινε γνωστό, για το πρώτο πρόγραμμα η προκήρυξη θα βγει το Μάιο, ενώ για τα άλλα τρία αμέσως μετά το Πάσχα.

    Επίσης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ θα τρέξουν 2 νέα προγράμματα για νέους επιχειρηματίες και για ενίσχυση της καινοτομίας.

    Στο μεταξύ, ομαλά όπως ανακοινώθηκε συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων ένταξης επιχειρήσεων στη ρύθμιση χρεών, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Απριλίου. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει πρόβλεψη παράτασης της προθεσμίας.

    Πηγή: NET, AΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 34928

    [26] Κατέρρευσε μέρος της οροφής του Χρυσού Παλατιού του Νέρωνα

    Τριτη, 30 03 2010 16:50

    Μέρος της οροφής του Χρυσού Παλατιού του ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα κατέρρευσε σήμερα, προκαλώντας φόβους ότι δεν είναι ασφαλές για τους εκατοντάδες τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε ημέρα. Το Χρυσό Παλάτι του Νέρωνα ή Domus Aurea, που βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από το Κολοσσαίο, κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και αντιμετωπίζει προβλήματα από το 1999, οπότε και άνοιξε για το κοινό.

    Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή του μνημείου Αντονέλο Βοντρέτ, πρόκειται για την "πιο μεγάλη κατάρρευση" της Domus Aurea. Υπενθύμισε δε ότι έχουν συμβεί κι άλλα ανάλογα περιστατικά "μικρότερης έκτασης".

    Όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες δεν υπήρξαν θύματα. Εκτιμούν ωστόσο, όπως και ο Βοντρέτ, ότι "η εισροή νερού" κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι μάλλον η αιτία της κατάρρευσης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS Είδηση: 34941

    [27] Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιες ταινίες για τα πρώτα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

    Τριτη, 30 03 2010 16:49

    Και ξαφνικά αποκτήσαμε τα... δικά μας όσκαρ, τα κινηματογραφικά βραβεία τα οποία θα απονέμει κάθε χρόνο η νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Κι από την ώρα που κατατέθηκαν οι υποψήφιες ταινίες (συνολικά, κατατέθηκαν 19 ταινίες μυθοπλασίας, 13 ντοκιμαντέρ και 22 μικρού μήκους) η Αθήνα κινείται στον ρυθμό των πρώτων κινηματογραφικών βραβείων, τα οποία θα απονεμηθούν τη Δευτέρα 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής, με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη. Τα φαβορί έχουν ξεχωρίσει, γι' αυτό και η αγωνία ολοένα και μεγαλώνει.

    Η διαδικασία βράβευσης στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου συγκλίνει με την ανάλογη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ύστερα από ηλεκτρονική μυστική ψηφοφορία τα 168 μέλη της Ακαδημίας ψήφισαν για τις υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες, με την "Στρέλλα" του Πάνου Κούτρα να ξεχωρίζει με 11 υποψηφιότητες, και να την ακολουθούν η "Ψυχή Βαθιά" του Παντελή Βούλγαρη με 9, ο "Κυνόδοντας" με 8, ενώ η "Ακαδημία Πλάτωνος", το "Μαύρο λιβάδι" και το "Ricordi mi" να έχουν 4 υποψηφιότητες.

    Να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσία του "Guilt" του Βασίλη Μαζωμένου ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, αφού είναι η μοναδική από τις πέντε που δεν έχει υποψηφιότητα σε καμία άλλη κατηγορία, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό τρόπο ψηφοφορίας.

    Η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί και πάλι ηλεκτρονικά από τις 26 έως τις 29 Απριλίου. Κατά την ψηφοφορία αυτή θα αναδειχτεί και η ταινία που θα προτείνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στο υπουργείο Πολιτισμού για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο ξενόγλωσσο Όσκαρ.

    Το βραβείο της Ακαδημίας -το οποίο παραμένει φέτος "αβάπτιστο"- φιλοτεχνεί ο οίκος κοσμημάτων Ζολώτας.

    Δείτε αναλυτικά τις υποψηφιότητες:

    Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

    Ακαδημία Πλάτωνος - Κωνσταντίνος Μωριάτης Guilt - Βασίλης Μαζωμένος, Ρούλα Νικολάου Κυνόδοντας - Γιώργος Λάνθιμος, Γιώργος Τσούργιαννης και Ηρακλής Μαυροειδής Στρέλλα - Πάνος Χ. Κούτρας, Ελένη Κοσσυφίδου Ψυχή Βαθιά - Γιάννης Ιακωβίδης, Ελένη Μπερντέ

    Βραβείο Σκηνοθεσίας

    Ακαδημία Πλάτωνος - Φίλιππος Τσίτος Κυνόδοντας - Γιώργος Λάνθιμος Στρέλλα - Πάνος Χ. Κούτρας

    Βραβείο Σεναρίου

    Ακαδημία Πλάτωνος - Αλέξης Καρδαράς, Φίλιππος Τσίτος Κυνόδοντας - Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου Στρέλλα - Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης

    Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

    Bank Bang - Αργύρης Παπαδημητρόπουλος Μαύρο Λιβάδι - Βαρδής Μαρινάκης Χρυσόσκονη - Μαργαρίτα Μαντά

    Βραβείο Μοντάζ

    Κυνόδοντας - Γιώργος Μαυροψαρίδης Ricordi Mi - Αλέξης Πεζάς Στρέλλα - Γιάννης Χαλκιαδάκης

    Βραβείο Φωτογραφίας

    Μαύρο Λιβάδι - Marcus Waterloo Ricordi Mi - Ηλίας Κωνσταντακόπουλος Ψυχή Βαθιά - Σίμος Σαρκετζής

    Βραβείο ¶ Ανδρικού Ρόλου

    Αντώνης Καφετζόπουλος - Ακαδημία Πλάτωνος Χρήστος Στέργιογλου - Κυνόδοντας Γιάννης Κοκιασμένος - Στρέλλα

    Βραβείο ¶ Γυναικείου Ρόλου

    Αγγελική Παπούλια - Κυνόδοντας Θεοδώρα Τζήμου - Ricordi Mi Μίνα Ορφανού - Στρέλλα

    Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου

    Κώστας Βουτσάς - Bank Bang Χρήστος Πασσαλής - Κυνόδοντας Κώστας Βουτσάς - Ο Διαχειριστής

    Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου

    Μπέτυ Βακαλίδου - Στρέλλα ¶ννα Μάσχα - Χρυσόσκονη Βικτώρια Χαραλαμπίδου - Ψυχή Βαθιά

    Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

    Στρέλλα - Μιχάλης Δέλτα Συντρίμια ψυχής - Νίκος Κηπουργός Ψυχή Βαθιά - Γιάννης Αγγελάκας

    Βραβείο Σκηνογραφίας

    Μαύρο Λιβάδι - Γιώργος Γεωργίου Στρέλλα - Πηνελόπη Βαλτή Ψυχή Βαθιά - Απόστολος Βέτας

    Βραβείο Ενδυματολογίας

    Μαύρο Λιβάδι - Γιώργος Γεωργίου Στρέλλα - Βασίλης Μαρμπαρίγος Ψυχή Βαθιά - Λουκία Χατζέλου

    Βραβείο Ήχου

    Παράδεισος στη Δύση - Θανάσης Αρβανίτης Ricordi Mi - Νίκος Παπαδημητρίου, Αλίκη Παναγή, Κώστας Βαρυμποπιώτης Ψυχή Βαθιά - Στέφανος Ευθυμίου, Δημήτρης Βουτσάς, Πάνος Βουτσαράς, Κώστας Βαρυμποπιώτης

    Βραβείο Μακιγιάζ

    Στρέλλα - Apollonia B, Μαίρη Σταυρακάκη Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων - Γιάννα Μαρματάκη Ψυχή Βαθιά - Κυριακή Μελλίδου, Ivon Ivanova

    Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

    Κυνόδοντας - Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων - Πέτρος Νούσιας Ψυχή Βαθιά - Jordan Zahariev

    Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ

    ¶λλος δρόμος δεν υπήρχε - Σταύρος Ψυλλάκης Εθνικός Κήπος - Μαρία Γεντέκου Ξένες σε Ξένη Χώρα - Δημήτρης Παναγιωτάτος

    Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

    Απογραφή - Βαγγέλης Καλαμπάκας, Παναγιώτης Κυριακουλάκος Κι εγώ για μένα - Τζώρτζης Γρηγοράκης Mesecina - Σοφία Εξάρχου, Ελίνα Ψύκου Μετά το χαρακτηριστικό ήχο - Αχχιλέας Κυριακίδης Ο Σκύλος - Νίκος Labot

    Είδηση: 34944

    [28] Οι Pink Floyd...χορεύουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Τριτη, 30 03 2010 15:06

    Δείτε το video

    Το 1989 οι Pink Floyd προσγειώθηκαν στο ΟΑΚΑ με το ιπτάμενο ροζ γουρούνι-αερόστατο και, υπηρετώντας το αξίωμα μιας από τις πιο θρυλικές μπάντες στην ιστορία της ροκ μουσικής, έδωσαν ένα ιστορικό live. Είκοσι ένα χρόνια μετά από αυτήν την συναυλία, που πολλοί θεωρούν την καλύτερη που έχουν δει στη ζωή τους, οι Pink Floyd πάνε στο... Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όχι όμως οι ίδιοι σε σάρκα και οστά, αλλά οι μουσικές και τα τραγούδια τους. Όλα αυτά σε μία παράσταση χορού, που επίσης έχει τη δική της ιστορία.

    H μουσική των Pink Floyd θα ακουστεί 12-15 Απριλίου στην σκηνή της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του ΜΜΑ, όπου ο μοναδικός ήχος των Βρετανών θρύλων θα "ζωντανέψει" μπροστά μας, από τους μεγάλους χορευτές του διάσημου Mπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου, με ειδικά σκηνικά και εφέ φωτισμού! Μια εκρηκτική χορογραφία του Roland Petit επάνω στη μουσική των Pink Floyd.

    Τραγούδια από τους δίσκους "Meddle", "Relics", "Obscured by Clouds", "The Dark Side of The Moon", "The Wall" και "Is There Anybody Out There?" θα χορέψει το μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο Roland Petit, στα τέλη της δεκαετίας του '60, επηρεασμένος απ' την μουσική του συγκροτήματος και τις προτροπές της κόρης του, συναντήθηκε μαζί τους, πήρε την ενθουσιώδη έγκρισή τους και η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της χορογραφίας του έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του1972, με τους ίδιους τους Pink Floyd να παίζουν ζωντανά μπροστά σε 32,000 θεατές στο Palais des Sports στη Μασσαλία.

    Το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου ιδρύθηκε το 1887, και είναι μία από τις σπουδαιότερες χορευτικές ομάδες στον κόσμο.

    Με το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου έχουν συνεργαστεί οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του χορού διεθνώς, όπως οι μπαλαρίνες Κάρλα Φράτσι και Αλεσάντρα Φέρι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, οι χορογράφοι Μιχαήλ Φωκίν και Λεονίντ Μασίν, αλλά και σκηνοθέτες-σκηνογράφοι όπως ο Franco Zefirelli.

    INFO:

    Παραστάσεις: 12 -15 Απριλίου, στις 20:30

    Εισιτήρια: 90 ευρώ (Διακεκριμένη ζώνη), 67 ευρώ (Α ζώνη), 50 ευρώ (Β ζώνη), 30 ευρώ (Γ ζώνη), 20 ευρώ (φοιτητικό)

    Προπώληση εισιτηρίων: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210-7282333,

    Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει

    Επίσημο site ΜΜΑ: www.megaron.gr

    Είδηση: 34934


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 March 2010 - 17:56:25 UTC