Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες συνεδριάσεις ΕΚΤ και Ευρωκοινοβουλίου
  • [02] Αλλαγές στο Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων
  • [03] Στο Νίμιτς νοσηλεύεται ο Ανδρέας Λοβέρδος
  • [04] Αιματηρό και φέτος το έθιμο των βεγγαλικών
  • [05] Ρωσία: Πατέρας αναγνώρισε την κόρη του ως μιας εκ των δραστών των επιθέσεων στο μετρό της Μόσχας

    [01] Κρίσιμες συνεδριάσεις ΕΚΤ και Ευρωκοινοβουλίου

    Δευτερα, 05 04 2010 17:33

    Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τη χώρα μας αναμένεται να απασχολήσουν την Πέμπτη τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ την ιδία μέρα οι πρόεδροι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι θα ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου που ελήφθη η απόφαση για τον μηχανισμό στήριξης. Η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει σταθερό το επιτόκιο χορηγήσεων αναμένεται να διαμορφώσει ευνοϊκό πεδίο στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη. Το φόβο μετακύλησης των κερδοσκοπικών φαινομένων στην Πορτογαλία τονίζει ο Θόδωρος Πάγκαλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη. Στην Αθήνα φτάνει πιθανότατα την Τετάρτη κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να συμβάλει στα τεχνικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσει την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Συνεδρίαση ΕΚΤ και Ευρωκοινοβουλίου

    Ραντεβού την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη έχει δώσει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου εν μέσω ανησυχιών για την ελληνική οικονομία και την εκτόξευση της ανεργίας στο 10% μέσα στην ευρωζώνη.

    Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 1%, με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν θα θελήσουν να λάβουν μέτρα που θα ζημιώσουν τις οικονομίες των χωρών του νότου.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ αναμένεται να αποκαλύψει και λεπτομέρειες για την απόφαση του να δέχεται ως εγγύηση ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία και μετά τα τέλη του 2010.

    Οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής θα περάσουν την ίδια ημέρα από το μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χερμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο θα εξηγήσουν στους ευρωβουλευτές τι προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης των οικονομιών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

    Συνέντευξη Πάγκαλου

    Στο μεταξύ, με συνέντευξη του στο σημερινό φύλο της Πορτογαλικής οικονομικής εφημερίδας Ζουρναλ ντε Νεγκόσιος ο Αντιπροέδρος της Ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος προειδοποιεί : "Αν οι κερδοσκόποι δεν ανταποκριθούν στις εξελίξεις, η Ελλάδα ίσως χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό".

    Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα ίσως διασπαρθούν στην Ευρωζώνη εκτιμά ο Θόδωρος Πάγκαλος και ζητά από την Πορτογαλία να μην μείνει ουδέτερη στο θέμα της Ευρωστήριξης

    "Είσαστε τα επόμενα θύματα. Ελπίζω να μην συμβεί και η αλληλεγγύη να επικρατήσει. Να βρούμε διέξοδο από αυτήν την κλιμάκωση (των επιτοκίων δανεισμού). Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, το επόμενο πιθανό θύμα θα είναι η Πορτογαλία", τονίζει, ενώ τέλος χαρακτηρίζει λανθασμένη τη γνώμη που έχουν σχηματίσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για τον ελληνικό λαό.:

    "Οι Έλληνες έχουν προβλήματα. Γιατί έχουν προβλήματα; Επειδή δεν εργάζονται αρκετά. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι έχουν καλό κλίμα, μουσική και ποτό και δεν είναι τόσο σοβαροί όσο οι Γερμανοί. Αυτό είναι γελοίο. Είναι μια ηθική, ρατσιστική προσέγγιση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 15%".

    Στην Αθήνα αναμένεται την Τετάρτη και κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα έχει επαφές με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Θα ενημερωθούν για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συζητήσουν την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 35087

    [02] Αλλαγές στο Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

    Δευτερα, 05 04 2010 18:00

    Έξι ρυθμίσεις που θα αλλάξουν θεαματικά το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να γίνουν νόμος του κράτους έως το τέλος Μαΐου. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών από το 2013, η επιλογή της πρόωρης συνταξιοδότησης, η αποχώρηση με 15ετία και η εργασία συνταξιούχων αποτελούν το επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων. Οι αλλαγές επηρεάζουν κυρίως όσους ασφαλιστήκαν από το 1983 και μετά.

    Μειώσεις συντάξεων σε περίπτωση πρόωρης εξόδου από το δημόσιο και αυξήσεις ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες:

    Για κάθε έτος πρόωρης εξόδου από την εργασία η σύνταξη θα μειώνεται από το 2011 κατά 6% αντί για 4,5 που είναι σήμερα.

    Τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν σταδιακά από τα 58 στα 60 για όσους ασφαλίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 1983 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 1992.

    Αυξήσεις ορίων ηλικίας από 5 έως 17 χρόνια θα έχουν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας με την εξίσωση των ορίων ηλικίας.

    Το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στο μήνα και θα προβλέπει τριετή περίοδο χάρητος, χωρίς να θίγονται ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα.

    Στο νέο ασφαλιστικό νόμο θα προβλέπεται επίσης:

    Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν δύο δουλειές αλλά εμφανίζονται μονό σε ένα ταμείο.

    Αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.

    Μείωση της σύνταξης σε όσους συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότηση

    και προσαύξηση της σύνταξης για το χρόνο που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση. Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2011.

    Για τους δημοσίους υπαλλήλους θα ισχύσει από το 2018, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, η καθιέρωση βασικής σύνταξης και νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση την καλύτερη δεκαετία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 35088

    [03] Στο Νίμιτς νοσηλεύεται ο Ανδρέας Λοβέρδος

    Δευτερα, 05 04 2010 13:16

    Στο Νοσοκομείο "Νίμιτς" νοσηλεύεται ο Υπουργός Απασχόλησης, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε το βράδυ του Πάσχα. Ο Υπουργός βρισκόταν στην Ημαθία, όταν αισθάνθηκε πόνο στην κοιλιά και μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο της Βέροιας και τα ξημερώματα, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, στο "Νίμιτς", όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις . Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν φλεγμονή στην κοιλιακή χώρα. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, ενώ νωρίτερα ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή.

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35086

    [04] Αιματηρό και φέτος το έθιμο των βεγγαλικών

    Δευτερα, 05 04 2010 12:23

    Το φετινό Πάσχα αποτέλεσε έναν από τους πιο αιματηρούς εορτασμούς, καθώς τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τη χρήση -των απαγορευμένων κατά τα άλλα- βεγγαλικών και κροτίδων αλλά και από άσκοπους πυροβολισμούς σε όλη την Ελλάδα. Τρεις νέοι άνθρωποι, ένας 21χρονος, ένας 25χρονος και ένας 17χρονος έχασαν τη ζωή τους στη Μεσσηνία, τη Σαντορίνη και την Κρήτη αντίστοιχα, ενώ άλλα έξι άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομεία.

    Στη Σαντορίνη σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε αποθήκες στο Καρτεράδο και στο Φηροστεφάνι, την ώρα που νεαροί κατασκεύαζαν βεγγαλικά που στο νησί τα ονομάζουν "μπαλαφούμα".

    Στην πρώτη περίπτωση στο Καρτεράδο, σκοτώθηκε ένας νέος 21 ετών, ενώ ένας συνομήλικός του τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί του μάτι. Στη δεύτερη περίπτωση, τραυματίστηκε σοβαρά ένας 28χρονος στο δεξί χέρι.

    Τα τρία θύματα διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Θήρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός 21χρονου, ενώ οι άλλοι δύο διακομίστηκαν με αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    Την ίδια περίπου ώρα, στο Μοσχοχώρι Μεσσηνίας, σημειώθηκε έκρηξη σε ΙΧ αυτοκίνητο ενός 25χρονου, ο οποίος μετέφερε μπαλόνια με οξυγόνο για να προκαλέσει εκρήξεις στην Ανάσταση, με αποτέλεσμα ο νεαρός να απανθρακωθεί.

    Σοβαρά τραυματίσθηκε στα Νένητα της Χίου αργά το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου από αυτοσχέδια κροτίδα, ένας 16χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Χίου. Εκεί διαπιστώθηκε ακρωτηριασμός του αντίχειρα στο αριστερό χέρι και σοβαρός τραυματισμός στις φάλαγγες άλλων τριών δακτύλων. Ο 16χρονος μεταφέρθηκε με πτήση C-130 στην Αθήνα και στη συνέχεια στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται. Τέλος, στις 8.30 το βράδυ του Μ. Σαββάτου έπαθε βαριά κάκωση στα δάκτυλα ένας 16χρονος στο Άργος, όταν του έσκασε στα χέρια βεγγαλικό, το οποίο ετοιμαζόταν τα πετάξει.

    Και ανήμερα το Πάσχα ωστόσο δε σταμάτησαν οι τραγωδίες. Ένας 17χρονος έχασε τη ζωή του από έκρηξη αυτοσχέδιου βαρελότου στους Βώρους Ηρακλείου. Όπως έγινε γνωστό, ο 17χρονος μαζί με άλλους είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο βαρελότο το οποίο δεν εξερράγη. Αφού ο νεαρός είδε ότι το βαρελότο δεν είχε εκραγεί, προσπάθησε να το πυροδοτήσει με αποτέλεσμα αυτό να αναφλεγεί και να ακρωτηριάσει το αριστερό του χέρι. Μέχρι να μεταφερθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο ο 17χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή.

    Σε τραγωδία κατέληξε και το πασχαλινό γλέντι στα Γιαννιτσά, όταν ένας 48χρονος, στην προσπάθειά του να ξεμπλοκάρει την καραμπίνα του, τραυμάτισε θανάσιμα τον 43χρονο ξάδελφο του, καθώς το όπλο του εκπυρσοκρότησε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από τις 14 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή του Πάσχα σε όλη τη χώρα έγιναν 11.846 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 16 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, 230.115 κροτίδες, 1.469 φωτοβολίδες, 5.500 καψύλλια, 128.092 παιδικά αθύρματα - βεγγαλικά, 2.068 αυτοσχέδιοι μηχανισμοί και αρκετές πρώτες ύλες για την κατασκευή πυροτεχνημάτων.

    Βεβαιώθηκαν 122 παραβάσεις και συνελήφθησαν 119 άτομα. Μέσα στην τελευταία δεκαετία 11 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους και 106 τραυματίστηκαν.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Χριστός Ανέστη-Καλό Πάσχα Είδηση: 35085

    [05] Ρωσία: Πατέρας αναγνώρισε την κόρη του ως μιας εκ των δραστών των επιθέσεων στο μετρό της Μόσχας

    Δευτερα, 05 04 2010 11:59

    Μια νεαρή καθηγήτρια πληροφορικής από το Νταγκεστάν αναγνωρίστηκε από τους γονείς της, χάρη σε μια φωτογραφία, ως η δεύτερη καμικάζι των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στο μετρό της Μόσχας στις 29 Μαρτίου, υποστηρίζει σήμερα μια ρωσική εφημερίδα. "Η γυναίκα μου και εγώ αναγνωρίσαμε αμέσως την κόρη μας, Μαριάμ", δήλωσε ο πατέρας της, Ρασούλ Μαγκομέντοφ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα στην ιστοσελίδα της. Ο Μαγκομέντοφ μίλησε με μια δημοσιογράφο της εφημερίδας αφότου φίλοι του του είχαν στείλει στο κινητό τηλέφωνό του μια φωτογραφία της 28χρονης κόρης του η οποία δημοσιεύτηκε σε μια ιστοσελίδα.

    Την Παρασκευή οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι μια 18χρονη από το Νταγκεστάν, η Τζανέτ Αμπντουραχμάνοβα, ήταν εκείνη που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό Παρκ Κουλτούρι του μετρό. Οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση της δεύτερης γυναίκας-καμικάζι ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ενδέχεται να κατάγεται από την Τσετσενία.

    Ο Μαγκομέντοφ ωστόσο είπε ότι η σύζυγός του είδε για τελευταία φορά την κόρη τους στις 28 Μαρτίου -την παραμονή των επιθέσεων- όταν την συνόδευσε σε μια αγορά της Μαχατσκάλα. Η Μαριάμ είπε στη μητέρα της ότι επρόκειτο να επισκεφθεί μια φίλη της και αργότερα θα επέστρεφε στο σπίτι. Έκτοτε δεν είχαν κανένα νέο της. Στη φωτογραφία η γυναίκα φοράει το ίδιο κόκκινο μαντίλι που φορούσε όταν την είδε η μητέρα της για τελευταία φορά.

    Η Μαριάμ ζούσε με τους γονείς της στο χωριό Μπαλαχάνι και δίδασκε πληροφορική σε ένα σχολείο του Νταγκεστάν. Ο πατέρας υποστήριξε ότι δεν είχε εκφράσει ποτέ εξτρεμιστικές απόψεις, ούτε είχε παρατηρήσει ο ίδιος να συμπεριφέρεται παράξενα η κόρη του.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ρωσία: Μια 17χρονη έφηβη ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό Είδηση: 35084


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 April 2010 - 16:53:22 UTC