Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασφυκτιά η αγορά
  • [02] Φορολογικά κίνητρα για νέες επιχειρήσεις

    [01] Ασφυκτιά η αγορά

    Δευτερα, 05 04 2010 19:58

    Κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προωθεί το οικονομικό επιτελείο για την τόνωση της αγοράς μέσω του δανεισμού ύψους δυο δις ευρώ από το ταμείο εγγυοδοσίας. Έμποροι και βιοτέχνες, βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς ήδη 16.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

    Ασφυκτιά η αγορά από την πτώση της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας αφού οι τιμές ευκαιρίας, δεν κατάφεραν να τονώσουν την ψυχολογία των καταναλωτών που περιόρισαν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα.

    Στη μάχη των προσφορών μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες έριξαν και την απορρόφηση του ΦΠΑ , ωστόσο η πτώση των πωλήσεων στην πασχαλινή αγορά άγγιξε ακόμη και το 20% σε σχέση με πέρυσι.

    Φοβούνται τα χειρότερα τώρα 8 στους 10 μικρομεσαίους, την ώρα που περίπου 16.000 μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο.

    Σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθηνών μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αναγκάστηκε πέρυσι να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού με αποτέλεσμα το 2009 να χαθούν 25.000 θέσεις εργασίας

    Ενδεικτικό της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ μία στις τρεις έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές τους.

    Σανίδα σωτηρίας μέσω δυο προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ περιμένουν οι έμποροι.

    Μέσω του πρώτου προγράμματος οι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που είχαν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Το ύψος του δάνειου μπορεί να φθίση τις 100.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης.

    Το δεύτερο πρόγραμμα αφόρα κάλυψη χρεών σε προμηθευτές για αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Το ύψος του δάνειου που μπορούν να πάρουν οι επιχειρήσεις είναι μέχρι 300.000 ευρώ. Και τα δυο προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας θα έχουν εξαετή διάρκεια και περίοδο χάριτος 2 ετών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 35089

    [02] Φορολογικά κίνητρα για νέες επιχειρήσεις

    Δευτερα, 05 04 2010 20:46

    Επενδυτικό περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό σε νέους επιχειρηματίες διαμορφώνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Τα κίνητρα που προβλέπονται αποσκοπούν στην ενίσχυση αλλά και τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σημαντικότερα απ' αυτά είναι η απαλλαγή φόρου μέχρι 30.000 ευρώ και η σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης για τα κέρδη.

    Σημαντικά κίνητρα για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Σε αυτά εντάσσονται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος θα έχουν όσοι έχουν υποβάλλει για πρώτη φορά από την 1/1/2010 δήλωση έναρξης επαγγέλματος και έχουν ηλικία μέχρι 35 ετών,.

    Επίσης οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν απαλλαγή φόρου μέχρι 30.000 ευρώ κάθε έτος για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύουν και για ομόρρυθμες εταιρίες εφόσον συμμετέχουν σε αυτές αποκλειστικά φυσικά πρόσωπά έως 35 ετών.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης για κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση, με σκοπό την επανεπένδυση τη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας.

    Ο συντελεστής φορολόγησης θα μειωθεί στο 24% για το 2010. Ενώ ως το 2015 θα μειωθεί σταδιακά στο 20%.

    Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατά 3 μονάδες θα υπάρξει και για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους για τρεις συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους. Προϋπόθεση θα είναι να διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των εργαζόμενων στην επιχείρηση.

    Για τρεις συνεχόμενες χρήσεις απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν για την παραγωγή των προϊόντων τους ευρεσιτεχνίες διεθνώς αναγνωρισμένες.

    Απαλλαγή από το φόρο θα υπάρχει πλέον και για τη μεταβίβαση ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας από συνταξιοδοτημένο γονέα στα παιδία του ή από σύζυγο σε σύζυγο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 35090


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 April 2010 - 20:52:47 UTC