Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο
  • [02] ΕΥΠ: Απαλλαγή στελεχών της για απαγωγές Πακιστανών
  • [03] Δικάζεται αξιωματικός των Ες Ες για τη σφαγή 30 χιλ. Εβραίων
  • [04] Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια της 7ης ΔΕΘΒ
  • [05] Ανοιχτά τα Τέμπη για δύο Σαββατοκύριακα
  • [06] Νέες πιέσεις στο Ιράν

    [01] Αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο

    Πεμπτη, 22 04 2010 21:37

    Παρέμβαση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, με διαγραφή του χρονικού ορίου της δεκαήμερης προθεσμίας κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασίζει το ΑΣΕΠ και για τις προσλήψεις εξάμηνης μερικής απασχόλησης που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η προθεσμία αυτή ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το νόμο του 1998.

    Για το θέμα αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να αποσύρει στο σύνολο τη διάταξη, κάνοντας λόγο για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι αποτελούσε προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ στις εξάμηνες προσλήψεις στις οποίες δεν προβλέπεται η ανανέωσή τους.

    Αντιδράσεις

    O Ιωάννης Βρούτσης υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, δήλωσε: "Η κυβέρνηση επιχειρεί, με εμβόλιμη διάταξη στο εργασιακό νομοσχέδιο, που είναι τώρα στη Βουλή, ουσιαστική παράκαμψη του ΑΣΕΠ, για προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Κάτω από την αόριστη και αυθαίρετη επίκληση εκτάκτων αναγκών, με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και συνοπτικές διαδικασίες, οι οργανισμοί και οι φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με 6μηνες συμβάσεις. Αυτό συνιστά κατάφορη παραβίαση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ισότητας στην πρόσβαση για εργασία, όλων των ανέργων. Ο υπουργός Εργασίας, πρέπει άμεσα να αποσύρει την προκλητική αυτή διάταξη".

    Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: "Είχαμε πει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αυτό το νομοσχέδιο αντί να καταργεί, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, τον εργασιακό μεσαίωνα, τον ρυθμίζει και ουσιαστικά τον νομιμοποιεί. Ως να μην έφτανε αυτό, την τελευταία στιγμή ο Υπουργός Εργασίας καταθέτει τροπολογίες που τον επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο κυρίως όσον αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και την αμοιβή των εργαζομένων, όταν εργάζονται το Σαββατοκύριακο. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όπως και το αντίστοιχο για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση τα έχει εγκαταλείψει για να γραφτούν από το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, στους οποίους προσφέρει γη και ύδωρ".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 35785

    [02] ΕΥΠ: Απαλλαγή στελεχών της για απαγωγές Πακιστανών

    Πεμπτη, 22 04 2010 23:17

    Απαλλάχτηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών τα δύο στελέχη της ΕΥΠ, που είχαν κατηγορηθεί για απαγωγές Πακιστανών υπηκόων το καλοκαίρι του 2005 σε Αθήνα και Ιωάννινα. Σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο, δεν προέκυψαν ικανές ενδείξεις για την ανάμειξη προσωπικού της ΕΥΠ στην υπόθεση αυτή.

    Προηγήθηκε η διενέργεια ένορκης προκαταρκτικής εξέτασης και ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου για αρπαγή κατά συναυτουργία. Στο βούλευμα, στο οποίο το δικαστικό συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ν. Ορνεράκη, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι "δεν αποδείχθηκε ότι η ΕΥΠ δρα με αυτές τις μεθόδους".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 35787

    [03] Δικάζεται αξιωματικός των Ες Ες για τη σφαγή 30 χιλ. Εβραίων

    Πεμπτη, 22 04 2010 19:47

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την σφαγή 30.000 εβραίων κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου θα καθίσει, παρά τη μεγάλη του ηλικία ένας αξιωματικός των "Ες-Ες", ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δέκα πιο καταζητούμενους ναζιστές.

    Συγκεκριμένα, άνοιξε πάλι, στη Γερμανία, ο δικαστικός φάκελος με θέμα τη δολοφονία "εν ψυχρώ" με τη διαταγή από έναν αξιωματικό των "Ες Ες" περίπου 30 χιλιάδων Εβραίων κρατούμενων στο κατεχόμενο Λιουμπλίν, το έτος 1943, ανέφερε σήμερα στο Ανόβερο μία δικαστική πηγή.

    Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, ο οποίος είναι σήμερα 95 ετών είχε δικαστεί για την υπόθεση αυτήν στο μέσον της δεκαετίας του 1970, όμως λόγω αμφιβολιών για την ενοχή του είχε απαλλαγεί. Στη δίκη του είχε επικαλεστεί ότι, την ώρα της σφαγής, τελούσε "σε άδεια" και δεν προέκυψαν "αντίθετα" στοιχεία.

    Τώρα, μετά μια επανεξέταση μιας επιστολής του αξιωματικού του ιδίου έτους, με ημερομηνία 31η Οκτωβρίου, απευθυνόμενη σε μία γυναίκα του στενού περιβάλλοντός του, ο φάκελος της δικαστικής υπόθεσης θα ξανανοίξει, έστω και παρά τη μεγάλη δυσκολία να βρεθούν οι μάρτυρες που θα καταθέσουν, ανέφερε η ίδια δικαστική πηγή. Όμως, ανέφερε ο ίδια πηγή, "το δικαστικό έργο θα βοηθηθεί σημαντικά από τις μαρτυρίες στη δίκη, για μία παραπλήσια σφαγή στην περιοχή της Βαρσοβίας, η οποία (δίκη) έγινε σχετικά πρόσφατα".

    Στην επιστολή, ο αξιωματικός καυχιέται ότι με τη μονάδα του "πρόκειται να συμμετάσχει" στην κατεχόμενη Πολωνία (το 1943) "στη μαζική εξολόθρευση περίπου 30 χιλιάδων Εβραίων κρατούμενων. Πράγματι αυτή έγινε τρία 24ωρα μετά από το γράψιμο της επιστολής".

    Ας σημειωθεί ότι ο εν λόγω αξιωματικός των "Ες Ες" συγκαταλέγεται στον κατάλογο των 10 πλέον καταζητούμενων Ναζιστών, που έχει καταρτιστεί από το "Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ". "Τα στοιχεία του, εν όσω είναι υπόδικος", σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία "δεν δημοσιεύονται".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35784

    [04] Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια της 7ης ΔΕΘΒ

    Πεμπτη, 22 04 2010 20:25

    Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, τα εγκαίνια της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τόνισε ότι: "Δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι άνθρωποι που παράγουν Πολιτισμό. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστεί στον Πολιτισμό και ο Πολιτισμός να γίνει πηγή ανάπτυξης για την πόλη".

    Συνεχίζοντας ο κ. Γερουλάνος ανέφερε πως: "Η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής βιβλίου που θα χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και συνέπεια, είναι ασφαλώς το πρώτο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε μαζί. Μία εθνική πολιτική βιβλίου, αν θέλει να είναι αντάξια του ονόματός της, οφείλει να υπηρετεί ορισμένες βασικές αρχές:

    την προώθηση και ενίσχυση της αναγνωσιμότητας

    την εξωστρέφεια, ώστε να μπορέσει το βιβλίο να ξεπεράσει τα σύνορα της γεωγραφίας και της γλώσσας

    την έμπρακτη στήριξη και ενθάρρυνση των νέων δημιουργών

    την αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες".

    Χαιρετισμό στα εγκαίνια της 7ης ΔΕΒΘ απηύθυνε και ο Υφυπουργός Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας, Sun Shoushan, ο οποίος εξήρε τη σημασία της ΔΕΒΘ και της συμμετοχής της Κίνας ως τιμώμενης χώρας για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών μεταξύ Ανατολής και Δύσης στον κλάδο των εκδόσεων.

    Διοργανωτές της 7ης ΔΕΘΒ είναι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) με τη συμμετοχή 500 εκδοτών από 24 χώρες και ιδιάιτερα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και πραγματοποιείται παράλληλα με την 4η SUMMER HOLIDAYS EXPO, τη μεγάλη γιορτή των Καλοκαιρινών Διακοπών, που διοργανώνει η HELEXPO στο Περίπτερο 14, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Σε όλη τη διάρκεια των εκθέσεων, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Συμμετοχές

    Στην 7η ΔΕΘΒ συμμετέχουν 130 Έλληνες και 21 ξένοι συγγραφείς. Μεταξύ αυτών, εννέα Κινέζοι πεζογράφοι και ποιητές (από την κινεζική αποστολή), καθώς και έξι Τούρκοι συγγραφείς, που έρχονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κωνσταντινούπολης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010.

    Συνολικά φιλοξενούνται 24 χώρες, προερχόμενες από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο Θάλασσα, την Ασία. Η Κίνα συμμετέχει με αποστολή 230 ατόμων, επισήμους, εκδότες και συγγραφείς.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 35783

    [05] Ανοιχτά τα Τέμπη για δύο Σαββατοκύριακα

    Πεμπτη, 22 04 2010 22:56

    Σε λειτουργία θα τεθεί το οδικό δίκτυο στην περιοχή των Τεμπών, για δύο Σαββατοκύριακα, στις 24 και 25 Απρίλη και το επόμενο της Πρωτομαγιάς. Χρειάστηκε να δοθεί η σύμφωνη γνώμη της "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο" και να ενημερωθεί και η αστυνομική διεύθυνση Λάρισας. Η κυκλοφορία θα γίνεται εναλλακτικά στο ένα ρεύμα.

    Οι ώρες λειτουργίας της ρύθμισης αυτής θα είναι από την Παρασκευή 23 Απρίλη στις 8μμ, έως τις 6πμ της Δευτέρας 26 Απρίλη.

    Χρονικά προσδιορισμένα είναι και τα διαστήματα της εναλλακτικής λειτουργίας στο διαθέσιμο τμήμα του δρόμου.

    Την Παρασκευή 23 Απρίλη, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8.30 το πρωί του Σαββάτου και θα κινούνται σε αυτή τα οχήματα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

    Από τις 8.30 το πρωί του Σαββάτου, η κοιλάδα θα κλείσει για μισή ώρα και εν συνεχεία θα ανοίξει ξανά από τις 9 πμ μέχρι και τις 6.30 μμ στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα.

    Νέο κλείσιμο θα σημειωθεί για μισή ώρα και θα ανοίξει στις 7 μμ μέχρι και τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Στις 2 μμ θα κλείσει και πάλι για μισή ώρα και θα ανοίξει στις 2.30 μμ μέχρι και τις 6 το πρωί της Δευτέρας στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Περίπου το ίδιο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί και για το Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς.

    Προβλήματα όμως μέχρι και τις 21 Μαΐου, θα υπάρχουν στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης, λόγω έργων με την κυκλοφορία να διεξάγεται από μία λωρίδα ανα κατεύθυνση.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 35786

    [06] Νέες πιέσεις στο Ιράν

    Πεμπτη, 22 04 2010 19:55

    Λίγες ημέρες μετά τις στρατιωτικές παρελάσεις και τις ασκήσεις του Ιράν, με χρήση και πυραυλικών συστημάτων, αυστηρή προειδοποίηση απεύθυνε η Μόσχα στην ασιατική χώρα, ώστε να μην αγνοεί τις διεθνείς συστάσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, διότι η επιβολή νέων κυρώσεων είναι προ των πυλών.

    Πάντως το Ιράν συνεχίζει να δημιουργεί νέα οπλικά συστήματα, όπως ένα ταχύπλοο τηλεκατευθυνόμενο σκάφος, που μπορεί να καταφέρει καίρια χτυπήματα σε εχθρικά πλοία.

    Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι: "Η Κίνα "πρόκειται να αποδεχτεί τις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν" είναι η πρώτη φορά που ολόκληρος ο κόσμος είναι ενωμένος στο ζήτημα αυτό θεωρώντας ότι το Ιράν ξεπέρασε τα όρια.

    Είναι πιο απομονωμένοι από ποτέ, τόσο μεταξύ του λαού όσο και σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ιράν για να αποτρέψει την Ισλαμική αυτή Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από τον ΟΗΕ στην περίπτωση που αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 35782


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 April 2010 - 20:54:08 UTC