Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση Λοβέρδου-Τσίπρα για το ασφαλιστικό
  • [02] Βρετανία: Στο ρυθμό των τηλεμαχιών
  • [03] Ιράκ: Επτά νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις
  • [04] ΗΠΑ: Επαφές Κουβέλη στο Σικάγο
  • [05] Έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος
  • [06] Στις 14 και 15 Μαΐου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
  • [07] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που βοηθά στην θεραπεία τραυμάτων του νωτιαίου μυελού
  • [08] Συγκρούσεις και οδομαχίες στην Ταϊλάνδη
  • [09] Αϊτή: Αυξάνονται τα κρούσματα τυφοειδούς πυρετού στους καταυλισμούς
  • [10] Ν. Κορέα: Διάψευση για αντίποινα
  • [11] Συνάντηση Παπανδρέου-Ομήρου
  • [12] Νέα σημαντικά ευρήματα για τον κληρονομικό καρκίνο των ωοθηκών

    [01] Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση Λοβέρδου-Τσίπρα για το ασφαλιστικό

    Παρασκευη, 23 04 2010 11:04

    Σφοδρή αντιπαράθεση έλαβε χώρα στη Βουλή μεταξύ του Υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ασφαλιστικό. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκ προμελέτης έγκλημα που ο λαός δε συγχωρεί, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι σκοπεύει να μειώσει τις συντάξεις κατά 25% και 50% και ρώτησε τον κ. Λοβέρδο πως ανέχεται τόσους μήνες τον εξευτελισμό να του υπαγορεύουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ τις διατάξεις ενός νομοσχεδίου. «Γυρίστε πίσω, είπε, αυτό το σχιζοειδές κατασκεύασμα που σας υπαγορεύουν ή παραιτηθείτε, αλλιώς το πορτραίτο σας θα μπει ανάμεσα σε αυτούς που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία».

    Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι οι συναντήσεις με εκπροσώπους της Ε.Ε. γίνονται γιατί το ασφαλιστικό κατέστη από κοινωνικό θέμα πρόβλημα δημοσιονομικό και δημοσιονομικός δυναμίτης, ενώ διέψευσε ότι υπάρχουν οι μειώσεις τέρατα 35, 40 ή και 50%.

    «Η διάσωση της χώρας, τόνισε ο Υπουργός, σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης κι όποιο άλλο μέτρο έχει συμφωνηθεί με αυταπάρνηση, ειδάλλως η χώρα δεν έχει τύχη».

    «Όποιος αρνείται, κατέληξε ο κ. Λοβέρδος, αυτή την πορεία πρέπει να λέει και την εναλλακτική προοπτική αλλιώς κάνει οργάνωση του προσωπικού του μέλλοντος και δε συμμετέχει στη σωτηρία της πατρίδας".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο

    Σχετική είδηση: Αναθεώρηση ελλείμματος από τη Eurostat-Στα ύψη το spread

    Σχετική είδηση: Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ Είδηση: 35801

    [02] Βρετανία: Στο ρυθμό των τηλεμαχιών

    Παρασκευη, 23 04 2010 08:15

    Με τη γνωστή στη χώρα μας διαδικασία, αλλά και αποτίμηση των τηλεμαχιών, αλλά ασυνήθιστη ακόμα πρακτική για τους Βρετανούς, που μόλις τώρα την εφαρμόζουν, διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης, η δεύτερη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

    Θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, τα πυρηνικά, αλλά και η οικονομία και η κλιματική αλλαγή, κλήθηκαν να σχολιάσουν και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών και ο νυν πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν των Εργατικών.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημεριδας Sun, ο Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών με ποσοστό 36%, δείχνει να είναι ο κερδισμένος στον τομέα των εντυπώσεων, ενώ ακολουθεί ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων με 32%. Στην τρίτη θέση ο Γκόρντον Μπράουν, με ποσοστό 29%, που όμως είναι αυξημένο κατά δέκα ποσοστιαίες, από αυτό της πρώτης τηλεμαχίας.

    Διαφοροποιημένα ποσοστά παρουσιάζει η δημοσκόπηση, της εταιρείας ComRes για λογαριασμό του ITV News, σύμφωνα με την οποία ο κ. Κλεγκ λαμβάνει ποσοστό 33% ενώ οι δύο αντίπαλοί του ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30%.

    Πηγές: NET 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 35791

    [03] Ιράκ: Επτά νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

    Παρασκευη, 23 04 2010 10:49

    Επτά νεκροί και 10 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της επίθεσης νωρίς σήμερα το πρωί στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, όταν εξερράγησαν έξι βόμβες που ήταν τοποθετημένες στο δρόμο. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί κοντά στα σπίτια ενός δικαστή και αξιωματούχων της αστυνομίας στην πόλη Καλιντίγια, που απέχει περίπου 83 χλμ δυτικά της Βαγδάτης. Και οι επτά νεκροί είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, πρόσθεσε η αστυνομία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35799

    [04] ΗΠΑ: Επαφές Κουβέλη στο Σικάγο

    Παρασκευη, 23 04 2010 10:41

    Ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Σικάγο των ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και δημοτικών αρχών καθώς και με επιχειρηματίες και παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Σε όλες του ο συναντήσεις ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και παράλληλα να ξεκινήσει "μια νέα αναπτυξιακή πορεία" για την χώρα.

    Συναντήσεις Κουβέλη

    Ο κ. Κουβέλης στο πλαίσιο των επαφών του συναντήθηκε με το δήμαρχο του Σικάγου Ρίτσαρντ Ντέιλι, τον κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόι Πατ Κουίν και με άλλους πολιτικούς της περιοχής, όπως την Ελληνοαμερικανίδα Μαρία Πάππας, η οποία τελεί υπουργός Οικονομικών της κομητείας Κουκ. Επίσης, είχε συναντήσεις με αρκετούς επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, με παράγοντες της Ομογένειας και το Συντονιστή του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ Θεόδωρο Σπυρόπουλο, ενώ μίλησε σε εκδήλωση με θέμα την ελληνική οικονομική κρίση.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, για τις προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα των επενδύσεων και παρουσίασε θέσεις για μια σειρά ζητημάτων που καθορίζουν την ανάπτυξη: προστασία περιβάλλοντος, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πολιτιστικές δραστηριότητες και προσέλκυση τουριστών.

    Με τις διήμερες επαφές του στο Σικάγο, ο κ. Κουβέλης ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και αναχώρησε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), επιστρέφοντας στην Αθήνα. Πρώτος προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους εορτασμούς της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με αποκορύφωμα την ελληνική παρέλαση που έγινε την Κυριακή στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35798

    [05] Έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος

    Παρασκευη, 23 04 2010 10:36

    Την προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε με επιστολή του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος και επικεφαλής της "Αριστερής Πρωτοβουλίας". Στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτακόπουλος τάσσεται κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ και αντιπροτείνει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας.

    Με σκληρές εκφράσεις ο κ. Παναγιωτακόπουλος κατηγορεί τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ως "γεννηθέντες στη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετούν, παγιδεύουν την πατρίδα σε μηχανισμούς που κερδοσκοπούν ασύστολα από τα αδιέξοδα της χώρας και είτε είναι ανίκανοι είτε είναι έμμισθοι υπάλληλοί τους".

    Επίσης ο κ. Παναγιωτακόπουλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι η λαϊκή εντολή των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009 δε δόθηκε για να την καταχραστούν "οι ακραία νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες σου".

    Στόχος του συνεδρίου, του οποίου τη σύγκλιση ζήτησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι η αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι αυτή επλήγη από το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παναγιωτακόπουλος υπήρξε γραμματέας της επιτροπής κινητοποιήσεων, διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, αναπληρωτής γραμματέας του τομέα οργανωτικού, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και στη συνέχεια μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35797

    [06] Στις 14 και 15 Μαΐου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

    Παρασκευη, 23 04 2010 10:29

    Στις 14 και 15 Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, μετά από επίσημη πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου. Στη συνάντηση που θα έχουν οι δυο πρωθυπουργοί θα εξετασθεί όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Ταλίν της Εσθονίας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    Δηλώσεις

    Ιστορικής σημασίας επίσκεψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που ανοίγει νέα εποχή και στην οικονομική συνεργασία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Επίσης, ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε εξαιρετικές τις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα με τον Έλληνα αναπληρωτή, καθώς και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, "με πρακτικά αποτελέσματα", κατά την οποία αποφασίστηκε η σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς που θα μετάσχουν στην 1η Σύνοδο του Συμβουλίου και ανέφερε μεταξύ άλλων τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενέργειας , Μεταφορών, Παιδείας, και Περιβάλλοντος.

    "Είμαι πολύ ευτυχής που ανακοινώνω αυτό σήμερα από το Ταλίν . Είναι καλά νέα για τις δύο χώρες, για το μέλλον της περιοχής μας και για την Ευρώπη", συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι "αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που δίνουν τα διεθνή φόρα για να συναντηθούμε. Η πιο σημαντική απόφαση που πήραμε ήταν ο προσδιορισμός της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα κατά την οποία θα γίνει η 1η Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ασφαλώς θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός η επίσκεψη καθώς και η αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών, στις διαβουλεύσεις και στη συνεργασία. Σας περιμένουμε και προσβλέπουμε σ΄αυτή την επίσκεψη".

    Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Εσθονία, ο κ. Δρούτσας είχε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35796

    [07] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που βοηθά στην θεραπεία τραυμάτων του νωτιαίου μυελού

    Παρασκευη, 23 04 2010 09:41

    Υγεια

    Η απενεργοποίηση της λειτουργίας ενός και μόνο γονιδίου μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον τους ασθενείς, που πάσχουν από τραύματα του νωτιαίου μυελού, να αποφύγουν την παράλυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες και για συντόμευση της χρονικής διάρκειας αποκατάστασης της ζημιάς.

    Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, υπό τον Μαρκ Σίμαρντ, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science Translational Medicine".

    Η έρευνα

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κοινό φάρμακο για το διαβήτη (glyburide) προκειμένου να απενεργοποιήσουν σε πειραματόζωα (ποντίκια και αρουραίους) το γονίδιο Abcc8, το οποίο αποτελεί τμήμα της προστατευτικής αντίδρασης του οργανισμού μετά από έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Το γονίδιο, με τη σειρά του, ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη (Sur-1), η οποία παραδόξως καταλήγει να επιφέρει επιδείνωση της ζημιάς στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού.

    Η πρωτεΐνη χρησιμοποιεί νάτριο για να προστατεύσει τα κύτταρα από την υπερπαραγωγή ασβεστίου, που πλημμυρίζει μια τραυματισμένη περιοχή, όμως για κάποιο λόγο ο αμυντικός μηχανισμός οδηγεί σε υπερπαραγωγή του μορίου της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, με συνέπεια να εισρέει ανεξέλεγκτη ποσότητα νατρίου στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού και να προκαλεί την καταστροφή τους.

    "Κλείνοντας το διακόπτη" του γονιδίου Abcc8, που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη Sur-1, οι αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να σταματήσουν την ανωτέρω αυτό-καταστροφική διαδικασία και να βελτιώσουν έτσι αισθητά την πορεία αποκατάστασης των τραυμάτων του νωτιαίου μυελού στα πειραματόζωα.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ήδη ότι και στον ανθρώπινο ιστό λαμβάνει χώρα μια παρόμοια διαδικασία καταστροφής των νευρικών κυττάρων. Έτσι, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν μελλοντικά να βοηθήσουν τους ασθενείς με τραύματα στο νωτιαίο μυελό, εκ των οποίων οι μισοί περίπου καταλήγουν παραπληγικοί.

    Ένα δυνατό κτύπημα στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα ή μετακίνηση των οστών, με πιθανή συνέπεια τη συμπίεση και καταστροφή νευρώνων του νωτιαίου μυελού, ο οποίος στέλνει και λαμβάνει σήματα από τον εγκέφαλο.

    Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια ακόμα ερευνών και κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα φάρμακο που θα εξουδετερώνει το γονίδιο Abcc8 και θα μειώνει έτσι σημαντικά την αιμορραγία και την καταστροφή του νευρικού ιστού μετά τον τραυματισμό. Τα δικαιώματα της νέας τεχνικής έχει αγοράσει η φαρμακευτική εταιρία Remedy, με την οποία συνεργάζεται ο Σίμαρντ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35795

    [08] Συγκρούσεις και οδομαχίες στην Ταϊλάνδη

    Παρασκευη, 23 04 2010 09:16

    Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές, γνωστοί και με την επωνυμία "κόκκινα πουκάμισα", συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις ισχυρές δυνάμεις που κινητοποιεί η αστυνομία και ο στρατός.

    Μια 26χρονη γυναίκα νεκρή και 85 τραυματίες, εκ των οποίων οι 30 νοσηλεύονται και οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο νεώτερος απολογισμός επιθέσεων με χειροβομβίδες σε εμπορική συνοικία της Μπανγκόγκ. Μεταξύ των τραυματιών είναι Αμερικανός, ένας Αυστραλός και ένας Ινδονήσιος. Χτες είχε ανακοινωθεί ότι τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από χειροβομβίδες.

    Πριν από 11 ημέρες είχαν σημειωθεί τα πλέον αιματηρά επεισόδια, με 25 νεκρούς και 800 τραυματίες.

    Η είσοδος στην εμπορική περιοχή Σιλόμ, έχει μεταβληθεί σε θέατρο συγκρούσεων, ενώ δε λείπουν και τα φλεγόμενα οδοφράγματα, καθώς οι διαδηλωτές θέλουν να εισέλθουν σε αυτή και η κυβέρνηση να τους εμποδίσει, για να μην επηρεαστεί η οικονομική της ζωή.

    Από την πλευρά της αστυνομίας η εκτόξευση χειροβομβίδων τύπου Μ79 αποδίδεται στους διαδηλωτές, γεγονός που οι ίδιοι το αρνούνται.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Είδηση: 35793

    [09] Αϊτή: Αυξάνονται τα κρούσματα τυφοειδούς πυρετού στους καταυλισμούς

    Παρασκευη, 23 04 2010 09:12

    Αυξήθηκαν δραματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τότε που ξεκίνησε η περίοδος των βροχών, τα κρούσματα τυφοειδούς πυρετού στους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων, στην παραγκούπολη Σιτέ Σολέιγ, στην αϊτινή πρωτεύουσα, το Πορτ ο Πρενς. Σύμφωνα με την Ιλάρια Πιόρτα, ιατρική συντονίστρια του νοσοκομείου Σεντ-Κατρίν Λαμπούρ, που διαθέτει 100 κρεβάτια και την διαχείρισή του έχουν αναλάβει οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αλλά και οι αρχές της Αϊτής, αυξήθηκαν τα κρούσματα διάρροιας και τυφοειδούς πυρετού και «είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυστηρότερους επιδημιολογικούς ελέγχους».

    "Παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων, όχι σε μια συγκεκριμένη συνοικία, αλλά παντού στη Σιτέ Σολέιγ", επισημαίνει η κα Πιόρτα, που εργάζεται για την οργάνωση στο Βέλγιο, και προσθέτει πως προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από τον τυφοειδή πυρετό.

    "Εξαιτίας των βροχών οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες", συμπληρώνει ο Κάρελ Γιάνσεν, υπεύθυνος του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα "τυφοειδούς πυρετού, διάρροιας, ελονοσίας και λοιμώξεων του αναπνευστικού". "Εδώ πάντα είχαμε πλημμύρες. Βρισκόμαστε 100 μέτρα από την θάλασσα και τα φρεάτια γεμίζουν πολύ γρήγορα όταν βρέχει. Το μισό νοσοκομείο πλημμυρίζει μια ώρα μετά την βροχή", είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου προκάλεσε το θάνατο 250.000 ως 300.000 ανθρώπων σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια έμειναν άστεγοι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35794

    [10] Ν. Κορέα: Διάψευση για αντίποινα

    Παρασκευη, 23 04 2010 08:57

    Συνεχίζεται στη Νότια Κορέα η ανταλλαγή απόψεων και η διατύπωση θέσεων για το θέμα της βύθισης του πολεμικού της πλοίου στη θαλάσσια περιοχή που διεκδικείται και από τη Βόρεια Κορέα. Αν και δεν έχει αποδειχτεί ενεργός ανάμειξη των βορειοκορεατών, αρκετή συζήτηση γίνεται για τα πιθανά αντίποινα στην περίπτωση που επαληθευτεί η έκθεση της νοτιοκορεατικής αντικατασκοπείας που διέρρευσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι η κορβέτα Cheonan χτυπήθηκε από τορπίλη.

    Πάντως η Νότια Κορέα αρνήθηκε ότι σχεδιάζει αντίποινα και ο πρόεδρος της χώρας Λι Μιουνγκ-μπακ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ότι: "Όπως η έρευνα διεξάγεται με διεθνή συνεργασία, θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, όταν έχουμε αποτελέσματα".

    Δε λείπουν όμως και οι επικρίσεις, που χρεώνουν στην κυβέρνηση της Σεούλ έλλειψη ετοιμότητας, με κύριο στόχο τον υπουργό Άμυνας και της ηγεσίας του στρατεύματος. Υπενθυμίζεται ότι 46 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους κατά τη βύθιση του πλοίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 35792

    [11] Συνάντηση Παπανδρέου-Ομήρου

    Πεμπτη, 22 04 2010 11:46

    Για νέα δεδομένα, μετά την εκλογή Έρογλου στις παράνομες εκλογές στα Κατεχόμενα της Κύπρου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τονίζοντας ότι, "παρά το γεγονός ότι τις πολιτικές τις καθορίζει η Άγκυρα, εν τούτοις δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Έρογλου θα καταθέσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τις πιο σκληρές και αδιάλλακτες θέσεις του. Ουσιαστικά (δηλαδή) για δύο κράτη και για χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους".

    "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε μια τέτοια στρατηγική ώστε σε περίπτωση αδιεξόδου και κατάρρευσης της διαδικασίας, να επιρριφθεί κατ' αποκλειστικότητα η ευθύνη στην τουρκική πλευρά", είπε ο κ. Ομήρου.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι συζήτησε με το Πρωθυπουργό και το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι είναι νομικά και πολιτικά απαράδεκτη η προσπάθεια να εγκριθεί πάνω σε λανθασμένη νομική βάση το απευθείας εμπόριο.

    "Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. δίνει μια μορφή αναγνώρισης στο παράνομο μόρφωμα στα Κατεχόμενα", είπε ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι "ο Πρωθυπουργός και με την ιδιότητά του αυτή, αλλά και με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και το κύρος που έχει σε αυτό τον Οργανισμό, πρέπει να ενεργήσει προς την κατεύθυνση ακύρωσης αυτής της απαράδεκτης προσπάθειας, που αν εγκριθεί θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για την κυπριακή υπόθεση μετά το 1974".

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35746

    [12] Νέα σημαντικά ευρήματα για τον κληρονομικό καρκίνο των ωοθηκών

    Παρασκευη, 23 04 2010 11:40

    Υγεια

    Επιστήμονες έκαναν ένα μεγάλο βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της κατανόησης του καρκίνου των ωοθηκών, που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την αντιμετώπιση της νόσου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς με κληρονομικό καρκίνο των ωοθηκών -των οποίων οι όγκοι οφείλονται σε εσφαλμένα γονίδια- έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δευτερεύοντες (μεταστατικούς) όγκους στο ήπαρ και το σπλήνα, παρά το γεγονός ότι η συνολική τους πρόγνωση είναι καλύτερη από αυτή άλλων ασθενών.

    Αντίθετα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, στον μη κληρονομικό καρκίνο οι όγκοι των ωοθηκών τείνουν να παραμένουν εντός των τοιχωμάτων της κοιλιάς και της πυέλου.

    Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δείχνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών που παρουσιάζουν μεταστάσεις σε συμπαγή όργανα, όπως το ήπαρ και οι πνεύμονες, θα έπρεπε να εξετάζονται για τον εντοπισμό των εσφαλμένων γονιδίων -BRCA1 και BRCA2- προκειμένου να διασφαλισθεί ότι λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

    Η τακτική αυτή θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να βελτιώσει σημαντικά τον εντοπισμό των εσφαλμένων αυτών γονιδίων, καθώς με τα σημερινά κριτήρια για το γενετικό έλεγχο ενδέχεται να μην εντοπίζονται έως και δύο τρίτα των ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών που φέρουν τα εσφαλμένα γονίδια BRCA.

    Οι ασθενείς με κληρονομικό καρκίνο των ωοθηκών, που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των περιστατικών, ενδέχεται επίσης να είναι κατάλληλες για ένταξη σε μελέτες που διεξάγονται με ένα νέο, πολλά υποσχόμενο φάρμακο που ονομάζεται ολαπαρίμπη (olaparib) και έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις συνήθεις αντικαρκινικές θεραπείες.

    Η βελτίωση του εντοπισμού μεταλλάξεων BRCA θα μπορούσε επιπλέον να βοηθήσει τις συγγενείς ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών, οι οποίες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, αναφέρουν οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

    Πηγή: Healthview Είδηση: 35803


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 April 2010 - 8:55:57 UTC