Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις νεκροί εντός τράπεζας στη Σταδίου από ασφυξία κατά τη διάρκεια της πορείας
  • [02] Η ΟΤΟΕ προκηρύσσει για την Πέμπτη πανελλαδική απεργία
  • [03] Πέμπτη ο αγώνας ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού

    [01] Τρεις νεκροί εντός τράπεζας στη Σταδίου από ασφυξία κατά τη διάρκεια της πορείας

    Τεταρτη, 05 05 2010 16:43

    Λόγω των έκτακτων και τραγικών γενότων διακόπτεται η απεργία με την άδεια των συνεργαζόμενων σωματείων Π.Ο.Ε.ΣΥ , ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΠΟΣΠΕΡΤ, ώστε να υπάρξει ενημέρωση.

    Τρία άτομα έχασαν την ζωή τους από πυρκαγιά που προκάλεσε ομάδα κουκουλοφόρων σε κτίριο που στεγάζει υποκατάστημα της Marfin Bank, στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη, στην διάρκεια πορείας κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, όπως ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία. Η τραγωδία συνέβη γύρω στη 13:30.

    "Τρία νεκρά άτομα εντοπίστηκαν στο κτίριο στην οδό Σταδίου 23", ανέφερε η πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, φωτιά έχει εκδηλωθεί και σε δύο ακόμη σημεία στην λεωφόρο Συγγρού και στο Ζάππειο.

    Η μια γυναίκα που κάηκε ζωντανή από μολότοφ στην τράπεζα ήταν έγκυος. Στις σκάλες του τρίτου ορόφου εγκλωβίστηκαν οι 3 νεκροί, καθώς ήταν ιδιαιτέρως πυκνός ο καπνός και οι άτυχοι υπάλληλοι παγιδεύτηκαν και πέθαναν από τις αναθυμιάσεις.

    Στα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν εξάλλου στο κέντρο της Αθήνας, τραυματίστηκαν τρία άτομα, εκ των οποίων το ένα σοβαρά στο θώρακα, ενώ άλλοι πέντε διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ο Αντώνης Αραβαντινός, πρώην αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος είπε αργότερα ότι υπάρχουν τουλάχιστον νεκροί από ασφυξία. "Φαίνεται δυστυχώς ότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον νεκροί και από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι ο θάνατος προήλθε από την ρίψη μολότοφ, από ασφυξία", είπε ο κ.Πετσάλνικος.

    Ενός λεπτού σιγή στη βουλή για τα θύματα της πυρκαγιάς και των γεγονότων, ζήτησε ο πρόεδρος της.

    Δήλωση αργά το απόγευμα του Προέδρου της δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια

    Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.

    Το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης.

    Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά."

    Βουλή

    Γ. Παπανδρέου: "Απέναντι στη βία έχουμε ενωμένη φωνή"

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και μετέβει στη Βουλή όπου σε δραματικούς τόνους εξέφρασε τη βαθιά θλίψη όλων για τον άδικο χαμό των τριών ανθρώπων από τη δολοφονική, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση, και δεσμεύτηκε ότι "οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν".

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, η ματαιωθείσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να σταλεί, όπως είπε, το μήνυμα ότι "απέναντι στη βία έχουμε ενωμένη φωνή".

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν απερίφραστα κάθε μορφή βίας, "να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις σωτηρίας της πατρίδας που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, γιατί η χώρα διαφορετικά θα οδηγείτο στη χρεοκοπία".

    Επίσης μίλησε για ανεξέλεγκτη βία που οδηγεί η πολιτική ανευθυνότητα, αλλά και για δηλώσεις των τελευταίων ημερών για χώρα που δήθεν βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς και για ανυπακοή στο σύνταγμα, δηλώσεις που, όπως είπε, που πυροδότησαν το κλίμα.

    "Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της ζωής των συμπολιτών μας. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση της εικόνας της αξιοπιστίας της χώρας μας και την προστασία της ζωής των συμπολιτών."

    Γ. Παπανδρέου

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι : "Αυτή την ώρα που η χώρα απειλείται και δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται. Η κυβέρνηση συναισθάνεται τις υποχρεώσεις της και τα συναισθήματα του κάθε εργαζομένου και του κάθε συνταξιούχου. Για κανέναν δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις. Συμπάσχουμε με κάθε οικογένεια που βλέπει τον οικογενειακό της προϋπολογισμό να χάνεται. Όμως, έπρεπε να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις".

    "Το ξέρετε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, ότι κάτω από το βάρος των συνθηκών πήραμε αποφάσεις δύσκολες, αλλά υπεύθυνες για να σωθούν οι συντάξεις, οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, οι καταθέσεις και οι κόποι ετών των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Η άλλη λύση θα ήταν η πτώχευση της χώρας. Και μαζί και των πολιτών. Και αυτό δεν θα άγγιζε κάποιους πλούσιους, αλλά τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Αυτό το σενάριο ήταν υπαρκτό, όσο και εφιαλτικό".

    "Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει. Δεν έχει όμως δικαίωμα στη βία που δολοφονεί. Η βία καλλιεργεί βία. Άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία. Είναι αυτονόητο ότι θα σταθούμε δίπλα στις τρεις οικογένειες που ζουν ένα δράμα και τους λέμε ότι οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Δεν μπορούν να έχουν άμεση ή έμμεση κάλυψη. Είναι ανάγκη να καταδικάσουμε όλος ο πολιτικός κόσμος κάθε μορφή βίας".

    "Είναι αναγκαίο να στείλουμε μήνυμα δημοκρατικής ευθύνης και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις τύχες τους, και τις ζωές τους Ούτε να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις σωτηρίας του τόπου", είπε ο Γ. Παπανδρέου.

    Και ο πρωθυπουργός κατέληξε:

    "Είναι ώρες ευθύνης. Θα έπρεπε να είναι και ώρες συναίνεσης. Φυσικά και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και την έχει πλήρως αναλάβει. Μπορεί όμως σήμερα να κάνουμε όλοι μια νέα αρχή.Η ακυρωθείσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες. Θα πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά απέναντι στη βία έχουμε μια ενωμένη φωνή".

    Α. Σαμαράς: "Ζούμε κρίσιμες στιγμές"

    "Η ΝΔ έχει αγωνιστεί για τον τόπο και τη Δημοκρατία, αλλά και τις ελπίδες του λαού. Θα πρωταγωνιστήσουμε στη μάχη για την εθνική ενότητα", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τα σημερινά θλιβερά επεισόδια και τους τρείς νεκρούς.

    Ζούμε κρίσιμες στιγμές, τόνισε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας συντριβή και οδύνη για τα αθώα θύματα του φανατισμού και της τυφλής βίας

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα όχι απλώς τρομοκρατούν το λαό, αλλά και δολοφονούν.

    Είμαστε όλοι εδώ, είπε, για να εκφράσουμε τη βούλησή για διασφάλιση της Δημοκρατίας που εκφράζεται με κανόνες και λειτουργεί με θεσμούς. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητα.

    Πρόσθεσε ότι ως σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα πρέπει από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να διακηρύξουμε ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για διαφωνίες και διαμαρτυρίες, αλλά όχι για βία.

    Εμείς είμαστε, σημείωσε, εγγυητές της ομαλότητας, η χώρα έχει περάσει χειρότερα, πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι.

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο πρωθυπουργός δέχεται την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προφανώς, όπως υπέθεσε για λόγους σύμπνοιας και σφυρηλάτησης της εθνικής ενότητας.

    Παρέμβαση εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

    Είναι μονόδρομος ο αγώνας και ο θυμός του εργαζόμενου λαού, απάντησε στον πρωθυπουργό στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

    Ο εργαζόμενοι, είπε, δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση μετά το 1974, κάτι που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω σε εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες γαλέρας:

    "Δεν έχει ο λαός άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τον οργανωμένο πολιτικό αγώνα από τις προβοκάτσιες και ποιοι ωφελούνται από αυτές. Ωφελούνται αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαό. Εμείς λέμε την αλήθεια και περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις και τους αποκρούσαμε".

    Ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για σχέδιο από φασιστοειδή μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, με σκοπό, όπως είπε, να μας μπλέξουν:

    "Εν ονόματι αυτών δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες. Δεν θα δεχθούμε να γονατίσει ο κόσμος, όταν εσείς τον στέλνετε με φρούδες ελπίδες στην ανεργία. Είναι μονόδρομος αυτό ο αγώνας, απαιτώντας να αποσυρθεί αυτή η πολιτική", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Για δε το θέμα της "υπακοής στο Σύνταγμα" τόνισε ότι το κόμμα του το έχει καταψηφίσει κι προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να το αλλάξει, όπως και το πολιτικό σύστημα.

    Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον κ. Παφίλη:

    "Αν κατάλαβα καλά το ΚΚΕ καταδικάζει με άμεσο και απόλυτο τρόπο τη βία".

    - Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Εμείς το έχουμε πληρώσει, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Παρέμβαση Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα

    "Την βία δεν την επιλέγει ο λαός, αλλά εκείνοι που φοβούνται τον λαό. Και σήμερα, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως κάποιοι φοβήθηκαν το λαό", τόνισε σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε για λογαριασμό του κόμματός του την βαθειά του οδύνη για τους θανάτους 3 εργαζομένων, συνεπεία της εμπρηστικής επίθεσης εναντίον τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας και σημείωσε πως το κόμμα του "παγίως καταδικάζει απερίφραστα τη βία".

    Για τους ενόχους της πράξης αυτής, τόνισε πως "δεν τους επιτρέπουμε να ορκίζονται στη ζωή, καθώς την ταπείνωσαν και την κακοποίησαν", ενώ στηλίτευσε και την "ακροδεξιά, η οποία στο παρελθόν στόχευε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το ΚΚΕ".

    "Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της διχόνοιας που μας στήνεται. Ο κάθε προοδευτικός πολίτης πρέπει να αναμένει τέτοιες επιθέσεις και είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε τώρα, που φαίνεται ποιον ευνοεί το πολιτικοοικονομικό σύστημα που φτάνει σε αδιέξοδο. Πρέπει όλοι να εκφράσουμε την βαθειά μας οδύνη. Ήμασταν όμως πρώτοι που ζητήσαμε δημοκρατική διέξοδο - και γι' αυτό καταθέσαμε την πρόταση να κρίνει ο λαός με δημοψήφισμα. Αντ' αυτού, βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα, από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχει επιμονή να προχωρήσουμε σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του λαού με διαδικασία εξπρές, επιμονή που προσβάλλει το Κοινοβούλιο και δεν τιμά και την μνήμη των αδικοχαμένων",κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Ο εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης σε παρέμβασή του στη Βουλή, ανέφερε κατ' αρχήν σχετικά με τους τρεις νεκρούς πως "η θλίψη και η οδύνη είναι δεδομένη απ' όλο τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό, γιατί η πολιτική του ηγεσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πολιτική εκπεφρασμένη βούληση του λαού".

    Κατ' επανάληψη όμως, είτε το κόμμα μας, είτε βουλευτές μας, έχουν πέσει θύματα τέτοιων ακραίων συμπεριφορών και αντιταχθήκαμε διαχρονικά σε τέτοιου είδους ακραίες τρομοκρατικές συμπεριφορές. Μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το επιχείρημα που ακούστηκε από υπεύθυνα πολιτικά χείλη, ότι "το Σύνταγμα το αλλάζει η Βουλή - γιατί όχι και ο λαός στο δρόμο;".

    Το Σύνταγμα όμως θα αλλάζει με βάση την δημοκρατική νομιμότητα, ή με τις μολότοφ στο πεζοδρόμιο, ρώτησε ο κ. Ροντούλης.

    "Τα σημερινά γεγονότα επέφεραν στη χώρα μας ένα διπλό πλήγμα: Χτυπήθηκε η δημοκρατία, κάποιοι την έπληξαν με τα λεγόμενά τους στην αίθουσα και το δεύτερο οικονομικής φύσεως. Γιατί έχει καταγραφεί ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός προς αποφυγήν. Κάποιοι που κήδονται των συμφερόντων των εργαζομένων, ας το λάβουν και αυτό υπόψιν. Εμείς λέμε όχι στις δυνάμεις το χάους, ναι στις δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης", κατέληξε ο κος Ροντούλης.

    Περίπου στη μία το μεσημέρι

    Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία της ΓΣΕΕ και τη ΑΔΕΔΥ κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στη μία το μεσημέρι όταν ομάδα αντιεξουσιαστών άρχισε να εκσφενδονίζει πέτρες και μάρμαρα έξω από τη Βουλή, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ευρύτατη χρήση δακρυγόνων.

    Ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε επίσης ζημίες σε μαγαζιά, ενώ ομάδα 100 περίπου ατόμων προσπάθησε να εισβάλει στο κτήριο της Βουλής. Αποτέλεσμα ήταν για τουλάχιστον 2,5 ώρες να γίνει αποπνιχτική η ατμόσφαιρα στο κέντρο.

    Επίσης διαδηλωτές τοποθέτησαν μαύρη σημαία στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

    Η ένταση μεταφέρθηκε και στους δρόμους πίσω από το Πολυτεχνείο και στα Εξάρχεια.

    Μαζικότητα στην πορεία

    Η γενική απεργία της ΓΣΕΕ είχε τη μεγαλύτερη μαζικότητα των τελευταίων 10 ετών, με συνθήματα για την επιστροφή των κλεμμένων και την προστασία των μισθωτών. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα διεκδίκησαν την διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία στην πορεία συμμετείχαν 35.000 διαδηλωτές, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες ανεβάζουν τον αριθμό σε τουλάχιστον 40.000. Άλλα μέσα μιλούν για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό διαδηλωτών.

    Παράλληλα έχουν δοθεί εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν κάμερες κι άλλα στοιχεία με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών του εμπρησμού στο υποκατάστημα της Marfin.

    Ο απολογισμός των ζημιών δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, λόγω του ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στο κέντρο.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές, ενώ έχουν συλληφθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

    Οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις

    Μετά την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης από τον Πρόεδρο Φίλιππο Πετσάλνικο, ο Πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε για την κατάσταση που δημιούργησε το ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι δηλώσεις στελεχών του για ανυπακοή στο Σύνταγμα υποδαυλίζουν επεισόδια.

    Έντονη υπήρξε η αντίδραση της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα η οποία χαρακτήρισε τον κ Καρατζαφερη επαγγελματία προβοκάτορα.

    Κατήγγειλε μάλιστα ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την πορεία εντοπίζοντας ακροδεξιά στοιχεία που έφεραν πανό του ΠΑΜΕ και τους αφόπλισαν.

    Πρέπει να καταδικαστούν τέτοιου είδους πρακτικές, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ενώ σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Συνέντευξη Τύπου εδωσε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.

    Επίσης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και υπέστησαν ζημιές, τα παρακάτω κτίρια:

    Το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Συγγρού 15,

    Το κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, στην οδό Αμαλίας 40,

    Κτίριο Γραφείων , στην οδό Συγγρού 1.

    Ζημιές υπέστησαν επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα από πυρκαγιά, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων.

    Τέλος πέντε άτομα μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένα, στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματά» και «Σωτηρία».

    Στην αντιμετώπιση των συμβάντων, συμμετείχαν 110 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα, ενώ πριν την έναρξη των επεισοδίων υπήρχε διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας.

    Προανάκριση διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία".

    Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, κατά τα επεισόδια έγιναν 6 συλλήψεις και 30 προσαγωγές.

    Ο Πρόεδρος της Ε. Έ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ: "Οι σκέψεις μας είναι στα ανθρώπινα θύματα"

    O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι "όλες οι σκέψεις" των Ευρωπαίων είναι σήμερα στραμμένες "στα θύματα της Αθήνας" μετά από τις βιαιότητες που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, βιαιότητες οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων. "Είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα", δήλωσε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες. "Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και την ανταγωνιστικότητά της", είπε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ. "Ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι αξιόπιστη και φιλόδοξη", επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ και πρόσθεσε καταλήγοντας: "Παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει η Ελλάδα τώρα, οι πρώτες μας σκέψεις σήμερα είναι στα ανθρώπινα θύματα".

    Πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

    ΒΒC

    Η πρώτη είδηση στα διεθνή Μέσα είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην χώρα μας. Το βρετανικό δίκτυο BBC βγήκε με τίτλο "Τρεις νεκροί καθώς οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα γίνονται βίαιες" και μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις δραματικές εξελίξεις από την Αθήνα. "Οι διαδηλωτές είναι εξαγριωμένοι από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας με μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών και ταυτόχρονα αύξηση των φόρων, σε ανταπόκριση της βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε στην Ελλάδα για να διασωθεί η οικονομία της".

    CNN

    Το Αμερικανικό CNN αναφέρει: «Αστυνομικές σειρήνες και η μυρωδιά από δακρυγόνα γέμισαν τους δρόμους γύρω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων εναντίον των αυστηρών οικονομικών μέτρων.Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 άλλοι εγκλωβίστηκαν, όταν μία βόμβα μολότοφ έπεσε σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας που ήταν υπάλληλοι της τράπεζας. Οι νεκροί ανασύρθηκαν μέσα από τα χαλάσματα της τράπεζας μαζί με άλλα πέντε άτομα που διασώθηκαν».

    Και προσθέτει σε άλλο σημείο: "Διαδηλωτές πετούσαν μπουκάλια στους αστυνομικούς που φρουρούσαν την τράπεζα και τους αποκαλούσαν "βασανιστές" και "ψεύτες", γιατί δεν πίστεψαν αρχικά την είδηση για την ύπαρξη νεκρών."

    SKY NEWS

    Το Βρετανικό Sky News ενημερώνει διαρκώς για τις εξελίξεις.

    Ansa

    Το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ansa μεταδίδει το θάνατο των τριών ανθρώπων, ενός άνδρα και δύο γυναικών, στην τράπεζα Martin Egnatia Bank, στο κέντρο της Αθήνας.

    AFP

    Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει ότι «μία εθνική γενική απεργία παραλύει την Ελλάδα και κάνει test στην απόφαση της κυβέρνησης για να προωθήσει μέτρα λιτότητας που χρειάζονταν, για να αποφευχθεί η χρεωκοπία».

    L'HUMANITE

    Με τίτλο "Αλληλεγγύη στους Έλληνες" κυκλοφόρησε την Τετάρτη η γαλλική εφημερίδα L' Humanite εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους που απεργούν σήμερα, ενώ καλεί τους αναγνώστες να υπογράψουν μία αίτηση συμπαράστασης προς την Ελλάδα.

    Στις 17.00 η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήταν εκρηκτική, με πυρκαγιές, πετροπόλεμο και ρίψεις μολότοφ. Η ένταση στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Σταδίου.

    Είδηση: 36229

    [02] Η ΟΤΟΕ προκηρύσσει για την Πέμπτη πανελλαδική απεργία

    Τεταρτη, 05 05 2010 18:49

    Η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει για την Πέμπτη 6 Μαϊου 24ωρη πανελλαδική απεργία για το θάνατο των τριών τραπεζικών, που σκοτώθηκαν σήμερα, όταν πυρπολήθηκε από βόμβα μολότωφ η τράπεζα Μαρφίν στο κέντρο της Αθήνας. "Το τραγικό αυτό γεγονός που στέρησε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους μας (2 γυναίκες και 1 άνδρας) είναι η θλιβερή συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων που ξεσήκωσαν τη λαϊκή οργή και τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, το οποίο, όμως, έχει φυσικούς αλλά και ηθικούς αυτουργούς.Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά", τονίζει η ΟΤΟΕ.

    Σύμφωνα με την ομοσπονδία, "οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις Διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις".

    Κατά τον ΟΤΟΕ, "σοβαρότητες πολιτικές ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση η οποία όπως φαίνεται δεν υπολόγισε το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών που έχουν για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες οι αποφάσεις της που αφορούν στην οικονομική παράδοση της χώρας μας στην τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ε.Κ.Τ., αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36232

    [03] Πέμπτη ο αγώνας ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού

    Τεταρτη, 05 05 2010 17:59

    Με απόφαση της Σούπερ Λιγκ, μετατίθεται για αύριο Πέμπτη την ίδια ώρα (9.15) ο σημερινός αγώνας των πλέϊ-οφ του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, μεταξύ ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού, στο γήπεδο της Τούμπας, λόγω των θλιβερών γεγονότων που συνέβησαν στην Αθήνα σήμερα και που στοίχησαν την ζωή τριών ανθρώπων.

    Είδηση: 36230


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 May 2010 - 16:54:26 UTC