Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ειρηνικές πορείες αλλά και επεισόδια σ' όλη τη χώρα
  • [02] Στη Βουλή το ν/σ για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας
  • [03] Δίκες για υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς
  • [04] Φάρμακο για την υγεία η πράσινη άσκηση
  • [05] Παραίτηση Δ. Τσαλαπάτη από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
  • [06] Τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές

    [01] Ειρηνικές πορείες αλλά και επεισόδια σ' όλη τη χώρα

    Τεταρτη, 05 05 2010 21:44

    Ειρηνικές πορείες, αλλά και επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη καταστήματα και δημόσια κτήρια υπέστησαν ζημιές και η αστυνομία έκανε 30 προσαγωγές. Κουκουλοφόροι και δυνάμεις των ΜΑΤ, συνεπλάκησαν, έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Φορτισμένο ήταν το κλίμα στην Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Γιάννενα. Εξάλλου, επεισόδια έγιναν στις πορείες που διοργανώθηκαν από τοπικούς φορείς στις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου. Σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές, μεταξύ άλλων, σε τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Όπως έγινε γνωστό, στην πόλη της Λάρισας συνελήφθη ένας 22χρονος ο οποίος θα οδηγηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

    Θεσσαλονίκη - Πορεία διαμαρτυρίας

    Μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έκαναν πορεία την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου, πέρασαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, στη συμβολή της Αριστοτέλους με την Ερμού, και στη συνέχεια επέστρεψαν στο άγαλμα του Βενιζέλου όπου και διαλύθηκαν.

    Δύο άτομα συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια κατά τις σημερινές κινητοποιήσεις στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για άνδρες 22 και 33 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για στάση, απόπειρα διακεκριμένης φθοράς, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης. Συνολικά προσήχθησαν 21 άτομα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης από τους οποίους οι 19 αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο απολογισμός των επεισοδίων περιλαμβάνει ζημιές σε πέντε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών και στις τζαμαρίες ισάριθμων τραπεζικών υποκαταστημάτων, καθώς επίσης στις τζαμαρίες τεσσάρων καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας, ενός σούπερ-μάρκετ κι ενός καταστήματος αλυσίδας ταχυφαγείας. Επίσης, φθορές από ρίψεις διαφόρων αντικειμένων προκλήθηκαν σε τρία οχήματα στην περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

    Επεισόδια, ζημιές και τραυματισμοί δύο αστυνομικών στον Βόλο

    Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά την Τετάρτη στο Βόλο όταν μαζί με συναδέλφους τους δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ αλλά και βροχή αντικειμένων από μεγάλη ομάδα ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου έξω από την Νομαρχία Μαγνησίας. Νωρίτερα η ίδια ομάδα αποτελούμενη από εκατό περίπου άτομα αναμείχθηκε με τους εργαζόμενους της περιοχής που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βόλου φορώντας κουκούλες και μαντίλια που κάλυπταν το πρόσωπο τους. Κατά την διάρκεια της πορείας προκάλεσαν ζημιές σε δύο καταστήματα, δύο τράπεζες, σε ένα αυτοκίνητο εταιρείας security καθώς και στο παλιό κτίριο της Νομαρχίας.

    Πάτρα - Μικρής έκτασης επεισόδια

    Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν στην Πάτρα κατά την διάρκεια της πορείας που είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα ομάδες αντεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

    Επίσης χρήση χημικών έγινε, όταν η πορεία έφθασε στην πλατεία Γεωργίου και αρκετοί από τους διαδηλωτές αισθάνθηκαν δυσφορία.

    Παράλληλα ομάδα αντεξουσιαστών έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να γίνει κατάσβεση.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές, αλλά οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα.

    Πριν αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας στην οδό Ερμού, ζητώντας την απελευθέρωση των ατόμων.Επίσης στην Πάτρα έγινε και δεύτερη πορεία που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ.

    Μυτιλήνη: Επεισόδια μικρής έκτασης μπροστά στο κτήριο της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

    Επεισόδια μικρής έκτασης υπήρξαν την Τετάρτη το μεσημέρι στη Μυτιλήνη στο κτήριο - έδρα της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Διαδηλωτές που συμμετείχαν στη μεγάλη για τα δεδομένα της Μυτιλήνης σημερινή συγκέντρωση επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτήριο της Γραμματείας. Απωθήθηκαν όμως τελικά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί μπροστά από το κτήριο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36236

    [02] Στη Βουλή το ν/σ για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας

    Τεταρτη, 05 05 2010 22:16

    Ξεκίνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Είμαστε σε ιδιαίτερη συγκυρία, που το τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εισηγούμενος διαδικασίες κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με ταχύτατες διαδικασίες, δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ταχύτατης ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

    Από τη ΝΔ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα εμποδίσει την πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο με διαδικασίες κατεπείγοντος, επισημαίνοντας όμως ότι οι διαδικασίες αυτές το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κανόνας, με κίνδυνο να κοντεύει η Βουλή να αποκτήσει το ρόλο του σκηνικού.

    Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ . Τασούλας είπε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το μηχανισμό στήριξης, πρόσθεσε όμως ότι κάποια από τα άρθρα και παραγράφους του νομοσχεδίου για τη στήριξη ευπαθών ομάδων για τους μικρομεσαίους, τους ανέργους και τη ρευστότητα των τραπεζών η ΝΔ θα τα ψηφίσει.

    Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την κρίση για να δρομολογήσει την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός.

    Από το ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι δεν διαφωνεί να συζητηθεί το νομοσχέδιο σε μια συνεδρίαση, αλλά ζήτησε να προχωρήσει η συζήτηση με την τακτική διαδικασία ώστε να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

    Κατεπείγον το νομοσχέδιο μπορεί να είναι για τους μανδαρίνους της ΕΕ και τους υπαλλήλους του ΔΝΤ, δήλωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.

    Εν τω μεταξύ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής και το νομοσχέδιο για τον επανακαθορισμό των επιδομάτων των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36238

    [03] Δίκες για υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς

    Τεταρτη, 05 05 2010 21:01

    Δίκες - εξπρές για υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής στο Δημόσιο, καθώς και εισαγγελείς ράμπο στις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας που θα αντιμετωπίζουν άμεσα τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττονται από επίορκους κρατικούς υπαλλήλους προανήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Ο ανώτατος εισαγγελέας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως ανακοινώθηκε προκειμένου να προβλεφθούν ιδιαίτεροι δικάσιμοι που θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα οι συγκεκριμένες υποθέσεις, καθώς και να στελεχωθούν τα αρμόδια τμήματα των μεγάλων Εισαγγελιών για το οικονομικό έγκλημα.

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε προς τους Εισαγγελείς της χώρας εγκύκλιό του με την οποία ζητά να ενημερωθεί επί των εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής, διαφθοράς στο Δημόσιο τομέα, κ.λπ. όπως επίσης οι υποθέσεις αυτές να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Ειδικότερα, με την εγκύκλιο του ο Τέντες ζήτησε από τους Εισαγγελείς:

    α) να τον ενημερώσουν το ταχύτερο δυνατόν και αναλυτικά για τα στοιχεία και την πορεία των εκκρεμών υποθέσεων σε βάρος υπαλλήλων για εγκλήματα περί την υπηρεσία, που προβλέπονται αυτοτελώς από τον Ποινικό Κώδικα ή και σε συνδυασμό με τον Ν. 3074/2002 (διαφθορά στο Δημόσιο), καθώς και για εγκλήματα φοροδιαφυγής (Ν. 2523/1997, 2065/1992).

    β) να μεριμνήσουν ώστε η επεξεργασία των υποθέσεων των ανωτέρω κατηγοριών σε όλα τα στάδια καθώς και η εκδίκασή τους να γίνεται κατά προτεραιότητα σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, λόγω της απαξίας των σχετικών εγκλημάτων, τα οποία κυρίως στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και βλάπτουν την εθνική οικονομία.

    Επίσης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου :

    α) να κινηθούν διαδικασίες ώστε να προβλεφθούν ιδιαίτεροι δικάσιμοι, στις οποίες θα προσδιορίζονται και θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα τα ανωτέρω εγκλήματα και

    β) να οργανωθούν και να στελεχωθούν τα αρμόδια για το Οικονομικό Έγκλημα Τμήματα των μεγάλων Εισαγγελιών κατά τρόπο ώστε να λειτουργούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα».

    Είδηση: 36234

    [04] Φάρμακο για την υγεία η πράσινη άσκηση

    Δευτερα, 03 05 2010 14:27

    Υγεια

    Πέντε λεπτά φυσικής άσκησης σε χώρους με πράσινο, όπως σε ένα πάρκο και ακόμα καλύτερα σε χώρους πρασίνου με νερό -όπως μια λίμνη ή ένα ποτάμι, μπορεί να ωφελήσει αισθητά τη νοητική υγεία, υποστηρίζει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

    Η έρευνα, υπό τον Τζουλ Πρίτι, του πανεπιστημίου του Έσεξ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος "=">Environmental Science and Technology" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, εκτιμά επίσης ότι άλλες δραστηριότητες κοντά στην φύση, όπως η κηπουρική και η γεωργία, το ψάρεμα και η ιππασία, έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική και νοητική υγεία.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα η άσκηση σε χώρους πρασίνου επιφέρει γρήγορες βελτιώσεις στη διάθεση και την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων, κυρίως των νέων, ενώ ευεργετική είναι η επίδραση της στα άτομα με νοητική καθυστέρηση και σε όσους ανθρώπους υποφέρουν από κρίσεις στρες.

    Οι επιστήμονες που διενέργησαν την έρευνα, τονίζουν ότι η μεγαλύτερη ωφέλεια παρατηρείται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της άσκησης, ενώ στη συνέχεια η θετική επίδραση συνεχίζει να είναι εμφανής, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

    AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36163

    [05] Παραίτηση Δ. Τσαλαπάτη από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

    Τεταρτη, 05 05 2010 21:30

    Την παραίτησή του από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έθεσε στη διάθεση της Γενικής Συνέλευσης ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για "την πραγματοποίηση απεργίας σε μια τέτοια μέρα και την καθυστέρηση της αναστολής της με αποτέλεσμα να ευτελίζεται ο ρόλος των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης". "Την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους είναι ηθικά απαράδεκτο να πνίγεται η φωνή του λαού από τους δημοσιογράφους επειδή έτσι προστάζουν κάποια κόμματα στα στελέχη τους", αναφέρει.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36235

    [06] Τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές

    Τεταρτη, 05 05 2010 19:57

    Κλυδωνισμούς, στις διεθνείς αγορές, προκαλεί ο φόβος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Με απώλειες, έκλεισαν την Τετάρτη τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ενώ το ευρώ, βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, έναντι του δολαρίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κάλεσε το γερμανικό κοινοβούλιο, να υπερψηφίσει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Το κοινοβούλιο του Βελγίου, ήδη ψήφισε υπέρ του σχεδίου. Παράλληλα, στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, φαίνεται πως μπαίνουν πλέον, Ισπανία και Πορτογαλία, αφού σήμερα, διευρύνθηκαν περαιτέρω, τα spread δανεισμού των ομολόγων τους. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που τα αιματηρά επεισόδια στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Επίθεση Μπαρόζο στις χρηματαγορές

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε την Τετάρτη μια σκληρή επίθεση στις σπέκουλες των χρηματαγορών και δήλωσε ότι η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ θα ενεργήσει γρήγορα για μελλοντικό διακανονισμό των αγορών εάν αυτές ενεργούν ανεύθυνα.

    "Η Επιτροπή θα κάνει παν το αναγκαίο για να εγγυηθεί ότι οι χρηματαγορές δεν θα έχουν έδαφος για σπέκουλες" τόνισε ο κ. Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι οι οικονομικοί οργανισμοί δεν θα πρέπει να ξεχνούν για ποιούς λόγους έχουν συσταθεί. "Θα ενεργήσουμε τάχιστα εάν θα χρειαστεί", κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν δήλωσε την Τετάρτη μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι υποστηρίζει "μια εποπτεία για τα δημοσιονομικά πιό συστηματική και πιο προληπτική" και επίσης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δίνεται "πολύ μεγαλύτερη" προσοχή στο ύψος των χρεών και των ελλειμμάτων των χωρών.

    Από την πλευρά του, ο φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ ανέφερε ότι σαφώς τώρα γίνεται "μια επίθεση κατά του ευρώ, και όχι μόνο κατά της Ελλάδας" και προέτρεψε όλους τους ηγέτες της ευρωζώνης να υποστηρίξουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. "Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο , ένα σχέδιο Β, έτσι λοιπόν πρέπει να εργαστούμε σ αυτό" κατέληξε ο κ. Φερχόφσταντ.

    Η Άγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται την πολιτική της έναντι της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα

    H καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε των χειρισμών της έναντι της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί νωρίτερα απόφαση για την παροχή βοήθειας. Η Μέρκελ σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την έγκριση της βοήθειας της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ, ανέφερε ότι "μία απόφαση δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί χωρίς επαρκείς λεπτομέρειες για το σχέδιο περικοπών" από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. "Αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένες προσδοκίες ότι τα μέλη της Ευρωζώνης που έχουν μεγάλα χρέη θα μπορούν να υπολογίζουν στη γενναία βοήθεια χωρίς να καταβάλουν τα ίδια προσπάθειες σύγκλισης", εξήγησε η Άγκελα Μέρκελ.

    Το νομοσχέδιο πέρασε πάντως ένα σημαντικό εμπόδιο σήμερα, καθώς εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έγκρισή του και από τη Βουλή, την Παρασκευή. Ωστόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, εξακολουθεί να θεωρείται "μάλλον απίθανο" να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, όπως εκτιμούν κομματικές πηγές. Το Αριστερό Κόμμα έχει ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, ενώ οι Πράσινοι εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

    Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελευθέρων Δημοκρατών διασφαλίζει πάντως ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί εγκαίρως. "Σήμερα η Ευρώπη παρακολουθεί εμάς. Χωρίς εμάς δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση", προειδοποίησε η Άγκελα Μέρκελ.

    Δήλωση Στρος-Καν για απόφαση ΕΚΤ για Ελλάδα

    Σε γραπτή δήλωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, "καλωσορίζει" την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία στο πλαίσιο του "ισχυρού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας", αποφάσισε να μην απαιτεί να πληρούνται τα ελάχιστα επίπεδα αξιολόγησης ως προϋπόθεση για προϊόντα που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του συστήματος πιστωτικών λειτουργιών του ευρώ. "Η απόφαση της ΕΚΤ θα προσφέρει σημαντική υποστήριξη στο πρόγραμμα συμβάλλοντας στη διασφάλιση οικονομικής σταθερότητας" ολοκληρώνει ο κ. Στρος-Καν.

    Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ απέκλεισε την Τετάρτη κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, καθώς και κάθε υπόθεση κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ.

    O Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πιέρ Λελούς και ο Γερμανός ομόλογός του, Βέρνε Χόγιεν πρόκειται να έρθουν προσεχώς στην Αθήνα για να δηλώσουν την αλληλεγγύη των δύο χωρών τους στην Ελλάδα, κυρίως μετά τις σημερινές βίαιες διαδηλώσεις , ανακοινώθηκε από τον κ. Λελούς.

    "Είχα χθες τηλεφωνική συνομιλία με το γερμανό ομόλογό μου με τον οποίο θα πάμε μαζί στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε να βρούμε μια κοινή ημερομηνία. Ελπίζω όπως και ο γερμανός συνάδελφός μου, πως η επίσκεψή μας θα γίνει την προσεχή εβδομάδα" πρόσθεσε ο κ. Λελούς. Καταλήγοντας εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τους τρείς νεκρούς της σημερινής μεγάλης διαδήλωσης της Αθήνας.

    Η βελγική βουλή ενέκρινε το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα

    Οι βέλγοι βουλευτές υιοθέτησαν σήμερα νομοσχέδιο που επιτρέπει στο Βέλγιο να λάβει μέρος στο ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, δανείζοντάς την περίπου 1 δισ. ευρώ το πρώτο έτος. Εν μέσω πολιτικής κρίσης στο Βέλγιο, οι βουλευτές ενέκριναν με 107 ψήφους υπέρ, έναντι 20 το κείμενο αυτό, μια από τις τελευταίες πράξεις τους πριν από τη διάλυση της Βουλής, που θα γίνει αύριο, και τη πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με μια συμφωνία η οποία επετεύχθη την Κυριακή μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, το Βέλγιο θα συνεισφέρει τρία δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου ένα δισεκατομμύριο το πρώτο έτος στο σχέδιο ενίσχυσης της Ελλάδας, συνολικού ποσού 110 δισ. ευρώ.

    Η Moodys απειλεί με υποβάθμιση και την Πορτογαλία

    Ο διεθνής πιστοληπτικός οργανισμός Moodys απείλησε σήμερα ότι θα υποβαθμίσει την δημοσιονομική ικανότητα της Πορτογαλίας εν μέσω φόβων ότι η χώρα αυτή μπορεί να βυθιστεί από την οικονομική κρίση που επικρατεί στην ΕΕ. Η υποβάθμιση θα είναι μία ή δύο μονάδες, ανακοινώθηκε από την Moodys δηλαδή από το Αα2 να κατέβει στο Α. Ο πιστοληπτικός αυτός οργανισμός ανέφερε τέλος ότι την απόφαση για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρείς μήνες.

    Γαλλία (σφυγμομέτρηση IFOP) για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα

    Τα δύο τρίτα των Γάλλων πιστεύουν πλέον ότι είναι σημαντικό να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, σε σχέση με το 53% που ήταν τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των φόβων μιας μετάδοσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του IFOP που δημοσιεύtηκε σήμερα. Το 66% των Γάλλων τάσσεται υπέρ μιας οικονομικής στήριξης της Αθήνας από τη Γαλλία η οποία συμμετέχει στο σχέδιο της ευρωπαϊκής βοήθειας των 110 δισ. ευρώ για τρία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε στις 3 και 4 Μαΐου σε 998 άτομα αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω. "Αυτό είναι 13 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του IFOP, της 13ης Μαρτίου, όταν ξεκινούσε η ελληνική κρίση. Την εποχή εκείνη, μόνο μια μικρή πλειοψηφία, 53%, ήταν υπέρ της οικονομικής στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα", αναφέρει το ινστιτούτο έρευνας σε ανακοίνωση του.

    Tο ότι οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δεν συμβαίνει επειδή δείχνουν ένα φιλο-ευρωπαϊκό συναίσθημα, αλλά "είναι από πολύ κατανοητό προσωπικό συμφέρον, καθώς ο πύργος από τα τραπουλόχαρτα θα μπορούσε να καταρρεύσει", και επειδή υπάρχει ο φόβος ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζερόμ Φουρκέ του IFOP. Ελεύθεροι επαγγελματίες και ανώτερα στελέχη τάσσονται πολύ υπέρ της βοήθειας προς την Αθήνα (75%), έναντι 52% στους εργάτες και 55% στους υπαλλήλους, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε για το διαδικτυακό περιοδικό "Lettre de l'Opinion".

    Η BERD φοβάται τις δυνητικές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD), Τόμας Μίροου, αναφέρθηκε σήμερα σε πολλούς δυνητικούς κινδύνους επιπτώσεων της ελληνικής κρίσης στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί . "Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει καμία αξιοσημείωτη επίπτωση" της ελληνικής κρίσης στις χώρες που βοηθούνται από την BERD, που εκτείνονται από την κεντρική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία, δήλωσε ο κ. Μίροφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο. Ωστόσο, ανέφερε τρεις μεγάλους "δυνητικούς κινδύνους" μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, αρχίζοντας με μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση για προϊόντα παραγόμενα από τα κράτη αυτά. "Η επίδραση στην πραγματική οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές από την περιοχή", είπε, σημειώνοντας ότι η Δυτική Ευρώπη αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά για τα προϊόντα από τις περισσότερες από αυτές τις χώρες.

    Εξάλλου, ανέφερε επίσης τη δυνατότητα "οι αγορές κεφαλαίων να γίνουν τόσο ανήσυχες, ώστε αυτό να μπορέσει να επηρεάσει τις επενδύσεις και τα δάνεια σε άλλες χώρες".

    Τέλος, αναφέρθηκε σε έναν συγκεκριμένο κίνδυνο για τις χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα, όπου οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών παίζουν ένα "ιδιαίτερο ρόλο", όπως "η Βουλγαρία η Ρουμανία ή η Σερβία", στην περίπτωση που οι θυγατρικές δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους. Επέμεινε όμως στο γεγονός ότι ο κίνδυνος αυτός, όπως και οι δυο άλλοι, παραμένει προς το παρόν καθαρά υποθετικός. "Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν καλές επιδόσεις" μέχρι τώρα, τόνισε.

    Σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

    Το απόγευμα της Τετάρτης το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2887 δολάρια από το επίπεδο των 1,2987 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Τρίτης στην αγορά της Νέας Υόρκης.

    Η υποχώρηση του ευρώ συνδέεται με την απειλή υποβάθμισης της Ισπανίας από την Moody's. Η προειδοποίηση που απηύθυνε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναζωπύρωσε του φόβους των επενδυτών για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

    Στη δευτερογενή αγορά αξία ομολόγων ούτε σήμερα δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώθηκε στο 8,58% με αποτέλεσμα το περιθώριο να ανέλθει στο 5,72%.

    Στη διατραπεζική αγορά το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,22% από 1,24% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,09% από 1,12%, στο εξάμηνο στο 0,95% από 0,99% και στο τρίμηνο στο 0,64% , και στο 0,40% ο μήνας.

    Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2994 δολάρια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 36233


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 May 2010 - 20:53:50 UTC