Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοκ και οργή / Ογκώδης πορεία διαμαρτυρίας
  • [02] Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις
  • [03] Στις κάλπες η Βρετανία για τις πιο απρόβλεπτες εκλογές
  • [04] Σύνδεση του Σεϊσίδη με τη ληστεία της Εθνικής και την επίθεση στη Γλυφάδα
  • [05] Θεσ/νίκη: Tόνοι σκουπιδιών εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάληψης
  • [06] Φονικός τυφώνας στην Κίνα
  • [07] Ενοπλη ληστεία με τραυματίες δύο αστυνομικούς
  • [08] Συζητείται το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα
  • [09] Πέθανε ο πρόεδρος της Νιγηρίας

    [01] Σοκ και οργή / Ογκώδης πορεία διαμαρτυρίας

    Πεμπτη, 06 05 2010 09:01

    Ωμή δολοφονική ενέργεια σκίασε τη χθεσινή ογκώδη πορεία διαμαρτυρίας των συνδικάτων για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Δύο γυναίκες, η μία τεσσάρων μηνών έγκυος και ένας άνδρας, βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία όταν υποκατάστημα της Μαρφίν Μπανκ, στην οδό Σταδίου, πυρπολήθηκε με μολότοφ. Την επίθεση καταδίκασε ομόφωνα ο πολιτικός κόσμος. Επεισόδια και συλλήψεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το γύρο του κόσμου κάνουν από χθες τα θλιβερά γεγονότα στην Αθήνα. Νέες συγκεντρώσεις σήμερα από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

    Τραγωδία

    Το βράδυ της Τετάρτης, ανακοινώθηκαν από την αστυνομία τα ονόματα των τριών υπαλλήλων της τράπεζας.

    Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών.

    Ο θάνατός τους οφείλεται σε ασφυξία.

    Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τρίτη κοντά στο μπαλκόνι, καθώς προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.

    Επεισόδια στην Αθήνα - άλλες πόλεις

    Πριν από το τραγικό περιστατικό, η αστυνομία είχε απωθήσει διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισβάλουν στο προαύλιο της Βουλής, ενώ σε επεισόδια που ακολούθησαν ξέσπασαν φωτιές σε κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, στην Αμαλίας, καθώς και στη Νομαρχία Αθηνών και σε συγκρότημα γραφείων στη Συγγρού.

    Στα επεισόδια τραυματίσθηκαν 29 αστυνομικοί και περισσότεροι από 10 πολίτες, με πιο σοβαρά τραυματισμένο ένα άτομο που πήδηξε από μπαλκόνι της τράπεζας που φλεγόταν.

    Συνολικά, έγιναν 70 προσαγωγές και 25 συλλήψεις, οι 10 σε υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ζαΐμη, στα Εξάρχεια

    Επεισόδια, με δύο συλλήψεις σημειώθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο Βόλο, τη Λάρισα και την Πάτρα.

    Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

    "Η χώρα έχει φτάσει στο χείλος της αβύσσου και είναι ευθύνη όλων να μη γίνει το βήμα προς το κενό" Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, καταδίκασε ομόφωνα ο πολιτικός κόσμος.

    "Η χώρα έχει φτάσει στο χείλος της αβύσσου και είναι ευθύνη όλων να μη γίνει το βήμα προς το κενό" διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

    "Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει, κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί βία και να δολοφονεί", τόνισε στο κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Αργά το βράδυ της Τετάρτης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων, για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε τη συμβολή τους για τη διατήρηση της ηρεμίας και την προστασία της δημοκρατικής νομιμότητας.

    "Η Νέα Δημοκρατία θα πρωταγωνιστήσει στη μάχη για σύμπνοια", είπε ο Αντώνης Σαμαράς, που αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού, ενώ έκανε λόγο για αθώα θύματα του φανατισμού και της τυφλής βίας.

    Προβοκατόρικες ενέργειες ακροδεξιών, με στόχο την εμπλοκή του ΠΑΜΕ στα επεισόδια μπροστά από τη Βουλή, κατήγγειλε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Ευθύνες στο ΚΚΕ για τα επεισόδια επέρριψε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, προκαλώντας την αντίδραση της κυρίας Παπαρήγα που τον χαρακτήρισε επαγγελματία προβοκάτορα.

    Για προβοκάτσια έκανε λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αντιδράσεις

    Οι δολοφόνοι των τριών εργαζομένων θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης δεν έχουν καμία σχέση με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, σημειώνει η ΓΣΕΕ, ενώ οργή για την ολιγωρία της πολιτείας εξέφρασε η Marfin.

    Σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τον θάνατο των τριών τραπεζικών προχωρά σήμερα η ΟΤΟΕ.

    Νέες συγκεντρώσεις την Πέμπτη

    Στις έξι το απόγευμα, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Ομόνοια, ενώ συνδικαλιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς θα συγκεντρωθούν στη Βουλή.

    Το γύρο του κόσμο έκαναν τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικές ειδήσεις: Σοκ στο πανελλήνιο

    Είδηση: 36242

    [02] Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις

    Πεμπτη, 06 05 2010 08:12

    Νέες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για σήμερα το απόγευμα από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν ΟΤΟΕ, για το θάνατο των τριών τραπεζικών, και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Κλειστά σήμερα και αύριο θα παραμείνουν τα φαρμακεία, ενώ, τρίωρη στάση εργασία πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο έως τις 14:00. Διεκδικούν άμεση κάλυψη 150 από τις συνολικά 900 κενές θέσεις εργασίας. Στις 10:00 θα κάνουν συγκέντρωση στην αυλή του νοσοκομείου και θα αποκλείσουν την Ιερά Οδό.

    Συνεδριάζουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή απόψε στις 18:00 έξω από τη Βουλή, ενώ αναμένεται να συνεδριάσουν με αντικείμενο περαιτέρω κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

    Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Ομόνοια.

    Τρίωρη στάση εργασίας 12:00-15:00 πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Απεργούν σήμερα και αύριο οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Σοκ και οργή / Ογκώδης πορεία διαμαρτυρίας, Ειρηνικές πορείες αλλά και επεισόδια σ' όλη τη χώρα

    Είδηση: 36240

    [03] Στις κάλπες η Βρετανία για τις πιο απρόβλεπτες εκλογές

    Πεμπτη, 06 05 2010 10:01

    Άνοιξαν οι κάλπες στην Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα είναι οι πλέον απρόβλεπτες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, όμως το μεγάλο ζητούμενο της κάλπης είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ισοψηφούν Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται στις κάλπες σε όλη τη Βρετανία, με το ποσοστό συμμετοχής στις προηγούμενες εκλογές να κινείται στο 61%.

    Προβάδισμα στους Τόρις δίνουν οι δημοσκοπήσεις

    Μέχρι πρόσφατα, το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα φαινόταν να καταφέρνει άνετη νίκη, με το κυβερνών Εργατικό Κόμμα και τον Γκόρντον Μπράουν στη δεύτερη θέση και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπό τον Νικ Κλεγκ να ακολουθούν από μακριά.

    Πλησιάζοντας, όμως, στις κάλπες οι "αποστάσεις" άρχισαν να μικραίνουν με τα ποσοστά των Τόρις να μειώνονται και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να ανεβαίνουν, μετά την επιτυχή εμφάνιση του Νικ Κλεγκ στα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, που έκαναν φέτος "επίσημη πρώτη" στη Βρετανία.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (24:00 ώρα Ελλάδας), με την καταμέτρηση των ψήφων να αρχίζει αμέσως μετά.

    Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 22:00 (ώρα GMT).

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC:Voters head to polls for UK general election

    Είδηση: 36245

    [04] Σύνδεση του Σεϊσίδη με τη ληστεία της Εθνικής και την επίθεση στη Γλυφάδα

    Πεμπτη, 06 05 2010 08:34

    Ταυτοποιήθηκε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας το DNA του συλληφθέντα στο Βοτανικό Συμεών Σεϊσίδη, 34 ετών, με δύο ενέργειες που αποδίδονται στους "ληστές με τα μαύρα". Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο Σεϊσίδης, που νοσηλεύεται φρουρούμενος, συμμετείχε τόσο στην αρπαγή του όπλου του φρουρού του Ρωμύλου Κεδίκογλου στη Γλυφάδα το 2007, όσο και στην αιματηρή συμπλοκή των "ληστών με τα μαύρα" με αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας το 2006, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις του DNA.

    Ταυτοποίηση γενετικού υλικού

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας το γενετικό υλικό του 34χρονου που ελήφθη από το πουκάμισο που φορούσε, ένα τζιν παντελόνι και τα παπούτσια του, έχει τον ίδιο γενετικό τύπο με το υλικό που είχε βρεθεί σε μαύρη κουκούλα στην ένοπλη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Σόλωνος στις 16/1/2006, μετά την οποία έγινε ένοπλη συμπλοκή στην οδό Πανεπιστημίου, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Γιάννης Δημητράκης, καθώς και σε μαύρο σκούφο, που είχε βρεθεί σε ρέμα στο Παλαιό Φάληρο μετά την επίθεση στο σπίτι του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου στη Γλυφάδα, από όπου είχαν αρπάξει το όπλο του αστυνομικού φρουρού.

    Επίσης, η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του 34χρονου και του αδελφού του Μάριου Σεϊσίδη, 29 ετών, οι οποίοι έχουν επικηρυχθεί μαζί με τον Γρηγόρη Τσιρώνη με το ποσό των 600.000 ευρώ.

    Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες εάν γνωρίζουν κάτι να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας 170, 1014, 1964 για να δώσουν πληροφορίες, με τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθεί το απόρρητο της επικοινωνίας και των στοιχείων του πληροφοριοδότη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αιματηρή ληστεία στο Praktiker - Ερευνάται η εμπλοκή τρομοκρατών

    Είδηση: 36241

    [05] Θεσ/νίκη: Tόνοι σκουπιδιών εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάληψης

    Πεμπτη, 06 05 2010 11:10

    Λόφους αρχίζουν να σχηματίζουν τα σκουπίδια στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάληψης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στην περιοχή της Μαυροράχης, από κατοίκους του δήμου Λαχανά. Η κατάληψη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα απορριμματοφόρα να εναποθέσουν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ. Ήδη στα κοντέινερς της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί 1.000 τόνοι απορριμμάτων, ενώ στους δρόμους βρίσκονται άλλοι 1.500 τόνοι.

    "Οι καταληψίες στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε και να ξεφορτώσουμε τα σκουπίδια. Πρέπει να βρεθεί λύση, γιατί κινδυνεύει η υγεία των πολιτών. Εμείς κάνουμε έκκληση στους δημότες να μην κατεβάζουν τις σακούλες στους κάδους, διότι λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Καζαντζίδης.

    Οι κάτοικοι του δήμου Λαχανά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για συνένωση του δήμου τους με άλλους έξι δήμους, στο πλαίσιο του σχεδίου "Καλλικράτης".

    Ο δήμαρχος της περιοχής δηλώνει αποφασισμένος να συνεχιστεί η κατάληψη, εάν δεν παρθεί κάποια απόφαση στη μεσημεριανή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης.

    "Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, πιο δυναμικά. Θα δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ και θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας", ανέφερε ο δήμαρχος Λαχανά, Παντελής Πάσχος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36247

    [06] Φονικός τυφώνας στην Κίνα

    Πεμπτη, 06 05 2010 09:42

    Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν από τυφώνα που έπληξε τη νοτιοδυτική πόλη Τσονγκίνγκ της Κίνας. Οι καταιγίδες χαλαζιού καθώς και ισχυροί άνεμοι, ταχύτητας ως και 108 χλμ. την ώρα, έπληξαν τις κομητείες Ντιάνγκτζιανγκ και Λιάνπινγκ, με αποτέλεσμα πάνω από 10.000 σπίτια να καταρρεύσουν ολοσχερώς και άλλα 10.000 να υποστούν ζημιές, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση www.cqnews.net.

    Οι υποδομές και οι σοδειές των προϊόντων που καλλιεργούνται στην περιοχή υπέστησαν επίσης μεγάλες ζημιές, και το κόστος των ζημιών από τα ξαφνικά ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. γιούαν (2,93 εκατ. δολάρια· 2,24 εκατ. ευρώ), κατά την πηγή αυτή, που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36244

    [07] Ενοπλη ληστεία με τραυματίες δύο αστυνομικούς

    Πεμπτη, 06 05 2010 11:44

    Άγρια καταδίωξη ληστών με δύο αστυνομικούς τραυματίες έγινε λίγο μετά τις 10 το πρωί στην περιοχή της Νεμέας Κορινθίας, μετά από ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε στο Ζευγολατιό. Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στα ΕΛΤΑ Ζευγολατιού στις 10.10 και άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψαν και διέφυγαν με δεύτερο όχημα. Από την αστυνομία είχαν αρχίσει αναζητήσεις και το όχημα με τους τέσσερις ληστές εντοπίστηκε στο Κουτσομύτη Νεμέας από περιπολικό της ΟΠΚΕ Κορινθίας.

    Όταν οι κακοποιοί είδαν τους αστυνομικούς σταμάτησαν το αυτοκίνητο και ο ένας βγήκε έξω πυροβολώντας πολλές φορές με καλάσνικοφ εναντίον του περιπολικού με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από σφαίρες ο ένας αστυνομικός στην ωμοπλάτη και ο άλλος στο πόδι.

    Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36250

    [08] Συζητείται το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα

    Πεμπτη, 06 05 2010 11:25

    Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από το πρωί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα. Με την έναρξη της συζήτησης το ΚΚΕ ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου, αίτημα το οποίο υποστήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Την Τετάρτη συζητήθηκε σε μία και μόνη συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. "Η ψηφίζουμε υπέρ των οικονομικών μέτρων, παίρνουμε τα 110 δισ. ευρώ και σώζουμε τη χώρα ή τα καταψηφίζουμε και πάμε σε στάση πληρωμών", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι με βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο τα μειωμένα δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων θα καταβάλλονται και σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, ακόμα και κάτω των 60 ετών. Αφορά ανάπηρους, όσους έχουν βγει στη σύνταξη με βαρέα και ανθυγιεινά, όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από οικοδομικό επάγγελμα ή αν η σύνταξη έχει μεταβιβαστεί λόγω χηρείας.

    Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με εξαίρεση ρυθμίσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων και τη ρευστότητα των τραπεζών.

    Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με άλλοθι την κρίση, δρομολογεί αντιλαϊκά μέτρα και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.

    Συζήτηση με την τακτική διαδικασία, ώστε να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές, ζήτησε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Στη Βουλή το ν/σ για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας

    Είδηση: 36249

    [09] Πέθανε ο πρόεδρος της Νιγηρίας

    Πεμπτη, 06 05 2010 11:20

    Δείτε το video

    Πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 58 ετών ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ουμάρου Γιαρ' Αντούα, μετά από μακρόχρονη μάχη με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε στα νεφρά και την καρδιά του, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την -πιο αμφισβητημένη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, πριν από μια δεκαετία- διαδικασία διαδοχής του. Όπως ανακοίνωσε σύμβουλος της προεδρίας, ο εκτελών χρέη προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος κυβερνά την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής εδώ και μήνες, αναμένεται να ορκιστεί νέος πρόεδρος της Νιγηρίας σήμερα. Η προεδρία κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα για επτά ημέρες και ανακοίνωσε ότι ο Γιαρ' Αντούα θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πολιτεία Κατσίνα, στη βόρεια Νιγηρία.

    "Πολιτικό κενό που ενδέχεται να μην αναπληρωθεί"

    Ο Γιαρ' Αντούα απουσίαζε από την πολιτική σκηνή της Νιγηρίας από το Νοέμβριο, όταν μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Σαουδική Αραβία. Επέστρεψε το Φεβρουάριο, αλλά ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν ανέλαβε ξανά την άσκηση των καθηκόντων του.

    Ο Τζόναθαν ανέλαβε εκτελεστικά καθήκοντα το Φεβρουάριο και έκτοτε ισχυροποίησε την εξουσία του διορίζοντας νέα κυβέρνηση και ομάδα συμβούλων.

    Ο θάνατος του Γιαρ' Αντούα εντείνει τη σεναριολογία όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές. Παραμένει ασαφές εάν ο Τζόναθαν, που κατάγεται από το Δέλτα του Νίγηρα στο νότο, θα θέσει υποψηφιότητα, καθώς είναι άτυπα συμφωνημένο στο κυβερνών κόμμα η προεδρία να εναλλάσσεται μεταξύ πολιτικών από το νότο και από το βορρά.

    Την επόμενη προεδρία, έτσι, θα πρέπει να αναλάβει κάποιος από το μουσουλμανικό βορρά, από όπου καταγόταν και ο Γιαρ' Αντούα.

    Η μεγαλύτερη πολιτική επιτυχία του Γιαρ' Αντούα θεωρήθηκε η επίτευξη εκεχειρίας στο Δέλτα.

    Το Κίνημα για την Ανεξαρτησία του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) εξήρε τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο και έκανε λόγο για πολιτικό "κενό" με το θάνατό του, που "ενδέχεται να μην αναπληρωθεί".

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γιαρ' Αντούα και τόνισε ότι θυμάται τη "βαθιά προσωπική του αξιοπρέπεια και ακεραιότητα".

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Nigerian President Yar'Adua dies after long illness

    Είδηση: 36248


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 May 2010 - 8:55:12 UTC