Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο το νέο Ασφαλιστικό
  • [02] Στήριξη της ΚΕΔΚΕ από το Δήμο Αθηναίων
  • [03] Ιράν: Ανάπτυξη πυραυλικών προγραμμάτων
  • [04] Ανοίγουν τα φαρμακεία
  • [05] Τροπολογία για το πόθεν έσχες

    [01] Εγκρίθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο το νέο Ασφαλιστικό

    Δευτερα, 10 05 2010 20:17

    Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το προσχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στα Ταμεία, στον υπολογισμό των συντάξεων και στα ορια ηλικίας εξόδου από την εργασία και στους κλάδους υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι "εάν δεν υπήρχε παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, δε θα υπήρχαν συντάξεις τα επόμενα χρόνια".Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, επαναφέρει την εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και αναθεωρεί τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τους όρους συντάξεων αναπηρίας. Το σχέδιο προβλέπει 14 νέες ασφαλιστικές κλάσεις για τους μισθωτούς, αλλά διπλό σύστημα υπολογισμού που συναρτάται τόσο με τα έτη ασφάλισης όσο και με το ύψος των αποδοχών. Στις διατάξεις περιλαμβάνονται επίσης η περιστολή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων.

    Βασικοί άξονες του νέου Ασφαλιστικού

    Για μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που εδώ και δεκαετίες είναι αναγκαία έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος.

    "Οι αλλαγές αυτές", όπως είπε, "διασώζουν το θεσμό της σύνταξης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διασώζουν την εθνική οικονομία και ευνοούν τις θετικές αξιολογήσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και την απρόσκοπτη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης της 25ης Μαρτίου 2010".

    Μειώσεις στον αριθμό τον ταμείων και αξιοποίηση της περιουσίας τους προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, στο εξής θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης ανακοίνωσε ότι τα ταμεία το 2013 θα συγχωνευτούν σε 3, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει ένταξη στον κλάδο κυρίας σύνταξης του ΙΚΑ όλων των νέων δημόσιων υπαλλήλων που θα προσληφθούν από το 2013, ενώ θα διατηρηθεί το επικουρικό και μετοχικό ταμείο δημοσίου.

    Διαχωρισμός θα υπάρξει στον κλάδο σύνταξης από τον κλάδο υγείας, όλων των ταμείων με προοπτική σε 10 χρόνια να εξισωθούν οι παροχές.

    Από το 2011 θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια για την χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, καταργείται στο εξής το καθεστώς συνταξιοδότησης των άγαμων θυγατέρων, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών

    Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο αξιοποίησης και διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα εποπτείας κινητής και ακίνητης περιουσίας.

    Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.

    Συνταξιοδοτικά

    Τη διατήρηση των γενικών ορίων ηλικίας, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση αντικινήτρων για πρόωρη αποχώρηση από την εργασία, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, ενώ κανείς δεν θα συνταξιοδοτείται πριν από την ηλικία των 60 ετών.

    Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα

    Διατηρείται η 37ετία για τη θεμελίωση δικαιώματος χωρίς όριο ηλικίας.

    Από το 2011:

    Στην ηλικία των 55 (από 50) θα θεμελιώνουν δικαίωμα οι μητέρες ανηλίκων, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.

    Δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας θα θεμελιώνεται πλέον στα 60 από 58 έτη

    Εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο με αυτά των ανδρών, με εξαίρεση δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ως το 2010

    Ορίζεται επίσης συντελεστής 0,06% για τον υπολογισμό σύνταξης από διαδοχική ασφάλιση.

    Μειώνεται κατά 6% το χρόνο η σύνταξη για όσους αποχωρούν με πρόωρη συνταξιοδότηση και από το 2015 καμία πρόωρη σύνταξη δεν θα λαμβάνεται σε ηλικία κάτω των 60 ετών, ενώ καταργούνται οι διατάξεις για αναγνώριση πλασματικού χρόνου εργασίας.

    Από το 2012 ορίζεται νέος συντελεστής αναπλήρωσης σε ελλειμματικά ταμεία. Για τον ΟΑΕΕ διαμορφώνεται σε 2% από 3,5%.

    Μετά το μεταβατικό διάστημα 2013 - 2017, εφαρμόζεται το νέο σύστημα με τις συντάξεις να υπολογίζονται ως το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής βάσει των εισφορών.

    Χαμηλότεροι θα είναι οι συντελεστές για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης και θα κυμαίνονται

    από 0,7% για την πρώτη 15ετία

    μέχρι 2,6% για παραμονή στην εργασία στις ηλικίες 37 ως 40.

    Όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το 2013, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με μεικτό σύστημα, κατά το ήμισυ με το παλαιό σύστημα και κατά το υπόλοιπο με το νέο. Δηλαδή, από τα δέκα έτη που λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού, τα μισά θα αφορούν το παλαιό σύστημα και τα άλλα μισά τους νέους συντελεστές.

    Από το 2018 η βασική σύνταξη με τη θεμελίωση δικαιώματος θα ανέρχεται σε 360 ευρώ.

    Θα αναστέλλεται πλέον η σύνταξη σε άτομα κάτω των 55 που εργάζονται, είτε στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στους άνω των 55 ετών θα μειώνεται η σύνταξη κατά 70%.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν το 1993 και έχουν δεύτερη δουλειά θα πληρώνουν εισφορές σε 2 ταμεία.

    Στα 2.773 ευρώ, διατηρείται το πλαφόν για την ανώτατη σύνταξη.

    Ωστόσο από τον Αύγουστο θα επιβληθεί εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ που θα υπολογίζεται ως ποσοστό 3% έως 9% επί της κύριας σύνταξης και αφορά συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ.

    Η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος θα ολοκληρωθεί το 2030.

    Αντιδράσεις

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού ο τομεάρχης εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης τονίζεi «Όσοι περίμεναν μια μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, δίκαιη για τους πολλούς, αποτελεσματική για τη βιωσιμότητα του συστήματος και συνεπή προς τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, απογοητεύονται. Απουσιάζει η εμπιστοσύνη για τα προτεινόμενα μέτρα».

    Σε ανακοίνωση του το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ αναφέρει. «Τα προβλήματα στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα προήλθαν από την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων υπέρ των επιχειρήσεων, όχι από τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας. Δημιουργήθηκαν από την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων που υπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλίων, πρώτα απ'όλα των κυβερνητικών Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ».

    «Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί ένα τελειωτικό χτύπημα στην όποια δημόσια ασφάλιση υπήρχε, υπέρ της ιδιωτικής» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Κλαυδιανός.

    Πηγή: NET, NET 105.8 Είδηση: 36410

    [02] Στήριξη της ΚΕΔΚΕ από το Δήμο Αθηναίων

    Δευτερα, 10 05 2010 22:26

    Την απόφαση της ΚΕΔΚΕ για το σχέδιο "Καλλικράτης" που εγκρίθηκε στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό της, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Νικήτας Κακλαμάνης Δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, αναφέρθηκε στις ενστάσεις για τις αρμοδιότητες που αφορούν στα πολεοδομικά διαμερίσματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης για τα σχολικά κτίρια, αλλά καις την εκλογή δημοτικών συμβούλων από δημοτικά διαμερίσματα.

    Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να πραγματοποιηθεί νέο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και με μυστική ψηφοφορία να αποφασισθεί το ναι ή όχι στον Καλλικράτη και να γίνει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.

    Αναμενόμενη ήταν η στήριξη του "Καλλικράτη" από τον Κώστα Σκανδαλίδη, επικεφαλής της κίνησης "Η Αθήνα Αλλάζει".

    Επικριτικοί ήταν οι εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων της αριστεράς, με την Ελένη Πορτάλιου από την "Ανοιχτή Πόλη" να χαρακτηρίζει ληστρικό το εκλογικό σύστημα και το σχέδιο "Καλλικράτης", σαν σχέδιο που κινείται σε επιλογές με κατεύθυνση ΔΝΤ.

    "Θα συμμαχήσουμε, είπε, με όλους εκείνους που θα αντιπαλέψουν και τα μέτρα και τον Καλλικράτη, δεν είναι μόνο μια διοικητική μεταρρύθμιση αλλά έχει απόλυτη σχέση με την επίθεση που γίνεται στο λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού", τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" Στέλιος Λάμπρου.

    Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας συνδιοργανώνουν την 5η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αιρετών Γυναικών με θέμα : "Ο ρόλος των Δήμων και Περιφερειών στη Νέα Διοικητική Δομή της Χώρας" την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 στη Χερσόνησο Κρήτης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36413

    [03] Ιράν: Ανάπτυξη πυραυλικών προγραμμάτων

    Δευτερα, 10 05 2010 21:48

    Πόρισμα στο οποίο περιγράφεται η δυνατότητα του Ιράν να εκτοξεύσει πυραύλους προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

    Σύμφωνα με αυτό οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να ανησυχούν από το 2014 και οι ΗΠΑ μετά από μια δεκαετία, καθώς τόσο είναι το διάστημα που προβλέπεται να χρειαστεί, αν συνεχιστούν χωρίς προβλήματα και κυρώσεις οι δραστηριότητες του Ιράν στους τομείς αυτούς.

    Η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει την ταυτόχρονη ανάπτυξη τόσο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όσο και προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων. Βεβαίως εκτός της απόκτησης της δυνατότητας κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει χώρα που θα τους προμηθεύσει στο Ιράν.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 36412

    [04] Ανοίγουν τα φαρμακεία

    Δευτερα, 10 05 2010 21:05

    Σε αναστολή της απεργιακής τους κινητοποίησης προχωρούν τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με συνέπεια από την Τρίτη να ανοίξουν τα περίπου 11.000 φαρμακεία. Η απόφαση ήταν συνέπεια της συνάντησης του προεδρείου του συλλόγου με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Βαγιωνά:

    "η κ. Κατσέλη μας διαβεβαίωσε, ως η αρμόδια υπουργός, ότι δεν θα υπάρξει κανείς αιφνιδιασμός και ότι δεν θίγονται οι "κόκκινες γραμμές" που έχουν τεθεί από τον Π.Φ.Σ., όπως είναι τα χωροταξικά και τα πληθυσμιακά κριτήρια. Η κ. Κατσέλη δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε διάλογο με τον Π.Φ.Σ. επί των προτάσεων που έχουμε υποβάλλει και στο παρελθόν. Περιμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της υπουργού και παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα".

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.

    Πηγές: ΑΠΕ Είδηση: 36411

    [05] Τροπολογία για το πόθεν έσχες

    Δευτερα, 10 05 2010 19:53

    Να περνούν στο Δημόσιο περιουσιακά στοιχεία που αποκρύπτονται από τους υπόχρεους κατάθεσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), προτείνει με τροπολογία του στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», που εισάγεται την Τρίτη για συζήτηση και ψήφιση, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Να περνούν στη δικαιοδοσία του δημοσίου

    Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτηρίζει τον ισχύοντα νόμο ως ανεπαρκή, κάτι που επανειλημμένως έχει διακηρύξει, ενώ κρίνει τον υπό ψήφιση «ότι δημιουργεί προϋποθέσεις και όρους ώστε ο θεσμός του «πόθεν έσχες» να δίδει πλήρη εικόνα της προέλευσης των δηλουμένων περιουσιακών στοιχείων».

    Κρίνει όμως ως αναγκαία τη αποδοχή και της τροπολογίας του, η οποία αναφέρει, ότι οι υπόχρεοι για την υποβολής της δήλωσης «πόθεν έσχες» θα πρέπει να συνυποβάλλουν ειδική δήλωση με την οποία «θα παραιτούνται ρητώς και ανεκκλήτως υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από κάθε ενοχικό ή εμπράγματο δικαίωμα επί οποιουδήποτε ακίνητου ή κινητού πράγματος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, η καταγραφή του οποίου για οποιοδήποτε λόγο έχει παραλειφθεί».

    Το Δημόσιο οφείλει να ειδοποιήσει το συντομότερο για την παράλειψη του τον παραιτηθέντα, ο οποίος εντός δύο μηνών δύναται και μόνον στην περίπτωση που αποδεικνύει τη νόμιμη προέλευσή του και ότι δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να γνωρίζει την ύπαρξη του περιουσιακού του αυτού στοιχείου, να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την αναστολή ή την ακύρωση της σχετικής μεταβίβασης των δικαιωμάτων του στο Δημόσιο.

    Κατά την τροπολογία του πρώην προέδρου της Βουλής, «τρίτος που εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή».

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36409


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 May 2010 - 20:53:36 UTC