Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ίσως και σήμερα η αίτηση για την α' δόση των δανείων
  • [02] Η Ευρώπη γλίτωσε μία καταστροφή
  • [03] Σήμερα καταθέτει ο Ρουσόπουλος για το Βατοπέδι
  • [04] Οκλαχόμα: Πέντε νεκροί από το πέρασμα ανεμοστρόβιλων
  • [05] Φιλιππίνες: Προβάδισμα Ακίνο στις Προεδρικές εκλογές
  • [06] Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στα Ψάχνα Εύβοιας
  • [07] Ηθική από την κούνια

    [01] Ίσως και σήμερα η αίτηση για την α' δόση των δανείων

    Τριτη, 11 05 2010 09:37

    Ενδεχομένως και σήμερα η κυβέρνηση θα υποβάλει αίτηση για να της δοθεί η πρώτη δόση των δανείων προς τη χώρα μας, από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ύψους 20 δισ. Ευρώ. Σε συνέντευξή του στο CNN ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το πρόβλημα με τις αγορές, όχι μόνον ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Για τη χώρα μας, τόνισε ότι πήρε δύσκολα μέτρα, για να γίνει η οικονομία βιώσιμη. Ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, θα μιλήσουν απόψε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

    To απόγευμα οι ομιλίες Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου

    Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί στις 12.45 ενώ ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα μιλήσουν στην απογευματινή ανοιχτή συνεδρίαση της συνέλευσης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Συρρίκνωση κατά 42% του ελλείμματος

    Στο μεταξύ, κατά περίπου 42% συρρικνώθηκε το έλλειμμα το πρώτο 4μηνο του έτους αγγίζοντας τα 6,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Η σημαντική μείωση του ελλείμματος οφείλεται στις περικοπές μισθών, επιδομάτων και του δώρου Πάσχα των Δημοσίων υπαλλήλων καθώς και στην αύξηση των εσόδων από τη φορολογία λόγω έκδοσης αποδείξεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Εξάλλου, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει περικοπεί κατά περίπου 40%.

    Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν με ρυθμό διπλάσιο του ετήσιου στόχου, ενώ τα έσοδα εξακολουθούν να παρουσιάζουν μικρή υστέρηση

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Κλίμα ευφορίας σε ΧΑΑ και Ευρώπη

    Είδηση: 36418

    [02] Η Ευρώπη γλίτωσε μία καταστροφή

    Τριτη, 11 05 2010 10:25

    Η Ευρώπη, μέσα από το μηχανισμό που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, γλίτωσε από μία καταστροφή, εκτίμησε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας. Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, η Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε για "ιστορική καμπή" σημειώνοντας ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί είχαν κατά νου την Κυριακή στις Βρυξέλλες το φόβο για μία καταστροφή, αν δεν υπήρξε συμφωνία.

    Αποφασιστικότητα για επαναφορά του ευρωπαϊκού μοντέλου

    "Όλα τα συμπτώματα που είχαν προηγηθεί της κρίσης του φθινοπώρου του 2008, λίγο πριν την χρεωκοπία της Lehman Brothers, επανέρχονταν, και είναι αδιαμφισβήτητο" τόνισε σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Les Echos.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι "δεν πρόκειται για έκτακτο μηχανισμό αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα επαναφοράς του ευρωπαϊκού μοντέλου".

    Στη Γαλλία πάντως, ο Πρόεδρος Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπονται τα κοινωνικά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί το 2009 ως αντίβαρο στην κρίση, εξηγώντας πως η περίσταση απαιτεί την ανασύσταση των δημοσίων οικονομικών.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: "Ευρώ-Ασπίδα" κατά των κερδοσκόπων

    Είδηση: 36420

    [03] Σήμερα καταθέτει ο Ρουσόπουλος για το Βατοπέδι

    Τριτη, 11 05 2010 09:54

    Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι καταθέτει σήμερα ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος. Tην Δευτέρα, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου, διέψευσε ότι παρενέβη στον Πέτρο Δούκα για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Στην εξεταστική Επιτροπή κατέθεσαν ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Γιώργος Βουλγαράκης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    ο»ΏΣχετική είδηση: Αλογοσκούφης, Βουλγαράκης, Αγγέλου στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι

    Είδηση: 36419

    [04] Οκλαχόμα: Πέντε νεκροί από το πέρασμα ανεμοστρόβιλων

    Τριτη, 11 05 2010 08:38

    Δείτα τα video Πέντε νεκρούς τουλάχιστον 58 τραυματίες και μεγάλες ζημιές άφησαν πίσω τους ισχυροί ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν το βράδυ της Δευτέρας την Οκλαχόμα. Η ένταση των ανέμων ήταν τόσο ισχυρή που αυτοκίνητα βγήκαν εκτός πορείας, αποκολλήθηκαν στέγες από τα σπίτια, ξεριζώθηκαν δέντρα, ενώ τροχόσπιτα μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες.

    Έπεσε χαλάζι στο μέγεθος μπάλας του μπέιζπολ

    Αυτόπτες μάρτυρες, ανέφεραν ότι έπεσε χαλάζι στο μέγεθος μίας μπάλας του μπέιζπολ.

    Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αν και είχαν προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους, προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους που έψαχναν ασφαλή καταφύγια να ξεφύγουν από τη μανία της φύσης.

    Πηγή: CNN - Chicago Daily Herald

    Είδηση: 36415

    [05] Φιλιππίνες: Προβάδισμα Ακίνο στις Προεδρικές εκλογές

    Τριτη, 11 05 2010 09:09

    Ισχυρό προβάδισμα στον Γερουσιαστή Μπενίνο Ακίνο, δίνουν τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα στις Φιλιππίνες. Ο γιος του πρώην Προέδρου των Φιλιππίνων Κοραζόν Ακίνο, συγκεντρώνει ποσοστό 40,2% έναντι 25% του πρώην Προέδρου Τζόζεφ Εστράντα, ο οποίος δείχνει να μην μπορεί να τον απειλήσει. Ακόμα πιο πίσω, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Κεντρικής εφορευτικής Επιτροπής, βρίσκονται οι έτεροι υποψήφιοι, ο Γερουσιαστής Μένι Βίλαρ και Ζιλμπέρτο Τεοντόρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές των Φιλιππίνων άγγιξε το 75%.

    Πηγή: ΑΠΕ - CNN Είδηση: 36416

    [06] Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στα Ψάχνα Εύβοιας

    Τριτη, 11 05 2010 10:27

    Ασθενής σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:03 στα Ψαχνά Εύβοιας. Το επίκεντρο καταγράφεται 75 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36421

    [07] Ηθική από την κούνια

    Δευτερα, 10 05 2010 15:12

    Ακόμα και ένα νήπιο μπορεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό, σύμφωνα μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι γονείς αγχώνονται πώς θα καταφέρουν να μεταφέρουν τις κατάλληλες ηθικές αρχές στο παιδί τους, ίσως όμως αυτό τελικά να τους έχει προλάβει και αυτοί να μην το ξέρουν. Σύμφωνα με την έρευνα, τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να κάνουν ηθικές κρίσεις και να ξεχωρίζουν τι είναι καλό και τι είναι κακό, ήδη από την ηλικία των έξι μηνών, κάτι που δείχνει ότι ίσως γεννιούνται με έμφυτες και "καλωδιωμένες" στον εγκέφαλό τους τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες.

    Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή Πολ Μπλουμ, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου και τους Times της Ν. Υόρκης.

    Τα ευρήματα της νέας μελέτης ανατρέπουν την κυρίαρχη μέχρι σήμερα αντίληψη ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε τη ζωή τους ως μια "άγραφη πλάκα" ηθικής, που διαμορφώνεται στη συνέχεια από τις επιρροές των γονέων και του υπόλοιπου περιβάλλοντος.

    Η έρευνα

    Σε ένα από τα πειράματα, νήπια ηλικίας έξι μηνών έως ενός έτους παρακολούθησαν ένα φιλμ με κινούμενα σκίτσα, όπου "πρωταγωνιστούσαν" απλά γεωμετρικά σχήματα. Μια κόκκινη μπάλα με μάτια προσπαθούσε να ανέβει ένα λόφο, την ίδια στιγμή που ένα κίτρινο τετράγωνο προσπαθεί να τη βοηθήσει σπρώχνοντάς την από πίσω, ενώ αντίθετα ένα πράσινο τρίγωνο εμποδίζει την μπάλα να ανέβει και την υποχρεώνει να γυρίσει πίσω. Τα παιδιά είδαν αρκετές φορές την ταινία και σε ποσοστό 80%, όταν στη συνέχεια κλήθηκαν να επιλέξουν, έδειξαν την προτίμησή τους στο "καλό" κίτρινο τετράγωνο που βοηθούσε την μπάλα και όχι στο "κακό" πράσινο τρίγωνο που την εμπόδιζε.

    Σε ένα δεύτερο πείραμα, ένας σκύλος-παιγνίδι προσπαθεί να ανοίξει ένα κουτί. Ένα αρκουδάκι τον βοηθά, αλλά ένα άλλο τον εμποδίζει. Αφού είδαν κι αυτό το σύντομο φιλμ πολλές φορές, τα παιδάκια στη συντριπτική πλειονότητά τους έδειξαν την προτίμησή τους για το φιλικό αρκουδάκι που βοηθά το σκύλο.

    Σύμφωνα με τον Μπλουμ, τέτοιου είδους πειράματα έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις διάσημων ψυχαναλυτών όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ, που πίστευαν ότι ο άνθρωπος γεννιέται ως ένα "ανήθικο ζώο", ή ψυχολόγων όπως ο Γουίλιαμ Τζέιμς, που θεωρούσε ότι η νοητική ζωή του νήπιου βρισκόταν σε "μεγάλη σύγχυση".

    "Υπάρχει πια ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων πουυποστηρίζουν την ιδέα ότι ίσως εκ γενετής υπάρχει κάποια αίσθηση καλούκαι κακού", τόνισε ο Μπλουμ.

    Δεν πείθονται πάντως όλοι οι επιστήμονες. Η συμπεριφορίστρια ψυχολόγος Νάντζα Ράισλαντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ εμφανίστηκε επιφυλακτική για τη νέα αντίληψη. Όπως είπε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα παιδιά προτιμούν τον "καλό" που βοηθά την μπάλα να πάει προς τα πάνω, ίσως να μην αποτελεί ένδειξη για κάποια έμφυτη ηθική στο μωρό υπέρ του καλού, αλλά απλώς του γεγονότος ότι τα μωρά προτιμούν να βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Σημείωσε επίσης ότι τα παιδιά αρχίζουν να κοινωνικοποιούνται και να μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό (δηλαδή αυτό που επιτρέπεται και αυτό που απαγορεύεται) ήδη από τη στιγμή της γέννησής τους.

    Ο καθηγητής ψυχολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Νταντί, από την άλλη, επεσήμανε ότι "δεν μπορεί κανείς να μπει στο μυαλό του μωρού. Δεν μπορείς να το ρωτήσεις. Πρέπει να αρκεστείς να παρατηρείς τι είναι αυτό που τραβά την προσοχή του. Ξέρουμε πια ότι κατά το πρώτο εξάμηνο τα μωρά μαθαίνουν διάφορα πράγματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θεωρούσαμε δυνατό. Είναι όμως δύσκολο να ξεχωρίσουμε αυτό που έχουν μέσα τους εκ γενετής, από αυτό που μαθαίνουν μόλις γεννιούνται".

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36386


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 May 2010 - 8:54:10 UTC