Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γαλλία και Βρετανία ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ για τη διενέργεια μιας διεθνούς έρευνας
  • [02] Ινδονησία: Kατέρρευσε ξύλινη γέφυρα - 12 παιδιά σκοτώθηκαν
  • [03] Φονικός ανεμοστρόβιλος έπληξε το Οχάιο των ΗΠΑ
  • [04] Υπεύθυνη η κλιματική αλλαγή για την εξαφάνιση των πιθήκων

    [01] Γαλλία και Βρετανία ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ για τη διενέργεια μιας διεθνούς έρευνας

    Δευτερα, 07 06 2010 09:39

    Έντονες διπλωματικές πιέσεις ασκούν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία στο Ισραήλ ώστε να εγκρίνει τη διενέργεια μιας διεθνούς έρευνας, για τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στο αιματηρά επεισόδια εναντίον του «Στολίσκου της Ελευθερίας». Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας πειστικής και διαφανούς έρευνας, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του δήλωσε πως «από τη στιγμή που στο εν λόγω θλιβερό συμβάν εμπλέκονται πολλές χώρες, τότε αναγκαστικά η οποιαδήποτε έρευνα θα πρέπει να λάβει διεθνή χαρακτήρα».

    Το Παρίσι πρότεινε επίσημα στο Ισραήλ να αναλάβει η Ε.Ε τους ελέγχους σε πλοία κοντά στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και στο πέρασμα της Ράφα, όπως γινόταν κατά το έτος 2007.

    Παράλληλα το Παρίσι επέμεινε, με την στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας, να διεξαχθεί οπωσδήποτε μία "διεθνής, αξιόπιστη όσο και διαφανής έρευνα", για την πολύνεκρη επιχείρηση του Ισραήλ στο τουρκικό πλοίο "Νάβι Μαρμαρά", μέλος του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας "Καράβι για τη Γάζα".

    Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ, που συναντήθηκε χθες με τον βρετανό ομόλογό του, Ουΐλιαμ Χέϊγκ, υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή "είναι προς το συμφέρον του φίλου της Γαλλίας, που είναι το Ισραήλ", ενώ πρόσθεσε ότι "η παρούσα αφόρητη κατάσταση, σε όλη τη Γάζα, χρήζει άμεσης βελτίωσης".

    Χτες βράδυ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, απεύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενζαμίν Νετανιάχου, να συμβάλει με τις ενέργειές του στη σύσταση μιας διεθνούς ερευνητικής επιτροπής για την επίθεση των Ισραηλινών κομάντο, στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς την αποκλεισμένη Γάζα.

    Το Ισραήλ έχει ήδη απορρίψει την πρόταση διεξαγωγής πολυεθνούς έρευνας, από επιτροπή με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ και με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Απελάθηκαν όλοι οι ακτιβιστές

    Οι 19 ακτιβιστές και μέλη του πληρώματος του ιρλανδικού πλοίου Rachel Corrie που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, απελάθηκαν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ισραηλινής υπηρεσίας μετανάστευσης.

    Πέντε Ιρλανδοί, ανάμεσά τους η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαϊρίντ Μαγκουάιρ, υπέρμαχος του παλαιστινιακού ζητήματος, αναχώρησαν αεροπορικώς νωρίς σήμερα το πρωί. Οι ιρλανδοί ακτιβιστές αναμένονται στο Δουβλίνο πριν από το μεσημέρι.

    Έξι ακτιβιστές από τη Μαλαισία και ένας Κουβανός είχαν ήδη απελαθεί χθες και αναχώρησαν οδικός για την Ιορδανία. Οι άλλοι, εκ των οποίων έξι Φιλιππινέζοι και ένας Βρετανός απελάθηκαν επίσης την Κυριακή.

    Ο ισραηλινός στρατός χωρίς να κάνει χρήση βίας, έθεσε το Σάββατο υπό τον έλεγχό του το πλοίο, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας με την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Απελαύνονται οι ακτιβιστές-Αρνείται το Ισραήλ διεθνή έρευνα

    Είδηση: 37331

    [02] Ινδονησία: Kατέρρευσε ξύλινη γέφυρα - 12 παιδιά σκοτώθηκαν

    Δευτερα, 07 06 2010 09:57

    Δώδεκα παιδιά στην Ινδονησία έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν σε ποτάμι του νησιού Σουμάτρα, μετά την κατάρρευση ξύλινης εναέριας γέφυρας πάνω την οποία βρίσκονταν, ανακοίνωσε επίσημη πηγή. Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή όταν παιδιά, όλα ηλικίας κάτω των 12 ετών, είχαν ανεβεί στη γέφυρα για να παρακολουθήσουν μια παραδοσιακή τελετή που είχαν οργανώσει χωρικοί για να "απομακρύνουν την κακοτυχία" μετά την εμφάνιση αρκετών κρουσμάτων ερυθράς σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Ατσεχ. "Τριάντα επτά παιδιά είχαν συγκεντρωθεί πάνω στη γέφυρα όταν αυτή κατέρρευσε με αποτέλεσμα τα παιδιά να πέσουν στο ποτάμι", είπε ο Ιμπνού Χασγίμ, ο διοικητής της επαρχίας Γκάγιο Λούες.

    Είκοσι πέντε μεταξύ αυτών διασώθηκαν φέροντας μόνο ελαφρά τραύματα, ενώ δώδεκα παιδιά παρασύρθηκαν από τα ισχυρά ρεύματα.

    Σωστικά συνεργεία περισυνέλεξαν τις σορούς των παιδιών.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι η γέφυρα υποχώρησε από το βάρος του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί πάνω σε αυτήν για να δει την τελετή και ότι αυτό ήταν αιτία να κοπεί ένα από τα σχοινιά της γέφυρας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37332

    [03] Φονικός ανεμοστρόβιλος έπληξε το Οχάιο των ΗΠΑ

    Δευτερα, 07 06 2010 11:11

    Δείτε το video

    Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους από τυφώνα που έπληξε το Oχάιο των ΗΠΑ. Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές και σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Mίσιγκαν, ενώ τουλάχιστον 50 σπίτια κατέρρευσαν από τους σφοδρούς ανέμους. Πολλοί ήταν εκείνοι που διακομίστηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία.

    Ζημιές και σε πυρηνικό εργοστάσιο

    Οι κρατικές αρχές γιά την "επείγουσα αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων" ανέφεραν ότι "από το καταστροφικό πέρασμα επτά διαδοχικών ανεμοστρόβιλων μέσα σε περίπου 36 ώρες από τη βόρεια πολιτεία του Οχάιο υπάρχουν, ήδη, επτά νεκροί".

    "Ιδίως επλήγη όλη η κομητεία Γουντ, που εκτείνεται στα νοτιο-ανατολικά της πόλης του Τολέδο" πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Στο Μίσιγκαν, το πυρηνικό εργοστάσιο στη λίμη Ίρι έκλεισε καθώς οι σφοδροτατοι άνεμοι γκρέμισαν έναν τοίχο από το κτήριο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: CNN: Severe weather rakes Midwest; 7 dead

    Είδηση: 37333

    [04] Υπεύθυνη η κλιματική αλλαγή για την εξαφάνιση των πιθήκων

    Δευτερα, 07 06 2010 11:08

    Νέες επιστημονικές μελέτες πιστοποιούν ότι οι μεγάλοι πίθηκοι οδηγήθηκαν σε εξαφάνιση στην αρχαία Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, όταν το περιβάλλον τους άλλαξε δραματικά πριν από περίπου 9 εκατομμύρια χρόνια, εξαιτίας κυρίως της κλιματικής αλλαγής. Ομάδα ερευνητών, υπό τον δρα Ζιλντάς Μερσερόν του πανεπιστημίου Λιόν 1 "Κλοντ Μπερνάρ", σε εργασία τους στο περιοδικό της επιστημονικής Βασιλικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν ότι οι αρχαίοι συγγενείς των γοριλών, των χιμπατζήδων και των ουρακοτάγκων κατάφεραν να επιβιώσουν στην Αφρική και την Ασία, επειδή εκεί οι αλλαγές στο περιβάλλον ήταν λιγότερο σημαντικές.

    Οι ερευνητές μελέτησαν απολιθώματα από δόντια αντιλοπών που έζησαν μαζί με τους πίθηκους, τα οποία βρέθηκαν στην Ευρώπη, στις περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Γερμανία και χρονολογούνται από την Ύστερη Μειόκαινο εποχή.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών τα μεγάλα αρχαία ευρωπαϊκά δάση αντικαταστάθηκαν από λιβάδια και οι πίθηκοι από μαϊμούδες.

    Οι επιστήμονες έκαναν εκτιμήσεις για τις μεταβολές του περιβάλλοντος, με βάση αναλύσεις για τη διατροφή των φυτοφάγων ζώων, όπως ήταν οι αντιλόπες που κυριαρχούσαν στην πανίδα της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Αναλύοντας μικροσκοπικά ίχνη πάνω στα απολιθωμένα δόντια τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιλόπες αρχικά μοιράζονταν με τους μεγάλους πιθήκους την ευρωπαϊκή γη, σε μια περίοδο που το τοπίο της Ευρώπης ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό.

    Οι αλλαγές στο περιβάλλον και η εξαφάνιση των πιθήκων έγινε σταδιακά, διαρκώντας χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Καθώς η μορφή του οικοσυστήματος άλλαζε, οι πίθηκοι αργά εξαφανίστηκαν από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και αντικαταστάθηκαν σταδιακά από τα μικρότερα "ξαδέλφια" τους, ένα είδος μαϊμούδων, τους "Μεσοπιθήκους".

    Σύμφωνα με τον δρα Ζιλντάς Μερσερόν, η αποψίλωση των δασών, τότε όπως και σήμερα, οδηγεί σε απομόνωση των διαφορετικών πληθυσμών των μεγάλων πιθήκων σε μικρά απομακρυσμένα μεταξύ τους δάση, με συνέπεια οι πίθηκοι να μην μπορούν να έχουν πια γενετικές ανταλλαγές και οι πληθυσμοί τους σιγά-σιγά να παρακμάζουν.

    Κάτι ανάλογο, όπως είπαν οι επιστήμονες, συμβαίνει και στη σημερινή εποχή, όπου οι αριθμοί των πιθήκων έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

    Το παράνομο κυνήγι τους και η καταστροφή των δασών αποτελούν τις δύο κυριότερες αιτίες γι' αυτό.

    Πολλά είδη πιθήκων αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι δεν ζουν πια περισσότεροι από 700 άγριοι γορίλες των βουνών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37334


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 June 2010 - 8:54:01 UTC