Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναμένουν το πόρισμα-Αντιπαράθεση για Ξυνίδη
  • [02] Κατάθεση Πολύδωρα στην Εξεταστική για τη Siemens
  • [03] Με αίτημα την αναστολή της κομματικής ιδιότητας
  • [04] Άρση του καμποτάζ, αποφάσισε η κυβέρνηση
  • [05] Υπ. Εργασίας: Θετική εξέλιξη-Λύνονται οι παρεξηγήσεις
  • [06] Παπαρήγα: Έρχονται και άλλα αντιλαϊκά μέτρα
  • [07] Βολές Μπακογιάννη κατά Σαμαρά
  • [08] Σέρρες: Παρασκευή η απολογία από τους ανήλικες που ομολόγησαν τη δολοφονία 80χρονου
  • [09] Γιατροί υπό της διαταγές της CIA έκαναν πειράματα σε κρατούμενους
  • [10] Η ορεινή ποδηλασία εξ ίσου επικίνδυνη με ποδόσφαιρο και καταδύσεις
  • [11] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι
  • [12] Γερμανία: Μείωση του στρατού λόγω λιτότητας
  • [13] Ουγγαρία: Πάνω από 4.000 άτομα υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους
  • [14] Ερντογάν: «Ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, δεν είναι κατοχικός»
  • [15] Κύπρος: Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του Α. Χατζηκωστή
  • [16] Ξεκινά η απογραφή των εργαζομένων στο δημόσιο
  • [17] Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΝ
  • [18] Προσφυγή στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε ο Α. Τσοχατζόπουλος
  • [19] Ιορδανία: Καταγγελίες σε βάρος του Ισραήλ
  • [20] Προ ημερησίας για τις συνέπειες της κρίσης στη νέα γενιά ζητά η Αλ. Παπαρήγα
  • [21] Γάζα: Επισκέψεις από Μ. Αμπάς και Αραβικό Σύνδεσμο
  • [22] Η ΕΕ ορίζει για πρώτη φορά στόχο για τη μείωση της φτώχειας
  • [23] Κάθειρξη δύο ετών σε οκτώ άτομα για την τραγωδία στο Μποπάλ
  • [24] Ανάκληση αυτοκινήτων της Chrysler
  • [25] Σε πτώση το ΧΑΑ-Σταθεροποιείται Ευρώπη και ευρώ
  • [26] Στο κόκκινο το ΧΑΑ και η Ευρώπη
  • [27] Συζητείται το ν/σ για άρση του καμποτάζ
  • [28] Nέα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

    [01] Αναμένουν το πόρισμα-Αντιπαράθεση για Ξυνίδη

    Δευτερα, 07 06 2010 17:14

    Με αντικείμενο την έκδοση πορίσματος για την υπόθεση του Βατοπεδίου συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή δημοσιεύματα για εμπλοκή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στην παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένος Πόρτο Λάγος στην μονή Βατοπεδίου. Η ΝΔ μέσω του εκπροσώπου της ζήτησε να κληθεί ο Σωκράτης Ξυνίδης στην εξεταστική επιτροπή. Τόσο ο ίδιος ο κ. Ξυνίδης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσαν ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμος να καταθέσει αν κληθεί.

    Την κλήση Ξυνίδη στην εξεταστική του Βατοπεδίου ζητά η ΝΔ

    Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου και σε σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", που τον φέρει να υπογράφει, το 2001, με την ιδιότητα του μέλους της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους και ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, έγγραφο με το οποίο η Επιτροπή συναινούσε να αποχαρακτηριστούν και να αποδοθούν στο Μοναστήρι εκτάσεις που είχαν δεσμευτεί για το λιμένα του Πόρτο Λάγος, έκανε λόγο για μείζον πολιτικό θέμα το οποίο αγγίζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    "Προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα το οποίο αγγίζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και επιβάλλεται στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δώσει αυτός τις απαραίτητες εξηγήσεις και να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που του αναλογούν", σημείωσε και αρνήθηκε ότι επιχειρείται ο συμψηφισμός των ευθυνών υπουργών της Νέας Δημοκρατίας με εκείνες στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε όμως το κυβερνόν κόμμα "όμηρο της ίδιας της δικομανίας που χαρακτηρίζει την τακτική του και αιχμάλωτο του συνδρόμου του εισαγγελέα το οποίο κατευθύνει την πολιτική του" και πρόσθεσε ότι "οι κατήγοροι του σήμερα μπορεί εύκολα να αποδειχθούν κατηγορούμενοι του αύριο".

    Ξυνίδης: "Αν κληθώ θα καταθέσω"

    Ο ίδιος ο Σωκράτης Ξυνίδης με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΘΕΜΑ 98.9", τόνισε ότι το απόγευμα θα βρίσκεται στη Βουλή και εξέφρασε την ελπίδα να τον καλέσουν υποστηρίζοντας ότι δεν θα δώσει δικαίωμα να προκληθούν καθυστερήσεις στη διερεύνηση του σκανδάλου.

    Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Πεταλωτής, δήλωσε πως ο κ. Ξυνίδης είναι ανοιχτός στο να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή, αν του ζητηθεί και προς διευκρινίσεις ή οτιδήποτε αφορά αυτή την υπόθεση.

    Ακόμη έστειλε μήνυμα προς τη Ν.Δ. λέγοντας ότι "αν η ΝΔ ψάχνει να απεμπλακεί από τα σκάνδαλα που τη βαραίνουν, ας βρει άλλους τρόπους και άλλους χώρους" και ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει τη χάρη στη Ν.Δ. να μπει στη λογική του συμψηφισμού.

    Ερωτηθείς αν οι εργασίες της εξεταστικής για το Βατοπέδι πρέπει να παραταθούν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπως ζήτησε η ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτά τα αποφασίζει η ίδια η επιτροπή, υπογραμμίζοντας όμως, "ότι η ΝΔ προσπαθεί να ακολουθήσει μια παρελκυστική τακτική, η οποία φυσικά δεν βοηθά στη διερεύνηση της αλήθειας".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37358

    [02] Κατάθεση Πολύδωρα στην Εξεταστική για τη Siemens

    Δευτερα, 07 06 2010 16:39

    Στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens κατέθεσε σήμερα ο Βύρων Πολύδωρας, σχετικά με τη σύμβαση για το σύστημα C4I, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης τους από την Εξεταστική. Εντός της εβδομάδας αναμένεται η έρευνα του ΣΔΟΕ για ταυτοποίηση επίμαχων λογαριασμών με φυσικά πρόσωπα. Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου να οριστεί και τρίτος ανακριτής στην υπόθεση των μαύρων ταμείων, ώστε να επισπευθεί η κύρια ανάκριση και να βοηθηθούν οι ήδη ορισθέντες ειδικοί ανακριτές Μαρία Νικολακέα και Ιωάννης Φιωράκης.

    Για το σύστημα C4I

    Το C4I εκτός από συμφορά, ήταν υψηλής τεχνολογίας σύστημα, μοναδικό και πανάκριβο, κατέθεσε ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens.

    Ειδικά για την 5η τροποποιητική σύμβαση, που υπεγράφη επί των ημερών του και η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι το κράτος μπορεί να παραλαμβάνει ξεχωριστά τα συστήματα του C4I, ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι όλες οι κινήσεις που έγιναν διασφάλισαν τα συμφέροντα του δημοσίου, βελτίωσαν τα ωφελήματα, ενώ υπήρξε και απομείωση στο συμβατικό τίμημα.

    Ο κ. Πολύδωρας κατέθεσε επίσης πως όταν ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης η ΕΛ.ΑΣ επ' ουδενί ήθελε να αποχωριστεί το σύστημα "Τέτρα" που είχε ενσωματωθεί πλήρως στη λειτουργία της.

    Επανέλαβε ακόμα τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση Σημίτη "αγόρασε ειρήνη", ενώ σε ερώτημα πού θα πρέπει να αναζητηθούν όσοι πήραν μίζες για το C4I, απάντησε πως αν κάτι έγινε, αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί σε σχέση με την αρχική σύμβαση.

    Ο κ. Πολύδωρας αναφερόμενος στη δική του περίοδο είπε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πως έχει να κάνει με μία σπείρα λωποδυτών, υπογραμμίζοντας ότι θεωρούσε καταρχήν έντιμους τους αξιωματικούς που μετείχαν στις επιτροπές επί των ημερών του.

    Γ. Πεταλωτής για Εξεταστικές Επιτροπές

    "Είναι θέμα ευθύνης και υπευθυνότητας όλων μας, αυτές οι Εξεταστικές από τις οποίες ο ελληνικός λαός περιμένει αποτέλεσμα -και αυτές έχουν και τη δυνατότητα πέρα από την υποχρέωση για αποτελέσματα- δεν θα πρέπει να τις απαξιώσει κανένας μας", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για ενδεχόμενη αποχώρηση της ΝΔ από τις Εξεταστικές επιτροπές και τόνισε ότι "θα πρέπει αντιθέτως - και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα- να αποδείξουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα και θέλουν και μπορούν να έχουν αποτέλεσμα".

    Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές να είναι πιο φειδωλά από εδώ και πέρα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι οι Εξεταστικές κάνουν αυτόνομα το έργο τους και ότι ο κάθε βουλευτής λειτουργεί στα πλαίσια της ιδιότητάς του.

    Παναγιωτόπουλος για Εξεταστικές Επιτροπές

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος αναφερθείς στη λειτουργία Εξεταστικών Επιτροπών και στη στάση των βουλευτών της συμπολίτευσης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταστεί όμηρο και αιχμάλωτο της δικομανίας του και του συνδρόμου του εισαγγελέα που το χαρακτηρίζει.

    Η ΝΔ κατέληξε, επιζητεί την αλήθεια για όλους και για όλα και δεν επιζητεί συμψηφισμούς αλλά δεν μπορούν να μένουν περιοχές γκρίζες και αφώτιστες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. "Ο κατήγορος του σήμερα μπορεί εύκολα να αποδειχτεί κατηγορούμενος του αύριο", κατέληξε.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από τις Εξεταστικές Επιτροπές, είπε "δεν μου προκύπτει τέτοιο θέμα", και ανέφερε πως "δεν είναι δυνατόν όσοι προεδρεύουν σε τέτοιες Εξεταστικές Επιτροπές να εκτρέπονται, όπως στην Εξεταστική για τη Siemens, με τον κατασκευαστή ντουλαπιών και τα διάφορα σημειώματα".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο "κόκκινο" η αντιπαράθεση για Siemens-Βατοπέδι

    Είδηση: 37357

    [03] Με αίτημα την αναστολή της κομματικής ιδιότητας

    Δευτερα, 07 06 2010 17:47

    Την αναστολή της κομματικής ταυτότητας του Άκη Τσοχατζόπουλου εισηγείται στην επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, η επιτροπή διαφάνειας στην οποία σήμερα ο πρώην υπουργός έδωσε απαντήσεις για τα δημοσιεύματα που αφορούν στην αγορά ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και γενικότερα για τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε λάβρος κατά των κέντρων που όπως είπε απεργάζονται την πολιτική, ηθική και φυσική του εξόντωση και προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη.

    Αναστολή ανεξάρτητα δικαστικής έκβασης

    Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Ακη Τσοχατζόπουλου εισηγήθηκε η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ανεξάρτητα από τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης.

    "Η Επιτροπή Διαφάνειας εκτιμώντας το σύνολο των στοιχείων που της τέθηκαν υπόψη, αποφασίζει ομόφωνα την παραπομπή της υπόθεσης στην ΕΚΑΠ και εισηγείται την αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, χωρίς αυτό να συναρτάται με τη νομική πλευρά της υπόθεσης και να προδικάζει την κατάληξη της δικαστικής διερεύνησης", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Προηγήθηκε δίωρη κατάθεση του πρώην υπουργού και ηγετικού στελέχους του Κινήματος στην Επιτροπή Διαφάνειας.

    Ο πρώην Υπουργός σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση της επιτροπής διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του με στόχο την πολιτική και ηθική του εξόντωση και επανέλαβε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε ο Α. Τσοχατζόπουλος

    Είδηση: 37361

    [04] Άρση του καμποτάζ, αποφάσισε η κυβέρνηση

    Δευτερα, 07 06 2010 17:25

    Η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού Ελλήνων ναυτικών στα πλοία με ξένη σημαία, αλλά και ειδικό τέλος ανά επιβάτη με το οποίο θα χρηματοδοτείται ένας νέος οργανισμός απασχόλησης ναυτεργατικού δυναμικού.

    Η Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μπορεί "να γίνει η χώρα μας κέντρο θαλάσσιας κρουαζιέρας για όλη τη Μεσόγειο".

    Χωρίς προβλήματα έγινε σήμερα ο κατάπλους του κρουαζιερόπλοιου "Zenith" στο λιμάνι του Πειραιά, παρά την αντίθεση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που διαμαρτύρεται για το καμποτάζ.

    Μέλη της ΠΝΟ μοίρασαν ξενόγλωσσες ανακοινώσεις στους επιβάτες του "Ζenith", με επίκεντρο τα εργασιακά δικαιώματα που θίγονται. Αύριο Τρίτη η ΠΝΟ θα συνεδριάσει και θα εκτιμήσει τα σημερινά δεδομένα, κυρίως για το θέμα του νομοσχεδίου που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

    Με τους εκπροσώπους της εταιρίας στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο, αλλά και με τον πλοίαρχο και μέλη του πληρώματος, συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας, που εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση στο λιμάνι και οι όποιες διεκδικήσεις των εργαζομένων θα λυθούν με το διάλογο.

    Αντιδράσεις

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: "Ως Νέα Δημοκρατία, για μια ακόμη φορά, κάνουμε έκκληση προς όλους, προς τα συνδικάτα, τους φορείς, προς τα πρωτοβάθμια, τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία και σε όλους τους συμπολίτες μας, οι όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που είναι αναμενόμενες και απολύτως αποδεκτές, απολύτως θεμιτές στο πλαίσιο του Συντάγματος, ενόψει της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, να μην δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη και στην ομαλή ροή κρίσιμων τομέων της Ελληνικής οικονομίας, ιδιαιτέρως του Τουρισμού".

    Το νομοσχέδιο είναι ελιγμός της κυβέρνησης υπό την πίεση των μεγαλοεφοπλιστών, είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωση του τονίζει πως: ''Κάθε λουκέτο που μπαίνει από λάθη της κυβερνήσεως αλλά και από την αδιέξοδη πολιτική του ΠΑ.ΜΕ σημαίνει πρόσθετη ανεργία.''

    Απαντώντας το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει: "Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ και το κόμμα του είναι υπόλογοι και πρέπει να απολογηθούν στην εργατική τάξη της χώρας γιατί για χρόνια ολόκληρα στήριζαν και στηρίζουν με χέρια και πόδια τις πολυεθνικές και τα κέρδη τους. Στήριζαν και στηρίζουν την πολιτική των απολύσεων, της κατάργησης των συντάξεων, την σύνταξη στα 40 χρόνια δουλειάς, την κατάργηση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Αυτό αποδεικνύει με την στάση του κάθε μέρα στη Βουλή και στους άλλους μηχανισμούς του αστικού κράτους".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΝΑΤ, Γιώργος Λέκκας, προειδοποίησε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος, δήλωσε: "Εάν δεν ληφθούν υπ όψιν οι θέσεις μας θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με κάθε είδους κινητοποιήσεις".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Συζητείται το ν/σ για άρση του καμποτάζ

    Είδηση: 37359

    [05] Υπ. Εργασίας: Θετική εξέλιξη-Λύνονται οι παρεξηγήσεις

    Δευτερα, 07 06 2010 14:22

    Την ικανοποίησή του από τη θετική - όπως τη χαρακτηρίζει- εξέλιξη, σχετικά με την διευκρίνιση της Κομισιόν για το ύψος των συντάξεων, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της αναγνωρίζει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης του 48% των συντάξεων αφορά μόνο το ανταποδοτικό σύστημα, στο οποίο προστίθεται και η βασική. Το ενδιαφέρον του Υπουργείου εστιάζεται τώρα στα ανοικτά προς διαπραγμάτευση ζητήματα, όπως τα όρια ηλικίας μητέρων ανηλίκων και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Εν τω μεταξύ, έρχονται αύριο στην Αθήνα και πάλι οι ελεγκτές όπου θα έχουν συνεχείς συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Στις 16 Ιουνίου θα γίνει η τελική επιθεώρηση για το εάν επιτεύχθηκαν οι έως τώρα στόχοι και εάν τηρείται το Μνημόνιο.

    Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων

    Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για το ασφαλιστικό, καθώς αναμένεται να "κλείσουν" οι επερχόμενες αλλαγές στις συντάξεις. Έρχονται και πάλι στην Αθήνα οι ελεγκτές και από αύριο θα έχουν συνεχείς συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στις 16 Ιουνίου θα γίνει η τελική επιθεώρηση για το εάν επιτεύχθηκαν οι έως τώρα στόχοι και εάν τηρείται το Μνημόνιο.

    Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν μετά από αλλεπάλληλες επιστολές και σωρεία δηλώσεων, διευκρίνισε ότι στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί δεν προβλέπεται περικοπή των συντάξεων στο μισό. Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν στο ποσοστό αναπλήρωσης 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Στόχος, όπως είπε, είναι να μην ξεπεράσουν οι δαπάνες για τις συντάξεις μέχρι το 2060 το 2,5% του ΑΕΠ.

    Ξεκαθαρίζεται οριστικά το θέμα, δήλωσε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη.

    Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η ανταποδοτική σύνταξη και μόνο, ύστερα από 40 έτη δουλειάς, θα είναι 51%, ενώ δεν συνδέεται η βασική σύνταξη με την ανταποδοτική. Η βασική (360 ευρώ) θα δίνεται στο 65οέτος. Μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την επικουρική, η οποία δεν αναφέρεται στο Μνημόνιο.

    Πεταλωτής: Σύντομα η κατάθεση του ν/σ για το ασφαλιστικό

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι "η κυβέρνηση σαφώς και γνώριζε τι υπέγραψε στο μνημόνιο και αυτό αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν πως αυτά που είναι στο μνημόνιο αυτά ισχύουν".

    "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βγήκε η ίδια η Κομισιόν και είπε ότι δεν ισχύει η περικοπή των συντάξεων στο 48%", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι "επιτέλους θα έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα διασφαλίζει τις παρούσες και τις επόμενες γενιές".

    Ερωτηθείς εάν το ύψος της βασικής σύνταξης έχει καθοριστεί, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι τα πάντα περιέχονται στο μνημόνιο και στο νομοσχέδιο που θα έρθει.

    Σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος συνεννοήσεων με την Κομισιόν ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα κατατεθεί σύντομα.

    Επικρίσεις της ΝΔ κατά της κυβέρνησης

    Για κραυγαλέες ευθύνες της κυβέρνησης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για παιχνίδια επικοινωνίας και πως είναι ανάγκη όλος ο πολιτικός κόσμος να σκύψει με φροντίδα στο μείζον αυτό θέμα και να συμφωνήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    "Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα της χώρας να γίνεται συζήτηση για περικοπή συντάξεων των 400, 500 ή 600 ευρώ", είπε και σημείωσε πως μπορεί να βρεθούν λύσεις και να γίνουν οι περικοπές που μπορεί να γίνουν και "όχι να πληρώσουν το μάρμαρο οι αδύνατοι".

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε πως σ' αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα και πως έχει ξοδέψει χρήσιμο χρόνο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και παιχνίδια. Συμπλήρωσε πως οι ίδιοι υπουργοί που διαπραγματεύτηκαν με την τρόικα και υπέγραψαν τον μνημόνιο, εμφανίζονται σήμερα είτε να μην γνωρίζουν αυτά που συμφώνησαν και υπέγραψαν, είτε να μη θυμούνται και να τα αγνοούν.

    Επίσης έκανε λόγο για εικόνα επιεικώς απαράδεκτη και ανέφερε πως η ΝΔ θα τοποθετηθεί, αφού δει το τελικό κείμενο, ενώ ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει δεύτερο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κατηγορηματική διάψευση από την ΕΕ

    Είδηση: 37346

    [06] Παπαρήγα: Έρχονται και άλλα αντιλαϊκά μέτρα

    Δευτερα, 07 06 2010 14:27

    Την πρόβλεψη ότι έρχονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα έκανε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η ευρωζώνη παραπαίει και η ανάκαμψη θα είναι αναιμική με μεγάλη ανεργία, ενώ επεσήμανε ότι η αποδέσμευση της χώρας μας από την ΕΕ δεν είναι ταμπού. Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι το τελευταίο εξάμηνο παρατηρείται αύξηση της τάσης ανάκαμψης του λαϊκού κινήματος. Η γγ του ΚΚΕ νωρίτερα ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με αντικείμενο τις συνέπειες της κρίσης και της πολιτικής της κυβέρνησης στη νέα γενιά.

    Ανάκαμψη του εργατικού κινήματος

    Βασικό στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων είναι οι σοβαρές ενδείξεις ανάκαμψης του εργατικού κινήματος, δήλωσε η Ε Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη αυτή η ανάκαμψη να σταθεροποιηθεί, να οργανωθεί ακόμα καλύτερα, αλλά και να διευρυνθεί.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι σήμερα καταγράφεται η απόλυτη επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και προέβλεψε ότι θα έρθουν αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων, όχι μόνο με βάση όσα προβλέπει το μνημόνιο αλλά και εκτός μνημονίου όπως στην παιδεία και την υγεία, ή όπως γίνεται με τον "Καλλικράτη". Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι πλέον, η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ δεν είναι θέμα ταμπού, αφού ήδη τα σενάρια υπάρχουν και σημείωσε, ότι ο λαός πρέπει να σκεφθεί και αυτή την προοπτική, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωζώνη παραπαίει και ότι η ανάκαμψη όταν έρθει θα είναι αναιμική, εκτιμώντας ότι η κρίση θα διαρκέσει πολύ ακόμα.

    Επίσης, εκτίμησε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης πιθανόν να αυξηθούν και οι τοπικές συγκρούσεις και στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι θα οξυνθούν οι αντιθέσεις μεταξύ χωρών, επικαλούμενη το παράδειγμα της κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να γίνει δορυφόρος της Τουρκίας και να δώσει κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις των μεγάλων κεφαλαίων.

    Αναφερόμενη στις υποθέσεις διαφθοράς, είπε ότι η σκανδαλολογία χρησιμοποιείται για την παγίδευση του λαού, καθώς τα κόμματα ήξεραν για τη διαφθορά και τις μίζες και το ανέχονταν, ενώ για τις εξεταστικές επιτροπές, είπε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν πολιτική και δεν βγαίνουν στην τηλεόραση, κουνώντας χαρτάκια.

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ, κάνοντας λόγο για ημίμετρα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου είπε, ότι πρόκειται για μια πολιτική αναμέτρηση και τόνισε, ότι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ θα υπάρξουν και πρόσωπα τα οποία δεν θα είναι στελέχη του ΚΚΕ.

    Η γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην κρίση που διαμορφώνεται στον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες και αναπόφευκτες προσθέτοντας χαρακτηριστικά οτι "θαλασσοπνίγονται μεσα στις αντιφάσεις τους".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι ανανέωση στο έδαφος της διαχείρισης του συστήματος δεν υπάρχει, τόνισε ότι η ανανέωση γίνεται και δεν προπαγανδίζεται και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ σταδιακά έχει εκσυγχρονίσει το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος και τις έχει προσαρμόσει στις σημερινές εξελίξεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Προ ημερησίας για τις συνέπειες της κρίσης στη νέα γενιά ζητά η Αλ. Παπαρήγα

    Είδηση: 37345

    [07] Βολές Μπακογιάννη κατά Σαμαρά

    Δευτερα, 07 06 2010 18:29

    Διπλή επίθεση από την Ντόρα Μπακογιάννη στον πρόεδρο της ΝΔ για τις αναφορές του σε εξαπτέρυγα που στήριξαν μέσα στη βουλή την κυβέρνηση και τις αποστάσεις που πήρε από τη στρατηγική του μεσαίου χώρου. Η κ. Μπακογιάννη επιμένει ότι η στάση που τήρησε ήταν υπεύθυνη, ωστόσο, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά χωρίς να απαντούν ευθέως στην ανεξάρτητη βουλευτή, υπενθυμίζουν τα όσα συνέβησαν με τα συμφωνηθέντα για το ασφαλιστικό και προαναγγέλλουν νέες προτάσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Χαμηλούς τόνους κράτησε η Ρηγίλλης για τα όσα είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Η πρώτη πολιτική παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη μετά τη διαγραφή της είχε στόχο τη Ρηγίλλης.

    Μετά τον Γιώργο Καρατζαφέρη και η ανεξάρτητη βουλευτής με μία σκληρή δήλωση επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά για τις αναφορές του σε εξαπτέρυγα που στήριξαν τα κυβερνητικά μέτρα στη βουλή αλλά και στις αιχμές που διατύπωσε- εμμέσως - για τη στρατηγική του μεσαίου χώρου.

    "Ο κ.Σαμαράς με τη χθεσινή του ομιλία έκανε ένα ακόμη βήμα στην πορεία συρρίκνωσης της Νέας Δημοκρατίας από μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη σε απόκομμα τύπου Πολιτικής Άνοιξης. Αφού έχει πρώτα επιλέξει να επενδύσει με τη στάση του στη χρεοκοπία της πατρίδας τώρα αποκηρύσσει στην πράξη και το εύρος της ιδεολογίας της παράταξης", σημειώνει στη δήλωσή της - αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει ρόλο και λόγο εν ονόματι των φιλελεύθερων, όπως λέει, δυνάμεων της χώρας.

    Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δικαιώθηκε λέγοντας ΌΧΙ στα κυβερνητικά μέτρα μετά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τα συμφωνηθέντα για το ασφαλιστικό.

    Τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς - μετά από επαφές που έχει με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, θα ανακοινώσει και νέες προτάσεις για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 37367

    [08] Σέρρες: Παρασκευή η απολογία από τους ανήλικες που ομολόγησαν τη δολοφονία 80χρονου

    Δευτερα, 07 06 2010 17:58

    Αναβολή για την Παρασκευή ζήτησαν και πήραν για να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Σερρών, οι δύο ανήλικες που ομολόγησαν τη δολοφονία του 80χρονου από την Κερκίνη Σερρών.

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Σερρών, Δημήτρη Τσώτα, οι δύο ανήλικες, που κατάφεραν 15 μαχαιριές στον 80χρονο, του απέσπασαν ποσό 10 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή.

    Έγιναν όμως αντιληπτές από τους γείτονες και τον αδερφό του ηλικιωμένου, ο οποίος αντικρίζοντας τον αδερφό του αιμόφυρτο, κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

    Η σύλληψη των δύο ανηλίκων έγινε στα επόμενα λεπτά, ενώ ύστερα από πολύωρη ανάκριση ομολόγησαν τις πράξεις τους.

    Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται αν ο εισαγγελέας Σερρών θα αποφασίσει τη δίωξη και των γονιών των δύο κοριτσιών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

    AΠΕ Είδηση: 37362

    [09] Γιατροί υπό της διαταγές της CIA έκαναν πειράματα σε κρατούμενους

    Δευτερα, 07 06 2010 18:16

    Αμερικανοί γιατροί έκαναν πειράματα σε κρατούμενους που φέρονταν ότι είχαν σχέση με την τρομοκρατία τους οποίους ανέκρινε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR), η οποία ζητά το άνοιγμα έρευνας.

    Βασιζόμενη σε δημόσια έγγραφα η οργάνωση αναφέρει ότι ο γιατροί που εργάζονταν υπό τις διαταγές της CIA δεν αρκούνταν μόνο στην "παρακολούθηση" βίαιων ανακρίσεων που γίνονταν στους "υψηλής σημασίας κρατούμενους", αλλά "έβγαζαν και γενικά συμπεράσματα προκειμένου να βελτιώσουν τις μεθόδους" της ανάκρισης.

    Στόχος τους ήταν επίσης να μπορούν να "δικαιολογούν νομικά" αυτές τις πρακτικές στις περιπτώσεις που οι πράκτορες που συμμετείχαν στις ανακρίσεις κατηγορούνταν για βασανισμό.

    Τουλάχιστον 14 κρατούμενοι είχαν εξαφανιστεί στις μυστικές φυλακές της CIA μεταξύ του τέλους του 2001 και του Σεπτεμβρίου του 2006, οπότε και επανεμφανίστηκαν στο Γκουαντάναμο.

    Μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο υποβλήθηκαν σε προσομοίωση πνιγμού, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε προγράμματα στέρησης ύπνου, αναγκαστικής γύμνιας ή ακόμα και σε έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα.

    Τα έγγραφα στα οποία βασίζεται η PHR-που είχαν δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2007-αν και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό λογοκριμένα, αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου μία λίστα "βελτιωμένων τεχνικών ανάκρισης" που αργότερα δικαιολογήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Σύμφωνα με την PHR, οι γιατροί που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα "συνέλλεγαν ιατρικές πληροφορίες" για τις συνέπειες των "βελτιωμένων τεχνικών", οι οποίες αργότερα "χρησιμοποιήθηκαν για να επινοηθούν, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι προσομοίωσης πνιγμού".

    AΠE

    Είδηση: 37363

    [10] Η ορεινή ποδηλασία εξ ίσου επικίνδυνη με ποδόσφαιρο και καταδύσεις

    Δευτερα, 07 06 2010 16:32

    Υγεια

    Οι υψηλές ταχύτητες, το εξαιρετικά ανώμαλο έδαφος και οι μεγάλες καθοδικές πορείες σε επικλινές έδαφος αυξάνουν κατακόρυφα τους κινδύνους της ορεινής ποδηλασίας, ενός εξαιρετικά δημοφιλούς αθλήματος, και την καθιστούν εξίσου επικίνδυνη με το ποδόσφαιρο και τις καταδύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία καναδικής μελέτης.

    Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η κάθοδος ενός ποδηλάτου σε ανώμαλο έδαφος μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη. Μια στις έξι περιπτώσεις τέτοιων τραυματισμών μπορεί να φτάσει και μέχρι την ολική παράλυση.

    " Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δραστηριότητες που επιλέγουν να ασχοληθούν περικλείουν πολλούς και ουσιαστικούς κινδύνους", δήλωσε ο δόκτωρ Μαρσέλ Ντβόρακ του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά.

    "Τα κράνη δεν προστατεύουν κανέναν από τέτοιου είδους τραυματισμούς, ούτε ακόμη και ο ολόσωμος εξοπλισμός που θυμίζει τα "χελονονιντζάκια", συνεχίζει ο ίδιος.

    Προγενέστερες μελέτες έχουν περιγράψει τους τραυματισμούς που προκαλούνται από την ορεινή ποδηλασία και αυτές που υφίσταται η σπονδυλική στήλη από μια σειρά άλλων αθλημάτων, αλλά καμιά μελέτη δεν αποτιμούσε επακριβώς τους κινδύνους που διατρέχει ένας ποδηλάτης του συγκεκριμένου αθλήματος.

    Τα ευρήματα του Ντβόρακ προήλθαν από τη μελέτη 102 ανδρών και 5 γυναικών αθλητών της ορεινής ποδηλασίας που προσήλθαν στο κέντρο κακώσεων σπονδυλικής στήλης του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, μεταξύ των ετών 1995 έως και 2007, και ο μέσος ασθενής ήταν 33 ετών σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα.

    AΠΕ Είδηση: 37354

    [11] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι

    Δευτερα, 07 06 2010 18:57

    Το καλοκαίρι μπήκε, τυπικώς όμως περιοχές της Ευρώπης δοκιμάζονται ακόμη από κακοκαιρία. Στην Πολωνία, τρεις χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, μετά την υπερχείλιση του ποταμού Βιστούλα, ενώ αντιμέτωποι με πλημμύρες βρίσκονται και οι κάτοικοι της Κροατίας. Στις μεσοδυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες κτίρια καταστράφηκαν και ένα πυρηνικό εργοστάσιο έκλεισε, από τους ανεμοστρόβιλους και τις καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή.

    Επτά νεκροί στο Οχάϊο στο πέρασμα ανεμοστρόβιλων

    Οι κρατικές αρχές γιά την "επείγουσα αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων" ανέφεραν, νωρίς τη Δευτέρα, ότι "από το καταστροφικό πέρασμα επτά διαδοχικών ανεμοστρόβιλων μέσα σε περίπου 36 ώρες από τη βόρεια πολιτεία του Οχάϊο υπάρχουν, ήδη, επτά νεκροί".

    Ιδίως επλήγη, δεινά, όλη η κομητεία Γουντ, που εκτείνεται στα νοτιο-ανατολικά της πόλης του Τολέδο", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Ουγγαρία: Πάνω από 4.000 άτομα υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους

    Είδηση: 37369

    [12] Γερμανία: Μείωση του στρατού λόγω λιτότητας

    Δευτερα, 07 06 2010 18:50

    Ούτε ο χώρος των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστος από τις περικοπές στις οποίες προχωράει η γερμανική κυβέρνηση, λόγω της κρίσης. Αυτό προκύπτει μετά τις σημερινές δηλώσεις της καγκελαρίου της χώρας Άνγκελα Μέρκελ, που μίλησε για μείωση κατά 40.000 θέσεις του προσωπικού που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις.

    Η σημερινή δομή των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, αριθμεί 250.000 άτομα, ενώ η μείωση θα είναι της τάξης του 16%.

    Παράλληλα μελετάται από τον υπουργό Άμυνας, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ, τόσο το αν οι περικοπές θα έχουν επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας της χώρας, αλλά και το θέμα της διαφορετικής κατανομής και διάρθρωσης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, θα βοηθούσαν στις επιλογές αυτές. Πρόσφατο η Γερμανία μείωσε τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σε έξι μήνες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό

    Είδηση: 37366

    [13] Ουγγαρία: Πάνω από 4.000 άτομα υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους

    Δευτερα, 07 06 2010 18:41

    Περίπου 4.000 άτομα υποχρεώθηκαν το Σαββατοκύριακο να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στη βόρεια Ουγγαρία, εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες.

    Παρόλο που η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 23.00 άτομα για να περιορίσει τις καταστροφές από τις πλημμύρες, το Σαββατοκύριακο έσπασαν κι άλλα αναχώματα σε ποτάμια, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να απομακρύνουν από τα σπίτια τους 4.000 ανθρώπους, όπως δήλωσε ο Τιμπόρ Ντόμπσον, εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

    Η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ από τις 19 περιφέρειες της χώρας, ιδιαίτερα στη βόρεια Ουγγαρία.

    "Έργα για την πολιτική προστασία βρίσκονται σε εξέλιξη σε 265 πόλεις, αλλά οι περισσότερες βρίσκονται στον άξονα Μπορσόντ- Αμπαούτζ- Ζεμπλέν, στα βορειοανατολικά της χώρας", δήλωσε ο Τιμπόρ Ντόμπσον.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η στάθμη των υδάτων του Δούναβη, στη Βουδαπέστη, αναμένεται να φτάσει σήμερα στο υψηλότερο σημείο, στα 8,20 μέτρα, για να υποχωρήσει από την Τρίτη.

    Οι πλημμύρες εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους 300 εκατομμυρίων Ευρώ στην ουγγρική αγροτική βιομηχανία.

    AΠΕ Είδηση: 37365

    [14] Ερντογάν: «Ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, δεν είναι κατοχικός»

    Δευτερα, 07 06 2010 18:28

    «Ο τουρκικός στρατός δεν είναι κατοχικός στην Κύπρο, αλλά βρίσκεται στο νησί για τις ανάγκες που προκύπτουν από την ιδιότητα της Τουρκίας, ως εγγυήτριας χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση σχετικά με την πληροφορία περί αποστολής ισραηλινού πλοίου στην Κύπρο, με σκοπό τη διαμαρτυρία για την κατοχή της Κύπρου.

    «Εάν το πλοίο αυτό πάει στη Νότια Κύπρο, το θέμα δεν μας αφορά», είπε, ενώ στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι πρόκειται περί διαμαρτυρίας για τα κατοχικά στρατεύματα, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: «Έτσι κι αλλιώς διαμαρτύρονται. Ο τουρκικός στρατός δεν είναι κατοχικός. Βρίσκεται εκεί για τη διασφάλιση της ειρήνης και λόγω των αναγκών, που σχετίζονται με την ιδιότητα της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι απαράδεκτος. Εξάλλου, στρατιώτες υπάρχουν και στη Νότια Κύπρο».

    Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε την παραπάνω δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη με το Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ ελ Άσαντ, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Ασία, η οποία άρχισε σήμερα.

    απε Είδηση: 37364

    [15] Κύπρος: Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του Α. Χατζηκωστή

    Δευτερα, 07 06 2010 17:49

    Με την κατάθεση των τεκμηρίων, των παραδεκτών γεγονότων και δύο μαρτύρων κατηγορίας ολοκληρώθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου η πρώτη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης δολοφονίας του διευθύνοντος συμβούλου του εκδοτικού συγκροτήματος "Δίας" Άντη Χατζηκωστή.

    Η δολοφονία διαπράχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και κατηγορούμενοι είναι τα αδέλφια Έλενα Σκορδέλλη και Τάσος Κρασοπούλης και ο Ανδρέας Γρηγορίου, οι οποίοι αρνούνται κάθε ανάμιξη στο έγκλημα.

    Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη και τη διαδικασία παρακολούθησε η μητέρα του θύματος, η οποία αρκετές φορές δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

    Στη δίκη θα καταθέσουν εκατό και πλέον μάρτυρες.

    Ένας από τους βασικότερους μάρτυρες κατηγορίας είναι ο Θεοφάνης Χατζηγεωργίου, ο οποίος σε κατάθεση παραδέχθηκε ενοχή, κατονομάζοντας τα άτομα τα οποία, κατά τους ισχυρισμούς του, έδωσαν τις οδηγίες για τη διάπραξη του φόνου. Ο Θεοφάνης Χατζηγεωργίου εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

    Η Αστυνομία συνεχίζει να καταζητεί τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό.

    Στο Δικαστήριο κατατέθηκαν ως τεκμήριο, μεταξύ άλλων, ένα προστατευτικό γυαλί κράνους, ένα dvd με εικόνες που καταγράφηκαν από το κλειστό σύστημα παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένο στην οικία του Αντη Χατζηκωστή και σφαιρίδια που αφαιρέθηκαν από τη σωρό του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος "Δίας".

    Όπως ανέφερε η κατηγορούσα Αρχή, σε όλα τα τεκμήρια διενεργήθηκαν επιστημονικές εξετάσεις DNA από τον Δρ. Μάριο Καριόλου.

    Στα παραδεκτά γεγονότα περιελήφθησαν οι αγοραπωλησίες μετοχών του Sigma Radio TV Public Ltd από τον Τάσο Κρασοπούλη και την αδελφή του Έλενα Σκορδέλλη.

    Ακολούθως, η κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε δύο μάρτυρες, οι οποίοι έβγαλαν φωτογραφίες στη σκηνή του εγκλήματος, αλλά και από τοποθεσίες που υπέδειξε στους ανακριτές ο Φάνος Χατζηγεωργίου.

    Πρόκειται για τον αστυφύλακα Μιχάλη Γεωργίου, που εργάζεται στον κλάδο φωτογραφίας της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, ο οποίος κατέθεσε ως τεκμήρια σειρά φωτογραφιών από τη σκηνή του εγκλήματος, αλλά και από τη νεκροψία που διενεργήθηκε στη σωρό του Αντη Χατζηκωστή, αλλά και τον αναπληρωτή λοχία Ελευθέριο Σολέα του ΤΑΕ Λευκωσίας.

    Στις δέσμες φωτογραφιών που παρέδωσε ο δεύτερος περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το αυτοκίνητο του Γρηγόρη Ξενοφώντος, αλλά και από την τοποθεσία Κάτζιηλος στην περιοχή της Κατωκοπιάς, όπου πιστεύεται ότι εγκαταλείφθηκε το όπλο του εγκλήματος, το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Σολέας, δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα εάν έχει βρεθεί.

    Όπως είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, την περιοχή την υπέδειξε στους ανακριτές ο Φάνος Χατζηγεωργίου.

    Η δίκη θα συνεχιστεί και αύριο στις 08:30 με την παρουσίαση νέων μαρτύρων.

    AΠΕ Είδηση: 37360

    [16] Ξεκινά η απογραφή των εργαζομένων στο δημόσιο

    Δευτερα, 07 06 2010 16:08

    Ξεκινά η απογραφή των εργαζομένων στο δημόσιο που θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποφασίστηκε η απογραφή προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.).

    H απογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, παρέχοντας την άμεση δυνατότητα παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου.

    Με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της απογραφής. Όπως προβλέπεται αυτή θα διενεργηθεί το διάστημα 12-23 Ιουλίου 2010, ενώ οι υπόχρεοι της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών απογράφονται κατά το χρονικό διάστημα 1-9 Ιουλίου 2010.

    Όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική σελίδα απογραφής, που περιέχει τα προσωπικά στοιχεία, στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης και τίτλους σπουδών του υπαλλήλου. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ.

    Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

    Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

    Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

    AΠΕ Είδηση: 37350

    [17] Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΝ

    Δευτερα, 07 06 2010 15:16

    Την παραίτηση του από το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλει ο Φώτης Κουβέλης, μετά και την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τις εργασίες του 6ου Συνεδρίου του κόμματος και με τη μη συμμετοχή της στα κομματικά όργανα. Πρόεδρος του κόμματος επανεξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της Ανανεωτικής Πτέρυγας στη Βουλή, τους οποίους και κάλεσε το απόγευμα ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να του γνωστοποιήσουν ποια στάση πρόκειται να κρατήσουν.

    Σενάρια διάσπασης

    Μπροστά σε ενδεχόμενη διάσπαση βρίσκεται ο Συνασπισμός, μετά και την πρόθεση του Φώτη Κουβέλη να παραιτηθεί απο το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, την παραίτησή του θα υποβάλλει στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής.

    Αποστάσεις κρατάει ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος σημειώνει ότι πρόκειται για μία λυπηρή εξέλιξη, την οποία είχε διαβλέψει.

    Αντιδράσεις

    "Είναι θέμα εσωκομματικών διεργασιών και οι απόψεις μας είναι γνωστές" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον ΣΥΝ.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΛΑΟΣ σημειώνει: "Άκηδες" μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλοί τόσο εκτός, όσο και εντός της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Στο χέρι του κ. Παπανδρέου είναι να τους βρει, να τους αποκαλύψει και να τους παραδώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Σκηνικό ρήξης στον ΣΥΝ - Ξανά πρόεδρος ο Αλ. Τσίπρας

    Είδηση: 37349

    [18] Προσφυγή στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε ο Α. Τσοχατζόπουλος

    Δευτερα, 07 06 2010 14:50

    Προσφυγή στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ για τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και στενών συγγενών του. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι ο τρόπος κτήσης των περιουσιακών του στοιχείων έγινε με απόλυτη διαφάνεια, ενώ έκανε λόγο για κέντρα που απεργάζονται την ηθική και πολιτική του εξόντωση.

    "Κάποιοι θέλουν την πολιτική μου εξόντωση"

    Όπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής, διεκδικώντας την ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας "για να λάμψει όλη η αλήθεια σε οσα με αφορούν".

    "Την ίδια πρόθεση εξέφρασα και στη Δικαιοσύνη στην οποία θα προσφύγω γιατί αποτελει την μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι της πρωτοφανούς επίθεσης εις βάρος μου με στόχο την πολιτική και τη φυσική μου εξόντωση" συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

    Όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, η περιουσιακή του κατάσταση είναι πλήρως κατεγραμμενη στους θεσμούς. Και τόνισε: "Δεν υποχωρώ, δεν εκβιάζομαι, θα πολεμήσω να λάμψει η αλήθεια. Πρεπει να δυναμώσουμε τους πολιτικούς θεσμούς γι αυτα τα φαινόμενα κρίσης του πολιτικού συστήματος".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: ΠΑΣΟΚ καλεί Τσοχατζόπουλο για εξηγήσεις

    Είδηση: 37347

    [19] Ιορδανία: Καταγγελίες σε βάρος του Ισραήλ

    Δευτερα, 07 06 2010 19:31

    Την άμεση επιστροφή των διαβατηρίων Ιορδανών πολιτών που συμμετείχαν στο "στολίσκο της ελευθερίας" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό, ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης Ναμπίλ Σαρίφ, λέγοντας ότι "Τα διαβατήρια είναι προσωπικά στοιχεία που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να παρακρατούνται για οποιονδήποτε λόγο".

    Ταυτόχρονα τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για το "σημαντικό αυτό έγκλημα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου", ζήτησε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β΄, αναφερόμενος στην επέμβαση του ισραηλινού στρατού.

    Αξιοποίηση διαβατηρίων σε δολοφονίες

    Σοβαρότατη ήταν η καταγγελία του επικεφαλής του Συμβουλίου Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Ιορδανίας, Αχμάντ Αρμούντι, ότι στο παρελθόν το Ισραήλ χρησιμοποιούσε διαβατήρια που είχαν αφαιρεθεί από συλληφθέντες, ή είχαν κλαπεί, για να τα χρησιμοποιήσει αργότερα για κατασκοπευτικές ή άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως έκανε και με την υπόθεση δολοφονίας του διοικητή της Χαμάς Μαχμούντ Μαμπούχ τον Ιανουάριο στο Ντουμπάι.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό, Γαλλικό Είδηση: 37371

    [20] Προ ημερησίας για τις συνέπειες της κρίσης στη νέα γενιά ζητά η Αλ. Παπαρήγα

    Δευτερα, 07 06 2010 13:20

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ζητά με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αντικείμενο τις συνέπειες της κρίσης και της πολιτικής της κυβέρνησης στη νέα γενιά. Η νέα γενιά, σημειώνει στην πρότασή της η κ. Παπαρήγα, "ήδη βιώνει ακόμη πιο έντονα τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα οι αντιδραστικές αλλαγές να πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο".

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρεται ενδεικτικά στη "βίαιη αντιπαιδαγωγική επίθεση", στην υποβάθμιση της παιδείας και στην εμπορευματοποίησή της, στην αύξηση της νεανικής ανεργίας, στην κατάργηση στην ουσία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στην παράδοση του αθλητισμού στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην εξάπλωση των ναρκωτικών.

    Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις, καταλήγει, που επιταχύνονται στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης οδηγούν σε ραγδαία επιδείνωση της θέσης των νέων και γενικότερα της εργατικής- λαϊκής οικογένειας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37341

    [21] Γάζα: Επισκέψεις από Μ. Αμπάς και Αραβικό Σύνδεσμο

    Δευτερα, 07 06 2010 17:01

    Επίσκεψη στη Γάζα με στόχο συνομιλίες με τους εκπροσώπους της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει την περιοχή, θα πραγματοποιήσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάς μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NTV στην Κωνσταντινούπολη:

    "Ο καλύτερος τρόπος να απαντηθεί (η επιδρομή)είναι για τις παλαιστινιακές οργανώσεις να συμφιλιωθούν και να αντισταθούν στο Ισραήλ. Συστήσαμε μία αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ηγεσίας η οποία θα μεταβεί στην Γάζα για να πείσει την Χαμάς (για την αναγκαιότητα)μίας συμφιλίωσης".

    Ακολούθως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επανέλαβε το σχέδιο που πριν ένα χρόνο είχε προτείνει η Αίγυπτος και προέβλεπε τη συμφιλίωση των οργανώσεων Χαμάς και Φατάχ και τη διεξαγωγή εκλογών, σαν τη μοναδική βιώσιμη λύση.

    Αντίστοιχη επίσκεψη στη Γάζα θα πραγματοποιήσει και ο Αραβικός Σύνδεσμος, δια του γενικού του γραμματέα Αμρ Μούσα, με πιθανή ημερομηνία την 14η ή την 15η Ιουνίου.

    Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου Χισάμ Γιούσεφ: "Ο Αμρ Μούσα θα πραγματοποιήσει την προσεχή εβδομάδα μία επίσκεψη, την πρώτη του είδους για ένα γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου στην Λωρίδα της Γάζας, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό που αντιμετωπίζει τον αποκλεισμό και την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης".

    Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι:

    "Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη. Αλλά γι' αυτό, είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να τάσσονται υπέρ της ειρήνης. Η Χαμάς πρέπει να υποστηρίξει την ειρήνη, η Φάταχ πρέπει να επίσης να υποστηρίξει την ειρήνη. Οι υπεύθυνοι της Χαμάς μας εμπιστεύθηκαν για το ζήτημα αυτό και μας είπαν ότι επιθυμούν να επιλυθεί το πρόβλημα. Τώρα λοιπόν θα έχουμε μια συνεργασία και με την Φάταχ για να δούμε εάν μπορούμε να επιτύχουμε την ίδια αντιμετώπιση. Το να λέγεται ότι η Φάταχ είναι μια οργάνωση με την οποία μπορούμε να συζητήσουμε και ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση είναι μεγάλο λάθος".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 37356

    [22] Η ΕΕ ορίζει για πρώτη φορά στόχο για τη μείωση της φτώχειας

    Δευτερα, 07 06 2010 16:14

    Η Ε.Ε όρισε σήμερα έναν άνευ προηγουμένου στόχο για την έξοδο 20 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών από τη φτώχεια ή από τον κοινωνικό αποκλεισμό σε περίοδο δέκα ετών, κάτι που θα απαιτήσει χωριστά σχέδια επίθεσης κατά της φτώχειας από κάθε χώρα ξεχωριστά.

    Σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τη νέα αυτή δέσμευση.

    Ο στόχος αυτός θα καταχωριστεί στη μελλοντική οικονομική και κοινωνική στρατηγική της ΕΕ με χρονικό ορίζοντα το 2020, δίπλα κυρίως στην πρωτοβουλία αύξησης στο 75% του ποσοστού απασχόλησης των ανθρώπων ηλικίας 20-64 ετών.

    Τώρα όσον αφορά την επίτευξή του θα πρέπει να ρυθμιστεί ένα ουσιαστικό ζήτημα: πώς υπολογίζεται καλύτερα ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό; Σήμερα οι υπουργοί Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ που συναντώνται στο Λουξεμβούργο κατέληξαν σε τρία κριτήρια.

    Το πρώτο κριτήριο -το πιο κλασικό- συνίσταται στο ότι κάθε άνθρωπος που ζει με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος παρουσιάζει "κίνδυνο ένδειας". Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (δηλαδή 16% του πληθυσμού μεταξύ των οποίων 19 εκατομμύρια παιδιά), σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

    Όμως ορισμένες κυβερνήσεις κρίνουν ότι το κριτήριο αυτό του εισοδήματος από μόνο του δεν επιτρέπει να αντιληφθούμε το πραγματικό εύρος του φαινόμενου της φτώχειας. Ως εκ τούτου δύο ακόμη κριτήρια προσετέθησαν σήμερα: "η υλική στέρηση" και "η διαβίωση σε νοικοκυριά στα οποία οι άνθρωποι δεν εργάζονται".

    Οι τρεις αυτοί δείκτες, που θα μπορούν να επιλέγουν τα κράτη ανάλογα με τη δική τους ιδιαίτερη περίπτωση, ανεβάζουν εφεξής σε 120 εκατομμύρια τον αριθμό των Ευρωπαίων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή αποκλεισμού.

    Ένας άνθρωπος στους έξι (20 εκατομμύρια) θα πρέπει να εξέλθει από την κατάσταση αυτή ως το 2020, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Όλες οι χώρες έκριναν το στόχο αυτό "φιλόδοξο", ενώ ορισμένες εξέφρασαν αμφιβολίες και δήλωσαν ότι "δεν είναι ρεαλιστικός". Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να γίνει μια αποτίμηση στα μέσα της διαδρομής.

    AΠΕ Είδηση: 37351

    [23] Κάθειρξη δύο ετών σε οκτώ άτομα για την τραγωδία στο Μποπάλ

    Δευτερα, 07 06 2010 11:54

    Δείτε το video

    Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε οκτώ στελέχη του αμερικανικού εργοστασίου χημικών Union Carbide επέβαλε τη Δευτέρα ινδικό δικαστήριο, τα οποία καταδικάσθηκαν για πρόκληση "θανάτων εξ αμελείας" στο χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα της ιστορίας, στο Μποπάλ το 1984, που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Στα οκτώ άτομα που καταδικάσθηκαν περιλαμβάνονται πρώην στελέχη της Union Carbide, ανάμεσά τους ο Κεσούμπ Μαχίντρα, πρόεδρος του ινδικού τμήματος της εταιρείας όταν συνέβη η καταστροφή. Ωστόσο, ο Ουόρεν Αντερσον, πρόεδρος της Union Carbide την εποχή του δυστυχήματος, περιλαμβανόταν στους κατηγορούμενους και αργότερα είχε κηρυχθεί "φυγόδικος" από το δικαστήριο, δεν μνημονεύθηκε στην απόφαση. Επιζώντες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την οργή τους για την "ήπια τιμωρία" που επιβλήθηκε από το "αργό και αναποτελεσματικό" δικαστικό σύστημα της Ινδίας και επέκριναν την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να φέρει στην Ινδία τον Άντερσον για να δικαστεί.

    Αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση

    Όπως δήλωσε εισαγγελέας προς τους δημοσιογράφους, στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε η ανώτατη προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή φυλάκισης, αλλά αμέσως αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή χρηματικής εγγύησης.

    Με την ίδια απόφαση, τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αντίστοιχο με περίπου 2.000 δολάρια στον καθένα και 10.000 δολάρια πρόστιμο στην Union Carbide.

    Στην ετυμηγορία δεν γίνεται λόγος για τον βασικό κατηγορούμενο, τον τότε διευθυντή της Union Carbide, Ουόρεν Αντερσον. Ο Αντερσον, τον οποίο τα ινδικά δικαστήριο έχουν χαρακτηρίσει "φυγόδικο", διαμένει στις ΗΠΑ και οι ινδικές αρχές δεν κατόρθωσαν να πετύχουν την έκδοσή του.

    Στις 3 Δεκεμβρίου 1984 είχαν διαρρεύσει από το εργοστάσιο στην Μποπάλ περίπου 40 τόνοι μεθυλικού ισοκυανίου και δηλητηριάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν υποστηρίξει ότι οι νεκροί από την μεγαλύτερη στον κόσμο βιομηχανική καταστροφή, ανέρχονταν σε περίπου 25.000.

    Δώδεκα δικαστές μελέτησαν τις καταθέσεις από 178 αυτόπτες μάρτυρες και πάνω από 3.000 έγγραφα όταν συμπληρώθηκε η δικογραφία τρία χρόνια μετά την καταστροφή. Ενας από τους κατηγορούμενους πέθανε κατά την διάρκεια της δίκης που διήρκεσε περί τα 20 χρόνια.

    Δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν πανό που έγραφαν "Κρεμάστε τους ενόχους" και "Είναι προδότες του έθνους", προσπάθησαν να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο αλλά παρεμποδίστηκαν από την ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταδικασθέντες είναι πιθανόν να ασκήσουν έφεση και σε μία τέτοια περίπτωση η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Bhopal trial: Eight found guilty of India gas leak

    Είδηση: 37335

    [24] Ανάκληση αυτοκινήτων της Chrysler

    Δευτερα, 07 06 2010 16:39

    Στην ανάκληση πέντε μοντέλων της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ προχωράει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler Group LLC. Υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 αυτοκίνητα θα ανακληθούν μετά την απόφαση αυτή. Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι να κολλήσει το γκάζι, να μην πιάσουν τα φρένα, ή να εκδηλωθεί πυρκαγιά στις πόρτες.

    Τα μοντέλα που ανακαλούνται:

    Chrysler Town and Country και Dodge Grand Caravan με έτος κατασκευής το 2008 και το 2009, τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά στις πόρτες τους. O στόλος αυτός υπολογίζεται σε 284.831 αυτοκίνητα.

    Σε 288.968 ανέρχονται τα Chrysler Jeep Wrangler με έτος κατασκευής από το 2007 ως το 2010, στα οποία μπορεί να παρατηρηθεί διαρροή του υγρού φρένων.

    Επίσης λόγω προβλήματος στο πεντάλ του γκαζιού, ανακαλούνται 25.336 Dodge Caliber και Jeep Compass του 2007.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 37355

    [25] Σε πτώση το ΧΑΑ-Σταθεροποιείται Ευρώπη και ευρώ

    Δευτερα, 07 06 2010 16:16

    Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 1998 έτους υποχώρησε ο γενικός δείκτης στο ΧΑΑ καταγράφοντας μεγάλες απώλειες. Η πτώση άγγιξε το -5,45%. Στο κόκκινο οι δείκτες της Ασίας. Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ το ευρώ σταθεροποιείται μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. Την ανησυχία του για τον ρυθμό υποτίμησης του ευρώ, και όχι τόσο για τα πραγματικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το νόμισμα, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

    Διευρύνονται οι απώλειες

    Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 1998 επέστρεψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.403,92 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,45 %. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 141,030 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,24 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,38%. Από τους επιμέρους δείκτες με άνοδο έκλεισε μόνο ο δείκτης των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών(+1,54%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -11,69% και των Τροφίμων -7,13%.

    Περιορίζονται οι απώλειες στην Ευρώπη

    Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία.Το Λονδίνο παρουσιάζει πτώση -0,78%, η Φρανκφούρτη στο -0,42 % και το Παρίσι στο -0,79%.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι παραγγελίες παρουσίασαν απρόσμενη άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς το αδύναμο ευρώ έδωσε ώθηση στη ζήτηση για εξαγωγές ενώ οι εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το Μάρτιο και σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 29,6%.

    Εν τω μεταξύ, τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος παρουσίασε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο. Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς υποχώρησε κατά 3,8% στις 9.520,80 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση φέτος.Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε στις 859,21 μονάδες, μειωμένος κατά 3,5%.

    Σταθεροποιείται το ευρώ-Δηλώσεις Ρεν και Γιούνκερ

    Εν τω μεταξύ, τάσεις ανάκαμψης εμφανίζει το ευρώ, το οποίο βυθίστηκε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου. Το μεσημέρι η ισοτιμία ευρώ -δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,1983 δολάρια.

    Το ευρώ, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, υποχώρησε νωρίτερα κάτω από τα 1,19 δολάρια, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών.

    Την ανησυχία του για τον ρυθμό υποτίμησης του ευρώ, και όχι τόσο για τα πραγματικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το νόμισμα, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

    "Συμφωνώ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και λέω ότι στην πραγματικότητα αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτητα της εξέλιξης παρά το επίπεδο του ευρώ", δήλωσε ο Ρεν κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παράλληλα απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και σε αυτήν της Ουγγαρίας, μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ούγγρων αξιωματούχων.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι "αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ".

    Αισιόδοξος όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ουγγαρίας, η οποία ανησυχεί τις αγορές,δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ιδαίτερος λόγος ανησυχίας.

    "H Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα του ισχυρού ευρώ. Ακολουθούν και άλλες χώρες. Ας καταλάβουν επιτέλους οι σοφοί των Βρυξελλών ότι μόνο μία γενναία διολίσθηση του ευρώ στο επίπεδο του δολαρίου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στο κόκκινο ΧΑΑ και Ευρώπη

    Είδηση: 37352

    [26] Στο κόκκινο το ΧΑΑ και η Ευρώπη

    Δευτερα, 07 06 2010 15:02

    Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1998 έτους υποχωρεί ο γενικός δείκτης στο ΧΑΑ καταγράφοντας μεγάλες απώλειες. Η πτώση αγγίζει το -3,50% και θεωρείται απόρροια των μαζικών ρευστοποιήσεων στις διεθνείς χρηματαγορές. Στο κόκκινο οι δείκτες της Ασίας. Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ το ευρώ σταθεροποιείται μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. Την ανησυχία του για τον ρυθμό υποτίμησης του ευρώ, και όχι τόσο για τα πραγματικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το νόμισμα, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

    Διευρύνονται οι απώλειες

    Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές να την αποδίδουν στη συνολική νευρικότητα και τις έντονες πτωτικές τάσεις που επικρατούν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Ο γενικός δείκτης τιμών στο Χ.Α. υποχωρεί σχεδόν κατά 3,50% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1998. Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχωρούσε έως και 4,31%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 3,39%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,74% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 3,05%. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -7,85% και της Υγείας -6,72%, ενώ οι απώλειες των τραπεζών αγγίζουν το -4%.

    Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία.Το Λονδίνο παρουσιάζει πτώση 1,39%, η Φρανκφούρτη στο -1,15% και το Παρίσι στο -1,96%.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι παραγγελίες παρουσίασαν απρόσμενη άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς το αδύναμο ευρώ έδωσε ώθηση στη ζήτηση για εξαγωγές ενώ οι εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το Μάρτιο και σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 29,6%.

    Εν τω μεταξύ, τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος παρουσίασε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο. Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς υποχώρησε κατά 3,8% στις 9.520,80 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση φέτος.Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε στις 859,21 μονάδες, μειωμένος κατά 3,5%.

    Σταθεροποιείται το ευρώ-Δηλώσεις Ρεν και Γιούνκερ

    Εν τω μεταξύ, τάσεις ανάκαμψης εμφανίζει το ευρώ, το οποίο βυθίστηκε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου. Το μεσημέρι η ισοτιμία ευρώ -δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,1983 δολάρια.

    Το ευρώ, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, υποχώρησε νωρίτερα κάτω από τα 1,19 δολάρια, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών.

    Την ανησυχία του για τον ρυθμό υποτίμησης του ευρώ, και όχι τόσο για τα πραγματικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το νόμισμα, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

    "Συμφωνώ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και λέω ότι στην πραγματικότητα αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτητα της εξέλιξης παρά το επίπεδο του ευρώ", δήλωσε ο Ρεν κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παράλληλα απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και σε αυτήν της Ουγγαρίας, μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ούγγρων αξιωματούχων. "

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι "αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ".

    "H Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα του ισχυρού ευρώ. Ακολουθούν και άλλες χώρες. Ας καταλάβουν επιτέλους οι σοφοί των Βρυξελλών ότι μόνο μία γενναία διολίσθηση του ευρώ στο επίπεδο του δολαρίου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Νέα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

    Είδηση: 37348

    [27] Συζητείται το ν/σ για άρση του καμποτάζ

    Δευτερα, 07 06 2010 12:05

    Η άρση του καμποτάζ συζητείται στη διυπουργική επιτροπή, που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο νόμου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στα πλοία με ξένη σημαία που προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια να απασχολείται συγκεκριμένος αριθμός Ελλήνων ναυτικών. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), που διαφωνεί με την άρση του καμποτάζ, δεν εμπόδισε αυτή τη φορά τον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου "Zenith" στο λιμάνι του Πειραιά όπως και την ομαλή αποβίβαση των επιβατών του.

    Νέα κινητοποίηση της ΠΝΟ

    Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού Ελλήνων ναυτικών στα πλοία με ξένη σημαία, αλλά και ειδικό τέλος ανά επιβάτη με το οποίο θα χρηματοδοτείται ένας νέος οργανισμός απασχόλησης ναυτεργατικού δυναμικού.

    Στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

    Την ίδια ώρα, νέα κινητοποίηση πραγματοποιεί στο λιμάνι του Πειραιά η ΠΝΟ, που είναι αντίθετη στην άρση του καμποταζ.

    Κανονικά, ωστόσο, κατέπλευσε το κρουαζιερόπλοιο Zenith και δεν εμποδίστηκε η έξοδος των επιβατών.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Προς άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, Παπαρήγα: "Έρχονται και άλλα αντιλαϊκά μέτρα"

    Είδηση: 37337

    [28] Nέα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

    Δευτερα, 07 06 2010 12:02

    Οι τεχνικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ύψους 450 δισ. ευρώ, οι εξελίξεις στην οικονομία της Ουγγαρίας και η πορεία του ευρώ, θα εξετασθούν σήμερα στο Eurogroup, Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα του Συμβουλίου θα βρεθεί και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ασφυκτικότερο έλεγχο των οίκων αξιολόγησης και μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε σιωπητήριο, μετά τα όσα συνέβησαν λόγω Ουγγαρίας, ενώ επέμεινε ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει. Tην Τρίτη, θα συνεδριάσει το συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπου θα εξετασθούν θέματα σχετικά με την τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την ενίσχυση των δημοσιονομικών κανονισμών.

    "Υπάρχει μικρή υστέρηση των εσόδων, ωστόσο, σε σχέση με πέρυσι είμαστε καλύτερα. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση θα φέρουν αποτελέσματα", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

    Στα 1,19 δολάρια υποχώρησε σήμερα, για πρώτη φορά την τελευταία 4ετία, το ευρώ, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σημαντική πτώση πάνω από 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι χρηματαγορές της Άπω Ανατολής.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Προς ένα αυστηρότερο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Κατηγορηματική διάψευση από την ΕΕ, Στο κόκκινο ΧΑΑ και Ευρώπη

    Είδηση: 37336


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 June 2010 - 16:56:49 UTC