Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο κόκκινο η αντιπαράθεση
  • [02] Κρίσιμες συνεδριάσεις για την οικονομία
  • [03] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη σχολή δημόσιας διοίκησης
  • [04] Ποσειδώνια 2010: Έναρξη της έκθεσης
  • [05] Νιγηρία: 300 νεκροί από δηλητηρίαση από μόλυβδο

    [01] Στο κόκκινο η αντιπαράθεση

    Δευτερα, 07 06 2010 21:11

    Στην τελική ευθεία για την έκδοση του πορίσματος, εισέρχεται η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη αναμένεται η πορισματική έκθεση με τις προτάσεις των πέντε κομμάτων. Στη μικρή αυτή αναβολή συνέβαλε το γεγονός ότι οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να ολοκληρωθεί πρώτα η κατάθεση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη. Ο κ. Ξυνίδης προσήλθε τη Δευτέρα και ζήτησε να καταθέσει τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει υπογράψει ως δικηγόρος αμισθί όλα τα δικόγραφα κατά της μονής Βατοπεδίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε "άνθρακες τον θησαυρό" όσον αφορά την κλήση του κ. Ξυνίδη στην επιτροπή, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν εμπλέκεται, αλλά η συμμετοχή του στην Επιτροπή Λιμένος του Πόρτο Λάγος αποτέλεσε αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Τη Δευτέρα έφτασε στην επιτροπή επιστολή του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Κοντού, ο οποίος τονίζει ότι ο κ. Κιλτίδης ως αρμόδιος υφυπουργός για τη δασική πολιτική, χειρίστηκε το θέμα της επίμαχης γνωμοδότησης χωρίς ποτέ να τον ενημερώσει και ο ίδιος με την υπογραφή του καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του έκανε αποδεκτή τη σχετική γνωμοδότηση.

    Α. Κοντός: "Δεν με ενημέρωσε ο Κιλτίδης"

    Επιστολή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού, με την οποία απαντά στην κατάθεση του τότε υφισταμένου του Κώστα Κιλτίδη, αναγνώστηκε στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Ο κ. Κιλτίδης, βαρύνεται με την προσυπογραφή παράνομης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία αποχαρακτηριζόταν διοικητικά το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης - αποκαλούμενο πλέον "δασική έκταση" - και καλύπτονταν εκ των υστέρων, τα επίμαχα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπεδίου.

    Ο κ. Κιλτίδης, είχε στην κατάθεσή του αναφέρει, πως δέχθηκε να προσυπογράψει την γνωμοδότηση (που ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, κατόπιν αιτήματος της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και εισήγηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου, Χρ. Μπότσιου), θεωρώντας πως αυτή είχε ζητηθεί από "υπερκείμενη αρχή" και πως σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο για τον κανονικό χαρακτηρισμό της περιοχής, θα εξακολουθούσε να έχει η Δασική Υπηρεσία.

    Στην επιστολή Κοντού αναφέρεται ότι ο κ. Κιλτίδης, "χειρίστηκε το θέμα χωρίς ποτέ να με ενημερώσει" και πως "προσωπικά δεν πήρα καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα και δεν ζήτησα να συνταχθεί και να υποβληθεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους . Επίσης στις συσκέψεις που έγιναν για την υπόθεση (σ.σ. εκ μέρους του κου Κιλτίδη), δεν ζητήθηκε ποτέ να παραστεί εκπρόσωπος του γραφείου μου.

    "Δεν είχα ποτέ ενημέρωση από τον υφυπουργό κ. Κιλτίδη για την γνωμοδότηση, τόσο πριν, όσο και μετά την αποδοχή της γνωμοδότησης από τον ίδιο κατά τον Απρίλιο του 2008. Ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης, έκανε με την υπογραφή του αποδεκτή την σχετική γνωμοδότηση, όχι μόνον καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και χωρίς να μου την κοινοποιήσει, ή να δώσει σχετική εντολή στις υπηρεσίες να το πράξουν".

    Ξυνίδης:"Στράφηκα πρώτος κατά της Μονής"

    Η ανάμειξη εκ μέρους της ΝΔ, του ονόματος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη, στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, προκάλεσε την οικιοθελή προσέλευσή του για κατάθεση ενώπιον της Εξεταστικής, στην τελευταία, συνεδρίασή της τη Δευτέρα.

    Η Νέα Δημοκρατία ζητά νέα παράταση των εργασιών της Επιτροπής, προκειμένου να καλέσει για κατάθεση τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, (κάτι που ο ίδιος, όπως προαναφέρθηκε, έπραξε οικιοθελώς), αλλά και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Ανεξάρτητα με την στάση των υπολοίπων κομμάτων, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να καταθέσει το δικό της πόρισμα, προκειμένου τουλάχιστον να επεξεργαστεί κατάλληλα την κατάθεση του κ. Ξυνίδη σε σχέση με τα συμπεράσματά της.

    Ο κ. Ξυνίδης, είχε εγκληθεί εκ μέρους της ΝΔ, για την από πλευράς του προσυπογραφή (ως εκπροσώπου της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους) του αποχαρακτηρισμού της νησίδας Άντα Μπουρού ως έκτασης που ανήκει στο Δημόσιο - η πρώτη νίκη που πέτυχε η Μονή Βατοπαιδίου στις αξιώσεις της επί της Βισθωνίδας.

    Σημειώνεται πάντως, ότι η νησίδα αυτή έχει αναγνωριστεί και δικαστικά ως ανήκουσα στη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ και η υπογραφή του κου Ξυνίδη έπεται της υπογραφής του τότε υφυπουργού, Γ. Δρυ.

    Για τον κο Τσοχατζόπουλο, υπενθυμίζεται πως έχει αγοράσει οικία που στο παρελθόν ανήκε σε υπεράκτια εταιρεία, που διενήργησε επίμαχες συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη με την υπόθεση, ενώ και η εταιρεία κατείχε το εν λόγω ακίνητο, πέντε χρόνια προτού έρθει σε συναλλαγή με το Μοναστήρι.

    Τα υπόλοιπα κόμματα

    Έχουν ήδη καταλήξει για τις ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων - και με βάση τις εισηγήσεις τους θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον, νέα πρόταση προς την Ολομέλεια της Βουλής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού, Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλου, θεωρώντας πυρήνα του σκανδάλου την υπόθεση των επίμαχων ανταλλαγών δημόσιας γης, αντί των υδάτων και των παράκτιων εκτάσεων της λίμνης Βισθωνίδας, των οποίων το Δημόσιο, είχε ήδη αποποιηθεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, το 2003.

    Στο πλαίσιο αυτό, το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να χρεώσει πολιτικές ευθύνες και στους δικούς του υφυπουργούς, Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη.

    Ο ΛΑΟΣ θεωρεί αναγκαία την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Κοντού, Μπασιάκου και Δούκα, ενώ διακρίνει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς περαιτέρω προσωποίηση.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να "φωτογραφήσει" πλάι σ' αυτούς και τον Θ. Ρουσόπουλο. Το ΚΚΕ πρόκειται να δώσει έμφαση στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αντιμετώπιση των τίτλων ιδιοκτησίας των μοναστηριών (χρυσόβουλα, σιγίλια, κλπ) και να αποφύγει την αναφορά σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων.

    Τέλος, σημειώνονται οι δισταγμοί του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίσουν την στάση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη, ενάντια στον οποίον έχει καταθέσει η κατηγορούμενη Σταματίνα Μαντέλη και έχει επιρρίψει ευθύνες σε άρθρο του, ο Αλέξανδρος Κοντός. Το αν η πλειοψηφία θα ζητήσει την παραπομπή του σε Προανακριτική Επιτροπή, θα φανεί μάλλον κατά την κατάθεση της σχετικής πρότασής της στην Ολομέλεια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Αναμένουν το πόρισμα-Αντιπαράθεση για Ξυνίδη

    Είδηση: 37375

    [02] Κρίσιμες συνεδριάσεις για την οικονομία

    Δευτερα, 07 06 2010 22:07

    Οι αποφάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ύψους 450 δισ. ευρώ, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είναι στην ατζέντα του Eurogroup και Ecofin Δευτέρα και Τρίτη, στις Βρυξέλλες, στη σκιά της νέας αναταραχής των αγορών. Το ευρωπαϊκό νόμισμα εξακολουθεί να είναι ισχυρό, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την ανησυχία του για το ρυθμό υποτίμησης και όχι για τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα το ευρώ, εξέφρασε ο επίτροπος οικονομικών Ολι Ρεν. Την ίδια ώρα, σε μεγάλες περικοπές -ακόμα και σε κυβερνητικές θέσεις- προχωράει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Ευφάνταστα σενάρια χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τη φημολογία περί χρεωκοπίας και επιστροφής στη δραχμή, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνουμε έρμαιο φημών και αποπροσανατολισμού από το μεγάλο στόχο της εξόδου της χώρας από την κρίση.

    Σε κλοιό βρίσκονται οι οικονομίες της Ευρώπης

    Σαφή προειδοποίηση ότι οι αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία θα ενταθούν, εάν δεν υπάρξει εγκράτεια στα δημοσιονομικά, απηύθυνε προς κάθε κατεύθυνση ο Ολι Ρέν, με δηλώσεις του στην γαλλική εφημερίδα "Le Monde".

    Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον παραδεχόταν δημοσίως ότι η κατάσταση της χώρα του είναι χειρότερη από εκείνη που είχε υπολογίσει και προανήγγειλε τη λήψη σκληρών μέτρων τον Ιούνιο.

    Στη Γερμανία, αύξηση φόρων, περικοπή θέσεων εργασίας στο δημόσιο και μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα, προβλέπει και το σχέδιο της Μέρκελ για τη μείωση του ελλείμματος.

    Πρόκειται για το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας στη μεταπολεμική Γερμανία. Υπό τη σκιά του αντισυνταγματικού ελλείμματος του 5%, η Αγκέλα Μέρκελ ανακοίνωσε περικοπές ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2014. Κοινωνικά επιδόματα ψαλιδίζονται, περισσότεροι φόροι επιβάλλονται στην πυρηνική βιομηχανία και 10.000 κυβερνητικές θέσεις κάνουν φτερά.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν αγωνίζεται μόνο για την τύχη του ευρώ, αλλά και για τη δική της πολιτική επιβίωση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία αυτού του πακέτου.

    Σε άμεσες περικοπές προχωρά και η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας, το αργότερο μέχρι την Τρίτη.

    Η κινδυνολογία υψηλόβαθμων αξιωματούχων τάραξε τις αγορές

    Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από κοινοβουλευτικό μέγαρο στο Βουκουρέστι, καθώς η ρουμανική κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να περάσει τα σκληρά μέτρα που συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

    Σε γενική απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη και οι Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι, αντιδρώντας στις μειώσεις των μισθών τους.

    Η Εσθονία αποφασίσθηκε να γίνει το 17ο μέλος του ευρώ από τους υπουργούς Οικονομίας του Eurogroup.

    Η Εσθονία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των 16 χωρών που συμμετέχουν στον μηχανισμό του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε πως το κράτος της Βαλτικής πληροί όλα τα λεγόμενα 'κριτήρια του Μάαστριχτ' για την ένταξη στο ευρώ.

    «Συνεπώς η Εσθονία θα γίνει το 17ο μέλος της Ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2011», τόνισε ο Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το Eurogroup.

    Η έγκριση της απόφασης αναμένεται αν επικυρωθεί και στη σύνοδο των ηγετών των κρατών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου. Οι ειδικοί θα επικαθορίσουν τότε την ακριβή ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του εσθονικού κρουν, πριν την τελεσίδικη επικύρωση της ένταξης από τους ΥΠΕΞ τον Ιούλιο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Nέα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

    Είδηση: 37376

    [03] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη σχολή δημόσιας διοίκησης

    Δευτερα, 07 06 2010 21:30

    Την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η επίσκεψη έγινε αιφνιδιαστικά αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν είχε την παρουσία καμερών και βγήκε μόνο μια φωτογραφία. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη σχολή και είχε συνομιλία με σπουδαστές και καθηγητές.

    Είδηση: 37374

    [04] Ποσειδώνια 2010: Έναρξη της έκθεσης

    Δευτερα, 07 06 2010 20:08

    Αυλαία για τη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση "Ποσειδώνια 2010", με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, να κηρύττει την έναρξη της έκθεσης, τονίζοντας ότι ότι ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 3996 πλοία άνω των 1000 κόρων, συνολικής χωρητικότητας 258 εκατ. τόνων που αντιπροσωπεύει το 15 % του παγκόσμιου στόλου.

    Στην ομιλία της η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στη συμβολή της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι το 2009 έτος διεθνούς οικονομικής κρίσης η ναυτιλία συνεισέφερε με ναυτιλιακό συνάλλαγμα ύψους 13 δις ευρώ αλλά και με 200.000 θέσεις εργασίας σε ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές υπηρεσίες. Ιδιαίτερος λόγος έγινε από την κ. Κατσέλη για την ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο μεταφορών για τη Μεσόγειο, η είσοδος των λιμανιών στο ΧΧΑ, για την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, την αναδιάρθρωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, την ακτοπλοΐα και το θαλάσσιο τουρισμό.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου και συμμετέχουν 86 χώρες με περίπου 1800 εκθέτες. Εκτιμάται ότι η εισροή εσόδων στον Αττικό τουριστικό κλάδο θα κυμανθεί περίπου στα 50 εκατ. ευρώ και θα επισκεφτούν την έκθεση πάνω από 10.000 ξένους επισκέπτες.

    Η μεταφορά της έκθεσης στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού, δημιούργησε δυσαρέσκεια στον Εμπορικό Σύλλογο του Πειραιά, με αποτέλεσμα να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι: "Το γεγονός ότι τα Ποσειδώνια διοργανώνονται εκτός του φυσικού τους χώρου, με τον οποίο έχουν ταυτιστεί και αναδειχθεί, ήταν και συνεχίζει να αποτελεί πλήγμα για την οικονομία της πόλης δεδομένου ότι προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και προέβαλε τον Πειραιά παγκοσμίως» αναφέρει ο σύλλογος και υπενθυμίζει ότι πάγια θέση του είναι πως η απομάκρυνση της έκθεσης - πέραν από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί σε μια αλυσίδα επαγγελμάτων, καθιστά την πόλη φτωχότερη και αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια για προσέλκυση της Διεθνούς Ναυτιλίας στον Πειραιά, έτσι ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 37372

    [05] Νιγηρία: 300 νεκροί από δηλητηρίαση από μόλυβδο

    Δευτερα, 07 06 2010 12:27

    Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, είναι νεκροί μετά από δηλητηρίαση από μόλυβδο στη Ζαμφάρα της Νιγηρίας, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

    Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην εφημερίδα Guardian ότι οι θάνατοι συνδέονται με την παράνομη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο μόλυβδος που διαχωρίστηκε από το χρυσό στη διάρκεια της εξόρυξης φαίνεται να μόλυνε τα αποθέματα νερού στην περιοχή.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ Είδηση: 37338


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 June 2010 - 20:54:03 UTC