Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα δικαιώματα site sex.com πωλήθηκαν 13 εκατ. δολάρια
  • [02] «Εκτύπωση» αρωμάτων
  • [03] Κάνε μια στάση - άλλαξε στάση!
  • [04] Συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν
  • [05] Α. Παπαρήγα: «Τα μέτρα έρχονται και τα προβλέπει το Μνημόνιο»
  • [06] Γ. Παπανδρέου: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 500.000 συνταξιούχους
  • [07] Α. Τσίπρας: «όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες
  • [08] Α. Σαμαράς: «Υπήρχε και άλλος δρόμος»
  • [09] Επιμένει η κυβέρνηση στις καταγγελίες συμβάσεων εργασίας στην «ΑΓΡΟΓΗ»
  • [10] Καταθέσεις Μεϊμαράκη - Παναγιωτόπουλου για τα ομόλογα
  • [11] Στην Αθήνα ο Ερντογάν για την Κλιματική Αλλαγή
  • [12] Στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
  • [13] Σαμαράς: «Σταματήστε τον κατήφορο της χώρας»
  • [14] Συνάντηση M. Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο του ΣΕΒ
  • [15] Περικοπές 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Βουλής
  • [16] Στην Αθήνα Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και Ερντογάν
  • [17] Καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων
  • [18] Έλεγχοι στα πανεπιστήμια
  • [19] Άγνωστοι χτύπησαν άγρια και λήστεψαν τον Ν. Κούνδουρο
  • [20] TEDxAcademy: Ένα νέο όραμα για την Ελλάδα
  • [21] Εισαγγελία Πρωτοδικών: Μύθος η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω «συσκευών»
  • [22] «Πράσινο κύμα» για ταχύτερη μετακίνηση με το τραμ
  • [23] Τριήμερη απεργία περιπτερούχων - Νέες κινητοποιήσεις σε ΟΣΕ - Προαστιακό
  • [24] Ύποπτο αντικείμενο στην Πανεπιστημίου - Άνοιξε η κυκλοφορία
  • [25] Επιμένουν στους δρόμους οι Γάλλοι απεργοί για το συνταξιοδοτικό
  • [26] Μπλόκο στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μασσαλίας
  • [27] Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Σαντιάγο της Χιλής
  • [28] Πέθανε ο εκδότης του Penthouse, Μπομπ Γκουτσιόνε
  • [29] Δ. Όχθη: Πυρετώδεις εργασίες ανέγερσης εκατοντάδων εβραϊκών κατοικιών
  • [30] Έντονη αντίδραση για την ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό
  • [31] Τον Ιανουάριο η απόφαση για την συγχώνευση Οlympic με Aegean
  • [32] Αλλαγές στο νομοσχέδιο για το «fast track»
  • [33] Ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών
  • [34] Τέλος Νοεμβρίου η μισθοδοσία από την Ενιαία Αρχή

    [01] Τα δικαιώματα site sex.com πωλήθηκαν 13 εκατ. δολάρια

    Πεμπτη, 21 10 2010 19:42

    Τα δικαιώματα του ονόματος του διαδικτυακού τόπου (domain name) sex.com αναμένεται να πουληθούν προς 13 εκατομμύρια δολάρια σε μία εταιρεία με έδρα στο αρχιπέλαγος των Αντίλλων, την Clover Holdings, όπως δήλωσε σήμερα μία δικαστική πηγή

    Ένας δικηγόρος της εταιρείας Escom, στην οποία ανήκει αυτή τη στιγμή το όνομα, δήλωσε ότι ζήτησε από έναν δικαστή να αναγνωρίσει ότι η Clover Holdings κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά στη δημοπρασία που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

    "Χρειάστηκε πολύς χρόνος και προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για τις διαπραγματεύσεις (και η συμφωνία για την τιμή πώλησης) αποτελεί συμβιβασμό και των δύο πλευρών", δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος της Escom Τζέφρι Ντάλμπεργκ.

    Η Escom πώλησε αυτό το όνομα, που θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά στον κόσμο, αφού κήρυξε πτώχευση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η Escom το είχε αγοράσει προς 12 με 14 εκατομμύρια δολάρια το 2006.

    Περίπου 12 εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για να αποκτήσουν αυτό το όνομα. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν διευκρινίζουν τις ακριβείς δραστηριότητες της Clover Holdings. Η πώληση του ονόματος αναμένεται να επικυρωθεί ως τις 27 Οκτωβρίου.

    AΠΕ

    Είδηση: 43708

    [02] «Εκτύπωση» αρωμάτων

    Πεμπτη, 21 10 2010 19:37

    Ιάπωνες ερευνητές αναπτύσσουν μια καινοτόμο τεχνολογία, που θα επιτρέπει στις ηλεκτρονικές συσκευές να απελευθερώνουν αρώματα, ανάλογα με τις εικόνες που δείχνουν οι οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών. Έτσι, για παράδειγμα, αν ο σεφ στην τηλεόραση μαγειρεύει ένα δελεαστικό πιάτο, ο θεατής θα μπορεί να μυρίσει την μυρωδιά στο δωμάτιό του. Και αν κανείς χαζεύει στον υπολογιστή του μια μαγευτική παραλία σε κάποιο εξωτικό μέρος, θα μυρίζει γύρω του την χαρακτηριστική μυρωδιά της ακρογιαλιάς.

    Η ιδέα, που βρίσκεται στα πρώτα στάδια υλοποίησής της ακόμα, καθοδηγείται από τον δρα Κενίτσι Οκάντα του πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο και βασίζεται στην μετατροπή ενός κοινού εκτυπωτή ψεκασμού μελάνης (inkjet), έτσι ώστε να απελευθερώνει αρώματα σε διαφορετικές, κάθε φορά, αναλογίες. Αντί για τα τέσσερα φυσίγγια μελάνης (μαύρο, κόκκινο, μπλε, πράσινο), ο τροποποιημένος εκτυπωτής αφήνει στην ατμόσφαιρα τέσσερα ξεχωριστά αρώματα ανακατεμένα διαφορετικά κάθε φορά, που θυμίζουν μέντα, κανέλα, λεβάντα, μήλο, βανίλια κ.α.

    Οι ιάπωνες ερευνητές, αν και πρέπει να αποδείξουν ότι όντως η ιδέα τους μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη με επιτυχία, πιστεύουν ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που παρακολουθούμε τηλεόραση ή χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές.

    Η τεχνολογία συνδυασμού εικόνας με οσμές (Smell-O-Vision) δεν είναι νέα, καθώς για πρώτη φορά δοκιμάστηκε, σε «πρωτόγονη» μορφή, στον κινηματογράφο στη δεκαετία του ΄60. Συνίστατο σε ένα μηχάνημα που 30 διαφορετικά αρώματα σε συγκεκριμένες σκηνές ενός φιλμ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το άρωμα του μυστηρίου». Όμως η τεχνολογία δεν ήταν εξελιγμένη και το σύστημα ήταν θορυβώδες, ενώ οι μυρωδιές ήσαν έντονες και κατέληγαν να ενοχλούν τους θεατές, με συνέπεια το πείραμα να αποτύχει. Μια ανάλογη τεχνολογία με το όνομα AromaRama υπήρξε εξίσου άτυχη.

    Το νέο σύστημα, όμως, υπόσχεται ξεπέρασμα αυτών των «παιδικών ασθενειών», όπως και μεγαλύτερη ακρίβεια στα εκπεμπόμενα αρώματα. Αντίθετα με τις παλιές τεχνολογίες, όταν οι μυρωδιές διαρκούσαν για ενοχλητικά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο «αρωματικός» εκτυπωτής απελευθερώνει το άρωμά του μόνο για όσο κρατάνε δύο ανθρώπινες αναπνοές.

    Η μεγάλη πρόκληση, πάνω στην οποία τώρα εργάζονται οι ιάπωνες ερευνητές, είναι να συσχετίσουν σωστά τα αρώματα με τις εικόνες στην οθόνη. Στόχος τους είναι ένας εκτυπωτής που, εκτός από εκτύπωση χαρτιών, να απελευθερώνει και αρώματα με την ακρίβεια που θα τύπωνε μια εικόνα.

    Όμως, σύμφωνα με τον δρα Στέφεν Μπρούστερ του πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, αν και η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις και πέρα από τον τομέα της ψυχαγωγίας (π.χ. να θυμίζει μέσω αρωμάτων σε ανθρώπους με άνοια ότι πρέπει να πάρουν ένα φάρμακο), μια τέτοια «γεννήτρια» οσμών απέχει ακόμα πολλά χρόνια από την υλοποίησή της.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43709

    [03] Κάνε μια στάση - άλλαξε στάση!

    Πεμπτη, 21 10 2010 17:59

    Υγεια

    «Πας καλά; Κάνε μια στάση και άλλαξε στάση...!» είναι το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης για τη γιορτή ψυχικής υγείας, που διοργανώνουν 35 φορείς ψυχικής υγείας, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», από τις 10:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ. Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας Α.Ε.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου) και έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ανάλογα θέματα. Οι φορείς που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν το έργο τους, θα προβάλλουν τις δραστηριότητες των μελών τους με έκθεση εικαστικών έργων, απαγγελίες ποιημάτων, χοροθεατρικών παραστάσεων, μουσικών σχημάτων, προβολή ταινιών, ενώ θα συζητούν και θα ενημερώνουν το κοινό για θέματα ψυχικής υγείας.

    Είδηση: 43696

    [04] Συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν

    Πεμπτη, 21 10 2010 21:36

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στο Διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο που πραγματοποιείται την Παρασκευή στη Βουλιαγμένη. Το πρωί της Παρασκευής, οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθεί όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ο κ. Ερντογάν, η σύζυγός του Εμινέ και η διπλωματική αποστολή, έφτασαν περίπου στις 8.30μμ στο αεροδρόμιο, όπου τους υποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Ακολούθως κατέλυσαν σε ξενοδοχείο, ενώ το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρέθεσε ιδιωτικό δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του. Παράλληλα δείπνο προς τιμήν του ομολόγου του Υπουργού Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, παρέθεσε και ο κ. Δρούτσας στο εστιατόριο «Διόνυσος» κοντά στην Ακρόπολη.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής οι δύο άνδρες θα συμμετάσχουν σε πάνελ συζητήσεων οι οποίες θα καταλήξουν στην υπογραφή της Δήλωσης Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο. Συμμετοχή στο πάνελ θα έχουν ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Λόρενς Γκόντζι, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο Αχμέντ Μασαντεχ καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλιπ Μέισταντ. Ο Τζέφρι Ζακς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια θα προεδρεύσει της στρογγυλής τράπεζας.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει από την Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής.

    Πηγή: AΠΕ

    Είδηση: 43713

    [05] Α. Παπαρήγα: «Τα μέτρα έρχονται και τα προβλέπει το Μνημόνιο»

    Πεμπτη, 21 10 2010 21:27

    Προτροπή προς τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, απεύθυνε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή του Πειραιά. Παράλληλα άφησε αιχμές για τις πραγματικές προθέσεις των υποψηφίων που κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι.

    Η κ. Παπαρήγα αμφισβήτησε έντονα τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση δεν θα πάρει νέα μέτρα. «Τα μέτρα έρχονται και τα προβλέπει το Μνημόνιο, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι υπέρβαση, ρήξη και ανατροπή».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 43712

    [06] Γ. Παπανδρέου: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 500.000 συνταξιούχους

    Πεμπτη, 21 10 2010 20:51

    Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, από το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το Περιστέρι.

    Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω αυτό που μπορούμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας ότι με τη σύνταξη Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί και η ενίσχυση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σε κλίμακες, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης. «H ενίσχυση αυτή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους χαμηλοσυνταξιούχους που σήκωσαν μεγάλο βάρος και αυτή η ενίσχυση είναι αυτό που μπορούμε σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, το συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη των ανέργων.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο μηχανισμός στήριξης αποτελεί την ασπίδα για τη σωτηρία της χώρας και ότι ο στόχος παραμένει να στηριχτούμε το γρηγορότερο δυνατό στις δικές μας δυνάμεις. Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εγγυάται ο ίδιος πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

    Στο στόχαστρο του κ. Παπανδρέου βρέθηκε η ΝΔ στην οποία άσκησε κριτική, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα για ευκαιριακή ψηφοθηρία που δεν συνάδει με το πατριωτικό τους καθήκον που έχει άμεση σχέση για τη σωτηρία της χώρας.

    Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι περιμένει να αποτύχει το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του για τη σωτηρία της χώρας και ότι συμφωνεί μαζί της και πρόσθεσε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αρκεί να είχε φύγει νωρίτερα από την κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη τύπου.

    Αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Παπανδρέου

    «Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, σταθήκαμε όρθιοι χάρις στην προσπάθεια όλων. βιώσαμε την απαξίωση της χώρας μας, και δεν θα γυρίσουμε πίσω, καθώς αντιστρέψαμε το αρνητικό κλίμα και κερδίσαμε την πρώτη μάχη, όταν όλοι μιλούσαν για κατάρρευση των τραπεζών και επιστροφή στην δραχμή. Τα ξένα δημοσιεύματα που αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας είναι η απάντηση σε όσους λένε ότι διασύραμε τη χώρα. Η συνέπειά μας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους κάνουν παιχνίδια με τη φωτιά τώρα με τις εκλογές. Κάνουμε την μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος. Εμείς αγωνιζόμαστε για να επανακάμψει η χώρα, ώστε το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 να ξεκινήσει η ανάπτυξη».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 43711

    [07] Α. Τσίπρας: «όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες

    Πεμπτη, 21 10 2010 20:20

    Περιοδεία στο Βόλο πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας, δηλώνοντας ότι: «όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Και για εμάς, η μέρα της κρίσης είναι η εκλογική αναμέτρηση που πλησιάζει. Όλοι θα μετρηθούμε και όλοι θα κριθούμε. Κυρίως όμως αυτό που έχει σημασία για την κοινωνία είναι αυτές οι εκλογές να είναι μια ευκαιρία που δεν θα χαθεί, προκειμένου να δοθεί μήνυμα που θα σταματήσει τα νέα μέτρα, που θα είναι σκληρά και επώδυνα για την ελληνική κοινωνία και κυρίως για τους εργαζόμενους».

    Aναφερόμενος ο κ. Τσίπρας στις επερχόμενες εκλογές τόνισε: «Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτές οι εκλογές είναι αλλιώτικες από τις άλλες αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι μόνο γιατί είναι οι πρώτες περιφερειακές εκλογές στη χώρα, οι πρώτες εκλογές δηλαδή σΚΌ αυτό το νέο θεσμό των περιφερειών. Είναι πρωτόγνωρες κυρίως διότι διεξάγονται σε πρωτόγνωρα δεδομένα για την ελληνική κοινωνία. Η νέα φτώχεια διευρύνεται, η πραγματική ανεργία έχει υπερβεί το 20%. Σχεδόν σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας άνεργος - κι αυτό το νιώθετε ιδιαίτερα εδώ, στην πόλη του Βόλου, όπου η ανεργία είναι ίσως και μεγαλύτερη από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, η ύφεση τρέχει με ρυθμούς 4% και ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 6%. Μιλάμε για ένα εκρηκτικό μίγμα. Το αντιληφθήκαμε μιλώντας με καταστηματάρχες. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς μας εξέφρασαν μία κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους και μ΄ αυτό το εκρηκτικό μίγμα είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση, η κρίση χρέους και ελλείμματος που, υποτίθεται, ότι ήταν η αιτία για να οδηγηθούμε στο μνημόνιο.

    Το μνημόνιο όχι μόνο δεν θα λύσει την κρίση του χρέους και του ελλείμματος, αλλά θα βυθίσει ακόμα πιο βαθιά την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία σε μια κρίση από την οποία θα είναι πολύ δύσκολο να βγούμε».

    Αναφερόμενος στα μέτρα και την οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

    «Είναι πράγματι αστείο και φθηνά προεκλογικό - διότι πια ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει -το να λέει ο κ. Παπανδρέου ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα. Ας πει έστω και μια φορά την αλήθεια. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, πάλι σε προεκλογική περίοδο, έταζε στους Έλληνες πολίτες αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Και ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες για να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς και να έρθει μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα στήριζε την κοινωνία και μόλις έφυγαν από την κάλπη είδαν ότι η ψήφος τους μετατράπηκε σε ψήφο μιας ιδιότυπης συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του κ., Καρατζαφέρη και της κας Μπακογιάννη, που μας οδήγησε στο ΔΝΤ. Σήμερα βρισκόμαστε πάλι σε προεκλογική περίοδο κι ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα. Για άλλη μια φορά λέει ψέματα. Οφείλει να πει την αλήθεια ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες σε ποιον θα στείλουν το λογαριασμό το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου. Και σας το λέω αυτό με βεβαιότητα, διότι, πλέον, τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής τις ορίζει το μνημόνιο, το οποίο μνημόνιο προβλέπει τετελεσμένα σε σχέση με την φορολογική πολιτική, σε σχέση με τα αναγκαία έσοδα που πρέπει να προκύψουν. Και προφανώς δεν προκύπτουν από μια πολιτική που δίνει διαρκώς χαράτσια στους μη έχοντες, στους μη προνομιούχους και φοροαπαλλαγές στους έχοντες και κατέχοντες».

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε: «Τα λέω αυτά διότι χθες η κυβέρνηση πανηγύριζε, διότι λέει κατάφερε να μειώσει κατά 30% το έλλειμμα. Μα προφανώς κατάφερε να μειώσει κατά 30% το έλλειμμα αφού έχει κηρύξει μια ιδιότυπη εσωτερική στάση πληρωμών, αφού δεν πληρώνει κανέναν. Αυτή η μικρή μείωση προέκυψε από τις τεράστιες περικοπές και την άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών. Αντίθετα, παρά τη ραγδαία αύξηση των φορολογικών συντελεστών, των έμμεσων φόρων που πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα, τα έσοδα μόλις που αυξήθηκαν κατά 3,6%, ενώ στόχος ήταν το 9%. Την ίδια στιγμή χθες ο κ. Παπανδρέου, σε συνάντησή του με επιχειρηματίες, άνοιξε το παράθυρο και σε νέες φοροαπαλλαγές. Δηλαδή, προσέξτε, έμμεσοι φόροι στους μικροεπαγγελματίες, στους εργαζόμενους, ΦΠΑ εξαιρετικά υψηλός -και όλες οι ενδείξεις λένε ότι μετά τις εκλογές θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο- αλλά την ίδια στιγμή φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σ΄ αυτή τη χώρα για να γλυτώσει κανείς την κρίση, πρέπει ή να έχει μεγάλα εισοδήματα ή να είναι μεγαλοεπιχειρηματίας, ή να διοικεί τράπεζα. Διότι, ως γνωστόν, οι τράπεζες, όχι απλά γλυτώνουν την κρίση, αλλά έχουν και πολύ σημαντικά κέρδη, μεσούσης της κρίσης».

    Τέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε δημάρχους μαχητικούς, διεκδικητικούς, αγωνιστές και περιφερειάρχες που θα έχουν τη δύναμη, τη δυνατότητα να λένε και όχι, να αγωνίζονται, να εμπνέουν τις τοπικές κοινωνίες για να διεκδικούν. Ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ο δρόμος του αγώνα, της διεκδίκησης, είναι ο δρόμος εκείνος που θα δημιουργεί πολιτικό κόστος στην τρόικα και την κυβέρνηση ώστε να πάρουν πίσω αυτά τα μοχθηρά σχέδια που έχουν ήδη στο συρτάρι τους για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Κι ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι είχαν κοινούς στόχους και κοινές διεκδικήσεις, θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στο γαλλικό λαό που βρίσκεται στους δρόμους και μας δείχνει το δρόμο».

    Είδηση: 43710

    [08] Α. Σαμαράς: «Υπήρχε και άλλος δρόμος»

    Πεμπτη, 21 10 2010 19:35

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε εναντίον του ΠΑΣΟΚ, σε ομιλία του από το Βόλο, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καλώντας τους πολίτες να στείλουν πολιτικό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς: «Το ότι υπήρχε άλλος δρόμος το έδειξαν, πριν λίγες εβδομάδες, δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Που, με προβλήματα αντίστοιχα με τα δικά μας, βγήκαν στις αγορές και δανείστηκαν με ακριβά επιτόκια. Πολύ πιο ακριβά απ' ό,τι μπορούσαμε να δανειστούμε εμείς τον Ιανουάριο. Δανείστηκαν ακριβά, αλλά Μνημόνιο δεν υπέγραψαν. Το λαό τους χειροπόδαρα δεν τον έδεσαν. Υποχρεώσεις, που δεν μπορούν να εκπληρώσουν, δεν ανέλαβαν. Να σκεφτείτε ότι η Ιρλανδία έχει έλλειμμα διπλάσιο από το δικό μας. Ακόμα και από το αναθεωρημένο. Κι όμως, βγήκε και δανείστηκε ακριβά. Δεν υπέγραψε Μνημόνιο. Και δανείστηκε, από τώρα, για όλα όσα θα χρειαστεί ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε η δική μας κυβέρνηση. Που μπορούσε να δανειστεί από τον Ιανουάριο πολύ φθηνότερα. Όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιμετώπισαν πέρσι προβλήματα ελλείμματος. Μόνο στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατάφερε να μετατρέψει ένα πρόβλημα ελλείμματος, κοινό στην Ευρώπη, σε κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έσπευσαν να πάρουν διορθωτικά μέτρα, όταν είδαν να τους ξεφεύγει το έλλειμμα».

    Διασυρμός και εξαπάτηση

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:

    «Μόνο στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ματαίωσε, μόλις ανέλαβε, τα διορθωτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης. Κι ύστερα αρνήθηκε, για μήνες, να πάρει τέτοια μέτρα. Κι ας τους προτρέπαμε εμείς συνεχώς, από τον περασμένο Δεκέμβριο. Κι ύστερα πήρε μέτρα πολύ χειρότερα, όταν ήταν πια αργά. Και, δυστυχώς, η Ελλάδα έτυχε να έχει κυβέρνηση, που διέσυρε τη χώρα και την Οικονομία της στο εξωτερικό. Πότε ως «διεφθαρμένη», πότε ως Ναυάγιο. Πότε ως «Τιτανικό». Είπα στον κ. Παπανδρέου την περασμένη Κυριακή, το επαναλαμβάνω κι από εδώ: Οι Πρωθυπουργοί είναι για να κυβερνούν τις χώρες τους. Όχι για να τις διασύρουν! Υπάρχουν πολλές χώρες με σοβαρά προβλήματα διαφθοράς. Είδατε ποτέ κανένα Πρωθυπουργό να βγαίνει και να λέει: «Είμαστε διεφθαρμένοι από το Α ως το Ω»; Αυτά δεν γίνονται πουθενά κι από κανένα. Αν μπορεί να κανείς να συνοψίσει αυτή τη σύντομη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, από το ζενίθ της θριαμβευτικής του νίκης τον περασμένο Οκτώβριο, ως το σημερινό του πανικό, αρκούν τρείς φράσεις: το «λεφτά υπάρχουν», το οποίο διακήρυσσε πέρσι προεκλογικά και εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό, το «είμαστε διεφθαρμένη χώρα», με το οποίο διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς, φέτος το Φεβρουάριο,το «μαζί τα φάγαμε» που είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, πριν λίγες εβδομάδες. Τέτοιος ανεπανάληπτος κυνισμός».

    Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων ο κ. Σαμαράς, σχολίασε: «Το «ως εδώ» να το πείτε στην κυβέρνησή σας κύριε Παπανδρέου, του απαντάμε εμείς, από το Βόλο σήμερα. Και μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου μέχρι χθες ομολογούσε ότι έχουμε υποθηκεύσει την εθνική μας κυριαρχία! Και σήμερα, δήθεν φοβερίζει την Τρόικα, για να μην μας βάλει νέα μέτρα, που όμως ήδη έχει υπογράψει από το Μάιο και θα εφαρμόσει αμέσως μετά τις εκλογές. Όπως και μέχρι χθες υποσχόταν ο κ. Παπανδρέου «εξωτικές επενδύσεις» από το Κατάρ. Και μόλις μάθαμε ότι ματαιώθηκε η μεγάλη επένδυση στον Αστακό. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν που προσπάθησε να ματαιώσει την επένδυση των Κινέζων στον Πειραιά, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση; Και ύστερα, παρά λίγο να τη ματαιώσει όταν ήλθε στην κυβέρνηση; Τώραβ¦ πανηγυρίζει για την επένδυση των Κινέζων της Cosco, που την ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ την πολέμησε με κάθε μέσο! Και υπόσχεται και πάλι επενδύσεις από το Κατάρ, που είχαν ξεκινήσει επί Νέας Δημοκρατίας, και που επί ΠΑΣΟΚ ματαιώθηκαν πριν ξεκινήσουν. Ο Ελληνικός λαός, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να γυρίζει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ».

    Αναπτυξιακή πρόταση

    Επικεντρώνοντας στην πρόταση της ΝΔ, ο πρόεδρός της είπε: «Υπάρχει διαφορετική Προοπτική. Υπάρχει διέξοδος. Με διαφορετική πολιτική. Που τονώνει την αγορά, δεν την «στεγνώνει». Που επιτρέπει να λειτουργήσουν τα μέτρα, να μειωθούν τα ελλείμματα, να βγούμε σύντομα από τη μεγάλη πίεση. Ώστε να απαλλαγούμε από τους όρους του Μνημονίου. Με το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αρνιόμαστε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Μόνο που τέτοιες αλλαγές δεν γίνονται. Δεν αρνιόμαστε τις περικοπές της δημόσιας σπατάλης. Μόνο που δεν ήταν περικοπή «σπατάλης» το πετσόκομμα των συντάξεων των 800 ευρώ. Δεν αρνιόμαστε ότι θα υπάρξουν θυσίες. Λέμε απλά, ότι οι θυσίες πρέπει να πιάσουν τόπο. Να υπάρξει, άμεσα, τόνωση της αγοράς. Ώστε να παραχθεί εισόδημα για τους εργαζόμενους, τζίροι για τις επιχειρήσεις, κέρδη για τους επιχειρηματίες, θέσεις εργασίας για τους άνεργους».

    Τέλος ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι:

    «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα ανακοινωθούν στοιχεία για τον εξέλιξη του Προϋπολογισμού τους στις 22 Οκτωβρίου. Τότε θα προκύψουν και νέα διορθωτικά μέτρα, για όσες τα χρειάζονται. Σε όλες τις χώρες; Όχι ακριβώς! Στην Ελλάδα - κατ' εξαίρεση - θα ανακοινωθούν τα στοιχεία και τα νέα μέτρα στις 15 Νοεμβρίου. Κατάβ¦ «σύμπτωση» την επομένη του δεύτερου γύρου των εκλογών! Σας προειδοποιώ: Άνοδος στις τιμές θέρμανσης ή νέα άνοδος στο ΦΠΑ, νέα άνοδος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, άνοδος και στις αντικειμενικές αξίες. Αυτά ξέρουμε ότι έρχονται! Και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλα. Κι ενώ αυτά έρχονται, ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε προεκλογικά το γνωστό τροπάρι: Τάζει πάλιβ¦ «στήριξη», μας είπε χθες, στους «αδύναμους». Σε ποιους; Πώς; Ή μήπως θα είναι κι αυτές οι εξαγγελίες όπως εκείνες οι περιβόητεςβ¦ «επενδύσεις» από το Κατάρ; Κι επειδή, προφανώς, δεν φτάνει η εξαπάτηση και η απόκρυψη, τώρα επιστρατεύουν και την κατασυκοφάντηση: Επικαλούνται το πρόσφατο πρόστιμο 343 εκατομμυρίων, που επέβαλε η Ευρώπη στην Ελλάδα. Και κατηγορούν ότι φταίει, τάχα, η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το «πακέτο στήριξης» των 500 εκατομμυρίων, που έδωσε στους αγρότες το 2009».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 43707

    [09] Επιμένει η κυβέρνηση στις καταγγελίες συμβάσεων εργασίας στην «ΑΓΡΟΓΗ»

    Πεμπτη, 21 10 2010 19:26

    Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το θέμα της απόλυσης των 260 περίπου υπαλλήλων της ΑΓΡΟΓΗΣ ΑΕ, που προβλέπεται από το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την "Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα".

    Τόσο ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Δόλγιρας, όσο και η ΓΣΕΕ που απέστειλε απλώς υπόμνημα στην επιτροπή, διαφωνούν απολύτως με την αναφορά του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, που προβλέπει την καταγγελία των 260 συμβάσεων αορίστου χρόνου στην ΑΓΡΟΓΗ με την αιτιολογία ότι ήσαν προεκλογικές και παράνομες.

    Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτε για τα λάθη του πολιτικού συστήματος. Aς κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια τη νομιμότητα πρόσληψης, τόνισε ο κ. Δόλγιρας, που έκρινε επίσης ως ασαφές το πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνουν οι μετατάξεις των εργαζομένων στις υπό συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίες ή οργανισμούς του Δημοσίου.

    Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της Προκόπης Παυλόπουλος γνωστοποίησε, ότι το κόμμα του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για ανατροπή της διάταξης αυτής.

    Κατά τον κ. Παυλόπουλο, αλλά και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη πρόκειται για άδικη κα αντισυνταγματική πράξη που συνιστά πολιτική δίωξη, υπογραμμίζοντας ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες προσλήψεων.

    Στις 3 Αυγούστου 2009 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ και την επομένη έγινε η προκήρυξη των θέσεων. Στις 5 Αυγούστου συστάθηκε η επιτροπή αξιολόγησης και στις 10 Αυγούστου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων που ανήλθαν στις 3.500, ενώ μέσα σε τέσσερις ημέρες εξετάσθηκαν όλες αυτές και βγήκαν τα αποτελέσματα. Η δική μου λογική λέει, ότι πρακτικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί, απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.

    Αντιθέτως ο κ. Χατζηγάκης υποστήριξε ότι το έργο της ψηφιοποίησης που έγινε από την ΑΓΡΟΓΗ θα πάει στους ιδιώτες, ενώ οι εισηγητές της Αριστεράς Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και Βασίλης Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισαν ότι η διάταξη είναι προπομπός για απολύσεις μονίμων υπαλλήλων από το Δημόσιο.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης χαρακτήρισε προκλητική τη διπλή αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΑΓΡΟΓΗΣ, αφού όπως είπε οι προσληφθέντες επί ΠΑΣΟΚ δεν θίγονται.

    Τα ίδια είχαν γίνει και παραμονές των εκλογών του 1993 με 6.000 προσλήψεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ιωάννης Βλατής, για να του αντιτάξει ο Σωτήρης Χατζηγάκης ότι το ΠΑΣΟΚ "μιμείται τις μεθόδους Κουτσόγιωργα".

    Ο κ. Ντόλιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως πρώτο βήμα ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, ενώ γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τις μετατάξεις και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    AΠΕ

    Είδηση: 43705

    [10] Καταθέσεις Μεϊμαράκη - Παναγιωτόπουλου για τα ομόλογα

    Πεμπτη, 21 10 2010 16:23

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε για προειλημμένες αποφάσεις παραπομπής υπουργών της ΝΔ, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων. Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι ουδεμία σχέση είχε το υπουργείο του στην έκδοση του ομολόγου, προσθέτοντας ότι συμμερίζεται την άποψη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα για πολιτικές διώξεις. Καμία αρμοδιότητα δεν είχε ο υπουργός Απασχόλησης σύμφωνα με νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για το σχεδιασμό, την έκδοση, την διαπραγμάτευση, την κυκλοφορία, την αγορά ή την πώληση ομολόγων, δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Απασχόλησης και νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, καταθέτοντας επίσης στην Εξεταστική. Την Τετάρτη, καταθέτοντας στην ίδια επιτροπή, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Αλογοσκούφης και Πέτρος Δούκας υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

    "Ουδεμία σχέση με τους όρους έκδοσης του ομολόγου"

    Οι αιτιάσεις του κ. Μεϊμαράκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία προειλημμένη απόφαση για παραπομπή. Αντίθετα, θα υπάρξει προσπάθεια να εξασφαλιστεί συναίνεση με τα κόμματα για την έκδοση κοινού πορίσματος».

    Τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και αργότερα στους δημοσιογράφους, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «ουδεμία σχέση είχε το υπουργείο Άμυνας με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έκδοση ομολόγου του δημοσίου».

    «Το επίμαχο ομόλογο (των 280 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ) δεν έχει την υπογραφή μου, εγώ συνυπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση την οποία μου έφερε το υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες για την έκδοση τέτοιων προϊόντων ακολουθήθηκαν πάνω από 60 φορές και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    "Επακριβής εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας"

    «Ακολούθησα όλες τις υπάρχουσες και ισχύουσες νομικές διατάξεις και εφάρμοσα επακριβώς και με προσήλωση την υφιστάμενη νομοθεσία, για αυτό και ουδείς ανέμιξε ή ενέπλεξε οπουδήποτε το όνομα μου σε όλα τα επίπεδα της έρευνας, είτε αφορά σε πράξη, είτε σε παράλειψη», τόνισε ο πρώην υπουργός Απασχόλησης.

    «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Απασχόλησης, θεώρησα ως άμεση προτεραιότητα την συνολική νομοθετική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του όλου συστήματος, για αυτό συγκρότησα Ειδικές Επιτροπές με επικεφαλής τον τότε ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες κατέληξαν σε ολοκληρωμένες προτάσεις που δεν πρόλαβα να τις νομοθετήσω, λόγω των αλλαγών που έγιναν στην κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Την ερχόμενη Δευτέρα έχουν κληθεί για κατάθεση ο ένας εκ των τριών μετόχων της χρηματιστηριακής εταιρίας «Ακρόπολις» Γιώργος Αποστολίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Με την κατάθεση του Γ. Κουτρουμάνη, που γίνεται μετά από αίτημα του ιδίου, θα κλείσει ο κύκλος των πολιτικών προσώπων ενώ το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, αναμένεται, όπως δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας, να είναι έτοιμο μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43690

    [11] Στην Αθήνα ο Ερντογάν για την Κλιματική Αλλαγή

    Πεμπτη, 21 10 2010 15:42

    Στην Αθήνα φθάνει απόψε στις 20:00 ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να πάρει μέρος αύριο Παρασκευή στις εργασίες της Διεθνούς Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλιαγμένη, με τη συμμετοχή αρχηγών κυβερνήσεων, υπουργών και επικεφαλής οργανισμών. "Κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σχολιάζοντας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ δημοσίευμα περί μυστικών διαπραγματεύσεων Αθήνας-Άγκυρας για το Αιγαίο.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν την Παρασκευή

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός φθάνει στη χώρα μας συνοδευόμενος από τη σύζυγο και την κόρη του. Αφού τους υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, θα παρακαθήσουν σε επίσημο δείπνο το οποίο παραθέτει προς τιμήν τους ο Πρωθυπουργός.

    Αργότερα σήμερα, στην Αθήνα αναμένεται από τη Βοσνία ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται να παρακαθίσει σε ιδιωτικό δείπνο με τον κ. Δρούτσα.

    Το πρωί της Παρασκευής, οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθεί όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    "Ούτε γρατζουνιά σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα"

    Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση" σχολίασε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το οποίο κάνει λόγο για μυστικό δίαυλο διαλόγου για το Αιγαίο που επιχείρησε να ανοίξει η Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο.

    "Ούτε γρατζουνιά σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι είμαστε ανοιχτοί στο να βρούμε τρόπους συνεργασίας.

    "Δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα φέρονται ότι έγιναν με μυστικές διαπραγματεύσεις και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι πάντοτε ξεκάθαρες" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν ευσταθούν δημοσιεύματα περί μυστικής διπλωματίας Αθήνας-Άγκυρας.

    "Η κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και σαφέστατη εδώ και χρόνια", τόνισε.

    Αντιδράσεις

    «Έχουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται να πάρει και όχι φυσικά, να δώσει» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43688

    [12] Στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

    Πεμπτη, 21 10 2010 15:11

    Με τον Πρωθυπουργό συναντήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, που βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Λισσαβώνα, στις 19 και Νοεμβρίου, που θα εγκρίνει το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας. Ο κ. Ράσμουσεν, ο οποίος είχε επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεισφορά της στη Συμμαχία και επανέλαβε ότι στο θέμα των Σκοπίων ισχύει απόλυτα η απόφαση του Βουκουρεστίου.

    "Απαραίτητη μια αμοιβαία λύση για την ονομασία"

    Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής πρόκειται να καταλήξει με την υιοθέτηση του λεγόμενου νέου Στρατηγικού Δόγματος της Συμμαχίας και θα ληφθούν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις για τις μελλοντικές δράσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, την νέα δομή Διοίκησης, τη μεταρρύθμιση των δομών της Συμμαχίας, τις λεγόμενες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, το ζητημα της Αντιπυραυλικής προστασίας, καθώς και τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την ΕΕ.

    Κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Άντερς Ράσμουσεν επανέλαβε την απόλυτα σαφή θέση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΠΓΔΜ.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι οι συζητήσεις της Συμμαχίας για την ένταξη μπορούν να ξεκινήσουν με τα Σκόπια όταν θα έχει βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

    ''Είναι ξεκάθαρη η απόφαση και πρέπει να προσθέσω ότι όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν ομοφωνία. Παροτρύνω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν, για να εξευρεθεί μια λύση το ταχύτερο δυνατόν" δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

    Επίσης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με την ελληνική κυβέρνηση, και αναφέρθηκε στη συμβολή της χώρας μας στην ενδυνάμωση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στη Σύνοδο της Κέρκυρας.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών ''το νέο Στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας''.

    Την πρώτη ύλη του σχεδίου διαμόρφωσαν οι προτάσεις ορισμένων ικανών διπλωματών απο τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και ο έμπειρος, νυν ΓΓ του ελληνικού Υπουργείου πρέσβης Ζέππος.

    Ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι το σχέδιο σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της χώρας μας, κυρίως σε ό,τι αφορά στην επιβεβαίωση του δεσμού της συλλογικής άμυνας και τη διατήρηση του κανόνα της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων.

    Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πολύ σημαντικό, οι δράσεις του ΝΑΤΟ να εδράζονται στην ισχυρότερη δυνατή νομιμοποιητική βάση και να τελούν σε συμβατότητα με τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και αυτό έχει σχέση και με το κύρος της Συμμαχίας ως αξιόπιστου παράγοντα της διεθνούς ασφάλειας.

    Απο την πλευρά του, ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα πολύ εποικοδομητική και επεσήμανε τρία σημεία των συνομιλιών:

    Πρώτον, σημείωσε την πρόοδο που έχει γίνει στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ελπίδα οτι στη Λισαβόνα θα ανακοινωθεί η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας στις Δυνάμεις Ασφαλείας του Αφγανιστάν απο το 2011. Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν απο την κατάσταση στην περιοχή, πρόσθεσε, επισημαίνοντας οτι για το σκοπό αυτό πρέπει να εκπαιδευτούν τόσο στρατιώτες, όσο και αστυνομία.

    Δεύτερον, αναφέρθηκε στο νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που θα διαμορφώσει το μέλλον της Συμμαχίας, αφού ''βασική αποστολή είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των πληθυσμών και των χωρών μας'', όπως είπε. ''Αλλά, για να μπορέσει να βελτιωθεί η άμυνά μας θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις ασφάλειας της εποχής μας, όπως είναι η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι πυραυλικές επιθέσεις'', δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν και εξέφρασε την ελπίδα οτι στη Λισαβώνα θα αποφασισθεί η δημιουργία ενος συστήματος ασφάλειας που θα έχει βάση το ΝΑΤΟ, με τη συνεργασία της Ρωσίας.

    Τρίτον, συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ-ΕΕ: ''Χαίρομαι που συμφωνούμε απόλυτα οτι πρέπει να φύγουν όλα τα εμπόδια ώστε να υπάρξει πλήρης συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Σε περιοχές και πεδία όπου το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συνυπάρχουν θα πρέπει να είμαστε σε θέση να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Και όπου υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης κοινών δυνάμεων θα πρέπει να συνεργαζόμαστε ώστε να γίνεται οικονομία στα χρήματα των φορολογουμένων''.

    Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι λογικό να προωθηθούν σχέσεις με μία χώρα που θέτει βέτο στην ένταξη ενός κράτους-μέλους της ΕΕ σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απάντησε οτι αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει να αντιμετωπιστεί ''ισόρροπα'' και σημείωσε οτι υπάρχει ένα ''πρόβλημα συμμετοχής'' και από τις δυο πλευρές.

    Συγκεκριμένα, επεσήμανε οτι μέχρι τώρα η ΕΕ δεν μπόρεσε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για να συνεργασθεί η Τουρκία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό άμυνας και ούτε μπόρεσε να συνάψει με την Τουρκία συμφωνία ασφαλείας.

    Ταυτόχρονα, η Τουρκία δεν έχει ακριβώς αποδεχθεί ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη-μέλη, υπογράμμισε.

    Αυτό είναι το πρόβλημα ''συμμετοχής που έχουμε και απο τις δύο πλευρές'', είπε ο κ. Ράσμουσεν, παροτρύνοντας την ΕΕ να προχωρήσει σε αυτό το Σύμφωνο με την Τουρκία και ταυτόχρονα την Άγκυρα να παραδεχθεί οτι η συνεργασία ΕΕ με το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνεται και με τα 27 κράτη -μέλη.

    "Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις επαφές Ελλάδας-Τουρκίας"

    Την επισήμανση εάν στο FIR Αθηνών εφαρμοστούν οι κοινές πρακτικές που ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τα πράγματα θα είναι καθαρότερα και ευκολότερα, έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι σε εθνικά ζητήματα ενεργούμε χωρίς διολισθήσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

    Ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναμειγνύεται σε πιθανές αντιδικίες, τόνισε, ωστόσο, ότι παρακολουθεί τη στενή επαφή των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και είπε ότι η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν είναι σημάδι βελτίωσης των σχέσεων.

    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα ζητήματα της νέας δομής διοίκησης της συμμαχίας αλλά και τα ζητήματα με τους αμυντικούς προϋπολογισμούς που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θέλουμε να πιστεύουμε πως η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα διευκολύνει να μην υπάρχουν κρίσεις και εντάσεις στην περιοχή μας, τεχνικές ή τεχνητές, για την εμπέδωση του κλίματος ασφαλείας και σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο.

    Για την δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι θα παραμείνει στην περιοχή, ωστόσο οι συνθήκες ασφαλείας μας επιτρέπουν να μειώσουμε περαιτέρω τον αριθμό των στελεχών της.

    Η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε στον κ. Ράσμουσεν ότι θα στείλει επτά αξιωματικούς της ΠΑ στο Αφγανιστάν, έναν πιλότο και έξι αξιωματικούς εδάφους για να εκπαιδεύσουν συναδέλφους τους Αφγανούς σε μεταγωγικά αεροσκάφη C27. Επίσης, θα στείλει και πρόσθετο αριθμό υγειονομικού προσωπικού.

    Αντιδράσεις

    «Οι θερμές ευχαριστίες του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση για το ρόλο και τη συνεργασία της στον πόλεμο που διεξάγει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στην προώθηση της αντιπυραυλικής ασπίδας και των επιθετικών τους σχεδίων στα Βαλκάνια, γενικότερα των σχεδίων κατά των λαών με τη νέα δομή του, καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Κώστας Ήσυχος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η σχεδιαζόμενη μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ισχυρών έναντι των αδυνάτων και η «ταύτιση» απόψεων της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης με τη νέα φιλοσοφία του ΝΑΤΟ και το νέο του επιθετικό δόγμα για τον 21ο αιώνα είναι άκρως επικίνδυνες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στον κόσμο».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43686

    [13] Σαμαράς: «Σταματήστε τον κατήφορο της χώρας»

    Πεμπτη, 21 10 2010 14:40

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Κάνω έκκληση από το κέντρο της Ελλάδας προς την κυβέρνηση να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας» τόνισε από το Βόλο, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε τριήμερη περιοδεία στην Θεσσαλία, με πρώτο σταθμό το νομό Μαγνησίας.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος επισκέφθηκε πόρτα - πόρτα την αγορά του Αλμυρού, αλλά και σημαντικό κομμάτι της αγοράς του Βόλου, επανέλαβε ότι το κόμμα της ΝΔ είναι το κόμμα της ανάπτυξης και υπογράμμισε:

    «Η ΝΔ θα πάρει μέτρα υπέρ των πολιτών και της ανάπτυξης, προκειμένου να δώσει τέλος στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα και η οποία οδηγεί τους πολίτες σε κατάθλιψη», είπε. «Δεν υπόσχομαι ότι θα δώσω δουλειά στους πολίτες, θα δώσω όμως εμπιστοσύνη στους επιχειρηματίες, για να δώσουν δουλειά στους πολίτες», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Σαμαράς συνομίλησε με πολλούς πολίτες σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ εκτός από τα καταστήματα, στάθηκε ιδιαίτερα και στα περίπτερα λόγω της επερχόμενης κινητοποίησης των περιπτεριούχων.

    Επίσης επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της υποψηφίας δημάρχου Βόλου Ζέτας Μακρή, τους οποίους και χαρακτήρισε "σπουδαίες επιλογές".

    Στο δε Αλμυρό είχε συνάντηση και με τον υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Βούλγαρη που έχει τη στήριξη της ΝΔ.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στο «Ξενία» της πόλης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Α. Σαμαράς: Αναγκάστε τους να αλλάξουν πολιτική

    Είδηση: 43684

    [14] Συνάντηση M. Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο του ΣΕΒ

    Πεμπτη, 21 10 2010 13:41

    "H κρίση δεν κλείνει μόνο επιχειρήσεις, αλλά ανοίγει παράθυρα για νέες ευκαιρίες" δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το προεδρείο του ΣΕΒ, στο πλαίσιο των επαφών του με τον επιχειρηματικό κόσμο για τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής για την ανάπτυξη της οικονομίας, και τόνισε ότι "στο δίλημμα χρεοκοπία ή ανάπτυξη, απαντάμε με ανάπτυξη". "Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες εντατικής ανάπτυξης" επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

    "Η κρίση ανοίγει παράθυρα για νέες ευκαιρίες"

    "Στο δίλημμα ανάπτυξη ή χρεοκοπία, απαντάμε ανάπτυξη με δυναμισμό, νέες θέσεις εργασίας, εξωστρέφεια και καινοτομία" Μ. Χρυσοχοΐδης

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι "η κρίση δεν κλείνει μόνο επιχειρήσεις αλλά ανοίγει παράθυρα και ευκαιρίες ώστε να βγούμε γρηγορότερα από αυτήν" καθώς και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής του ΣΕΒ και των άλλων φορέων της επιχειρηματικότητας και της αγοράς στην αλλαγή του κλίματος.

    Χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική τη συνάντηση με τον ΣΕΒ, στην οποία όπως είπε, ο ίδιος περιέγραψε τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και ο Σύνδεσμος έθεσε τα προβλήματα των επιχειρήσεων.

    "Δεν μπορώ να λύσω την εξίσωση, πώς όταν έχω 5% κέρδος μπορώ να μειώσω 30% τις τιμές" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, απαντώντας έτσι έμμεσα στην προτροπή του υπουργού για μείωση των τιμών κατά 30 %.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι πρέπει να εξετάζουμε το 100% των δαπανών του καταναλωτή και όχι ένα τμήμα τους και υποστήριξε πως οι περισσότερες από τις δαπάνες αυτές καθορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος με τους φόρους, τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, τα κλειστά επαγγέλματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές τιμών Ελλάδας-Ευρώπης, τόνισε ότι όλα αυτά λύνονται με τον ανταγωνισμό και ότι ο ίδιος μίλησε επιχειρηματικά, ενώ ο υπουργός μιλά πολιτικά.

    Για το ίδιο θέμα, ανέφερε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται σφριγηλές επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και πληρώνουν μισθούς, φόρους και εισφορές.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όπως έγινε γνωστό συζητήθηκαν ακόμη:

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ο ΣΕΒ συμφωνεί με τη γενική κατεύθυνση, οι χρηματικές ενισχύσεις να αντικατασταθούν από φοροαπαλλαγές.

    Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων: ως το τέλος του χρόνου αναμένεται νομοσχέδιο, στην προετοιμασία του οποίου θα συμβάλει και ο ΣΕΒ με την εμπειρία των μελών του.

    Τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα τα οποία σύμφωνα με το "μνημόνιο" πρέπει να καταγραφούν ως το τέλος του χρόνου. Και σε αυτόν τον τομέα έχει ξεκινήσει προετοιμασία από τον ΣΕΒ.

    Ο Σύνδεσμος ζήτησε εξάλλου από τον υπουργό να παρεμβαίνει το ΥΠΑΑ συνολικά στην κυβέρνηση ως "εκπρόσωπος" των επιχειρήσεων για να λύνονται θέματα που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του αλλά απασχολούν τις επιχειρήσεις (π.χ. χωροταξικά, φορολογικά, κ.α.)

    Στις επίσημες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ότι θα γλυτώσουμε οριστικά τη χρεοκοπία μόνο αν δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και ότι ο Σύνδεσμος είναι φυσικός σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.

    Σε σχέση, τέλος, με την επένδυση στον Αστακό, ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε πως ήταν, ήδη, γνωστό πως βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

    Αντιδράσεις

    "Κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι είναι συνεργοί για την ακρίβεια που πνίγει τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι μεν καθορίζοντας μονοπωλιακά τις τιμές και η κυβέρνηση αυξάνοντας δραστικά το ΦΠΑ" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43682

    [15] Περικοπές 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Βουλής

    Πεμπτη, 21 10 2010 13:28

    Κατά 20 εκατομμύρια Ευρώ θα είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός της βουλής το 2011 σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε ο Πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος. Οι περικοπές αφορούν κυρίως αποζημιώσεις βουλευτών, αποδοχές, επιδόματα υπαλλήλων μισθώματα κτηρίων καθώς και μετακινήσεις προσωπικού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το συνολικό ύψος των πιστώσεων για το 2011 είναι περίπου 198 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,8 τις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 43676

    [16] Στην Αθήνα Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και Ερντογάν

    Πεμπτη, 21 10 2010 11:04

    Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, τον επόμενο μήνα στη Λισαβόνα. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν από το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο κ. Ράσμουσεν θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Θα ακολουθήσει γεύμα προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ αργά το μεσημέρι, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα γίνει δεκτός, στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Η επίσκεψή του κ. Ράσμουσεν θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν μεταξύ άλλων, η νέα δομή του ΝΑΤΟ καθώς και σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία.

    Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σήμερα Πέμπτη έξω από τη Βουλή, με αφορμή την επίσκεψη του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Στο μεταξύ το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στην Αθήνα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου αύριο να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43599

    [17] Καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων

    Πεμπτη, 21 10 2010 10:40

    Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η μείωση, μεγαλύτερη μάλιστα του στόχου, κατά 30,9% του ελλείμματος στο 9μηνο, έναντι ετήσιου αναθεωρημένου στόχου 36,9%, με αύξηση των εσόδων κατά 3,6 και μείωση των δαπανών κατά 7%. Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού με τις οποίες έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και στην τρόικα πως «ότι και να γίνει δε πρόκειται ο λαός να υποβληθεί σε άλλες θυσίες», η κυβέρνηση ρίχνει πλέον το βάρος στη μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2011, με περικοπές πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Περικοπές στον προϋπολογισμό της Βουλής

    Αποφασισμένη να μην επιβαρύνει άλλο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δίνοντας πλέον το βάρος στη μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο, εμφανίζεται η κυβέρνηση.Οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ερμηνεύονται ως μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς την Ευρώπη και την τρόικα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει άλλα μέτρα "ότι και να γίνει".

    «Ο πρωθυπουργός έχει βάλει το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση. Δεν κινείται και δεν πολιτευόμαστε με βάση την τρόικα, πολιτευόμαστε με βάση το δημόσιο συμφέρον και μόνο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» και σημείωσε ότι οι αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση αφορούν στον εξορθολογισμό και μείωση της σπατάλης, κάτι που κάνει και στην υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

    «Αν το να περικόπτουμε τη σπατάλη και την ασυδοσία ονομάζονται νέα μέτρα, τότε αυτές οι αποφάσεις πραγματικά θα υλοποιηθούν», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης οι καταναλωτικές δαπάνες υπουργείων, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ και οι πλασματικές αμοιβές και υπερωρίες.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2001 που είναι μειωμένος κατά 20 εκατομμύρια σε σχέση με το 2010. Οι περικοπές αφορούν κυρίως αποζημιώσεις βουλευτών, αποδοχές επιδόματα υπαλλήλων μισθώματα κτηρίων καθώς κ μετακινήσεις προσωπικού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το συνολικό ύψος των πιστώσεων για το 2011 είναι περίπου 198 εκατομμύρια ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 3,8 τις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

    Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, τα στοιχεία του 9μηνου καταδεικνύουν σημαντική αύξηση των προστίμων τα οποία ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. Ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Μείωση του ελλείμματος κατά 30,9%

    Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα το εννεάμηνο παρουσίασε μείωση 30,9%.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα περιορίστηκε στα 16.299 εκατ. ευρώ από 23.579 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση 30,9% έναντι στόχου μείωσης στο εννεάμηνο κατά 29%. Ο ετήσιος στόχος μείωσης του ελλείμματος με βάση το Προσχέδιο Προϋπολογισμού είναι 36,9%.

    Σημειώνεται ότι η διαφορά από τον ετήσιο στόχο βασίζεται κατά κύριο λόγο στις προγραμματισμένες δαπάνες για τόκους κατά το εννιάμηνο που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 88% της ετήσιας πρόβλεψης με βάση το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων, ενώ η διαφορά στα έσοδα υπερκαλύπτεται από την καλύτερη από την προγραμματισμένη πορεία των δαπανών.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,7%. Η βελτίωση της απόδοσης οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 16,9% το μήνα Σεπτέμβριο.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7,0%.

    Δήλωση Χρήστου Σταϊκούρα

    «Τα τελικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, επιβεβαιώνουν την αναποτελεσματικότητα του ακολουθούμενου μείγματος οικονομικής πολιτικής» αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στόχων, οι αποκλίσεις συνεχίζονται και διευρύνονται, προσθέτει υπογραμμίζοντας ότι «η Κυβέρνηση, για να καλύψει τις αποκλίσεις και από τους «νέους» στόχους για το έτος 2010, συνεχίζει να προβαίνει σε λογιστικές ακροβασίες, που αποδυναμώνουν τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και συρρικνώνουν τις προοπτικές ανάταξης της Οικονομίας».

    Τον Νοέμβριο η ανακοίνωση της Eurostat για τα παραποιημένα στοιχεία

    Στο μεταξύ, μετά τις εκλογές και πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, στις 18 Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν, τελικά, από τη Εurostat τα αναθεωρημένα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους της περιόδου 2006-2009.

    Σύμφωνα με τη Eurostat, η καθυστέρηση για τα ελληνικά στοιχεία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο της και πως εκτελεί για πρώτη φορά τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Γ. Παπανδρέου: Όχι άλλα βάρη στους μισθωτούς, Περικοπές 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Βουλής

    Είδηση: 43557

    [18] Έλεγχοι στα πανεπιστήμια

    Πεμπτη, 21 10 2010 23:08

    Τέρμα σε φαινόμενα οικογενειοκρατίας στα Πανεπιστήμια, επιχειρεί να θέσει το υπουργείο Παιδείας. Στα πλαίσια αυτά ήδη έχουν ακυρωθεί 15 διορισμοί προσώπων, τα οποία είναι συγγενείς καθηγητών, ενώ εξετάζονται άλλες 100 περιπτώσεις.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίβλεψη πατέρα στο διδακτορικό του γιού του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές παρεμφερείς περιπτώσεις, προέκυψαν λόγω της αδυναμίας να προβλεφτούν και να υπάρξει μέχρι σήμερα, επαρκές νομικό πλαίσιο. Η συνέχεια στο προαναφερόμενο παράδειγμα, ήταν η εκλογή του αποφοιτήσαντος σε θέση καθηγητής στο τμήμα κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που κατέχει διαπρεπή θέση ανάμεσα στις 100 καταγγελίες που ερευνά το Υπουργείο Παιδείας.

    Οι δυνατότητες του Υπουργείου Παιδείας, είναι η πραγματοποίηση ελέγχων νομιμότητας ως προς τη διαδικασία, ενώ ελάχιστα πανεπιστήμια έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου να δώσουν στοιχεία.

    Ο υφυπουργός Παιδείας ετοιμάζει και δεύτερο έγγραφο προκειμένου να πείσει τα πανεπιστήμια να του δώσουν τα στοιχεία, ώστε το τοπίο να φωτίσει.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 43714

    [19] Άγνωστοι χτύπησαν άγρια και λήστεψαν τον Ν. Κούνδουρο

    Πεμπτη, 21 10 2010 18:43

    Επίθεση από τρεις κουκουλοφόρους ληστές, δέχθηκε ο σκηνοθέτης, Νίκος Κούνδουρος, τα ξημερώματα στο σπίτι του, στην οδό Δικαιάρχου 1, στο Μετς.

    Ο σκηνοθέτης κοιμόταν στο ισόγειο του σπιτιού, όπου οι τρεις άγνωστοι μπήκαν, παραβιάζοντας την πόρτα. Ακινητοποίησαν τον σκηνοθέτη την ώρα που κοιμόταν, τον χτύπησαν άγρια και, αφού άρπαξαν -κατά δήλωσή του- περίπου 3.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο και μια ηλεκτρική συσκευή, εξαφανίστηκαν.

    Ο Νίκος Κούνδουρος τηλεφώνησε σε φίλο του, επίσης γνωστό σκηνοθέτη, ο οποίος έσπευσε και τον μετέφερε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς υπέστη μικρό ισχαιμικό επεισόδιο.

    Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    AΠΕ

    Είδηση: 43701

    [20] TEDxAcademy: Ένα νέο όραμα για την Ελλάδα

    Πεμπτη, 21 10 2010 18:16

    «Η αντιμετώπιση της αλλαγής πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας». «Δεν μπορείτε να δώσετε λύσεις στη κρίση εφαρμόζοντας αυτά που κάνατε μέχρι σήμερα».«Οι θησαυροί μπορεί να θάβονται, αλλά μόνο για να ξεθαφτούν, όταν χρειάζονται. Ήρθε η ώρα να ξαναβγεί ο δικός μας θησαυρός στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί σωστά».

    Οι ιδέες εκείνο το απόγευμα έδιναν και έπαιρναν. «Επιτέλους, κάτι καινοτόμο, ποιοτικό και ελπιδοφόρο, που μας κάνει να αισιοδοξούμε, να πιστέψουμε ξανά και να ονειρευτούμε», ήταν τα λόγια πολλών, που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

    Σε μια κλειστή αίθουσα στο Μουσείο Μπενάκη, οι λέξεις ύφεση, έλλειμμα, κρίση πήραν αίφνης μια άλλη μορφή. Ευκαιρία, ανάπτυξη, όραμα. Είκοσι ομιλητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο μαζί με ένα κοινό τετρακοσίων ατόμων μίλησαν για την καινοτομία, την ηθική, την τεχνολογία, την νέα γενιά, την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την συμπόνια, για το πώς μπορεί η Ελλάδα σαν χώρα να μετατρέψει τις αδυναμίες της σε δύναμη. Κεντρικό θέμα: «Ένα νέο όραμα για την Ελλάδα». Όλα αυτά στο πρώτο TEDxAcademy, που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική διοργάνωση, αυτόνομων εκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα, με στόχο να φέρει κοντά ανθρώπους, που θέλουν να μοιραστούν «ιδέες, που αξίζει να διαδοθούν».

    Όραμα: Ειρηνική επανάσταση, κοινωνική αναγέννηση

    «Σκεφτείτε κάτι πολύ απλό. Τη "διαδρομή" που κάνει μία κλήση της Ελληνικής αστυνομίας και το κόστος, που επιφέρει στο κράτος. Μία κλήση των 80β¬ κοστίζει στο κράτος 200β¬. Και όλα αυτά διότι δεν κάνουμε χρήση της τεχνολογίας, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει στο κράτος σημαντική εξοικονόμηση πόρων», είπε ο Κώστας Μάλλιος, ο οποίος ασχολείται στη Microsoft, με ανερχόμενες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα για να βρει τρόπους να μεταφέρει νέες ιδέες εκτός εργαστηρίου. Με την ομιλία του μοιράστηκε το όραμά του για την Ελλάδα. «Η καινοτομία απαιτεί δέσμευση, ανοιχτή επικοινωνία, κ.α., αλλά κυρίως την υποστήριξη των νέων ανθρώπων που είναι οι κύριοι οδηγοί της καινοτομίας», τόνισε.

    «Για να έχουμε ανάπτυξη σαν χώρα, 10-20% του εργατικού δυναμικού πρέπει να αλλάξει αντικείμενο δραστηριότητας», είπε στην ομιλία του ο Αρίστος Δοξιάδης. Με δραστηριοποίηση εδώ και 15 χρόνια στις επενδύσεις private equity & venture capital, από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη προγραμμάτων κόντρα στη φτώχεια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας σχεδιάσει την Βιομηχανική Πολιτική για την Ελληνική Κυβέρνηση ο κ. Δοξιάδης παρουσίασε μια νέα προσέγγιση στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να αφορά την μικρή κλίμακα, δηλαδή τις οικογενειακές στρατηγικές, τις καθημερινές συμπεριφορές και τις μικροεπιχειρήσεις. «Οι νέες εξωστρεφείς μικροεπιχειρήσεις μας δεν θα χωράνε σε κάποια μεγάλη αφήγηση. Δεν θα έχουν την επίσημη ευλογία του κράτους, δεν θα έχουν τη σιγουριά του δημοσίου, ούτε την αίγλη της καριέρας σε μια μεγάλη εταιρεία, ούτε θα έχουν αντιγράψει ξένα μοντέλα από το Business Week. Θα είναι αυτοσχέδιες, θα μοιάζουν πρόχειρες, βαλκανικές και μυστήριες. Οι ιδιοκτήτες μόνοι τους θα πρέπει να εφεύρουν την αφήγηση εκείνη που θα δώσει νόημα και διάρκεια σε αυτό που κάνουνε. Αρκεί εμείς να μην τους υποτιμήσουμε. Γιατί αυτοί θα ξελασπώσουν», συμπλήρωσε.

    «Στην Ελλάδα (όπως και αλλού), δεν μπορείτε να δώσετε λύσεις στη κρίση εφαρμόζοντας αυτά που κάνατε μέχρι σήμερα», δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο Φυσικός και επενδυτής στην Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Υγείας, Simanta Das, παρουσιάζοντας ένα μοντέλο για την ανάλυση και σύνθεση ενός προβλήματος. «Τα συστήματα έχουν μια έμφυτη προκατάληψη. Για να το προσπεράσουμε, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη διαίσθησή μας και την πίστη μας. Αυτά τα δύο μπορούν να δώσουν απαντήσεις που κανένα άλλο σύστημα δεν μπορεί», συμπλήρωσε.

    Αξίες: Υπευθυνότητα, διαφάνεια, ειλικρίνεια, απλότητα, ταπεινότητα και ευσπλαχνία.

    Τη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης άνοιξε με την ομιλία του ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», Κώστας Μπακούρης, αναφερόμενος στις αιτίες της διαφθοράς, επικαλούμενος αναφορά του World Economic Forum, στην οποία η Ελλάδα κατατάχθηκε σε πολύ δυσμενή θέση. «Είναι κανόνας ότι όσο ανεβαίνει η διαφθορά, τόσο κατεβαίνει η ανταγωνιστικότητα», επισήμανε και εστίασε στις λύσεις για την πάταξη της διαφθοράς.

    «Η Ελλάδα έχει στο DNA της αξίες όπως μέτρο, αρμονία, αυθεντικότητα, εφευρετικότητα, επινοητικότητα. Μη θάβουμε το DNA μας στα σκουπίδια. Όλα εκείνα για τα οποία μας θαύμαζαν οι άλλοι λαοί, τα έχουμε εγκαταλείψει και θάψει. Ήρθε η ώρα να ξαναβγεί ο δικός μας θησαυρός στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί σωστά», είπε ο επιχειρηματίας Γιάννης Σωτηράκος.

    Την συγκινητική ιστορία για το «γιατί» και «πώς» ξεκίνησε τη Κιβωτό του Κόσμου, παρουσίασε ο Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου στον Κολωνό. Από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της ενορίας, σε μια περιοχή από τις πιο επικίνδυνες της Αθήνας, ο π. Αντώνιος ένιωσε την ανάγκη να δράσει για να βοηθήσει τα τόσα παιδιά που είναι εγκαταλελειμμένα, εκτός σχολείου. Το 1998, στην ηλικία των 26, ξεκίνησε τη Κιβωτό του Κόσμου, που σήμερα φιλοξενεί 200 παιδιά όλων των ηλικιών. Το 2004, απονεμήθηκε το Βραβείο της UNESCO στην Κιβωτό του Κόσμου για τη καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. «Αμαρτία είναι η απραξία και η απάθεια. Σήκω από τη θέση σου και πίστεψε σε αυτό που κάνεις», είπε ο π. Αντώνιος.

    Δράση: Τα πολλά λόγια είναι φτώχια

    Την τρίτη ενότητα της εκδήλωσης άνοιξε με την ομιλία του ο Steven van der Kruit, που παρακολουθεί τις αλλαγές στην Παγκόσμια Κοινότητα και μπορεί να οδηγήσουν σε νέες τάσεις. «Οι νέες τάσεις δεν προκύπτουν ποτέ από το κατεστημένο. Οι αλλαγές έρχονται από τις περιοχές, που "ζουν στη κόψη" εκεί που βρίσκουμε διασκέδαση, κίνδυνο, πόνο και δράση. Τα πιο "ιν" club των πόλεων, οι σταθμοί του υπόγειου σιδηρόδρομου, οι εικόνες γκράφιτι, τα καταστήματα κοντά στο μετρό είναι σημεία, που πρέπει να κάνουμε "εξόρυξη έμπνευσης"», είπε.

    «Η διαρκής συνδεσιμότητα με το διαδίκτυο, μέσω κινητών συσκευών, αλλάζει τις συνθήκες επικοινωνίας, πληροφόρησης, και άλλα πολλά. Τα "δημόσια δεδομένα" είναι τώρα και δικά μας δεδομένα», ανέφερε ο Γιώργος Πάντζαρης, συν-δημιουργός του AthensBook & GeolAds, ένας σχεδόν πλήρες οδηγός πόλης, που παρέχει real-time πληροφορίες για φαρμακεία και βενζινάδικα.

    Τον λόγο πήρε, τέλος, ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας για 4 τετραετίες, ένα χωριό με μοναδικά χαρακτηριστικά για τα Ελληνικά δεδομένα: Αύξηση πληθυσμού, μηδενική ανεργία και εγκληματικότητα, σημαντικά έργα υποδομής και πράσινη Ανάπτυξη. Πώς τα κατάφεραν. Κατέγραψαν τα προβλήματα και έβαλαν προτεραιότητες. Απορρόφησαν όλα τα κοινοτικά κονδύλια. Έχτισαν μια βασική ομάδα εργασίας και χωρίς την εμπλοκή πολιτικών κομμάτων κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου. «Η θέληση κάνει πραγματικότητα το όραμα. Αυτό μας έδειξε το έργο που έγινε στην Ανάβρα», είπε ο πρόεδρος.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 43698

    [21] Εισαγγελία Πρωτοδικών: Μύθος η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω «συσκευών»

    Πεμπτη, 21 10 2010 18:03

    Παραπληροφόρηση καταναλωτικού κοινού σχετικά με διαφημιζόμενες συσκευές μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος διαπίστωσε ότι η υπάρχει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ενημέρωσε σχετικά την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η εισαγγελία προχώρησε σε διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με απόφαση της Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρίας Ελένης Ράικου.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την 4η Διεύθυνση Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, εξέδωσε δελτίο τύπου στις 24.09.2010, με το οποίο ενημέρωνε τους καταναλωτές ότι οι διάφορες συσκευές που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 50%, δεν επιφέρουν καμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών, διότι:

    Οι εν λόγω συσκευές, από τεχνικής πλευράς, καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της Δ.Ε.Η. που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια, και επομένως δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών. Αλλά ακόμα και εάν οι μετρητές της Δ.Ε.Η. ήταν μελετημένοι να καταγράφουν άεργο ενέργεια, το ποσοστό της εξοικονόμησης δε θα ξεπερνούσε το 1%.

    Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί περί δήθεν μείωσης του λογαριασμού ρεύματος από την εφαρμογή των παραπάνω συσκευών είναι παραπλανητικοί. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, έχουν κινηθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του ν. 2251/1994 και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων.

    Ωστόσο, από έρευνα που διενεργήθηκε μετά την παραπάνω ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, διαπιστώθηκε ότι οκτώ τουλάχιστον εταιρείες εξακολουθούν να προωθούν μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου, συχνά με επιθετικό τρόπο, και να διαφημίζουν συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας απευθυνόμενες σε οικιακούς χρήστες και μικρές επιχειρήσεις ισχυριζόμενες ότι οι συσκευές αυτές επιτυγχάνουν μείωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 50%. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις γίνεται και επίκληση δημοσίων εγγράφων που δημιουργούν την ανακριβή εντύπωση στο καταναλωτικό κοινό ότι υφίσταται έγκριση δημοσίων αρχών περί της παραπάνω ιδιότητας των συσκευών αυτών.

    Κατόπιν τούτων, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή υπέβαλε όλα τα σχετικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των προσώπων πο

    AΠΕ

    Είδηση: 43694

    [22] «Πράσινο κύμα» για ταχύτερη μετακίνηση με το τραμ

    Πεμπτη, 21 10 2010 17:53

    Πιο γρήγορες, κατά 10 με 15 λεπτά, θα είναι από το τέλος του μήνα οι διαδρομές του τραμ. Και αυτό χάρη στο "πράσινο κύμα φαναριών", το ηλεκτρονικό σύστημα που θα δίνει προτεραιότητα στην κίνηση του τραμ, έναντι των αυτοκίνητων.

    Νέο κύρος, αξιοπιστία και ταχύτητα αποκτά το τραμ με την εφαρμογή του "Πράσινου κύματος", ενός ηλεκτρονικού συστήματος που του εξασφαλίζει προτεραιότητα στους περίπου 80 φωτεινούς σηματοδότες, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας στη διάρκεια της διαδρομής από το Νέο Κόσμο στον Φλοίσβο με τραμ, με την ευκαιρία της παρουσίασης του συστήματος.

    Όπως είπε ο κ. Βούγιας, από τις 30 Οκτωβρίου, το τραμ θα έχει προτεραιότητα στο σύνολο των σηματοδοτημένων κόμβων, ενώ εντός του Νοεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι τελικές διορθωτικές ρυθμίσεις και θα συσταθεί ειδική ομάδα ελέγχου.

    Χάρη στο "πράσινο κύμα" θα μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι των διαδρομών, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται η ταχύτητα και το συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς γίνεται πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό.

    Για παράδειγμα, η διαδρομή Σύνταγμα - Βούλα θα γίνεται σε 48' αντί για 60', και η διαδρομή Σύνταγμα - ΣΕΦ σε 45' αντί για 55' που γίνεται σήμερα.

    Επίσης από την 1η Νοεμβρίου 2010 αναμένεται να ξεκινήσει η νέα υπηρεσία Συνοδών, οι οποίοι θα επιβιβάζονται στα οχήματα, θα παρέχουν πληροφορίες και βοήθεια στους επιβάτες και με την παρουσία τους θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης. Θα κάνουν έλεγχο εισιτηρίων και θα έχουν δικαίωμα καταγραφής προστίμων, όπως οι ελεγκτές εισιτηρίων.

    Ο πρόεδρος της "Τραμ ΑΕ" Βασίλης Σπυράκος αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν σύντομα για τη βελτίωση της μετακίνησης με τραμ, όπως η λειτουργία λωρίδας αποκλειστικής διέλευσης ΜΜΜ στην Αρδηττού (μήκους 800 μ. από τις 15 Ιανουαρίου).

    Επιπλέον, αναμένονται επεκτάσεις του δικτύου προς Χατζηκυριάκειο και Φρεαττύδα και προς Αργυρούπολη, σύνδεση του Πειραιά με το κέντρο και τα νότια προάστια, επέκταση 5,6 χλμ από το Νέο Φάληρο προς την Ακτή Ποσειδώνος (μονή γραμμή), που αναμένεται να αυξήσει την επιβατική κίνηση του τραμ κατά 25.000 επιβάτες την ημέρα, και, τέλος, επέκταση από Πλατεία Συντάγματος στην Πλατεία Αιγύπτου (Π. Άρεως) - μήκος 2,7 χλμ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43693

    [23] Τριήμερη απεργία περιπτερούχων - Νέες κινητοποιήσεις σε ΟΣΕ - Προαστιακό

    Πεμπτη, 21 10 2010 12:30

    Τριήμερη απεργία αποφάσισε η Ομοσπονδία Περιπτερούχων, ενώ σαράντα περιπτερούχοι θα ξεκινήσουν την Παρασκευή το πρωί απεργία πείνας διαρκείας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Τη συμμετοχή τους στην τριήμερη απεργία αποφάσισαν 80 δευτεροβάθμια σωματεία από 45 νομούς της χώρας ενώ η απεργία θα αφορά και τα ψιλικατζίδικα.

    Τα αιτήματα των περιπτερούχων

    Τα αιτήματα του κλάδου είναι να καθοριστεί ποσοστό κέρδους 8,2% είτε με απελευθέρωση της τιμής μη αναγραφόμενη, είτε με ενδεικτική προτεινόμενη τιμή πώλησης, είτε με επαναφορά των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο 60%, όπως είναι και ο μέσος όρος της Ευρώπης.

    Επιπλέον, αναφέρουν ότι αδυνατούν να πουλήσουν καπνοβιομηχανικά προϊόντα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με ποσοστό κέρδους κατά μέσο όρο 3%.

    Κινητοποιήσεις σε ΟΣΕ - Προαστιακό την επόμενη βδομάδα

    Την ίδια ώρα, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εξήγγειλαν για την ερχόμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που αφορά στην εξυγίανση και ανάπτυξη του ΟΣΕ

    Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν 24ωρες απεργίες για την προσεχή Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή.

    Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα εκτελούνται και τα δρομολόγια του μετρό, από το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 43622

    [24] Ύποπτο αντικείμενο στην Πανεπιστημίου - Άνοιξε η κυκλοφορία

    Πεμπτη, 21 10 2010 08:11

    Αναστάτωση σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί στην οδό Πανεπιστημίου μετά τον εντοπισμό ύποπτου μεταλλικού κουτιού έξω από τράπεζα. Η κυκλοφορία πλέον έχει αποκατασταθεί. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας που απέκλεισαν το χώρο και πυροτεχνουργοί.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Είδηση: 43464

    [25] Επιμένουν στους δρόμους οι Γάλλοι απεργοί για το συνταξιοδοτικό

    Πεμπτη, 21 10 2010 12:26

    Χιλιάδες Γάλλοι εξακολουθούν να διαδηλώνουν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προγράμματος που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Τα γαλλικά συνδικάτα αποφάσισαν το βράδυ της Πέμπτης να καλέσουν τα μέλη και τους οπαδούς τους σε νέες κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου και το Σάββατο στις 6 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό από μετέχοντες στην ανωτέρω απόφαση.

    Ο επικεφαλής της CGT Μπερνάρ Τιμπό δήλωσε σήμερα ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος τερματισμού" των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης, προαναγγέλοντας τη νέα κλιμάκωση την ερχόμενη εβδομάδα. Τα γαλλικά συνδικάτα επιδιώκουν να διατηρήσουν τις κινητοποιήσεις στον δρόμο, που διαρκούν εδώ και εβδομάδες. Μαθητές και φοιτητές καλούνται και πάλι να διαδηλώσουν σήμερα.

    Την Τρίτη, 1,1 έως 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κατά την έκτη ημέρα της πανεθνικής κινητοποίησης κατά της μεταρρύθμισης, που αυξάνει από τα 60 στα 62 χρόνια την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης. Η Γαλλία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους παράλυσης εξαιτίας των συνεπειών των κινητοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα. Τα 12 διυλιστήρια της χώρας παραμένουν εκτός λειτουργίας, ενώ πολλοί χώροι αποθήκευσης καυσίμων έχουν καταληφθεί, ένα μέρος τους τμηματικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ.

    "Υπάρχουν 219 χώροι αποθήκευσης καυσίμων στη χώρα μας, 14 είναι αποκλεισμένοι. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο τρόπος τροφοδοσίας των πρατηρίων καυσίμων", εξήγησε ο υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. "Το 74% των πρατηρίων καυσίμων τροφοδοτείται πλήρως ή μερικώς και το 26% είναι αποκλεισμένο", είπε επιβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν την επιχείρηση άρσης του αποκλεισμού των χώρων αποθήκευσης, όπως ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

    "Εάν δεν τερματισθούν σύντομα (αυτές οι κινητοποιήσεις), η αναταραχή που επιδιώκει να προκαλέσει την παράλυση της χώρας είναι πιθανόν να έχει συνέπειες στην απασχόληση πλήττοντας την ομαλή εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας", σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε ωστόσο κάθε κίνδυνο να σημειωθεί έλλειψη καυσίμων βραχυπρόθεσμα, πριν από τις διακοπές της Τουσέν (1η Νοεμβρίου). "Στις δεξαμενές αποθήκευσης υπάρχουν αποθέματα για πολλές εβδομάδες", είπε ο Νικολά Σαρκοζί. Μείωση του κύκλου εργασιών έχει παρατηρηθεί στον τομέα της εστίασης, στο λιανικό εμπόριο, στις οικοδομικές εργασίες και τα δημόσια έργα, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων.

    Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αν και λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Τρία στα τέσσερα τρένα μεγάλης ταχύτητας αναχωρούν και φθάνουν στο Παρίσι, ένα στα δύο στην επαρχία.

    Η Γαλλία αναγκάσθηκε επίσης τις δύο προηγούμενες ημέρες να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, για να ανταποκριθεί στη μείωση της παραγωγής που αποφασίσθηκε από τους απεργούς και στη διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων για συντήρηση.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Μπλόκο στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μασσαλίας

    Είδηση: 43627

    [26] Μπλόκο στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μασσαλίας

    Πεμπτη, 21 10 2010 09:33

    Συνεχίζονται στη Γαλλία, για 10η μέρα οι κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Νωρίς το πρωί, απεργοί απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να κατεβαίνουν από τα αυτοκίνητά τους και να πηγαίνουν με τα πόδια στο αεροδρόμιο. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένο το λιμάνι της πόλης, με 51 δεξαμενόπλοια να πλέουν στα ανοιχτά.

    Ουρές έξω από το αεροδρόμιο

    Στην κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας, πήραν μέρος εργαζόμενοι από το διυλιστήριο Εταντ ντε Μπερ, από αεροπορικές εταιρείες και τα ταχυδρομεία.

    Στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων.

    Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις εννέα το πρωί, (ώρα Ελλάδας), με την επέμβαση της αστυνομίας.

    Πηγή: AFP - LE FIGARO

    Σχετικές ειδήσεις: AΓ©roport de Marseille : fin du blocage

    Είδηση: 43497

    [27] Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Σαντιάγο της Χιλής

    Πεμπτη, 21 10 2010 08:27

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) το Σαντιάγο της Χιλής. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, 315 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, όπου o σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές. Η Χιλή είναι μία σεισμογενής χώρα. Το Φεβρουάριο, σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές.

    Πηγή: Reuters

    Είδηση: 43465

    [28] Πέθανε ο εκδότης του Penthouse, Μπομπ Γκουτσιόνε

    Πεμπτη, 21 10 2010 19:17

    Πέθανε χθες, σε ηλικία 79 ετών, ο Μπομπ Γκουτσιόνε, εκδότης του ανδρικού περιοδικού Penthouse. Ο Γκουτσιόνε κατέληξε σε νοσοκομείο της πόλης Πλάνο του Τέξας, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένειά του. Στο πλάι του βρίσκονταν η σύζυγός του, Έιπριλ Ντον Γουόρεν Γκουτσιόνε, και δύο από τα παιδιά του.

    Αρχικά θεωρούταν αντίπαλος του Χιου Χέφνερ, εκδότη του Playboy, όμως, σύντομα η οικονομική επιτυχία του Penthouse, που συνδύαζε τολμηρές φωτογραφίες γυναικών, ρεπορτάζ, διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και στήλες με συμβουλές για σεξουαλικά θέματα, έδωσε τη δυνατότητα στον Γκουτσιόνε να επεκτείνει την αυτοκρατορία του και να εκδώσει και άλλα περιοδικά, το πιο γνωστό από τα οποία ήταν το Omni.

    Ο Γκουτσιόνε εξέδωσε το πρώτο Penthouse το 1965 στο Λονδίνο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, άρχισε να εκδίδει το περιοδικό και στις ΗΠΑ. Εξαιτίας κακών επενδύσεων, της λογοκρισίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν και της διάδοσης του Διαδικτύου, οι πωλήσεις του περιοδικού μειώθηκαν και ο Γκουτσιόνε αναγκάστηκε, το 2004, να το πουλήσει.

    Ο Γκουτσιόνε είχε παντρευτεί τρεις φορές και είχε πέντε παιδιά.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43704

    [29] Δ. Όχθη: Πυρετώδεις εργασίες ανέγερσης εκατοντάδων εβραϊκών κατοικιών

    Πεμπτη, 21 10 2010 18:59

    Εργοτάξιο για την ανέγερση τουλάχιστον 600 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης λειτουργεί πυρετωδώς, με ρυθμό τέσσερις φορές ταχύτερα σε σχέση με αυτόν που ανεγείρονταν τα σπίτια πριν από την εκπνοή του μορατόριου στις 26 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το ισραηλινό κίνημα κατά του εποικισμού «Ειρήνη Τώρα». Να αντιδράσουν στην "κατάφωρη πρόκληση" κάλεσε τις ΗΠΑ η Παλαιστινιακή Αρχή.

    "Κατάφωρη πρόκληση"

    "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, 600 με 700 κατοικίες έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, κάτι που αντιστοιχεί σε ένα ρυθμό τετραπλάσιο αυτού που ακολουθείτο πριν από το πάγωμα" της ανέγερσης νέων κατοικιών, είπε η Χάγκιτ Οφράν, του ισραηλινού κινήματος κατά του εποικισμού.

    "Υπάρχει άμεσο αίτημα για 2.000 κατοικίες στις 13.000 που έλαβαν όλες τις απαραίτητες άδειες οικοδομής" πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να παρατείνει το μερικό 10μηνο πάγωμα στην οικοδομική δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής 'Οχθης, μετά την εκπνοή του στις 26 Σεπτεμβρίου, παρά τις παλαιστινιακές και διεθνείς εκκλήσεις.

    "Αυτή η κατάφωρη πρόκληση προς τους Παλαιστινίους, τους Άραβες και την αμερικανική κυβέρνηση, απαιτεί μία απάντηση αραβική, διεθνή και κυρίως αμερικανική", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Σύμβουλος του Αμπάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμπάς σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα πριν από το 1967.

    "Μπροστά στο πείσμα των Ισραήλ και με δεδομένο ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε επανειλημμένα έκκληση για το τέλος της κατοχής που ξεκίνησε το 1967 καθώς και για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους θα ζητήσουμε επισήμως από την Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος" δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία που θα διατυπωθεί αυτό το αίτημα.

    Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει να αντικαθιστά τους στρατιώτες με ηλεκτρονικές θυρίδες που θα δίνουν στους Παλαιστίνιους της κατεχόμενης Δυτικής ΌΧθης τις άδειες εισόδου στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Αυτές οι βιομετρικές συσκευές, που αναγνωρίζουν τους ανθρώπους από τα ηλεκτρονικά τους αποτυπώματα, λειτουργούν εδώ και χρόνια στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Settlers start 600 new homes after ban ends - report

    Είδηση: 43702

    [30] Έντονη αντίδραση για την ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό

    Πεμπτη, 21 10 2010 18:18

    Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η ακύρωση της επένδυσης του Κατάρ, στον Αστακό. Ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, κατηγόρησε για ασυνέπεια την κοινοπραξία που θα εκτελούσε το εργο και έκανε λόγο για ανεύθυνους χειρισμούς, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ματαίωση μίας ιδιωτικής επένδυσης δεν επηρεάζει το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με το Κατάρ.

    Mήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η μπόρα του Αστακού δεν φέρνει καταιγίδα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κατάρ, θέλουν να στείλουν οι δυο χώρες. Η οργή του κ. Παμπούκη ξέσπασε για τους χειρισμούς μελών της κοινοπραξίας των επιχειρήσεων.

    «Πράγματι η κοινοπραξία που αποτελούνταν από δύο εταιρίες αδιαμφισβήτητου κύρους και μεγέθους διεθνώς εμφανίστηκε και ήθελε να κάνει μια επένδυση σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, όπου είχε να γίνει επένδυση από το 1974. Βεβαίως, όταν έχεις δύο εταιρίες τέτοιου μεγέθους, υποθέτεις βάσιμα ότι υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία, πως είναι σοβαροί άνθρωποι που πολύ καλά κάναμε και την καλωσορίσαμε. Δεν επιχαίρω για τις εξελίξεις και επικρίνω όσους το κάνουν. Δυστυχώς, η κοινοπραξία αυτή αποδείχτηκε μη σοβαρή. Τους εγκαλώ και είμαι ιδιαιτέρως εξοργισμένος, διότι εμείς ανταποκριθήκαμε πλήρως στις υποχρεώσεις μας και κάναμε ότι έπρεπε», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας στη Βουλή.

    Στο γραφείο του Υπουργού Επικράτειας συνέρχεται την Παρασκευή η μεικτή διακρατική επιτροπή Ελλάδας-Κατάρ, που συστάθηκε βάσει του μνημονίου της Νέας Υόρκης. Αναμένεται να συζητηθεί και η υπόθεση Αστακός και να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

    «Το κράτος έκανε με το παραπάνω αυτό που έπρεπε να κάνει. Από εκεί και πέρα οι εταιρείες έχουν τα εσωτερικά τους, τα ρίσκα τους και ακολουθούν το δρόμο που θέλουν», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει σε μια επένδυση που ματαιώθηκε καθώς υπάρχει μέλλον στη συνεργασία με το Κατάρ.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας που έρχεται από το Κατάρ είναι ο Αχμάντ Αλ Σαγιέντ, νούμερο δυο μετά τον Εμίρη και Δ/νων Σύμβουλος της Κατάρ Χολντινγκ, επενδυτικού βραχίονα της πανίσχυρης Επενδυτικής Αρχής. Η Επιτροπή θα μπορούσε να συγκληθεί έως το Δεκέμβριο, αλλά το Κατάρ επιθυμούσε να διαλύσει αμέσως κάθε αμφιβολία ως προς τις επενδυτικές του προθέσεις στην Ελλάδα.

    «Καθημερινά η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου αποδεικνύει ότι είναι εξαιρετικά ασύνδετη, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στον τομέα της οικονομίας και των ξένων επενδύσεων», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Στην διακρατική Επιτροπή, αναμένεται να συζητηθούν σχέδια επενδύσεων στην ενεργεία και όχι μόνο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43697

    [31] Τον Ιανουάριο η απόφαση για την συγχώνευση Οlympic με Aegean

    Πεμπτη, 21 10 2010 17:33

    Στις 12 Ιανουαρίου θα αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί της προτεινομένης συγχώνευσης της Οlympic air με την Aegean. Το ανακοινώσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. Πάντως κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανταγωνιστικότητας , ο κ. Αμούνια τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα με αυτή τη συγχώνευση είναι ότι οι δύο εταιρείες ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της εγχώριας αγοράς».

    Υπενθύμισε επίσης ότι στη διάρκεια της θητείας της προκατόχου του Νίλι Κρους, η μία από τις δύο συγχωνεύσεις, την οποία απέρριψε η Επιτροπή, ήταν η περίπτωση «Air Lingus-Ryanair», που, σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «είχε αρκετές ομοιότητες» με αυτή της «Olympic Air» και της «Aegean Airlines».

    Ο κ. Αλμούνια ανέφερε ακόμη ότι, όπως συνέβη με προηγούμενες περιπτώσεις στον τομέα των αερομεταφορών, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η σταθεροποίηση του τομέα δεν θα γίνει σε βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει έρευνα σε βάθος, με βάση τον κανονισμό συγκεντρώσεων της ΕΕ, για την προτεινόμενη συγχώνευση της «Olympic Air» με την «Aegean Airlines».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43692

    [32] Αλλαγές στο νομοσχέδιο για το «fast track»

    Πεμπτη, 21 10 2010 17:10

    Σειρά σημαντικών αλλαγών στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα (fast track) ανακοίνωσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. αφαίρεσε (όπως είχε δεσμευτεί) το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, με το οποίο δινόταν δυνατότητα στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, να εντάξει στις διαδικασίες fast track επενδυτικές προτάσεις, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν περάσει από την κανονική διαδικασία έγκρισής τους ως «στρατηγικών», από την εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.». Παράλληλα μέσω του άρθρου 5 έδωσε στην συγκεκριμένη τη δυνατότητα ελέγχου της πορείας υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων, κατόπιν σχετικής απόφασης της διυπουργικής Επιτροπής.

    Η κάλυψη των άμεσων αναγκών σε προσωπικό της «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» μπορεί να γίνει και με μετάταξη προσωπικού, που ήδη υπηρετεί σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

    Ως επιθυμητές θέσεις εργασίας, προκειμένου να συνυπολογιστούν στις προϋποθέσεις ένταξης ενός επενδυτικού σχεδίου στη διαδικασία fast track, νοούνται πλέον και οι «μόνιμες θέσεις εποχιακής απασχόλησης, που εξυπηρετούν σταθερά επαναλαμβανόμενες εποχιακές ανάγκες» (άρθρο 1 παρ. 3) - ενώ διατυπώνεται και η δυνατότητα ανάθεσης έργων με στρατηγική επένδυση, χωρίς διαγωνισμό, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας - με επιφύλαξη πάντα των περιορισμών που μπορεί να προκύψουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Στις περιπτώσεις αυτές, όπως και στις περιπτώσεις όπου ανατίθεται δημόσιο έργο κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού, η μεν διυπουργική Επιτροπή υποχρεούται πλέον να ορίζει τις λεπτομέρειες στη σχετική απόφασή της, ενώ για την διαδικασία «ενημερώνεται» υποχρεωτικά η Βουλή, η οποία απολαμβάνει και το δικαίωμα κύρωσης των συμβάσεων, «εφόσον το απαιτεί ο νόμος».

    Τέλος, από τα κίνητρα που το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε για την συγκέντρωση «στρατηγικών επενδύσεων», αφαιρείται πλέον η διαφοροποίηση στη φορολόγηση των μερισμάτων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43691

    [33] Ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών

    Πεμπτη, 21 10 2010 15:44

    Ξεκίνησε την Πέμπτη η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστημα 12 μηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Η προθεσμία υποβολής θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των θέσεων.

    Έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων

    Το πρόγραμμα με προϋπολογισμό 992 εκατ. ευρώ, αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον επαπειλούμενο εργαζόμενο, καθώς συμβάλει στη μείωση του αριθμού των απολύσεων μέσω της παροχής κινήτρων σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση του προσωπικού τους μέσω επιχορήγησης του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η μη πραγματοποίηση απολύσεων ή μείωσης προσωπικού τρεις μήνες πριν την υποβολή αίτησης για ένταξη σε αυτό, όπως και καθ' όλη τη διάρκειά του.

    Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων, δηλαδή:

    άτομα με αναπηρία

    και εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω.

    Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι πρέπει:

    να ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και να συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για χρονικό διάστημα 18 μηνών ή

    να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασης τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

    Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους, για έναν έως και 80 εργαζόμενους κατ' ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τουλάχιστον ίσο αριθμό εργαζομένων που δεν επιχορηγούνται με τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και που έχουν όμοια χαρακτηριστικά με τους επιχορηγούμενους.

    Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης, καθώς και στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης, επιπλέον των εισφορών για επιδόματα αδείας και δώρα.

    Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο σύνολο (100%) των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τις πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν:

    2.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία.

    1.800 ευρώ για εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω

    1.300 ευρώ για τους κοινούς εργαζόμενους.

    Δικαιούχοι της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ είναι επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που δεν είναι προβληματικές από την 1η Αυγούστου 2008 και μετά και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Η επιχείρηση υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Ηλεκτρονικά υποβάλλεται ακόμα υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, στην οποία η επιχείρηση δηλώνει επίσης ότι λειτουργεί, δεν ήταν προβληματική την 1η Αυγούστου 2008, δεν εκκρεμεί εις βάρος της ανάκτηση παλαιάς κρατικής ενίσχυσης.

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 992.000.000 ευρώ που θα καλυφθούν από πόρους του ΟΑΕΔ και θα κατανεμηθούν:

    Για το 2011: 743.900.000 ευρώ

    Για το 2012: 248.100.000 ευρώ

    Οι θέσεις και η δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος κατανέμεται ως εξής:

    Το 50% των θέσεων (100.000) θα καλυφθούν από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 2-9 άτομα. Δαπάνη: 487.000.000 ευρώ.

    Το 30% των θέσεων (60.000) θα καλυφθούν από τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 10-49 άτομα. Δαπάνη: 293.000.000 ευρώ.

    Το 20% των θέσεων (40.000) θα καλυφθούν από τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 άτομα και άνω. Δαπάνη: 212.000.000 ευρώ.

    Είδηση: 43689

    [34] Τέλος Νοεμβρίου η μισθοδοσία από την Ενιαία Αρχή

    Πεμπτη, 21 10 2010 15:16

    Από τα τέλη Νοέμβριου θα αρχίσει η μισθοδοσία των δημόσιων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών καθώς ολοκληρώθηκε η υλοποίηση των κυριότερων μηχανογραφικών συστημάτων που θα την υποστηρίζουν. Με την έναρξη της μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή, θα σταματήσει και η μισθοδοσία των υπαλλήλων από διαφορετικούς φορείς ενώ το γενικό λογιστήριο του κράτους θα έχει πλήρη εικόνα για το μισθολογικό κονδύλι του προϋπολογισμού.

    Από τα τέλη Νοεμβρίου θα αρχίσει η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), καθώς ολοκληρώθηκε η υλοποίηση των κυριότερων μηχανογραφικών συστημάτων που θα την υποστηρίζουν.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ήδη υπάρχουν στοιχεία για το 42% των δημοσίων υπαλλήλων που απογράφηκαν το καλοκαίρι.

    Μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί περισσότεροι απο 3900 εκκαθαριστές μισθοδοσίας ενώ αναμένεται η πιστοποίηση ακόμα 1100. Παράλληλα, έχουν ήδη παραληφθεί στοιχεία από 760 εκκαθαριστές (19,5% των πιστοποιημένων). Τα στοιχεία μισθοδοσίας αφορούν σε περισσότερους από 323.000 διαφορετικούς αμειβομένους.

    Με την έναρξη της μισθοδοσίας από την ΕΑΠ, θα σταματήσει το φαινόμενο της μισθοδοσίας των υπαλλήλων από διαφορετικούς φορείς (π.χ. μισθοί, επιδόματα, συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια, κ.λπ.) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει πλήρη εικόνα για το μισθολογικό κονδύλι του προϋπολογισμού.

    Με βάση αυτή την εικόνα, θα προχωρήσει και η κατάρτιση του νέου μισθολογίου με κύριο στόχο την μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας του Δημοσίου μέσω της περικοπής ή και κατάργησης επιδομάτων και αμοιβών που θεωρούνται υπερβολικά.

    Κάθε φορέας που θα εντάσσεται στην ΕΑΠ θα σταματά να καταβάλλει την μισθοδοσία μόνος του και θα διεκπεραιώνει τις καταβολές υποχρεωτικά μέσω της ΕΑΠ. Ειδικές δικλείδες ασφαλείας έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα πληρωμής μισθών και από τις ΔΟΥ. Όταν η ΕΑΠ εντάξει το 85% των φορέων υπό την αιγίδα της, θα σταματήσει κάθε καταβολή από τις ΔΟΥ.

    Σημειώνεται ότι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ευρύτερος δημόσιος τομέας), υποχρεούνται να έχουν αποστείλει σωστά στοιχεία έως το τέλος του έτους και η ΕΑΠ είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τις αποδοχές των υπαλλήλων από τα τέλη Φεβρουαρίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43687


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2010 - 20:03:15 UTC