Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα
  • [02] Γερμανός ανατόμος πουλά ανθρώπινα μέλη μέσω του διαδικτύου
  • [03] Με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο νοσηλεύεται ο Ν. Κούνδουρος
  • [04] Η «ασημένια» μας Σελήνη
  • [05] Νεώτερα δεδομένα για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση
  • [06] Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου
  • [07] Ομιλία Α. Παπαρήγα στη Νέα Ιωνία
  • [08] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Σ. Φαγιάντ
  • [09] Επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα
  • [10] Αντ. Σαμαράς: Δήλωση μετανοίας ή εξαπάτηση των Ελλήνων το επίδομα;
  • [11] Siemens: Δυο ταξίδια στο Μόναχο και απολογία Μάρκου
  • [12] Συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • [13] Συνομιλίες Παπανδρέου - Ερντογάν για ελληνοτουρκικά
  • [14] Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο
  • [15] Χωρίς τρένα για περίπου 7 ημέρες
  • [16] Αρχίζει στο Ρέθυμνο η Σύνοδος Πρυτάνεων
  • [17] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο ΒΔ Αιγαίο
  • [18] Μια σημαντική ανακοίνωση υπόσχεται να κάνει αύριο ο ιστότοπος WikiLeaks
  • [19] Μ. Νετανιάχου: Ειρήνη υπό όρους με τους Παλαιστίνιους
  • [20] ΟΗΕ: Σε 680.000 υπολογίζονται οι πληγέντες από τις πλημμύρες στο Μπενίν
  • [21] Ο μεταλλωρύχος Ε.Πένα, ένας από τους 33, στο νοσοκομείο μετά από κρίση άγχους
  • [22] Από μικρά στα βάσανα -και του Διαδικτύου
  • [23] Προσάραξη βρετανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Σκωτία
  • [24] Σύγκρουση εμπορικού πλοίου με επιβατηγό σε κανάλι του Άμστερνταμ
  • [25] Επικοινωνία Μπαν Κι-μουν με Χριστόφια-Ερόγλου
  • [26] Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι Γάλλοι απεργοί
  • [27] Θερίζει η χολέρα στην Αϊτή
  • [28] Τερτσίνιο -Νάπολη: Έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων κατά του νέου χώρου ταφής απορριμμάτων
  • [29] Στοιχεία για το έλλειμμα
  • [30] Απόφαση για επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος
  • [31] Ελλάδα - Κατάρ: Eπιβεβαίωση της συνεργασίας
  • [32] G20: Αποχή από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις
  • [33] Άρχισε η αποστολή των εκκαθαριστικών της περαίωσης
  • [34] Νέος πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΤΕ ο Μ. Τσαμάζ
  • [35] Συνταξιούχοι: Κλιμακωτά το επίδομα
  • [36] Απεργούν περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες
  • [37] Συνεδριάζει η επιτροπή για τις επενδύσεις του Κατάρ

    [01] Διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα

    Παρασκευη, 22 10 2010 19:12

    Εφ' όλης της ύλης διακαναλική συνέντευξη θα δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη Δευτέρα, στις εννέα το βράδυ. Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ερωτήσεις επτά δημοσιογράφων που εκπροσωπούν τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Η συνέντευξη θα γίνει, εδώ, στο στούντιο της ΝΕΤ.

    Σε ότι αφορά στην οικονομία, ο πρωθυπουργός, αναμένεται να τονίσει, ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο, αλλά και να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, καθώς τίποτα δεν έχει τελειώσει.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, που θα βαρύνουν τους ώμους των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ ως προς τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός θα τονίσει τον αυτοδιοικητικό, αλλά και τον πολιτικό τους χαρακτήρα.

    Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να πει ότι αφενός πρέπει να εκλεγούν εκείνοι που πιστεύουν στη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αφετέρου να επικρατήσουν εκείνες οι δυνάμεις που δεν θέλουν να πάνε την Ελλάδα πίσω, σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, που δίνεται η μάχη για την επιβίωση της χώρας.

    Η ανακοίνωση της διακαναλικής συνέντευξης προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ ζητά διακαναλική για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να παρέμβει ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή να μην εκφραστεί στις κάλπες σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. Το ΚΚΕ απαιτεί να έχουν όλοι ΟΙ πολιτικοί αρχηγοί την ίδια δυνατότητα».

    Τη διεξαγωγή "ντιμπέιτ" με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει πλουραλισμός, πρότεινε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον "μονόλογο", όπως είπε, του πρωθυπουργού με τη διακαναλική συνέντευξη που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 43937

    [02] Γερμανός ανατόμος πουλά ανθρώπινα μέλη μέσω του διαδικτύου

    Παρασκευη, 22 10 2010 21:33

    Ο Γκύντερ φον Χάγκενς, ο γερμανός ανατόμος που έγινε διεθνώς γνωστός από την έκθεση Body World, στην οποία εκτίθεντο λαστικοποιημένα ανθρώπινα σώματα, τώρα πουλά μέσω του διαδικτύου μέλη ανθρώπων και ζώων ακόμα και ως κοσμήματα.

    Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τη γερμανική εκκλησία η οποία τον κατηγόρησε ότι υποβαθμίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    Η αγορά ενός ολόκληρου ανθρωπινού σώματος μέσω ιστοσελίδας κοστίζει περίπου 70.000 ευρώ, ο κορμός ξεκινά από 55.644 ευρώ και οι κεφαλές κοστίζουν περί τα 22.000 ευρώ και στην τιμή περιλαμβάνεται η συσκευασία και τα έξοδα αποστολής.

    Όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αλλά θέλουν να αποκτήσουν ένα ανθρώπινο μέλος μπορούν να αγοράσουν διάφανες εξαιρετικές λεπτές φέτες σώματος έναντι 115 ευρώ το τεμάχιο.

    Ωστόσο αυτά τα γνήσια ανθρώπινα μέλη- τα οποία έχουν υποστεί ειδική διαδικασία πλαστικοποίησης, κατά την οποία έχει αφαιρεθεί το νερό των ιστών και το λίπος για λόγους συντήρησης-δεν είναι διαθέσιμα σε όλους.

    Μόνο "πιστοποιημένοι χρήστες" που μπορούν να καταθέσουν έγγραφη απόδειξη ότι θα χρησιμοποιήσουν τα μέλη αυτά για έρευνα, διδασκαλία ή για ιατρικούς λόγους μπορούν να παραγγείλουν και να τα προμηθευτούν.

    Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες μπορούν προμηθευτούν αντίγραφα των πραγματικών μελών που αποκαλούνται "Anatomy Glass", τα οποία το διαδικτυακό κατάστημα περιγράφει ως "υψηλής πιστότητας ακρυλικό γυαλί που πάνω του είναι τυπωμένες οι λεπτές φέτες σώματος".

    Κοσμήματα που έχουν κατασκευαστεί από μέρη σώματος ζώων όπως περιδέραια από λωρίδες σάρκας αλόγου, βραχιόλια από ουρά καμηλοπάρδαλης και σκουλαρίκια από πέη βουβαλιών θα διατίθενται από την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση.

    Αυτές οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν προκαλέσει την οργή της θρησκευτικής κοινότητας της Γερμανίας. Σε κοινή ανακοίνωση τους ο επίσκοπος των προτεσταντών Ούλριχ Φίσερ και των καθολικών Ρόμπερτ Τσέλιτς τις καταδίκασαν ενώ οι εμπνευστές τους υποστηρίζουν ότι "σπάνε τα ταμπού".

    Ο 65χρονος φον Χάγκενς δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί. Η δημόσια νεκροψία που είχε πραγματοποιήσει το 2002 μπροστά σε θεατές και μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση είχε προκαλέσει τη γενική αποδοκιμασία στη Γερμανία, όπως και η περιοδεία της έκθεσης του Body World το 2004.

    aπε

    Είδηση: 43947

    [03] Με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο νοσηλεύεται ο Ν. Κούνδουρος

    Παρασκευη, 22 10 2010 13:41

    Σταθερή κρίνεται η κατάσταση του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου που νοσηλεύεται στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών και πάσχει σύμφωνα με ανακοίνωση των θεραπόντων ιατρών από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. O σκηνοθέτης του «Δράκου» και της «Μαγικής Πόλης» μεταφέρθηκε χτυπημένος από ληστές το πρωί της περασμένης Πέμπτης στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη το πρωί, τρεις άνδρες με κουκούλες μπήκαν στο σπίτι του σκηνοθέτη στο Μετς με σκοπό να τον ληστέψουν. Ο ίδιος βρισκόταν εκείνη την ώρα στο γραφείο του ενώ η σύζυγος και η κόρη του κοιμούνταν στον πρώτο όροφο.

    Οι άνδρες χτύπησαν τον σκηνοθέτη με σιδερογροθιά του έδεσαν χέρια και πόδια και απαίτησαν να τους δώσει τον αριθμό συνδυασμού του χρηματοκιβωτίου του, από όπου αφαίρεσαν 3, 000 ευρώ, έγγραφά του καθώς και σενάρια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43913

    [04] Η «ασημένια» μας Σελήνη

    Παρασκευη, 22 10 2010 16:12

    Κάποιες φορές μπορεί να είναι κόκκινο («σαν αίμα», γράφει ο ποιητής). Άλλοτε, τεράστιο και γαλανό («Under Blue Moon I saw you», σφυρίζει ο συνθέτης) και, συχνότερα, συνηθισμένα -όχι πια ασημί, μα ασημένιο. Νέες αναλύσεις επιστημόνων, όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πολύ περισσότερο νερό στο έδαφος της Σελήνης απ' ό,τι πίστευαν, αλλά ότι, επίσης, το έδαφός της είναι πλούσιο σε πολλά στοιχεία, μεταξύ των οποίων υπάρχει ακόμη και άργυρος.

    Οι ερευνητές του Κέντρου Ames της NASA, υπό τον Άντονι Κολαπρέτε, και του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, υπό τον πλανητικό γεωλόγο Πίτερ Σουλτς, μελέτησαν, για λογαριασμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, περίπου 155 κιλά από σωματίδια της σεληνιακής σκόνης, που εκτοξεύτηκαν ψηλά όταν, πριν από περίπου από ένα χρόνο, το διαστημικό όχημα LCROSS της NASA έκανε, σκοπίμως, ελεγχόμενη πρόσκρουση στην επιφάνεια του δορυφόρου με ταχύτητα 9.000 χλμ. την ώρα, σ' ένα σκιερό κρατήρα, όπου δεν είχε πέσει φως του ήλιου για δισεκατομμύρια χρόνια.

    Μελετώντας τα δεδομένα που προέκυψαν από τον πειραματικό «βομβαρδισμό» (τα συνέλεξαν άλλα σκάφη, που μετά από λίγα λεπτά πέρασαν πάνω από το σημείο πρόσκρουσης), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το έδαφος του φεγγαριού στους πόλους του, εκτός από πολύ παγωμένο νερό, περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο μίγμα από ίχνη διαφόρων χημικών στοιχείων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το υδρογόνο (χρήσιμο, ίσως, για μια μελλοντική σεληνιακή βάση και για τη δημιουργία πυραυλικών καυσίμων), ο άργυρος (πιθανότατα σε μικροσκοπικά σωματίδια και όχι σε μορφή κατάλληλη για εξόρυξη), ο υδράργυρος (η τοξικότητα του οποίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μελλοντική απόπειρα εξερεύνησης του υπεδάφους), η αμμωνία, το υδροξύλιο, το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το ελεύθερο νάτριο.

    Οι επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι σε έναν και μόνο κρατήρα του φεγγαριού ανακαλύφθηκαν όλα αυτά τα χημικά στοιχεία, ανατρέποντας, ουσιαστικά, την μέχρι τώρα εικόνα για την γεωλογική και χημική «φτώχεια» της Σελήνης.

    «Αυτό το μέρος μοιάζει με θησαυροφυλάκιο στοιχείων, γεμάτο συστατικά που έχουν απελευθερωθεί σε όλη τη Σελήνη», δήλωσε ο Σουλτς. Όπως είπε, οι αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων», που περπάτησαν στο φεγγάρι πριν από δεκαετίες, είχαν βρει όχι μόνο ίχνη αργύρου αλλά και χρυσού, στην πλευρά του δορυφόρου που «βλέπει» μόνιμα τη Γη. Όμως, η νέα ανακάλυψη στους πόλους, στη μόνιμα σκοτεινή πλευρά, δείχνει ότι το ασήμι είναι εξαπλωμένο παντού, αν και, όπως επεσήμανε ο αμερικανός γεωλόγος, «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε να το εξορύξουμε».

    Από την άλλη, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Πολ Σπουδής, του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου της NASA στο Χιούστον, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ανακάλυψη αργύρου. «Χρειαζόμαστε μια αποστολή με όχημα περιήγησης στη σεληνιακή επιφάνεια. Θέλω να δω επιτόπιες μετρήσεις πριν το πιστέψω πράγματι».

    Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το 5,6% της συνολικής μάζας υλικών κρατήρα όπου έγινε η πρόσκρουση, αποτελείται από νερό, ενώ εκτιμούν ότι στους πόλους, κάτω από το μόνιμα παγωμένο επιφανειακό στρώμα, μπορεί να υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια λίτρα νερού, τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμο πόρο για την υποστήριξη μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη. Όπως είπε ο Κολαπρέτε, «υπάρχουν μέρη στη Σελήνη που είναι πιο υγρά από τη Γη, κι αυτό είναι σοκαριστικό!».

    Το παγωμένο υπόγειο νερό εκτιμάται ότι δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στο νότιο πόλο, αλλά βρίσκεται συγκεντρωμένο σε κατά τόπους σκοτεινούς κρατήρες, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάνουν και τους μείον 244 βαθμούς Κελσίου, όπως έδειξαν τα όργανα του σεληνιακού δορυφόρου LRO της NASA.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Science Magazine

    Είδηση: 43923

    [05] Νεώτερα δεδομένα για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

    Παρασκευη, 22 10 2010 20:23

    Υγεια

    Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση έναρξη της θεραπευτικής αγωγής για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, βοηθώντας τους παράλληλα να ζήσουν περισσότερο.

    Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο αναμένονται 1000 νέοι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια, διατυπώθηκε ως βασικό συμπέρασμα δορυφορικού εκπαιδευτικού συμποσίου για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα με τη συμμετοχή διαπρεπών Ελλήνων και ξένων επιστημών.

    Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), όπως τόνισαν ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιωάννης Σκουλαρίγκης, και ο καρδιολόγος στην Α΄ καρδιολογική κλινική του Ωνασείου, Αθανάσιος Μαγγίνας, είναι μια σπάνια νόσος, η οποία εμφανίζεται στις αρτηρίες που συνδέουν την καρδιά με τους πνεύμονες. Η εξέλιξη της νόσου οδηγεί σε περιορισμό της ροής του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στα πνευμονικά αγγεία. Η υπέρταση, που παρατηρείται, επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία και πιο συγκεκριμένα τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια και πρόωρο θάνατο του ασθενούς.

    «Οι πιέσεις στους πνεύμονες είναι γενικά το ένα τέταρτο των πιέσεων, που έχουμε στο σώμα. Όταν αυξάνεται η πίεση στους πνεύμονες για διάφορους λόγους και μέσα σε αυτούς είναι και οι συγγενείς καρδιοπάθειες, τότε οι πνεύμονες και η δεξιά πλευρά της καρδιάς έχουν να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά από το φυσιολογικό. Έτσι, οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα με πιο συχνό την πολύ έντονη δύσπνοια, που εκδηλώνεται με την παραμικρή προσπάθεια, ακόμα κι όταν κάνουν λίγα βήματα», υπογράμμισαν οι ομιλητές και πρόσθεσαν πως στην πραγματικότητα, η δύσπνοια που επιτείνεται και επιμένει, είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης. Υπολογίζεται ότι 10% των ανθρώπων με συγγενείς καρδιοπάθειες αναπτύσσουν πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

    Άλλα συμπτώματα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης είναι η ζάλη, η κόπωση, ο πόνος (αίσθημα σύσφιξης) στον θώρακα, το συγκοπτικό επεισόδιο και το περιφερικό οίδημα.

    Η νόσος (ΠΑΥ) χωρίζεται σε τέσσερα λειτουργικά στάδια, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τον αντίκτυπό τους στη σωματική δραστηριότητα των ασθενών. Οι ασθενείς που βρίσκονται στα στάδια ΙΙΙ και ΙV έχουν συνεχή δύσπνοια και κόπωση, ακόμα και κατά τη διάρκεια απλών, καθημερινών εργασιών, όπως το ντύσιμο και η κάλυψη μικρών αποστάσεων.

    Στους σύγχρονους θεραπευτικούς στόχους για την αντιμετώπιση της νόσου αναφέρθηκε ο Άγγλος καθηγητής καρδιολογίας Μικαέλ Κατζούλις και ο Ιωάννης Σκουλαρίγκης. Η νέα φαρμακευτική ουσία bosentan, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, βελτιώνει, όπως αναφέρθηκε, τα συμπτώματα της νόσου και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων, που μέχρι πρόσφατα ήλπιζαν μόνο στη μεταμόσχευση πνευμόνων.

    Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης, η χορήγηση bosentan σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα ΠΑΥ λειτουργικού σταδίου II καθυστέρησε κατά 77% την κλινική επιδείνωση της νόσου και την εξέλιξή της σε λειτουργικό στάδιο ΙΙΙ ή ΙV. Παράλληλα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των πνευμονικών αγγειακών αντιστάσεων των ασθενών και βελτίωση της ικανότητάς τους για σωματική άσκηση.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς ένα στα εκατό νεογνά γεννιέται με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ περίπου 10% των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί να εμφανίσει πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

    AΠΕ

    Είδηση: 43944

    [06] Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Παρασκευη, 22 10 2010 17:34

    Υγεια

    Η λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης, σε χαμηλές δόσεις κάθε μέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, που συνήθως γίνεται με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά, μειώνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Ο ορθοκολικός καρκίνος, που αφορά ιδιαίτερα το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, το ορθόν, είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις ανεπτυγμένες χώρες, μετά τον καρκίνο των πνευμόνων.

    Η μελέτη, υπό τον Πίτερ Ρόθγουελ, καθηγητή του τμήματος κλινικής νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και γιατρό του νοσοκομείου «Τζον Ράντκλιφ», που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη μειώνει τα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου κατά το ένα τέταρτο και τους θανάτους από καρκίνο του κόλου (παχέος εντέρου) κατά το ένα τρίτο. Η προστατευτική δράση της πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι καταστέλλει ένα ένζυμο, το COX-2, που βοηθά στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

    Η ανακάλυψη των επιστημόνων, όπως είπαν, θα μπορούσε πλέον να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ασπιρίνης, ως προτιμώμενου προληπτικού φαρμάκου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου -παρ' όλα αυτά, το ζήτημα είναι πιθανό να παραμείνει διαφιλονικούμενο μεταξύ των γιατρών.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν υψηλές δόσεις ασπιρίνης, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και τους πολύποδες, που μπορεί κάποια στιγμή να μετατραπούν σε καρκινικούς όγκους.

    Όμως η ίδια η ασπιρίνη μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε μεγάλη δοσολογία, προκαλώντας αιμορραγία στο στομάχι και τα έντερα.

    Οι βρετανοί ερευνητές, πάντως, δήλωσαν ότι, σε χαμηλές δόσεις, το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο και, σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη υπεραντισταθμίζουν τις πιθανές παρενέργειες. Είπαν, ακόμα, ότι, ειδικά σε μερικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως στους υπέρβαρους και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, η λήψη ασπιρίνης προληπτικά συνίσταται.

    Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα συγγενές παυσίπονο, το «ιμπουπροφέν», μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου σε όσους το παίρνουν σε βάθος χρόνου.

    Οι βρετανοί ερευνητές, στη νέα έρευνά τους, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων έπαιρναν ασπιρίνη για την καρδιά τους σε χαμηλή δόση και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Σε διάστημα 20 ετών, διαπιστώθηκε ότι το 2,8% αυτών των ατόμων είχαν εμφανίσει καρκίνο του εντέρου. Όσοι έπαιρναν ασπιρίνη, είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο και 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτήν. Δεν υπήρχε πρόσθετο ευεργετικό αποτέλεσμα σε καθημερινή δόση άνω των 75 mg.

    Κάθε χρόνο, περίπου 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από το συγκεκριμένο καρκίνο. Η αποτελεσματικότερη διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, αλλά, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να εξεταστούν, κυρίως λόγω των αρνητικών προκαταλήψεων, που συνδέονται με την επίμαχη περιοχή.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Είδηση: 43929

    [07] Ομιλία Α. Παπαρήγα στη Νέα Ιωνία

    Παρασκευη, 22 10 2010 21:54

    Σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Ιωνία, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Κεντρικό σημείο στην ομιλία της κ. Παπαρήγα, ήταν η οικονομική πολιτική και τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο, το οποίο για άλλη μια φορά καταδίκασε.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ: «Η οργή του λαού, έχει αρχίσει να εκφράζεται και στις δημοσκοπήσεις. Όμως αυτό, δεν είναι αρκετό, γιατί στις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου πρέπει να πιάσει τόπο η οργή». Κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Επίσης η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εκχώρηση δικαιωμάτων. Παράλληλα τόνισε ότι το ΚΚΕ , θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 43948

    [08] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Σ. Φαγιάντ

    Παρασκευη, 22 10 2010 20:25

    Με θέμα τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει ένα βιώσιμο και ενωμένο παλαιστινιακό κράτος και αναφερόμενος στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζήσουν με ασφάλεια στην περιοχή. Επίσης πρόσθεσε ότι επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας, είναι να στηρίξουν την προσπάθεια συμφιλίωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τους Παλαιστινίους και έστειλε μέσω του κ. Φαγιάντ τους προσωπικούς χαιρετισμούς του στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Για «αντίξοες συνθήκες λόγω της κατοχής», έκανε λόγο ο κ. Φαγιάντ, που συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία αυτής της διεθνούς συνάντησης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις και τόνισε ότι βρήκε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

    Ο κ. Φαγιάντ δήλωσε επίσης, ότι «οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να μπορέσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα», ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους και επανέλαβε την επιθυμία του παλαιστινιακού λαού να υπάρξει ειρήνη και ένα ασφαλές παλαιστινιακό κράτος στην περιοχή, με ισχυρούς θεσμούς και υποδομές.

    Πηγές: NET, AΠΕ

    Είδηση: 43943

    [09] Επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα

    Παρασκευη, 22 10 2010 20:09

    Επίθεση με πέτρες και γιαούρτια από ρατσιστικές ομάδες στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα δέχτηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης την "Ελεύθερη Αττική" Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στις πλατείες Βικτωρίας, Αγίου Παντελεήμονα και Αμερικής.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος κατήγγειλε ότι η αστυνομία άφησε ελεύθερο το έδαφος να αναπτυχθεί η βία και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια η παρουσία της στην Πλατεία είχε το ρόλο της συγκάλυψης.

    Ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε ότι "η "Ελεύθερη Αττική" δεν αναγνωρίζει κανένα άβατο, ούτε στον Άγιο Παντελεήμονα, ούτε πουθενά αλλού".

    Η Κίνηση "Απελάστε το ρατσισμό" κατήγγειλε ότι μια νεαρή κοπέλα - μέλος της Κίνησης, χτυπήθηκε με αποτέλεσμα να σπάσουν τα δόντια της.

    Αντιδράσεις

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Αλέκος Αλαβάνος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την άσκηση βίας εναντίον του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Αλέκου Αλαβάνου, όπως και κάθε μορφή βίας. Όσοι προσπαθούν να υποκαταστήσουν την πολιτική αντιπαράθεση, την ουσία δηλαδή της δημοκρατικής διαδικασίας, με τέτοιου είδους ευτελιστικές ενέργειες, στρέφονται κατά της δημοκρατίας και καταδικάζονται από ολόκληρη την κοινωνία».

    Δήλωση Νίκου Σοφιανού υποψηφίου δημάρχου Αθήνας του ΚΚΕ

    Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα επεισόδια σε βάρος του Αλ. Αλαβάνου. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Γ. Καρατζαφέρης: καταδίκασε την επίθεση κατά Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με ανακοίνωσή του απο την Πάτρα όπου περιοδεύει, καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος κατά την επίσκεψή του στον Άγιο Παντελεήμονα.

    "Ο πολιτικός πρέπει να έχει την ευχέρεια να μιλάει ελεύθερα όπου εκείνος κρίνει. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας ότι "βέβαια κάποιοι που στο παρελθόν στήριξαν τους αναρχικούς, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν πήγαιναν βουλευτές του ΛΑΟΣ σε διάφορες περιοχές και αποκρούονταν από τους αναρχικούς".

    Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ

    Μετά τις κατ' εξακολούθησιν ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, οι γνωστές ακροδεξιές ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή επιτέθηκαν εναντίον του πρώην Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου. Πέρα από την απερίφραστη καταδίκη μας για την τραμπούκικη επίθεση εναντίον του, δηλώνουμε πως τέτοιου είδους πρακτικές θα μας βρουν όλους απέναντι.

    Ταυτόχρονα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τις ευθύνες της αστυνομίας, που με τη στάση της καλύπτει και ενθαρρύνει την ανεξέλεγκτη δράση ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων στην περιοχή. Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι μεγάλες.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

    "Το έχουμε πει πολλές φορές: η Αθήνα είναι μία πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στον Αγ. Παντελεήμονα "κάποιοι" θεωρούν την πλατεία σπίτι τους, άσυλο επικίνδυνων για τη δημοκρατία ιδεών. Η επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο δείχνει ότι τα ρατσιστικά στοιχεία έχουν πλέον αποθρασυνθεί. Δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για να μπει ένα τέλος στους θυλάκους βίας της Αθήνας."

    Ανακοίνωση Δημοκρατικής Αριστεράς

    Εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας για την επίθεση που δέχτηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, από ακροδεξιές και ρατσιστικές ομάδες της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. Οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας είναι απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές.

    AΠΕ

    Είδηση: 43942

    [10] Αντ. Σαμαράς: Δήλωση μετανοίας ή εξαπάτηση των Ελλήνων το επίδομα;

    Παρασκευη, 22 10 2010 15:58

    "Είναι δήλωση μετανοίας ή δήλωση εξαπάτησης των Ελλήνων πολιτών το επίδομα στους συνταξιούχους;" αναρωτήθηκε την Παρασκευή από τη Λάρισα όπου περιοδεύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Νωρίτερα, μιλώντας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ, ενώ είχε συναντήσεις με το Νομάρχη και τον Δήμαρχο της πόλης.

    "Περισσότερο θιγμένοι οι συνταξιούχοι"

    "Την ώρα που οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται, ο κ. Παπανδρέου έκανε χθες δήλωση για τους συνταξιούχους: Δεν ξέρω αν είναι δήλωση μετάνοιας ή δήλωση -και πάλι- εξαπάτησης των πολιτών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι συνταξιούχοι ήταν εκείνοι οι οποίοι εθίγησαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τα μέτρα του μνημονίου. Γι΄ αυτό και η αγωνία του, θυμίζει την αγωνία του τερματοφύλακα λίγο πριν από το πέναλτι. Και το πέναλτι θα το χτυπήσει ο ελληνικός λαός στις 7 Νοεμβρίου" είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Θεσσαλία.

    Κατά την επίσκεψή του στο εμπορικό κέντρο της πόλης και μιλώντας με πολλούς πολίτες, διαπίστωσε ότι από την κατάσταση που σήμερα επικρατεί τα μαγαζιά, οι βιοτεχνίες αλλά και ο απλός κόσμος "δεν θίγονται απλά, αλλά θυσιάζονται".

    Η δική μας υπόσχεση, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι υπόσχεση ελπίδας και τόσοι άνθρωποι μαζί μας, δείχνουν ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις μας. Μας λένε να πάμε μπροστά, είπε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν δικαίωμα να πουν «ναι» στην αποχή, γιατί θα είναι σαν να λένε "ναι" στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική του.

    "Δώστε εμπιστοσύνη σε μια παράταξη που, ύστερα από σκληρή αυτοκριτική, σήμερα αναγεννάται και αγωνίζεται για να καλύψει τις ανάγκες του έθνους και των πολιτών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    "Δίκαιες αποζημιώσεις στους αγρότες"

    Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ ξεκίνησε το πρωί από τα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένο να δοθούν δίκαιες, άμεσες και πάντοτε στην ώρα τους αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ και όχι άδικες και οριζόντιες αποζημιώσεις μέσα στον ΠΣΕΑ, που δεν εξατομικεύουν τα προβλήματα του κάθε αγρότη.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Σαμαράς με αφορμή το γεγονός ότι οι καλλιέργειες στη Θεσσαλία απειλούνται από το πράσινο σκουλήκι, αλλά και τις ζημιές που υπέστη το βαμβάκι, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.

    Προέβλεψε δε ότι εάν δεν δοθούν οι προαναφερθείσες αποζημιώσεις, ο αγροτικός κόσμος θα μπει σε μια βαθειά τραγωδία.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Αχελώου, είπε ότι η ΝΔ είχε από την αρχή ξεκάθαρη θέση υπέρ του έργου, ενώ το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε δίλημμα: "Ρωτάω τον κ. Παπανδρέου, είπε χαρακτηριστικά: Είναι υπέρ της άποψης της κας Μπιρμπίλη ή του κ. Ρέππα; Να απαντήσει προ των εκλογών για να ξέρουμε ποιοι είναι με ποιους και γιατί".

    Ακόμη, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μια νέα τακτική φόβου εις βάρος των αγροτών, υπερασπίστηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δώσει το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες και ανέφερε ότι η ΝΔ έχει καθαρές και στοχευμένες θέσεις για το αγροτικό ζήτημα και περιμένει και καθαρές απαντήσεις.

    Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σπύρος Τσικρίκας ανέφερε οι αγρότες ζουν μνημονιακές καταστάσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και ζήτησε εξατομίκευση των ζημιών, ανά παραγωγό, προκειμένου να πάρει ο καθένας αυτό που του αναλογεί αλλά και στήριξη γενικά των αγροτών και "αυτή θα την διεκδικήσουμε ποικιλοτρόπως".

    Ακόμη, ο κ. Σαμαράς με αφορμή την επίσκεψή του στο νομάρχη Λάρισας Λουκά Κατσαρό, αλλά και στον δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη, έκανε συγκεκριμένες αναφορές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον "Καλλικράτη".

    Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μέχρι το 2013 η κυβέρνηση θα έχει περικόψει άλλα τρία δισ. από τους πόρους που δίνει προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό, είπε χαρακτηριστικά, λέγεται τραγωδία. Και υπογράμμισε ότι πέραν όλων των άλλων, στις εκλογές του Νοεμβρίου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συγκεκριμένη παράμετρος.

    Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς εκφράστηκε με ιδιαίτερη θέρμη τόσο για την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που, όπως τόνισε, θα είναι και ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης στην Θεσσαλία, όσο για την υποψηφιότητα του δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη που, όπως σχολίασε, είναι ο δήμαρχος του σήμερα και του αύριο για τη Λάρισα.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και εν συνεχεία θα περιοδεύσει σε Τύρναβο και Ελασσόνα.

    Η επίσκεψή του Α. Σαμαρά στην Θεσσαλία θα ολοκληρωθεί αύριο με περιοδείες σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43921

    [11] Siemens: Δυο ταξίδια στο Μόναχο και απολογία Μάρκου

    Παρασκευη, 22 10 2010 15:49

    Δύο ταξίδια στο Μόναχο θα πραγματοποιήσει το κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Siemens προκειμένου να ερωτηθούν οι διαχειριστές των «μαύρων ταμείων». Εν τω μεταξύ ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της στους εφέτες ανακριτές η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, η οποία κατηγορείται για συνέργια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Δύο επισκέψεις του κλιμακίου των Ελλήνων βουλευτών, μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, θα πραγματοποιηθούν τελικώς στο Μόναχο, προκειμένου να ανακριθούν οι διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    Το πρώτο μέρος της ανάκρισης θα γίνει το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου, αλλά δεν θα εξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κουτσενρόιτερ, που βρίσκεται στο Ντουμπάι για οικογενειακούς λόγους, και ο οποίος θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου, οπότε θα εξεταστεί και ο πρόεδρος της μητρικής εταιρείας της Siemens.

    Στο δικαστικό μέρος, ελεύθερη χωρίς κανένα περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία της στους Εφέτες Ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση η εφοριακός Αντωνία Μάρκου η οποία κατηγορείται για συνέργια στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Η κατηγορία σε βάρος της κ. Μάρκου αφορά λογαριασμό που άνοιξε το 1993 και διατήρησε ως το 2003 στην τράπεζα UPS στην Ελβετία, τον οποίο διαχειριζόταν ο πρώην διευθυντής Τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas Ηλίας Γεωργίου, απ όπου διακινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά στα μαύρα Ταμεία της Siemens. Όπως έχει υποστηρίξει, άνοιξε τον λογαριασμό μετά από προτροπή του πρώην Αντιπρόεδρου του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Δημήτρη Νέγρη, χωρίς να γνωρίζει κάτι περισσότερο.

    Από το λογαριασμό αυτό εμβάστηκαν το 1998, συνολικά 200.000 γερμανικά μάρκα από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens που είχαν τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό κ. Τάσο Μαντέλη.

    Σήμερα κατατέθηκαν εξάλλου 200.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είχαν επιβληθεί ως εγγύηση στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη προκειμένου ν αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του. Ο κ. Μαντέλης έχει αφεθεί ελεύθερος με τον επιπλέον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43918

    [12] Συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Παρασκευη, 22 10 2010 15:19

    Με την υπογραφή της Διακήρυξης Συνεργασίας ολοκληρώθηκε στην Βουλιαγμένη η Διάσκεψη για την «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο», που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Τουρκίας και στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί και επικεφαλής οργανισμών. «Αυτή η απειλή μας ενώνει», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης. Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερα αναφορά στη παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στη διάσκεψη λέγοντας πως αποτελεί απόδειξη για το ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους, μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών. «Είναι σημαντικό να αναλαμβάνουμε περιφερειακές πρωτοβουλίες, καθώς βαδίζουμε προς μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα με πολύ αργούς ρυθμούς», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δρ. Ρατζέντρα Πατσάουρι.

    «Αυτή η απειλή μας ενώνει»

    Την ανάγκη για αγαστή συνεργασία των χωρών της Μεσογείου, ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλιαγμένη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο».

    «Αυτή η απειλή μας ενώνει», επισήμανε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο, από τον φίλο Τ. Ερντογάν, είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών. Εχοντας μάθει την αξία της συνεργασίας μέσα από δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα και η Τουρκία στέκονται ενωμένες σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής».

    «Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής, να δημιουργήσουμε νέες πράσινες βιομηχανίες», είπε ο Πρωθυπουργός.

    Η συνεργασία μας, συνέχισε, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική γιατί η παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, μεγάλη αστάθεια, λόγω κλιματικής αλλαγής, ενεργειακών προβλημάτων, διατροφικές κρίσεις, κρίση στη διαχείριση του νερού, αλλά και λόγω των οικονομικών συγκρούσεων και της ύφεσης.

    «Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνον το κλίμα αλλά και ο πολιτισμός μας, η ζωή μας και οι γενιές που έρχονται μπορεί να θυμούνται τη σημερινή Μεσόγειο ως ανάμνηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Γι' αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, εγώ προσωπικά μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή".

    Υπάρχει σκεπτικισμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Γ.Παπανδρέου, γι' αυτό πρέπει να συντονιστούμε σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι το δυσκολότερο αλλά είναι και η πρόκληση γιατί ο πλανήτης είναι ένας ενιαίος χώρος και ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο μοναδικός για να πετύχουμε.

    «Γι αυτό είμαστε εδώ. Να δείξουμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο στη Μεσόγειο», επεσήμανε για να προσθέσε ότι δουλεύοντας από κοινού μπορούμε να βγούμε πιό δυνατοί και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στα θέματα του περιβάλλοντος τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εισήγησή του, επισημαίνοντας ότι στη χώρα του έχει προετοιμαστεί ένα νομοθετικό σχέδιο, το οποίο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και το σχεδιασμό της ανάπτυξης, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος για χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2012.

    Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι η χώρα του τα επόμενα χρόνια θα είναι ικανή να παράγει αιολική ενέργεια 20.000 μεγαλοκιλοβατόρων, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται για την εκμετάλλευση των Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, καθώς η Τουρκία έχει περισσότερες από 2.040 ώρες ηλιοφάνειας.

    Πατσάουρι: «Σημαντικές οι περιφερειακές πρωτοβουλίες»

    «Είναι σημαντικό να αναλαμβάνουμε περιφερειακές πρωτοβουλίες, καθώς βαδίζουμε προς μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα με πολύ αργούς ρυθμούς», τόνισε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δρ. Ρατζέντρα Πατσάουρι, σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του και αναφέρθηκε σε σειρά επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη λεκάνη της Μεσογείου, οι οποίες θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό πλειάδα οικονομικών δραστηριοτήτων.

    Μείωση των βροχοπτώσεων σε ορισμένες υποτροπικές περιοχές της Μεσογείου, συχνότερα φαινόμενα καύσωνα, μείωση του τουρισμού, περισσότερες πυρκαγιές στα δάση, επιπτώσεις στη γεωργία, λόγω ξηρασίας, με μείωση διάφορων συγκομιδών, καθώς και επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, με κίνδυνο εξαφάνισης των εφήμερων ειδών αλλά και η αύξηση του αριθμού των κλιματικών μεταναστών είναι μερικές από τις επιπτώσεις που θα καλεστούν να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές τόνισε ο δρ Πατσάουρι, και υπογράμμισε: «Η Μεσόγειος πρέπει να προσαρμοστεί αλλά και να καταστεί μέρος της λύσης, της άμβλυνσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

    Την πρόοδο που έχει συντελεστεί διεθνώς, καθώς η παγκόσμια κοινότητα οδεύει από την περυσινή Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη προς τη φετινή στο Κανκούν, στο Μεξικό, χαρτογράφησαν οι ομιλητές στο πάνελ.

    «Η Ευρώπη είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον περιοχή του κόσμου», εκτίμησε ο πρώην επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιβάλοντος Σταύρος Δήμας, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, καθώς πρέπει να μετατραπούν σε συνισταμένη οι διαφορετικοί στόχοι των χωρών της Μεσογείου.

    Στους τομείς στους οποίες δραστηριοποιείται η Παγκόσμια Τράπεζα στην περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του διεθνούς οργανισμού για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική οικονομολόγος Σαμσάντ Ακτάρ. Η κ. Ακτάρ υπογράμμισε τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας στο μεγάλο πρόγραμμα Συγκεντροποιημένης Ηλιακής Ενέργειας, καθώς και σε προγράμματα αφαλάτωσης.

    Μπιρμπίλη: Συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Το καινούργιο στοιχείο στην πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο είναι ότι μικρά και μεγάλα κράτη, ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα, αναλαμβάνουν από κοινού δράση για το κλίμα, επεσήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

    Η υπουργός έθεσε τέσσερις στόχους για τις κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου:

    Να ασχοληθούν περισσότερο με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Οι χώρες της Μεσογείου, μέσα από την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προάγουν τη διαδικασία του ΟΗΕ για τον ίδιο στόχο.

    Να είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα φαινόμενα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

    Να αναζητήσουν τα αίτια του προβλήματος ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

    Να επικεντρώσουν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στην πράσινη οικονομία.

    Μιλώντας στο συνέδριο σύμβουλο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Δημήτρης Λάλας, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες στις οποίες βασίζονται η οικονομία και η κοινωνία.

    Τέλος ο Δημήτρης Καραβέλλας από το WWF Hellas τόνισε ότι η περιφερειακή πρωτοβουλία των χωρών της Μεσογείου δεν αποκλείει την παγκόσμια προσπάθεια. «Χρειάζονται συνέργειες και πρωτοβουλίες, καθώς και μεγαλύτερη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις», είπε.

    Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της Διακήρυξη Συνεργασίας που δεσμεύει τις υπογράφουσες χώρες, να αναλάβουν δράση και μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών, με πρώτους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

    «Η εντυπωσιακή συμμετοχή μας εδώ, αποδεικνύει ότι συνειδητοποιούμε την απειλή από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, για τον πολιτισμό, την οικονομία, την ασφάλεια, την ποιότητα της ζωής μας, αλλά, κυρίως, αποδεικνύει την κοινή βούληση, παρά τις διαφορές και τις συγκρούσεις, γιατί η κλιματική αλλαγή απειλεί την επιβίωση όλων μας»,τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο

    Είδηση: 43917

    [13] Συνομιλίες Παπανδρέου - Ερντογάν για ελληνοτουρκικά

    Παρασκευη, 22 10 2010 14:31

    Πολύωρη συνάντηση είχε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρατζέπ Ταγιπ Ερντογάν, στη Βουλιαγμένη στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή. Οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την λαθρομετανάστευση, ενώ βεβαίως στο επίκεντρο ήταν η καυτή ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

    Κοινή δράση για τη λαθρομετανάστευση

    Την ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας, η οποία, μέσω μιας «συστηματικής διμερούς συνεργασίας», θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης, αλλά και τη «φιλελευθεροποίηση» της διαδικασίας των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες από την ΕΕ, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τρίωρη συνάντησή τους στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφερόμενος ιδιαίτερα στο κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται στην ΕΕ, τόνισε πως η διμερής συνεργασία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του κλίματος, (καθώς θα επιδιώξει να ελέγξει τα κύματα της λαθρομετανάστευσης) ενώ όπως είπε θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγμάτευση ΕΕ - Τουρκίας για την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της διμερούς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, λέγοντας πως «όσο αναβαθμίζεται των δυο χωρών τόσο αυξάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν», ωστόσο απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως η έμφαση αποδίδεται στη σταθερότητα της διαδικασίας.

    «Στόχος μας είναι να έχουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα και άρα, θέλουμε τα βήματά μας να είναι γερά και σταθερά», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ακόμη πως κατά την αξιολόγηση του έργου που έχει γίνει, εκτιμήθηκε εκατέρωθεν ότι «προχωρά πολύ θετικά η συνεργασία στα ενεργειακά θέματα».

    Σε ερώτηση για την πορεία των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτέλεσματα το συντομότερο δυνατόν.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Τούρκος Πρωθυπουργός αφού υπενθύμισε ότι ήδη η Τουρκία εφοδιάζει με φυσικό αέριο την Ελλάδα» σημείωσε πως «στόχος είναι να είναι έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου μέχρι το 2015».

    Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε ότι η συνεργασία στον τουρισμό θα ευνοηθεί ιδιαίτερα αν προχωρήσει η «φιλελευθεροποίηση» του καθεστώτος των θεωρήσεων των Τούρκων πολιτών, ενώ αναφερόμενος στο «κλίματος εμπιστοσύνης» που έχει εμπεδωθεί μεταξύ των δυο χωρών σημείωσε πως από την περασμένη επίσκεψή του στην Αθήνα το Μάιο ως σήμερα, ενδεικτικό είναι ότι έξι Τούρκοι Υπουργοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα και τέσσερις Έλληνες Υπουργοί την Τουρκία, ενώ οι δύο Υπουργοί των Εξωτερικών «συναντώνται πολύ συχνά».

    Κάνοντας, εξ άλλου, λογοπαίγνιο με τον επίσημο λόγο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι «η αλλαγή του κλίματος συνδυάζεται με το κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες», παραπέμποντας χαρακτηριστικά:

    στη συνέχιση της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών

    στη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

    στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Μητροπολίτες - «ένα σημαντικό βήμα, καθώς ξεπεράστηκε η ασάφεια που υπήρχε επί του θέματος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και

    στην εκκρεμότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που «ελπίζουμε σύντομα και μέσα σε νομικό πλαίσιο να μπορέσει επιλυθεί».

    Συζητήθηκαν ακόμη το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενεργειακά θέματα, καθώς και η συνεργασία στο πεδίο του τουρισμού.

    Αντιδράσεις

    «Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν είναι γενικού χαρακτήρα, χωρίς καμία αναφορά στις εξελίξεις των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Επαφές για τις οποίες Ελληνικά και Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το φάσμα των συζητήσεων έχει διευρυνθεί και σε άλλα θέματα εκτός υφαλοκρηπίδας. Πληροφορίες που αν ισχύουν - κάτι που απευχόμαστε - θέτουν σε αμφισβήτηση κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «αυτό δείχνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών».

    Για προσπάθεια συνδιαχείρισης, έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.«Τι σημαίνει συνδιαχείρηση στο Αιγαίο; Σημαίνει καθαρά αυτό που το ΝΑΤΟ το έχει κάνει επίσημη απόφασή του: Ότι από τον 25ο παράλληλο και μετά δεν υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να κηρυχθεί ουδέτερη ζώνη και να αποστρατικοποιηθεί. Δηλαδή να παραιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος από το αναφαίρετο δικαίωμα, να έχει την ευθύνη για την άμυνα της χώρας. Βγαίνει λοιπόν και λέει ο Ερντογάν: Αν συμφωνήσουμε τελικά... Η αλήθεια είναι ότι έχουν συμφωνήσει απλά δεν έχουν πέσει οι υπογραφές, μάλιστα έχει γραφτεί σε εφημερίδες που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ότι οι υπογραφές δεν έχουν πέσει γιατί διαφωνούν οι εταιρίες», τόνισε.

    «Μετά τις εκλογές, στην περιοχή μας θα περάσει τυφώνας στα εθνικά μας θέματα», εκτίμησε ο ΛΑΟΣ.

    «Οι δύο πρωθυπουργοί δεν έκαναν καμία αναφορά στην ανάγκη της αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών των δύο χωρών. Κατά τη γνώμη μας, το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να τεθεί στον ελληνοτουρκικό διάλογο ως προτεραιότητα, όπως διακηρύξαμε από κοινού με την αριστερά της Τουρκίας με την πρόσφατη «Έκκληση του Έβρου». Είναι εντελώς απαράδεκτο το ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εξακολουθούν να θυσιάζουν στον βωμό των υπερεξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών ποσοστά του ΑΕΠ που είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την ώρα που οι δύο κοινωνίες δοκιμάζονται από τη βαθιά οικονομική κρίση», τόνισε ο Συνασπισμός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο

    Είδηση: 43914

    [14] Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο

    Παρασκευη, 22 10 2010 09:03

    Ελλάδα και Τουρκία δείχνουν ότι μπορούν να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών, όπως είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, που γίνεται στη Βουλιαγμένη.

    Επιτακτική η ανάγκη για συνεργασία

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η ελληνική πρωτοβουλία συνδυάζει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την πράσινη ανάπτυξη.

    Επισήμανε πως ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της Μεσογείου «να δουν τα επόμενα βήματα δουλεύοντας όλοι μαζί σαν μία περιφέρεια».

    Έτσι, πρόσθεσε, η Μεσόγειος θα αποκτήσει φωνή και στις διεθνείς συναντήσεις θα έχει άποψη.

    Στη διάσκεψη συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί και επικεφαλής οργανισμών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν

    Είδηση: 43721

    [15] Χωρίς τρένα για περίπου 7 ημέρες

    Παρασκευη, 22 10 2010 18:04

    Χωρίς δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ και του Προαστιακού θα μείνει για τέσσερις μέρες ολόκληρη η χώρα, εξαιτίας των τεσσάρων επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, ενώ για τρεις ακόμη μέρες ο ΟΣΕ θα υπολειτουργεί, καθώς οι απεργίες επηρεάζουν και τα δρομολόγια των προηγούμενων και επόμενων ημερών.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ στις 25, 26, 27 και 29 του μηνός, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο λόγω των 24ωρως κινητοποιήσεων, ενώ την Κυριακή, 24, Πέμπτη, 28 και Σάββατο 30 του μηνός, ματαιώνονται δεκάδες δρομολόγια.

    Για το λόγο αυτό το επιβατικό κοινό που θέλει να ταξιδέψει, καλό θα είναι να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων δηλαδή στις 25, 26, 27 και 29.10.2010 δεν θα εξασφαλίζεται υπηρεσία κυκλοφορίας για τις αμαξοστοιχίες ΑΜΕΛ στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο, γεγονός που σημαίνει ότι η μόνη πρόσβαση στο "Ελευθέριος" Βενιζέλος, με Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, θα είναι μόνο τα λεωφορεία.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43930

    [16] Αρχίζει στο Ρέθυμνο η Σύνοδος Πρυτάνεων

    Παρασκευη, 22 10 2010 12:53

    Ξεκινούν το απόγευμα στο Ρέθυμνο, οι εργασίες της 65ης Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία έχει ως αντικείμενο συζήτησης τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ΕΜΠ δεν θα παραστεί στη Σύνοδο, ενώ οι περισσότεροι πρυτάνεις και καθηγητές των ιδρυμάτων αντιδρούν στην προοπτική να μπουν στη διοίκηση πρόσωπα εξωπανεπιστημιακά.

    Στη Σύνοδο θα συμμετέχει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία θα φθάσει στην Κρήτη το Σάββατο το απόγευμα.

    Η «υποδοχή» στην ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να είναι «θερμή» αφού προγραμματίζεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, καθηγητών, δασκάλων και φοιτητικών παρατάξεων, που εναντιώνονται στις αλλαγές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Ήδη, οι Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο τελούν υπό κατάληψη, προγραμματίζεται επίσης συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρεθύμνου και συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Μικρασιατών όπου έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση.

    Το Σάββατο το πρωί, η ΚΝΕ οργανώνει ξεχωριστή διαμαρτυρία στο χώρο του λιμανιού.

    Από την πλευρά της Αστυνομίας, έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ με έγγραφό της η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου ζητά ενίσχυση των δυνάμεών της.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 43890

    [17] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο ΒΔ Αιγαίο

    Παρασκευη, 22 10 2010 12:02

    Έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στο βορειοδυτικό Αιγαίο, εξέδωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το δελτίο καιρού της ΕΜΥ, τα καιρικά φαινόμενα θα συνοδεύονται από σφοδρούς βορειοανατολικούς ανέμους, εντάσεως 7-8 μποφόρ. Ενισχυμένοι βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για το Σαββατοκύριακο.

    Μερική απαγόρευση απόπλου

    Μερική απαγόρευση απόπλο, επιβλήθηκε από το μεσημέρι της Παρασκευής για ορισμένα πλοία, κατόπιν αναγγελίας θυελλωδών ανέμων.

    Οι επιβάτες πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, σύμφωνα το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 43861

    [18] Μια σημαντική ανακοίνωση υπόσχεται να κάνει αύριο ο ιστότοπος WikiLeaks

    Παρασκευη, 22 10 2010 21:23

    Ο ιστότοπος WikiLeaks που ειδικεύεται στη δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών υποσχέθηκε ότι θα προβεί το Σάββατο 23/10, σε μια "σημαντική ανακοίνωση", σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter, παρά τις προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ να μην γίνουν αποκαλύψεις που αφορούν τον πόλεμο στο Ιράκ.

    "Σημαντική ανακοίνωση του WikiLeaks στην Ευρώπη στις 10:00 αύριο (το Σάββατο) αναφέρεται στο μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε στο Twitter.

    Ο ιστότοπος δεν διευκρινίζει ωστόσο πού στην Ευρώπη θα γίνει η ανακοίνωση, ούτε αν η ώρα που αναφέρεται είναι τοπική ή ώρα Γκρίνουιτς.

    Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε προειδοποιήσει από το Βερολίνο να μην υπάρξουν αποκαλύψεις από το Wikileaks για τον οποίο ο διεθνής Τύπος υποστηρίζει ότι προτίθεται να δημοσιεύσει πολύ σύντομα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που έχει κινητοποιήσει 120 άτομα για να εκτιμήσουν τις συνέπειες από τη δημοσιοποίηση εγγράφων έχει ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης "να μην διευκολύνουν τη διαρροή" απορρήτων που αφορούν το Ιράκ.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 43946

    [19] Μ. Νετανιάχου: Ειρήνη υπό όρους με τους Παλαιστίνιους

    Παρασκευη, 22 10 2010 19:44

    Αναγκαία προϋπόθεση για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, η αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ, από την παλαιστινιακή πλευρά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου: «Μόνο όταν οι εταίροι μας θα αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ ως ένα εβραϊκό κράτος θα έχουν αποδείξει την προσήλωσή τους στην ειρήνη. Πιστεύω ότι η ειρήνη είναι δυνατή, αλλά απαιτεί παραχωρήσεις. Όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από τους Παλαιστινίους. Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας για το Ισραήλ».

    Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έγιναν στα πλαίσια της «Διάσκεψης για το μέλλον του εβραϊκού λαού». Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε δηλώσει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν αναγνωρίζουν τον εβραϊκό χαρακτήρα του Ισραήλ, επειδή έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος αυτό.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 43940

    [20] ΟΗΕ: Σε 680.000 υπολογίζονται οι πληγέντες από τις πλημμύρες στο Μπενίν

    Παρασκευη, 22 10 2010 19:29

    Σε 680.000 υπολογίζονται οι πληγέντες από τις πλημμύρες στο Μπενίν από τις αρχές Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), η οποία ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια αερογέφυρα για τη διανομή βοήθειας.

    Τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ ανέφερε σε προηγούμενο απολογισμό του ότι οι νεκροί στο Μπενίν ανέρχονταν σε 43 και οι πλημμυροπαθείς σε 358.621.

    "Η HCR αναμένει τη δημιουργία μιας αερογέφυρας για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας στο Μπενίν τις προσεχείς ημέρες μετά τις πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν, σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης και του ΟΗΕ, 680.000 ανθρώπους", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της HCR Άντριαν Έντουαρντς.

    "Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται", προειδοποίησε παράλληλα η εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) Ελίζαμπεθ Μπιρς, προσθέτοντας ότι ετοιμάζονται να απευθύνουν έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια για το Μπενίν.

    AΠΕ

    Είδηση: 43941

    [21] Ο μεταλλωρύχος Ε.Πένα, ένας από τους 33, στο νοσοκομείο μετά από κρίση άγχους

    Παρασκευη, 22 10 2010 19:21

    Ο μεταλλωρύχος Έντισον Πένα, ένας από τους 33 διασωθέντες στη Χιλή την περασμένη εβδομάδα σε μια εντυπωσιακή επιχείρηση, εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από μια κρίση άγχους, ενώ τουλάχιστον άλλοι πέντε από τους συντρόφους του έχουν κάνει κατάχρηση αλκοόλ, δήλωσε μια ιατρική πηγή.

    Ο Έντισον Πένα, 34 ετών, οπαδός του Ελβις Πρίσλεϊ "παρουσίασε κλινικά συμπτώματα σοβαρού άγχους και θεωρήσαμε απαραίτητο να του χορησήσουμε ηρεμιστικά", δήλωσε στην εφημερίδα La Tercera Jorge Diaz, ένας γιατρός της Χιλιανής Ενωσης Ασφάλειας που παρακολουθεί τους μεταλλωρύχους.

    Ο μεταλλωρύχος που μεταφέρθηκε σώος και αβλαβής στην επιφάνεια στις 13 Οκτωβρίου, ήταν αυτός, από τους 33 που είχαν παγιδευτεί στα βάθη του ορυχείου, που το ηθικό του ήταν πολύ χαμηλό: είχε εκφράσει τις δυσκολίες του να αντέξει τον εγκλεισμό σε επιστολές του προς την οικογένειά του.

    Ο Έντισον Πένα είναι ο πρώτος μεταλλωρύχος που επιστρέφει στο νοσοκομείο μετά την επιχείρηση διάσωσης των 22 ωρών στο ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ, 800 χλμ βόρεια του Σαντιάγο, που καλύφθηκε από εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο.

    Οι γιατροί πάντως συνέστησαν σε όλους να ξεκουραστούν, τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες, μια συμβουλή που οι περισσότεροι δεν έχουν τηρήσει, λόγω των πολλών εορτασμών και των αιτημάτων των μέσων ενημέρωσης να διηγηθούν την ιστορία τους.

    Ο Ε. Πένα, άγαμος και χωρίς παιδιά, έδειξε σημάδια άγχους όταν άρχισε να μιλάει στη διάρκεια μιας γιορτής που οργανώθηκε την Τρίτη για όλους τους μεταλλωρύχους, και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής σε απ' ευθείας μετάδοση την περασμένη Παρασκευή.

    Η περίφημη φράση "είμαστε καλά, οι 33, στο καταφύγιο", κατατέθηκε στο μητρώο της πνευματικής ιδιοκτησίας

    Η περίφημη φράση "είμαστε καλά, οι 33, στο καταφύγιο", γραμμένη από έναν από τους μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί σε μεγάλο βάθος σε ορυχείο στη Χιλή για να καταστήσουν γνωστό ότι ήταν ζωντανοί, κατατέθηκε στο μητρώο της πνευματικής ιδιοκτησίας για να προστατευτεί από την εκμετάλλευσή της.

    Ο Χιλιανός συγγραφέας και κοινωνιολόγος Πάμπλο Χουνέους έκανε το διάβημα εκ μέρους του Χοσέ Ογιέντα, που έγραψε το μήνυμα το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου στις 22 Αυγούστου για να ανακοινώσει την είδηση ότι οι 33 μεταλλωρύχοι είναι ζωντανοί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το μικρό κομμάτι χαρτί, γραμμένο στο χέρι με ένα κόκκινο στυλό, εκτέθηκε την ημέρα εκείνη στο ορυχείο Σαν Χοσέ, 800 χλμ βόρεια του Σαντιάγο, από τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινέιρα, που το φυλάει από τότε ως ένα είδος φυλαχτού. Κατά την πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία του ο κ. Πινέιρα το έδειξε αρκετές φορές.

    "Το κίνητρο για να καταθέσουμε την φράση αυτή στο μητρώο ήταν το ότι είδαμε τον πρόεδρο να βάζει στην τσέπη του τη δημιουργία ενός εργάτη", δήλωσε ο Χουνέους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Τα υπόλοιπα ήταν μια τυπική διαδικασία, τίποτε περισσότερο (...) για να προστατεύσουμε αυτό που χαρακτηρίζω "ως έργο της διάνοιας" το οποίο θεωρώ ως μια μεγαλοφυή φράση", πρόσθεσε.

    Ο μεταλλωρύχος που έγραψε τη φράση φάνηκε "πολύ χαρούμενος" αφού ενημερώθηκε για το διάβημα αυτό.

    Στο εξής, κάθε φορά που κάποιος θα θέλει να χρησιμοποιήσει την φράση θα πρέπει να ζητήσει την άδεια αυτού που την έγραψε, και ενδεχομένως να του καταβάλλει δικαιώματα.

    Ο κ. Χουνέους πιστεύει ότι ο Χιλιανός πρόεδρος πρέπει να επιστρέψει τώρα αυτό το κομμάτι χαρτί σε αυτόν που το έγραψε, επειδή εκτιμά ότι (ο πρόεδρος) κάνει χρήση "κλεμμένης" ιδιοκτησίας.

    Πηγή της Χιλιανής προεδρίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος πιστεύει ότι η φράση είναι ένα δημιούργημα "που ανήκει σε όλους τους Χιλιανούς".

    AΠΕ

    Είδηση: 43938

    [22] Από μικρά στα βάσανα -και του Διαδικτύου

    Παρασκευη, 22 10 2010 18:40

    Τα παιδιά στην Ευρώπη αρχίζουν, κατά μέσο όρο, να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε ηλικία επτά ετών, αλλά μόνο ένα στα τρία παιδιά 9-12 ετών βρίσκει ότι στο Ιντερνετ υπάρχουν αρκετά «καλά πράγματα» για τα παιδιά της ηλικίας του, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι ένα στα οχτώ παιδιά είχαν κάποια στιγμή διαδικτυακές εμπειρίες που τα αναστάτωσαν, ενώ ανέφεραν ότι δεν διαθέτουν ακόμα αρκετές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση κατά τη χρήση του Διαδικτύου.

    Για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η Επιτροπή προκήρυξε διαγωνισμό με σκοπό να ενθαρρυνθεί η δημιουργία διαδικτυακού περιεχομένου υψηλής ποιότητας για παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα EUKidsOnline, τα παιδιά αποκτούν απευθείας σύνδεση σε μικρότερη ηλικία από ποτέ. Παιδιά που, σήμερα, είναι 15 έως 16 χρόνων, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το Διαδίκτυο όταν ήταν 11, ενώ εννιάχρονα και δεκάχρονα παιδιά δήλωσαν ότι πρωτοχρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο στα επτά τους.

    Τα νεότερα παιδιά, που συνδέονται στο Ίντερνετ, προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Εσθονία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ, σε μεγαλύτερη ηλικία, συνδέονται τα παιδιά από την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Τα μισά από τα παιδιά συνδέονται καθημερινά, κατά μέσο όρο για μιάμιση ώρα. Τα 15-16χρονα είναι ακόμα πιο ενεργοί χρήστες του Διαδικτύου, με 77% ποσοστό καθημερινής σύνδεσης.

    Τα παιδιά δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για τα μαθήματά τους (84%) ή για να παρακολουθούν βίντεο (83%). Οι αμέσως επόμενες δημοφιλείς δραστηριότητες είναι τα παιχνίδια (74%) και η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων (61%).

    Τα παιδιά συνδέονται κυρίως στο σπίτι (85%), ενώ, περισσότερα από τα μισά στην ηλικία των 13-16 ετών, έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στο υπνοδωμάτιό τους. Το σχολείο είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τόπος για πρόσβαση στο Διαδίκτυο (63%). Τα περισσότερα παιδιά συνδέονται μέσω προσωπικού ή φορητού υπολογιστή, ενώ ένα στα τρία συνδέεται πλέον μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή άλλης φορητής συσκευής.

    Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους από ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες έρευνες. Το 5% των παιδιών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό (το υψηλότερο ποσοστό, 14%, σημειώθηκε στην Εσθονία και στη Ρουμανία), ενώ ένας στους οχτώ ανέφερε ότι έχει ενοχληθεί, ή αναστατωθεί, από κάτι που αντίκρισε σε κάποια σύνδεσή του.

    Τα μισά από τα μικρότερα παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές δεξιότητες, όπως να κάνουν ρυθμίσεις ιδιωτικότητας ή να μπλοκάρουν ανεπιθύμητες επαφές. Το 30% των νέων 11-16 ετών έχει παρουσιάσει συμπτώματα που συνδέονται με κατάχρηση του Διαδικτύου, όπως άσκοπο «σερφάρισμα», παραμέληση της παρέας με τους φίλους, ή των μαθημάτων τους εξαιτίας του χρόνου που αφιερώνουν διαδικτυακά ή επειδή είναι ευερέθιστοι όταν δεν μπορούν να είναι συνδεδεμένοι.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τα κέντρα για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ σε 14 χώρες, μόλις προκήρυξαν έναν διαγωνισμό, το Ευρωπαϊκό Βραβείο για το καλύτερο παιδικό επιγραμμικό περιεχόμενο. Ο διαγωνισμός, που είναι ανοιχτός για παραγωγούς διαδικτυακού περιεχομένου σε δύο κατηγορίες, 12-17 ετών και ενήλικες, επιδιώκει να τονώσει την παραγωγή και τη διάδοση υψηλής ποιότητας διαδικτυακού περιεχομένου, κατάλληλου για παιδιά και νέους.

    Διεξάγεται σε 14 χώρες: Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία. Οι νικητές και στις δύο κατηγορίες των εθνικών διαγωνισμών θα διαγωνιστούν για το Ευρωπαϊκό Βραβείο, το οποίο θα απονεμηθεί τον Ιούνιο του 2011.

    Η έρευνα EUKidsOnline πραγματοποιήθηκε με περισσότερα από 23.000 παιδιά και έναν από τους γονείς τους, στις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα αποτελεί μέρος του έργου EUKidsOnline ΙΙ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ και συντονίζεται από το London School of Economics & Political Science.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43935

    [23] Προσάραξη βρετανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Σκωτία

    Παρασκευη, 22 10 2010 15:13

    Την προσάραξη πυρηνικού υποβρυχίου στις ακτές της Σκωτίας ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για πυρηνικό ατύχημα, ότι δεν υπάρχει διαρροή και ότι κανείς από το προσωπικό δεν έχει πάθει τίποτα. Πρόκειται για το τελευταίο απόκτημα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, τύπου Astute-class.

    "Δεν υπάρχει διαρροή"

    "Δεν πρόκειται για ένα πυρηνικό συμβάν. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί στο προσωπικό και το υποβρύχιο είναι στεγανό" τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

    Το υπουργείο Άμυνας "αποτιμά την κατάσταση".

    Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε για το συμβάν στις 07:20' ώρα Γκρίνουιτς (10:20' ώρα Ελλάδος) και έστειλε στην περιοχή ειδικό ρυμουλκό για έκτακτες καταστάσεις.

    Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό υποβρύχιο φαίνεται πως παρουσίασε το πρόβλημα στ' ανοικτά του νησιού Σκάι.

    "Είναι μια υπόθεση που αφορά το υπουργείο Άμυνας και ένα σκάφος για έκτακτες καταστάσεις βρίσκεται σε ετοιμότητα", δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

    Στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για την Άμυνα που αποκαλύφθηκε την Τρίτη, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι προωθεί μια παραγγελία για επτά νέου τύπου υποβρύχια Astute-class που κατασκευάζει η εταιρία BAE Systems (BAES.L).

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Nuclear submarine HMS Astute runs aground off Skye

    Είδηση: 43916

    [24] Σύγκρουση εμπορικού πλοίου με επιβατηγό σε κανάλι του Άμστερνταμ

    Παρασκευη, 22 10 2010 11:38

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολλανδία επιχείρηση των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός αγνοουμένου μετά τη σύγκρουση εμπορικού πλοίου με επιβατηγό οχηματαγωγό σε κανάλι, νότια του Αμστερνταμ. Επίσημα, έγινε γνωστό ότι αγνοείται η τύχη του καπετάνιου του επιβατηγού, ωστόσο γίνονται εντατικές έρευνες και για άλλους αγνοουμένους δεδομένου ότι πολλοί επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα. Η κυκλοφορία στο κανάλι όπου σημειώθηκε η σύγκρουση έχει διακοπεί.

    Επιζώντες αναζητούν στα ανοιχτά, νότια του Άμστερνταμ, τα σωστικά συνεργεία, με τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων να μην έχει γίνει γνωστός.

    Το ατύχημα συνέβη περίπου 10 χλμ. νότια του Άμστερνταμ, στο πολυσύχναστο Κανάλι Αμστερνταμ-Ρήνου, που έχει μήκος 72 χιλιόμετρα.

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: BBC: Cargo ship hits small passenger ferry near Amsterdam

    Είδηση: 43859

    [25] Επικοινωνία Μπαν Κι-μουν με Χριστόφια-Ερόγλου

    Παρασκευη, 22 10 2010 11:23

    Τη θέλησή του για λύση του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον επανέλαβε ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής Κυβέρνησης Στέφανο Στεφάνου. Ο εκπρόσωπος σχολίαζε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για τηλεφωνική συνομιλία του Μπαν Κι-μουν τόσο με τον Πρόεδρο Χριστόφια όσο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στους οποίους διαβίβασε την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό κατά τη συζήτηση του περιουσιακού.

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος ανέφερε στο Γενικό Γραμματέα τις προσπάθειες που καταβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή και ανέπτυξε τις θέσεις του για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

    Σχολιάζοντας την επισήμανση του Γενικού Γραμματέα ότι η διαδικασία έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί αν στο τραπέζι κατατίθενται θέσεις που βρίσκονται εντός του πλαισίου της υιοθετημένης βάσης των συνομιλιών και επιδεικνύεται βούληση για εξεύρεση λύσης. Είπε επίσης ότι σε αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η ελληνοκυπριακή καταθέτει εποικοδομητικές θέσεις και αποδεικνύει τη βούλησή της για λύση.

    Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών Γιώργος Ιακώβου και Κουτρέτ Οζερσάϊ, επικεφαλής των αντίστοιχων διαπραγματευτικών ομάδων, συναντήθηκαν και πάλι εκ νέου σήμερα για συνέχιση της συζήτησής τους επί του περιουσιακού.

    Τα αποτελέσματα των συναντήσεων των δύο συμβούλων θα ανασκοπηθούν στην επόμενη συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου, την 1η Νοεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43832

    [26] Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι Γάλλοι απεργοί

    Παρασκευη, 22 10 2010 10:53

    Για νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται τα γαλλικά συνδικάτα καθώς η Γερουσία ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής, με διαδικασίες εξπρές, το νόμο για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, παρότι η εθνοσυνέλευση έχει ήδη υπερψηφίσει τον επίμαχο νόμο, τα έξι μεγαλύτερα συνδικάτα αποφάσισαν αργά το βράδυ της Πέμπτηςνα οργανώσουν νέες διαδηλώσεις στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου.

    "Η Κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις δεδομένου ότι δεν μας ακούει και συνεχίζει τις προκλήσεις", ανέφεραν τα συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά από μία ημέρα διαβουλεύσεων στο Παρίσι.

    Η Κυβέρνηση από την άλλη πλευρά εμμένει στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και ο νόμος εγκρίθηκε από τη γερουσία το βράδυ της Παρασκευής. Πριν γίνει νόμος η μεταρρύθμιση, η οποία αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62, πρέπει να εγκριθεί από μια κοινοβουλευτική επιτροπή και να ψηφιστεί ξανά από μια κοινή σύνοδο του κοινοβουλίου. Η οριστική ψηφοφορία επί του κειμένου αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη. Πέρα από τα προβλήματα στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει επίσης τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διυλιστήρια και τα μπλόκα στις αποθήκες καυσίμων, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα.

    Ένταση στα διυλιστήρια

    Στο μεταξύ οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας ήραν τη νύκτα τον αποκλεισμό του μεγάλου διυλιστηρίου του Γκρανπιί στην περιοχή του Παρισιού, που ήταν αποκλεισμένο από τους απεργούς εδώ και πολλές ημέρες. Το διυλιστήριο βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας και είναι ένα από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας που έχουν καταλάβει οι απεργοί εδώ και δέκα ημέρες.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έδωσε εντολή για την άρση του αποκλεισμού των διυλιστηρίων, πριν επεκταθεί η έλλειψη καυσίμων, καθώς χιλιάδες πρατήρια καυσίμων δεν έχουν πλέον αποθέματα.

    Σήμερα τα ξημερώματα επενέβη η αστυνομία και ήρε τον αποκλεισμό ενός διϋλιστηρίου της Total έξω από το Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από συνδικαλιστές. Οι συνδικαλιστές έχουν επίσης την υποστήριξη των νέων, που διαδήλωσαν χθες κατά χιλιάδες στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, εκτός από σποραδικά επεισόδια που έγιναν στη Λυών και τη Ναντέρ.

    Δημοσκόπηση: Υπέρ των κινητοποιήσεων η πλειοψηφία των Γάλλων

    Εξάλλου τουλάχιστον δυο Γάλλοι στους τρεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, παρά την έλλειψη καυσίμων, τις διαδηλώσεις των μαθητών και τις ταραχές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΒVA που μεταδόθηκε σήμερα Παρασκευή από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

    Με βάση τη δημοσκόπηση, περίπου το 69% των ερωτηθέντων εγκρίνει "τις απεργίες και τις διαδηλώσεις" κατά του νομοσχεδίου, το 29% είναι κατά, ενώ το 2% δεν έχει γνώμη. Η υποστήριξη προς τις κινητοποιήσεις είναι σχεδόν ομόφωνη μεταξύ των οπαδών της Αριστεράς (92%), ενώ οι οπαδοί της Δεξιάς τις υποστηρίζουν σε ποσοστό 32%.

    Η πλειοψηφία (52%) εγκρίνει τις απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν οι διακοπές της Τουσέν (1η Νοεμβρίου), ωστόσο δε συμφωνεί (το 52%) με τον αποκλεισμό των 12 διυλιστηρίων της χώρας που προκαλεί ελλείψεις στα καύσιμα και επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επιμένουν στους δρόμους οι Γάλλοι απεργοί για το συνταξιοδοτικό

    Είδηση: 43816

    [27] Θερίζει η χολέρα στην Αϊτή

    Παρασκευη, 22 10 2010 08:21

    Αντιμέτωποι με την επιδημία χολέρας, είναι αυτή τη φορά, οι κάτοικοι της Αϊτής με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους εκατόν σαράντα. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν 1526 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ενώ τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή Αρτιμπονίτε, στα βόρεια της πρωτεύουσας. Για την κατάσταση, οι αϊτινές αρχές έχουν ήδη ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 43716

    [28] Τερτσίνιο -Νάπολη: Έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων κατά του νέου χώρου ταφής απορριμμάτων

    Παρασκευη, 22 10 2010 16:57

    Οι κάτοικοι της περιοχής Τερτσίνιο, κοντά στη Νάπολη, συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους κατά της απόφασης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, για δημιουργία νέου χώρου ταφής απορριμμάτων λίγες εκατοντάδες μέτρα απόσταση από την κατοικημένη περιοχή.

    Εδώ και πέντε ημέρες, ομάδες διαδηλωτών προχωρούν σε καθιστικές διαμαρτυρίες, ενώ δεν έλειψαν πετροβολισμοί απορριμματοφόρων που προσπαθούν να εισέλθουν σε χωματερή, η οποία ήδη υφίσταται.

    Συγκρούσεις

    Την περασμένη νύχτα, οι κάτοικοι συγκρούσθηκαν με την αστυνομία, πέντε απορριμματοφόρα πυρπολήθηκαν, δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ τραυματίσθηκαν, ενώ ομάδα διαδηλωτών προχώρησε σε ρίψη μολότοφ.

    «Έχουμε ήδη μια χωματερή, η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει και δεύτερη, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων οικογενειών», δήλωσε ο δήμαρχος του Τερτσίνιο, Ντομένικο Αουρίκιο.

    «Οι σχετικές αποφάσεις από τη στιγμή που ελήφθησαν πρέπει να εφαρμοσθούν ακόμη και με τη χρήση βίας. Αν και εμείς δεν είμαστε εχθροί των διαδηλωτών», απάντησε ο διευθυντής της αστυνομίας, Αντόνιο Μαγκανέλι.

    Ο δεύτερος χώρος ταφής απορριμμάτων του Τερτσίνιο, στα σχέδια της κυβέρνησης, έγινε για να «απορροφήσει» μέρος των σκουπιδιών που παράγει η Νάπολη, η συλλογή και καταστροφή των οποίων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα του ιταλικού Νότου.

    Στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα το μεσημέρι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεσμεύθηκε να λύσει το όλο πρόβλημα εντός των προσεχών δέκα ημερών και να επισκεφθεί, στη συνέχεια, την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης. Ο «Καβαλιέρε» πρόσθεσε ότι «Οι λύσεις που εντόπισε η κυβέρνηση είναι εύστοχες και αποδοτικές. Παράλληλα, πρόκειται να διατεθούν 14 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας του περιβάλλοντος του Τερτσίνιο και για να σταματήσει η δυσοσμία που ανησυχεί τους κατοίκους».

    Μαφία

    Σύμφωνα με τον Τύπο, η μαφία της Νάπολης, η Καμόρα, προσπαθεί να ελέγξει την όποια εξέλιξη και να συνεχίσει να αποκομίζει τεράστια οφέλη από την «αγορά» των σκουπιδιών. Από σήμερα, τέλος, ο υπεύθυνος της ιταλικής προστασίας, Γκουίντο Μπδερτολάζο, μεταφέρεται από τη Ρώμη στην Νάπολη, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στη μείωση της έντασης στο Τερτσίνιο, αλλά και περιορισμού του όγκου των απορριμμάτων, που ξανάρχισαν να συσσωρεύονται στους δρόμους της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, της Νάπολης.

    AΠΕ

    Είδηση: 43924

    [29] Στοιχεία για το έλλειμμα

    Παρασκευη, 22 10 2010 23:08

    Τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία για τις πραγματικές οφειλές του κράτους, το αποκαλούμενο ταμειακό έλλειμμα γενικής διακυβέρνησης, δόθηκαν στη δημοσιότητα, το οποίο διαμορφώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010 στα 14,1 δις ευρώ. Για το ίδιο διάστημα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων, εκτός της κεντρικής κυβέρνησης, εκτιμώνται σε 7,2 δις ευρώ εκ των οποίων 5,32 δις ευρώ αφορούν σε παλιές οφειλές των νοσοκομείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί κ έχει αρχίσει η αποπληρωμή τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, και θα δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση, οι μέχρι στιγμής οφειλές είναι: *333,5 εκατομμύρια ευρώ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης *747 εκατομμύρια ευρώ των νοσοκομείων *651 εκατομμύρια ευρώ των Ασφαλιστικών Ταμείων και *89,8 εκατομμύρια ευρώ των Λοιπών Νομικών προσώπων

    Σημαντικά βήματα

    Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που θα κατατεθεί την προσεχή Τρίτη στη Βουλή, κάνει λόγο για σημαντικά βήματα προόδου της Ελληνικής οικονομίας. Εκεί αναφέρεται η σύσταση της Τραπέζης της Ελλάδος συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς όμως αυτή να συνοδευτεί με περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.

    Στην ίδια έκθεση θα προτείνεται συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της οικονομίας, ενώ για την ανάπτυξη εκτιμάται ότι την τρέχουσα χρονιά θα συρρικνωθεί στο 4%.

    Δημοσίευμα του Bloomberg

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, η μεταβολή αυτή του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου διακράτησης ελληνικών ομολόγων για ένα χρόνο είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για μεγαλύτερες διάρκειες, ένδειξη ότι μειώθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την εταιρία CMA που έχει έδρα το Λονδίνο. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος της δίνουν το χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της που είναι υπερτετραπλάσιο από το επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο. Συγκεκριμένα το Bloomberg αναφέρει ότι το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) των ελληνικών ομολόγων για ένα έτος μειώθηκε στις 565 μονάδες βάσης (5,65 εκατοστιαίες μονάδες) και είναι χαμηλότερο κατά 61 μονάδες βάσης από τα cds για 10ετή προστασία.

    Σύμφωνα με τη Anke Richter, υπεύθυνη στρατηγικής για θέματα πιστώσεων στην εταιρία Conduit Capital markets με έδρα το Λονδίνο: «Η τάση που έχει αναπτυχθεί όσον αφορά την Ελλάδα εξελίχθηκε πολύ πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες, οι Έλληνες έδειξαν ότι βάζουν τάξη στα του οίκου τους και κάνουν καλή πρόοδο».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 43949

    [30] Απόφαση για επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος

    Παρασκευη, 22 10 2010 20:43

    Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για πωλήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

    Ειδικότερα, η επιστροφή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ίδιου άρθρου, οι οποίοι πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν σε άλλο κράτος - μέλος, πραγματοποιείται δια συμψηφισμού με το φόρο εκροών που προκύπτει για κάθε φορολογική περίοδο από τις ανωτέρω δραστηριότητες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

    Στην περίπτωση που για την δραστηριότητα αυτή προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο, επιστρέφεται με την απόφαση 1060481/4643/810/Α0014/ΠΟΛ1073/21.07.04.

    Το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου της παραγράφου 2 του άρθρου 41, του Κώδικα ΦΠΑ, το οποίο εκδίδεται για την παράδοση αγροτικών προϊόντων από την αγροτική εκμετάλλευση στην εμπορική δραστηριότητα του αγρότη του ειδικού καθεστώτος, ορίζεται όπως το υπόδειγμα που προσαρτάται στην παρούσα απόφαση.

    Το ανωτέρω ειδικό στοιχείο εκδίδεται θεωρημένο, για κάθε παράδοση. Στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί Δελτία Αποστολής, μπορεί να εκδίδεται ανά εβδομάδα, δεκαήμερο, δεκαπενθήμερο, ή μήνα, για τις παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός των χρονικών αυτών διαστημάτων. Στην περίπτωση που το εν λόγω στοιχείο εκδίδεται κάθε μήνα, μπορεί να εκδίδεται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα του προηγούμενου.

    Η αρίθμηση του ειδικού στοιχείου είναι αύξουσα προοδευτική τουλάχιστον ανά έτος. Ως δικαιολογητικό εγγραφής στο τηρούμενο βιβλίο διαφυλάσσεται στο χρόνο που προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 21 του ΚΒΣ (π.δ.186/92).

    Η αξία που αναγράφεται στο ανωτέρω ειδικό στοιχείο είναι η κανονική αξία, όπως αυτή καθορίζεται στις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ, ήτοι η αξία που θα έπρεπε να καταβάλλει οποιοσδήποτε αγοραστής ευρισκόμενος στο ίδιο στάδιο εμπορίας αγροτικών προϊόντων, κατά το χρόνο της εν λόγω παράδοσης σε ανεξάρτητο προμηθευτή αγροτικών προϊόντων, υπό συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού, προκειμένου να αποκτήσει τα εν λόγω αγροτικά προϊόντα (μέση τιμή χονδρικής). Η αξία αυτή αποτελεί και το κόστος των πωληθέντων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής.

    Για τις επιστρεφόμενες ποσότητες αγροτικών προϊόντων στην αγροτική εκμετάλλευση, στην περίπτωση που το ειδικό στοιχείο εκδίδεται για κάθε παράδοση, εκδίδεται ειδικό στοιχείο με αρνητικό πρόσημο.

    Ειδικά για τον πρώτο μήνα εφαρμογής γίνεται δεκτό, σε όσες περιπτώσεις δεν έχει εκδοθεί το ειδικό στοιχείο για κάθε παράδοση, να εκδοθεί συνολικά για όλες τις παραδόσεις έως 15 Νοεμβρίου 2010 με ημερομηνία 31.10. 2010.

    Η απόφαση μας Π.6793/647/7.10.1986 καταργείται και η παρούσα απόφαση, ισχύει από την έκδοσή της.

    AΠΕ

    Είδηση: 43945

    [31] Ελλάδα - Κατάρ: Eπιβεβαίωση της συνεργασίας

    Παρασκευη, 22 10 2010 19:05

    Σε τροχιά επιχειρηματικής συνεργασίας βρίσκονται Ελλάδα και Κατάρ, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο εκτελεστικός διευθυντής του Κατάρ, Ινβέστμεντ Οθόριτι Αχμάντ Αλ Σαγιέντ. Η συνάντησή τους έγινε στα πλαίσια της διμερούς επιτροπής που έχει συσταθεί μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, υπεγράφη σχετικό μνημόνιο.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση: «η πλευρά του Κατάρ εξέφρασε την ισχυρή βούλησή της να υλοποιήσει την πρόθεσή της για επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους μέχρι και 5 δισ. δολαρίων».

    Από την πλευρά του ο κ. Παμπούκης δήλωσε: «η συζήτηση αφορούσε τόσο θέματα οργάνωσης των επαφών, όσο και ποιές επενδύσεις θα υπαχθούν στους τομείς που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές. Οι σχέσεις είναι άριστες και όσα λέχθηκαν και γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό δεν ισχύουν».

    Ακολούθως ο κ. Αλ Σαγιέντ ανέφερε ότι: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι για πρώτη φορά στην Αθήνα και όχι τελευταία. Επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον μας για επενδύσεις και μελετάμε διάφορες προτάσεις και πώς θα προχωρήσουμε σε αυτές. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ επιβοηθητική (helpfull) και το κλίμα θετικό. Η επόμενη συνάντηση συμφωνήσαμε να γίνει στην Ντόχα στα τέλη Νοεμβρίου».

    Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση, την οποία παρακολούθησε και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης, δεν υπήρξε συζήτηση για τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό. Απαντώντας ο κ. Σαγιέντ στο ερώτημα αν το Κατάρ ενδιαφέρεται να επενδύσει στο πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού, ο κ. Σαγιέντ απάντησε ότι «δεν μπορώ να πως κάτι συγκεκριμένο, μελετάμε εναλλακτικά σχέδια».

    Το κοινό ανακοινωθέν

    «Η Κοινή Επιτροπή που συστάθηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελλάδας και της Κυβέρνησης του Κατάρ εκπροσωπούμενη από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη της συνάντηση, σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η πλευρά του Κατάρ εξέφρασε την ισχυρή βούλησή της να υλοποιήσει την πρόθεσή της για επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους μέχρι και 5 δισ. δολαρίων. Τα δυο μέρη επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση των συναντήσεων και την εντατικοποίηση της συνεργασίας με σκοπό την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων σε εκείνους τους τομείς που αναφέρονται στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφτηκε στη Νέα Υόρκη. Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα του Κατάρ εντός του Νοεμβρίου».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 43936

    [32] G20: Αποχή από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις

    Παρασκευη, 22 10 2010 17:18

    Άρχισε στη Νότια Κορέα την Παρασκευή ο νέος γύρος συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, με φόντο την αυξημένη ένταση στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος το τελευταίο διάστημα. Επιδίωξη των υπουργών Οικονομικών είναι να απέχουν "από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις" νομισμάτων, σύμφωνα με ένα προσχέδιο δήλωσης των υπουργών και των τραπεζιτών που έχει διαρρεύσει. Η σύνοδος γίνεται στο Τζιονγκτζού της Ν. Κορέας, στο πλαίσιο προσπάθειας για την επίτευξη ανακωχής στο νομισματικό πόλεμο που μαίνεται από τον Σεπτέμβριο και απειλεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων

    Με διαφωνίες για τον τρόπο ρύθμισης των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών και της εξουδετέρωσης της απειλής που συνιστά ο "πόλεμος" των νομισμάτων, ξεκίνησε η Σύνοδος.

    Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, η πρώτη διαφωνία προέκυψε σχετικά την πρόταση που έκανε, με επιστολή στους ομολόγους του στη G 20, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ για τον καθορισμό συγκεκριμένων ορίων για το έλλειμμα ή το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έχουν οι μεγάλες οικονομίες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Στην πρόταση αυτή αντέδρασαν η Ιαπωνία και η Γερμανία.

    Ειδικότερα, ο κ. Γκάιτνερ πρότεινε ότι οι χώρες με πολύ μεγάλο πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές τους θα πρέπει να πάρουν μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησής τους και να αποφύγουν την υποτίμηση ή να επιτρέψουν την ανατίμηση των νομισμάτων τους, ενώ αντίστοιχα οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα θα πρέπει με τη σειρά τους να αυξήσουν τις εγχώριες αποταμιεύσεις και την ανταγωνιστικότητά τους.

    Ο κ. Γκάιτνερ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες στην επιστολή του, αλλά είναι σαφές ότι στις πλεονασματικές μεγάλες οικονομίες συγκαταλέγονται κατά πρώτο λόγο η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία, ενώ στις ελλειμματικές οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα είπε ότι η θέσπιση αριθμητικών στόχων (σχετικά με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) δεν θα ήταν ρεαλιστική.

    Η Ιαπωνία και η Γερμανία υποστηρίζουν ότι τα πλεονάσματα που έχουν στο ισοζύγιό τους προκύπτουν από τη δραστηριότητα ιδιωτικών επιχειρήσεων και ατόμων και επομένως δεν μπορούν να επηρεασθούν από τις Κυβερνήσεις τους.

    Οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 ολοκληρώνονται αύριο, ενώ το Νοέμβριο θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της G20.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: G20 finance ministers resist US pressure over trade

    Είδηση: 43926

    [33] Άρχισε η αποστολή των εκκαθαριστικών της περαίωσης

    Παρασκευη, 22 10 2010 17:03

    Άρχισε σήμερα η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Σήμερα αποστέλλονται 100.000 εκκαθαριστικά σημειώματα όπως και κάθε μία από τις επόμενες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου να αποδεχθούν το εκκαθαριστικό, καταβάλλοντας μαζί και το 20% του ποσού της ρύθμισης για την υπαγωγή τους στο μέτρο.

    Στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό που παραλάβουν χρειάζεται τροποποιήσεις, η προθεσμία αυτή επεκτείνεται έως τις 29 Νοεμβρίου.

    Για υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και εκκρεμούν στα δικαστήρια, οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην εφορία έως τις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση.

    Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η εξόφληση του ποσού της περαίωσης μπορεί να γίνει και σε 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κλιμακώνονται ως εξής:

    Για ποσά έως 5.000 ευρώ έξι μηνιαίες δόσεις,

    για ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ οχτώ μηνιαίες δόσεις,

    για ποσά από 15.000 έως 20.000 ευρώ 18 δόσεις και

    από 20.000 ευρώ και πάνω 24 δόσεις.

    Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 500 ευρώ, ενώ ο ελάχιστος φόρος ανά χρήση που θα περαιώνεται θα κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το αν πρόκειται για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες και την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43925

    [34] Νέος πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΤΕ ο Μ. Τσαμάζ

    Παρασκευη, 22 10 2010 16:44

    Ο μέχρι τώρα διευθύνων σύμβουλος της COSMOTE Μιχάλης Τσαμάζ αναλαμβάνει από τις 3 Νοεμβρίου καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, στη θέση του Παναγή Βουρλούμη. Ο κ. Τσαμάζ είναι πρόσωπο κοινής επιλογής των βασικών μετόχων του ΟΤΕ, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom, και χαρακτηρίζεται από τη Deutsche Telekom, η οποία ελέγχει σήμερα το 30% του ΟΤΕ, ως ένα από τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

    "Κοινή βούληση"

    Τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Τσαμάζ, σύμφωνα με το άρθρο 4.3.4 της συμφωνίας μετόχων μεταξύ της Deutsche Telekom και του Ελληνικού Δημοσίου.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιλογή αυτή εκφράζει την κοινή βούληση των βασικών μετόχων του ΟΤΕ.

    Ο κ. Τσαμάζ είναι επικεφαλής της COSMOTE από το Σεπτέμβριο του 2007, ενώ εντάχθηκε στο όμιλο ΟΤΕ από το 2001 και από τότε έχει θητεύσει σε ηγετικές θέσεις διαφόρων θυγατρικών του ομίλου.

    Θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος, καθώς εκτιμάται ότι απογείωσε την COSMOTE τα δύο τελευταία χρόνια, διατηρώντας την σε πρωτεύουσα θέση σε αυτή την εξαιρετικά ανταγωνιστική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

    Η επιλογή προσώπου κοινής αποδοχής από τους μετόχους του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom, μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικά ευτυχής εξέλιξη για το ελληνικό δημόσιο, γιατί αν δεν κατέληγαν τα δύο μέρη σε πρόσωπο κοινής αποδοχής, το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να αρκεστεί στην επιλογή προσώπου προέδρου αφού τον δ/ντα θα τον επέλεγε η Deutsche Telekom, και έτσι δεν θα είχε το ελληνικό δημόσιο τόσο ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις στον ΟΤΕ.

    "Ο ΟΤΕ έχει πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά του. Έχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ως κοινή επιλογή των βασικών μετόχων του Οργανισμού, θα ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του και θα οδηγήσει τον ΟΤΕ στα επόμενα βήματά του" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Θέλω να συγχαρώ τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ για την επιλογή του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ", δήλωσε ο κ. Guido Kerkhoff, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Telekom, υπεύθυνος για την Ευρώπη: "Η μεγάλη διεθνής εμπειρία του και οι αποδεδειγμένες ικανότητές του τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως εξάλλου αποδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, η πορεία της COSMOTE. Αυτά ακριβώς τα προσόντα αναζητούσαμε στο πρόσωπο που θα αναλάμβανε τον ΟΤΕ. Ακόμη, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετικά θετική δουλειά στη Διοίκηση του ΟΤΕ, ενώ συνέβαλε σημαντικά στη καλή συνεργασία ΟΤΕ - Deutsche Telekom. Του εύχομαι κάθε επιτυχία".

    Ο κ. Παναγής Βουρλούμης δήλωσε σχετικά: "Η πρόοδος που επετεύχθη τα τελευταία έξι χρόνια οφείλεται στη σκληρή δουλειά των στελεχών και όλου του προσωπικού του Ομίλου. Τους αποχαιρετώ με τα θερμότερα αισθήματα. Επίσης, ευχαριστώ τους μετόχους για την στήριξη που μου παρείχαν. Πιστεύω ότι η επιλογή του κ. Μιχάλη Τσαμάζ, από κοινού από τους δύο βασικούς μετόχους του ΟΤΕ, αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον".

    Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε: "Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη των μετόχων στο πρόσωπό μου. H ευθύνη είναι μεγάλη. Ο ρόλος του ΟΤΕ είναι καθοριστικός για την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας μας και της ΝΑ Ευρώπης. O εκσυγχρονισμός που ξεκίνησε η διοίκηση του κ. Παναγή Βουρλούμη, πρέπει να συνεχισθεί με ταχύτερους ρυθμούς, έτσι ώστε ο Οργανισμός να εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξή του, το άριστο εργασιακό περιβάλλον, την ανάπτυξη των εργαζομένων του και την εύλογη οικονομική απόδοση στους μετόχους, μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες που ικανοποιούν τους πελάτες μας".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43922

    [35] Συνταξιούχοι: Κλιμακωτά το επίδομα

    Παρασκευη, 22 10 2010 13:12

    Στα τέλη Δεκεμβρίου μαζί με την καταβολή της σύνταξης από κάθε ταμείο, θα δοθεί το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο θα κυμαίνεται από 100-300 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα του συνταξιούχου. Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, το συνολικό κόστος της παρέμβασης είναι 100 εκατομμύρια Ευρώ. Το επίδομα θα καταβληθεί σε συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω. Την εξαγγελία έκανε την Πέμπτη από το Περιστέρι ο Πρωθυπουργός, ενώ τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει διακαναλική συνέντευξη με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Οικονομία.

    Για συνταξιούχους 60 ετών και άνω

    Από 100 έως 300 Ευρώ που θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα, θα είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί σε περίπου 500.000 συνταξιούχους, στο τέλος του Δεκεμβρίου.

    Το επίδομα θα καταβληθεί ταυτόχρονα με την πληρωμή της σύνταξης από κάθε ταμείο (πλην του ΟΓΑ) και το Δημόσιο και αφορά συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω, ενώ το ηλικιακό όριο δεν ισχύει για τις συντάξεις αναπηρίας.

    Η κλιμάκωση θα γίνει ανάλογα με το εισόδημα του συνταξιούχου:

    Για συνταξιούχο με ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 300 ευρώ

    Για συνταξιούχο με ατομικό ετήσιο εισόδημα από 7.000- 8.500 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 500 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 200 ευρώ

    Για συνταξιούχο με ατομικό εισόδημα από 8.500- 10.500 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 16.500 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 100 ευρώ

    Αντιδράσεις

    "Μπορεί τα 100 εκατ. ευρώ σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μην είναι πολλά, αλλά σηματοδοτούν τη θέληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να προστατεύσουμε αυτούς που βρίσκονται υπό δύσκολες συνθήκες" τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με τη στήριξη των ανέργων και τα μέτρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που ανακοίνωσε το υπουργείο.

    "Άνθρακες ο θησαυρός" σχολίασε ο ερωτών βουλευτής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κατάργησε τη δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, κόβοντας 500 εκατ. "και τώρα τους δίνετε το 1/5 απ' αυτά ως κόλλυβα και καλή ψυχή".

    Αναφορικά με τα επιδόματα, ο βουλευτής επέμεινε ότι "ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό τρικ για να στηριχθούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ που ασθμαίνουν στις δημοσκοπήσεις".

    Ο υφυπουργός ανταπάντησε ότι πριν λίγους μήνες συζητιόταν η χρεοκοπία της χώρας, ενώ σήμερα στέκεται στα πόδια της: "Τα 100 εκατ. σας φαίνονται λίγα. Όμως, δεν είδα να κάνετε κανένα σχόλιο για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είναι τουλάχιστον 2,5 δισ. Είναι λίγα αυτά που θα διαθέσουμε για 667.000 άτομα;".

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστού, δήλωσε: "Δεν ξέρω αν είναι δήλωση μετάνοιας ή δήλωση -και πάλι- εξαπάτησης των πολιτών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι συνταξιούχοι ήταν εκείνοι οι οποίοι εθίγησαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, από τα μέτρα του Μνημονίου του κ. Παπανδρέου. Γι' αυτό και η αγωνία του, θυμίζει την αγωνία του τερματοφύλακα λίγο πριν από το πέναλτι. Και το πέναλτι θα το χτυπήσει ο ελληνικός λαός, στις 7 Νοεμβρίου".

    Για εξαγορά ψήφων κατηγόρησε την κυβέρνηση η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το πρωί σε εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας στο Γέρακα Αττικής: "Οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι πρέπει να του πουν: Κύριε δεν «μασάμε», δεν μας εξαγοράζεις. Δεν μπορεί, όταν στην ουσία σου κόβουν τη σύνταξη, όταν σου κόβουν παροχές υγείας, όταν από χίλιες μεριές χάνει την αξία του και αυτό που παίρνεις, δεν μπορεί να μου λες ότι θα μου δώσεις 100 και 200 ευρώ εφάπαξ και θα με κάνεις του χεριού σου στις 7 του Νοέμβρη. Αυτό πρέπει να δημιουργήσει όρους αφύπνισης".

    Έλλειψη σοβαρότητας και συνέπειας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Γιώργος Καρατζαφέρης. "Τελευταία στιγμή βρέθηκαν χρήματα να δοθούν λόγω εκλογών; Πιστεύω δεν υπάρχει σοβαρότητα και συνέπεια στη σημερινή κυβέρνηση" ανέφερε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

    "Κατά την συζήτηση του Μνημονίου, αυτά τα 100-300 ευρώ τα είχε εξασφαλίσει ο ΛΑ.Ο.Σ. από τον κ. Λοβέρδο, αλλά περιέργως τα πάντα ανετράπησαν την επόμενη μέρα μέσα στην Αίθουσα της Βουλής. Τώρα δίνονται ως προεκλογικό "μπόνους". Αν πρόκειται να εξασφαλίσουμε κάτι στους χαμηλοσυνταξιούχους, τότε να κάνουμε εκλογές κάθε έξι μήνες. Από ό, τι φαίνεται είναι ο μόνος τρόπος για να βοηθηθούν κάπως..." δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, θυμάται να βάλει τον προεκλογικό του μανδύα. Τα κάνει όμως χειρότερα. Εξαγγέλλει αόριστες παροχές, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία».

    Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι, θυμίζουν στους συνταξιούχους οι εξαγγελίες για τα επιδόματα, αναφέρει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ. Χατζησωκράτης.

    Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ σε ανακοίνωσή της για το θέμα αναφέρει: "Θεωρούμε απαράδεκτη και προκλητική τη δήλωση για χορήγηση βοηθήματος. Οι συνταξιούχοι δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν να ζήσουν από τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη".

    Τα βάρη που έχουν επωμιστεί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι δυσβάσταχτα, γι' αυτό κάθε αποσπασματική επιδοματική ενίσχυση δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα των εισοδηματικών απωλειών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη θέση και διεκδίκηση της ΓΣΕΕ για επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους και κυρίως σε όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Γ. Παπανδρέου: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 500.000 συνταξιούχους

    Είδηση: 43905

    [36] Απεργούν περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες

    Παρασκευη, 22 10 2010 13:07

    Κλειστά είναι από σήμερα Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή 24 Οκτωβρίου τα περίπτερα σε 45 νομούς της χώρας, εξαιτίας της απεργίας των περιπτερούχων, στην οποία όμως δεν συμμετέχουν οι επαγγελματίες της πρώην περιφέρειας πρωτευούσης. Η ΓΣΕΒΕΕ που στηρίζει την απόφαση της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων για τριήμερη απεργία δηλώνει, με ανακοίνωσή της, ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αναθεωρήσει τη σχετική νομοθεσία για το φόρο στα καπνικά, συνέπεια του οποίου ήταν η μείωση από 8% σε 2% του ποσοστού κέρδους των περιπτερούχων. Το 60% του τζίρου των λιανοπωλητών καπνικών προέρχεται από αυτά τα προϊόντα και εκτιμάται ότι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή συρρίκνωση και εξαφάνιση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    ''Οι νόμοι πριν ψηφισθούν πρέπει πρώτα να αξιολογούνται για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα και με βασική αρχή της Ε.Ε., την οποία είχε αποδεχτεί η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προεκλογικά. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του φόρου αυτού δεν επέτυχε και τους προσδοκώμενους οικονομικούς στόχους. Απαιτείται εδώ και τώρα να δοθεί λύση προκειμένου να μην οδηγηθούν σε εξαφάνιση 30.000 επαγγελματίες του κλάδου αυτού'', σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Τριήμερη απεργία περιπτερούχων - Νέες κινητοποιήσεις σε ΟΣΕ - Προαστιακό

    Είδηση: 43904

    [37] Συνεδριάζει η επιτροπή για τις επενδύσεις του Κατάρ

    Παρασκευη, 22 10 2010 10:57

    Με αντικείμενο τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως προβλέπεται και από μνημόνιο της Νέας Υόρκης, συνεδριάζει σήμερα, η κοινή επιτροπή Ελλάδας - Κατάρ. Στις εργασίες συμπροεδρεύουν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο εκτελεστικός διεθυντής της Qatar Investment Authority, Αχμάντ Αλ Σαγέντ. Θα συμμετάσχουν ακόμα η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και ο διοικητής της Αγροτικής τράπεζας Θανάσης Πανταλάκης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 43814


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2010 - 20:03:05 UTC