Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας
  • [02] Συνάντηση Ρέππα με Μπισερό
  • [03] Αιματηρό επεισόσιο στα Βουρλίδια του δήμου Ανωγείων
  • [04] Η εθνική επέτειος στην Καλαμάτα

    [01] Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

    Πεμπτη, 28 10 2010 21:46

    Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας έπειτα από την ελληνική κρίση, το πιο σημαντικό μετά την έναρξη κυκλοφορίας του ευρώ το 1999, ενέκριναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Απαραίτητη η δημιουργία ενός Ταμείου στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Η έκθεση που συνοψίζει το σύνολο του σχεδίου αυτού «εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ», δήλωσε μία από τις πηγές. «Είναι η συγκεφαλαίωση που έγινε από το Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ», πρόσθεσε άλλη διπλωματική πηγή.

    Nέες κυρώσεις

    Το σχέδιο αυτό, που ετοιμαζόταν υπό την εποπτεία του προέδρου της ΕΕ από την περασμένη άνοιξη προκειμένου να σκληρύνει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αποτέλεσε ήδη αντικείμενο συμφωνίας των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

    Ακόμη, προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι υπερβολικά επιεικείς (με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα), επεμβαίνοντας πιο γρήγορα απ' ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και αν είναι λιγότερο αυτόματες απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

    Για πρώτη φορά, οι κυρώσεις, με τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων, θα μπορούν να αποφασίζονται για προληπτικούς λόγους, το οποίο σημαίνει πριν ακόμη μια χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είναι το 3% του ΑΕΠ, αν για παράδειγμα το έλλειμμα έχει μια πολύ αυξητική τάση.

    Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται στις χώρες που υπερβαίνουν το 3% και, το σημείο αυτό είναι καινούριο, σε εκείνες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.

    Η έκθεση που εγκρίθηκε απόψε αναφέρει επίσης πως οι χώρες της ΕΕ κρίνουν «απαραίτητη» τη δημιουργία ενός «μηχανισμού επίλυσης κρίσεων», που διαιωνίζει με τη μία ή την άλλη μορφή το Ταμείο στήριξης των χωρών του ευρώ που δημιουργήθηκε για τρία χρόνια την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.

    Επίσης, θα πρέπει να διεξαχθούν ακόμη δύσκολες συζητήσεις για το θέμα αυτό ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες, επειδή η Γερμανία, με την υποστήριξη της Γαλλίας, θέτει ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του Ταμείου μία αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την οποία οι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.

    Αποφασισμένοι να πείσουν τους υπόλοιπους ηγέτες ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα Συνθήκη εμφανίζονται Νικολά Σαρκοζί και Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζει ότι οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες που προτείνει η ομάδα δράσης του Προέδρου Ρομπέι δεν είναι αρκετοί και ζητά ένα νέο μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος θα στερεί το δικαίωμα ψήφου από τις χώρες παραβάτες, ενώ θα περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με τη συμμετοχή ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Προς το παρόν η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα που τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό της Γερμανίας και της Γαλλίας.

    Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση για στέρηση του δικαιώματος ψήφου, ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν κλοντ Γιούνκερ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το σενάριο.

    Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, μόλις δέκα μήνες μετά την εφαρμογή της, θα σημαίνει την παραδοχή μίας πολιτικής αποτυχίας και θυμίζουν τον κυκεώνα δημοψηφισμάτων με τα δυσάρεστα αποτελέσματα για το Ευρωσύνταγμα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κυρώσεις στους «απείθαρχους» επιδιώκουν Βερολίνο-Παρίσι

    Είδηση: 44697

    [02] Συνάντηση Ρέππα με Μπισερό

    Πεμπτη, 28 10 2010 20:09

    Μια νέα ώθηση στο ενδιαφέρον των Γάλλων για τον ελληνικό σιδηρόδρομο επετεύχθη σήμερα στο Παρίσι κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρη Ρέππα ο οποίος απάντησε στην πρόσκληση του Γάλλου υφυπουργού Μεταφορών Nτομινίκ Μπισερ. Όπως τόνισε ο κ. Ρέππας «τα δύο Υπουργεία αποφάσισαν να έχουν μια ανοιχτή επικοινωνία». Η ελληνική πλευρά, στοχεύει να παρέχει στους Γάλλους όλα τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν, ώστε σε διάστημα δύο έως τριών μηνών να έχουν μια πλήρη εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου για να μπορέσουν να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

    «Έγινε το πρώτο βήμα. Τα δύο Υπουργεία, αποφασίσαμε να έχουμε στενή συνεργασία στον τομέα της αποτύπωσης των πραγματικών δεδομένων του ελληνικού σιδηροδρόμου. Με τα στοιχεία αυτά θα μπορέσουν να γίνουν προτάσεις και να δοθούν απαντήσεις, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

    Στο ερώτημα, εάν ετέθη θέμα εξαγοράς μέρους των ελληνικών σιδηροδρόμων από τους Γάλλους, ο υπουργός απάντησε: «Δεν είναι κάτι που μας απασχολεί αυτήν την ώρα. Σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε. Εκείνο που θέλουμε τώρα, είναι να εφαρμόσουμε τον νόμο με βάση ένα επιχειρησιακό σχέδιο που στηρίζει την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξυγιάνουμε και να κάνουμε λειτουργικό τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Εάν στην πορεία εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αξιόπιστες χώρες, τότε πράγματι μπορούμε να πάμε σε συμφωνία».

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι μια συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το σιδηρόδρομο της, «είναι επιθυμητή, για την αξιοποίηση αυτής της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαίας ωφέλειας».

    Το θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα μιας τέτοιας συνεργασίας μέσα από επιχειρηματικά σχήματα κυρίως στον τομέα της λειτουργίας, δηλαδή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της οποίας το κεφάλαιο θα πρέπει να αποκτήσει μετοχική σύνθεση σύμφωνα με τον νόμο.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα συζητήσεις έχουν γίνει και με τους εκπροσώπους της Κίνας, οι οποίοι με δεδομένο το ενδιαφέρον τους για το Θριάσιο θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για τον σιδηρόδρομο στο πλαίσιο των εμπορευματικών μεταφορών.

    «Ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και άλλες χώρες μετά την ψήφιση του νόμου δεν είναι όμως κάποιος έτοιμος να μας κάνει πρόταση γάμου την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν θα πρέπει να δοθεί αυτή η εντύπωση για να μην περάσουμε σε διάθεση απογοήτευσης», είπε ο υπουργός.

    «Το πρώτο βήμα έγινε, η ψήφιση του νόμου δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εξυγίανση και ανάπτυξη των ελληνικών σιδηροδρόμων, παραμένει να δούμε πως εφαρμόζοντας αυτόν τον νόμο επιτυγχάνουμε να οικοδομήσουμε τις καλύτερες συμμαχίες ώστε πολύ σύντομα, ο ελληνικός σιδηρόδρομος να είναι ένας ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος», κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 44696

    [03] Αιματηρό επεισόσιο στα Βουρλίδια του δήμου Ανωγείων

    Πεμπτη, 28 10 2010 22:53

    Με μία σφαίρα στο πόδι μεταφέρθηκε 25χρονος από τα Ανώγεια Ρεθύμνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) μετά από συμπλοκή που είχε για άγνωστους μέχρις στιγμής λόγους με άλλον άνδρα. Το επεισόδιο συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης στα ορεινά του Ψηλορείτη και συγκεκριμένα στην περιοχή Βουρλίδια του δήμου Ανωγείων. Όπως έγινε γνωστό, ο 25χρονος ερωτηθείς από την Αστυνομία ανέφερε πως ένας άγνωστος άνδρας με κουκούλα στο κεφάλι μπήκε στο σπίτι του και τον πυροβόλησε στο πόδι.

    Το τραύμα είναι διαμπερές και ο νεαρός Ανωγειανός δεν κινδυνεύει.

    Το Α.Τ Περάματος διενεργεί προανάκριση για το επεισόδιο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 44699

    [04] Η εθνική επέτειος στην Καλαμάτα

    Πεμπτη, 28 10 2010 22:47

    Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου γιορτάστηκε με διάφορες εκδηλώσεις σήμερα και στην Καλαμάτα. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Δημήτρης Δράκος και Πέτρος Τατούλης, υποψήφιοι δήμαρχοι, εκπρόσωποι δικαστικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων κ.ά.

    Στις 10:15 το πρωί τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος, κατά την οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος. Αμέσως μετά εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γεώργιος Παναγόπουλος. Ακολούθησε στις 11:00 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου των πεσόντων της πλατείας 23ης Μαρτίου και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον κ. Κουσελά, από εκπρόσωπο της βουλής, τον Ανώτερο Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας, το Νομάρχη Μεσσηνίας, τον Δήμαρχο Καλαμάτας και εκπρόσωπο Αντιστασιακών Οργανώσεων του Νομού. Στις 11:30 το πρωί προ των επισήμων, στην οδό Αριστομένους, έγινε παρέλαση μαθητών, προσκόπων, στρατιωτικών τμημάτων και μηχανοκίνητων τμημάτων της Αστυνομίας και τη Πυροσβεστικής.

    Σύνταξη Είδησης:Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 44698


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 October 2010 - 17:05:57 UTC