Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Μονόδρομος το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης»
  • [02] Προφυλακιστέοι οι δύο για τα «εκρηκτικά» πακέτα
  • [03] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με την ΕΣΕΕ
  • [04] Έκθεση ΔΝΤ: Ναι στην αύξηση των ορίων ηλικίας
  • [05] Συγγνώμη Τάντιτς για τη σφαγή στο Βούκοβαρ
  • [06] Γιατροί και φαρμακοποιοί θησαύριζαν από υπερσυνταγογράφηση
  • [07] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Α. Λοβέρδου
  • [08] Το νέο Δ. Σ της ΕΡΤ. ΑΕ
  • [09] Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των ΜΜΜ
  • [10] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης
  • [11] Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στη Γαλλία
  • [12] Επισφαλή δάνεια προβλέπει ο οίκος Fitch
  • [13] Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο σε ηλικία 114 ετών
  • [14] Κινούμενα ολογράμματα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο
  • [15] Πειραματική αποκατάσταση νευρώνων μετά το εγκεφαλικό
  • [16] Πανευρωπαϊκή άσκηση «κυβερνοπολέμου»
  • [17] Έρευνα για τη σύμβαση Siemens-Eurostar ανοίγει η Ε. Ε
  • [18] Περαίωση: Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών
  • [19] Με καθυστέρηση η έκδοση αποτελεσμάτων
  • [20] Ανοικτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • [21] Παρέμβαση εισαγγελέα στο Αχίλειο ζητά το Επιμελητήριο
  • [22] Στο σχέδιο πόλης εντάσσονται 260 στρέμματα στη συνοικία Αγίου Θωμά
  • [23] Φάρσα για βόμβα στη νομαρχία Λάρισας
  • [24] Σύγχρονο σχολείο αποκτά η συνοικία της Νέας Πολιτείας
  • [25] Στην τελική ευθεία λίγο πριν τις κάλπες
  • [26] Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Ρόδο
  • [27] Σύλληψη δημοσιογράφου στην Πάτμο για γκάλοπ που διενεργούσε μέσα από πόρταλ
  • [28] Οικογενειακή τραγωδία στη Ρόδο
  • [29] Παγιδεύοντας το φως, «τα κάνει αόρατα»
  • [30] Α. Τσίπρας: «η κοινωνία οδηγείται στον κανιβαλισμό»
  • [31] Γ. Καρατζαφέρης: Πρόταση για Οικουμενική Κυβέρνηση
  • [32] Στο Ζάππειο ο Παπανδρέου
  • [33] Αιματηρή ληστεία σε εφορία στα Εξάρχεια
  • [34] Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Υεμένη
  • [35] Nέα έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι
  • [36] Σούπερ μάρκετ Ατλάντικ: Αντιπαραθέσεις για τον πτωχευτικό κώδικα
  • [37] Αναζητηση αρθρου με ημερομηνια

    [01] Γ. Παπανδρέου: «Μονόδρομος το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης»

    Πεμπτη, 04 11 2010 14:40

    Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση όλων των πόρων, τόνισε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος "Χτίζοντας το μέλλον", το οποίο εκπονήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία κράτους, ιδιωτικού τομέα και κοινωνικών φορέων, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, την οποία πληρώνουν ακριβά οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. Απόψε, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο της Ένωσης Αθλοπαιδιών στην Πάτρα και αύριο Παρασκευή στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στην Αθήνα. Η αυριανή ομιλία του θα μεταδοθεί απευθείας από την ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού.

    "Υπέρ των ασθενέστερων η εξοικονόμηση ενέργειας"

    Εθνικό πρόγραμμα αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας που θα αρχίσει να εφαρμόζεται τους πρώτους μήνες του 2011 και θα διαρκέσει έως και το 2020, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρόντος του Πρωθυπουργού.

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι οι επενδύσεις σε πράσινες παρεμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν βασικό άξονα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.

    Σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να μειωθεί το κόστος διαβίωσης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ενώ έχουμε το ίδιο κλίμα, έχουμε σχεδόν 30% μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από την Ισπανία ή 50% σε σχέση με την Πορτογαλία, και διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας.

    "Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας" Γ. Παπανδρέου

    Χώρες όπως η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν έχουν άλλη επιλογή από το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.

    "Ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50% των επενδύσεων στη χώρα" σημείωσε.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος είναι μεγαλύτερο για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς μόνο το 8% των φτωχών νοικοκυριών ζουν σε κτίρια με μόνωση, έναντι 64% στα υψηλότερα εισοδήματα.

    Τα φτωχά νοικοκυριά πληρώνουν 127% παραπάνω για θέρμανση (κόστος θέρμανσης ανά μονάδα επιφάνειας) σε σχέση με τα υψηλότερα εισοδήματα.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις δυνάμεις της αγοράς να συμβάλουν στην προσπάθεια σημειώνοντας ότι η κρίση θέλει εθνική συνεννόηση και ένωση δυνάμεων.

    Πρόγραμμα "Χτίζοντας το μέλλον"

    Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 3 εκατομμύρια κτίρια σε όλη τη χώρα ως το 2020, προβλέπει το πρόγραμμα "Χτίζοντας το μέλλον" που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση που θα προέλθει από την εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.

    Το όφελος θα αφορά περισσότερο τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η Τίνα Μπιρμπίλη, το μέσο κόστος για κλιματισμό μιας ελληνικής οικογένειας είναι 100 ευρώ το χρόνο, όμως για τα φτωχότερα νοικοκυριά που ζουν σε ποιοτικά υποβαθμισμένα κτίρια ανεβαίνει στα 190 ευρώ.

    Το πρόγραμμα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής δομικών υλικών για παροχή εκπτώσεων τουλάχιστον 25% σε προκαθορισμένο αριθμό προϊόντων.

    Οι πρώτες προκηρύξεις θα γίνουν στις αρχές του 2011 και αποσκοπούν σε 150.000 παρεμβάσεις ως το τέλος του 2012, σε κατοικίες και σε επαγγελματικά κτίρια.

    Για τον τομέα κατοικίας, προβλέπεται αντικατάσταση κουφωμάτων σε 20.000 σπίτια, διπλά τζάμια σε 25.000, ηλιακιοί συλλέκτες σε 5.000, "ψυχρές" οροφές σε 20.000 σπίτια, μόνωση της οροφής σε 20.000, μόνωση της πρόσοψης σε 20.000 σπίτια και αντικατάσταση 20.000 συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με νέα υψηλής απόδοσης.

    Για τον εμπορικό τομέα, το πρόγραμμα προβλέπει αντικατάσταση προσόψεων σε 3.000 κτίρια, μόνωση σε 5.000, εγκατάσταση συστημάτων ψύξης-θέρμανσης- αερισμού σε 5.000, αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού σε 10.000 κτίρια και προηγμένα συστήματα ενεργειακού ελέγχου σε 1.000 εμπορικά κτίρια.

    Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος "εξοικονομώ κατ'οίκον" που θα επιδοτεί την ενεργειακή θωράκιση κατοικιών-νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή τέσσερις τράπεζες που προσφέρουν δάνεια στους ιδιοκτήτες με επιτόκιο 7,4%, το οποίο μετά την επιδότηση πέφτει κάτω από 5%.

    Το πρόγραμμα "Χτίζοντας το μέλλον" περιλαμβάνει ακόμη επιδεικτικές δράσεις όπως το πράσινο νησί, το οποίο σύμφωνα με την κα Μπιρμπίλη θα είναι ένα νησί του μεγέθους των Λειψών, το πράσινο ορεινό χωριό, η εγκατάσταση 100 πράσινων οροφών, οι πρασινές γειτονιές, τα πράσινα στρατόπεδα, τα πράσινα σχολεία, και οι πράσινες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς που συμμετείχαν στην εκδήλωση χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μπορεί να αναζωογονήσει την οικοδομή σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ζήτησαν ωστόσο να απαλειφθούν όλα τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προβλήματα για την υλοποίηση των εργασιών, καθώς και περισσότερα φορολογικά κίνητρα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο Ζάππειο ο Παπανδρέου

    Είδηση: 45780

    [02] Προφυλακιστέοι οι δύο για τα «εκρηκτικά» πακέτα

    Πεμπτη, 04 11 2010 13:49

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία που έδωσαν στην δεύτερη ειδική ανακρίτρια, οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν για την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά φακέλων σε πρεσβείες. Ο 22χρονος Παναγιώτης Αργυρού και ο 24χρονος Γεράσιμος Τσάκαλος, που μεταφέρθηκαν με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το πρωί στην Ευελπίδων, αρνήθηκαν να απολογηθούν δηλώνοντας στην ανακρίτρια ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία. Οι δύο νεαροί κατηγορούνται για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Εν τω μεταξύ, εξουδετερώθηκε παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα που είχε προορισμό τη γαλλική πρεσβεία και είχε αφεθεί στα γραφεία της ACS, στην Καλλιθέα.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε βιβλίο με τα «Απαντα του Σουρή» και ως αποστολέας φέρεται ότι ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

    Από την αστυνομία συνεχίζεται η έρευνα για τα δέματα που είχαν βρεθεί στο Μαρκόπουλο.

    Ο Παναγιώτης Αργυρού θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ενώ ο Γεράσιμος Τσάκαλος στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Το κατηγορητήριο σε βάρος τους αναφέρεται σε τέσσερα δέματα από τα οποία τα δύο εστάλησαν προς την πρεσβεία του Μεξικού και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Τα άλλα δύο βρέθηκαν πάνω τους με παραλήπτες τον Νικολά Σαρκοζί και την πρεσβεία του Βελγίου.

    Παράλληλα ύποπτο αντικείμενο προκάλεσε το απόγευμα συναγερμό στην αστυνομία και έγινε αιτία να αποκλειστεί το Σύνταγμα. Το αντικείμενο βρέθηκε στην είσοδο της Ελληνικής Τράπεζας, στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν. Για τον έλεγχο του αντικειμένου, κινητοποιήθηκαν πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας. Τελικά το δέμα που εξουδετρώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη, αλλά όπως αποδείχτηκε περιείχε βιβλία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Απολογούνται οι δύο για τα «εκρηκτικά» πακέτα

    Είδηση: 45778

    [03] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με την ΕΣΕΕ

    Πεμπτη, 04 11 2010 12:57

    Με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, είχε την Τετάρτη συνάντηση ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, αποκάλυψε ότι ο Κ. Καραμανλής, όπως τους είπε, δεν βλέπει πρόωρες εκλογές. Για τη ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι είναι κόμμα εξουσίας και θα βρει το δρόμο της και πως θα βοηθήσει και ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να υπονομεύσει τον αρχηγό. Πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει κι εκείνος εφ' όλης της ύλης, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς.

    Ακόμη, στη συζήτηση που είχε με τους εμπόρους τους προέτρεψε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τους τομείς παραγωγής, καθώς αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας.

    «Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε» τους είπε χαρακτηριστικά.

    «Στους τομείς της ναυτιλίας, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι μέχρι τώρα συντηρούμαστε με επιδοτήσεις αλλά αυτά κάποια στιγμή θα τελειώσουν.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 45775

    [04] Έκθεση ΔΝΤ: Ναι στην αύξηση των ορίων ηλικίας

    Πεμπτη, 04 11 2010 16:54

    Με έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το ΔΝΤ καλεί όσα από τα κράτη μέλη του μπορούν, να αποφύγουν επιλογές λιτότητας, ώστε να διαφυλαχθεί η οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα επιδοκιμάζει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία του έκθεση με τίτλο «Έκθεση Πολυεθνούς Δημοσιονομικής Εποπτείας»: «Δεδομένου του σχετικά αργού ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης, το να πατήσουμε υπερβολικά το φρένο δεν είναι αυτό που χρειάζεται, εκτός αν υπάρχει μια ισχυρή πίεση από τις αγορές. Ο ιδανικός δρόμος θα ήταν να αποφύγουμε οποιαδήποτε λιτότητα σήμερα, δεσμευόμενοι παράλληλα με αξιόπιστο τρόπο για λιτότητα στο μέλλον. Οι κίνδυνοι να υπάρξουν δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση του ώριμου δημοσίου χρέους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Γιατί αν οι 25 χώρες που εξετάζονται στην έκθεση καταφέρουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους το 2010 σε σχέση με το 2009, αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει πράγματι να δανειστούν το ερχόμενο έτος ακόμη μεγαλύτερα ποσά απ' ό,τι φέτος. "Η ανάγκη χρηματοδότησης των ανεπτυγμένων οικονομιών, που είναι ήδη υψηλή, θα πρέπει σύμφωνα με τις προβλέψεις μας να αυξηθεί λίγο το 2011».

    Aύξηση ορίων ηλικίας

    Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι «μια άνοδος του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια θα αύξανε κατά μέσο όρο το ΑΕΠ μιας χώρας κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα και κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες μακροπρόθεσμα».

    Στην έκθεση αυτή συγκρίνονται τρία μέσα ενίσχυσης της βιωσιμότητας της χρηματοδότησης των συντάξεων: την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση του ποσού των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Μια αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο, αν μια κυβέρνηση δεν θέλει να βλάψει την ανάπτυξη. Κατά μέσον όρο, ανάλογα με τις περιοχές, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια θα αύξανε το ΑΕΠ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα και κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες μακροπρόθεσμα, μειώνοντας ταυτοχρόνως την αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο. Οι κύριες εξελίξεις στον τομέα αυτόν ήταν η υιοθέτηση από την Ελλάδα, τον Ιούλιο, και από τη Γαλλία, τον Οκτώβριο, μιας σημαντικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, η οποία βελτίωσε σημαντικά τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά θεμέλια στις χώρες αυτές».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 45794

    [05] Συγγνώμη Τάντιτς για τη σφαγή στο Βούκοβαρ

    Πεμπτη, 04 11 2010 16:14

    Συγγνώμη για τη σφαγή στο Βούκοβαρ ζήτησε την Πέμπτη ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς κατά την ιστορική επίσκεψή του στην κροατική πόλη, όπου απέτισε φόρο τιμής στους 260 Κροάτες που σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις κατά την κατάληψη της πόλης, το Νοέμβριο του 1991. Η επίσκεψη του κ. Τάντιτς, της οποίας αναμένεται να ακολουθήσει και επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ εντός του τρέχοντος μηνός, εκλαμβάνεται ως ένα ακόμη βήμα προς τη συμφιλίωση των δύο χωρών.

    "Αθώα θύματα"

    Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Κροατίας, Μπόρις Τάντιτς και Ίβο Γιοσίποβιτς, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Όβτσαρα, κοντά στην πόλη Βούκοβαρ της ανατολικής Κροατίας, που έχει ανεγερθεί στη μνήμη 260 ανδρών -κυρίως Κροατών, κρατουμένων πολέμου- οι οποίοι εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις μεταξύ 18 και 21 Νοεμβρίου 1991.

    Ο Μπόρις Τάντιτς είναι ο πρώτος πρόεδρος της Σερβίας που επισκέπτεται το Βούκοβαρ, από τον πόλεμο της περιόδου 1991-1995.

    Στο στεφάνι που κατέθεσε ο Σέρβος πρόεδρος, έγραφε: "Στα αθώα θύματα ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντις".

    "Βρίσκομαι εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα και να εκφράσω τη συγγνώμη και τη λύπη μου", δήλωσε ο κ. Τάντιτς στον Τύπο.

    Μέλη των οικογενειών των θυμάτων κατέθεσαν, επίσης, στεφάνια κι ορισμένοι εξ αυτών είχαν τυλιγμένα πάνω τους πανό, που έγραφαν: "Όλο το Βούκοβαρ είναι η Όβτσαρα".

    Οι περισσότεροι δήλωσαν πως το μόνο που επιζητούν είναι η αλήθεια για όλα όσα έγιναν εκεί και να βρουν τα οστά των αγαπημένων τους προσώπων, προκειμένου να μπορέσουν να τους θάψουν με τον αρμόζοντα τρόπο.

    Τα οστά περίπου 200 ατόμων εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην Όβτσαρα, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει καταδικάσει συνολικά 15 άτομα για τα γεγονότα στην Όβτσαρα, επιβάλλοντας τους ποινές που ανέρχονται συνολικά σε 207 χρόνια φυλάκιση.

    Ο κ. Τάντιτς θα επισκεφθεί, επίσης, την περιοχή του Πόλιν Ντβορ, όπου οι κροατικές δυνάμεις σκότωσαν 19 πολίτες, κυρίως Σέρβους, το Δεκέμβριο του 1991. Μέχρι στιγμής, ένα άτομο έχει καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη γι' αυτό το έγκλημα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Serb leader Tadic apologises for 1991 Vukovar massacre

    Είδηση: 45789

    [06] Γιατροί και φαρμακοποιοί θησαύριζαν από υπερσυνταγογράφηση

    Πεμπτη, 04 11 2010 15:37

    Νέα στοιχεία για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς που θησαύριζαν μέσω της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων έρχονται στη δημοσιότητα. Στη διάθεση της διοίκησης του ΙΚΑ βρίσκεται η λίστα με 200 γιατρούς, οι οποίοι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2010 συνταγογραφούσαν ακόμη και σκευάσματα άσχετα με την ειδικότητά τους, βάζοντας στην τσέπη τους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΙΚΑ έχουν μπει επίσης εκατοντάδες φαρμακοποιοί, οι οποίοι εκτελούσαν χιλιάδες συνταγές, πολλοί σε συνεργασία με τους συγκεκριμένους γιατρούς.

    Ποσά που δεν δικαιολογούνται από το "πόθεν έσχες"

    Πάνω από 2.000 γιατροί ιδιώτες και του δημοσίου, που δήλωναν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα είχαν μεγάλη ακίνητη περιουσία και τραπεζικές καταθέσεις που "κόβουν την ανάσα" -από ένα εκατομμύριο ευρώ έως και 10 εκατ.- που δεν είχαν δηλωθεί ως εισόδημα.

    Την πρώτη θέση στη λίστα είχαν τον Ιούνιο του 2010 οι παθολόγοι και ακολουθούν χειρουργοί και οι νευρολόγοι.

    Χίλιες από τις περιπτώσεις αφορούν ιατρούς της Βορείου Ελλάδας και 250 της περιοχής του Κολωνακίου.

    Οι ελεγκτές εξετάζουν αν οι καταθέσεις αυτές προέρχονται από εκτεταμένη φοροδιαφυγή, είτε είναι προϊόν υπερτιμολογήσεων νοσοκομειακών υλικών, ενώ, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε ξένες τράπεζες.

    Οι άνδρες του ΣΔΟΕ έχουν ήδη αποστείλει τους φακέλους στις αρμόδιες Εφορίες. Εκεί θα κληθούν οι συγκεκριμένοι γιατροί για πλήρη έλεγχο των βιβλίων τους και την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων, που αναμένεται να είναι πολλαπλάσια των εισοδημάτων που είχαν αποκρυφτεί.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ γιατροί με πολύ μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς

    Είδηση: 45786

    [07] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Α. Λοβέρδου

    Πεμπτη, 04 11 2010 18:53

    "Λερναία Ύδρα" χαρακτήρισε τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος την Πέμπτη τον υπουργό Υγείας, Άθλησης και Διατροφής Ανδρέα Λοβέρδο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε τη δυσκολία του έργου του υπουργού και ευχήθηκε να επιτύχει, διότι, όπως είπε, "είναι σημαντικό για την κοινωνική συνοχή".

    "Τα έχετε βάλει με τη Λερναία Ύδρα. Ελπίζω να είναι επιτυχής ο αγώνας που κάνετε, γιατί είναι σημαντικό για την κοινωνική συνοχή", πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στη δυσκολία που αισθάνεται, "γιατί έχω κάποια πολύ σοβαρά πράγματα να κάνω στο πλαίσιο της κυβέρνησης".

    Ο υπουργός σημείωσε με έμφαση: "Αισθάνομαι, κύριε πρόεδρε, ότι πολλές φορές στην Ελλάδα συζητάμε σαν να ξεπεράσαμε τα προβλήματά μας, σαν να τελειώσαμε τη δύσκολη διαδρομή, ενώ είμαστε ή στην αρχή ή στο μέσον. Πάντως, σίγουρα δεν την τελειώσαμε. Και αυτό προσθέτει δυσκολίες, στις δυσκολίες που έχουμε. Και θέλω να σας πω ορισμένα πράγματα πιο συγκεκριμένα".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 45805

    [08] Το νέο Δ. Σ της ΕΡΤ. ΑΕ

    Πεμπτη, 04 11 2010 19:11

    Ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ. Την θέση του Προέδρου αναλαμβάνει ο δικηγόρος Θανάσης Παπαγεωργίου, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Ταγματάρχης.

    Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι:

    - Χρήστος Αβραάμ, Εμπειρογνώμων Α΄ στο Υπουργείο Εξωτερικών

    - Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφέας

    - Γεωργανδρέας Ζάννος, Δικηγόρος

    - Λυδία Κονιόρδου, Ηθοποιός

    - Ηλίας Μοσχονάς, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων

    - Πάνος Σαμούρης, Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

    - Στέλιος Στεφάνου, Οικονομολόγος

    Τις προσεχείς ημέρες τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ θα περάσουν από ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος θα περάσουν από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 45807

    [09] Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των ΜΜΜ

    Πεμπτη, 04 11 2010 16:40

    Με ανακοίνωση του ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι, λόγω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, τα ΜΜΜ θα κινηθούν ως εξής:

    Στα λεωφορεία, την προσεχή Παρασκευή και τη Δευτέρα τα δρομολόγια θα είναι βασισμένα στο πρόγραμμα του Σαββάτου.

    Στα τρόλεϊ, την Παρασκευή 5.11.2010 τα δρομολόγια θα είναι βασισμένα στο πρόγραμμα του Σαββάτου.

    Στο τραμ, το Σάββατο και την Κυριακή το πρόγραμμα δρομολόγησης θα είναι ανά 25' λεπτά ενώ τη Δευτέρα 8.11.2010 θα είναι ανά 20' λεπτά.

    Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα δρομολόγησης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 45793

    [10] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

    Πεμπτη, 04 11 2010 13:26

    Η οργάνωση « Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν», η οποία συνδέεται με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 32 ανθρώπων. Η οργάνωση, έκανε ανάληψη ευθύνης με ανακοίνωσή στο δικτυακό της τόπο τονίζοντας ότι πρόκειται για πράξη εκδίκησης. Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνεται, ότι πρόκειται για ενέργεια κατά της αστυνομικής δύναμης του τουρκικού φασισμού.

    Πηγή: Reuters

    Σχετικές ειδήσεις: Kurdish rebels TAK says behind Istanbul bombing

    Είδηση: 45776

    [11] Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στη Γαλλία

    Πεμπτη, 04 11 2010 17:16

    Με ιδιαίτερες τιμές ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο, που έφθασε σήμερα το μεσημέρι στο Παρίσι, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

    Το ζεύγος Σαρκοζί μετέβη στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί το Κινεζικό Προεδρικό ζεύγος, κατά την κάθοδό τους από το αεροπλάνο, κίνηση που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας. Κατά την άφιξη στο Παρίσι, η έφιππος προεδρική φρουρά συνόδευσε την προεδρική ακολουθία στην, στα κόκκινα σημαιοστόλιστη, Λεωφόρο των Ιλισίων. Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου θεωρείται ως ανταποδοτική της επίσκεψης Σαρκοζί, τον περασμένο Απρίλιο, στην Παγκόσμια έκθεση της Σαγκάης.

    Η προηγούμενη επίσκεψη του κ. Ζιντάο στο Παρίσι ήταν το 2004, ενώ στη συνέχεια μεσολάβησε το πάγωμα των γαλλοκινεζικών σχέσεων, ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο Νικολά Σαρκοζί με τον Δαλάι Λάμα το 2008.

    Σήμερα, όμως, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πλήρη εξομάλυνση, που εξασφαλίζεται με την προτεραιότητα στη " διπλωματία των συμβολαίων ", όπως αναφέρει ο γαλλικός τύπος, όπου δεν υπάρχει περιθώριο νύξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Τα σημαντικότερα συμβόλαια που ελπίζουν οι Γάλλοι ότι θα υπογραφούν είναι :

    - Τρία δισεκατομμύρια δολάρια στην γαλλική Areva για την προμήθεια 20.000 τόνων ουρανίου κατά τη διάρκεια έξι ετών. Η εξόρυξη του ουρανίου από την Areva γίνεται στην πρώην γαλλική αποικία του Νίγηρα.

    - Δέκα δισ δολάρια στην Airbus για μια παραγγελία άνω των 100 αεροπλάνων κυρίως Α- 320.

    - 2-3 δισ. στην Total για τη δημιουργία εργοστάσιου παραγωγής καθαρού άνθρακα στην περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας.

    - 1,1 δισ. δολάρια για τρία συμβόλαια που πρόκειται να υπογραφούν ανάμεσα στην εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Alcatel-Lucent και τις κινεζικές China Mobile, China Telecom και China Unicom.

    - Η γαλλική ασφαλιστική ΑΧΑ πρόκειται να συνεταιρισθεί με την μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα την Ιndustrial & Commercial Bank of China, η οποία επιθυμεί να αναπτυχθεί στον τομέα των ασφαλίσεων.

    Κατά τη διάρκεια του τριήμερου ο Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συνοδεύσει τον κινέζο ομόλογο του κατά τη μετάβασή του στη νότιο Γαλλία, στην Νίκαια, στην Κυανή ακτή.

    Πιστεύεται ότι οι δύο ηγέτες θα αφιερώσουν μέρος των συζητήσεών τους στην προετοιμασία της συνάντησης κορυφής της Ομάδας των 20 που θα λάβει χώρα στις 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.Το Παρίσι ελπίζει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πεκίνου και για την γαλλική προεδρία στην ομάδα των 20 που ξεκινάει αμέσως μετά.

    Η κεντρική ιδέα του Νικολά Σαρκοζί για την προεδρία του είναι να πείσει για μια μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

    Η ιδέα υποστηρίζεται από τις αναδυόμενες χώρες που έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην ηγεμονία του δολαρίου.

    Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι η Κίνα δεν θα φέρει ιδιαίτερες αντιδράσεις, αφού μια τέτοια διαδικασία για μεταρρύθμιση, θα την βοηθήσει να μη βρεθεί στην πρώτη γραμμή των κατηγοριών για το υποτιμημένο νόμισμά της, που της δίνει το πλεονέκτημα στις εξαγωγές.

    Μετά το Παρίσι, ο κινέζος ηγέτης θα μεταβεί στην Πορτογαλία έως τις 11 Νοεμβρίου.

    AΠΕ

    Είδηση: 45796

    [12] Επισφαλή δάνεια προβλέπει ο οίκος Fitch

    Πεμπτη, 04 11 2010 18:39

    Νέες πιέσεις δέχτηκαν την Πέμπτη τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου καταγράφοντας νέα ρεκόρ. Τις 900 μονάδες ξεπέρασε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, η οικονομική κατάσταση των τεσσάρων μεγαλυτέρων ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Εκτιμάται ότι η ανάλυση αυτή έπαιξε το ρόλο της στην προαναφερόμενη εξέλιξη, για το ελληνικό ομόλογο.

    Η εκτίμηση του οίκου Fitch αναφέρει ότι αναμένεται να αυξηθούν τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2011. Όπως τονίζει η υπεύθυνη του Fitch για τις τράπεζες Cristina Torrella: «Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Fitch για περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια και υψηλότερα ποσοστά επισφαλών δανείων».

    Eπίσης ο Fitch θεωρεί ικανοποιητική την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, αλλά επισημαίνει ότι απαιτούνται επίπεδα κεφαλαίων υψηλότερα από το ελάχιστο επίπεδο που προβλέπουν οι κανονισμοί, λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

    Το κλείσιμο του χρηματιστηρίου

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.497,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,27%. Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραφε άνοδο έως και 1,63%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 115,987 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,94% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,26%.

    Πηγές: NET, NET 105,8, AΠΕ

    Είδηση: 45804

    [13] Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο σε ηλικία 114 ετών

    Πεμπτη, 04 11 2010 17:25

    Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, η εξαιρετικά θρησκευόμενη 114χρονη γαλλίδα Εζενί Μπλανσάρ, πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της Μπρίν στο νησί Σαιν Μπαρτέλεμι, όπου και ζούσε τα τελευταία 30 χρόνια, έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές στη νήσο αυτή που βρίσκεται στις γαλλικές Αντίλες.

    Η Εζενί Μπλανσάρ γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1896 εγκατέλειψε το νησί της Σαιν Μπαρτέλεμι, ακολούθησε τον θρησκευτικό βίο και επέστρεψε εκεί μετά από πάρα πολλά χρόνια όπου και οι πολίτες την ονόμασαν "Η γλυκειά" από τα ωραία και πλούσια γλυκά που πρόσφερε στους νέους που την επισκέπτονταν και αυτή τους μιλούσε για την καθολική εκκλησία.

    Στις 4 Μαΐου του 2010 η Εζενί Μπλανσάρ ανακηρύχτηκε επισήμως η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο μετά το θάνατο, λίγο πριν τα γενέθλιά των 115 χρόνων της, της προκατόχου του τίτλου, Κάμα Σινεάν.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 45797

    [14] Κινούμενα ολογράμματα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο

    Πεμπτη, 04 11 2010 18:20

    Η επιστημονική φαντασία, συχνά, γίνεται κάποια στιγμή απλώς επιστήμη. Αμερικανοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ολογραφικού βίντεο, που θα επιτρέπει την εκπομπή τρισδιάστατων ολογραμμάτων κινούμενων ανθρώπων και αντικειμένων στα πέρατα της Γης, μια τεχνολογία που θα φέρει επανάσταση στην ψυχαγωγία, στα μέσα ενημέρωσης, στην τηλεϊατρική, στη διαφήμιση, στη βιομηχανία και σε πλείστες άλλες εφαρμογές.

    Οι ολογραφικές εικόνες πριν από 30 χρόνια ήταν στατικές. Τώρα πια, μπορούν να ανανεώνονται σε «οιονεί πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολεγίου Οπτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Αριζόνα, υπό τον καθηγητή Νάσερ Πεϊγκαμπαριάν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature».

    Τα ολογράμματα δημιουργούνται από την εκπομπή λέιζερ πάνω σε ένα αντικείμενο, η εικόνα του οποίου προβάλλεται σε μια φωτοευαίσθητη οθόνη. Χρωματισμένη με ερυθρό ή πράσινο φως λέιζερ, η εικόνα αποκτά τρισδιάστατη αίσθηση, που μπορεί να ειδωθεί χωρίς ειδικά γυαλιά.

    Πριν από δύο χρόνια, οι αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να αναβαθμίσουν την τεχνική της ολογραφίας από στατική σε κινούμενη, επιτρέποντας έτσι σε μια εικόνα-ολόγραμμα να ανανεώνεται σε μια μικρή οθόνη κάθε τρία έως τέσσερα λεπτά. Τώρα πια όμως η ταχύτητα βελτιώθηκε κατά σχεδόν 100 φορές και η ανανέωση μπορεί να γίνεται ανά δύο δευτερόλεπτα. Οι ολογραφικές εικόνες, επιπλέον, μπορούν να εγγραφούν και να μεταδοθούν, πράγμα που, στην πράξη, σημαίνει ότι είναι δυνατό να γίνεται εκπομπή ολογραφικού βίντεο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

    «Μπορούμε να κάνουμε εγγραφή μιας τρισδιάστατης (ολογραφικής) εικόνας σε μια τοποθεσία και να τη δείξουμε στη συνέχεια σε μια άλλη τοποθεσία, σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε ο Πεϊγκαμπαριάν.

    Η ολογραφική εικόνα εγγράφεται με την χρήση συμβατικών καμερών (τουλάχιστον 16, εν προκειμένω), που «τραβάνε» το αντικείμενο ή τον άνθρωπο από διαφορετικές γωνίες. Όσες περισσότερες κάμερες χρησιμοποιούνται, τόσο πιο πετυχημένο είναι το τελικό αποτέλεσμα του ολογραφικού βίντεο.

    Τα δεδομένα των καμερών κωδικοποιούνται σε μια ακτίνα λέιζερ, που διασταυρώνεται με μια άλλη ακτίνα για να πετύχει συμπίεση της εικόνας σε τρισδιάστατη μορφή. Η εικόνα, στη συνέχεια, διοχετεύεται σε ένα ειδικό φωτο-ευαίσθητο φιλμ από πολυμερές, το οποίο περιέχει μόρια χρωστικών ουσιών που αντιδρούν στο φως και αρχίζουν να περιστρέφονται και να ευθυγραμμίζονται, ανάλογα με την επίδραση ενός ηλεκτρικού πεδίου. Δημιουργείται, έτσι, ένα ολόγραμμα στην οθόνη, το οποίο ξεθωριάζει σε λίγα λεπτά ή, εναλλακτικά, μπορεί να αντικατασταθεί από μια νέα ολογραφική εικόνα.

    Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι κάμερες τραβάνε μια ολογραφική σκηνή, που μεταδίδουν μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης οπουδήποτε. Στον προορισμό υπάρχει σύστημα λέιζερ, που ελέγχεται αυτομάτως από υπολογιστή, και αναλαμβάνει να μετατρέπει το σήμα και να το προβάλλει ως τρισδιάστατο ολόγραμμα σε μια οθόνη.

    Προς το παρόν έχει χρησιμοποιηθεί μια μικρή οθόνη 10 ιντσών (25 εκατοστών), αλλά ετοιμάζεται μια μεγαλύτερη 17 ιντσών (42,5 εκατοστών). Ήδη, οι ερευνητές έχουν πετύχει τη δημιουργία ολογραφικών εικονοστοιχείων (πίξελ) διαστάσεων 400 μικρομέτρων (καλύτερων από μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας) και είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να πετύχουν την εκπομπή ολογραφικού βίντεο σε άριστη ποιότητα.

    Προς το παρόν, το καινοτομικό σύστημα μπορεί να μεταδώσει και να προβάλει ολογραφικές εικόνες μόνο σε πράσινο χρώμα, αλλά ήδη έχουν γίνει οι πρώτες πετυχημένες δοκιμές για πολύχρωμη εκπομπή, που θα τελειοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε τρία έως τέσσερα χρόνια τα πρώτα προϊόντα ολογραφικού βίντεο θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, ενώ στα σπίτια μας μπορεί να βρίσκονται σε επτά έως δέκα χρόνια.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 45806

    [15] Πειραματική αποκατάσταση νευρώνων μετά το εγκεφαλικό

    Πεμπτη, 04 11 2010 15:09

    Υγεια

    Αμερικανοί επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα ένα νέο φάρμακο που μπλοκάρει ένα μόριο, το οποίο εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θετική αυτή εξέλιξη δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον θα υπάρξει ένα φάρμακο, το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ανακάμπτουν ταχύτερα και με λιγότερες βλάβες από ένα εγκεφαλικό.

    Οι ερευνητές του τμήματος νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA), υπό τον Τόμας Καρμάικλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι το φάρμακο κατέστησε εφικτή την βελτίωση μέχρι και σε ποσοστό 50% των συνεπειών του εγκεφαλικού σε ποντίκια. Περαιτέρω, όμως, έρευνες και κλινικές δοκιμές θα πρέπει να γίνουν, πριν το φάρμακο βγει στο εμπόριο.

    Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν μια περιοχή του εγκεφάλου στερείται το οξυγόνο, συνήθως λόγω φραγμένων (ισχαιμικό επεισόδιο) ή κατεστραμμένων (αιμορραγία) αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι δυνατό να αναζωογονηθούν τα κύτταρα που πεθαίνουν στην περιοχή του εγκεφαλικού, όμως οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα κύτταρα γύρω από την περιοχή της κυρίως βλάβης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην «πλαστικότητα» του εγκεφάλου, δηλαδή στην ικανότητά του να ανακάμπτει και να περιορίζει μόνος του τη ζημιά.

    Αυτή η δυνατότητα «ανα-καλωδίωσης» των νευρώνων, που μπορούν να συνάπτουν μεταξύ τους νέες συνδέσεις για να αντικαταστήσουν αυτές που χάθηκαν εξαιτίας του εγκεφαλικού, καθορίζει, σ' ένα βαθμό, πόσα προβλήματα θα αφήσει ένα εγκεφαλικό σ' έναν άνθρωπο, για την υπόλοιπη ζωή του. Το ένα τρίτο όσων επιζούν μετά από ένα εγκεφαλικό, ποτέ δεν επανακτούν αρκετές εγκεφαλικές λειτουργίες για να μπορέσουν να αυτοεξυπηρετηθούν.

    Οι αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια φυσική διαδικασία, το μόριο-νευροδιαβιβαστής GABA, που υπάρχει μέσα στα κύτταρα γύρω από την περιοχή του εγκεφαλικού, φαίνεται να μπλοκάρει την εξέλιξη της αποκατάστασης των νευρώνων και να τους εμποδίζει να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις μεταξύ τους. Οι επιστήμονες του UCLA χορήγησαν στα πειραματόζωα (στα οποία προηγουμένως είχε προκληθεί εγκεφαλικό) ένα φάρμακο που μπλόκαρε τη δράση του GABA και, έτσι, πέτυχαν να βελτιώσουν αισθητά την ικανότητα του εγκεφάλου να αυτό-επιδιορθώνει τη βλάβη που είχε υποστεί. Εναλλακτικά, οι ερευνητές πέτυχαν ανάλογο αποτέλεσμα όχι με φάρμακο, αλλά με τη γενετική τροποποίηση των πειραματόζωων, ώστε να ανταποκρίνονται λιγότερο στη δράση του GABA.

    Πάντως, όπως είπαν, αν και ελπίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο φάρμακο για τους ανθρώπους, οι κλινικές δοκιμές θα πάρουν αρκετό χρόνο. Προς το παρόν, το θεραπευτικό «οπλοστάσιο» κατά των εγκεφαλικών περιλαμβάνει αντιθρομβωτικά φάρμακα (όπως το tPA), τα οποία όμως, για να έχουν αποτέλεσμα, δηλαδή για να περιορίσουν την έκταση της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων, πρέπει να χορηγούνται όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά το επεισόδιο, πράγμα όχι εφικτό πολλές φορές.

    Οι καλιφορνέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πειραματικό αντι-GABA φάρμακο, για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πρέπει να χορηγείται τρεις μέρες μετά το εγκεφαλικό και όχι αμέσως (τότε κάνει μάλλον χειρότερη ζημιά), κάτι που καθιστά μια τέτοια θεραπεία δυνητικά πιο εύκολη και χρήσιμη. Τα πειραματικά αντι-GABA φάρμακα ήδη δοκιμάζονται από τους ερευνητές του UCLA σε ανθρώπους για άλλα προβλήματα, όπως η απώλεια της μνήμης, όμως ποτέ δεν έχουν δοκιμαστεί σε εγκεφαλικά, πράγμα που θα γίνει στο μέλλον, αφού πρώτα εκτελεστούν και άλλα πειράματα με ζώα.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Science Magazine

    Είδηση: 45783

    [16] Πανευρωπαϊκή άσκηση «κυβερνοπολέμου»

    Πεμπτη, 04 11 2010 18:02

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου «δοκιμάζουν τις αντιδράσεις» στο πλαίσιο της πρώτης πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Ειδικότερα, στην άσκηση «Cyber Europe 2010», οι εμπειρογνώμονες θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν προσομοιωμένες απόπειρες, εκ μέρους πληροφορικών πειρατών, που αποβλέπουν στην παράλυση καθοριστικών επιγραμμικών υπηρεσιών σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Το σενάριο της άσκησης προβλέπει σταδιακή απώλεια ή σημαντική μείωση των διαδικτυακών συνδέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και, στη χειρότερη περίπτωση, ουσιαστική εξουδετέρωση της λειτουργίας όλων των σημαντικών συνδέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

    Κατά την άσκηση, τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αποφευχθεί η προσομοιωμένη συνολική κατάρρευση του δικτύου.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ). Μετά τη σημερινή άσκηση θα ακολουθήσουν περισσότερο σύνθετα σενάρια, από ευρωπαϊκό έως παγκόσμιο, τελικά, επίπεδο.

    Η Νέλι Κρος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ψηφιακό θεματολόγιο, κατά την επίσκεψή της στο βρετανικό κέντρο κυβερνο-επιθέσεων, στη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης, δήλωσε: «Η άσκηση αυτή, που δοκιμάζει την ετοιμότητα της Ευρώπης απέναντι σε απειλές προερχόμενες από τον κυβερνοχώρο, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας στην καταπολέμηση των δυνητικών επιγραμμικών απειλών σε ζωτικές υποδομές και για την ενίσχυση του αισθήματος διαδικτυακής ασφάλειας πολιτών και επιχειρήσεων».

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 45801

    [17] Έρευνα για τη σύμβαση Siemens-Eurostar ανοίγει η Ε. Ε

    Πεμπτη, 04 11 2010 17:05

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει προσφυγή που κατέθεσε ο γαλλικός όμιλος Alstom κατά της σύμβασης που σύναψε η Eurostar με τη γερμανική Siemens για την προμήθεια δέκα τρένων μεγάλης ταχύτητας και ερευνά το ενδεχόμενο πιθανών παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Η Επιτροπή δέχθηκε "λεπτομερή προσφυγή" της Alstom στις 19 Οκτωβρίου και ζήτησε πληροφορίες από τις βρετανικές αρχές στις 26 Οκτωβρίου, ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του αρμοδίου επιτρόπου.

    "Η Επιτροπή θα αποφασίσει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν στις ερωτήσεις που θέτει το έγγραφο [της Alstom]", διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

    Η γαλλική Alstom, που μέχρι στιγμής ήταν ο μοναδικός προμηθευτής τρένων μεγάλης ταχύτητας των γαλλικών σιδηροδρόμων, ισχυρίζεται ότι τα χαρακτηριστικά των τρένων που η Eurostar αποφάσισε να προμηθευτεί από τη Siemens δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τη σήραγγα της Μάγχης. Η Alstom αναφέρει επίσης ότι η παραγγελία για την προμήθεια των δέκα τρένων, συνολικής αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τους διαγωνισμούς.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, τα ζητήματα που έθεσε η Alstom στην προσφυγή της κρίθηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογήσουν τη διεξαγωγή έρευνας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν αποκλείεται ούτε το ενδεχόμενο να εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει.

    AΠΕ

    Είδηση: 45795

    [18] Περαίωση: Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών

    Πεμπτη, 04 11 2010 16:18

    Διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα της περαίωσης εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που παραλαμβάνουν τις σχετικές ειδοποιήσεις.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

    Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις για την εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων.

    Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση.

    Εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογούμενους εφόσον στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009 κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονομικά ενεργοί.

    Η επιλογή του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωση, δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων.

    Η υπαγωγή του φορολογούμενου στις ρυθμίσεις εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών σημαίνει φορολογικό κλείσιμο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο μέλλον.

    Η επιλογή της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αποστολής εκκαθαριστικών και απευθείας εξόφλησης μέσω των τραπεζών έχει ως μοναδικό στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας και χρόνου και πόρων για όσους φορολογούμενους επιλέξουν να υπαχθούν.

    Οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του εκκαθαριστικού σημειώματος που θα παραλάβει ή διαπιστώνει λάθη, μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για επανέλεγχο των στοιχείων πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε καταβολής.

    Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό που θεωρεί ότι με κανένα τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτόν - π.χ. δεν είχε ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα, επιτήδευμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα - μπορεί να το αγνοήσει.

    Η υπαγωγή στη ρύθμιση ξεκινάει αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχτεί τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό - ή όπως αυτά τροποποιηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος έχει απευθυνθεί έχοντας εντοπίσει λάθη - και ξεκινήσει τη διαδικασία εξόφλησης.

    Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, τονίζεται ότι:

    «η ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης με τρόπο αυτοματοποιημένο μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. γίνεται για πρώτη φορά για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και είναι απολύτως αιτιολογημένη η ύπαρξη περιπτώσεων σφαλμάτων. Για το λόγο αυτό, η Γ.Γ.Π.Σ. θα αποστείλει ειδικό λογισμικό στις εφορίες, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής διόρθωσης τυχόν λαθών και έκδοσης νέων εκκαθαριστικών, από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, για την ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των φορολογούμενων. Το Υπουργείο Οικονομικών σε κάθε νέα διαδικασία και ρύθμιση επιχειρεί πλέον την αυτοματοποίηση και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τεχνολογιών και διευκολύνσεων προκειμένου να βελτιώνονται διαρκώς οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. Με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας περαίωσης η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων θα διευθετηθούν με ελάχιστο χρόνο για τους πολίτες και καμία επιβάρυνση των οικονομικών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που θέλουν να υπαχθούν στην περαίωση μπορούν να απευθύνονται στις Δ.Ο.Υ. για οποιαδήποτε ένσταση και επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν. Τέλος, οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι χρήστες του taxis net, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θα έχουνε τη δυνατότητα να κατεβάσουν το σημείωμα της περαίωσής τους στη διεύθυνση».

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Η εφαρμογή της περαίωσης αποδεικνύεται και στην πράξη ότι είναι μια θρασύτατη και εκβιαστική φοροεπιδρομή σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών που βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση από τις συνέπειες της κρίσης και τα βάρβαρα μέτρα. Αντίθετα για τους μεγάλους φοροφυγάδες είναι ένα χρυσό δώρο. Το ΚΚΕ απαιτεί αποσυρθεί τώρα η περαίωση. Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, στις εκλογές στις 7 Νοέμβρη, να αποδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τη φοροεπιδρομή που εξελίσσεται σε βάρος τους, γιατί και οι δυο στηρίζουν την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, να ψηφίσουν μαζικά τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης».

    Είδηση: 45790

    [19] Με καθυστέρηση η έκδοση αποτελεσμάτων

    Πεμπτη, 04 11 2010 18:28

    Με σημαντική καθυστέρηση αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, καθώς η διαδικασία θα είναι πολύ πιο σύνθετη και πολύπλοκη σε σύγκριση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, η διευθύντρια της Νομαρχίας Μαγνησίας, κ. Γιόλα Βαλατσού, το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται να εκδοθεί από τη ΝΑΜ, γύρω στις 10 το βράδυ, ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα υπάρξει συνεχής ροή αποτελεσμάτων, καθώς η διαδικασία έκδοσης τους φέτος είναι πρωτόγνωρη. Όσον αφορά δε, στους σταυρούς προτίμησης, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η καταμέτρησή τους θα έχει ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Να θυμίσουμε πως τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοματοποιημένης έκδοσης αποτελεσμάτων έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με την εθελοντική συνδρομή στελεχών του Τμήματος Πληροφορικής. Επίσης, εκτός από τους καταχωρητές αποτελεσμάτων της εταορείας, θα υπάρχει και εθελοντική συμμετοχή υπαλλήλων της Νομαρχίας που έχουν αποκτήσει εμπειρία από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Τα αποτελέσματα θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο internet, στο site της Νομαρχίας www.magnesia.gr και εφεδρικό site www.namekloges.ondsl.gr

    Σύνταξη: ΕΛΕΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Είδηση: 45803

    [20] Ανοικτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Πεμπτη, 04 11 2010 18:06

    Οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των ΑΕΙ-ΤΕΙ συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της Συγκλήτου όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου. Οι προτάσεις αποδοκιμάστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ εκπρόσωποι των φοιτητών έκαναν λόγο ακόμη και για κλείσιμο του Πανεπιστημίου. Όπως ανέφερε στο Δίκτυο ΕΡΑ Θεσσαλίας ο αντιπρύτανης κ. Μιχ. Ζουμπουλάκης αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εκπροσώπων εργαζομένων, φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου που θα καταλήξει σε προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσει εντός 15νθημέρου στη Σύγκλητο και που στη συνέχεια θα διατυπώσει το τελικό κείμενο για την Σύνοδο των Πρυτάνεων.

    Είδηση: 45800

    [21] Παρέμβαση εισαγγελέα στο Αχίλειο ζητά το Επιμελητήριο

    Πεμπτη, 04 11 2010 18:01

    Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκειμένου να διακοπεί η κατάληψη του Αχιλλείου από τους πρώην εργαζομένους στο Καζίνο, ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Χονδρογιάννης μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του.

    Ο κ. Χονδρογιάννης τόνισε ότι αν και οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο στα αιτήματά τους, ο τουριστικός κόσμος της Κέρκυρας, επιβαρύνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την τοπική οικονομία.

    Είδηση: 45799

    [22] Στο σχέδιο πόλης εντάσσονται 260 στρέμματα στη συνοικία Αγίου Θωμά

    Πεμπτη, 04 11 2010 15:43

    Σελίδα 1 από 2

    Στην εκπόνηση της μελέτης για την ένταξη στο σχέδιο πόλης και την αντίστοιχη πράξη εφαρμογής στη συνοικία του Αγίου Θωμά της Λάρισας προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων. Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης υπέγραψε σήμερα την σχετική σύμβαση με τους εκπροσώπους του μελετητικού γραφείου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

    Είδηση: 45787

    [23] Φάρσα για βόμβα στη νομαρχία Λάρισας

    Πεμπτη, 04 11 2010 15:40

    Σελίδα 1 από 2

    Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στη Νομαρχία Λάρισας εξαιτίας τηλεφωνήματος από άγνωστο που έκανε λόγι για τοποθέτηση βόμβας στο νομαρχιακό κατάστημα.Το τηλεφώνημα έγινε στις 12.30 το μεσημέρι και μετά την άμεση ειδοποίηση της Αστυνομίας το κτίριο εκκενώθηκε από το προσωπικό.

    Είδηση: 45785

    [24] Σύγχρονο σχολείο αποκτά η συνοικία της Νέας Πολιτείας

    Πεμπτη, 04 11 2010 15:37

    Σελίδα 1 από 2

    "Με τη θεμελίωση του 42ου Δημοτικού Σχολείου κάνουμε πράξη ένα πολύ σημαντικό έργο και όνειρο πολλών ετών και αφήνουμε πλούσια παρακαταθήκη στον νομό μας από πλευράς δημιουργίας σχολικών μονάδων. Ελπίζουμε οι δήμαρχοι που θα αναλάβουν στη συνέχεια το κομμάτι των σχολικών κτιρίων να αγκαλιάσουν με στοργή όσα κάναμε και να συνεχίσουν το έργο μας με την ίδια θέρμη ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής μας που ολοένα αναπτύσσεται πληθυσμιακά". Με αυτά τα λόγια ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός προχώρησε χθες το πρωί στη θεμελίωση του 42ου Δημοτικού Σχολείου στη Νέα Πολιτεία, με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό, δίνοντας σάρκα και οστά σε μία πάγια ανάγκη των κατοίκων της περιοχής.

    Είδηση: 45784

    [25] Στην τελική ευθεία λίγο πριν τις κάλπες

    Πεμπτη, 04 11 2010 12:57

    Συνεχίζεται η μάχη για το δήμο της Ρόδου όπου τα επιτελεία του Στάθη Κουσουρνά και Γιώργου Χατζημάρκου βρίσκονται επί ποδός. Σήμερα το βράδυ πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης «Αλλάζουμε τη Ρόδο», ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κύπρου η ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά».

    Με τις κεντρικές συγκεντρώσεις των δύο συνδυασμών σήμερα και αύριο κορυφώνεται η προεκλογική δραστηριότητα στο δήμο της Ρόδου.

    Είδηση: 45773

    [26] Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Ρόδο

    Πεμπτη, 04 11 2010 12:55

    Στη Ρόδο βρίσκεται σήμερα τέως υπουργός και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στη μία και μισή ο πρώην υπουργός θα δώσει συνέντευξη στο ΑΚΤΑΙΟΝ και θα ακολουθήσει περιοδεία στο κέντρο της πόλης. Ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο του Χαράλαμπου Κόκκινου, ενώ θα συναντηθεί και με το προεδρείο της ΝΟΔΕ.

    Είδηση: 45772

    [27] Σύλληψη δημοσιογράφου στην Πάτμο για γκάλοπ που διενεργούσε μέσα από πόρταλ

    Πεμπτη, 04 11 2010 12:52

    Συνελήφθη χθες η δημοσιογράφος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Σπαράγδα Μουλιάτη στην Πάτμο μετά από μήνυση που κατέθεσε κατά του πόρταλ Patmostime για γκάλοπ που διενεργούσε, ο υποψήφιος δήμαρχος Λάζαρος Γρύλλης.

    Η δημοσιογράφος έχει μεταφερθεί στην Κω για να περάσει την αυτόφωρη διαδικασία.

    Είδηση: 45771

    [28] Οικογενειακή τραγωδία στη Ρόδο

    Πεμπτη, 04 11 2010 12:49

    Ένας 51χρονος με ψυχολογικά προβλήματα γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου, τον 79χρονο πατέρα του. Στις 11:30 το πρωί χθες ο 51άχρονος μετέβη στο τμήμα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Ρόδου και ομολόγησε ότι σκότωσε τον πατέρα του τον οποίο βρήκαν λίγα λεπτά αργότερα αιμόφυρτο. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου.

    Οι πρώτες ενδείξεις φέρουν τον 79χρονο να προσπάθησε να αμυνθεί και ακολούθησε πάλη. Οι περίοικοι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ άκουγαν τον ηλικιωμένο να καλεί σε βοήθεια αλλά δεν αντέδρασαν διότι δεν περίμεναν την τραγική εξέλιξη.

    Είδηση: 45770

    [29] Παγιδεύοντας το φως, «τα κάνει αόρατα»

    Πεμπτη, 04 11 2010 15:39

    Βρετανοί επιστήμονες έκαναν σημαντική πρόοδο για την κατασκευή ενός «μανδύα αορατότητας» α λα Χάρι Πότερ, καθώς κατασκεύασαν ένα εύκαμπτο φιλμ από μετα-υλικό, το οποίο «χειραγωγεί» με τέτοιο τρόπο το φως που πέφτει πάνω στα αντικείμενα, ώστε ουσιαστικά τα εξαφανίζει από το οπτικό πεδίο των θεατών.

    Οι ερευνητές, υπό τον δρα Αντρέα Ντι Φάλκο του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους στη Σκωτία, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό φυσικής «New Journal of Physics». Άλλοι φυσικοί, όπως ο καθηγητής Όρτγουιν Ες του Imperial College του Λονδίνου, χαιρέτισαν το επίτευγμα ως «τεράστιο βήμα προόδου».

    Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί και άλλα μετα-υλικά με στόχο την αορατότητα, ήταν όμως άκαμπτα και, επιπλέον, λειτουργούσαν σε μεγαλύτερα μήκη κύματος στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και όχι με το ορατό φως, όπως αυτή τη φορά.

    Οι βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λεπτό φιλμ από πολυμερές, που περιέχει μικροσκοπικές δομές, οι οποίες δίνουν στο υλικό το χαρακτηριστικό ενός εύκαμπτου τρισδιάστατου μετα-υλικού που «απωθεί» το φως, το οποίο πέφτει πάνω του και το κάνει να «ρέει» προς άλλες κατευθύνσεις, με συνέπεια το αντικείμενο (που δεν «απορροφά» πια το φως) να γίνεται «αόρατο».

    Το συγκεκριμένο μετα-υλικό, που ονομάστηκε Metaflex, έχει αποτελέσματα με μήκη κύματος φωτός περίπου 620 νανομέτρων. Το ορατό φως, που επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν γύρω τους, έχει μήκη κύματος από 400 έως 700 νανόμετρα, ανάλογα με τα χρώματα των αντικειμένων.

    Προς το παρόν πάντως, όπως είπε ο Ες, «ο Χάρι Πότερ θα πρέπει να περιμένει», καθώς η τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί και έτσι δεν μπορεί ακόμα να μιλάει κανείς για κανονικό «μανδύα αορατότητας», αλλά έχει ήδη έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η τεχνολογία των μετα-υλικών μπορεί να βρει εφαρμογές στα οπτικά και στα ενδύματα και, φυσικά, μπορεί να αξιοποιηθεί από το στρατό.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 45788

    [30] Α. Τσίπρας: «η κοινωνία οδηγείται στον κανιβαλισμό»

    Πεμπτη, 04 11 2010 14:59

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είχε ο πρόεδρος της της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπου μετά το τέλος της οποίας δήλωσε ότι: «η πολιτική του Μνημονίου βυθίζει την ελληνική κοινωνία, τη στερεί από την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στερεί από την πρόσβαση στο φάρμακο».

    Επίσης ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει προχωρήσει σε περικοπές κατά 30%, των δαπανών για την υγεία, αλλά και για περικοπές στη χρηματοδότηση των Ταμείων για φάρμακα και υλικά καρκινοπαθών. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «μια κοινωνία που οδηγείται στον κανιβαλισμό». Παράλληλα αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ότι η κάλπη πρέπει να δώσει μήνυμα ελπίδας αλλαγής της πορείας, ενώ το κόμμα του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην γυρίσει η Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω. Ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Μπατζόγλου δήλωσε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και ανάδειξης κάποιων αρνητικών στοιχείων, τα οποία, σε καμία περίπτωση, δεν βοηθάνε αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε, τον αγώνα, δηλαδή, για αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα».

    Ο κ. Τσίπρας μιλώντας σήμερα στον Real Fm δήλωσε: «είναι προφανές ότι καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος μιας πολιτικής που είναι συντριπτικά μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία. Το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο Γ. Παπανδρέου, εκ των πραγμάτων, ανεξαρτήτως του αν το εννοεί ή όχι, ανοίγει έναν κύκλο πολιτικής αποσταθεροποίησης, μεγάλο και διαρκή. Το δίλημμα λειτουργεί ως «εργαλείο εκφοβισμού, εκβιασμού προς τους ψηφοφόρους ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ για να αυξηθεί η συσπείρωση στους κυβερνητικούς υποψήφιους, αλλά και ως εργαλείο για την ανασυγκρότηση του μνημονιακού μπλοκ. Στο όνομα του μνημονίου ακολουθείται μια πολιτική που μας βυθίζει στην ύφεση και την κοινωνική απόγνωση. Θεωρούμε ότι υπάρχει λύση, δεν είναι εύκολοι οι δρόμοι , καθώς απαιτούν πολιτικές συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα. Το πρόβλημα της χώρας, δεν είναι ότι δανείζεται, αλλά το ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώνει τα δάνεια και σπαταλάει τα χρήματα χωρίς να δημιουργεί παραγωγικές υποδομές».

    Περιοδεία στα Ιωάννινα

    Ο κ. Τσίπρας, πραγματοποιεί περιοδεία στα Ιωάννινα και στα πλαίσια αυτής συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιάννη Παπαδημητρίου και τον υποψήφιο Δήμαρχο Χρήστο Μαντά. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Αυτή την Κυριακή οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω το λογαριασμό στην τρόικα και την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Ας μην χάσουν αυτή την ευκαιρία. Η ψήφος του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, είναι κρίσιμη και έχει δύναμη. Ας αποδοκιμάσουμε το μνημόνιο και τις πολιτικές δυνάμεις που το στηρίζουν αλλά και αυτές που μας οδήγησαν εκεί. Την Κυριακή από την κάλπη να αποδυναμωθούν τα δυο κόμματα εξουσίας και να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της ριζοσπαστικής αριστεράς, της συνάντησής της με τις δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο που μπορεί να δώσει ελπίδα για προοδευτικές εξελίξεις στον τόπο σε μια περίοδο που αναδιατάσσεται το μπλοκ των δυνάμεων που στηρίζουν το μνημόνιο. Το κλίμα της τρομοϋστερίας, που δημιουργείται από τις επιθέσεις με τα πακέτα-βόμβες και αντικειμενικά λειτουργεί προβοκατόρικα, δεν πρέπει να επηρεάσει και να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό. Το δίλλημα αυτής της κάλπης είναι ένα: ή πραγματικά αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε. Ο κ. Παπανδρέου θέλει να συνεχίσουμε να βουλιάζουμε με τους έλληνες πολίτες συνενόχους. Ο κ. Σαμαράς προβάρει κοστούμι εξουσίας και κλείνει το μάτι στα διεθνή κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που θέλουν να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, ενδεχομένως με άλλες δυνάμεις. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού και πιστεύουμε ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη. Εδώ στην Ήπειρο μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι ο περιφερειακός συνδυασμός "Αύριο για την Ήπειρο" με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου μπορεί να κάνει την έκπληξη, αλλά και ο δημοτικός συνδυασμός "Τρία κλικ αριστερά" με τον Χρήστο Μαντά στα Γιάννενα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για όσους πολίτες δεν θέλουν να δουν η ψήφος τους την επόμενη μέρα να εξαργυρώνεται από τις δυνάμεις που στηρίζουν το μνημόνιο. Η πόλη των Ιωαννίνων αξίζει τη δυνατότητα να πάει όχι μονάχα τρία αλλά πολλά κλικ πιο αριστερά».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 45781

    [31] Γ. Καρατζαφέρης: Πρόταση για Οικουμενική Κυβέρνηση

    Πεμπτη, 04 11 2010 14:26

    «Συνεχίζω την έκκληση για σύσταση Οικουμενικής Κυβέρνησης Εθνικής Συνεργασίας για την διακυβέρνηση της χώρας. Σε όλα τα επίπεδα καλλιεργείται αυτή ιδέα, και βρίσκει απήχηση σε όλη την χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωινή ενημέρωση».

    Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Είναι ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης. Υπάρχει ένα εγκέφαλος, ο ίδιος μηχανισμός που παρενέβη για την διόγκωση της αντίδρασης των γεγονότων τον Δεκέμβριο του 2008. Κάποιοι κάτι επιδιώκουν. Δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο, Δεν είναι δουλειά εικοσάρηδων αυτή. Η κυβέρνηση πρέπει απαραιτήτως να μπορέσει να συλλάβει τον εγκέφαλο αυτής της επιχείρησης, ιδιαίτερα μετά την σύλληψη των δύο υπόπτων. Τα φώτα της παγκοσμίου ενημέρωσης επισκίασαν αρνητικά πάλι την χώρα. Πρέπει και εμείς να αναθεωρήσουμε τον τρόπο προσέγγισης και εξερευνήσεως του θέματος της τρομοκρατίας. Όλοι μας θα πρέπει να ψάξουμε απαντήσεις στο ερώτημα γιατί τα παιδιά αυτά καταφεύγουν σε τέτοιες ενέργειες αντί να χαίρονται το νεαρό, και τις χαρές της ηλικίας τους. Χρειάζονται μία νέα προσέγγιση. Να ακούσουμε και να επιχειρήσουμε ένα διάλογο με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Όποιες και να είναι αυτές, έστω και αν λέγονται «σέχτα» ή «πυρήνες». Δυστυχώς όμως, κανείς δεν δείχνει ότι θέλει να ακούσει. Οι αρμόδιοι πρέπει να δουν τι θέμα της τρομοκρατίας με περισσότερη σοβαρότητα.»

    Μιλώντας για την υποψηφιότητα του κ. Δημαρά, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε:

    «Ο κ. Σαμαράς έκανε μία κακή επιλογή. Δεν "τράβηξε" ο κ. Κικίλιας, και αυτομάτως άρχισε ένας άλλος μηχανισμός με τον κ. Δημαρά. Δεν είναι τυχαία η περίοδος και η ημερομηνία που επέλεξε η Ρηγίλλης να "απελευθερώσει" την φωτογραφία στη δημοσιότητα. Η σημειολογία της φωτογραφίας είναι ολοφάνερη. Εμφανίστηκε στη δημοσιότητα στη στιγμή που η Ρηγίλλης έπρεπε να δείξει ότι έχει και ένα άλλο χαρτί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Αλλιώς, το θέμα θα μπορούσε να παραμείνει κρυφό μέχρι την επομένη των εκλογών. Άρα βγήκε "τεχνηέντως" για να εξυπηρετήσει κάποιες καταστάσεις. Για αυτό λοιπόν είπα: Τι Σαμαράς, τι Δημαράςβ¦ Δεν έχω καμία αμφιβολία περί αυτού. Είναι δυνατόν η χώρα να κατρακυλά σε ένα εμφύλιο λεκτικό παροξυσμό, επειδή οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν κακές επιλογές, ο ένας με τον Κικίλια, και ο άλλος με τον Καμίνη; Δεν αντέχει ο Ελληνικός λαός τα ψευτοδιλήμματα των κομμάτων».

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι: «Η υποψηφιότητα του Άδωνη Γεωργιάδη είναι πολύ δυναμική. Η υποψηφιότητα του έχει εξαιρετική προοπτική και πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Ο Μάκης Βορίδης τρέχει περισσότερο από κάθε άλλον, συνδράμει στον εκλογικό του αγώνα του συνάδελφου του, και οργώνει όλη την περιφέρεια του. Ο κ. Μάκης Βορίδης είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Δεν έχουμε τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται στα άλλα κόμματα. Πείτε μου ποιος υπουργός τρέχει να στηρίξει τις επιλογές του κ. Παπανδρέου. Ποιος βουλευτής η πρώην υπουργός τρέχει να στηρίξει τον κ. Κικίλια. Κανείς. Σε εμάς, για τη δική μου επιλογή, τρέχει όλο το κόμμα. Κι αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς είμαστε το ξεχωριστό το διαφορετικό και το ανοδικό, οι άλλοι είναι το τετριμμένο που πέφτει».

    Σχολιάζοντας τη στάση του κόμματός του στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ανέφερε ότι: «Θα εξετάσουμε συνολικά το θέμα θα δούμε συμπεριφορές. Δεν έχουμε λόγο να πάμε δώθε εκείθε. Εμείς έχουμε έξι υποψηφιότητες. Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Ο λαός σαν εκλογικό σώμα προσβλέπει σε εμάς για περισσότερη σοβαρότητα. Βλέπει σ' εμάς μια λογική που δεν βλέπει στους άλλους. Και ακούω και εισπράττω μηνύματα, που νομίζω θα δημιουργήσουν μια θετική έκπληξη την Κυριακή το βράδυ».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 45779

    [32] Στο Ζάππειο ο Παπανδρέου

    Πεμπτη, 04 11 2010 12:18

    «Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, από το Ζάππειο, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης του του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την παρουσίαση του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον». «Έχουμε σχεδόν 30% μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από την Ισπανία ή 50 % σε σχέση με την Πορτογαλία και διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας», τα στοιχεία αυτά επεσήμανε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σε εξέλιξη είναι η εκδήλωση στο Ζάππειο.

    «Χώρες όπως η Ελλάδα δεν έχουν άλλη επιλογή από το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης. Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50 % των επενδύσεων στη χώρα. Οι επενδύσεις στην κατασκευή νέων κτιρίων είναι σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, στόχος είναι να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα υποδομή», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί την Πάτρα, όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ένωσης Αθλοπεδιών, αύριο θα μιλήσει στο Σπόρτινγκ, ενώ το Σάββατο θα επισκεφθεί το Ηράκλειο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πολιτικής μείωσης του ελλείμματος, αποκλείοντας το σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους.

    Στις φαρμακευτικές σπατάλες, που συνέβαλαν στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Ταμείο των Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

    «Εαν είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια όσα κάνουμε σήμερα, δεν θα είχαμε ελλείμματα, χρέη και Μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο CNN

    Είδηση: 45739

    [33] Αιματηρή ληστεία σε εφορία στα Εξάρχεια

    Πεμπτη, 04 11 2010 12:05

    Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε εφορία στα Εξάρχεια, επί της οδού Μετσόβου 2. Ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στην εφορία και άρπαξαν από το ένα ταμείο 4.500 Ευρώ. Κατά τη διαφυγή τους, πυροβόλησαν στα πόδια υπάλληλο φύλαξης του ΟΑΣΑ -στεγάζεται στο διπλανό κτήριο- ο οποίος τους καταδίωξε και τον τραυμάτισαν στο πόδι. Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ καταδίωξαν τους ληστές, οι οποίοι επιχείρησαν να διαφύγουν. Ο υπάλληλος της εταιρείας φύλαξης μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο και με τη συνδρομή πολιτών, συνελήφθη ένα άτομο που πιθανολογείται ότι είναι ένας από τους ληστές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του δεύτερου.

    Πηγές: ΝΕΤ, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 45738

    [34] Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Υεμένη

    Πεμπτη, 04 11 2010 13:23

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίσθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε κοντά στο αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντάλεχ της νότιας Υεμένης. «Βόμβα τοποθετημένη στο αυτοκίνητο ενός αξιωματικού της αστυνομίας εξεράγη μέσα στην αγορά του κατ (ένας θάμνος με ευφορικές ιδιότητες τα φύλλα του οποίου μασούν οι Υεμενίτες), κοντά στο αρχηγείο της ασφάλειας», δήλωσε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Νοσοκομειακή πηγή δήλωσε πως «η κατάσταση πολλών από τους τραυματίες είναι σοβαρή».

    Η πόλη Ντάλεχ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, αποτελεί εστία αμφισβήτησης της κεντρικής εξουσίας της Σαναά εκ μέρους των νότιων Υεμενιτών.

    Η πόλη έχει γίνει γνωστή τους τελευταίους μήνες για τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται και είναι μερικές φορές θανάσιμα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 45777

    [35] Nέα έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι

    Πεμπτη, 04 11 2010 12:50

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νέα έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι στην Ιάβα της Ινδονησίας, οι εκρήξεις του οποίου τις εννέα τελευταίες ημέρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 44 ανθρώπους και έχουν αναγκάσει περισσότερους από 75.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται επίσης στην περιοχή, ψύχοντας τη λάβα που κυλάει μέσα σε χωριά που έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους στις πλαγιές του ηφαιστείου κοντά στη Γιογκιακάρτα.

    Ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, διευθυντής στην Εθνική Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών (BNPN), δήλωσε πως τα καταφύγια μεταφέρθηκαν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την κορυφή, από τα 10 χλμ. που βρίσκονταν προηγουμένως, επειδή αυξάνει η ισχύς των εκρήξεων.

    Το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας έχει αλλάξει τα δρομολόγια που ακολουθούν τα αεροπλάνα στην περιοχή ώστε να μένουν μακριά από το Μεράπι, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπαμπάνγκ Ερβάν, διευκρινίζοντας πάντως ότι τα αεροδρόμια στο Σόλο και τη Γιογκιακάρτα εξακολουθούν να λειτουργούν.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ινδονησία: Νέα πιο ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι

    Είδηση: 45774

    [36] Σούπερ μάρκετ Ατλάντικ: Αντιπαραθέσεις για τον πτωχευτικό κώδικα

    Πεμπτη, 04 11 2010 15:24

    Οι εξελίξεις στο χώρο των σούπερ μάρκετ «Aτλάντικ», στα οποία εργάζονται σε πανελλαδική κλίμακα περίπου 3.000 εργαζόμενοι και η ένταξη της επιχείρησης στον πτωχευτικό κώδικα και το άρθρο 99, ιδιαίτερα στις παρούσες δύσκολες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες, έχουν σημάνει συναγερμό στα συνδικαλιστικά επιτελεία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, άνοιξε η διαδικασία συνδιαλλαγής σύμφωνα με το άρθρο 99 ΕΠ. του Νόμου 3588/2007 για την εταιρεία Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ.

    Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Για μια ακόμα φορά η ΓΣΕΕ μαζί με την ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας), τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΣΥΝ βάζουν πλάτη για να πάρει δάνεια ένας νέος ΛΑΝΑΡΑΣ, που είναι η διοίκηση των Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ, η οποία χρωστάει δεδουλευμένα μηνών στους εργαζόμενους και έχει προχωρήσει σε απολύσεις. Από κοινού συμφώνησαν να βουτήξει, όπως και ο Λαναράς, εκατομμύρια ευρώ στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, των θέσεων εργασίας μέσα από ένα σχέδιο «εξυγίανσης», δηλαδή απολύσεων και χτυπήματος των δικαιωμάτων τους. Ο ρόλος της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ ως σωτήρες των κερδών των επιχειρηματιών, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται. Η πείρα του Λαναρά δείχνει ότι οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν. Να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και διλήμματα. Να οργανώσουν την πάλη τους με τα ταξικά συνδικάτα σ΄ όλη την Ελλάδα για να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα».

    Mε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΓΣΕΕ «Αυτόνομη Παρέμβαση», τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο ΟΑΕΔ να καλύπτει πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις τους μισθούς των εργαζομένων των εταιρειών που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99, με μεταφορά πόρων από τα προγράμματα της απευθείας επιδότησης των εργοδοτών σε ειδικό λογαριασμό. Να απαγορεύονται οι απολύσεις καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του άρθρου 99 και να δεσμεύονται τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των μετόχων, υπέρ της διασφάλισης των εργατικών δικαιωμάτων. Να υπάρξει ένα πραγματικά δημόσιο τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί την ανάπτυξη και σχέδια εξυγίανσης με κοινωνικά κριτήρια και όχι εργοδοτικές ενισχύσεις χωρίς αντίκρισμα».

    Επιστολή ΓΣΕΕ προς Λ. Κατσέλη

    Σε επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λούκα Κατσέλη, για το θέμα των ΣΣΕ, η ΓΣΕΕ αναφέρει τα εξής:

    «Κυρία Υπουργέ, Ακρογωνιαίοι λίθοι του νομικού οικοδομήματος των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα μας, σε απόλυτη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, είναι οι διατάξεις που ορίζουν ότι: α) Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΕΓΣΣΕ) καθορίζουν τους ελάχιστους όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. β) Αν η σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τους εργαζόμενους. γ) Δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας να επεκτείνει και να κηρύξει γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασίας (σ.σ.ε.) η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος. 1. Όσον αφορά τη δυνατότητα για κήρυξη σ.σ.ε. ως γενικώς υποχρεωτικής, με δηλώσεις σας φαίνεται να συμμερίζεσθε ότι η αντίθετη πρόβλεψη στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αφενός θα προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων αφετέρου ότι αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή για δικαίωμα ίσης αμοιβής για όμοια εργασία. 2. Όσον αφορά στη γενική πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, η ΓΣΕΕ επανειλημμένα έχει διατρανώσει τη θέση της ότι νομοτελειακά αυτό θα οδηγήσει σε εργασιακή ζούγκλα, σε διάλυση των εγγυήσεων που παρέχουν οι συλλογικές συμβάσεις και στην ανάδειξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως ρυθμιστή των όρων εργασίας, καθεστώς κατάφωρα αντίθετο προς θεμελιώδεις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και της διεθνούς έννομης τάξης. Θεωρούμε ότι η παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 3845/10 είναι αλυσιτελής και νομικά μετέωρη διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα διάφορα είδη σ.σ.ε. μπορούν «ν' αποκλίνουν» μεταξύ τους, καταλείποντας σε υπουργική απόφαση την εξειδίκευση. Παρόλο που η νομοθετική διάταξη αυτή, όπως είναι διατυπωμένη, δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα, δεδομένου ότι παραμένουν με ισχύ άλλες θεμελιώδεις διατάξεις του Ν.1876/90 περί συρροής συμβάσεων με κριτήριο υπερίσχυσης την ευνοϊκότερη ρύθμιση, όπως και της υπερίσχυσης της ΕΓΣΣΕ έναντι όλων, ήδη κάποιοι (ελάχιστοι) επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι τη γενικευμένη σύγχυση έσπευσαν να επωφεληθούν με ιδιοτελείς σκοπούς, επικαλούμενοι προσχηματικά δικαίωμα από μία μη νομικά εφαρμόσιμη διάταξη. Μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας αναλάβατε τη δέσμευση ότι θα ρυθμίσετε (νομοθετικά) το ζήτημα, αναγνωρίζοντας ότι η διάταξη αυτή δεν πρέπει να έχει γενική, οριζόντια εφαρμογή αλλά θα αφορά μόνο επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα και με αντικειμενικά κριτήρια απειλούνται να κλείσουν, ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι, ότι θα ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με κατώφλι πάντοτε την ΕΓΣΣΕ και ότι θ'αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης με σύμπραξη Τραπεζών, δανειστών κλπ. Η καθυστέρηση υλοποίησης της δέσμευσής σας αυτής έχει επιτρέψει σε επιτήδειους να επωφεληθούν, όπως προελέχθη, της συγχύσεως που προκάλεσε η «πονηρή» διάταξη του άρθρου 2 παρ.7 του Ν.3845/2010 και κατ' επέκταση να πυροδοτηθεί σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο και στην Τηλεόραση, που τροφοδοτούνται από άστοχες και άκαιρες δηλώσεις αλλά και αναλύσεις, προβλέψεις, εκτιμήσεις ειδικών και μη. Η ΓΣΕΕ, κυρία Υπουργέ, θεωρεί ότι πρέπει να λάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για ν'αποσαφηνισθεί το θολό τοπίο και να σταματήσει η πλήρης εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι, στην κατεύθυνση σεβασμού του Συντάγματος, των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και του ευρωπαϊκού νομικού και κοινωνικού κεκτημένου, το οποίο είναι αδιανόητο να εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων εργαζομένων πλην των Ελλήνων με την άσχετη και προσχηματική επίκληση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας. Άλλωστε ούτε η απαιτούμενη Ανάπτυξη ούτε η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτουν την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί δυσανάλογες θυσίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με τιμή Ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος, Ο Αναπλ. Γ. Γραμματέας, Στάθης Ανέστης».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 45782

    [37] Αναζητηση αρθρου με ημερομηνια

    Τριτη, 14 09 2010 16:58

    Επιλέξτε την ημερομηνία την οποία επιθυμείτε να αναζητήσετε

    < Σεπτεμβριος 2010 >

    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ

    1 2 3 4 5

    6 7 8 9 10 11 12

    13 14 15 16 17 18 19

    20 21 22 23 24 25 26

    27 28 29 30

    Είδηση: 40846


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 November 2010 - 17:59:21 UTC