Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους
  • [02] Απολύσεις στο δημόσιο ζήτησε ο ΣΕΒ - Επαφές τρόικας
  • [03] Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup - Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο βαν Ρομπέι
  • [04] Με αυξημένο επιτόκιο τα νέα έντοκα
  • [05] Βατοπέδι: Σήμερα η ψηφοφορία για την παραπομπή των «πέντε»β
  • [06] Ανακοίνωση της ΕΡΤ για την οικονομική διαχείριση
  • [07] Γαλλία: Σκάνδαλο με το φάρμακο Mediator
  • [08] «Χειρ Αγγέλου: ένας ζωγράφος εικόνων στη βενετοκρατούμενη Κρήτη» στο Μουσείο Μπενάκη
  • [09] Επιπλέον διαστάσεις και μποζόνιο του Χιγκς ίσως και μέσα στο 2011
  • [10] Δοκιμή θεραπείας με βλαστοκύτταρα σε ασθενή με εγκεφαλικό
  • [11] Το φλερτ μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από διασκέδαση
  • [12] Παλαιστίνη: Διαβουλεύσεις Ισραήλ - ΗΠΑ
  • [13] Και η τροπόσφαιρα υπερθερμαίνεται, εδώ και δεκαετίες
  • [14] Σχέδια για χωροχρονικό «μανδύα» που θα εξαφανίζει γεγονότα από την ιστορία
  • [15] Επενδυτικό ενδιαφέρον για τον «Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • [16] Συνεδρίαση του ΣΝΟ Γρεβενών για τον αποχιονισμό
  • [17] Ενισχυτική διδασκαλία στην Κοζάνη για μαθητές άπορων οικογενειών
  • [18] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μιχάλης Παπαδόπουλος
  • [19] Σε λειτουργία το τουριστικό site του Δήμου Βόλου
  • [20] Προσευχήθηκαν Μουσουλμάνοι στο Δ. Θέατρο
  • [21] Ποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι από τον Έβρο «μπαίνουν» στο περιφερειακό συμβούλιο Α. Μ. Θβ¦
  • [22] Ικανοποίηση της νομαρχιακής επιτροπής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ. από τα αποτελέσματα της 2ης Κυριακήςβ¦
  • [23] «Η Ν. Δ. βγαίνει πιο ανανεωμένη, πιο δυνατή και πιο υπεύθυνη», από τις αυτοδιοικητικές εκλογέςβ¦
  • [24] Δ. Πέτροβιτς: «Ο Έβρος ψήφισε Αναγέννηση. Μαζί θα την φέρουμε σε ολόκληρη την περιφέρεια»β¦
  • [25] Δήλωση Μουζά για την επανεκλογή του στο δήμο Ορεστιάδαςβ¦
  • [26] Η Google ετοιμάζει τηλέφωνο-πορτοφόλι, αντί πιστωτικών καρτών
  • [27] Νέο τεστ για πιο έγκαιρη διάγνωση καρδιολογικών προβλημάτων
  • [28] Περιοδοντική νόσος: «κώδων κινδύνου» για καρδιαγγειακά νοσήματα
  • [29] Ιταλία: Πολιτική χειραγώγηση στα ΜΜΕ
  • [30] Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 5,2%

    [01] Τέλος στα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους

    Τριτη, 16 11 2010 12:08

    Τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας έβαλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες. Επίσης, μίλησε για την προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Τη Δευτέρα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, έθεσε για πρώτη φορά θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου πέραν του 2013, θέμα στο οποίο ο κ. Σαρκοζί αντέδρασε θετικά. Τη Δευτέρα, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός μίλησε με σκληρή γλώσσα για την άκαμπτη στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση.

    "Θα ήταν καταστροφή η αναδιάρθρωση"

    "Θα ήταν μία καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, μία καταστροφή για την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ευρώπης και του ευρώ. Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Έχουμε ήδη διαψεύσει όσους υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της" Γ. Παπανδρέου

    Αποκλείει ο Πρωθυπουργός την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού εξωτερικού χρέους, στη συνέντευξή του στη Le Figaro, τονίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα όσον αφορά σε μισθούς και συντάξεις.

    "Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αποτελεί μια σαφή ένδειξη, ότι παρά τις θυσίες και τις στερήσεις που απαιτούνται, οι Έλληνες στηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και κατανοούν ότι είναι απαραίτητη" σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Δεν συζητάμε ούτε για αναδιάρθρωση του χρέους, ούτε για παράταση του μνημονίου, τόνισε σε δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα ο Γιώργος Πεταλωτής διευκρίνισε ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου είναι διαφορετική συζήτηση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αίτημα από τη χώρα μας για επιμερισμό της αναθεώρησης του ελλείμματος στα επόμενα χρόνια.

    «Ο Πρωθυπουργός διαβάζει ανάποδα το μήνυμα της κάλπης, γι΄ αυτό και υποκρίνεται πως δεν κατάλαβε ότι ο Ελληνικός λαός ζήτησε με την ψήφο του αλλαγή πολιτικής. Ζήτησε μέτρα για την ανάπτυξη, μέτρα για να ανασάνει η οικονομία, μέτρα για να πάρουν αναπνοή τα νοικοκυριά», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Διμερείς επαφές

    Στο περιθώριο των εργασιών ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά διμερών συναντήσεων.

    Στη συνάντησή του με τον Άνχελ Γκουρία, ο γγ του ΟΟΣΑ επανέλαβε στον πρωθυπουργό, εκφράστηκε θετικά για την «καλή δουλειά» που γίνεται στην Ελλάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η οικονομική κρίση είναι διαχειρίσιμη. Ανέφερε μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο μιλάει για την Ελλάδα και στους ευρωπαίους συνομιλητές του. Τα άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους, αφορούσαν τις στρατηγικές γύρω από την πράσινη ανάπτυξη, τα θέματα καινοτομίας, ανεργίας στη νεολαία και θέματα παιδείας.

    Με τον πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί η συζήτηση αφορούσε την κατάσταση στην περιοχή, τις σχέσεις του Ιράκ με τα γειτονικά κράτη και την σταθερότητα στην περιοχή. Ο Ιράκινος πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα του οδεύει δημοκρατικά προς το καλύτερο, αναφέρθηκε στη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον σταθερότητα ιδιαίτερα στο νότιο μέρος της χώρας. Ο κ. Ταλαμπανί προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί το Ιράκ, διευρύνοντας την πρόσκληση και σε έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Tον Έλληνα Πρωθυπουργό ζήτησε να συναντήσει και ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Λιού Τζιέγι, o ποίος μετέφερε στον κ. Παπανδρέου τους χαιρετισμούς του Κινέζου προέδρου και πρωθυπουργού που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα. Το κλίμα των διμερών σχέσεων παραμένει ιδιαίτερα καλό και έγινε αναφορά για εντατικοποίηση των συναντήσεων. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν επίσης στην ελληνική αλλά στην παγκόσμια οικονομία, ο δε Κινέζος αξιωματούχος χαρακτήρισε ως πολύ ενδιαφέρον Φόρουμ τη Σοσιαλιστική Διεθνή και εξέφρασε την επιθυμία για περεταίρω ανάπτυξη των επαφών.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιγκτάρογλου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP). Είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πολιτικός μετέχει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπήρξε σαφής η επιθυμία του να κάνει ανοίγματα περισσότερα από αυτά του προκατόχου του Ντενίζ Μπαϊκαλ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση στα εθνικά θέματα, στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη των επαφών ανάμεσα στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και CHR.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Βολές Παπανδρέου κατά της Γερμανίας και συνάντηση με Σαρκοζί

    Είδηση: 47489

    [02] Απολύσεις στο δημόσιο ζήτησε ο ΣΕΒ - Επαφές τρόικας

    Τριτη, 16 11 2010 16:57

    Σειρά επαφών με Υπουργούς είχε και έχει η τρόικα ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού την Πέμπτη, αλλά και των μέτρων που θα χρειαστεί να ληφθούν μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat, στο 15,4%. Με νέα παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε να μπει μαχαίρι στο δημόσιο τομέα με κατάργηση φορέων και απολύσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τους πάντες, αλλά είναι εκείνη που λαμβάνει τις αποφάσεις. Οι δηλώσεις Δασκαλόπουλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το μνημόνιο και άμεση εξυγίανση των ΔΕΚΟ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    «Ένας τρόπος υπάρχει για να πείσουμε τους δανειστές μας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών και συντάξεων. Να εφαρμόσουμε και να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο, καταλύοντας το υπερτροφικό και σπάταλο κράτος», σημείωσε και ζήτησε την εξυγίανση των άρρωστων ΔΕΚΟ την κατάργηση των άχρηστων φορέων οργανισμών και και θέσεων του Δημοσίου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπεράριθμους, ωστόσο έχει ήδη απολέσει 160 χιλιάδες υπαλλήλους επειδή χρεοκόπησε το Δημόσιο.

    Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων του δημοσίου, η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια το κράτος θα οδηγηθεί στην πτώχευση.

    «Ο ΣΕΒ είναι κοινωνικός εταίρος, που έχει τις απόψεις και τις προτάσεις του ωστόσο, η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία τελικά κρίνει και αποφασίζει με πλήρη υπευθυνότητα και γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ίδια ώρα που οι δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου προκαλούσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    «Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προκαλούν με θράσος όταν αναφέρονται στο πελατειακό κράτος του οποίου αποτελούν προνομιακούς πελάτες, με αποτέλεσμα την διόγκωση του δημόσιου χρέους. Αξιώνουν απολύσεις στο δημόσιο στο όνομα των εργαζομένων που αυτοί απέλυσαν και τους αρπάζουν ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Απαιτούν να κλείσουν οι πρώην ΔΕΚΟ για να διασφαλίσουν νέα πεδία για την κερδοφορία τους σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των εργαζόμενων των συγκεκριμένων κλάδων. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να απαντήσουν στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της: Ως εδώ και μη παρέκει», τόνισε το ΚΚΕ.

    «Ο κ. Δασκαλόπουλος ζητάει απολύσεις στο δημόσιο και κατάργηση της μονιμότητας, όχι γιατί αγωνιά για το δημόσιο πλούτο που κατασπαράζουν και λεηλατούν τόσα χρόνια οι βιομήχανοι, αλλά για να τους λυθούν στα χέρια για ακόμα περισσότερες απολύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Επαφές τρόικας με Υπουργούς

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές της τρόικας στην Αθήνα, με φόντο την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat.

    Βασικοί στόχοι των πρόσθετων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ όπως το προσδιόρισε σήμερα ο ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» , είναι οι δαπάνες των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και η φοροδιαφυγή.

    Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας για την αναγκαιότητα τού να επιμεριστεί σε βάθος τριετίας η διόρθωση του πρόσθετου ελλείμματος που πρόεκυψε για πέρυσι, αντί να γίνει όλη η δημοσιονομική προσαρμογή το 2011.

    Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου που νωρίτερα, σε σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, εξετάστηκαν η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος και η επιτάχυνση του χρόνου εκδίκασης.

    Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ύστερα από διασταυρώσεις που έκανε η γγ Πληροφοριακών Συστημάτων εντόπισε πάνω από 11.000 περιπτώσεις φυσικών προσώπων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς την επιχειρηματική αμοιβή που έλαβαν την τριετία 2007-2009. Το ποσό που έχει αποκρυβεί υπολογίζεται σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία των διασταυρώσεων έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ προκειμένου να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες.

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, είχε το πρωί και ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος προέβλεψε μείωση του πληθωρισμού στο 2 με 3 τοις εκατό, το επόμενο εξάμηνο

    Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε σε 5,2% από 5,7% το Σεπτέμβριο.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης με την τρόικα τέθηκε και το ζήτημα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τονίζει ότι ως το τέλος του χρόνου η απορρόφηση θα φτάσει το 17 με 18 τοις εκατό και παρουσίασε τις παρεμβάσεις του υπουργείου για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας.

    Συνάντηση με τον υπουργό Υγειας ειχαν το μεσημέρι οι ελεγκτές της Τρόικας . Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε τις πολιτικές με στόχο την εξοικονομηση 840 εκατ. ευρώ.

    «Πρέπει να καταλάβει η τρόικα ότι η θητεία της Ελλάδας στο κέντρο νεοσυλλέκτων έχει ολοκληρωθεί. Μπορεί να μην έχει έλθει η ώρα της απόλυσης, αλλά επιβάλλεται η μετάθεσή της σε μονάδα χωρίς άλλα γυμνάσια, καψόνια και αγγαρείες», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Μειωμένο κατά 24% είναι το ταμειακό έλλειμμα το 10μηνο φτάνοντας στα 20,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

    Είδηση: 47532

    [03] Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup - Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο βαν Ρομπέι

    Τριτη, 16 11 2010 13:48

    Σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες το Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, λόγω και των εξελίξεων στην Ιρλανδία, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και η κατάσταση στην Πορτογαλία. Παλεύουμε για την επιβίωση Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι. Το θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, επεσήμανε σε ομιλία του ο πρόεδρος Χ. Ρόμπαϊ. Εισερχόμενος στο Συμβούλιο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι όταν άκουσε τις χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σκέφθηκε ότι η Ελλάδα έχει λάβει περίσσια αλληλεγγύη από την Ευρώπη και από τη Γερμανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.

    Το θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες, με θέμα "Οράματα για την Ευρώπη".

    Μιλώντας για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, ο κ. Ρόμπεϊ αναφέρθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας:

    «Ποιος άλλος εκτός από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα; Και ποιος άλλος εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ θα μπορούσε να πείσει την κοινή γνώμη, η οποία ήταν εν μέρει εχθρική, για την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας;»

    Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ

    O πρόεδρος της ΕΕ σχολίασε την άποψη που εκφράζεται εσχάτως, περί μετατόπισης των εξουσιών προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κύρια ενασχόληση της ΕΕ είχε να κάνει με τη μακροοικονομική διακυβέρνηση, η οποία είναι αναπόφευκτα ζήτημα συντονισμού των εθνικών πολιτικών. «Είναι φυσικό να διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα σημαντικό ρόλο», σημείωσε ο κ. Ρόμπαϊ.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τόνισε ότι ελήφθησαν τρεις σημαντικές αποφάσεις που ισχυροποιούν το ευρώ. Πρώτον, η δυνατότητα για καλύτερη εποπτεία και παρακολούθηση των οικονομικών της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και των τρωτών σημείων και προβλημάτων τους. Δεύτερον, η ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει αυξημένη δημοσιονομική ευθύνη και οι κυρώσεις να επιβάλλονται νωρίτερα και πιο εύκολα. Τρίτον, η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της.

    Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ για Ελλάδα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την Ελλάδα, λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Eurogroup στις Βρυξέλλες απάντησε ότι η Αυστρία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση των 190 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Συνεχίζοντας ο Γιόζεφ Πρελ τόνισε ότι ενδεχομένως χρειάζονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας επισημαίνοντας ωστόσο οτι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

    "Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας. Ο Γ. Πρελ κατέληξε λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα βρίσκεται η τρόικα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα ξεφύγει από τους στόχους της θα πρέπει να το συζητήσουμε στο Eurogroup.

    "Κρίση επιβίωσης"

    Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της δεν θα επιβιώσουν, εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Χέρμαν βαν Ρομπέι.

    "Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην Ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η Ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών.

    Το ιρλανδικό θρίλερ στο τραπέζι των 16

    Με σκηνικό τις συζητήσεις για την πιθανότητα προσφυγής της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης να εντείνονται και το άγχος για τα δημοσιονομικά της Πορτογαλίας να ενισχύεται, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που καλούνται να καθησυχάσουν τις αγορές και να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης. Την Τετάρτη συνέρχεται το EcoFin.

    Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν και τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος για πέρυσι, για τα οποία θα ενημερώσει του ομολόγους του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και ενώ η Ιρλανδική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κλιμακώνονται οι πιέσεις για να ενταχθεί το Δουβλίνο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να τερματιστεί το ντόμινο της κρίσης στης διεθνείς αγορές. Η ιρλανδική κυβέρνηση ωστόσο αρνείται ότι χρειάζεται βοήθεια και ζητεί από τους Υπουργούς του Γιούρογκρουπ να "μην πανικοβάλλονται".

    Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα The Irish Independent, η ιρλανδική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια απ' ευθείας προς τις τράπεζες της χώρας.

    "Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υποχρεωθεί να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης για το σύνολο του κράτους, ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια ένεση (ευρωπαϊκής βοήθειας) στις τράπεζες για να σταθεροποιηθεί το ευρώ και να ηρεμήσουν οι αγορές", διαβεβαιώνει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα, ο Λένιχαν, ο οποίος συμμετέχει στις Βρυξέλλες σε μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, "θα μεταβεί εκεί (...) επιθυμώντας να δεχθεί κεφάλαια (ευρωπαϊκης βοήθειας) για τις τράπεζες" ώστε να "αποφευχθεί ένα σχέδιο διάσωσης των δημόσιων οικονομικών" στο σύνολό τους. "Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αυτή την προσφυγή σε (ευρωπαϊκά) κεφάλαια ως προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί το ευρώ, όμως υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις και τους όρους που συνδέονται με την αποδοχή ενός σχεδίου διάσωσης των τραπεζών", συνεχίζει η "Irish Independent", επικαλούμενη πηγή την οποία δεν κατονομάζει.

    Τη διενέργεια συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για "την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας", ανακοίνωσε την Τρίτη ο αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα επίτροπος Όλι Ρέν.

    "Η Επιτροπή εργάζεται από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και βεβαίως τις ιρλανδικές Αρχές με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας", δήλωσε απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλες. "Αναμένω ότι το Euro group θα υποστηρίζει το εγχείρημα", δήλωσε ο κ.Ρέν.

    Οι συνομιλίες έχουν ως στόχο την "εξεύρεση λύσεων" για τις τράπεζες, είπε, καθώς σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο, το Δουβλίνο θα μπορούσε να ζητήσει ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη για τη διάσωση των τραπεζών του.

    Πορτογαλία: Η χώρα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησής της

    Η Πορτογαλία εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί διεθνή διάσωση της οικονομίας της, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Φερνάντο Τεξέϊρα ντος Σάντος, σε αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις του, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο κ.Τεξέϊρα ντος Σάντος είχε δηλώσει ότι ο κίνδυνος να ζητήσει η Πορτογαλία έκτακτη βοήθεια ήταν υψηλός.

    Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, αργά τη δευτέρα, ο κ.Τεξέϊρα ντος Σάντος δήλωσε ότι οι δηλώσεις του προς την βρετανική εφημερίδα είχαν παρερμηνευτεί. "

    Δεν υπήρξαν επαφές με τις Αρχές στις Βρυξέλες, είτε επίσημες, είτε ανεπίσημες", με πρόθεση εξασφάλισης στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, δήλωσε ο κ.Τεξέϊρα ντος Σάντος, σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa. "Τίποτε εξ'όσων ανέφερα προς τους Financial Times υποδεικνύει ότι ομολόγησα κάτι τέτοιο", δήλωσε ο υπουργός. Υπήρχαν πολλές "ανυπόστατες φήμες", υποστήριξε. Η Πορτογαλία είναι οικονομικά ισχυρή ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, δήλωσε ο κ.Τεξέϊρα ντος Σάντος.

    Σχετική είδηση: Eurostat: Στο 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα για το 2009

    Είδηση: 47521

    [04] Με αυξημένο επιτόκιο τα νέα έντοκα

    Τριτη, 16 11 2010 14:28

    Στην άντληση ποσού 390 εκατ. ευρώ προχώρησε το ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, λήξεως 11 Φεβρουαρίου 2011, που πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού (300 εκ.ευρώ) καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκ.ευρώ. Η απόδοση των τίτλων αυξήθηκε κατά 35 μονάδες βάσης, στο 4,10% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου, όπου η μέση απόδοση είχε περιοριστεί στο 3,75%, ανακοίνωσε ο Οργανισμνός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Η προσφορά καλύφθηκε κατά 4,98 φορές έναντι ποσοστού κάλυψης 5,19 κατά την προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου.

    Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 (Τ+3). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47522

    [05] Βατοπέδι: Σήμερα η ψηφοφορία για την παραπομπή των «πέντε»β

    Τριτη, 16 11 2010 12:58

    Το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου θα συζητηθεί το απόγευμα στη Βουλή, ενώ θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι στο δικαστικό συμβούλιο, των πέντε πρώην υπουργών (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος) της Νέας Δημοκρατίας που κατηγορούνται. Για να αποφασιστεί η παραπομπή χρειάζεται 151 ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοβουλευτική ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 47518

    [06] Ανακοίνωση της ΕΡΤ για την οικονομική διαχείριση

    Τριτη, 16 11 2010 18:23

    Η ΕΡΤ δεν είναι «προβληματική» οικονομικά και διαχειριστικά εταιρεία, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η δημόσια ραδιοτηλεόραση, απαντώντας σε αναφορές δημοσιευμάτων που την εντάσσουν, βάσει έρευνας της Eurostat στις ΔΕΚΟ που επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

    Σχετικά με αναφορές δημοσιευμάτων ότι, βάσει έρευνας της Eurostat, η ΕΡΤ Α.Ε. εντάσσεται στις ΔΕΚΟ που συμμετέχουν και επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, για την πλήρη και ορθή ενημέρωση όλων τονίζονται τα ακόλουθα :

    1. Στις 31/12/2009 τα συσσωρευμένα χρέη της ΕΡΤ ήταν 112 εκατ. ευρώ και οι συσσωρευμένες ζημίες119 εκατ. ευρώ.

    2. Στις 31/10/2010 τα χρέη της ΕΡΤ διαμορφώθηκαν στα 45 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μειώθηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ και έως τη λήξη της χρήσης 2010 (31/12/2010) είναι διασφαλισμένη η περαιτέρω ουσιαστική μείωση των χρεών και ζημιών.

    3. Η πορεία ταχύτατης οικονομικής εξυγίανσης της ΕΡΤ είναι δεδομένη και στηρίζεται στη δημιουργία πρωτογενών ετησίων πλεονασμάτων. Το πραγματικό ταμειακό πλεόνασμα στις 31/12/2010 θα διαμορφωθεί σε ποσό πλέον των 40 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ποσοτικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί και κατά τη χρήση του 2011, με αποτέλεσμα να έχουν εντός του 2012 ουσιαστικά εξαλειφθεί τα χρέη και να είναι δευτερεύον οικονομικό στοιχείο οι όποιες λογιστικά διατυπούμενες ζημίες, δεδομένου μάλιστα του από ετών καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ Α.Ε., ποσού 259 εκατ. ευρώ.

    4. Σημειώνεται για άλλη μια φορά ότι, η ΕΡΤ έχει από τον Ιούλιο 2010 πρόσθετη ανοικτή γραμμή χρηματοδότησης-δανείου με πλαφόν 30 εκατ. ευρώ και επιτόκιο (spread) 3% πλέον Euribor, χωρίς εγγύηση του Δημοσίου, που είναι χαρακτηριστικό υγιούς και ασφαλούς οικονομικής επιχείρησης, το δε μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού δεν έχει μέχρι σήμερα χρειασθεί να αναλάβει και ούτε προβλέπεται για το προσεχές διάστημα.

    5. Στη δημιουργία αυτών των πλεονασμάτων και στην οικονομική εξυγίανση συμβάλλουν κατά ποσοστό περίπου 60% οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μέσω της περικοπής των αμοιβών τους, όταν μάλιστα δεν έλαβαν αυξήσεις κατά το 2009, σε αντίθεση με όλους τους άλλους εργαζόμενους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

    6. Τα σχηματιζόμενα σημαντικά οικονομικά πλεονάσματα, εκτός από τη χρήση τους για την κάλυψη των χρεών και ζημιών, δίνουν τη δυνατότητα άμεσων επενδύσεων σε ποιοτικό πρόγραμμα και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε η ΕΡΤ να εκπληρώνει τους σκοπούς της και να επιστρέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους πολίτες την εισφορά τους. (3,88 Ευρώ μηνιαία για κάθε μετρητή της ΔΕΗ)

    7. Με βάση όλα ανεξαιρέτως τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα η ΕΡΤ Α.Ε. δεν είναι "προβληματική" οικονομικά και διαχειριστικά εταιρεία.

    8. Τονίζεται ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την περαιτέρω εξυγίανση, οικονομική και λειτουργική, και την ανάπτυξη της ΕΡΤ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλεται, και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση να καταβάλλεται, κάθε προσπάθεια.

    Είδηση: 47538

    [07] Γαλλία: Σκάνδαλο με το φάρμακο Mediator

    Τριτη, 16 11 2010 16:25

    Ένα νέο υγειονομικό σκάνδαλο ξέσπασε την Τρίτη στη Γαλλία σχετικά με το , ένα φάρμακο κατά του διαβήτη που χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του αισθήματος της πείνας, το οποίο κυκλοφορούσε στη χώρα μέχρι το 2009 και το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο το λιγότερο 500 ανθρώπων σε περισσότερα από 30 χρόνια.

    Ο νέος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν δήλωσε την Τρίτη "ανήσυχος για το θέμα", μετά την εκτίμηση της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας (Afssaps) ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προκάλεσε "τουλάχιστον 500 θανάτους".

    Το φάρμακο κυκλοφορούσε στη Γαλλία από το 1975 έως το Νοέμβριο του 2009. Συνολικά 5 εκατομμύρια ασθενείς στη χώρα έχουν πάρει το Mediator, το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε τη νοσηλεία 3.500 ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα.

    Στην Ιταλία και την Ισπανία το benfluorex (βενφλουορέξη) απαγορεύθηκε το 2005, ενώ στην Κύπρο και την Πορτογαλία αποσύρθηκε μετά την απαγόρευσή του στη Γαλλία. Η Ιρέν Φρανσόν, μία γιατρός που αποκάλυψε την υπόθεση σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο "τη μεγάλη της ανακούφιση" που είδε να αναγνωρίζεται επισήμως αυτή η "υγειονομική καταστροφή".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 47531

    [08] «Χειρ Αγγέλου: ένας ζωγράφος εικόνων στη βενετοκρατούμενη Κρήτη» στο Μουσείο Μπενάκη

    Τριτη, 16 11 2010 17:53

    Την αναδρομική έκθεση "Χειρ Αγγέλου", του ζωγράφου εικόνων, Αγγέλου Ακοτάντου, παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου (στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του κεντρικού κτιρίου Κουμπάρη 1) με σκοπό να αναδείξει έναν επώνυμο ζωγράφο των ύστερων βυζαντινών χρόνων και να φωτίσει το έργο του. Τα έργα: Εκτίθενται 49 έργα: 47 εικόνες, ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο από το Μουσείο του Λούβρου και η διαθήκη του ζωγράφου από τα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας.

    Προέλευση των έργων

    1. Από Μουσεία του εξωτερικού: Βρετανικό Μουσείο, Μουσείο Fitzwilliam- Κέμπριτζ, Μουσείο του Λούβρου, Μουσείο Εικόνων-Recklinghausen, Galleria Sabauda-Τορίνο, Pinacoteca Nazionale-Bologna, Μουσείο Εικόνων του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Κρατικά Αρχεία Βενετίας

    2. Από Δημόσια Μουσεία της Ελλάδας: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Κανελλοπούλου, Μουσείο Εικόνων-Ζάκυνθος, Μουσείο Αντιβουνιώτισσας-Κέρκυρα

    3. Από Μονές: Μονή Αγίου Ιωάνη του Θεολόγου-Πάτμος, Μονή Ευαγγελισμού-Πάτμος, Μονή Βαρσαμονέρου, Οδηγήτριας και Αγία Μονή Βιάννου Κρήτης

    4. Από ναούς: Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ερμούπολη Σύρου, Προφήτη Ηλία και Μεταμορφώσεως στη Νάξο, Αγίας Αικατερίνης στη Φολέγανδρο, ενοριακός ναός στις Μάλλες Ιεράπετρας

    5. Από ιδιωτικές συλλογές των Αθηνών και της Κέρκυρας

    6. Από το Μουσείο Μπενάκη και

    7. την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης (Συλλογή εικόνων Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών)

    Ο ζωγράφος Άγγελος Ακοτάντος

    Στις 26 Απριλίου του 1436 ο Κρητικός ζωγράφος Άγγελος Ακοτάντος ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και με την αφορμή αυτή συντάσσει, ιδιοχείρως, τη διαθήκη του. Το κείμενο της διαθήκης ξεκινά ως εξής: «Δια την παράβασιν του προπάτορος Αδάμ πάντες παρεδώθημεν τω θανάτω και τη φθορά και ουδείς εστιν των ανθρώπων ος ζήσεται και ουχ όψεται θάνατον. Δια τούτο καγω΄Άγγελος Κοτάντος ο ζωγράφος, ως άνθρωπος θνητός και υπόχρεως των θανάτω και μέλλω αποπλεύσαι εν Κωνσταντινουπόλει, διατάτομαι και την εμήν διαθήκην ποιώ εις τα εμά πράγματα και ούτως λέγω». Από το κείμενο της διαθήκης πληροφορούμαστε ότι:

    1. Ο Άγγελος Ακοτάντος ζει στο Χάνδακα της Κρήτης, όπου και ασκεί τη ζωγραφική τέχνη.

    2. Έχει δυο αδελφούς, τον Ιωάννη, επίσης ζωγράφο και τον Θεόδωρο, σχολάρχη και μιαν αδελφή, τη Μπάρμπινα.

    3. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Μαρμαρά και την εποχή που συντάσσει τη διαθήκη, η γυναίκα του περιμένει το πρώτο τους παιδί.

    4. Διαθέτει σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία και με τη διαθήκη ρυθμίζει τα κληρονομικά του ζητήματα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

    5. Διαθέτει προσωπική βιβλιοθήκη με σημαντικό αριθμό βιβλίων.

    6. Τα σύνεργα της δουλειάς του και τα σχέδια ζωγραφικής κληροδοτεί στο παιδί που θα γεννηθεί, αν είναι αγόρι και θέλει να μάθει τη ζωγραφική τέχνη, διαφορετικά τα αφήνει στον αδελφό του Ιωάννη.

    7. Εκτελεστές της διαθήκης ορίζει τον Μανουήλ Μαρμαρά χρυσοχόο και κουμπάρο του, τη γυναίκα του Ελένη και τον ανιψιό του Μιχελή Πρίγκιπα.

    Η διαθήκη εύγλωττα αφήνει να διαφανεί η κοινωνική θέση του ζωγράφου: ένας ευκατάστατος αστός που ζει και εργάζεται στην πόλη του βενετοκρατούμενου Χάνδακα. Η περίπτωση του ζωγράφου Αγγέλου μάς επιτρέπει να σκιαγραφήσουμε το πορτραίτο του καλλιτέχνη στην Ύστερη βυζαντινή κοινωνία και να διαπιστώσουμε την αλλαγή στη θέση του ζωγράφου, μέσα από την οποία προετοιμάζεται ο Αναγεννησιακός καλλιτέχνης-δημιουργός.

    Η περίοδος της καλλιτεχνικής δράσης του ζωγράφου Αγγέλου Ακοτάντου τοποθετείται ανάμεσα στο 1425 και το 1450, το έτος που πεθαίνει. Οι εικόνες του χαρακτηρίζονται από υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα, στην οποία συνυπάρχουν οι αναζητήσεις της ζωγραφικής της Κωνσταντινούπολης με την εκλεκτική υιοθέτηση στοιχείων της βενετσιάνικης ζωγραφικής. Με τις εικόνες του ο Άγγελος φαίνεται να συμμετέχει αλλά και να σχολιάζει σημαντικά θεολογικά ζητήματα του καιρού του, πράγμα που φανερώνει το εύρος των προβληματισμών και της κατάρτισής του. Καθιερώνει εικονογραφικά τη λατρεία «νέων» αγίων, όπως ο άγιος Φανούριος, «προπαγανδίζει» υπέρ της Ένωσης της Ανατολικής με τη Δυτική Εκκλησία με τις εικόνες του Ασπασμού των αποστόλων Πέτρου και Παύλου, επεξεργάζεται θέματα με λεπτές θεολογικές αποχρώσεις, όπως ο Χριστός η Άμπελος, στις οποίες ενδεχομένως να εμπεριέχεται και κάποια φιλενωτική διάθεση.

    Ο ζωγράφος Άγγελος υπήρξε ο πιο σπουδαίος ζωγράφος μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας εποχής. Είναι η εποχή που το κέντρο της καλλιτεχνικής παραγωγής μετατοπίζεται, λόγω των δυσχερών ιστορικών συγκυριών, από την πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους, την Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα της βενετοκρατούμενης Κρήτης, τον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο). Οι πηγές παραδίδουν τα ονόματα ενός μεγάλου αριθμού Κωνσταντινουπολιτών ζωγράφων, οι οποίοι μεταφέρουν στο Χάνδακα την έδρα της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας. Η έκθεση αναζητά την τέχνη αυτών των ζωγράφων που σήμερα λανθάνει σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να δείξει πως αυτοί υπήρξαν οι δάσκαλοι του Αγγέλου. Επομένως εκτός από το έργο του ζωγράφου Αγγέλου, παρουσιάζονται δείγματα της τέχνης που δημιουργείται γύρω στο 1400. Παράλληλα εκτίθενται εικόνες που τεκμηριώνουν το πόσο σπουδαίος ζωγράφος υπήρξε ο Άγγελος για τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους ζωγράφους.

    Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο ζωγράφος Άγγελος ήταν ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος του 15ου αιώνα. Για το λόγο αυτό η έκθεση ολοκληρώνεται με την εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου από ομώνυμο ναό στην Ερμούπολη της Σύρου, που φέρει την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

    Ενότητες της έκθεσης

    Η έκθεση διαιρείται σε τρεις ενότητες:

    Ενότητα Α΄. Γύρω στο 1400: Κωνσταντινούπολη και Κρήτη

    Ενότητα Β΄. Ο ζωγράφος Άγγελος Ακοτάντος

    Ενότητα Γ΄. Μετά τον Άγγελο

    Παράλληλες εκδηλώσεις

    1.Ξεναγήσεις στο κοινό. Σε καθημερινή βάση η επιμελήτρια της έκθεσης και άλλοι ειδικοί επιστήμονες θα προσφέρουν ξεναγήσεις για το κοινό. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στον Τύπο.

    2. Οι διαλέξεις της Παρασκευής. Έξι διαλέξεις φωτίζουν την τέχνη της περιόδου (βλ. το αναλυτικό πρόγραμμα στη σχετική σελίδα). Με το τέλος της διάλεξης το κοινό θα συμμετέχει σε ξενάγηση που θα προσφέρει ο ομιλητής της ημέρας μαζί με την επιμελήτρια της έκθεσης.

    Ο κύκλος των διαλέξεων ξεκινά αυτή την Παρασκευή 19/11 με τη διάλεξη «Χειρ Αγγέλου» από την επιμελήτρια της έκθεσης.

    3. Τρίτη 21 Δεκεμβρίου «Η ζωγραφική του Αγγέλου μέσα από τα μάτια των σύγχρονων ζωγράφων». Μια συζήτηση της επιμελήτριας της έκθεσης με τον Αλέκο Λεβίδη και το Γιώργο Χατζημιχάλη με τη συμμετοχή και άλλων ζωγράφων.

    4. Διεθνές Συμπόσιο «1400-1450: η καλλιτεχνική παραγωγή στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία και τη βενετοκρατούμενη Κρήτη» 15-16 Ιανουαρίου 2011, αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

    5. Μουσική εκδήλωση 16 Ιανουαρίου (τελευταία μέρα της έκθεσης).

    Ο Γιώργης Ξυλούρης, ο Αχιλλέας Περσίδης και ο Ζαχάρης Σπυριδάκης ερμηνεύουν αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο

    Εκπαιδευτικά προγράμματα

    Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη με την επιμέλεια της Μαρία Χριστίνας Γιαννουλάτου ετοίμασε ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ζωγράφους στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και το ζωγράφο Άγγελο.

    Είδηση: 47537

    [09] Επιπλέον διαστάσεις και μποζόνιο του Χιγκς ίσως και μέσα στο 2011

    Τριτη, 16 11 2010 18:03

    Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) είναι αισιόδοξοι, καθώς τα πειράματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων έχουν ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα να ευελπιστούν ότι, ακόμα και του χρόνου, είναι δυνατό να προκύψουν οι πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη κι άλλων διαστάσεων στο σύμπαν, πέρα από τις ήδη γνωστές τέσσερις, τρεις του χώρου (μήκος, πλάτος, ύψος) και τον χρόνο.

    Επίσης εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν αν όντως υπάρχει το μυστηριώδες υποατομικό σωματίδιο «μποζόνιο του Χιγκς». Ο φυσικός Γκουίντο Τονέλι εκτίμησε ότι, καθώς το 2011 θα αυξηθεί η ενέργεια με την οποία θα γίνονται οι συγκρούσεις πρωτονίων στον επιταχυντή, η αναζήτηση επιπλέον διαστάσεων θα διευκολυνθεί.

    Προς το παρόν, ο επιταχυντής κάνει προσωρινά συγκρούσεις ιόντων μολύβδου, πριν ξαναγυρίσει στη βασική «δουλειά» του, τις συγκρούσεις πρωτονίων.

    Στις 6 Δεκεμβρίου το τεράστιο μηχάνημα θα τεθεί πάλι εκτός λειτουργίας για συντήρηση και θα επαναλειτουργήσει το Φεβρουάριο του 2011, οπότε αρκετοί φυσικοί αναμένουν και τις πρώτες κρίσιμες ανακαλύψεις. Μετά, ο επιταχυντής θα κλείσει για μια ακόμη φορά και θα ξαναλειτουργήσει το 2013, οπότε πλέον θα «τρέξει» στο μέγιστο της ενεργειακής ισχύος του για τα επόμενα χρόνια.

    Παράλληλα όμως με τις επιστημονικές αναζητήσεις τους, οι ερευνητές του CERN έχουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους. Έτσι, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», 20 φυσικοί του πειράματος «Άτλας» δημιούργησαν τη δική τους δισκογραφική εταιρία, τη «Neutralino Records», που φέρει το όνομα του, προς το παρόν θεωρητικού, υποατομικού σωματιδίου νετραλίνο.

    Ήδη ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Resonance» (Συντονισμός). Οι μουσικές αναζητήσεις των επιστημόνων του CERN περιλαμβάνουν από κλασικά κομμάτια στο πιάνο μέχρι τραγούδια ποπ. Σκεφτείτε τι έμπνευση θα έχουν, όταν πράγματι ανακαλύψουν τις νέες (και προβλεπόμενες από αρκετές θεωρίες) διαστάσεις.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 47539

    [10] Δοκιμή θεραπείας με βλαστοκύτταρα σε ασθενή με εγκεφαλικό

    Τριτη, 16 11 2010 17:40

    Υγεια

    Γιατροί στη Σκοτία, που εργάζονται για τη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReNeuron, ολοκλήρωσαν την αγωγή του πρώτου ασθενούς στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής κλινικής δοκιμής για να διαπιστωθεί αν η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που έχουν μείνει ανάπηροι από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η δοκιμή είναι η πρώτη στον κόσμο κατά την οποία χρησιμοποιείται θεραπεία με νευρικά βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με εγκεφαλικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές της δοκιμής.

    Ο Κιθ Μιούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών και Ψυχολογίας της Γλασκώβης, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνητών, δήλωσε πως ο πρώτος ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική διαδικασία και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

    Η διαδικασία περιλάμβανε την ενέσιμη έγχυση νευρικών βλαστοκυττάρων της ReNeuron στον εγκέφαλο του ασθενούς, με την ελπίδα ότι τα κύτταρα αυτά θα αποκαταστήσουν περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη από το εγκεφαλικό, βελτιώνοντας έτσι τόσο τη νοητική όσο και τη σωματική λειτουργία του.

    Αντίθετα από την κλινική δοκιμή της αμερικανικής εταιρείας Geron σε ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλική στήλη, η οποία άρχισε τον περασμένο μήνα, στη σκοτσέζικη μελέτη χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα ηλικίας άνω των δύο μηνών (ενώ τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται στην δοκιμή της Geron προέρχονται από έμβρυα μικρότερα των δύο μηνών).

    Τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από έμβρυα άνω των δύο μηνών δεν έχουν την ίδια ευελιξία για να μετατρέπονται σε διάφορους τύπους ιστών, την οποία έχουν τα βλαστοκύτταρα από έμβρυα κάτω των δύο μηνών.

    Συνολικά, 12 ασθενείς θα υποβληθούν στην κυτταρική θεραπεία ReN001 της ReNeuron, έπειτα από έξι ως 24 μήνες αφότου είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο -προκαλείται από φραγμό της ροής του αίματος στον εγκέφαλο- και η πρόοδός τους θα παρακολουθηθεί για δύο χρόνια στο πλαίσιο της δοκιμής.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47536

    [11] Το φλερτ μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από διασκέδαση

    Τριτη, 16 11 2010 15:23

    Το φλερτ μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή διασκέδαση, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που υποστηρίζει ότι η επιτυχία ενός φλερτ εξαρτάται ως ένα βαθμό από την εικόνα που έχει κάποιος για το «προσωπικό του ύφος» στο φλερτ. Είτε κάποιος προτιμάει να πλησιάζει έναν άγνωστο σε ένα μπαρ, είτε να καθίσει και να περιμένει το αντικείμενο του πόθου του να πλησιάσει, είναι χαρακτηριστικά, που, αν κάποιος τα αναγνωρίσει στον εαυτό του, θα τον βοηθήσουν, στη συνέχεια, να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας σχέσης, σύμφωνα με τον Τζέφρι Χολ, επίκουρο καθηγητή Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Κάνσας.

    Ο Χολ ολοκλήρωσε πρόσφατα την έρευνά του με θέμα τον τρόπο που φλερτάρουν οι ενήλικες όταν βγαίνουν, ρωτώντας περισσότερους από 5.100 ανθρώπους για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για κάποιον ή κάποια.

    Κατά τον Χολ, υπάρχουν ουσιαστικά πέντε είδη φλερτ: το σωματικό, το παραδοσιακό, το ευγενικό, το ειλικρινές και το παιχνιδιάρικο. Ενδεικτικά, ο Χολ αναφέρει ότι στο σωματικό φλερτ, οι άνθρωποι εκφράζουν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον στον πιθανό σύντροφο και συχνά μπορούν να προχωρήσουν τη σχέση, να έχουν περισσότερη σεξουαλική χημεία και στενότερο συναισθηματικό δεσμό με τον/την σύντροφό τους.

    Στο παραδοσιακό φλερτ, υπάρχει η τάση να αναμένεται ο άνδρας να κάνει το πρώτο βήμα με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν περισσότερο τον παθητικό ρόλο. Σύμφωνα με τον Χολ, όσοι εκπρόσωποι και των δύο φύλων προτιμούν αυτό τον τύπο φλερτ, συνήθως επιλέγουν πιο «στενές επαφές».

    Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι, των οποίων ο τρόπος που φλερτάρουν είναι «παιχνιδιάρικος» και στοχεύει περισσότερο στο να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, εξηγεί ο Χολ. Αυτοί οι άνθρωποι, προσθέτει, είναι λιγότερο πιθανό να συνάπτουν ουσιαστικές σχέσεις και με διάρκεια.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 47525

    [12] Παλαιστίνη: Διαβουλεύσεις Ισραήλ - ΗΠΑ

    Τριτη, 16 11 2010 19:16

    Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές στην Παλαιστίνη, μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών για το θέμα του εποικιστικού προγράμματος του Ισραήλ. Για το θέμα αυτό, η πλευρά των Ισραηλινών ζήτησε από τις ΗΠΑ γραπτές εγγυήσεις και μάλιστα πριν ψηφίσει το πάγωμα του συγκεκριμένου προγράμματος στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Παλαιστινίων - Ισραήλ, που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβρη μετά από πολλά εμπόδια ξεκίνησε νέος κύκλος συνομιλιών των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου: «Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει εγγράφως τις εγγυήσεις που συμφωνήθηκαν με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν στη Νέα Υόρκη. Μόνο όταν αυτές οι εγγυήσεις δοθούν ο πρωθυπουργός θα τις παρουσιάσει στην κυβέρνηση. Ο λόγος της καθυστέρησης της διατύπωσης του αμερικανικού εγγράφου, είναι οι παλαιστινιακές αντιρρήσεις στις εγγυήσεις που λαμβάνει το Ισραήλ».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Είδηση: 47540

    [13] Και η τροπόσφαιρα υπερθερμαίνεται, εδώ και δεκαετίες

    Τριτη, 16 11 2010 17:26

    Όχι μόνο η επιφάνεια της Γης ανεβάζει θερμοκρασία, αλλά και η τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, όπου λαμβάνουν χώρα οι αλλαγές του καιρού, υπερθερμαίνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με νέα στοιχεία βρετανών και αμερικανών μετεωρολόγων.

    Οι ερευνητές της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας και του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεπιστημονικό περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Wiley Interdisciplinary Reviews-Climate Change", ανέλυσαν στοιχεία των θερμοκρασιών της τροπόσφαιρας κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και συμπέραναν ότι στο συγκεκριμένο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας αυξάνεται η θερμοκρασία, όπως ακριβώς θα αναμενόταν, καθώς συσσωρεύονται «αέρια του θερμοκηπίου» και παγιδεύεται η θερμότητα.

    Η νέα μελέτη ουσιαστικά θέτει τέρμα στην 20ετή διαμάχη, που ξεκίνησε το 1990, όταν μια προηγούμενη επιστημονική έρευνα, βασισμένη σε στοιχεία δορυφόρων, είχε εγείρει ερωτήματα κατά πόσο όντως ανεβαίνει η θερμοκρασία στην τροπόσφαιρα, άσχετα με την άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

    Οι αποκλίσεις που τότε είχαν παρατηρηθεί ανάμεσα στις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων των επιστημόνων και στις δορυφορικές παρατηρήσεις -οι οποίες αμφισβητούσαν την άνοδο της θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα- οφείλονταν στον τρόπο που είχαν γίνει εκείνες οι μετρήσεις, σύμφωνα με την υπεύθυνη της νέας μελέτης, μετεωρολόγο Νταϊάν Σίμπελ, της ΝΟΑΑ.

    Η μέτρηση της θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα είναι τεχνικά πιο πολύπλοκη σε σχέση με την μέτρηση της επιφανειακής θερμοκρασίας. Στη δεκαετία του ΄50 έγιναν οι πρώτες μετρήσεις με μεγάλα μετεωρολογικά μπαλόνια που έφτασαν στην τροπόσφαιρα και ακολούθησαν το 1979 τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι, όμως σε καμία περίπτωση τα παλαιότερα στοιχεία δεν ήσαν ακριβή, όπως εκτιμούν τώρα οι επιστήμονες.

    Όταν η επιστημονική μελέτη του 1990 διαπίστωσε έλλειψη στοιχείων για άνοδο θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα, ειδικά στην περιοχή των τροπικών, ορισμένοι επιστήμονες αμφισβήτησαν τότε την αξιοπιστία των κλιματικών μοντέλων, ενώ άρχισαν να αναρωτιούνται αν ακόμα και η υπερθέρμανση στην επιφάνεια της Γης είναι τελικά πραγματική.

    Η νέα έρευνα (μετα-ανάλυση), που επαναξιολόγησε και συνέκρινε 195 επιστημονικές εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω στην τροπόσφαιρα, κατέληξε στο οριστικό συμπέρασμα ότι το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας όντως «ανεβάζει πυρετό» και συνεπώς δεν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στις εμπειρικές παρατηρήσεις και στα θεωρητικά κλιματικά μοντέλα.

    Η νέα εκτίμηση έρχεται να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» των επιστημόνων εναντίον των λεγόμενων «σκεπτικιστών» (ιδίως στις ΗΠΑ), οι οποίοι τελευταία έχουν γίνει πιο θορυβώδεις στις αμφιβολίες τους κατά της κλιματικής αλλαγής και του ρόλου που παίζουν σε αυτήν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Νέες διεθνείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή θα ξεκινήσουν στο Κανκούν του Μεξικού, στις 29 Νοεμβρίου, αλλά οι προοπτικές για μια νέα δεσμευτική συμφωνία περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μάλλον αδύναμες.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 47535

    [14] Σχέδια για χωροχρονικό «μανδύα» που θα εξαφανίζει γεγονότα από την ιστορία

    Τριτη, 16 11 2010 16:52

    Αν ο λεγόμενος «μανδύας αορατότητας», που κάνει τα πράγματα αόρατα και βρίσκεται ήδη στα σκαριά, φαντάζει ήδη εξωπραγματικός, τι πρέπει να πει κανείς για το σχέδιο των επιστημόνων, που πιστεύουν ότι ίσως είναι εφικτή η δημιουργία ενός χωροχρονικού μανδύα, μιας «τρύπας» ή ενός «τούνελ» στην πραγματικότητα, που θα εξαφανίζει ολόκληρα γεγονότα από την ιστορία;

    Οι ερευνητές, υπό τον οπτικό φυσικό Μάρτιν ΜακΚολ του Imperial College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό οπτικής «Journal of Optics», πιστεύουν ότι μια τέτοια συσκευή, αν ποτέ πράγματι κατασκευαστεί, θα μπορεί να «κρύβει», άρα να «σβήνει» πράξεις και περιστατικά της ιστορίας, σαν να μη συνέβησαν ποτέ. Στην πράξη, πάντως, αυτό σε πρώτη φάση θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο ειδικό περιβάλλον μιας οπτικής ίνας.

    Οι βρετανοί ερευνητές προτείνουν την επέκταση της χρήσης των «μετα-υλικών», που ωθούν το φως να κυλήσει γύρω από τα αντικείμενα, έτσι ώστε αυτά να γίνονται «αόρατα» στα μάτια των παρατηρητών, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν το «κρυμμένο» από το φως αντικείμενο.

    Με βάση την ίδια επιστημονική αρχή, όπως δήλωσε ο ΜακΚολ, «είναι πιθανώς δυνατό να χρησιμοποιηθούν μετα-υλικά για να 'κάμψουν΄τις ακτίνες του φωτός όχι μόνο στο χώρο, αλλά και στο χρόνο, άρα στο χωρόχρονο, πράγμα που θα οδηγούσε κυριολεκτικά στην προσθήκη μιας νέας διάστασης στον μανδύα αορατότητας».

    Η ομάδα του ΜακΚολ οραματίζεται τη δημιουργία ενός «κενού» στο χωρόχρονο, που θα «έκρυβε» από τον θεατή-παρατηρητή οποιαδήποτε γεγονότα ή δράσεις μέσα σε αυτό. Όταν η κρυμμένη πράξη θα ολοκληρώνεται, ο μανδύας θα απενεργοποιείται και η πράξη θα είναι σαν μην έγινε ποτέ. Αυτό, για παράδειγμα, κατά τους ερευνητές, θα επέτρεπε σε ένα εγκληματία να τελέσει ανενόχλητος μια παρανομία. Σύμφωνα με τον ΜακΚολ, ένας ληστής θα μπορούσε να δημιουργεί ένα αόρατο διάδρομο που οδηγεί σε ένα χρηματοκιβώτιο, να το διαρρηγνύει με την ησυχία του και να το σκάει, χωρίς καμία κάμερα ασφαλείας να μπορεί να τον δει. Αντίθετα, ένας «απλός» μανδύας αορατότητας θα έκρυβε το χρηματοκιβώτιο από τα μάτια των επίδοξων ληστών, αλλά όχι από την κατάλληλη κάμερα ασφαλείας.

    Πάντως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς για το μετα-υλικό ενός χωροχρονικού μανδύα και τις αναγκαίες ιδιότητές του, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα θεμελιώδη προβλήματα που απαγορεύουν την κατασκευή του -προς το παρόν, τουλάχιστον. Για να δημιουργηθεί ένα χωροχρονικό κενό ακόμα και λίγων μόνο δευτερολέπτων, θα χρειαζόταν ένας μανδύας μεγαλύτερος από όλη τη Γη, ενώ το μετα-υλικό θα έπρεπε να επιταχύνει τις ακτίνες του φωτός πέρα από την ταχύτητα-όριο του τελευταίου.

    Παρόλα αυτά, οι βρετανοί ερευνητές ήδη σχεδίασαν μια πιο «νερωμένη» έκδοση ενός χωροχρονικού μανδύα από οπτικές ίνες, που θα μπορεί να κρύβει τα γεγονότα μόνο από τους παρατηρητές που στέκονται ακριβώς μπροστά από τα εισερχόμενα κύματα φωτός. Ο ΜακΚόλ πιστεύει ότι μπορεί να κατασκευάσει μέσα στο 2011 ένα μανδύα οπτικών ινών, που θα δημιουργεί ένα χωροχρονικό κενό μήκους περίπου 30 εκατοστών, που θα κρύβει πράξεις διάρκειας μερικών νανο-δευτερολέπτων.

    Άλλοι φυσικοί, όπως ο Ουλφ Λέοναρντ του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους στη Σκωτία, αμφιβάλλουν, όμως, αν ακόμα και αυτός ο λιγότερο αποτελεσματικός χωροχρονικός μανδύας μπορεί να δημιουργηθεί με την υπάρχουσα τεχνολογία.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47533

    [15] Επενδυτικό ενδιαφέρον για τον «Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Τριτη, 16 11 2010 16:05

    Την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον "Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος" καθώς και για ορισμένα αεροδρόμια στη Βρετανία εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας διαχείρισης αερολιμένων Fraport επιβεβαίωσε ανώτερο διευθυντικό στέλεχός της, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ. Η συγκεκριμένη (σ.σ. κεφαλαιακή) τοποθέτηση θα ήταν συμπληρωματικού χαρακτήρα έναντι αντίστοιχων που έχει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Fraport σε αερολιμένες αναδυομένων οικονομιών. «Τα διεθνή αεροδρόμια αντιστοιχούν σε 25% των βασικών κερδών μας και ελπίζουμε στην αύξηση του μεριδίου αυτού στο ένα τρίτο, κατά την επομένη πενταετία», δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζινέλ, αντιπρόεδρος επί θεμάτων διεθνών επενδύσεων και διαχείρισης της Fraport.

    Η Fraport, η οποία προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7 δισ.ευρώ στον αερολιμένα της στη Φρανκφούρτη, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, προσδοκά την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού τόσο σε αναδυόμενες όσο και σε ώριμες οικονομίες, δήλωσε ο Ζινέλ προς το Ρόιτερ, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου που διεξάγεται στο Δουβλίνο επί θεμάτων παγκόσμιας ανάπτυξης των αερομεταφορών.

    «Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης ποσοστού 55% που κατέχει στο Αεροδρόμιο Αθηνών, καθώς χρειάζεται να μειώσει το χρέος της. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο στοιχείο ενεργητικού, το οποίο γνωρίζουμε καλά και θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο επένδυσης σε αυτό», είπε ο Ζινέλ.

    Η Fraport βοήθησε κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Hochtief, η οποία κατέχει ποσοστό 45% του Αεροδρομίου, να το αναπτύξει. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής συμβούλων σχετικά με το ποσοστό που κατέχει στο Αεροδρόμιο των Αθηνών", πρόσθεσε.

    «Παρακολουθούμε επίσης την κατάσταση με την ΒΑΑ στη Βρετανία. μας αρέσουν τα αεροδρόμια στη Σκωτία που έχουν ένα καλό μίγμα κίνησης και μια ευρεία βάση αεροπορικών εταιριών και όχι μόνον μεταφορείς χαμηλού κόστους», δήλωσε ο Ζινέλ.

    Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε προς την ΒΑΑ, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην ισπανική εταιρία έργων υποδομής Ferrovial, ότι πρέπει να διασπάσει το δίκτυο αερολιμένων που διαθέτει στην Βρετανία, εξαιτίας απόφασης δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Η εταιρία δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Εφετείο επανέφερε υποχρέωση της ΒΑΑ να εκποιήσει το Αεροδρόμιο του Στάνστεντ, στα βορειανατολικά του Λονδίνου, και του αεροδρομίου της είτε στην Γλασκόβη είτε στο Εδιμβούργο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUETERS

    Είδηση: 47530

    [16] Συνεδρίαση του ΣΝΟ Γρεβενών για τον αποχιονισμό

    Τριτη, 16 11 2010 17:29

    Η λήψη μέτρων για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου του νομού ήταν το θέμα της συνεδρίασης του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) Γρεβενών, που έγινε σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010 υπό την προεδρία του νομάρχη, Δημοσθένη Κουπτσίδη.

    Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουπτσίδης δήλωσε ότι «κύριο μέλημα» είναι ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών στο θέμα του αποχιονισμού, o οποίος τα προηγούμενα χρόνια, όπως τόνισε ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο χάρη στον «υπερβάλλοντα ζήλο» των υπαλλήλων. Σύμφωνα με το νομάρχη Γρεβενών, στόχος είναι να κρατήθει ανοιχτή και επισκέψιμη η Ορεινή περιοχή και το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, που αποτελεί το σημαντικότερο πόλο τουριστικής ανάπτυξης του νομού, καθώς και οι οικισμοί, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ τα ζητήμτα που θα υπάρξουν στο θέμα των αρμοδιοτήτων, λόγω των αλλαγών του Καλλικράτη, αναμένεται να λυθούν, όπως τόνισε, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 47534

    [17] Ενισχυτική διδασκαλία στην Κοζάνη για μαθητές άπορων οικογενειών

    Τριτη, 16 11 2010 16:01

    Μέχρι και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 θα μπορούν να εγγραφούν στο Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης οι ενδιαφερόμενοι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας προσφέρει δωρεάν στήριξη των μαθητών στα μαθήματα: Αρχαία, Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αγγλική Γλώσσα και Ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Το Πρόγραμμα Ενισχυτικής διδασκαλίας απευθύνεται σε μαθητές, οι οικογένειες των οποίων έχουν ως 6.000 β¬ ατομικό και έως 12.000 β¬ οικογενειακό εισόδημα και μπορεί να ανήκουν στις ειδικές κοινωνικές ομάδες των ανέργων, των μονογονεϊκών οικογενειών και των μεταναστών.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να επικοινωνούν με το Γραφείο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης στην οδό Αμύντα 4, και στο τηλέφωνο 24610-49799 ή στο e-mail:

    document.write( '' );

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/ΑΡΣΙΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 47528

    [18] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

    Τριτη, 16 11 2010 16:00

    Εξιτήριο πήρε σήμερα (16/11/2010) από τον Άγιο Λουκά Θεσσαλονίκης ο βουλευτής της ΝΔ νομού Κοζάνης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος εισήχθη το βράδυ της Κυριακής, στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας. Οι εξετάσεις που έγιναν ήταν φυσιολογικές και η αδιαθεσία του κ. Παπαδόπουλου οφείλονταν, όπως όλα έδειξαν στην κούραση από το επιβαρημένο πρόγραμμα των τελευταίων ημερών.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 47527

    [19] Σε λειτουργία το τουριστικό site του Δήμου Βόλου

    Τριτη, 16 11 2010 15:28

    Από σήμερα λειτουργεί επίσημα το τουριστικό site του Δήμου Βόλου στη διεύθυνση www.volosinfo.gr νέο site έχει μοναδικό προσανατολισμό την τουριστική πληροφόρηση, παρέχει όλες τις κατηγορίες πληροφόρησης που παρέχονται από αντίστοιχα sites τουριστικών προορισμών του εξωτερικού και έρχεται να καλύψει την διαπιστωμένη ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου κόμβου, που έχει προσδιοριστεί από στελέχη του Δήμου Βόλου που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Το

    Ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες πληροφόρησης: πληροφορίες διαμονής και πρόσβασης πληροφορίες δραστηριοτήτων στην περιοχή αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Τέλος περιλαμβάνει γενικά στοιχεία όπως περιγραφή στοιχείων της περιοχής και της Αργούς τα οποία είναι αναπαραγωγές εντύπων που αξιολογήθηκαν θετικά από την διακίνησή τους σε τουριστικές εκθέσεις και τα οποία δίνουν ένα συνολικό στίγμα της περιοχής για τον επισκέπτη αλλά και υλικό για άτομα που θέλουν να προβάλλουν την περιοχή (δημοσιογράφους κτλ) .Όλες οι πληροφορίες που έχουν ενσωματωθεί έχουν προκύψει από αξιολόγηση των ερωτήσεων των επισκεπτών στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης από τα 6 χρόνια λειτουργίας του.

    Είδηση: 47524

    [20] Προσευχήθηκαν Μουσουλμάνοι στο Δ. Θέατρο

    Τριτη, 16 11 2010 13:48

    Περισσότεροι από 100 μουσουλμάνους συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο για να προσευχηθούν, με την ευκαιρία του εορτασμού της πρώτης μέρας της μουσουλμανικής γιορτής του Mπαϊράμ, ενώ θρησκευτικές εκδηλώσεις των μουσουλμάνων πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ελληνικές πόλεις και - κατά κύριο λόγο - στην Αθήνα.

    Το Μπαϊράμ ή Μπαϊράμι χαρακτηρίζεται γενικά από τους μουσουλμάνους σπουδαία και μεγάλη εορτή που μπορεί να είναι εθνική, πολιτική ή θρησκευτική, γιατί προσφέρονται ζώα για θυσία, σε ανάμνηση της θυσίας του Αβραάμ, και συμπίπτει με την Ιερή Αποδημία του Μωάμεθ.

    σύνταξη: Κατερίνα Κατσαρού

    Είδηση: 47520

    [21] Ποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι από τον Έβρο «μπαίνουν» στο περιφερειακό συμβούλιο Α. Μ. Θβ¦

    Τριτη, 16 11 2010 12:38

    Οι κ. κ. Γιώργος Ούστογλου, Σταύρος Βαβίας, Σταύρος, Παπαθανάκης, Μαρία Γκουγκουσκίδου, Λίτσα Κουκουβέλα και Νίκος Τζανίδης είναι οι έξι περιφερειακοί σύμβουλοι από τον Έβρο, του συνδυασμού της «Κοινωνικής Συμμαχίας», που θα συμμετέχουν στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με περιφερειάρχη τον κ. Άρη Γιαννακίδη και αντιπεριφερειάρχη Έβρου την κα. Γεωργία Νικολάου. Επίσης, στο περιφερειακό συμβούλιο θα συμμετέχουν τέσσερις Εβρίτες από το συνδυασμό της «Περιφερειακής Αναγέννησης» και πρόκειται για τους: Δημήτρη Πέτροβιτς, Χρήστο Γαλαζούλα, Σταύρο Καβαρατζή και Ελένη Δημούδη.

    Η κα. Δημούδη, ωστόσο, ενδέχεται τελικά να μείνει «εκτός», καθώς είναι πολύ πιθανό την έδρα της να καταλάβει ο επικεφαλής του συνδυασμού, Γιώργος Παυλίδης, δεδομένου ότι ο Έβρος έχει εκλέξει τις περισσότερες έδρες. Μία ακόμη έδρα, από τις συνολικά 12 που παίρνει ο Έβρος στο περιφερειακό συμβούλιο, καταλαμβάνει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Τρέλλης. Συνολικά, το περιφερειακό συμβούλιο θα αποτελείται από 51 μέλη, τα οποία θα προέρχονται και από τους πέντε νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Είδηση: 47517

    [22] Ικανοποίηση της νομαρχιακής επιτροπής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ. από τα αποτελέσματα της 2ης Κυριακήςβ¦

    Τριτη, 16 11 2010 12:37

    «Η δεύτερη Κυριακή έδειξε, τελικά, ότι υπάρχουν μεγάλα πολιτικά αποθέματα όταν οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και δίνουν τη νότα τους στον πολιτικό βίο του τόπου», ανέφερε σε δηλώσεις του στην Ε. ΡΑ ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Θανάσης Ράσιος, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Ράσιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζοντας πως «η διαφορά ήταν σαφής και ξεκάθαρη», ενώ χαρακτήρισε «καταπληκτική» την πορεία του συνδυασμού του Λευτέρη Χαμαλίδη για το δήμο Ορεστιάδας.

    Είδηση: 47516

    [23] «Η Ν. Δ. βγαίνει πιο ανανεωμένη, πιο δυνατή και πιο υπεύθυνη», από τις αυτοδιοικητικές εκλογέςβ¦

    Τριτη, 16 11 2010 12:36

    «Η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο πλευρό των νέων λειτουργών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν», αναφέρει σε δήλωσή της η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Έβρου του κόμματος, τονίζοντας, παράλληλα, πως «ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στο νομό Έβρου, επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου.

    Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο ανανεωμένη, πιο δυνατή και πιο υπεύθυνη». Εκφράζει, τέλος, τις ευχαριστίες της σε όλα τα επίπεδα της κομματικής οργάνωσης του νομού, για τη συνδρομή τους στον εκλογικό αγώνα, σημειώνοντας πως «το οργανωμένο κόμμα απέδειξε τη δύναμή του και την αμφίδρομη σχέση του με την τοπική κοινωνία».

    Είδηση: 47514

    [24] Δ. Πέτροβιτς: «Ο Έβρος ψήφισε Αναγέννηση. Μαζί θα την φέρουμε σε ολόκληρη την περιφέρεια»β¦

    Τριτη, 16 11 2010 12:36

    «Οι εκλογές της Κυριακής στην περιφέρεια, σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα, σε νέες δυνατότητες που δίνονται πια στις τοπικές κοινωνίες για να ορίσουν την τύχη τους και την αναπτυξιακή τους πορεία», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου, της "Περιφερειακής Αναγέννησης", Δημήτρης Πέτροβιτς, ευχαριστώντας παράλληλα τους πολίτες για την ψήφο τους και τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού για τον "ωραίο και καθαρό αγώνα".

    Ο κ. Πέτροβιτς εκτιμά πως «ο δρόμος είναι δύσκολος καθώς η διαδικασία μετάβασης που η κυβέρνηση έχει ορίσει είναι ημιτελής», αλλά δηλώνει πως ο ίδιος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εξελέγησαν θα μεταφέρουν τη φωνή και τη βούληση των πολιτών του Έβρου. «Ο Έβρος ψήφισε Αναγέννηση. Μαζί θα την φέρουμε σε ολόκληρη την περιφέρεια», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πέτροβιτς.

    Είδηση: 47513

    [25] Δήλωση Μουζά για την επανεκλογή του στο δήμο Ορεστιάδαςβ¦

    Τριτη, 16 11 2010 12:35

    «Στόχος μας είναι ένας δήμος Αλληλεγγύης, που θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της εποχής και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια αναπτυξιακή πορεία ολόκληρου του βορείου Έβρου», σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Όπως αναφέρει, «οι τέσσερις δήμοι του βορείου Έβρου θα προχωρήσουν ενωμένοι, με ισοτιμία και συνοχή για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, αλλά κυρίως της προκλήσεις και τις δυσκολίες της εποχής».

    Παράλληλα, συγχαίρει τους πολιτικούς αντιπάλους για τον αγώνα τους και εύχεται η συμμετοχή συμβούλων από τέσσερις παρατάξεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο να αποβεί προς όφελος της πολυφωνίας, της τοπικής δημοκρατίας και της απαραίτητης συνεννόησης, για το καλό του δήμου και των δημοτών.

    Είδηση: 47512

    [26] Η Google ετοιμάζει τηλέφωνο-πορτοφόλι, αντί πιστωτικών καρτών

    Τριτη, 16 11 2010 15:56

    Η αμερικανική Google σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα κινητό τηλέφωνο που θα έχει ενσωματωμένο ένα «τσιπάκι», το οποίο θα επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί και ως «εικονικό πορτοφόλι», επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν πληρωμές στα καταστήματα, με απώτερο στόχο οι πιστωτικές κάρτες σταδιακά να γίνουν... αχρείαστες. Η καινοτομική συσκευή, η οποία θα αποτελέσει το διάδοχο του κινητού Nexus One της εταιρίας, θα «τρέχει» το ανανεωμένο λογισμικό «Gingerbread», όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιτ.

    Το «έξυπνο» κινητό-πορτοφόλι με οθόνη αφής φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες, όπως είπε ο επικεφαλής της Google, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα «τσιπάκια» στα κινητά είναι πιο ασφαλή και προστατευμένα από χάκερ και απατεώνες σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες.

    Tα τσιπ επικοινωνίας «εγγύς-πεδίου», που επιτρέπουν τη διενέργεια χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα του χρήστη, που μπορούν να μεταδοθούν και να διαβαστούν από άλλες συσκευές, για παράδειγμα, στο ταμείο ενός καταστήματος.

    Παραμένει άγνωστο, ακόμα, ποια εταιρία κατασκευάζει για λογαριασμό της Google το νέο smartphone, το οποίο ο Σμιτ έδειξε βιαστικά στη συνδιάσκεψη Web 2.0 στο Σαν Φρανσίσκο, χωρίς όμως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν. Το προηγούμενο Nexus One, το οποίο «έτρεχε» το λειτουργικό σύστημα Android της Google, παραγόταν από την ταϊβανέζικη HTC.

    Η Google θα χρησιμοποιήσει ένα online επεξεργαστή πληρωμών για να διαχειρίζεται τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσα από το κινητό-πορτοφόλι της.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47529

    [27] Νέο τεστ για πιο έγκαιρη διάγνωση καρδιολογικών προβλημάτων

    Τριτη, 16 11 2010 15:37

    Υγεια

    Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο αιματολογικό τεστ που μπορεί να βελτιώσει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων, ειδικά σε ηλικιωμένους που φαίνονται να έχουν καλή υγεία και ποτέ δεν είχαν συμπτώματα από την καρδιά τους. Το διαγνωστικό τεστ αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή της ήδη υπάρχουσας αιματολογικής εξέτασης που γίνεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής που έχει πόνο στο στήθος, πράγματι έχει έμφραγμα ή κάτι άλλο.

    Οι ερευνητές, υπό τον Κρίστοφερ ντεΦιλίπι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), ανέφεραν ότι το βελτιωμένο τεστ μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τον κίνδυνο μελλοντικού θανάτου από καρδιά που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν καθόλου καρδιολογικά συμπτώματα -μια ομάδα ασθενών σε κίνδυνο, που είναι εξ αντικειμένου πολύ δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα.

    Το νέο διαγνωστικό τεστ μετρά το επίπεδο της τροπονίνης Τ, μιας πρωτεΐνης η οποία αποτελεί αξιόπιστο βιολογικό δείκτη για τον κυτταρικό θάνατο, που τελικά οδηγεί σε καρδιακό πρόβλημα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από περίπου 4.200 ασθενείς και τα διατήρησαν μέχρι και μετά από 18 χρόνια, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνάς τους. Η τροπονίνη ανιχνεύθηκε στα δύο τρίτα των ανθρώπων χωρίς συμπτώματα, στην ηλικία άνω των 65 ετών.

    «Βρήκαμε ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της τροπονίνης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του ατόμου για συμπτώματα καρδιοπάθειας ή θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο κατά τα επόμενα 10-15 χρόνια», δήλωσε ο ντεΦιλίπι.

    Το νέο τεστ, που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, μπορεί να ανιχνεύσει επίπεδα της τροπονίνης που είναι δέκα φορές χαμηλότερα από αυτά που ανίχνευαν προηγούμενα τεστ, όμως δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στο εμπόριο.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 47526

    [28] Περιοδοντική νόσος: «κώδων κινδύνου» για καρδιαγγειακά νοσήματα

    Τριτη, 16 11 2010 14:59

    Υγεια

    Η περιοδοντική νόσος ενδέχεται να είναι ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για την ύπαρξη υπέρτασης και κατ' επέκταση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μεταξύ των υπερτασικών ασθενών, όταν η υπέρταση συνδυάζεται με περιοδοντική νόσο, διαταράσσεται η αγγειακή και νεφρική λειτουργία σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με υπερτασικούς ασθενείς με περιοδοντίτιδα, έδειξε μελέτη της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ο κίνδυνος για ύπαρξη νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται σε όσους έχουν σοβαρή περιοδοντική νόσο, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Κ. Τσιούφης, ο οποίος συνέστησε στους οδοντίατρους να παραπέμπουν για εξέταση μέτρησης της αρτηριακής πίεσης όσους ασθενείς εμφανίζουν περιοδοντική νόσο.

    Οι ανακοινώσεις έγιναν ενόψει του 14ου διεθνούς συμποσίου αθηροσκλήρωσης, το οποίο οργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

    Ενόψει του συνεδρίου, ο επίκουρος καθηγητής Κ. Τούτουζας τόνισε ότι το 25% των ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου χάνονται πριν φτάσουν στο νοσοκομείο και εξήγησε, ότι η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα είναι οι δυο βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο ιδίως σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών.

    Όπως επεσήμανε, υψηλού κινδύνου ασθενείς για έμφραγμα του μυοκαρδίου παραμένουν οι παχύσαρκοι και εξήγησε ότι από μελέτες που έχουν γίνει σε μονάδες εμφραγμάτων, φαίνεται ότι το 30% όσων έχουν υποστεί έμφραγμα ήταν διαβητικοί και ένα άλλο 30% βρίσκονταν σε προδιαβητικό στάδιο, το οποίο όμως αγνοούσαν.

    Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του διαβητολογικού ιατρείου και ιατρείου παχυσαρκίας του νοσοκομείου Αγία Ολγα, Ι. Ιωαννίδης, τόνισε ότι η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κρίσης, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, καθώς το φθηνό φαγητό, η μεγάλη ποσότητα και η κακή ποιότητά του συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της παχυσαρκίας.

    Τόνισε μάλιστα, ότι από πρόσφατες μελέτες προκύπτει ότι οι πιο κρίσιμες ηλικίες για την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας είναι οι ηλικίες παιδιών δύο έως τριών ετών, πέντε έως επτά ετών, αλλά και η εφηβεία.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47523

    [29] Ιταλία: Πολιτική χειραγώγηση στα ΜΜΕ

    Τριτη, 16 11 2010 19:29

    Σοβαρές ανησυχίες διατύπωσε για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ιταλία το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ), με έδρα τη Βιέννη. Κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή, είναι η υπερσυγκέντρωση που παρατηρείται στον όμιλο ιδιοκτησίας του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, έστειλε αποστολή στην Ιταλία, η οποία εξέτασε τις δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης του κ. Μπερλουσκόνι στη δημόσια τηλεόραση, σε συνδυασμό και με τη δυνατότητά του να καθορίζει και αρκετά ιδιωτικά ΜΜΕ σε βάρος της πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΙΡΙ Άντονι Μιλς: «Είναι σαφές ότι αυτή η πολιτικοποίηση προηγήθηκε της ανάδειξης του κυρίου Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή, αλλά αυξήθηκε επί πρωθυπουργίας του. Η πολιτικοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης είναι εμβληματική της πολιτικοποίησης που αφορά το σύνολο των δομών των Μέσων Ενημέρωσης. Η απουσία αποτελεσματικής νομοθεσίας για τη σύγκρουση συμφερόντων επέτρεψε σε κάποιο βαθμό τη συγκέντρωση των τηλεοπτικών μέσων, κάτι που πλήττει την πολυφωνία και την ποικιλομορφία στην ενημέρωση. Τα ιταλικά ΜΜΕ έχουν ελευθερίες που δεν υπάρχουν σε μη δημοκρατικές χώρες, αλλά η πολιτικοποίηση και η συγκέντρωση των μέσων προκαλούν "σοβαρές ανησυχίες", όπως και οι δυσκολίες που συναντούν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν ρεπορτάζ για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Οι εφημερίδες έχουν περισσότερες ελευθερίες, αλλά οι μεγάλης κυκλοφορίας ιταλικές εφημερίδες συγκεντρώνονται στα χέρια βιομηχανικών ομίλων».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 47541

    [30] Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 5,2%

    Τριτη, 16 11 2010 13:20

    Υποχώρησε από 5,7% σε 5,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,8% το Σεπτέμβριο σε 1,9% τον Οκτώβριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν -0,1%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,2% σε 2,3% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 0,5%. Τον Οκτώβριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-0,8%), τη Λετονία (0,9%) και τη Σλοβακία (1%) και τα υψηλότερα στη Ρουμανία (7,9%), την Ελλάδα (5,2%) και την Εσθονία (4,5%).

    Σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε έξι κράτη-μέλη και μειώθηκε σε πέντε κράτη-μέλη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 47519


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 November 2010 - 17:56:55 UTC