Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βατοπέδι: Στην Ολομέλεια της Βουλής
  • [02] Absolut SVENSKT: Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής
  • [03] Βουλή: Ενημέρωση Βενιζέλου για σύνοδο ΝΑΤΟ

    [01] Βατοπέδι: Στην Ολομέλεια της Βουλής

    Τριτη, 16 11 2010 22:19

    Στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζονταν και μετά τα μεσάνυχτα, η διαδικασία για την παραπομπή ή μη στο δικαστικό συμβούλιο των πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Οι Θ. Ρουσόπουλος, Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός παραπέμφθηκαν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερεύνησε τυχόν ποινικές ευθύνες τους, με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη νομιμοποίηση εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, οι οποίες προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ ο κ. Γ. Βουλγαράκης για παράβαση καθήκοντος.

    Θέμα διαδικασίας έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Ε. Αντώναρος, λέγοντας: «Η απόφαση που επέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία ότι δήθεν μπορούν να ψηφίσουν ο πρωθυπουργός, υπουργοί και βουλευτές με επιστολή από το εξωτερικό για το Βατοπέδι, αποδεικνύει: Χωρίς να ακούσουν τους βουλευτές που κατηγορούνται έχουν πάρει εκ των προτέρων την απόφαση να τους καταδικάσουν. Αυτή κι αν είναι περίτρανη απόδειξη για την πολιτική σκευωρία και την ενοχοποίηση των αντιπάλων του που μεθοδεύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Πιστεύω ότι η διαδικασία είναι άκυρη».

    Οι εισηγητές των κομμάτων

    Δημήτρης Τσιρώνης (ΠΑΣΟΚ): «Η διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση, έδειξε ότι τα πολιτικά πρόσωπα, εάν δεν ωφελήθηκαν τα ίδια, συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων προσώπων» υποστήριξε ο κος Τσιρώνης - και παρέπεμψε σε μελλοντικές απαντήσεις που θα δοθούν από «την αναζήτηση των αποδεκτών του πακτωλού των χρημάτων, τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της Μονής Βατοπεδίου που διέταξε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, την ολοκλήρωση της διερεύνησης όλων των συναλλαγών των λογαριασμών που έχουν ανοίξει από την Τράπεζα της Ελλάδας και τα 16 ειδικά φορολογικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών. Τα πιο ενδιαφέροντα όμως στοιχεία, αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης, που ανατέθηκε σε οκτώ οίκους και πραγματογνώμονες, εγχώριους και διεθνείς, για την εκτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων, με βάση την οποία θα μπορεί να προσδιοριστεί τόσο η ζημία του Δημοσίου από την υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, όσο και η αξιοπιστία ή μη των εκτιμήσεων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών».

    Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ): «η κυβέρνηση, έχει στήσει μια «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ' όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες. Η κυβέρνηση θέλει να αντιστρέψει τον νομοθετικό ρόλο του Κοινοβουλίου, μετατρέποντάς το σε δικαστήριο τετελεσμένων αποφάσεων και, πριν από λίγο, σε τηλεδικείο. Όταν ο υπουργός Οικονομικών ήρθε στην Επιτροπή, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί δεν έγινε αποτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων. Το προεδρείο της Προανακριτικής, παρανόμως έκρινε πως την αποτίμηση της αξίας των ανταλλαγεισών εκτάσεων δεν έπρεπε να την κάνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, αλλά οι Δ.Ο.Υ. - και το ΠΑΣΟΚ απέκρυψε την ύπαρξη τεσσάρων εκθέσεων διεθνών οίκων ότι δεν υπάρχει ζημία. Γιατί δεν τόλμησαν να ανοίξουν τις μετοχικές συνθέσεις των οφ σορ εταιρειών που είχαν συναλλαγές με τη Μονή; Όσες ντουλάπες ανοίχτηκαν σ' αυτές τις υποθέσεις, πέφτουν έξω σκελετοί απ' το ΠΑΣΟΚικό παρελθόν, όπως στην περίπτωση της TORCASSO και του Άκη Τσοχατζόπουλου».

    Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ): «Ευθύνες έχουν και η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, η μεν ΝΔ δεν δέχεται ότι πρόκειται για σκάνδαλο, αλλά τα βρίσκει όλα ύποπτα και σκευωρίες, ενώ το ΠΑΣΟΚ βγάζει λάδι τους δικούς του υφυπουργούς. Η ΝΔ απεχώρησε, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τελικά τον έλεγχο της αξίας των ανταλλαγέντων. Παράλληλα οι υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, αναγνώρισαν στη Μονή Βατοπεδίου το δικαίωμα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας, ενώ οι υπουργοί της ΝΔ αξιοποίησαν αυτές τις αποφάσεις και προχώρησαν στις ανταλλαγές. Απορρίπτουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και της απάτης, αφού δεν συζητήθηκαν καν, τόσο στην εξεταστική όσο και στην προανακριτική και τίθεται τώρα μόνο και μόνο για να μην υπάρξει παραγραφή».

    Υπέρ της παραπομπής στο Δικαστικό Συμβούλιο μόνον των πρώην υπουργών, των Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, μόνον όμως για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, τάχθηκε το ΚΚΕ και κατά της παραπομπής των Θ. Ρουσσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη, εκτιμώντας ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις.

    Θανάσης Πλεύρης (ΛΑΟΣ): «το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό, όταν μάλιστα δεν παίρνει θέση επί της εξαλείψεως του αξιοποίνου. Η πλειοψηφία εξαπάτησε τα μέλη των δύο επιτροπών και δεν διέταξε την πραγματογνωμοσύνη, ούτε καν το αίτημα μικρής μετάθεσης έκδοσης του πορίσματος«μόνον και μόνον για να έχουν πόρισμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Με πράσινα γυαλιά θέλετε να στήσετε Ειδικά Δικαστήρια», όταν από την άλλη η ΝΔ έκλεισε πρόωρα τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα». Για τους κ.κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή και αυτό θα πρέπει να το γνωμοδοτήσει και αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο».

    Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος. Δεν υπάρχουν, ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία αντιστοίχως για τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσσόπουλο, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή για τους τρεις άλλους διατελέσαντες υπουργούς για απιστία περί την υπηρεσία. Οι υπουργοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι για να επικαλούνται ότι υπέγραψαν αποφάσεις γνωμοδοτικών συμβουλίων. Διασπάται η στοιχειώδης λογική εξέτασης της υπόθεσης, όταν «αθωώνονται» από την πλειοψηφία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ. Εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξερεύνητες πτυχές στην υπόθεση, που πάντως δεν είναι υπόθεση μίζας και μαύρου χρήματος, αλλά και ούτε και κατηγοριών «που συνιστούν νομικούς ακροβατισμούς στο όνομα της δικομματικής αντιπαράθεσης».

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι έχει αποδειχτεί πως το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αμέτοχο και η περίοδος των ανταλλαγών κάλυπτε τέσσερις υπουργούς, που όλοι ενήργησαν, όπως και ο ίδιος, κατά τον ίδιο τρόπο.

    «Εκπλήσσομαι για την πρόταση παραπομπής μου, γιατί δεν βρέθηκε κανένα μα κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο», δήλωσε στην ομιλία του ο Π. Δούκας. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του Ευ. Μπασιάκου, που δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά. Αλλά ευθύνεται ο υπουργός, αν στη συνέχεια αποδειχθεί ότι τα όργανα αυτά έκαναν λάθος; Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι».

    , ενώ ο Θ.Ρουσόπουλος, με επιστολή του, έκανε γνωστό ότι δεν θα παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, λέγοντας ότι για μια διετία, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και την Προανακριτική που ακολούθησε, «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα απ' τη διαδικασία».

    Αστήρικτες και ανυπόστατες χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός, κατά την ομιλία του.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 47545

    [02] Absolut SVENSKT: Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής

    Τριτη, 16 11 2010 20:43

    Η Gallery genesis παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «absolut SVENSKT». Εγκαίνια : Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010, ώρα 19:30 με διάρκεια μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2010. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 19 καλλιτέχνες από την Σουηδία συμμετέχουν σε μία μοναδική έκθεση παρουσιάζοντας ζωγραφική και γλυπτική.

    Οι περισσότεροι από αυτούς τους καλλιτέχνες έχουν επιλεχτεί και παρουσιάσει έργα τους στο μεγάλο «ανοιξιάτικο σαλόνι» καλλιτεχνών (VARSALONGEN) που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Liljevalchs Konsthall της Στοκχόλμης. Η έκθεση έχει την υποστήριξη της Σουηδικής Πρεσβείας.

    Συμμετέχουν οι: Annette Folkedotter, Arne Frifarare, Wretman, August Srenson, Betty Anne Mrelius, Bodil Hedlund, Elisabeth Olszewska, Fern Scott, Olsson, Ingela Hamrin, Inger Sdergren, Lennart Berggren, Magnus Persson, Maria Cotellessa, Martin Solymar, Meline Hijer Schou, Monica Gredmark, Stefan Lindqvist, Stefan Uhlinder,Ylva Wilhelmina Franzn.

    Gallery Genesis 35 HARITOS Street

    Kolonaki

    Tel.: +30 211 710056

    www.gallerygenesisathens.com

    Gallery Genesis Opening Hours:

    Tuesday - Thursday - Friday 11:00 - 22:00

    Wednesday - Saturday 11:30 - 15:30

    Είδηση: 47543

    [03] Βουλή: Ενημέρωση Βενιζέλου για σύνοδο ΝΑΤΟ

    Τριτη, 16 11 2010 20:23

    Τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, της Βουλής, ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου. Ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αλλά και στις διαδικασίες υλοποίησης των νέων σχεδιασμών, περιλαμβανόμενης της αντιπυραυλικής ασπίδας.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος: «Η Ελλάδα μετέχει στο ΝΑΤΟ γιατί έτσι προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα, καθώς η τυχόν μη συμμετοχή της θα δημιουργούσε ένα βλαπτικό συσχετισμό δυνάμεων που θα εκδηλωνόταν με συγκεκριμένες αρνητικές καταστάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

    Παράλληλα σημείωσε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία και στο Κέρας της Αφρικής, στον αγώνα κατά της πειρατείας, αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την ίδια λογική αντιμετωπίζει και τα θέματα του νέου στρατηγικού δόγματος της αντιπυραυλικής ασπίδας και της δομής δυνάμεων.

    Ακολούθως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα υιοθετηθεί στη Λισαβόνα από τους 28 αρχηγούς κρατών της Συμμαχίας, λέγοντας ότι: «Πρόκειται για κείμενο πρωτίστως πολιτικό, δεδομένου ότι αντανακλά την πρόθεση της Συμμαχίας να αντιμετωπίζει τη διαχείριση κρίσεων, χρησιμοποιώντας μάλλον πολιτικά παρά στρατιωτικά μέσα».

    Ερωτώμενος για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, απάντησε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα συμφωνίας της χώρας μας στην πρόταση Ερντογάν να πετούν αφοπλισμένα., δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως τέτοιο θέμα. Δεν μπορείς άοπλος να απογειώνεσαι για αναγνώριση και αναχαίτιση αεροσκαφών που εισέρχονται στο FIR Αθηνών, δίχως να έχουν υποβάλλει σχέδια πτήσης».

    Από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και Λ. Κανέλλη, αλλά και ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), έθεσαν θέμα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι: «οι ισορροπίες ανατράπηκαν υπέρ της Τουρκίας λόγω της αποχώρησής μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ που ήταν, ηθικά, συναισθηματικά και κοινωνικά δικαιολογημένη, αλλά ήταν διεθνοπολιτικά μυωπική ως επιλογή».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 47542


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 November 2010 - 21:53:20 UTC