Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Θετικές οι εξελίξεις για τα ελληνικά συμφέροντα»
  • [02] ΝΑΤΟ: Συμφωνία για τη νέα δομή της διοίκησης της Συμμαχίας

    [01] Γ.Παπανδρέου: «Θετικές οι εξελίξεις για τα ελληνικά συμφέροντα»

    Σαββατο, 20 11 2010 19:57

    Οι παγκόσμιες εξελίξεις στην οικονομία αν και δεν αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, κυριάρχησαν στις επαφές των ηγετών των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, τόνισε οτι επηρέασε αρνητικά τις αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγώντας στην πτώση του Χρηματιστηρίου στην Wall Street. Με την φράση του αυτή ο Μπάρακ Ομπάμα ταυτίστηκε με τη θέση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δεν έπαψε ούτε στιγμή να επισημαίνει ότι οι οικονομικές εξελίξεις είναι αλληλένδετες. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομιλώντας με τον Ελληνα πρωθυπουργό του είπε οτι και οι δύο ανέλαβαν τη διακυβέρνηση των χωρών τους σε μια κρίσιμη περίοδο. Παπανδρέου και Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους συμφώνησαν στην ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπιζουν προβλήματα. Στο μεταξύ ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται, από ελληνικής πλευράς και όχι μόνο, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη το τελευταίο διήμερο στη Λισαβόνα, με θέματα την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της Συμμαχίας και τη συνεργασία με άλλες χώρες και Οργανισμούς.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνομιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο, το νέο αμυντικό δόγμα προσπαθεί να αλλάξει τις δομές και τον προσανατολισμό της Συμμαχίας, μέσα από την παραδοχή ότι τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά από εκείνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. «Γι' αυτό και, όπως ανέφερε, διαμορφώνεται μια νέα βάση τόσο σε ότι αφορά στις σχέσεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας, καθώς και τις σχέσεις της με άλλους εταίρους όπως η Ρωσία και με τους Διεθνείς Οργανισμούς».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι «δεν υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις, ενώ θετικά εξελίχθηκε η Σύνοδος και σε ότι αφορά τις δικές μας ευαισθησίες και τα δικά μας συμφέροντα». Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η γειτονική χώρα υπέγραψε το κείμενο χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την έναρξη της συνεργασίας τους, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η αντιπυραυλική ασπίδα στην οποία συμμετέχει, πλέον, και η Ρωσία, δεν σημαίνει αντιπαλότητα αλλά συνεργασία.

    Σχετικά με το Αφγανιστάν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.

    Ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ, για να γίνει πιο ευέλικτη ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία τεχνητών ή τεχνικών προβλημάτων γενικά, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης θα αρχίσουν συζητήσεις με θέμα τις νατοϊκές οντότητες (στρατηγεία, έδρες κλπ).

    Το θέμα της οικονομίας και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ήταν «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχοντας μάλιστα και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκελα Μέρκελ διατηρεί τις απόψεις της, αλλά δεν αρνείται να συζητήσει και σε διμερή βάση την ελληνική πρόταση, αλλά και άλλες απόψεις που έχουν ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι χθες η κ. Μέρκελ συμφώνησε με τον κ. Παπανδρέου να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο συνεργατών τους, αρχικά, και δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο σύγκλισης των απόψεων των δύο χωρών, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο.

    Η ελληνική πρόταση, πάντως, έχει κατακτήσει τη συμπάθεια και άλλων χωρών, αλλά η ελληνική πλευρά είναι πολύ επιφυλακτική και δεν κάνει λόγο για συμμαχία χωρών. Στην Λισαβόνα για τη Σύνοδο Κορυφής μετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε αργά το απόγευμα (ώρα Πορτογαλίας) για την Αθήνα.

    Σχετική είδηση: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός

    Είδηση: 48256

    [02] ΝΑΤΟ: Συμφωνία για τη νέα δομή της διοίκησης της Συμμαχίας

    Σαββατο, 20 11 2010 21:26

    Με την υιοθέτηση του νέου στρατηγικού δόγματος της Συμμαχίας σφραγίστηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται από ελληνικής πλευράς ιδιαίτερα σημαντικά καθώς η αλλαγή του δόγματος δημιουργεί μια νέα αμυντική δομή η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απειλές. Στη συνεδρίαση του Σαββάτου αποφασίστηκε και η σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, καθώς η ευθύνη της ασφάλειας μεταβιβάζεται στις αφγανικές αρχές. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η νέα σελίδα που ανοίγει στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Μπαράκ Ομπάμα που αποκάλεσε το Ντμίτρι Μεντβέντεφ «φίλο και εταίρο».

    Η νέα δομή του ΝΑΤΟ

    Σε ότι αφορά στη νέα δομή, προβλέπεται η μείωση κατά τουλάχιστον 35% του δυναμικού της διοικητικής δομής της και τη σημαντική μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και των αρχηγείων της. Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής "η νέα δομή προβλέπει σημαντική μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και αρχηγείων και μείωση κατά 35% του δυναμικού, δηλαδή περίπου 5.000 θέσεις, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική". Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της Συμμαχίας, τα γενικά επιτελεία του ΝΑΤΟ από 11 θα μειωθούν σε 6 ή 7, οι 14 υπάρχουσες υπηρεσίες σε τρεις και οι περίπου 400 επιτροπές σε 85.

    Αντιθέσεις στο θέμα του Αφγανιστάν

    Στο μεταξύ σε σημείο τριβής φαίνεται ότι εξελίσσεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ το θέμα του Αφγανιστάν καθώς δεν υπήρξε συναίνεση όσον αφορά την απεμπλοκή των μάχιμων δυνάμεων της συμμαχίας από τη χώρα μέχρι το 2014.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα τερματίσουν τη στρατιωτική αποστολή τους στο Αφγανιστάν ως το τέλος του 2014", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κυβέρνησης Ομπάμα στη Λισαβόνα. "Η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα τέτοια απόφαση", απάντησε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ότι ο μάχιμος ρόλος των διεθνών δυνάμεων θα έχει τερματισθεί ως τα τέλη του 2014. Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι την απόφαση αυτή θα λάβει ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διατύπωσε σήμερα την κατηγορηματική "δέσμευση" ότι δεν θα υπάρχουν βρετανική στρατεύματα μάχης στο Αφγανιστάν στο τέλος του 2015.

    Βελτίωση των ρωσο-νατοϊκών σχέσεων

    «Η Ρωσία είναι εταίρος για το ΝΑΤΟ και όχι εχθρός», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Ρωσία συμφώνησε στην έναρξη συνομιλιών με την προοπτική της σύνδεσης των πυραυλικών συστημάτων, κάτι που οι ηγέτες του ΝΑΤO χαρακτήρισαν "σημείο καμπής", στις σχέσεις των δύο μερών.

    "Θεωρούμε τη Ρωσία εταίρο και όχι εχθρό", δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα στους δημοσιογράφους αμέσως μετά. Οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ είχαν ενταθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Τζορτζ Μπους και του Βαλντίμιρ Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ προσπαθούν για "επαναπροσδιορισμό" των διμερών σχέσεων.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει "φιλόδοξα" σχέδια για τη συνεργασία της με τη Συμμαχία υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η περίοδος των μεγάλων εντάσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της χώρας του έχει πλέον παρέλθει.

    Όπως ανακοίνωσε και ο γ.γ. της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ρασμουσέν η Ρωσία αποδέχθηκε τη συνεργασία για την αντίπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία "δεν αποτελούν πλέον απειλή ο ένας για τον άλλο". Ανοίγοντας την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας τα τελευταία δυο χρόνια, μετά την ρωσο-γεωργιανή κρίση το 2008, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η ασφάλεια της Συμμαχίας και της πρώην αντιπάλου της Ρωσία είναι πλέον "αδιάσπαστη"."Η ασφάλειά μας είναι αδιάσπαστη", τόνισε ο Ράσμουσεν ενώπιον των 29 ηγετών μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    Ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εξοπλισμού που προορίζεται για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μέσω του ρωσικού εδάφους και των Δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας. "Ήρθε ο καιρός να διευρύνουμε τις σχέσεις μας μέσω της συνεργασίας μας", τόνισε ο Ράσμουσεν εκτιμώντας ότι οι 29 χώρες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας μπορούν να κάνουν πολλά για τη διεθνή ασφάλεια υπό την προϋπόθεση ότι "θα ενεργήσουν από κοινού".

    Εξάλλου σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου διπλωμάτη ο Ρώσος Πρόεδρος επιθυμεί το ΝΑΤΟ να συνδράμει τη χώρα του στη δημιουργία ενός και μόνο αντίβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος, αντί απλά να ανταλλάσσονται πληροφορίες για τα δύο συστήματα όπως έχει προτείνει το ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είχαν προτείνει στη Ρωσία να συμμετέχει στις συνομιλίες για τη συνεργασία στην πυραυλική άμυνα. Η νατοϊκή ηγεσία υποστηρίζει ότι η ιδέα είναι να μοιράζονται στοιχεία και τις πληροφορίες για την έγκαιρη προειδοποίηση ενώ τα δύο συστήματα θα λειτουργούν ξεχωριστά.

    Ωστόσο ο Μεντβέντεφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης ότι επιθυμεί αντί της δημιουργίας μιας "ισότιμης συνεργασίας, που δεν θα συνδέει μόνο συστήματα, ένα σύστημα από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τα Ουράλια", δήλωσαν διπλωμάτες στη σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μια σαφώς υψηλότερου επιπέδου διοίκηση για τα ευρωπαϊκά συστήματα του ΝΑΤΟ και μια σαφώς καθορισμένη γεωγραφική κάλυψη. Πριν από την έναρξη της συνόδου, οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ μίλησαν για την ανταλλαγή στοιχείων στην περιοχή ασφαλείας από το "Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ".

    Η πρόταση θεωρείται μάλλον απίθανο να αποσπάσει τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Μιλώντας ελάχιστα λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκέτ είπε ότι η πρόσκληση του ΝΑΤΟ δεν ήταν "μια πρόσκληση στη λήψη αποφάσεων ή στην αρχιτεκτονική..... Ήταν για την ανταλλαγή πληροφοριών, ήταν για τη συνεργασία".

    Διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι πρώην κομμουνιστές εταίροι του ΝΑΤΟ όπως είναι οι χώρες της Βαλτικής, είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα το οποίο θα παρέχει στη Ρωσία δικαιώματα "βέτο" έναντι των αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ.

    Μετά το τέλος της Συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται απόψε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, για να συζητήσουν τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το κλίμα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Γ.Παπανδρέου: «Θετικές οι εξελίξεις για τα ελληνικά συμφέροντα»

    Σχετική είδηση: ΝΑΤΟ: Νέο στρατηγικό δόγμα 10ετίας - Επί τάπητος οι σχέσεις με Ρωσία

    Είδηση: 48257


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 November 2010 - 21:52:47 UTC