Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαχαίρι σε πρόσθετες αμοιβές και επιδόματα σε Υπουργεία-ΔΕΚΟ
  • [02] Ιδρυτική διακύρηξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας από την Ντ.Μπακογιάννη
  • [03] Ιρλανδία: Ένα βήμα πριν από το μηχανισμό στήριξης
  • [04] Αμπάς: Συνομιλίες μόνο αν «παγώσει» πλήρως ο εποικισμός
  • [05] Ν.Ζηλανδία: Συνεχίζεται η αργοπορία για τη διάσωση των παγιδευμένων
  • [06] «Ανοχή» Πάπα σε ειδικές χρήσεις των προφυλακτικών
  • [07] Σύνοδος-αστραπή ΗΠΑ-ΕΕ για την οικονομική κρίση
  • [08] Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [09] Κατάληψη διοδίων Μαλγάρων και Λεπτοκαρυάς από φορείς και κατοίκους
  • [10] Έρευνα από τον ΟΗΕ για τις κατηγορίες ότι κυανόκρανοι έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή
  • [11] Γραμμή τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Σπ. Βούγιας
  • [12] Συνέντευξη Σαμαρά
  • [13] Νέες 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ
  • [14] Τον πρίγκιπα Γουίλιαμ θέλουν για επόμενο βασιλιά τους οι Βρετανοί
  • [15] Κίνα: Χιλιάδες θρηνούν για τα θύματα της φωτιάς στη Σανγκάη
  • [16] Το Δεκέμβριο θα ξαναπετάξουν τα Airbus Α380 της Qantas

    [01] Μαχαίρι σε πρόσθετες αμοιβές και επιδόματα σε Υπουργεία-ΔΕΚΟ

    Κυριακη, 21 11 2010 12:51

    Σε πλήρη αναδιάρθρωση αποδοχών θα υποβληθεί το σύνολο των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, με επιπλέον περικοπές από 10 έως 20%. Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η ανατροπή της αναλογίας μισθού-επιδομάτων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσθετες αμοιβές ξεπερνούν το βασικό μισθό του υπαλλήλου. Στόχος είναι ο βασικός μισθός να αποτελεί το 80% των αποδοχών και τα επιδόματα το 20%. Διατηρείται έτσι ουσιαστικά, μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης, το οποίο θα συσχετιστεί και με την παραγωγικότητα. Συνολικά οι 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν σήμερα 100 γενικά επιδόματα που κοστίζουν στον Προϋπολογισμό 5,2 δισ. ευρώ, όταν οι βασικοί μισθοί έχουν κόστος 6,9 δισ. ευρώ.

    Τα σημαντικότερα επιδόματα,τα οποία θα καταργηθούν ή ορισμένα απ' αυτά θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό είναι η προσωπική διαφορά 176 ευρώ που λαμβάνουν οι περισσότεροι υπάλληλοι, το επίδομα πληροφορικής, εξωδιδακτικής απασχόλησης για εκπαιδευτικούς και το επίδομα προβληματικών περιοχών για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο.

    Στο στόχαστρο μπαίνουν τα «ρετιρέ» Υπουργείων, όπου τα επιδόματα φθάνουν ή ξεπερνούν και το 50% του βασικού μισθού. Με βασικό μισθό 984 ευρώ, συν τα επιδόματα οι αποδοχές διαμορφώνονται στο Υπουργείο Οικονομικών έως 2.309 ευρώ, στο Υπουργείο Ανάπτυξης έως 1.851 ευρώ, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έως 1.747 ευρώ και στο ΥΠΕΧΩΔΕ έως 1.698 ευρώ.

    ''Οι μαζικές απολύσεις του Δημοσίου είναι λάθος πολιτική. Η μείωση του Δημοσίου μπορεί να γίνει πλέον με πιο πρόσφορες τακτικές, όπως το μέτρο πρόσληψης ενός για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το Υπουργείο Εσωτερικών θα προτείνει στο διάλογο που θα έχει με την ΑΔΕΔΥ την δημιουργία κλαδικών μισθολογίων τα οποία θα αφορούν τους διοικητικούς υπάλληλους, ενώ θα εξομοιωθούν μισθολογικά, σε βάθος 4ετιας υπάλληλοι ιδίων προσόντων ανεξαρτήτως που υπηρετούν. Κερδισμένοι θα είναι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι.

    Εκτός από τη μείωση προσωπικού και δρομολογίων, οι 12.000 στις αστικές συγκοινωνίες θα δουν περαιτέρω μειώσεις στις απολαβές τους, οι οποίες θα περικοπούν, συνολικά, έως και 40%. Θα εξαφανιστούν επιδόματα τα οποία χαρακτηρίζονται παράλογα όπως τα επιδόματα παραλαβής-παράδοσης λεωφορείου εκτός αμαξοστασίου, έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία και τοποθέτησης κεραίας για τους οδηγούς τρόλεϊ, που επαναφέρουν τις ηλεκτρικές κεραίες των οχημάτων όταν φεύγουν από τα ηλεκτροφόρα σύρματα.

    Εξάλλου την ανάγκη άμεσων αλλαγών και περαιτέρω επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου για να αναστραφεί η κατάσταση στην ελληνική Οικονομία το 2011, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη στον κυριακάτικο Τύπο. Περιορισμό του κράτους προαναγγέλλει στο ΒΗΜΑ ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, κάνοντας λόγο για ένα υπερτροφικό και μίζερο δημόσιο τομέα, που δεν υπάρχουν πλέον τα χρήματα για τη συντήρησή του. Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ επισημαίνει ότι υπάρχουν αμοιβές κατά 44% υψηλότερες από το δημόσιο τομέα και 100% από τον ιδιωτικό, σημειώνοντας ότι επιβαρύνουν κάθε χρόνο το έλλειμμα με 2 δισ. ευρώ.

    Την υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών σε κάθε Υπουργείο θεωρεί αναγκαία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για να μην υπάρξουν νέα μέτρα και τονίζει πως χάνεται πολύτιμος χρόνος καθώς σε ορισμένους κρίσιμους τομείς το κράτος εγκλωβίζει την οικονομική δραστηριότητα. Ο κ. Λοβέρδος εκτιμά στο ΒΕΤΟ ότι οι οικονομικές πιέσεις θα αυξηθούν λόγω των εξελίξεων και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

    Απαραίτητη χαρακτηρίζει την ανατροπή του ατελέσφορου κράτους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης μέσω της REAL NEWS, τονίζοντας ότι πρέπει να επιταχυνθεί το συνολικό σχέδιο που υπάρχει για τη χώρα. Ο κ. Σκανδαλίδης εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να επιβάλει στους Υπουργούς την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος, τα επαγγέλματα και την απελευθέρωση των αγορών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Η ώρα των ΔΕΚΟ

    Είδηση: 48264

    [02] Ιδρυτική διακύρηξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας από την Ντ.Μπακογιάννη

    Κυριακη, 21 11 2010 13:30

    Με στόχο τη σύνθεση απόψεων, την κοινωνική αλληλεγγύη και την εθνική συνεργασία για την ανάπτυξη της χώρας -όπως τόνισε-, η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την Κυριακή την ίδρυση του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Παρουσία πολλών πρώην στελεχών της ΝΔ και πολιτών, η κα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα σαρωτικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων μέσα από ένα νέο εθνικό σύμφωνο ανάπτυξης και αλληλεγγύης, ενώ τόνισε πως το σημερινό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και συλλογικής νοοτροπίας, κάνοντας ταυτόχρονα και την αυτοκριτική της. Χρώματα του νέου κόμματος είναι το μπλε και το πορτοκαλί και σύμβολο ένα δέντρο ελιάς ενώ, όπως προσδιόρισε η κ. Μπακογιάννη το νέο κόμμα κινείται ξεκάθαρα στο Κέντρο και πως πρόκειται για ανεξάρτητο συμμετοχικό δημοκρατικό κίνημα. Η εκδήλωση της παρουσίασης έγινε στο θέατρο Μπάντμιτον και παρόντες ήταν περίπου πέντε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κλήθηκαν από την κ. Μπακογιάννη να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος.

    Η κ. Μπακογιάννη ανέπτυξε τις βασικές αρχές και αξίες της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Είπε ότι τάσσεται κατά των νέων φόρων και την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή στην «περιοχή» του 20%. Επεσήμανε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του.

    Ξεκαθάρισε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» θα συγκρουστεί με φαινόμενα αδιαφάνειας και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά συμπεριφορές συντεχνιών που οδηγούν σε ομηρία του συνόλου. Συγκεκριμένα πρότεινε τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό ώστε να καθιερωθεί μυστική καθολική ψηφοφορία για τις μεγάλες απεργίες και να μην απαλλάσσονται από την εργασία οι συνδικαλιστές.

    Μίλησε για μία δεύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και για καθιέρωση συνταγματικού δημοσιονομικού κανόνα που θα εξασφαλίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

    Κάνοντας αυτοκριτική απάντησε παράλληλα και σε όσους αμφισβητούν ότι μπορεί να έχει θέση στη νέα εποχή επειδή ανήκε ως τώρα στο σύστημα. «Έχω και εγώ αλλάξει, διότι με άλλαξε η ζωή. Ξέρω πολύ καλά πως είναι να πέφτεις και να πρέπει να σηκωθείς», είπε, αναφέροντας πως έχει απομυθοποιήσει την εξουσία.

    Επίσης υπερασπίστηκε την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ της χρηματοδότησης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Διαφωνούσα και διαφωνώ με πάρα πολλά από τα μέτρα και της ρύθμισης του Μνημονίου, αλλά εκείνη την ώρα, τον περασμένο Μάιο, το δίλημμα ήταν αδυσώπητο για όλους: Η έγκριση του Μηχανισμού στήριξης ή άμεση χρεοκοπία».

    Υπογράμμισε και άφησε σαφείς αιχμές για τη ΝΔ προσθέτοντας ότι όσοι κρύβουν από τον ελληνικό λαό αυτό το δίλημμα και δημαγωγούν κάνουν τεράστια ζημιάς στους Έλληνες. «Η επιλογή να αρνηθείς τη ψήφο σωτηρίας της χώρας για να μην επωμιστείς το πολιτικό κόστος που σου αναλογεί, είναι ο ορισμός του πιο ακραίου και ανεύθυνου λαϊκισμού. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω», πρόσθεσε, ενώ άσκησε κριτική και στην Κυβέρνηση για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο αλλά και για τις αλλαγές που επιχειρεί να προχωρήσει.

    «Οι μεγάλες κρίσεις θέλουν μεγάλες ρήξεις», είπε, και τόνισε πως η Δημοκρατική Συμμαχία έχει την υποχρέωση της δράσης και της δέσμευσης. Συμπλήρωσε πως πιστεύει στην εθνική συνεννόηση και τη συνεργασία και είπε ότι το νέο κόμμα έχει ξεκάθαρη φυσιογνωμία και ταυτότητα και είναι κεντρομόλος δύναμη που αναπτύσσεται στην καρδιά του πολιτικού συστήματος

    Παρόντες ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κώστας Κιλτίδης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, οι πρώην βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ Γιώργος Καλός, Γιώργος Παπαγεωρίου, Στέλιος Νικηφοράκης και Θ. Βασιλείου, ο πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην βουλευτής Ανδρέας Καραγκούνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κοτσώνης.

    Η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος θα γίνει τον Μάρτιο.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 48266

    [03] Ιρλανδία: Ένα βήμα πριν από το μηχανισμό στήριξης

    Κυριακη, 21 11 2010 11:43

    Σε ακανθώδες ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ιρλανδικής Κυβέρνησης και των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας εξελίσσεται ο χαμηλός συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων που επικρατεί στη χώρα. Προβληματισμός και δυσαρέσκεια, κυριαρχούν στο Δουβλίνο, ενόψει της ανακοίνωσης του τετραετούς προγράμματος, για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος ενώ εξονυχιστικούς ελέγχους, στα στοιχεία των «τοξικών» τραπεζών της Ιρλανδίας, διενεργούν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και ΔΝΤ, που επί τρεις ημέρες διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν, σχετικά με το πακέτο στήριξης.

    Αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής της Ιρλανδίας προς τις επιχειρήσεις. Βρίσκεται στο 12,5%, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο. Το Δουβλίνο αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή, ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε χθες Σάββατο την Κυβέρνηση της Ιρλανδίας να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις. Η Γαλλία θεωρείται μια από τις χώρες της Ε.Ε. όπου η φορολογία είναι υψηλή. Ο Σαρκοζί "καλωσόρισε" τις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Ιρλανδίας να θέσει υπό έλεγχο τις κρατικές δαπάνες μετά το πακέτο 45 δισ. ευρώ για την "διάσωση" των τραπεζών, που έστειλε το έλλειμμα της χώρας στο 32% του ΑΕΠ της.

    "Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ιρλανδοί φίλοι μας, με όλη τους την εθνική κυριαρχία, δε θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσο (τη φορολογία), διότι δεδομένων των χαμηλών φορολογικών τους συντελεστών, έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο δράσης από άλλες χώρες", είπε ο Σαρκοζί.

    Μέσα στην εβδομάδα η Ιρλανδία αναμένεται, πριν υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το πακέτο στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, να παρουσιάσει ένα 4ετές πρόγραμμα λιτότητας για τους επόμενους προϋπολογισμούς της ανακοινώνοντας περικοπές που αναμένεται να φθάνουν τα 15 δις ευρώ.

    Δημοσιεύματα του ιρλανδικού Τύπου αναφέρουν πως η ημερομηνία ανακοίνωσης του προγράμματος επισπεύσθηκε σκόπιμα, ούτως ώστε να εκληφθεί από τους πολίτες, ως κυβερνητική απόφαση και όχι ως μέτρο που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας. Στο μεταξύ, η σουηδική Κυβέρνηση, καθιστά σαφές πως θα μπορούσε να χορηγήσει διμερές δάνειο προς την Ιρλανδία, εφόσον αυτό ζητηθεί.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ιρλανδία: Εν αναμονή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής

    Σχετική είδηση: Irish Times: France predicts Ireland will raise its corporation tax rate

    Είδηση: 48258

    [04] Αμπάς: Συνομιλίες μόνο αν «παγώσει» πλήρως ο εποικισμός

    Κυριακη, 21 11 2010 16:54

    Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, παρά μόνον εάν υπάρξει "πάγωμα" της εποικιστικής δραστηριότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε από το Κάιρο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Αμπάς τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ δεν έχουν λάβει επίσημο αμερικανικό αίτημα να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο, αλλά διακόπηκαν τρεις εβδομάδες αργότερα μετά την άρνηση του Ισραήλ να παρατείνει το "πάγωμα" των νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη. Την ίδια ώρα, ισραηλινό στρατοδικείο επέβαλε ποινή τρίμηνης φυλάκισης σε στρατιώτες που είχαν χρησιμοποιήσει ως "ανθρώπινη ασπίδα" έναν εννιάχρονο Παλαιστίνιο.

    "Απαγορευμένη πρακτική"

    Την ίδια ώρα, ισραηλινό στρατοδικείο καταδίκαζε σε ποινές φυλάκισης με αναστολή δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που χρησιμοποίησαν έναν μικρό Παλαιστίνιο σαν "ανθρώπινη ασπίδα" στη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον Ιανουάριο του 2009, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού.

    Το στρατοδικείο καταδίκασε καθέναν από τους δύο αρχιλοχίες σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή και τους υποβίβασε σε λοχίες.

    Οι δύο στρατιώτες κρίθηκαν ένοχοι στις 3 Οκτωβρίου για "κατάχρηση εξουσίας που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπου τους" και για "συμπεριφορά ασυμβίβαστη με τους κανόνες του στρατού" επειδή ανάγκασαν ένα αγόρι εννέα ετών να ψάξει τσάντες υπόπτων Παλαιστινίων για εκρηκτικά.

    Η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί επισήμως με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το ανώτατο δικαστικό όργανο του Ισραήλ.

    Το αγόρι, όπως κατέθεσε ενόρκως στην οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Defence for Children International που εδρεύει στη Γενεύη, φοβήθηκε ότι θα πεθάνει.

    Ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει εντολή όλα τα Μέσα Ενημέρωσης να μην δείξουν τα πρόσωπά των στρατιωτικών, ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν οι επικρίσεις, επειδή η ποινή θεωρήθηκε εξαιρετικά επιεικής, αφού ανεμένετο τουλάχιστον τριετής φυλάκιση.

    Το δικαστήριο δέχθηκε ότι οι στρατιωτικοί φοβήθηκαν μήπως ο μικρός Παλαιστίνιος είχε εκρηκτικά στο σακίδιό του και τον κράτησαν για έλεγχο.

    Ωστόσο, το Ισραήλ επικρίνεται διεθνώς γιατί αποφεύγει να αποδώσει ευθύνες στους στρατιωτικούς του που υπερβαίνουν τον στρατιωτικό κώδικα.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Abbas rules out talks without full settlement freeze

    Είδηση: 48269

    [05] Ν.Ζηλανδία: Συνεχίζεται η αργοπορία για τη διάσωση των παγιδευμένων

    Κυριακη, 21 11 2010 13:51

    Συμπληρώθηκε το δεύτερο 24ωρο κάτω από τη γη για τους 29 ανθρακωρύχους που παγιδεύτηκαν μετά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Νέα Ζηλανδία και ακόμα οι προσπάθειες διάσωσης δεν έχουν ξεκινήσει, εξαιτίας των επικίνδυνων αερίων μέσα στο ανθρακωρυχείο. Οι διασώστες, αν και δεν έχουν επαφή με τους παγιδευμένους δηλώνουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι θα τους βρουν ζωντανούς.

    Τα αυξημένα επίπεδα αερίων, κυρίως μεθανίου, μέσα στο ανθρακωρυχείο του Παικ Ρίβερ, στη δυτική ακτή της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας, συνεχίζουν να εμποδίζουν την επιχείρηση διάσωσης των 29 παγιδευμένων. «Στη διάρκεια της νύχτας πήραμε το τελευταίο δείγμα και από το αποτέλεσμα συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι δεν είναι ασφαλές να στείλουμε ανθρώπους κάτω για τη διάσωση», δήλωσε ο Γκάρι Νόουλς, επικεφαλής της Αστυνομίας.

    Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν επαφή με τους ανθρακωρύχους, όμως παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα τους βρουν ζωντανούς. Ωστόσο, όπως λένε δεν έχουν ιδέα, πότε θα μπορέσουν να αρχίσουν την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης.

    Η απογοήτευση και η αγωνία των συγγενών μετά από κάθε ενημέρωση είναι έκδηλη στα πρόσωπα τους. Ανάμεσα στους 29 παγιδευμένους, βρίσκονται δύο Αυστραλοί, δύο Βρετανοί και ένας Νοτιοαφρικανός.

    Οι γονείς πάντως του σκοτσέζου ανθρακωρύχου δηλώνουν αισιόδοξοι. «Δεν υπάρχει περίπτωση, θα είναι καλά, έχω ένα έντονο συναίσθημα γι' αυτό, θα είναι εκεί, θα βγει έξω καλά, όπως και οι υπόλοιποι που είναι μαζί», δήλωσε ο Μάλκολμ Κάμπελ.

    Οι αρχές προχωρούν τώρα σε μία νέα γεώτρηση διαμέτρου 15 εκ που θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν, μέσω ενός νέου κυλινδρικού σωλήνα, να γίνουν επιπλέον έλεγχοι της ποιότητας του αέρα, μια διαδικασία για την οποία μπορεί να απαιτηθούν άλλες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ν. Ζηλανδία: Καθυστερεί η επιχείρηση διάσωσης στο ανθρακωρυχείο

    Είδηση: 48267

    [06] «Ανοχή» Πάπα σε ειδικές χρήσεις των προφυλακτικών

    Κυριακη, 21 11 2010 12:44

    Η χρήση των προφυλακτικών που παρεμποδίζουν τη μετάδοση του AIDS μπορεί να δικαιολογηθεί σε συγκεκριμένες και περιορισμένες περιπτώσεις, υποστηρίζει ο πάπας Βενέδικτος στο πλαίσιο μιας μεγάλης συνέντευξης σε Γερμανό δημοσιογράφο, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα σε βιβλίο, με τίτλο "Το Φως του κόσμου: ο Πάπας, η Εκκλησία και τα Σημεία των Καιρών". Σε αποσπάσματα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα του Βατικανού, ο πάπας αναφέρει , για παράδειγμα, πως η χρήση του προφυλακτικού στην περίπτωση των εκδιδόμενων ανδρών, τους οποίους δεν αφορά η χρήση προφυλακτικού ως μορφής αντισύλληψης "είναι το πρώτο βήμα για την ηθική τους αποκατάσταση" αλλά δηλώνει πως τα προφυλακτικά "δεν είναι πραγματικά ο τρόπος που μπορεί να αντιμετωπιστεί το κακό της μόλυνσης από τον ιό HIV".

    Ενώ ορισμένοι ρωμαιοκαθολικοί ηγέτες έχουν μιλήσει στο παρελθόν για την περιορισμένη χρήση των προφυλακτικών για συγκεκριμένες περιπτώσεις για να σταματήσει η μετάδοση του ΗIV/AIDS και είναι η πρώτη φορά που ο πάπας αναφέρθηκε σε αυτό το ενδεχόμενο.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48263

    [07] Σύνοδος-αστραπή ΗΠΑ-ΕΕ για την οικονομική κρίση

    Κυριακη, 21 11 2010 12:14

    Για μια σύνοδο-αστραπή στη σκιά του Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα συναντήθηκαν το Σάββατο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να εξανεμίσουν τις ανησυχίες για την οικονομική κρίση. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητούν το σχέδιο βοήθειας για τις ιρλανδικές τράπεζες και οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ενεργήσουν γρήγορα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη στην Ευρώπη είναι "ισχυρά" όσον αφορά την ανάπτυξη και το χαμηλό πληθωρισμό και ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν σε εφαρμογή "τα απαραίτητα εργαλεία" να στηρίξουν οικονομικά τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

    "Προφανώς, εφόσον (οι ΗΠΑ) είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη. Αυτό αληθεύει και αντιστρόφως", είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες από την ελληνική κρίση, την περασμένη άνοιξη. "Το σημαντικότερο πράγμα που μπορώ να κάνω για την Ευρώπη είναι το ίδιο που μπορώ να κάνω για τις ΗΠΑ, να προωθήσω την ανάπτυξη και την απασχόληση στις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

    Στην κοινή ανακοίνωσή τους ΗΠΑ και ΕΕ κάλεσαν τους εταίρους τους στην G20 "να αποφύγουν τις πολιτικές της ανταγωνιστικής υποτίμησης" κάνοντας ένα σαφή υπαινιγμό στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα. Η δήλωση αυτή πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία μετά τις έντονες επικρίσεις που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι για την πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δολαρίου.

    Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο αυτή, που διήρκησε 90 λεπτά, συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Ομπάμα με τον Βαν Ρομπάι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Γ.Παπανδρέου: «Θετικές οι εξελίξεις για τα ελληνικά συμφέροντα»

    Σχετική είδηση: ΝΑΤΟ: Συμφωνία για τη νέα δομή της διοίκησης της Συμμαχίας

    Είδηση: 48259

    [08] Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων

    Κυριακη, 21 11 2010 18:50

    Ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων η σημερινή. Αυτή τη χρονιά, οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν σε συναυλία-επίδειξη από τις στρατιωτικές μπάντες των τριών όπλων στο Ζάππειο Μέγαρο, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης αποφασίστηκε από το ΓΕΕΘΑ η αναστολή της καθιερωμένης δεξίωσης που γινόταν στη Λέσχη Αξιωματικών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, καλώντας σε συστράτευση όλων για την κοινωνική ανόρθωση.

    "Πρέπει να έχουμε στηρίγματα"

    "Η πιο τρυφερή μέρα της Ορθοδοξίας, τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι και η γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων" δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    "Το Έθνος περιβάλλει με αγάπη, σεβασμό και τιμή τις Ένοπλες Δυνάμεις και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί μέσα σε μία εποχή ρευστότητας και ανασφάλειας πρέπει να έχουμε στηρίγματα, πρέπει να νιώθουμε ως έθνος ακεραιότητα και προοπτική. Και αυτό θα το βρούμε μόνο μέσα από την συνοχή, μέσα από την στράτευση όλων μας σε μία προσπάθεια για την εθνική ανόρθωση" επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    Με συναυλία στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο Ζάππειο από τις ορχήστρες των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκε στην Αθήνα ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το πρόγραμμα του εορτασμού ξεκίνησε το πρωί με επίσημη έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, συνεχίσθηκε με δοξολογία στον Άγιο Διονύσιο Αεροπαγίτη, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και ολοκληρώθηκε με την επιτυχημένη συναυλία που έγινε για πρώτη φορά, στη θέση της καθιερωμένης δεξίωσης.

    Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος, ο υφυπουργός Π. Μπεγλίτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης, ο Μ. Καρχιμάκης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Β. Πολύδωρας εκ μέρους της Ν.Δ., ο πρέσβης Γ. Γεωργίου εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., οι τέως Πρόεδροι της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκης και ο Κ. Στεφανόπουλος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ι. Γρίβας και εκπρόσωποι της Νομαρχίας. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε όλους τους νομούς της χώρας.

    "Αντί το δημόσιο να λειτουργεί εγγύτερα στον στρατιωτικό κώδικα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, όλο και περισσότερο λειτουργούν ως Δημόσιο. Λιγότερη πειθαρχία, λιγότερο αποτέλεσμα, λιγότερη εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν σημαιοφόροι και παραστάτες της εθνικής προσπάθειας" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48274

    [09] Κατάληψη διοδίων Μαλγάρων και Λεπτοκαρυάς από φορείς και κατοίκους

    Κυριακη, 21 11 2010 17:18

    Κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του αντιτίμου των διοδίων διοργάνωσαν την Κυριακή στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και στην Λεπτοκαρυά Πιερίας η "Επιτροπή Ακρίβεια-Stop" Θεσσαλονίκης, η "Επιτροπή Αγώνα κατά των νέων διοδίων στην Πιερία" και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να καταργηθούν τα διόδια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Νέα διόδια κοντά στις Θερμοπύλες

    Είδηση: 48271

    [10] Έρευνα από τον ΟΗΕ για τις κατηγορίες ότι κυανόκρανοι έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή

    Κυριακη, 21 11 2010 18:07

    Οι κατηγορίες ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ ευθύνονται για το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή ερευνώνται πλέον επίσημα από τον οργανισμό, αλλά πολύ αργοπορημένα, γράφει η Νίνα Λαχάνι στην εφημερίδα Independent. Παρά τις διαψεύσεις, επί εβδομάδες, από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι το θανατηφόρο βακτήριο, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ασθενείς και νεκρούς, έφθασε στη χώρα από στρατιώτες του ΟΗΕ που είχαν προσβληθεί απ' αυτό στο Νεπάλ, όπου είχαν αρκετές φορές ξεσπάσει επιδημίες χολέρας εφέτος το καλοκαίρι. Οι διαψεύσεις του ΟΗΕ ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις διαδηλώσεις και τις αιματηρές ταραχές στην Αϊτή την περασμένη εβδομάδα.

    Φόβος και αγανάκτηση

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια και η αγανάκτηση εντάθηκε λόγω της αδιαλλαξίας των στελεχών του Οργανισμού.

    Οι επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας παρέλυσαν την περασμένη εβδομάδα, αφού προμήθειες και προσωπικό δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εξαιτίας αποκλεισμένων δρόμων και κλειστών αεροδρομίων.

    Πυροβολισμοί ακούγονταν στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου η αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων για να καταστείλει διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες σε οχήματα του ΟΗΕ.

    Η Oxfam ανέστειλε πλήρως την διανομή σαπουνιού, πακέτων υγιεινής και αλάτων ενυδάτωσης στο Καπ-Αϊτιέν, όπου το ποσοστό θνησιμότητας είναι το υψηλότερο στη χώρα.

    Η έρευνα του ΟΗΕ για την προέλευση της επιδημίας ανακοινώθηκε, ενώ οι φήμες για την "ξένη αρρώστια" έχουν ενσταλάξει φόβο κι έχουν προκαλέσει οργή σε χιλιάδες Αϊτινούς.

    Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν κοντά στον ποταμό Αρτιμπονίτ, όχι μακριά από μια βάση του Οργανισμού όπου στρατωνίζονται περίπου 500 στρατιώτες από το Νεπάλ. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν συχνά για τον όζοντα υπόνομο που βγαίνει από τη βάση και μολύνει τον ποταμό από τον οποίο εξαρτώνται για πόσιμο νερό. Στελέχη της στρατιωτικής αστυνομίας του ΟΗΕ θεάθηκαν να παίρνουν δείγματα από ένα σπασμένο σωλήνα κοντά στις τουαλέτες της βάσης και από έναν βόθρο που ξεχείλιζε.

    Ο ΟΗΕ συμφώνησε, αργοπορημένα, να επανεξετάσει όλες τις εγκαταστάσεις υγιεινής που διαθέτει στην Αϊτή.

    Η τελευταία αποστολή από το Νεπάλ έφθασε στην Αϊτή τον Οκτώβριο, μετά τα ξεσπάσματα χολέρας στο Νεπάλ το καλοκαίρι. Η εμμονή του ΟΗΕ ότι ουδείς από τους κυανόκρανους εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας, κάθε άλλο παρά καθησύχασε τους ειδικούς που επισημαίνουν ότι το 75% των ανθρώπων που προσβάλλονται από χολέρα είναι ασυμπτωματικοί αλλά υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μολύνουν άλλους.

    Όσο οι διαψεύσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, οργανώσεις αρωγής πάσχιζαν να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη καλής υγιεινής ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

    Ολόκληρη η περιφέρεια κινδυνεύει από το συγκεκριμένο στέλεχος της χολέρας, που το κέντρο ελέγχου επιδημιών των ΗΠΑ (CDC) επιβεβαίωσε ότι είναι αυτό που απαντάται κυρίως στη Νότια Ασία. Κρούσματα καταγράφηκαν στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία και στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα.

    Σε μια χώρα κατεστραμμένη από τους πολέμους των ναρκωτικών, τα πραξικοπήματα, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τη φτώχεια και τις φυσικές καταστροφές, που εξαρτάται από ξένες κυβερνήσεις, οργανώσεις αρωγής και τον ΟΗΕ για σχεδόν τα πάντα, η έρευνα χαρακτηρίζεται κεφαλαιώδους σημασίας, γράφει η Λαχάνι.

    Η ειρηνευτική δύναμη είναι η πέμπτη από το 1993. Εάν υπάρξει συγκάλυψη, θα θρυμματιστεί η όποια εύθραυστη πολιτική σταθερότητα, δηλώνει ο Μπράιαν Κονκάνον, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία στην Αϊτή: "Εάν πουν ψέματα θα εντείνουν περισσότερο τη λαϊκή οργή".

    Εν μέσω της "απειλής για την ασφάλεια" που εντείνεται λόγω και των εκλογών της επόμενης Κυριακής, η οργάνωση των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" (MSF) απηύθυνε έκκληση να σταλούν κι άλλες νοσοκόμες και γιατροί στην Αϊτή καθώς αναμένει διπλασιασμό των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα.

    Η ασθένεια αναμένεται να κορυφωθεί μεταξύ 26ης και 29ης Νοεμβρίου στην παραγκούπολη Σιτέ Σολέιγ, από όπου η ασθένεια μπήκε στην πρωτεύουσα πριν τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με επιδημιολόγους των MSF.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Μαρτισάντ, επίσης μια παραγκούπολη χωρίς αποχέτευση στο νότιο τμήμα του Πορτ-ο-Πρενς, αυξήθηκε κατά 40% τις τελευταίες ημέρες. Για να καταφέρει να αντεπεξέλθει η οργάνωση MSF, που παρέχει πάνω από το 80% όλης της ιατρικής φροντίδας για τους ασθενείς από χολέρα, πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των κλινών για αυτούς από τις 1.900 στις 3.000 μέσα σε μερικές ημέρες.

    Ο ΟΗΕ έχει λάβει μόλις 5 εκατ. δολάρια μετά την έκκλησή του να σταλούν κατεπειγόντως 164 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας πριν από μία εβδομάδα.

    Οργανώσεις όπως η ActionAid εκτρέπουν χρήματα που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση και την απασχόληση, και συλλέχθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου, σε προγράμματα υγειονομικής επιμόρφωσης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσπάθειές της βοηθούν, αλλά εκατομμύρια Αϊτινοί, που επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, χλωρίνη ή τουαλέτες, λέει η Τζέιν Μόγιο, στέλεχος της ActionAid.

    Οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της χολέρας λένε πικρά πως οι οργανώσεις αρωγής ξύπνησαν πολύ αργά: "Η Αϊτή είναι γεμάτη ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αν είσαι μια ανθρωπιστική οργάνωση, πόσο σου παίρνει να αντιδράσεις σε μια κρίση που ξέσπασε πριν πέντε εβδομάδες; Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια πυρκαγιά με ένα ποτήρι νερό".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κρούσμα χολέρας καταγράφηκε στην Φλόριντα

    Είδηση: 48273

    [11] Γραμμή τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Σπ. Βούγιας

    Κυριακη, 21 11 2010 17:29

    Την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση δύο έργων με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στη Θεσσαλονίκη -τη δημιουργία γραμμής τραμ από το ΙΚΕΑ μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό και θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας- ανακοίνωσε την Κυριακή ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας σε συνάντηση που είχε με το νεοκλεγέντα Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Βούγιας υπογράμμισε ότι με τον κ. Μπουτάρη ξεκίνησαν μαζί πριν από 20 χρόνια για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης και ότι οι θέσεις τους είναι κοινές σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, όπως η βιώσιμη κινητικότητα, το καθαρό περιβάλλον, η ανακύκλωση, η καθαριότητα, η ήπια κυκλοφορία.

    Ανοιχτές διαδικασίες

    «Την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα δρομολογηθούν δύο ανοιχτές διαδικασίες: μία ανοιχτή προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες, για τη δρομολόγηση θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας από τον Δήμο Θερμαϊκού μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σύγχρονα, ταχύπλοα σκάφη και μία δεύτερη, η οποία αφορά στη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μίας γραμμής τραμ, από το σταθμό μετεπιβίβασης του ΙΚΕΑ μέχρι το Σιδηροδρομικό Σταθμό, μέσω του άξονα Βασιλίσσης Όλγας- Τσιμισκή», ανέφερε ο κ. Βούγιας.

    «Σε ό,τι με αφορά θα σταθώ δίπλα στη νέα διοίκηση, οι συνεργάτες του Γιάννη, μου είναι γνωστοί και έχουμε δουλέψει μαζί. Θα στηρίξω το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας»», είπε ο κ. Βούγιας τονίζοντας ότι «όσα σχεδιάσαμε, όσα οραματιστήκαμε θα γίνουν επιτέλους πραγματικότητα».

    Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για το τραμ και τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, επισημαίνοντας ότι «η συνεργασία με τον Σπύρο Βούγια, και λόγω προσωπικής χημείας και λόγω ουσίας, μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική για τη Θεσσαλονίκη».

    Αναφερόμενος στις πρώτες δράσεις που θα αναλάβει η νέα διοίκηση, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε, ότι αφορούν την αποτελεσματικότερη αποκομιδή απορριμμάτων και το πρόγραμμα ανακύκλωσης, παράλληλα με κάποιες "μικρορυθμίσεις" που μπορούν να ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό το κυκλοφοριακό.

    «Κυριότερα από όλα, αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών. Εγώ λέω ότι ο Δήμαρχος είναι για να ανοίγει πόρτες και το δρόμο να τον περπατάνε και να το ανοίγουν μετά οι πολίτες», είπε ο κ.Μπουτάρης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48272

    [12] Συνέντευξη Σαμαρά

    Κυριακη, 21 11 2010 14:08

    Την πάγια θέση του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με "όσους αποδέχονται τα αδιέξοδα του μνημονίου", διατυπώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής". Παράλληλα επιμένει στην ορθότητα της αντιμνημονιακής θέσης που έχει διατυπώσει, την οποία όμως, σπεύδει να διαχωρίσει από την αντίστοιχη πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα της Αριστεράς, και επαναλαμβάνει ότι με το πρόγραμμα του κόμματός του μπορεί μέσα σε 18 μήνες να μηδενιστεί και το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα της χώρας. «Η επανάληψη της εύκολης και ανέξοδης αντιμνημονιακής ρητορικής και των δήθεν εύκολων και μαγικών λύσεων, έχει πλέον κουράσει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Στη συνέντευξή του, ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το ενδεχόμενο "μεγάλου συνασπισμού" με τεχνοκράτες αν τα πράγματα χειροτερέψουν, λέγοντας ότι οι τεχνοκράτες είναι για να λένε τη γνώμη τους, αλλά τις αποφάσεις θα πρέπει να τις παίρνει ο πολιτικός.

    Ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει την αγορά σε ασφυξία και τη χώρα σε ύφεση, η οποία εξανεμίζει τα όποια οφέλη υπήρξαν από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Για το λόγο αυτό προτείνει τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας με επιδότηση επιτοκίου της πρώτης κατοικίας για 10 χρόνια, γεγονός, που όπως τονίζει, θα δώσει οξυγόνο σε περισσότερα από 130 επαγγέλματα και εκτιμά ότι η αξιοποίηση της κινητής περιουσίας του δημοσίου έχει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες για άμεση απόκτηση ρευστότητας και μόνιμα δημόσια έσοδα.

    Στη συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχεται ότι πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου και περικοπές στις ΔΕΚΟ, αλλά τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο απολύσεων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι θα ήταν μια λάθος πολιτική. Αναφέρει ακόμη ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική, τότε σύντομα θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που εμφανίστηκε ως "σωτηρία" της χώρας, ήταν καταστροφή.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι η διαφορά των 10,4 μονάδων στις βουλευτικές εκλογές έπεσε στις δύο μονάδες. Αναφερόμενος στα εσωκομματικά χαρακτηρίζει "ανοησίες και αστειότητες" ότι έχει εγκλωβιστεί σε μια ομάδα "Ταλιμπάν" της απολύτου εμπιστοσύνης του και προαναγγέλλει αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κόμματός του, όχι όμως αυτούς που, όπως τονίζει, δούλεψαν και πέτυχαν.

    Αντιδράσεις

    «Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, πως η πραγματικότητα έχει προ πολλού ξεπεράσει τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνεχίζει: «Η παράταξη που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής και μετά λιποτάκτησε, προσπαθεί μάταια να αποδείξει στους πολίτες ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Αδυνατεί να αντιληφθεί τα προστάγματα των καιρών και τη βούληση των πολιτών».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού επισημάνει ότι η αντιμνημονιακή ρητορική και οι «μαγικές λύσεις» έχουν κουράσει, προκαλεί τον κ. Σαμαρά να πει: «τι του απαντάνε οι διεθνείς συνομιλητές του, όταν τους παρουσιάζει τη μαγική του συνταγή εξάλειψης των ελλειμμάτων».

    Και καταλήγοντας ο κ. Πεταλωτής αναφέρει: «Οι πολίτες και η κυβέρνηση προχωρούν στο μέλλον. Ένα μέλλον που δημιουργούμε μαζί, αντιμετωπίζοντας, χωρίς φόβο, όλα μας τα προβλήματα με σκοπό την ταχύτερη δυνατή έξοδο της χώρας από την κρίση. Σε αυτή την πορεία καλούμε όλους όσους μπορούν και θέλουν, να συμβάλλουν δημιουργικά».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48268

    [13] Νέες 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ

    Κυριακη, 21 11 2010 19:32

    Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με δύο νέες 24ωρες απεργίες αύριο Δευτέρα και την Τρίτη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τους, την Κυριακή. Ως εκ τούτου, δεν θα γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών ούτε τις επόμενες 48 ώρες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές). Το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή για να αποφασίσει την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων.

    Μετά το τέλος συνεδρίασης, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ κάλεσε όλους του Συλλόγους μέλη της να προχωρήσουν αύριο σε Γενικές Συνελεύσεις για ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων.

    Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, νέο μισθολόγιο, προάσπιση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων, κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους όσον αφορά στο εφάπαξ, την επικουρική σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Δήμοι: Αποχή εργαζομένων το Σαββατοκύριακο

    Είδηση: 48275

    [14] Τον πρίγκιπα Γουίλιαμ θέλουν για επόμενο βασιλιά τους οι Βρετανοί

    Κυριακη, 21 11 2010 12:36

    Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η αρραβωνιαστικιά του, Κέιτ Μίντλετον, θα πρέπει να είναι οι επόμενοι βασιλείς της Βρετανίας και όχι ο πατέρας του, ο διάδοχος πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του, τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο. Η δημοσκόπηση της εταιρείας ICM που δημοσιεύεται στην εφημερίδα News of the World έδειξε ότι το 64% των Βρετανών θέλουν να διαδεχτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ ο Γουίλιαμ ενώ στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες συμφώνησαν πως ο νεαρός πρίγκιπας θα γίνει καλύτερος βασιλιάς από τον πατέρα του, τον 62χρονο Κάρολο.

    Στην πρώτη δημοσκόπηση ούτε ένας στους πέντε δεν επιθυμεί να περάσει το στέμμα στον Κάρολο και την Καμίλα ενώ στη δεύτερη το 44% πιστεύει ότι ο Κάρολος θα πρέπει να κάνει στην άκρη ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για το γιο του.

    Ο Γουίλιαμ και η μέλλουσα σύζυγός του ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας τον αρραβώνα τους, τραβώντας πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

    Ορισμένοι θεωρούν τον Κάρολο πολύ μεγάλο για να φέρει νέο αέρα στη μοναρχία εάν διαδεχθεί τελικά τη μητέρα του. Επιπλέον, η Καμίλα δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο η πρώτη σύζυγός του, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997, μετά το διαζύγιό τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48262

    [15] Κίνα: Χιλιάδες θρηνούν για τα θύματα της φωτιάς στη Σανγκάη

    Κυριακη, 21 11 2010 12:29

    Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον ουρανοξύστη των 28 ορόφων στο κέντρο της Σανγκάης για να τιμήσουν τη μνήμη των 58 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στο πολυώροφο αυτό κτίριο. Αιτία της φωτιάς φαίνεται ότι ήταν η αμέλεια και οι παράνομες πρακτικές εργασιών ανακαίνισης.

    Συγγενείς των θυμάτων με δάκρυα στα μάτια άρχισαν να φθάνουν με το πρώτο φως της ημέρας στο σημείο της τραγωδίας, στην πυκνοκατοικημένη, εμπορική συνοικία Τζινγκάν, για να εναποθέσουν λουλούδια και στεφάνια μπροστά από τις φωτογραφίες των ανθρώπων τους που έχασαν τη ζωή τους.

    Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έσπευσαν για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. Αστυνομικοί και εθελοντές διατηρούσαν την τάξη καθώς τα πλήθη σχημάτιζαν ουρές για να εναποθέσουν λίγα λουλούδια σε μια από τις εισόδους του ουρανοξύστη.

    Η κινεζική αστυνομία έχει συλλάβει 12 ανθρώπους σε σχέση με τη φωτιά που ξεκίνησε από σκαλωσιά η οποία ήταν τοποθετημένη στο πολυώροφο κτίριο και η οποία πιστεύεται ότι προκλήθηκε από σπινθήρα οξυγονοκόλλησης στη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Φωτιά σε ουρανοξύστη στο κέντρο της Σανγκάης

    Είδηση: 48261

    [16] Το Δεκέμβριο θα ξαναπετάξουν τα Airbus Α380 της Qantas

    Κυριακη, 21 11 2010 12:23

    Τα αεροσκάφη της Qantas τύπου Airbus Α380 θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος τουλάχιστον έως τις αρχές Δεκεμβρίου, που η αυστραλιανή εταιρία βρει αρκετούς κινητήρες τύπου Trent 900 που κατασκευάζει η Rolls Royce για να αντικαταστήσει τους προβληματικούς. Σύμφωνα με την αυστραλιανή εταιρία ο ένας στους δύο κινητήρες Trent 900 των διώροφων Airbus Α380 πρέπει να αντικατασταθούν.

    Ήδη έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την έκρηξη του κινητήρα ενός Α380 της Qantas, που πετούσε από τη Σιγκαπούρη στο Σίδνεϊ. Η Qantas υπογραμμίζει ότι τα Airbus Α380, που είχαν χαρακτηριστεί "παλάτια του αέρα, δεν πρόκειται να πετάξουν έως ότου βεβαιωθεί ότι είναι απολύτως ασφαλή. Η αυστριαλιανή αεροπορική εταιρίας αναμένεται να διεκδικήσει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από την Rolls Royce.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48260


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 November 2010 - 17:54:56 UTC