Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπακωνσταντίνου: «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο»
  • [02] Τρόικα: Περικόψτε δαπάνες - Μειώστε προσωπικό
  • [03] Εκτός Κ.Ο της Ν.Δ ο Λευτέρης Αυγενάκης
  • [04] Πολιτικές αναταράξεις έφερε η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία
  • [05] Προγράμματα κοινωνικής προστασίας
  • [06] Νέα 48ωρη απεργία από την ΠΝΟ
  • [07] Λύση Κυπριακού για εξομάλυνση των σχέσεων με Τουρκία
  • [08] Παραδέχονται τη συμμετοχή τους στους «Πυρήνες της Φωτιάς»
  • [09] Κατανόηση και συμπόνοια πιο ανεπτυγμένες σε φτωχούς κι «αμόρφωτους»
  • [10] Συνδυαστικό χάπι μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από AIDS στους άνδρες
  • [11] Τα εσώρουχα των Ιρλανδών στέλνουν μήνυμα στο ΔΝΤ
  • [12] Η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών
  • [13] Ανακαλύφθηκαν γονίδια που συνδέονται με την ανορεξία
  • [14] Τραγωδία με λαθρομετανάστες στην Αμφιλοχία
  • [15] Αμερικανικός ο πιο «πράσινος» υπερ-υπολογιστής στον κόσμο
  • [16] Ήπιες αυξητικές τάσεις εμφανίζει το AIDS στη χώρα μας
  • [17] Καλής ποιότητας το πόσιμο νερό στο Βόλο
  • [18] Στο θάνατο 40χρονος με την μοτοσικλέτα
  • [19] Πρώτη εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη του ενιαίου Δήμου Βόλου
  • [20] Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον ΔΟΥΚ
  • [21] Μικρή η συμμετοχή στην απεργία των ΟΤΑ
  • [22] Θα διέθεταν σε οικισμό ΡΟΜΑ 22 τόνους ακατάλληλων κονσερβών
  • [23] Δηλώσεις Μπούκα
  • [24] Δήλωση Καλούδη για τη διαγραφή του
  • [25] Ανοιχτή συνέλευση αποφάσισε η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ
  • [26] Διευρύνεται, βάσει Κ. Υ. Α., το πλαίσιο συνεργασίας του στρατιωτικού και του πολιτικού νοσοκομείου Διδυμοτείχουβ¦
  • [27] Ημιυπαίθριοι: Συνωστισμός στις πολεοδομίες

    [01] Παπακωνσταντίνου: «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο»

    Τριτη, 23 11 2010 15:47

    Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τις δέκα προκλήσεις της οικονομίας για το 2011. Στόχος της κυβέρνησης, εξήγησε, είναι ο εξορθολογισμός του Δημοσίου και η αντιμετώπιση της σπατάλης. Σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Παπακωνσταντινου αναφέρθηκε και στα κριτήρια από τα οποία θα εξαρτηθεί η έγκριση της τέταρτης δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για το μισθολόγιο του Δημοσίου, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου έως τις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ προς τη χώρα μας, ενώ από τις χώρες της Ευρώπης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι Βρυξέλλες.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    «Οι μετατάξεις δεν είναι προσλήψεις»

    Δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο τομέα διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος παρουσίασε τις δέκα μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το 2011. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης του μνημονίου ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ακόμα ότι οι μετατάξεις στον δημόσιο τομέα δεν λογίζονται ως νέες προσλήψεις, αλλά για μεταφορά προσωπικού.

    Ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα τηρηθεί το 2011 απαρέγκλιτα και για όλους τους τομείς του δημοσίου ο κανόνας μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και ανακοίνωσε ότι φέτος θα αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα 40.000 εργαζόμενοι κι οι προσλήψεις που θα γίνουν το 2011 θα είναι 8.000.

    Επίσης, ο Υπουργός εμφανίστηκε «ανοικτός» σε μια πιθανότητα επιμήκυνσης της δανειακής σύμβασης ή λήψης πρόσθετου δανείου, λέγοντας ότι στην όλη διαδικασία αποπληρωμής μπορεί να υπάρξει συζήτηση, αλλά «καμία απόφαση δεν υπάρχει τώρα για επιμήκυνση και καμία συζήτηση για πρόσθετο δανεισμό από το 2013».

    Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος για έξοδο στις αγορές το 2011 παραμένει.

    Οι 10 προκλήσεις του 2011

    Αναφερόμενος αναλυτικότερα στις 10 προκλήσεις του 2011 ο Υπουργός είπε ότι αυτές αφορούν:

    τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών

    την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

    τη μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ

    τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα

    την αντιμετώπιση, μ της σπατάλης στην υγεία

    την αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων

    απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων

    βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

    την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα

    την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

    και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

    Όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μέσα το β τρίμηνο του 2011 θα έχει γίνει απογραφή της δημόσιας περιουσίας, ), ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του 2010. Στόχος είναι να εισπραχθούν 7 δις. ευρώ το διάστημα 2011- 2013 και τουλάχιστον 1 δις. ευρώ το 2011.

    Για τα εργασιακά είπε ότι ως του τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων με δέσμευση ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών μόνο υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών.

    Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι ο κατώτατος μισθός «δεν θα πέσει κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

    Για το ίδιο θέμα η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή ανέφερε ότι το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους, βάση των οποίων θα γίνει η απόκλιση των επιχειρησιακών από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Επιπλέον, η Υπουργός τόνισε ότι από το αποτέλεσμα αποδεικνύεται ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο, αλλά διαπραγματεύεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

    Ικανοποίηση Βρυξελλών

    Την ικανοποίησή του για την έως τώρα υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης της Ελλάδας μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Αθήνα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν.

    Ειδικότερα, ο Αμαντέο Αλταφάζ είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο τονίζοντας ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί και σημείωσε ακόμη ότι η μείωση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος της Ελλάδας για το 2010, από 15,4% του ΑΕΠ σε 9,4%, είναι υψηλότερη από το στόχο που είχε αρχικά τεθεί.

    Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των επαφών Ελλάδας και τρόικας, τα δύο κείμενα που συμφωνήθηκαν (επικαιροποιημένο μνημόνιο και επικαιροποιημένες κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής), θα υπογραφούν εντός των επομένων 10 ημερών. Στο Ecofin του Δεκεμβρίου θα αποφασισθεί, με βάση σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκταμίευση τον Ιανουάριο του τμήματος της τρίτης δόσης που αναλογεί στην ευρωζώνη. Τον Δεκέμβριο, επίσης, θα πάρει τη σχετική απόφαση το ΔΝΤ και το τμήμα που του αναλογεί θα εκταμιευθεί μεταξύ 15 και 20 Δεκεμβρίου. Για την τέταρτη δόση (15 δις. ευρώ), που θα εκταμιευθεί τον Μάρτιο 2011, ο έλεγχος από την τρόικα θα γίνει τον Φεβρουάριο.

    Αντιδράσεις

    Για προσαρμογή που στηρίζεται σε διαρκή αναθεώρηση των στόχων του μνημονίου προς τα κάτω, λόγω αστοχιών της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η αποτυχία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να αντισταθμιστεί και να καλυφθεί με λογιστικές ακροβασίες και με πολιτικές πρακτικές, επιζήμιες για την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε.

    Κυβέρνηση και τρόικα κλιμακώνουν τον πόλεμο κατά της ζωής και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, σημειώνει το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι οι μετατάξεις είναι ο προθάλαμος των απολύσεων.

    Σαφώς και πρέπει να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες αλλά υπάρχουν και υποχρεώσεις που ανέλαβαν όσοι πίστεψαν ότι το δημόσιο είναι έντιμος εργοδότης, επεσήμανε το ΛΑΟΣ.

    «Οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ σε υπουργεία και ΟΤΑ, στην ουσία σημαίνουν απολύσεις για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων (με βάση την αρχή του 5 προς 1). Ταυτόχρονα, η λογική ότι οι μετατασσόμενοι θα επαναπροσλαμβάνονται εξαρχής, ανοίγει το δρόμο για μειώσεις μισθών και αλλαγή εργασιακού καθεστώτος και δικαιωμάτων», τόνισε και ο Συνασπισμός, ενώ επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το νέο μνημόνιο -όπως υπογραμμίζει- κατέθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για παταγώδη αποτυχία των μέτρων.

    Να σημειωθεί ότι μικρή ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα, έξω από τον χώρο που παραχωρούσαν την συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής της τρόικας, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρησαν να απομακρύνουν τα μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης και της νεολαίας του ΣΥΝ που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο.

    Η κυβέρνηση ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή με την κατάργηση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    «H τρόικα παρά τις έντονες διαφωνίες εργαζομένων και εργοδοτικών οργανώσεων πλην του ΣΕΒ, επαναφέρει επικίνδυνα και απαράδεκτα μέτρα καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις, τορπιλίζοντας ουσιαστικά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. H επιμονή της έρχεται σε συνέχεια εφαρμογής αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων με στόχο την πλήρη ισοπέδωση των ελάχιστων εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων είναι η κατάργηση του δικαιώματος επέκτασης των συμβάσεων και στα μη μέλη των οργανώσεων», τόνισε η ΓΣΕΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Τρόικα: Περικόψτε δαπάνες - Μειώστε προσωπικό

    Είδηση: 48719

    [02] Τρόικα: Περικόψτε δαπάνες - Μειώστε προσωπικό

    Τριτη, 23 11 2010 11:49

    Το δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή της χορήγησης συμπληρωματικού πόσου άνοιξε σήμερα η Τρόικα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που είχαν με την ελληνική Κυβέρνηση ενόψει της καταβολής της γ' δόσης του δανείου. Οι κ.κ. Τόμσεν, Ντερούς και Μαζούχ υπογράμμισαν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης εξελίσσεται καλά σε γενικές γραμμές. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται, ωστόσο επεσήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία και στις ΔΕΚΟ ,καθώς και στον τομέα της είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Ειδικά για τους τομείς των ΔΕΚΟ και της Υγείας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι θα περιμένουν τις συγκεκριμένες προτάσεις της Κυβέρνησης έως το Μάρτιο. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με μετατάξεις, εθελούσιες αποχωρήσεις ή εφαρμογή του κανόνα «5 προς 1» στις προσλήψεις, και όχι με απολύσεις. Σημείωσαν εξάλλου ότι θα πρέπει να συγχωνευτούν ή να κλείσουν δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες που έχουν χάσει τον κοινωνικό τους σκοπό.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η ελληνική Κυβέρνηση έχει στις προτεραιότητες της τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με στόχο την περιστολή της σπατάλης και τονίζεται χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται "Καλλικράτης " και στο Δημόσιο με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής προνοιας.

    Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις, από τιμές και μισθολογικό κόστος, αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    Αναφορικά με το δημοσιονομικό τομέα, όπως ανέφεραν και επισημαίνεται και στο κοινό ανακοινωθέν, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη, από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο. Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από την Κυβέρνηση.

    Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς:

    Δαπάνες υγείας, που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

    Δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο.

    Φορολογική διοίκηση, η οποία θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.

    Το κλιμάκιο της Τρόικας έδωσε περαιτέρω έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτυπώνεται και στο ανακοινωθέν, με τα συμπεράσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην χώρα μας.

    «Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης.

    Παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή.

    Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια δυναμική και εξαγωγική οικονομία, απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση, προκειμένου να ξεπεραστούν εδραιωμένα συμφέροντα. Η τωρινή πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις επόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν:

    Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, επίσης μέσω μεταρρύθμισης των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας

    ¶νοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα

    Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά».

    Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και επικεφαλής της αποστολής, Πολ Τόμσεν, στη επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων του ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο, για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, θα υπάρχουν περισσότερα και πιο συγκεκριμένα ανακοινώσιμα συμπεράσματα, για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    O κ. Τόμσεν, επισήμανε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πέρα από το ότι προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, είναι απαραίτητες προκειμένου η προσαρμογή αυτή να είναι βιώσιμη και η ελληνική οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική σε μακροπρόθεσμη βάση.

    Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Προσφυγές στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου

    Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθούν μετά το μεσημέρι προσφυγές επαγγελματικών κι επιστημονικών φορέων καθώς και πολιτών, που ζητούν να ακυρωθεί το Μνημόνιο ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Οι δύο Σύμβουλοι Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου θα εισηγηθούν να απορριφθούν οι προσφυγές και θα τονίσουν ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους είναι νόμιμες, συνταγματικές και επιβεβλημένες για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Παπακωνσταντίνου: «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο», Παπακωνσταντίνου: Δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα

    Σχετική είδηση: Σχέδιο για μετατάξεις στο Δημόσιο

    Είδηση: 48683

    [03] Εκτός Κ.Ο της Ν.Δ ο Λευτέρης Αυγενάκης

    Τριτη, 23 11 2010 14:41

    Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς το βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη. Αιτία ήταν τα όσα είπε ο βουλευτής για το κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, όπου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε αυτό. Ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι παράλληλα με επιστολή του ο Αντώνης Σαμαράς ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, στην οποία παραπέμπει τον κ. Αυγενάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής.

    «Επειδή είναι σαφείς οι ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της ΝΔ και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς θα τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό για μια αναγεννημένη, δυνατή και υπεύθυνη ΝΔ, χωρίς εσωστρέφειες και αποπροσανατολισμούς, προσηλωμένη στο μεγάλο της καθήκον να συμβάλει αποτελεσματικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

    Έντονη η αντίδραση του Λ. Αυγενάκη

    Έντονη ήταν η αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη για την απόφαση διαγραφής του από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Αυγενάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ενημερώθηκε σχετικά από την τηλεόραση και έκανε λόγο για «προαποφασισμένη εκκαθαριστική επιχείρηση του κόμματος από όσους βουλευτές ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί απόλυτα υποταγμένους στην εσωστρεφή και παρωχημένη αντίληψή του για την πολιτική».

    Χαρακτηρίζει επίσης προσχηματική τη δήλωση του κ. Λυκουρέντζου και αναφέρει ότι η διαγραφή του στην πραγματικότητα οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:

    Στον παροξυσμό πανικού, από τον οποίο έχει καταληφθεί ο κ. Σαμαράς και ο στενός κύκλος του, από την ισχυρή πίεση που του ασκεί το αίτημα της ανανέωσης και του απεγκλωβισμού του κόμματος από τα δεσμά μιας ξεπερασμένης, στείρας πολιτικής εσωστρέφειας και ηγετικής αλαζονείας.

    Στην παταγώδη πανελλήνια αποτυχία των προσωπικών πολιτικών επιλογών του κ. Σαμαρά στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, παρότι αυτές υποστηρίχθηκαν σθεναρά από τον ίδιο και τα πιο υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

    Στη δυσανεξία του κ. Σαμαρά και της ομάδας του προς κάθε νέα, αυτόνομη, έντιμη, μη υποτακτική πολιτική φωνή και δύναμη, εφόσον αυτή δεν είναι η φωνή του Κυρίου του, κάτι που δείχνει ο ίδιος να απολαμβάνει.

    Επιπλέον σημειώνει ότι η διαγραφή του διαδικαστικά είναι άκυρη και προσβάλλει βαθύτατα τον κόσμο της ΝΔ, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και όλους του πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης οι οποίοι ήλπιζαν σε μία πραγματική ανανέωση την οποία - επισημαίνει - άρχισαν ήδη να αναζητούν αλλού.

    «Η εκλογή και εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν είναι κληρονομική υπόθεση. Η ανασφάλεια και ο φόβος δεν είναι καλοί σύμβουλοι κύριε Σαμαρά», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48715

    [04] Πολιτικές αναταράξεις έφερε η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία

    Τριτη, 23 11 2010 15:11

    Πολιτικές αναταράξεις έχει προκαλέσει στην Ιρλανδία η ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράιαν Κόουεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2011 αφού περάσει από το Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός. Την ίδια ώρα, το ιρλανδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν.

    Πρόωρες εκλογές θέλει ο Κόουεν, πρόταση μομφής κατέθεσε το κόμμα Σιν Φέιν

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί άμεσα και ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού που αναμένεται να συμβεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από το Δουβλίνο.

    «Πρόθεσή μου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προϋπολογισμού με την εφαρμογή της απαραίτητης νομοθεσίας την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια να προχωρήσω στη διάλυση του κοινοβουλίου για να επιτρέψω στους ανθρώπους να αποφασίσουν σε ποιον θέλουν να εμπιστευθούν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας στη δύσκολη εποχή που έρχεται».

    Ο Κόουεν επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα παρουσιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η ψηφοφορία για την επικύρωσή του αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

    «Το συμφέρον των ψηφοφόρων και ολόκληρου του λαού μας δεν θα εξυπηρετηθεί από καθυστερήσεις στα στάδια που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών μας», υπογράμμισε ο Κόουεν.

    «Πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν το ξεκάθαρο καθήκον να επιτρέψουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων σε αυτές τις ιδιαίτερες και σοβαρές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

    «Υπάρχουν περιπτώσεις που η ανάγκη να υπηρετήσεις το εθνικό συμφέρον ξεπερνά κάθε άλλη ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, κομματικών και προσωπικών συμφερόντων και αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση», δήλωσε ο Κόουεν στη συνέντευξη Τύπου.

    Πάντως η Ολίβια Μίτσελ, η εκπρόσωπος Τύπου του Fine Gael, του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, επέκρινε την απόφαση του Ιρλανδού πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα προετοιμαστεί από μία κυβέρνηση στην οποία ο ιρλανδικός λαός δεν έχει «απολύτως καμία εμπιστοσύνη».

    Το ιρλανδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν.

    «Η Βουλή αυτή θα έπρεπε να είχε διαλυθεί από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ. Ο Μπράιαν Κόουεν δεν έχει πλέον πλειοψηφία στη Βουλή. Θα πρέπει τώρα να θέσει το θέμα και να επιτρέψει μια ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τέσσερις βουλευτές του Σιν Φέιν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σιν Φέιν.

    Εν τω μεταξύ, στο Δουβλίνο πραγματοποιούνται εξαιρετικά σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ιρλανδικής κυβέρνησης για τους όρους του δανείου, ενώ από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων θα κατευθυνθεί στις τράπεζες.

    Επαρκές χαρακτήρισε το σχέδιο βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. «Το δίχτυ ασφαλείας είναι καταφανώς επαρκές για την Ιρλανδία. Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για τους ακριβείς αριθμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη.

    Οι συνομιλίες μεταξύ Ιρλανδίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό, αλλά εξαρτάται από την ιρλανδική κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι. «Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται αρκετά καλά, αρκετά γρήγορα. Είναι εντατικές. Προφανώς εστιάζουμε κυρίως στο θέμα της επίτευξης προόδου το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία

    Είδηση: 48718

    [05] Προγράμματα κοινωνικής προστασίας

    Τριτη, 23 11 2010 18:37

    Στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αποσκοπούν στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, στην ένταξη ανέργων, νέων, γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, στη μείωση του αριθμού των ατόμων που αποκλείονται από τη φτώχεια και στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών μέσω διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προωθεί η κυβέρνηση.

    Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου στην οποία μετείχαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, και ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας.

    Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για την κοινωνική οικονομία, τη λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και την άμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ήδη στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συναντήσεις με την ΕΕ ώστε το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι να τύχει Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης για το τρέχον και επόμενο έτος και να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη οικονομική του βιωσιμότητα.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε τέλος και η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων για το 2011 για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

    Όπως ανακοινώθηκε, η κάλυψη αυτή θα αφορά ανέργους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά και ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει δυο τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ.

    Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος μετά το 30ο προσαυξάνεται κατά 100 ημέρες ασφάλισης και μέχρι συμπλήρωσης 3000 ημερών ασφάλισης.

    Στο πρόγραμμα εντάσσονται και εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν το 2010, πενήντα ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα ( αντί των 70 ημερών που ισχύει σήμερα).

    Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί και η διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500.000 χαμηλοσυνταξιούχων που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48733

    [06] Νέα 48ωρη απεργία από την ΠΝΟ

    Τριτη, 23 11 2010 14:52

    Τη συνέχιση της απεργίας τους για το επόμενο 48ωρο, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε έκτακτη συνεδρίασή της διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία, κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας. Ήδη σήμερα Τρίτη τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η ΠΝΟ.

    Σκληραίνει τη στάση της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Τα μέλη της αποφάσισαν, να προκηρύξουν από αύριο το πρωί, νέα 48ωρη απεργία. Κύριο αίτημα των ναυτικών, είναι η υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κατέληξε σε αυτήν την απόφαση, διαπιστώνοντας, ότι με εξαίρεση την Ένωση Πορθμείων, που υπέγραψε σχετικό Μνημόνιο Συμφωνίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010, και τις εργοδοτικές Οργανώσεις Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων στην υπογραφή και των υπόλοιπων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.

    «Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες αφού δεν απεργούν στο σύνολό τους -καταλήψεις υπάρχουν μόνο - οι επαγγελματίες συνδικαλιστές των σωματείων τους, καθορίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από τον φόβο μήπως χάσουν τους παχυλούς μισθούς τους γι΄ αυτό δεν ρωτάνε τους ναυτεργάτες εάν επιθυμούν να απεργήσουν ή όχι » αναφέρει σε απάντησε η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

    Σημειώνεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά-οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

    Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

    Η ΠΝΟ ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για τη δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυση Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς.

    Να πρυτανεύσει η λογική και η εργασιακή ειρήνη, ζήτησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης. Το Υπουργείο ανέλαβε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για απεργίες ή εκβιαστικές λογικές στις δύσκολες αυτές εποχές, δήλωσε ο κ. Διαμαντίδης, και τόνισε ότι «το Υπουργείο σε κάθε περίπτωση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες».

    «Σε αυτή τη δύσκολη -εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά- συγκυρία οφείλουμε να επιδεικνύουμε σύνεση. Να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές να βρεθεί λύση», αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Δεμένα τα πλοία λόγω απεργίας της ΠΝΟ

    Είδηση: 48716

    [07] Λύση Κυπριακού για εξομάλυνση των σχέσεων με Τουρκία

    Τριτη, 23 11 2010 15:12

    Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό ήταν το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου προς την ¶γκυρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη βούληση Αθήνας και Λευκωσίας για μια λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Από το βήμα της Βουλής για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι το Κυπριακό θα λυθεί μόνο όταν η Τουρκία αποφασίσει να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Κοινή γραμμή Αθήνας - Λευκωσίας

    Ανασκόπηση των εξελίξεων και ανταλλαγή απόψεων, μετά τη συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, έγινε σήμερα κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη Βουλή.

    Οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν χρήσιμη και γόνιμη τη συνάντηση και, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Αθήνα στηρίζει απόλυτα τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναν έντιμο συμβιβασμό, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δείξει την απαραίτητη βούληση για την εξεύρεση μιας λύσης, βιώσιμης και λειτουργικής, η οποία θα τερματίσει την παράνομη κατοχή και θα συγκροτηθεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δηλαδή, ένα κράτος με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, με βάση τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Παράλληλα τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι αμετακίνητη και στηρίζει τον αγώνα για την επανένωση του νησιού, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό είναι ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πολιτικής, καθώς «χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζοντας ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι προσκλήθηκε να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη των στενών αδελφικών σχέσεων και των άρρηκτων δεσμών Αθήνας -Λευκωσίας.

    «Είμαστε ευγνώμονες για την ανιδιοτελή, πλήρη και καθημερινή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης», επεσήμανε και ανέφερε ότι δεν είναι μόνο οι συναντήσεις τους που το μαρτυρούν, αλλά και η συνεχής αλληλοενημέρωση και οι κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται για την πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου και την επανένωση του νησιού.

    Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ότι η λύση είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

    Τάχθηκε εναντίον κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί να θέσει στενά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ανέφερε ότι το γεγονός ότι κάλεσε ο ΓΓ τις δύο πλευρές στη Γενεύη δεν αποτελεί χρονοδιάγραμμα, αφού δεν υπάρχει μπροστά μας, όπως είπε, οποιοδήποτε σχέδιο λύσης, για να πούμε αν το δεχόμαστε ή όχι.

    Ο κ. Χριστόφιας πάντως δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, όσον αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται από εδώ και πέρα για την επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε, «λαμβάνοντας υπόψη τις σκληρές θέσεις Ερογλου στο περιουσιακό, αναρωτιέμαι γιατί επιμένει να υπάρχει κατάληξη. Θέλει να καταλήξουμε σε αδιέξοδο;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης μαζί με την Τουρκία σχεδιάζουν την προώθηση «ενός δεύτερου κράτους της Κύπρου».

    Τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, επισήμανε ότι η λεγόμενη «ΤΔΒΚ» είναι ένα μόρφωμα παράνομο και καταδικασμένο και δήλωσε αδυναμία να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις, γιατί, όπως είπε, η λύση πρέπει να στηρίζεται σε αρχές και κανείς δεν έχει δικαίωμα να ορίσει άλλη διαδικασία από αυτή που έχει ορίσει ο ΟΗΕ.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Αθήνας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία για έναν έντιμο συμβιβασμό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αξιών, των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Πανηγυρική ομιλία Χριστόφια στη Βουλή

    Τη βούληση μιας «πανέτοιμης» κυπριακής ηγεσίας να αφήσει πίσω το παρελθόν, η οποία αποδεικνύεται έμπρακτα με πρωτοβουλίες και προτάσεις, εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόφιας στην πανηγυρική ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ανεξαρτησία της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε, παράλληλα, ότι προϋπόθεση για τη λύση είναι η ανταπόκριση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, «η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει», και έκανε έκκληση στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσουν πιέσεις για να αλλάξει η τουρκική πολιτική, «αντί να στηρίζουν τις παράλογες θέσεις της τουρκικής πλευράς και να επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε καλός αγωγός πιέσεων», υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, στις 18 Νοεμβρίου, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε διαλλακτική στάση και ζήτησε «να συζητηθούν άμεσα το περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων», η τουρκοκυπριακή επικαλούμενη «δήθεν προβλήματα ασφαλείας», αντιπρότεινε άμεση σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία να συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή μια επανάληψη του Μπούργκενστοκ. Την πρόταση αυτή δεν την αποδέχθηκε ούτε ο κ. Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης και ότι δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας ούτε αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48717

    [08] Παραδέχονται τη συμμετοχή τους στους «Πυρήνες της Φωτιάς»

    Τριτη, 23 11 2010 18:22

    Στο εφετείο θα διαβιβαστεί η δικογραφία για τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα στις πρεσβείες μετά την επιστολή των δύο συλληφθέντων στο διαδίκτυο με την οποία δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η ομολογία τους δρομολογεί δικαστικές εξελίξεις καθώς συνδέει τους «Πυρήνες της Φωτιάς» με την αποστολή των ύποπτων δεμάτων. Έτσι η υπόθεση θα περάσει από τη δεύτερη ειδική ανακρίτρια στο εφετείο όπου θα συγκληθεί η ολομέλεια Εφετών για να αναθέσει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης στους εφέτες ανακριτές που χειρίζονταν μέχρι πρόσφατα τη δικογραφία για την ίδια οργάνωση, για την οποία έχει ήδη προσδιορισθεί δίκη για τις 17 Ιανουαρίου του 2011.

    Οι δύο κατηγορούμενοι Παναγιώτης Αργυρός και Γεράσιμος Τσάκαλος στην επιστολή τους, που δημοσιοποιήθηκε σε ηλεκτρονικό δίκτυο ενημέρωσης δηλώνουν «αιχμάλωτοι του επαναστατικού πολέμου, περήφανα μέλη της επαναστατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Αναφέρουν επίσης ότι «δεν μετανιώνουμε για τίποτα και στηρίζουμε όλες τις προκηρύξεις και τις ενέργειες της οργάνωσης μας, καθώς και αυτές που θα πραγματοποιηθούν από εδώ και πέρα και οι οποίες μας έκαναν και θα μας κάνουν υπερήφανους».

    Οι δύο νεαροί κατηγορούνται για τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις από κοινού, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή και έκρηξη από κοινού και κατά συρροή. Στην υπάρχουσα δικογραφία οι δύο νεαροί «χρεώνονται» με την αποστολή δύο παγιδευμένων δεμάτων, στην πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα και στην έδρα της Eurojust στην Χάγη και με τα άλλα δύο πακέτα που βρέθηκαν πάνω τους. Το ένα είχε παραλήπτη τον Νικολά Σαρκοζί και το άλλο την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα.

    Η διαδικασία για την υπόθεση των παγιδευμένων πακέτων θα γίνει αυτοτελώς, καθώς ήδη για 13 κατηγορούμενους ως μέλη των «Πυρήνων», που συνδέονται με το διαμέρισμα στο Χαλάνδρι και τρεις βομβιστικές επιθέσεις της οργάνωσης, έχει προσδιοριστεί η δίκη για τις 17 Ιανουαρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στην υπόθεση της λεγόμενης «γιάφκας Χαλανδρίου» είναι κατηγορούμενος και ο Παναγιώτης Αργυρού ενώ μεταξύ των έξι που καταζητούνται είναι και ο αδελφός του Γεράσιμου Τσάκαλου, Χρήστος. Ο ιδιοκτήτης του επίμαχου διαμερίσματος -προσωρινά κρατούμενος που επίσης παραπέμπεται να δικαστεί στις 17 Ιανουαρίου- Χαρίλαος Χατζημιχελάκης με χθεσινή του επιστολή σε διαδικτυακό τόπο, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Στην επιστολή του επίσης χαιρετίζει «τους συντρόφους αντάρτες πόλης» Γεράσιμο Τσάκαλο και Παναγιώτη Αργυρού.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48735

    [09] Κατανόηση και συμπόνοια πιο ανεπτυγμένες σε φτωχούς κι «αμόρφωτους»

    Τριτη, 23 11 2010 17:59

    Οι άνθρωποι της ανώτερης κοινωνικο-οικονομικής τάξης είναι πιο μορφωμένοι, πιο πλούσιοι, έχουν καλύτερες δουλειές και ζουν μια πιο άνετη ζωή, όμως φαίνεται πως δεν υπερτερούν σε όλα. Μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι φτωχότεροι και λιγότεροι μορφωμένοι είναι πιο ικανοί στο να συναισθάνονται τους άλλους και να «διαβάζουν» τα συναισθήματα τους σε σχέση με τους πλούσιους.

    Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο Μάικλ Κράους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη), αποδίδουν την ανώτερη ενσυναίσθηση των ατόμων των κατώτερων εισοδηματικών τάξεων στο ότι εξ ανάγκης συχνά υποχρεώνονται να εξαρτώνται από άλλους ανθρώπους (συγγενείς, φίλους, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.) για διάφορους λόγους, πράγμα που έχει σταδιακά «ακονίσει» την ικανότητά τους να «διαβάζουν» καλύτερα τον συναισθηματικό κόσμο των γύρω τους.

    Οι ερευνητές έκαναν διάφορα πειράματα με 200 εθελοντές διαφόρων επιπέδου εισοδήματος και μόρφωσης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να αξιολογήσουν, κοιτώντας εικόνες ορισμένων προσώπων, ποια συναισθήματα εξέφραζαν οι εικονιζόμενοι. Οι ψυχολόγοι μάλλον ξαφνιάστηκαν, όταν διαπίστωσαν ότι οι πιο μορφωμένοι τα πήγαν χειρότερα στην αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης ήταν, κατά μέσο όρο, κατά 7% πιο ακριβείς στην κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, σε σχέση με τους αποφοίτους ανώτερης εκπαίδευσης.

    Σε ένα άλλο πείραμα, όπου οι εθελοντές κλήθηκαν να εκτιμήσουν τα συναισθήματα που εξέφραζε ένας ξένος σε μια εικονική συνέντευξη για την πρόσληψή του σε μια εργασία, πάλι τα άτομα ανώτερου κοινωνικο-οικονομικού στάτους, παρόλο που είχαν άμεση επαφή με ένα άλλο άνθρωπο, είχαν τελικά χειρότερη επίδοση στην «ανάγνωση» των συναισθημάτων του ξένου.

    Σε ένα τρίτο πείραμα, όταν οι άνθρωποι οδηγήθηκαν να πιστέψουν ότι ανήκαν σε χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική τάξη από αυτή που στην πραγματικότητα ανήκαν, έγιναν καλύτεροι στο να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των άλλων.

    Οι ερευνητές συμπέραναν, τελικά, ότι τα μέλη της ανώτερης τάξης δεν είναι πολύ ικανά στην αναγνώριση των συναισθημάτων που νιώθουν άλλοι άνθρωποι. Οι ψυχολόγοι υποθέτουν ότι οι πιο πλούσιοι και πιο μορφωμένοι υστερούν, επειδή συνήθως μπορούν να λύνουν τα καθημερινά προβλήματά τους χωρίς να χρειάζεται να έρχονται σε επαφή και να εξαρτώνται από άλλους, όπως αναγκαστικά πρέπει να κάνουν οι πιο φτωχοί.

    «Αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι βαθειά ριζωμένο στον άνθρωπο. Είναι το ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο, που οδηγεί σε αυτές τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε ο Κράους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα έρευνα θα βοηθήσει, ώστε να καταρριφθούν διάφορα στερεότυπα για τις διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις και, κυρίως, η εντύπωση ότι οι λιγότεροι μορφωμένοι και πλούσιοι είναι «από τη φύση» τους και λιγότερο έξυπνοι.

    Σε μια προηγούμενη έρευνα, ο Κράους είχε διαπιστώσει ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι πιο αγενείς και απότομοι, απ' ό,τι οι φτωχότεροι, στις συνομιλίες τους με ξένους. Έχει ακόμα ανακαλύψει ότι οι φτωχοί είναι πιο γενναιόδωροι με τα χρήματά τους από ό,τι οι πλούσιοι. Η μεγαλύτερη ικανότητα ενσυναίσθησης των άλλων είναι πολύ πιθανό ότι βρίσκεται στη ρίζα αυτής της γενναιοδωρίας των φτωχών, δήλωσε ο αμερικανός ερευνητής.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48732

    [10] Συνδυαστικό χάπι μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από AIDS στους άνδρες

    Τριτη, 23 11 2010 18:36

    Υγεια

    Οι άνδρες που λαμβανουν το χάπι «Truvada», που συνδυάζει δύο αντιρετροϊκά φάρμακα, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο κατά 44% να μολυνθούν με τον ιό του AIDS, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας κλινικής έρευνας που διεξήχθη σε έξι χώρες και δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 2.499 άνδρες, 29 από τους οποίους ήταν τρανσέξουαλ, μη μολυσμένους από τον ιό του AIDS, ηλικίας 18 με 67 ετών, που είχαν συχνά ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

    Η κλινική έρευνα έγινε απο τον Ιούλιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2009 σε έντεκα κέντρα σε έξι χώρες: τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη, το Περού, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου.

    Ολοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιλέχθηκαν τυχαία και λάμβαναν οι μισοί το χάπι «Truvada» και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο. Επιπλέον, όλοι πήγαιναν τακτικά σε κλινικές όπου ενημερώνονταν για τους τρόπους πρόληψης της ασθένειας, ενώ υποβάλλονταν σε εξετάσεις και θεραπεία για τυχόν άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια των 2,8 ετών της κλινικής έρευνας παρατηρήθηκαν συνολικά 100 κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV. Απο αυτές τις 100 μολύνσεις οι 36 σημειώθηκαν στους 1.251 άνδρες που λάμβαναν το «Truvada» και οι 64 στους 1.248 που λάμβαναν το ψευδοφάρμακο, γεγονός που έκανε τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη του συγκεκριμένου χαπιού μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό του AIDS κατά 43,8%.

    Ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID), δρ ¶ντονι Φάουτσι δήλωσε «πολύ ευχαριστημένος» από τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε «σημαντικά» στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης του AIDS.

    O δρ. Ρόμπερτ Γκραντ, του Ινστιτούτου Gladstone και του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, που ήταν επικεφαλής της κλινικής έρευνας, υπογράμμισε από τη μεριά του ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι μπορεί κανείς να παίρνει αυτό το χάπι αντί να χρησιμοποιεί προφυλακτικό».

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48734

    [11] Τα εσώρουχα των Ιρλανδών στέλνουν μήνυμα στο ΔΝΤ

    Τριτη, 23 11 2010 15:08

    Εσώρουχα, όπως μπλουζάκια, μποξεράκια και στρινγκ, με το σύνθημα «Προτιμώ να κάτσω να με γ... το ΔΝΤ» θα είναι τα αντικείμενα που θα κυριαρχήσουν στις ανταλλαγές δώρων των Χριστουγέννων, καθώς η οργή των Ιρλανδών κορυφώνεται μετά την ένταξη της χώρας τους στο διεθνή μηχανισμό στήριξης.

    «Προσπάθησαν πολύ οι ηγέτες μας για να μας οδηγήσουν σε αυτό το χάλι», δήλωσε ο Τιμ Κέλι, συνιδρυτής του ιστότοπου Puckout.com που εδρεύει στο Κορκ, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία με τη διάθεση εσωρούχων και μπλουζών, τα οποία, εκτός από τα προαναφερθέντα, τα βρίσκει κανείς και σε «Το ΔΝΤ μου πήρε το παλτό», «Τί στο ΔΝΤ;» και «¶ει... ΔΝΤ σου».

    Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις των εσωρούχων είναι σαφώς μεγαλύτερες, γιατί τα εσώρουχα «χωρούν ευκολότερα στη χριστουγεννιάτικη κάλτσα που κρέμεται στο τζάκι» προσθέτει ο εμπνευστής του εγχειρήματος.

    Πρόκειται για έναν «ευχάριστο τρόπο με τον οποίο οι Ιρλανδοί εκτονώνουν τη δυσαρέσκεια και την οργή τους», συνεχίζει ο Κέλι.

    «Για πρώτη φορά, εκτιμώ ότι υπάρχει η πραγματική διάθεση όλων να κάνουν κάτι, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει τί ακριβώς να κάνει. Πώς να το εκφράσει;» αναρωτιέται.

    Ο ιρλανδικός λαός έχει σιωπηρά αποδεχτεί ορισμένες οδυνηρές περικοπές, αλλά η υπομονή του θα εξαντληθεί και ο κόσμος θα κατέβει στους δρόμους μόλις ανακοινωθεί ο νέος γύρος των μέτρων λιτότητας, υποστηρίζουν τα συνδικάτα, τα οποία προγραμματίζουν γενική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Σάββατο.

    Η κοινωνική διαμαρτυρία έχει βρει κι άλλες μορφές έκφρασης. Η τέχνη των δρόμων κυριαρχείται από τα θέματα της ύφεσης.

    «Σαφώς προτιμώ έναν πλανόδιο πωλητή σε μια κακοφωτισμένη γωνιά του δρόμου παρά έναν εγκληματία με ένα πανάκριβο κουστούμι», είναι γραμμένο σε ένα σημείο του δρόμου που οδηγεί στην πολυσύχναστη περιοχή του Τemple Bar.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 48724

    [12] Η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

    Τριτη, 23 11 2010 17:35

    Τα εγκαίνια της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την επωνυμία «Αποστολή» τέλεσε το πρωί στο Νέο Κόσμο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, χαρακτήρισε την «Αποστολή» ως «σταθμό στο έργο της διακονίας της Αρχιεπισκοπής». Επεσήμανε δε, ότι σκοπός του κτιρίου είναι «να γίνει η καρδιά της αγάπης και το ορμητήριο κάθε προσπάθειας που θέλει να απαλύνει τον άνθρωπο στον πόνο και τον προβληματισμό του». Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κ.ά.

    Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς τομείς διακονίας της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας, οι οποίοι είναι οι εξής:

    Η Προνοιακή Αποστολή στην οποία εντάσσονται όλες οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Α.Α.), όπως αυτές της σίτισης, της στέγασης, ένδυσης, υγείας, καθώς και η λειτουργία των υπαρχόντων και των υπό κατασκευή νέων ιδρυμάτων.

    Η Περιβαλλοντική - Αναπτυξιακή Αποστολή η οποία περιλαμβάνει δράσεις που απορρέουν από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και η αναπτυξιακή δραστηριότητα με νέες τεχνολογίες και υποδομές.

    Η Αποστολή Νέων με βασικό στόχο την υποστήριξη του ήδη επιτελούμενου έργου από το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του συντονισμού των προσπαθειών και της δημιουργίας νέων υποδομών για την αρτιότερη προσφορά στον κεντρικό αυτό τομέα της ποιμαντικής ευθύνης.

    Η Πολιτιστική - Εκπαιδευτική Αποστολή, όπου εντάσσονται όλες οι επιμορφωτικές και οι πολιτιστικές δράσεις, με στόχο τη συστηματοποίηση της δια βίου μάθησης και επιμόρφωσης των κληρικών και των λαϊκών στελεχών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

    Ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε όλους τους πολίτες που μπορούν και θέλουν, να συμβάλουν εθελοντικά στο έργο της «Αποστολής».

    Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, σε «ένδειξη ευγνωμοσύνης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε το μετάλλιο του Αγίου Διονυσίου, στον πατέρα Ιωάννη Καραλή, για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την υλοποίηση του έργου, καθώς και στους ευεργέτες της «Αποστολής» Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Πέτρο Κυριακίδη, οι οποίοι παρέλαβαν τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Είδηση: 48731

    [13] Ανακαλύφθηκαν γονίδια που συνδέονται με την ανορεξία

    Τριτη, 23 11 2010 17:24

    Υγεια

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ εντόπισαν μια σειρά από γενετικές παραλλαγές, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής της ανορεξίας. Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, επισήμανε, πάντως, ότι θα χρειαστούν και άλλες, ακόμα ευρύτερες, έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα νέα ευρήματα, καθώς επίσης για να εντοπίσουν νέες παραλλαγές γονιδίων, που συνδέονται με την ανορεξία.

    Οι ερευνητές, υπό τον δρα Χάκον Χακόναρσον, διευθυντή του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γενετικής του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Molecular Psychiatry" (Μοριακή Ψυχιατρική), ευελπιστούν πάντως ότι έχουν ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός γενετικού διαγνωστικού τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από ανορεξία στο μέλλον.

    Όσοι πάσχουν από αυτή τη νευρο-ψυχική διαταραχή (anorexia nevrosa), κυριεύονται από ένα παράλογο φόβο ότι θα παχύνουν και έτσι διατηρούν στο νου τους μια παραμορφωμένη εικόνα του σώματός τους. Περίπου μια στις 100 γυναίκες πάσχουν από αυτή την ασθένεια, η οποία πλήττει δεκαπλάσιες γυναίκες σε σχέση με άνδρες και συχνά εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την εφηβεία.

    Μελέτες που έχουν ήδη γίνει σε διδύμους, δείχνουν ότι πιθανότατα η ανορεξία είναι άκρως κληρονομική και ότι τα γονίδια ευθύνονται σε ποσοστό πάνω από 50% για αυτήν. Μέχρι τώρα ελάχιστα γονίδια είχαν συσχετιστεί με την ανορεξία, αλλά η νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στο γενετικό υπόβαθρό της.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό κώδικα περίπου 1.000 ατόμων με ανορεξία, μέσης ηλικίας 27 ετών, και το σύγκριναν με το DNA 3.700 παιδιών με μέση ηλικία 13 ετών, που δεν είχαν ανορεξία. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες εντόπισαν μερικά σημεία στο γονιδίωμα (μονο-νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς) που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανορεξία. Η νέα μελέτη, επίσης, επιβεβαίωσε ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το OPRD1, που είχε εντοπιστεί από προηγούμενη έρευνα, όντως σχετίζεται με την εμφάνιση της διατροφικής διαταραχής.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48728

    [14] Τραγωδία με λαθρομετανάστες στην Αμφιλοχία

    Τριτη, 23 11 2010 17:14

    Τέσσερις λαθρομετανάστες πιθανόν Ιρανοί, βρέθηκαν νεκροί το μεσημέρι μέσα στο επικαθήμενο τμήμα νταλίκας, που ήταν χωρίς τον τράκτορα στην περιοχή της Αμφιλοχίας. Η τραγωδία αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί στη ρυμούλκα, επειδή θεώρησαν ύποπτη την παρουσία της στο σημείο. Όπως διαπιστώθηκε, στο εσωτερικό υπήρχαν ξύλινα κιβώτια σε ένα από τα οποία βρέθηκαν νεκροί οι τέσσερις αλλοδαποί, ενώ υπήρχαν και άλλα άδεια που πιθανολογείται ότι έκρυβαν και άλλους λαθρομετανάστες, οι οποίοι όμως έφυγαν με άγνωστο τρόπο και μέσο. Η ρυμούλκα φέρει ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας και εκτιμάται ότι είχε προορισμό την Πάτρα από όπου επρόκειτο να φορτωθεί σε πλοίο για την Ιταλία. Πιθανολογείται ότι πέθαναν από ασφυξία, ενώ γίνεται έρευνα για την υπόθεση από τις αστυνομικές υπηρεσίες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48727

    [15] Αμερικανικός ο πιο «πράσινος» υπερ-υπολογιστής στον κόσμο

    Τριτη, 23 11 2010 16:55

    Οι ΗΠΑ πρόσφατα απώλεσαν την πρωτοκαθεδρία τους, όσον αφορά στον επίζηλο τίτλο του ταχύτερου υπερ-υπολογιστή στον κόσμο, ο οποίος πλέον πέρασε σε κινεζικά χέρια. Όμως, μπορούν να παρηγορηθούν κάπως με μια νέα διεθνή κατάταξη, το «Green500», που φέρνει ένα αμερικανικό υπολογιστικό μηχάνημα στην κορυφή των πιο «πράσινων» και ενεργειακά αποδοτικών σούπερ-υπολογιστών του κόσμου.

    Έτσι, μπορεί η κατάταξη «Top500» να έχει πια στην θέση Νο1 τον πανίσχυρο κινεζικό «Τιανχέ - 1Α» (Γαλαξίας) του Εθνικού Κέντρου Υπερ-Υπολογιστών της Τιανζίν, αλλά η νέα «πράσινη» λίστα έχει στην κορυφή της τον Blue Gene/Q της ΙΒΜ, σύμφωνα με το New Scientist. Η νέα κατάταξη ταξινομεί τα υπολογιστικά «τέρατα» του πλανήτη με βάση την απόδοσή τους ανά βατ ενέργειας που καταναλώνουν.

    Ο Blue Gene/Q, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ερευνητή Βου-τσουν Φενγκ του πανεπιστημίου Virginia Tech της Βιρτζίνια, εκτελεί 1.684 megaflops ανά βατ και είναι κατά 165% πιο αποδοτικός ενεργειακά από τον κινεζικό Τιανχέ - 1, που εκτελεί 635,15 megaflops ανά βατ.

    Παρόλη όμως την ενεργειακή αποδοτικότητά του -ή ίσως εξαιτίας αυτής- ο αμερικανικός Blue Gene/Q έχει υπολογιστική ισχύ «μόλις» 653 teraflops ανά δευτερόλεπτο (έναντι 2,57 petaflops του Τιανχέ-1) και βρίσκεται στην 115η θέση της λίστας των 500 ισχυρότερων υπολογιστών του πλανήτη.

    Δεύτερος στην «πράσινη» λίστα Green500 βρίσκεται ο ιαπωνικός «Τσουμπάμε 2.0» του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο (με 958 megaflops/watt), ενώ τρίτος είναι ο EcoG του Εθνικού Κέντρου Υπερ-υπολογιστικών Εφαρμογών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (με 933 megaflops/watt).

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48726

    [16] Ήπιες αυξητικές τάσεις εμφανίζει το AIDS στη χώρα μας

    Τριτη, 23 11 2010 16:36

    Υγεια

    Ήπιες αυξητικές τάσεις εμφανίζει το AIDS στη χώρα μας, μετά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας. Εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 10.450 καταγεγραμμένοι φορείς και 5.100 υπό θεραπεία. Οι επιστήμονες μετά από πολλά χρόνια είδαν φέτος να γεννιούνται δύο παιδιά από οροθετικές μητέρες, οι οποίες γνώριζαν ότι είναι φορείς του ιού, και επισήμαναν την ανάγκη του προγεννητικού ελέγχου.

    Αναφερόμενοι στην πορεία της επιδημίας, είπαν ότι η αίσθηση ότι το AIDS είναι χρόνια νόσος έχει συμβάλλει σημαντικά ώστε ο πληθυσμός να μην ενδιαφέρεται σημαντικά για τη νόσο αυτή.

    Ο φόβος που υπήρχε παλιότερα δεν υπάρχει σήμερα, είπαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, οι οποίοι εξήγησαν ότι όλο και πιο αργά προσέρχονται φορείς της νόσου για να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ τόνισαν ότι ο χρόνος με βάση τα τελευταία δεδομένα είναι σημαντικός για το AIDS, καθώς θα πρέπει οι ασθενείς να παίρνουν θεραπεία πριν αρχίζει να καταρρέει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

    Η θετική εξέλιξη που περιμένουν οι επιστήμονες για τον ιό του ΑIDS δεν αναμένεται να έρθει άμεσα από ένα νέο εμβόλιο, αλλά από νέα φάρμακα, ή συνδυασμούς τους, τα οποία θα χορηγούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα καταφέρνουν να «υπνώνουν» τον ιό HIV. Ετσι οι ασθενείς δεν θα το μεταδίδουν και δεν θα χρειάζονται να παίρνουν αγωγή εφόρου ζωής.

    Ενόψει του 22ου Πανελλήνιου συνεδρίου για το AIDS που αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι σημαντική ιδίως στις μέρες μας καθώς μπορεί να συμβάλλει και στην οικονομία που επιχειρείται να γίνει στα συστήματα υγείας.

    Από την πλευρά τους οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις «PRAXIS» και «Κέντρο Ζωής» παρουσιάζουν, από σήμερα και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, εκδηλώσεις και δρώμενα ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Θα είναι μια παρέμβαση που θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του 2011 και όχι μόνο για την 1η Δεκεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, τόνισε ο πρόεδρος της PRAXIS, Τ. Αντύπας, ο οποίος εξήγησε ότι η καμπάνια επικεντρώνεται στη χρήση προφυλακτικού και στην τακτική εξέταση για τον ιό.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48725

    [17] Καλής ποιότητας το πόσιμο νερό στο Βόλο

    Τριτη, 23 11 2010 18:02

    Με πολύ καλή ποιότητα νερού υδροδοτήθηκε κατά τον μήνα Οκτώβριο το Π.Σ. Βόλου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ για την υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος κατά τον μήνα Οκτώβριο, παρήχθησαν 1.232.325 m3 νερού, εκ των οποίων τα 622.907 m3, ποσοστό 50,5%, ήταν πηγαίο. Η αύξηση της συμμετοχής των πηγαίων νερών στο μίγμα ( 50,5% έναντι 27,3% τον Σεπτέμβριο ), οφείλεται στην αύξηση της απόδοσης των πηγών λόγω των βροχοπτώσεων του μήνα και είχε σαν συνέπεια τη βελτίωση της ποιότητας του καταναλωμένου νερού. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ μέχρι τις 07/10 η συμμετοχή του πηγαίου νερού στο μίγμα ήταν της τάξης του 30%, μετά τις 08/10 αυτή αυξήθηκε σε 50 - 76%. Αντίστοιχα οι συγκεντρώσεις των χλωριόντων που κυμαίνονταν από 144 - 195 mg / λίτρο , μετά τις 08/10 μειώθηκαν στα 27 - 99 mg / λίτρο. Αναλυτικότερα ελήφθησαν 38 δείγματα και πραγματοποιήθηκαν 419 αναλύσεις. Όλες οι παράμετρες που αναλύθηκαν ήταν εντός των ορίων της ΚΥΑ Υ2/2600/2001 και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρότερες του ορίου ανίχνευσης. Σε μία περίπτωση που αφορούσε σε δείγμα από υδρόμετρο εμφανίστηκε θολερότητα και σίδηρο άνω της παραμετρικής τιμής και η τεχνική υπηρεσία προέβη σε διορθωτικές ενέργειες. Στα επίπεδα του 50 - 60% παρέμεινε και μέχρι σήμερα η συμμετοχή του πηγαίου νερού στη δημιουργία μίγματος με αποτέλεσμα την καλή ποιότητα νερού ύδρευσης στο Π.Σ.

    Είδηση: 48730

    [18] Στο θάνατο 40χρονος με την μοτοσικλέτα

    Τριτη, 23 11 2010 17:58

    Ένα ακόμη νεκρός προστέθηκε στον κατάλογο των θυμάτων της ασφάλτου, το πρωί, στο Βόλο. Ο 40χρονος Αποστ. Αμανατίδης έχασε την ζωή του σε τροχαίο που σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί, στην οδό Λαρίσης. Είναι το δεύτερο άτομο που χάνει την ζωή του σε τροχαίο μέσα στο τελευταίο 48ωρο στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης από την Τροχαία Βόλο η δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε, με κατεύθυνση προς Βόλο, ξέφυγε από την πορεία της, προσέκρουσε σε ρείθρο ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα ο οδηγός να εκφενδονιστεί από το δίκυκλο και να πέσει με δύναμη το οδόστρωμα. Το κτύπημα στο κεφάλι του, παρά το γεγονός ότι φορούσε κράνος, του επέφερε ακαριαία τον θάνατο.

    Είδηση: 48729

    [19] Πρώτη εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη του ενιαίου Δήμου Βόλου

    Τριτη, 23 11 2010 16:09

    Το μπερδεμένο κουβάρι των οικονομικών των εννέα συνενωμένων δήμων που αποτελούν το νέο ενιαίο δήμο Βόλου, προσπαθεί να ξεμπλέξει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος σήμερα είχε σύσκεψη με διοικητικά και οικονομικά στελέχη όλων των δήμων. Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι στην ουσία μόνο ο Βόλος και η Ν. Ιωνία με τις οργανωμένες οικονομικές υπηρεσίες τους παρουσιάζουν μία οικονομική εικόνα που είναι κοντά στην πραγματικότητα και ζήτησε αναλυτικά τα στοιχεία εγγράφως και σε ειδική φόρμα που θα δώσει ο ίδιος στις υπηρεσίες.

    «Στόχος είπε είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε αδυναμίες και προβλήματα και να τα επιλύσουμε εγκαίρως αλλά και να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων τη νέα χρόνια με π.χ. προμηθευτές που θα προσκομίζουν τιμολόγια για έργα ή προμήθειες που τώρα δεν φαίνονται στην οικονομική εικόνα των δήμων». Για το Δήμο Βόλου , του οποίου τα ταμεία είναι άδεια, ο νέος δήμαρχος είπε ότι είναι γνωστή η κατάσταση με τα 12 εκ. ευρώ άνοιγμα και δεν αποτελεί έκπληξη, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη εικόνα για το ποια είναι η οικονομική κατάσταση των Νομικών του Προσώπων. Ωστόσο ο κ. Σκοτινιώτης εξήγησε ότι όλα αυτά λέγονται με επιφύλαξη διότι αναμένει έγγραφη ενημέρωση από τις υπηρεσίες. Τέλος σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη 32852/2010 η τελική παραλαβή του δήμου από τη νέα δημοτική αρχή θα γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ενώ όπως διευκρίνισε ο νέος δήμαρχος ασχολείται με τα θέματα έγκαιρα ώστε να καταγραφεί η κατάσταση και οι υπάλληλοι να αρχίσουν να νοιώθουν ότι ανήκουν στο νέο δήμο Βόλου. «Εμείς θέλουμε να έχουμε μιας εικόνα πιο έγκαιρα την οποία θα παρακολουθούμε κάθε βδομάδα ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος από εδώ και μπρος τουλάχιστον» επισήμανε ο κ. Σκοτινιώτης, αφήνοντας αιχμές για το πώς χειρίστηκε την κατάσταση η νυν δημοτική αρχή.

    Είδηση: 48723

    [20] Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον ΔΟΥΚ

    Τριτη, 23 11 2010 16:08

    Σε 450.000 β¬ ανέρχονται οι υποχρεώσεις του Δήμου Βόλου προς τον Δημοτικό Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων, σύμφωνα με επιστολή της εκπροσώπου των εργαζομένων Μαρίας Αποστολίδου, προς τον δήμαρχο Αλ. Βούλγαρη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγ. Παπαστεργίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εκεί είναι απλήρωτοι εδώ κι ένα μήνα.

    Όπως αναφέρει η επιστολή «για πολλοστή φορά το προσωπικό του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων Βόλου παραμένει απλήρωτο. Το διάστημα κατά το οποίο δεν έχει καταβληθεί η μηνιαία αντιμισθία των εργαζομένων είναι αυτό του ενός μηνός και όπως καταλαβαίνετε σύντομα θα ανέρχεται στους δύο μήνες, για το προσωπικό ορισμένου και αορίστου χρόνου ενώ υπάρχουν και αρκετοί ωρομίσθιοι εργαζόμενοι όπου η περίοδος που δεν έχει καταβληθεί η αμοιβή τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη».

    Οι χρηματοροές των προγραμμάτων δεν είναι δυνατό να καλύψουν πάντοτε τη μισθοδοσία του προσωπικού κα τις αμοιβές των συνεργατών αν και αναμένεται ένα αρκετά σεβαστό ποσό το οποίο θα μπορούσε να καλύψει της ανάγκες του οργανισμού.

    Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ΔΟΥΚ «πέρα από τα έσοδα των προγραμμάτων ο Δήμος Βόλου έχει δεσμευθεί με προγραμματική σύμβαση με τον οργανισμό την οποία εδώ και αρκετό δεν έχει τηρήσει με αποτέλεσμα να οφείλει ένα ποσό της τάξης των 450.000 β¬, το οποίο όπως καταλαβαίνετε θα μπορούσε να καλύψει τη μισθοδοσία, τις αμοιβές, το ΙΚΑ και τα άλλα έξοδα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

    «Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος της καταβολής έστω και μέρους της προγραμματικής σας σύμβασης προκειμένου να λυθεί αυτό το φλέγον για όλους ζήτημα», καταλήγει η επιστολή των εργαζομένων στον ΔΟΥΚ.

    Είδηση: 48722

    [21] Μικρή η συμμετοχή στην απεργία των ΟΤΑ

    Τριτη, 23 11 2010 16:07

    «Απογοητευτική» χαρακτήρισε την εικόνα των ελάχιστων εργαζομένων που συμμετείχαν στη σημερινή απεργία των ΟΤΑ, η πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, Ντίνα Φώτου. Περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από το δημαρχείο του Βόλου ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του συλλόγου αλλά και της χθεσινής γενικής συνέλευσης να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση.

    Η κα Φώτου απέδωσε την αποτυχία της απεργίας στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν οικογένειες και βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να χάσουν ούτε ένα μεροκάματο. Ανέφερε πάντως ότι όλα τα αιτήματα των εργαζομένων που τέθηκαν στην χθεσινή γενική συνέλευση θα αποσταλούν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ θα κληθούν και στελέχη της Ομοσπονδίας να έλθουν να μιλήσουν στους εργαζόμενους καθώς «παίζονται πολλά με το ενιαίο μισθολόγιο, όπου εμείς δεν είμαστε μεν μέσα, αλλά ανησυχούμε» τόνισε η κα Φώτου. Τους εργαζόμενους ανησυχούν επίσης κι όλα όσα ακούγονται για αποχωρήσεις όλων των συμβασιούχων με τη λήξη των συμβάσεών τους αλλά και για μετατάξεις, όπως και για την τάση για ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.

    Είδηση: 48721

    [22] Θα διέθεταν σε οικισμό ΡΟΜΑ 22 τόνους ακατάλληλων κονσερβών

    Τριτη, 23 11 2010 15:57

    Σελίδα 1 από 2

    Δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων για νοθεία τροφίμων σχημάτισε το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων με αφορμή την απόπειρα διάθεσης σε οικισμό ΡΟΜΑ περισσότερων από 22 τόνων αλλοιωμένων συσκευασιών με κομπόστα. Πρόκειται για έναν 52χρονο που εμφανίζεται ως ο ιδιώτης αγοραστής των ακατάλληλων ποσοτήτων και ενός 62χρονου που είναι ο αγορανομικός υπεύθυνος της εταιρείας που διέθεσε τα ακατάλληλα προϊόντα.

    Είδηση: 48720

    [23] Δηλώσεις Μπούκα

    Τριτη, 23 11 2010 14:01

    Ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή συνεδρίαση της Ν/Ε η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία το επόμενο διάστημα θα αποσταλεί στους γραμματείς των τοπικών οργανώσεων, ενώ θα ακολουθήσει ανοιχτή συνέλευση με τη συμμετοχή στελεχών και φίλων του κινήματος.

    Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ν/Ε του ΠΑΣΟΚ Χρυσόστομο Μπούκα για το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχουν ευθύνες και στη Ν.Ε. αλλά και σε στελέχη του κινήματος που όχι μόνο δεν παρείχαν, όπως είπε, καμιά βοήθεια αλλά και υπονόμευσαν την εκλογική διαδικασία. Ο κ. Μπούκας σημείωσε ότι το κόμμα κεντρικά λειτούργησε αποκομμένο από την περιφέρεια, ενώ έκανε αναφορά στην καθυστέρηση τοποθέτησης των υποψηφίων από την Ιπποκράτους.

    Επίσης ο γραμματέας της Ν/Ε του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης της Ν/Ε, εφόσον - όπως είπε - το αποφασίσει η ανοιχτή συνέλευση, ενώ αναφορικά με τη διαγραφή Καλούδη ο κ. Μπούκας επεσήμανε ότι τα πολιτικά προβλήματα δε λύνονται με διοικητικά μέτρα.

    Είδηση: 48714

    [24] Δήλωση Καλούδη για τη διαγραφή του

    Τριτη, 23 11 2010 13:59

    Σε γραπτή δήλωση, με αφορμή την ανακοίνωση διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σήμερα ο Γιώργος Καλούδης, υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές.

    Ο κ. Καλούδης αναφέρει στη δήλωσή του ότι η κοινή γνώμη «πληροφορήθηκε με έκπληξη» την ανάρτηση της υπόθεσης διαγραφής του που κρατήθηκε μυστική για να μη δημιουργηθεί «πρόσθετο εκλογικό ρεύμα» υπέρ του συνδυασμού του.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη «κατά τρόπο μη νόμιμο, αντικαταστατικό και πολιτικά απαίσιο και όπως υποστηρίζει « αποτελεί μνημείο αισχύνης», ενώ ο κ. Καλούδης υπογραμμίζει ότι δεν έχουν διαγραφεί στο παρελθόν - για τους ίδιους λόγους οι κ.κ. Σαρλής, Μικάλεφ και Αυλωνίτης, ενώ προσθέτει ότι «στο χώρο του ΠΑΣΟΚ της Κέρκυρας υπάρχουν τα τελευταία 3 χρόνια δύο κέντρα εξουσίας: Η βουλευτής και πρώην υφυπουργός κ. ¶ντζελα Γκερέκου και ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Μ. Μπούκας και η Νομαρχιακή Επιτροπή».

    Τέλος, ο κ. Καλούδης - αφού κάνει προσωπικές αναφορές στην κ. Γκερέκου - δηλώνει ότι «η πολιτική προσφορά, οι πολιτικοί αγώνες, η εντιμότητα και η προσωπικότητα δε διαγράφονται από μία γραφειοκρατία σταλινικού τύπου, η οποία το μόνο που επιδιώκει είναι ο εναγκαλισμός της με το προσωπικό συμφέρον».

    σύνταξη: Κατερίνα Κατσαρού

    Είδηση: 48713

    [25] Ανοιχτή συνέλευση αποφάσισε η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ

    Τριτη, 23 11 2010 13:20

    Ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή συνεδρίαση της Ν/Ε η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία το επόμενο διάστημα θα αποσταλεί στους γραμματείς των τοπικών οργανώσεων, ενώ θα ακολουθήσει ανοιχτή συνέλευση με τη συμμετοχή στελεχών αλλά και φίλων του κινήματος.

    Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Χρυσόστομο Μπούκα για το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχουν ευθύνες και στη Ν.Ε. αλλά και σε στελέχη του κινήματος που όχι μόνο δεν παρείχαν, όπως είπε, καμιά βοήθεια αλλά και υπονόμευσαν την εκλογική διαδικασία. Ο κ. Μπούκας σημείωσε ότι το κόμμα κεντρικά λειτούργησε αποκομμένο από την περιφέρεια, ενώ έκανε αναφορά στην καθυστέρηση τοποθέτησης των υποψηφίων από την Ιπποκράτους.

    Επίσης ο γραμματέας της Ν/Ε του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης της Ν/Ε, εφόσον - όπως είπε - το αποφασίσει η ανοιχτή συνέλευση, ενώ αναφορικά με την διαγραφή Καλούδη ο κος Μπούκας επεσήμανε ότι τα πολιτικά προβλήματα δε λύνονται με διοικητικά μέτρα.

    σύνταξη: Μαρίνα Μοσχάτ

    Είδηση: 48711

    [26] Διευρύνεται, βάσει Κ. Υ. Α., το πλαίσιο συνεργασίας του στρατιωτικού και του πολιτικού νοσοκομείου Διδυμοτείχουβ¦

    Τριτη, 23 11 2010 13:10

    Τη δυνατότητα αξιοποίησης του συνόλου των ιατρών ειδικοτήτων του στρατιωτικού νοσοκομείου Διδυμοτείχου, από το νομαρχιακό νοσοκομείο της πόλης, δίνει η Κ. Υ. Α που υπεγράφη πρόσφατα, με την οποία ορίζεται το "πλαίσιο συνεργασίας" μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, των στρατιωτικών ασθενοφόρων για την κάλυψη των αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος του β. Έβρου. «Η συνεργασία υπήρχε ήδη, αφού αρκετοί στρατιωτικοί ιατροί συμμετείχαν στο πρόγραμμα του νοσοκομείου και τις εφημερίες. Απλά η συνεργασία αυτή θα διευρυνθεί στο σύνολο των ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου», δήλωσε στην Ε. ΡΑ της Νέας Ορεστιάδας, ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Λαζόπουλος.

    Παράλληλα, σχολιάζοντας τις φήμες για πιθανή "μεταφορά" του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και την ενσωμάτωσή του σε αυτό της Αλεξανδρούπολης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες στο νομό και τα δύο νοσοκομεία απέχουν μεταξύ τους περίπου 100 χιλιόμετρα, τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση ή ακόμη και απλή νύξη για το συγκεκριμένο θέμα στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας και το διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης. Υπογράμμισε επίσης πως το νοσοκομείο Διδυμοτείχου βρίσκεται σε φάση ενίσχυσης, με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου και παιδιατρικής κλινικής ενώ αναβαθμίζεται και ο εξοπλισμός του.

    Είδηση: 48710

    [27] Ημιυπαίθριοι: Συνωστισμός στις πολεοδομίες

    Τριτη, 23 11 2010 12:45

    Αυξημένη κίνηση παρουσιάζεται στις πολεοδομίες, λόγω της κατάθεσης αιτήσεων για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων. Εντός των ημερών αναμένεται με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη Βουλή, η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής των σχετικών φακέλων στις πολεοδομίες, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, καθώς και η αύξηση των δόσεων από έξι σε δέκα, για την εξόφληση του προστίμου. Τα πάγια διαρθρωτικά, οργανωτικά, λειτουργικά, αλλά και νομοθετικά προβλήματα των Πολεοδομικών Γραφείων, αναδεικνύει τις ημέρες αυτές ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία την οποία υφίστανται μηχανικοί και πολίτες που προσέρχονται για να καταθέσουν τις αιτήσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Χρήστο Σπίρτζη.

    Βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των γραφείων και η περίπου παντελής έλλειψη μηχανοργάνωσης, ενώ με βάση το νόμο για τη νέα διάρθρωση της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, κάθε δήμος θα πρέπει στο εξής να διαθέτει Πολεοδομικό Γραφείο, με συνέπεια από 162 Πολεοδομικά Γραφεία να πρέπει να γίνουν 325.

    Με το θέμα των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους χώρους, να βρίσκεται υπό εξέλιξη, είχαν καταγραφεί ως τη Δευτέρα (22/11) ο αριθμός τους σε ολόκληρη τη χώρα είχε φτάσει στις 216.615, με αυξητική τάση στην ημερήσια κατάθεση αιτήσεων, που οδήγησε και σε 4.583 αιτήσεις μέσα σε μια ημέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές στις Πολεοδομίες.

    Οι προτάσεις του προέδρου του ΤΕΕ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, είναι η επιμίκυνση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του εφ' άπαξ τέλους, η απλούστευση των διαδικασιών, δημιουργίας της «Ταυτότητας Κτιρίου», στην οποία εντάσσεται και η ενεργειακή επιθεώρηση η οποία - κατά το νόμο - πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζεται από τις 9/1/2011 σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, καθώς και ο διπλασιασμός των Πολεοδομικών Γραφείων της χώρας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 48694


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 November 2010 - 17:58:32 UTC