Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φόβοι πολεμικής ανάφλεξης στην Κορέα
  • [02] Ανεστάλη η απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [03] Κληρώθηκαν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για το Βατοπέδι
  • [04] Ένταλμα σύλληψης εναντίον του γιου του πρώην προέδρου Ραφσατζανί
  • [05] Στις 16 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

    [01] Φόβοι πολεμικής ανάφλεξης στην Κορέα

    Τριτη, 23 11 2010 19:53

    Με σκληρά αντίποινα σε περίπτωση νέας επιθετικής ενέργειας απείλησε η Σεούλ τη Βόρεια Κορέα, μετά το βομβαρδισμό νοτιοκορεατικού νησιού στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κι άλλοι 20 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τρεις άμαχοι. Είναι πολύ νωρίς για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης, διαμηνύει το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την επίθεση της Βόρειας Κορέας, καλώντας παράλληλα τις δύο πλευρές για άμεση συγκράτηση. Οι εξελίξεις στην περιοχή προκάλεσαν κλυδωνισμούς στις αγορές παγκοσμίως.

    Με δεκάδες οβίδες βομβάρδισε η Βόρεια Κορέα το νοτιοκορεατικό νησί Γεονπγεονγκ, κατά το σοβαρότερο επεισόδιο από τη λήξη του πολέμου, το 1953. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν, στρατιώτες και πολίτες. Ο βομβαρδισμός ήταν απάντηση σε νοτιοκορεατικά πυρά, ισχυρίζεται η Πιονγιανγκ. Η Σεούλ ανταπέδωσε τα πυρά, αρνείται ωστόσο πως ευθύνεται για το θερμό επεισόδιο και τονίζει πως νέα επιθετική ενέργεια, θα έχει συνέπειες.

    «Πρόωρη» η εξέταση στρατιωτικής δράσης στην Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο

    Οι ΗΠΑ θεωρούν πρόωρη σε αυτό το στάδιο την εξέταση οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης μετά από το βομβαρδισμό από τη Βόρεια Κορέα ενός νησιού της Νότιας Κορέας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λέιπαν. "Σε αυτό το στάδιο, είναι πρόωρο να πούμε ότι εξετάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια" ανέφερε ο συνταγματάρχης. "Παρακολουθούμε την κατάσταση και συζητάμε με τους συμμάχους μας" πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Λέιπαν, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει με τον ομόλογό του από την Νότια Κορέα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έχει μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον βορειοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιούνγκ Μπακ μετά το βομβαρδισμό από τη Βόρεια Κορέα νήσου που ανήκει στη Νότια Κορέα, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο. Εις εκ των εκπροσώπων της αμερικανικής προεδρίας, ο Μπιλ Μπάρτον δήλωσε από το προεδρικό αεροσκάφος ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία θα γίνει στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ και της συμμάχου τους Νότιας Κορέας, αλλά προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί πότε ακριβώς θα γίνει. "Ο πρόεδρος θα μιλήσει με τον πρόεδρο Λι", δήλωσε απλώς ο κ. Μπάρτον προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του ίδιου του αμερικανού προέδρου.

    Πεκίνο, Ουάσινγκτον και Μόσχα κάνουν έκκληση στις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

    Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν καταδίκασε την επίθεση της Βόρειας Κορέας

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν "καταδίκασε την επίθεση" της Βόρειας Κορέας και κάλεσε για "άμεση συγκράτηση", εκφράζοντας παράλληλα τη βαθύτατη ανησυχία του.

    "Ο γενικός γραμματέας είναι βαθύτατα ανήσυχος για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεάτικη χερσόνησο που προκλήθηκε σήμερα από την επίθεση της Βόρειας Κορέας στο νησί Γεοπγεόνγκ" αναφέρει η ανακοίνωση.

    "Η επίθεση αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά μετά από το τέλος του πολέμου της Κορέας" υπογραμμίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι "ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την επίθεση και καλεί για άμεση συγκράτηση". Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε ακόμη τη μεγάλη ανησυχία του στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Μαρκ Λιαλ Γκράντ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητηθεί η πραγματοποίηση κάποιας συνεδρίασης.

    Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ σχετικά με επίθεση στη Ν. Κορέα

    Την ιδιαίτερη ανησυχία του εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, το οποίο καταδικάζει απερίφραστα την επιθετική συμπεριφορά της Β. Κορέας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σε δήλωσή του επισημαίνει πως η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και την επιθετική συμπεριφορά της Βορείου Κορέας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Νότια Κορέα. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή που υπονομεύει την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχή», τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας, ο οποίος και καλωσορίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Νοτίου Κορέας - για αποκλιμάκωση της κρίσης και καλεί τη Βορειοκορεατική κυβέρνηση να ανταποκριθεί ανάλογα.

    Έκλεισε μία εμπορική συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Πιονγιάνγκ

    Εν τω μεταξύ, εμπορική συμφωνία υπογράφηκε την Τρίτη, μεταξύ Πιονγιάνγκ και Πεκίνου, μετέδωσε στην κινεζική πρωτεύουσα το πρακτορείο "Νέα Κίνα". Η αναγγελία της συμφωνίας καταγράφεται πολύ λίγο αφότου δημιουργήθηκε ζήτημα με τις πληροφορίες ότι το πυροβολικό της Πιονγιάνγκ βομβάρδισε νοτιοκορεατικό νησί, σε ένα ακόμα επεισόδιο της κλιμακούμενης έντασης Βόρειας και Νότιας Κορέας.

    Αναφορικά με την εμπορική συμφωνία αναγγέλθηκε επίσης ότι αυτή μονογραφήθηκε από τον υφυπουργό Εμπορίου της Βόρειας Κορέας Κου Πον Τάε και από τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Χεμίν, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας. Προσετέθη ότι με την ευκαιρία έγινε ανταλλαγή απόψεων γιά όλο το φάσμα των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών. O Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ιλ έχει επισκεφθεί δύο φορές φέτος την Κίνα, που διατηρεί σχέσεις με την απομονωμένη διεθνώς Πιονγιάνγκ. Μάλιστα, το 2009 η αξία των εμπορικών ανταλλαγών των δύο μερών ήταν 2,7 δισ.δολάρια ΗΠΑ, κατά τι χαμηλότερη εκείνης του 2008.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ,REUTERS

    Σχετική είδηση: Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

    Είδηση: 48736

    [02] Ανεστάλη η απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Τριτη, 23 11 2010 21:51

    Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τη δέσμευση του υφυπ. Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων τους που αφορούν στην άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης και τον καθορισμό ενιαίου πλαισίου αμοιβών και απασχόλησης. Μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων, θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί της Τετάρτης η αποκομιδή των απορριμμάτων με εντατικούς ρυθμούς.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε επίσης πως από 1/1/2011 εξετάζει θετικά το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων απασχόλησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α.

    Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι από 1/1/2011 καθορίζεται ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και απασχόλησης για τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Επίσης υπογράφεται άμεσα η συλλογική σύμβαση του κλάδου, ένα από τα βασικά αιτήματα των απεργών. Έτσι από σήμερα το βράδυ θα αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεσμεύτηκε για την άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των Ο.Τ.Α., ικανοποιώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επέμβαση Εισαγγελέα για τη μη αποκομιδή σκουπιδιών

    Είδηση: 48738

    [03] Κληρώθηκαν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για το Βατοπέδι

    Τριτη, 23 11 2010 22:52

    Επελέγησαν με κλήρωση την Τρίτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, που θα αποφανθούν επί της πρότασης παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο, τριών πρώην υπουργών της ΝΔ,σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 5 δικαστικούς, που είναι οι: Παναγιώτης Κομνηνάκης, Ιωάννης Γιαννακόπουλος και Αντώνιος Αθηναίος από τα μέλη του Αρείου Πάγου, καθώς και Παναγιώτης Πικραμένος και Μαρίνα Παπαδοπούλου από τα μέλη του Συμβουλίου Επικρατείας. Στη θέση του εισαγγελέα κληρώθηκε ο Μιλτιάδης Ανδριωτέλλης, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της βουλής τις επόμενες μέρες θα αποστείλει στον πρόεδρο του Αείου Πάγου τη δικογραφία και την απόφαση της βουλής για παραπομπή των 5 πρώην υπουργών, η οποία θα διαβιβαστεί στον ανακριτή που θα οριστεί και θα είναι ένας από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου

    Εξελέγη το Δικαστικό Συμβούλιο, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά πρώην Υπουργών, για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

    Στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Τρίτη, διενεργήθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, τρείς διαδοχικές κληρώσεις μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Συγκεκριμένα:

    Από τα μέλη του Αρείου Πάγου αναδείχθηκαν ως Τακτικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου οι δικαστές κ.κ. Παναγιώτης Κομνινάκης, Ιωάννης Γιαννακόπουλος και Αντώνιος Αθηναίος και ως αναπληρωματικά μέλη οι δικαστές κα Βαρβάρα Κριτσωτάκη και κα Δήμητρα Παπαντωνοπούλου.

    Από το Συμβούλιο Επικρατείας, ως τακτικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου αναδείχθηκαν οι δικαστές κ. Παναγιώτης Πικραμένος και η κα Μαρίνα Παπαδοπούλου και ως αναπληρωματικό μέλος η δικαστής κα Βασιλική Καλαντζή.

    Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αναδείχθηκε ο κ. Μιλτιάδης Ανδρειωτέλλης και αναπληρωτής ο κ. Ρούσσος- Εμμανουήλ Παπαδάκης.Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, είναι οι αεροπαγίτες Παναγιώτης Κομνηνάκης, Ιωάννης Γιαννακόπουλος και Αντώνιος Αθηναίος (και ως αναπληρωματικές, η Βαρβάρα Κριτσιωτάκη και Δήμητρα Παπαντωνοπούλου), οι σύμβουλοι Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος (πρόεδρος του ΣτΕ) και Μαρίνα Παπαδοπούλου (με αναπληρωματική την Βασιλική Καλαντζή) και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μιλτιάδης Ανδρειωτέλης, με αναπληρωματικό τον Ρούσσο-Εμμανουήλ Παπαδάκη.

    Υπενθυμίζεται πως στο δικαστικό συμβούλιο έχουν παραπεμφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός, Ευάγγελος Μπασιάκος και Πέτρος Δούκας, για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48742

    [04] Ένταλμα σύλληψης εναντίον του γιου του πρώην προέδρου Ραφσατζανί

    Τριτη, 23 11 2010 22:14

    Το Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του γιου του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, που παραμένει προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στην ιρανική κυβέρνηση, δήλωσε υψηλόβαθμη δικαστική πηγή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna. "Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε εναντίον του Μεχντί Χασεμί. Θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί", δήλωσε ο Εμπραχίμ Ραϊσί χωρίς να δώσει λεπτομέρεις για τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Χασεμί. Αξιωματούχοι είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι ο Χασεμί, που διαμένει στη Βρετανία μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές της προηγούμενης χρονιάς, θα συλληφθεί αν επιστρέψει στη χώρα.

    Συντηρητικοί έχουν κατηγορήσει τον Μεχντί Χασεμί ότι προέτρεψε τον κόσμο να συμμετάσχει στις ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2009, οπότε και επανεκλέχθηκε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Πολλά μέλη της οικογένειας Ραφσατζανί, που είχαν υποστηρίξει ανοιχτά σε αυτές τις εκλογές τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί αντίπαλο του Αχμαντινεζάντ, έχουν συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Αχμαντινεζάντ είχε κατηγορήσει τα παιδιά του Ραφσατζανί για διαφθορά. Ο Ραφσατζανί, που είναι επικεφαλής δύο θεσμών-κλειδί στην ιρανική κυβέρνση, είχε αποφύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου πριν τις εκλογές, όμως μετά τις εκλογές επέκρινε τις αρχές κατηγορώντας τες για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 48739

    [05] Στις 16 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

    Τριτη, 23 11 2010 21:33

    Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 θα ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής , Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, σε συνεννόηση με τους εμπορικούς συλλόγους - μέλη της του λεκανοπεδίου Αττικής συντονίζοντας τις προτάσεις τους, ανακοίνωσε προς το καταναλωτικό κοινό ότι, θα μπορεί να εξυπηρετηθεί τις ημέρες των εορτών ως ακολούθως :Πέμπτη 16/12/2010 9.00-21.00, Παρασκευή 17/12/2010 9.00-21.00, Σάββατο 18/12/2010 9.00-18.00, Κυριακή 19/12/2010, 10.00-18.00, Δευτέρα 20/12/2010 9.00-21.00, Τρίτη 21/12/2010 9.00-21.00, Τετάρτη 22/12/2010 9.00-21.00, Πέμπτη 23/12/2010 9.00-21.00, Παρασκευή (Παραμονή Χριστουγέννων) 24/12/2010 9.00-18.00, Σάββατο 25/12/2010 Κλειστά, Κυριακή 26/12/2010 Κλειστά.

    Δευτέρα 27/12/2010 9.00-21.00, Τρίτη 28/12/2010 9.00-21.00, Τετάρτη 29/12/2010 9.00-21.00, Πέμπτη 30/12/2010 9.00-21.00, Παρασκευή (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) 31/12/2010 9.00-18.00, Σάββατο 1/1/2011 Κλειστά, Κυριακή 2/1/2011 Κλειστά, Δευτέρα 3/1/2011 Κλειστά.

    Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού κατά την Κυριακή 19-12-2010. Από την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011, επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα Καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής. Τέλος η ομοσπονδία αποφάσισε τη μη συμμετοχή της στην προγραμματισμένη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 15-12-2010 και οι κινητοποιήσεις του εμπορικού κόσμου και το σχετικό διεκδικητικό πλαίσιο θα αποφασιστούν για προσφορότερο χρόνο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48737


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 November 2010 - 21:53:36 UTC